airborell 20.04.12, 08:42 Takie sobie coś napisałem o dziwnym braku informacji na antenie Trójki o koncercie Petera Gabriela: airborell.blox.pl/2012/04/To-tylko-tango.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radiowoleodtelewizji Re: Koncert PG a Trójka 21.04.12, 13:04 Widzę airborellu, że jesteś jednak "nasz człowiek" (to tak w nawiązaniu do naszej rozmowy na innym wątku). Całkowicie podpisuję się pod tym co napisałeś na temat koncertu Petera Gabriela. Spróbuj więc zrozumieć o co mnie chodzi w radiu, bo temat, który poruszyłeś mocno się komponuje z moimi poglądami. Ale o tym na innym wątku. Najgorsze dla mnie jest to udawanie prowadzących, że niby nie zauważają, że zapomnieli itd. Niech powie jeden z drugim: zabronili mi o tym gadać i niech się wyniesie z radia, jak go spróbują ukarać. Milczą potulnie i dalej nawalają to na co mają zgodę udając, że mają pełny wpływ na przebieg audycji. Pytam się: skąd zielone światło dla A. Szydłowskiej dla "lansiarskiego" Openera i tyle czasu na antenie? Człowiek słucha tych audycji, czeka i ...i nic. Nikt nie trąbi, a to sam Gabriel przyjeżdża! Na tym właśnie polega problem Trójki i jej dwulicowość oraz hipokryzja.... Trójka dziś udaje,że wierzy w stare ideały (Peter Gabriel to ikona starej Trójki), a tak na prawdę po drodze jej z kim innym. Ten ktoś inny to cała maść zespolików udających sztukę i prezentujących niby artyzm. Weźmy takie Gotye "Somebody That I Used To Know" - czy to przypadkiem tego typu rzeczy nie zastąpiły dziś Gabriela? Ilu młodych powie, że bardziej im się to podoba niż Gabriel? Sadzę, że wielu!....a rękę przykłada do tego moje kiedyś ulubione radio. Odpowiedz Link Zgłoś
radiowoleodtelewizji Re: Koncert PG a Trójka 21.04.12, 13:13 P.S.1 W moim mniemaniu radio powinno kształtować gusta słuchaczy, edukować i podnosić poziom. Myślę, że nie tylko ja jestem wdzięczny radiu,że "sprzedało" mi kiedyś Gabriela i wielu innych wartościowych wykonawców. Dlaczego więc Trójka odwraca głowę od Petera Gabriela jakby mówiąc " ja pana nie znam". P.S.2 Nabrałem po dzisiejszej nocnej audycji mocnych podejrzeń, że Noc Muzycznych Pejzaży idzie z puszki (od dłuższego czasu tak podejrzewam). Czy mam rację? Odpowiedz Link Zgłoś
nierozpoznawalny Re: Koncert PG a Trójka 14.05.12, 09:42 > P.S.2 Nabrałem po dzisiejszej nocnej audycji mocnych podejrzeń, że Noc Muzyczny > ch Pejzaży idzie z puszki (od dłuższego czasu tak podejrzewam). Czy mam rację? NMP już od dłuższego czasu jest z puszki, m.in. za sprawą pkp, gdy mocno ograniczyła możliwości komunikacyjne między Krakowem a W-wą. Także kilka innych wieczornych audycji jest z puszki... stąd często spóźnione reakcje na bieżące wydarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
airborell Re: Koncert PG a Trójka 14.05.12, 19:27 Ja się mimo wszystko dziwię, że Kosiak nie jest w stanie nadawać NMP z Krakowa. Przy dzisiejszej technice to chyba nie jest nie do przeskoczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
airborell Re: Koncert PG a Trójka 21.04.12, 19:51 Całkowicie podpisuję się pod tym co napisałeś na temat koncertu Petera Gabriela. Spróbuj więc zrozumieć o co mnie chodzi w radiu, bo temat, który poruszyłeś mocno się komponuje z moimi poglądami. No nie za bardzo się komponuje IMO. Kosiak na fejsbukowym forum Pejzaży twierdzi, że zapomniał powiedzieć. Jakoś mu nie wierzę. Pytam się: skąd > zielone światło dla A. Szydłowskiej dla "lansiarskiego" Openera i tyle czasu n > a antenie? Opener może i jest lansiarski, ale występuje na nim mnóstwo ważnych, wybitnych artystów. Pearl Jam, Massive Attack, Bjork, Sonic Youth, Coldplay, Sigur Ros - to tylko kilku headlinerów z ostatnich lat, a oprócz nich wielu innych. Ja po prostu mam wrażenie, że dla Ciebie muzyka się skończyła w latach 70. czy 80. - i to jest podejście, z którym kompletnie nie mogę się zgodzić. Co nie zmienia faktu, że o Openerze jest u Szydłowskiej za dużo. I znów - pewnie jest to skutkiem jakiejś polityki patronatów medialnych czy czegoś tam jeszcze. Weźmy takie Gotye "Somebody Th > at I Used To Know" - czy to przypadkiem tego typu rzeczy nie zastąpiły dziś Gab > riela? Bez przesady, jakby takich hiciorów nie było pełno w latach 80, także na Liście. Odpowiedz Link Zgłoś
