Dodaj do ulubionych

RADIO OBYWATELSKIE

IP: 62.233.153.* 03.08.04, 21:25
to nie mój pomysł, ale naszego ulubionego Krzysztofa Miki
ad
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11&w=12257909&a=14326467
popieram bardzo
nie tylko ja
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11&w=12257909&a=14333763
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11&w=12257909&a=14442312ptok
Obserwuj wątek
    • urtika1 POPIERAM NIEZALEŻNE RADIO OBYWATELSKIE 03.08.04, 21:53
      kiedyś takim radiem było tamto tokfm
      teraz?
      POPIERAM NIEZALEŻNE RADIO OBYWATELSKIE
      pokrzywa
      • Gość: Marek z Poznania Re: POPIERAM NIEZALEŻNE RADIO OBYWATELSKIE IP: *.sk5.am.poznan.pl 11.08.04, 09:28
        Radio Obywatelskie? Ależ istniało takie Radio... w Poznaniu, i to pod taką
        właśnie nazwą!!! W drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych prezbiteriański
        pastor Robert Gamble z Bostonu, zakochany w Polsce filantrop i działacz
        charytatywny, uruchomił właśnie Radio Obywatelskie, nadające ze studia
        położonego na terenach Zakładów Cegielskiego. Można było dzwonić z miasta,
        muzyki jak na lekarstwo, stałe programy, dyskusje - a więc była to DOKŁADNIE
        TAKA SAMA FORMUŁA JAK W INFO-RADIO I W TOK FM PIERWSZEGO OKRESU - jeszcze przed
        uruchomieniem tych rozgłośni w Warszawie. Dżinglem Radia był przetworzony
        fragment "Wiosny w Appalachach" Coplanda. Tak więc przechwałki TOK FM, że jest
        to "pierwsze, jedyne, i że takiego nigdy nie było" są nieupoważnione. Wiem co
        piszę, bo przez kilka lat byłem stałym współpracownikiem tego Radia, które
        ostatecznie padło z braku sponsorów.Lukę w eterze widać do dziś.Dla wyjaśnienia
        dodam, że Robert Gamble to ten sam pan, który jest właścicielem
        wydawnictwa "Media Rodzina", publikującego cykl powieści o Harrym Porterze.W
        Polsce bardzo brakuje właśnie radia, w którym rozmawia się ze słuchaczami, a
        nie tylko do nich przemawia. Może ktoś je wreszcie uruchomi?
        Marek z Poznania
        • Gość: mika Re: POPIERAM NIEZALEŻNE RADIO OBYWATELSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 02:29
          Witajcie,ciągle "chodzę" kolo tego pomyslu - istmieja mozliwości techiczne i
          zrobienie takiego interaktywnego radia jest stosunkowo proste i nie super
          drogie. Obecnie rozgladam sie za możliwościa uzyskania pieniedzy z srodkow
          pomocowych istnieje kilka programow z ktorych takie pieniadze mozna wziac.
          Znalazo się rowniez szereg osob ktore sa gotowe robic to za darmo bo poprostu
          chca.W najblizszych dniach podam swoj adres i zapraszam do dyskusji - jakie
          radio i po co. wszystko oczywiste ale tylko pozornie. Tak czy inaczej jedziemy
          moze troche na wariackich papierach ale jedziemy - koniec wakacji. Zegnam sie
          jak moj przyjaciel zeglarz - obyscie zyli wiecznie -mika
          • Gość: Marek z Poznania Re: POPIERAM NIEZALEŻNE RADIO OBYWATELSKIE IP: *.icpnet.pl 26.08.04, 18:15
            Gdybym okazał się przydatny - jestem do dyspozycji...
    • Gość: Szwed Re:SZWEDZKIE RADIO OBYWATELSKIE, 20 lat temu IP: *.net-serwis.pl 11.08.04, 11:45
      Wtrace swoje trzy grosze. Bylem przy tworzeniu radia o nazwie FREE RADIO w
      Szwecji. Idea pochodzi z USA. Zostala przeniesiona przez zielonoswiatkowcow. Ale
      tu wystepuje ZASADNICZA roznica pomiedzy radiem np. TOKFM i radiem w Poznaniu,
      bo w Szwecji przeforsowano na poziomie ogolnokrajowym , ze to radio bylo
      finansowane przez panstwo/wojewodztwo.. Dzialalo wg okreslonych regul, tzn.
      zasieg ca 10km kazdej ze stacji, uruchamiane w kazdej dzielnicy oddzielnie,
      kazda organizacja, ktora chciala nadawac dostawala zezwolenie i ca 30 minut
      czasu antenowego. Reszte finasowali czlonkowie, tzn. tworzenie studia,
      komputery, programy, kable itp. Kontroli nad radiem nie bylo zadnej. Byly
      natoniast reguly dzialanie np. nie mozna bylo akakowac innych grup etnicznych
      ... a w stacji stal wielkoszpulowy magnetofon i na najnizszej szybkosci nagrywal
      wszystko co emitowano, do celow sadowych, gdyby cos sie stalo niewlasciwego.. I
      tyle. Prosto i zwiezle (wystarczy skopiowac) i niech mi w kolko nie potarzaja ze
      radio musi byc utrzymywane z reklam. To jest biznes naganiany pzrez cwaniakow.