radiowoleodtelewizji Re: Koncert PG a Trójka 21.04.12, 21:31 > Całkowicie podpisuję się pod tym co napisałeś na temat koncertu Petera Gabri > ela. Spróbuj więc zrozumieć o co mnie chodzi w radiu, bo temat, który poruszyłe > ś mocno się komponuje z moimi poglądami. > > No nie za bardzo się komponuje IMO. A jednak nie kapujesz moich intencji. Bariera stworzona przez język pisany potrafi jednak przyblokować komunikację. Jeśli chodzi o Gabriela to problemem jest to, że dochodzi w ogóle do takich sytuacji. Kiedy dyrektorem był Pan Piotrek wyobrażałbyś sobie sytuację,że udaje się, że nie ma Gabriela? To jest kwestia związana ze zmianą pewnych porządków w tym radiu-to co przed Laskowskim było święte, po Laskowskim (a nawet długo po jego odejściu) święte już nie jest. Kiedyś świętością tego radia był autentyzm i nie pójście z prądem (bo tak łatwiej). Dziś w tym radiu uskutecznia się porządki ze stacji komercyjnych. Ciekawe kto przywlókł te porządki do tego radia? Ty mówisz,że temat, który poruszyłeś nie komponuje się z moim podejściem, a ja twierdzę odwrotnie. Co do muzyki. Dla mnie muzyka nie skończyła się w latach 70-tych, czy 80-tych. Problemem są prezenterzy, a właściwie ich brak. Problemem jest trafny wybór muzyki nie lansowej. Paweł Kostrzewa swego czasu lubiany i szanowany stracił u mnie za Sobotę w Stylu POP i inne sprawy. Kto ma być tym guru, który powie,że to i to jest ok? A. Szydłowska - to nawet nie będę nic mówił, P. Stelmach?-nie bardzo A. Gacek?-nie, może P. Baron...? Widzę inny problem: czy nad tym co leci w radiu czuwa pięć światowych potęg producenckich ? Oczywiście nie wyczerpałem tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
imagistyk Re: Koncert PG a Trójka 22.04.12, 20:18 W Trójce w ogóle jest dziwna przypadłość : część nazw firm jest wymienianych, a inne określane ogólnikami typu : firma komercyjna. Także część rozmówców jest przedstawiana z podaniem firm, które reprezentują, a inni nie. A propos PG i Beksińskiego : O "So" Beksiński wypowiedział się bez większego entuzjazmu. Polemizował z nim Kaczkowski. Wówczas Beksiński odpowiedział historyjką: Zamawiam flaki. Kelner przynosi mi pomidorową. Ja odmawiam. Wtracają się goście z innych stolików, że pomidorowa to wspaniała zupa. Ale ja czekałem na flaczki i nie chcę pomidorowej. Gdy udało się mi w Wilnie kupić winylową "So" to przyłączyłem się do Beksińskiego. Dodam tylko,że ta polemika odbywała się w różnych programach PR. Odpowiedz Link Zgłoś
radiowoleodtelewizji Re: Koncert PG a Trójka 22.04.12, 21:21 Imagistyku bardzo ciekawe obserwacje przekazałeś. Dzięki za przypomnienie tej historyjki z T. Beksińskim-pamiętam ją. A wracając do tematu. Okazuje się,że wiele spraw w radiu i nie tylko jest sterowanych, a my o tym nie wiemy, albo możemy się tylko domyślać. I to jest jedna z tych kwestii, którą poruszam w swoich postach tutaj i która mi się bardzo nie podoba (a w radiu publicznym to szczególnie, a w Trójce-to już masakra). Nie podoba mi się brak szczerości, ukrywanie, granie utworów być może takich jak wytwórnia pozwoli, albo ktoś inny. I nie byłoby może tematu, gdyby szczerze o tym informowali. Niech powiedzą jasno-nie gadamy o Gabrielu, bo nam nie wolno. Dominuje przemilczanie, ukrywanie, niedomówienia - ja się czuję z tym źle, bo zawsze dowiaduję się o czymś ostatni, albo z plotek na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
imagistyk Re: Koncert PG a Trójka 24.04.12, 15:44 A pamiętasz płytę YES wymyśloną przez Piotra Kaczkowskiego, a zrealizowaną przez p.Kruszewską ? Odpowiedz Link Zgłoś
imagistyk Re: Koncert PG a Trójka 25.04.12, 18:56 To była( o ile dobrze pamiętam) koncówka lat 70-ych. Z okazji jakichś świąt prezenterzy Trójki podzielili się swoimi wymarzonymi płytami. Piotr Kaczkowski wybrał fragmenty z płyt YES, a Zofia Kruszewska stworzyła z tego jedną całość, około 40 minut. Przedtem nie docierało do mnie nic z YES, ale od tej płyty zmieniło się. Leitmotywem płyty było oczywiście "Soon". Odpowiedz Link Zgłoś
airborell Re: Koncert PG a Trójka 25.04.12, 21:52 E, jak można tak rozbijać coś, co jest kompozycyjnie doskonałe? Odpowiedz Link Zgłoś
airborell Re: Koncert PG a Trójka 24.04.12, 09:48 Problem polega na tym, że Beksiński nie ZAMAWIAŁ flaków. U artysty się w ogóle niczego nie ZAMAWIA. A "So" wspaniałą płytą jest. Chociaż Czwórka jeszcze wspanialszą. Odpowiedz Link Zgłoś
papawemba Re: Koncert PG a Trójka 24.04.12, 22:32 Wyjaśnienie znajduje się na afiszu: partnerem radiowym oświęcimskiego festiwalu jest RMF FM. Proste. Żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
greg_f Re: Koncert PG a Trójka 05.05.12, 15:50 Dziś w nocy Kosiak nareszcie wspomniał o koncercie PG. Odpowiedz Link Zgłoś