      Skonczcie z reklamami i muzyka. W Szwecji tez za muzyke trzeba byko placic ,
      wiec ludzie gadali a nie grali. Chetnie udziele pomocy bo jestem za radiem
      WOLNYM i OBYWALELSKIM. Dopiero niezalezne od reklamy i innego finansowani radio
      moze byc wolne. Panstwo musi popierac takie rozwiazania. Chetnie bede radzil i
      uczestniczyl.
      • Gość: Marek z Poznania Re:SZWEDZKIE RADIO OBYWATELSKIE, 20 lat temu IP: *.sk5.am.poznan.pl 12.08.04, 09:26
        Cieszę się, że ktoś mój list przeczytał. Rzeczywiście, radio szwedzkie miało
        zasięg krajowy, a poznańskie Radio Obywatelskie - tylko Poznań i najbliższa
        okolica. Pan Bob (tak między sobą nazywaliśmy p. Roberta Gamble)od początku
        ustalił 10 zasad wypowiedzi na antenie - zwłaszcza ze strony słuchacza spoza
        studia. Były to podstawowe sprawy: nie wolno używać słów obraźliwych, inwektyw,
        atakować brutalnie adwersarza, nawet człowiek niezbyt mądry wart jest
        wysłuchania itd.Było to radio NIESAMOWITE i miało swój krąg - wcale nie taki
        mały - stałych słuchaczy i fajnych, młodych prezenterów. Jednak gdy nie ma
        muzyki, to nie ma reklam, zresztą początkowo reklam nie było wcale, było to
        radio niekomercyjne. Gdy p. Gamble - chyba nie bez nacisku swej rodziny,
        wycofał się z finansowania radia - rogłośnia zaczęłą dołować i wreszcie po
        kilku latach padła. Na jej częstotliwości zaczęło nadawać lokalne, ale dość po
        amatorsku prowadzone Radio Klasyka, które i tak nie dało rady. Szkoda, że
        Klasyka dziś nadaje tylko w kilku miastach, z pominięciem Poznania. Słyszałem
        je 2 tygodnie temu w Krakowie. Takie radio i radio obywatelskie są nam dziś
        BARDZO POTRZEBNE. Jeszcze co do nagrywania całego programu. O ile wiem, każda
        rozgłośnia ma taki obowiązek, właśnie z przyczyn prawnych. Dzięki temu mam
        niemal wszystkie swoje audycje z Radia Obywatelskiego na kasetach i płytach - a
        były prowadzone na żywo.
        Poprawka do mego poprzedniego liostu. Oczywiście firma R. Gamble'a publikuje
        przygody Harrego Pottera, nie Portera. To tylko literówka.
    • Gość: DREN Re: RADIO OBYWATELSKIE IP: 62.233.232.* 24.08.04, 12:45
      Szanowny Panie Krzysztofie, Drodzy Państwo......
      pomysł wyborny .Jak zauważam tkwi w Was już od kilku miesięcy, nie nabiera
      niestety dynamiki. Domyślam się, że nie jest to łatwy do realizacji projekt,
      ale moim zdaniem, na początek, należy znaleźć miejsce, strona( kto chętny do
      realizacji?),gdzie można będzie swobodnie pogawędzić na ten temat, może chat,
      ustalić godziny spotkań w celu przkazania sobie sugestii etc. Przeczuwam, że z
      uwagi na zaufanie, jakim obdarzyli go słuchacze, jak również doświadczenie
      zawodowe, najlepszym człowiekiem do zbierania i spinania pomysłów jest Pan
      Mika. Słuchajcie, można wspólnie zrobić coś wartościowego, przy realizacji
      tego projektu możecie się poczuć naprawdę wolnymi ludźmi. Zabrzmiało jak agitka
      i dobrze, też się dołącze.
      • Gość: ptok Re: RADIO OBYWATELSKIE IP: 62.233.153.* 24.08.04, 21:37
        wakacje się dla mnie skończyły niestety dzisiaj
        Cieszę się że RADIO OBYWATELSKIE PĄCZKUJE nieśmiało, bo kanikuła
        ale myślę/wierzę w nas, szalonych, że we wrześniu będzie bardziej a pażdzierniku UROŚNIE WIELKA GRUPA
        ptok
        • Gość: Marek z Poznania Re: RADIO OBYWATELSKIE IP: *.icpnet.pl 26.08.04, 18:19
          Nie mam nic przeciwko ew. dołączeniu do pomysłu. Moje referencje - we wcześniejszych listach :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka