Dodaj do ulubionych

Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Czecz...

IP: 64.28.22.* 02.09.04, 10:54
To bardzo niespojny i w gruncie rzeczy bardzo lewacki belkot Wielce
Szanownego Pana Profesora.Nie da sie miec dwoch rzeczy jednoczesnie.Jedyna
droga rozwiazania problemu czeczenskiego to budowa muru i calkowite
odizolowanie sie.Czy Czcigodny Pan Profesor nie wie,ze nie bedzie nigdy
Czeczenii bez Rosji tak jak nigdy nie bedzie Panstwa Inzyniera Arafata (zeby
nie uzywac nazwy Palestyna) bez Izraela?Przeciez i tu i tu ideologia jest
podobna ;napadac karawany na dzikiej pustyni i z lupami wypoczywac w kryjowce
wlasnego dominium.A w miedzyczasie chlopkowie uprawiaja mak i konopie,ktore
pozniej nasi ludzie opylaja w Rosji,do ktorej maja zawsze wolny wstep?
Obserwuj wątek
    • Gość: ma Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 11:19
      A teraz Grisza idź odebrać swoje pieniążki w ambasadzie rosyjskiej. Masz
      wierszówkę czy bierzesz ryczałt?

Przeciez i tu i tu ideologia jest
      > podobna ;napadac karawany na dzikiej pustyni i z lupami wypoczywac w kryjowce
      > wlasnego dominium.A w miedzyczasie chlopkowie uprawiaja mak i konopie,ktore
      > pozniej nasi ludzie opylaja w Rosji,do ktorej maja zawsze wolny wstep
      • Gość: matys Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 19:27
        Cala ta sprawa smierdzi a za sznurki pociaga nie kto inny jak Putin .W koncu w
        krotce w rosji odbeda sie wybory wiec trzeba sklonic publike na glosowanie na
        niego.Pretekstem jest ten zamach , ktory niekoniecznie przeprowadzili
        Czeczenscy bojownicy ( nie wiemy tego a ruskie władze nie podadza tak naprawde
        do opinii publicznej ajk bylo naprawde),Jaki terror , terror zac zal sie w
        momencie jak ruskie wojska weszły do Czeczeni i zaczeły mordowac niewniina
        ludnosc cywilna , dochodziło do gwałtow , tortur bestialskeigo traktowania ,
        przez oddzaily szturmowe Specnaz/Jestem za Czeczenia
        • Gość: @ Zamilczał by Pomianowski - w takim dniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 19:28
        • Gość: @ Stary, zdziwaczały idealista stracił kontakt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 19:29
          ze światem.
    • Gość: Maxx Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: *.gdynia.mm.pl 02.09.04, 11:53
      To twoja rusku wypowiedz jest przykladem wieloruskiego belkotu. wasz kraj to
      wylegarnia zbrodniarzy. teraz mordujecie Czeczenow. Zrozum nikt was tam nie
      chce i im predzej to zrozumiecie tym lepiej. Sprobuj to na trzezwo
      przeanalizowac wielkorusie......
      Wolna Czeczenia!
      • Gość: Grisza Odpowiedz Ma i Maxx IP: 64.28.22.* 02.09.04, 12:02
        Ja postuluje tylko odgrodzenie sie murem.Jesli czeczeni nie chca u siebie
        Rosjan to to powinno im sie podobac:Poza tym nie jestem ani Wielko- ani
        Malorusem tylko takim samym Polakiem jak Wy drodzy koledzy a ,ze mam na to inne
        spojrzenie?A czy nie widzicie podobienstw do pragnien przyszlych obywateli
        przyszlego niepodleglego panstwa inzyniera Arafata?
        • Gość: Kowalski Re: Odpowiedz Ma i Maxx IP: *.proxy.aol.com 03.09.04, 01:06
          Od poczatku konfliktu w Czeczenii zalowalem "biedakow", ze "podli Rosjanie nie
          pozwalaja im na niepodleglosc". Tak sie sklada ze w najblizszych dniach mam
          zostac szczesliwym tata. I widze dzisiaj w telewizji jak setki bezbronnych,
          niewinnych dzieci staja sie ofiarami choroby ktorej na imie patriotyzm!
          Ofiarami zbrodni ktorej na imie nacjonalizm. Zony i siostry zamordowanych
          mezczyzn staja sie oprawcami bezbronnych dzieci. Uzasadnione? Bynajmniej!
          Obrzydliwe i opentane ,bezgranicznie bezmyslne! Jakze napedza to skale
          nienawisci i zbrodni! Czy te matki maja dac zycie kolejnemu pokoleniu
          Czeczencow- zimnokrwistych dzieciobojcow? Ci glupcy zasiali we mnie ziarno
          nienawisci. Narod z takimi "bochaterami" nie powinien
          istniec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Spostrzeżenie TERRORYSTYCZNA WŁADZA PUTINA rodzi terroryzm ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 10:24
            Proszę podać sposób bez terroru, który umożliwiłby uzyskanie wolności Czeczenii.
            Czy ONZ chce rozpisać nadzorować referendum wśród Czeczenów? Nie, Putin nie
            pozwoli. Czy Czeczeni mają dostęp do mediów? Nie Putin nie pozwoli.
            Tak naprawdę to Putin i jego rządy są największymi terrorystami.
          • Gość: coco Re: Odpowiedz Ma i Maxx IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.04, 14:52
            Przyszly tatusiu,
            a moze masz jakis pomysl, jak ci biedni Czeczeni maja sciagnac na siebie uwage
            obojetnego swiata i ewentualna pomoc?
          • Gość: natka Re: Odpowiedz Ma i Maxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 16:04
            Kowalski,tak jak Ty nienawidzę przemocy i terroryzmu.Dla jasności sytuacji
            chcę tylko naświetlić jak wojnę w Czeczenii prowadzi Rosja,może wtedy
            wypośrodkujesz nieco swoje mniemanie o czarno-białej rzeczywistości- odsyłam do
            artykułu Polityki "Śmierć,siostra moja",o czeczeńskich samobójczyniach-
            fragment:
            "Elzy nie trzeba było ani werbować, ani szkolić, ani też wyposażać. Nie czytała
            godzinami Koranu, nie modliła się. Nawet głowę rzadko zakrywała. Rozerwała się
            wiązką ręcznych granatów, dwieście metrów od rodzinnego domu. Miała wtedy 20
            lat. Osiem miesięcy po ślubie żołnierze (rosyjscy) zabrali z domu jej męża,
            Alichana. Nie był w podziemiu, trzymał się z dala od wojny. Pomyłka, jakich
            wiele w Czeczenii. Elza koczowała pod komendanturą w Urus-Martan, by choć
            widzenie wybłagać. Zgodzili się. Tak skatowanego człowieka jeszcze nie
            widziała. Kiedy osunęła się na kolana, komendant (rosyjski) Gajdar Gadżyjew
            chwycił ją za włosy, bagnetem rozpruł Alichanowi brzuch i wepchnął jej głowę we
            wnętrzności.
            Elza próbowała jeszcze żyć – dopóki żył jej brat. Chłopak wszedł na minę i
            stracił nogi. Tamtego dnia, kiedy dwie przecznice od domu zobaczyli go pijani
            żołnierze, dopiero uczył się chodzić o kulach. Żarty sobie zaczęli robić:
            pokraka, na patykach podskakuje. I zastrzelili. Sześć miesięcy później, 22
            listopada 2001 r., pod komendanturą w Urus-Martan Elza rozerwała siebie i
            Gadżyjewa.

Oficjalny komunikat FSB mówił o zamachu wahabickiej fanatyczki na zasłużonego
            organizatora pokojowego życia Czeczenii. Generał major Gajdar Gadżyjew
            pośmiertnie otrzymał tytuł bohatera Rosji."
            a to z Amnesty International-"W grudniu 1994 roku wysłano na Kaukaz 50 tys.
            rosyjskich żołnierzy do walki z 20 tys. czeczeńskich bojowników. Działania
            zbrojne odznaczały się niezwykłym okrucieństwem, czego przykładem jest
            eksterminacja ludności dokonana przez rosyjski oddział we wsi Samaszki w
            kwietniu 1995 r. Rozpoczęta w 1994 r. wojna z Rosją trwała w Czeczenii do
            1996r. i w jej trakcie zginęło 124 tysiące obywateli Czeczenii. Jedną ze
            śmiertelnych ofiar był pierwszy prezydent Republiki Czeczenii generał Dżochar
            Dudajew. Całkowicie zniszczona została gospodarka Czeczenii.
            Aktualnie wg szacunków Sejlama Bieszajewa marszałka parlamentu niepodległej
            Czeczenii w obu wojnach, pierwszej w latach 1994-1996 i ostatniej rozpoczętej w
            1999 r. zginęło około 250 tysięcy ludzi. Byłaby to aż jedna piąta małego
            czeczeńskiego narodu. Od początku II etapu wojny w 1999 r. trwa masowa ucieczka
            ludności czeczeńskiej za granicę. Lotnictwo rosyjskie zrzucało bomby na
            uciekających mieszkańców miast i wiosek, wysyłało także rakiety, które
            kierowane były na obiekty przemysłowe. Pociski trafiały również w zbiorniki z
            substancjami palnymi i trującymi, w tym na pochodzące jeszcze z czasów Związku
            Sowieckiego składowiska odpadów radioaktywnych."

Czeczeni nie mają wyjścia. Aby przetrwać muszą walczyć. Niestety cywilizowany
            świat nie jest już zainteresowany ich losem. Przehandlowani w imię walki z
            terroryzmem są zdani wyłącznie na siebie.

A metody, które obrali, są niemożliwe do zaakceptowania. Jak się zakończy ten
            konflikt? Czy w ogóle się zakończy?

Nie ma jednoznacznie brzmiących odpowiedzi. Czas pokaże. I nie można tu liczyć
            na nagłą zmianę. Rosja jest zbyt słaba by złamać opór Czeczenów, partyzanci
            zbyt zdeterminowani by się poddać.

Tylko zdecydowana interwencja dyplomatyczna Zachodu mogłaby przynieść skutek.

Niestety za dużo można stracić. Czy Czeczenia jest warta mszy?
    • Gość: m. Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: 62.233.139.* 02.09.04, 12:41
      Grisza ty mój Polaku kochany, a hwd rosjanom, niech sobie budują ten mur (za
      pieniądze ukradzione własnym obywatelom) i niech sie wyniosa z Czeczeni,
      przeciez o to tylko chodzi
      • Gość: Grisza A powiedz Czeczenom zamieszkalym i majacym sie IP: 64.28.22.* 02.09.04, 13:27
        w Rosji dobrze ,zeby wypieprzali za Kaukaz,bo tak sobie zycza dowowdcy polowi
        Wolnej Iczkerii,to sie bardzo zdziwisz ich reakcjom.Bo oni nie chca byc miechem
        armatnim i niewolnicz sila robocza do uprawiania maku i konopii,bo takie maja
        interesy klanowe "dowodcy" polowi.Po wyjsciu stamtad Ruskich i odgrodzeniu sie
        od tego kaukaskiego bajzlu rozpeta sie tam pieklo muzulmanskiej niepodleglosci
        a odpryski tego g... doleca i do Europy.Szkoda gadac koledzy.
    • Gość: chris Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: *.if.uj.edu.pl 02.09.04, 12:57
      Nazywanie madrego wywiadu lewackim belkotem, to juz chamstwo, do ktorego zdolna
      jest tylko swolocz oplacana przez KGB. Na Kaukazie nikt nie chce Rosjan, Gruzja
      juz ich pracowicie wykopuje, a Czeczenom tez predzej czy pozniej sie to uda. A
      niech sobie potem buduja mur, przez ktory sami beda musieli przeskakiwac
      opuszczajac ten kraj wszelkiej szczesliwosci.
      • Gość: grisza Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: 64.28.22.* 02.09.04, 13:19
        Ludzie kochani wczytajcie sie w ten wywiad i jesli nie chodzi w nim Panu
        Profesorowi o zjedzenie i jednoczesne zachowanie ciasteczka to ja jestem
        kompletny analfabeta nieumiejacy czytac.A bluznic drodzy koledzy nieladnie,bo
        jak Wam sie wydaje,ze wszystko co wolnosciowe to cacy a co ruskie to be ,to nie
        ma tu o czym gadac.Rosja odgradza sie murem od Czerkiesow ,a Izrael od
        inzyniera Arafata.I wszystko jest cacy-tylko zobaczylibyscie ile by poszlo
        sliny na oplucie tego muru.
    • Gość: Heniek Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 14:34
      Grisza, wczytalem sie i lewackosci nie widze. Widze natomiast sensowna krytyke
      lekkoduchow: pacyfistow, antyglobalistow i in., ktorzy protestuja zawsze
      przeciw USA, a nigdy przeciw Rosji. I nadzieje, ze poniewaz Czeczeni nie chca
      eksterminowac przeciwnika (w odroznieniu od terrorystow palestynskich), to
      mozliwe sa (przynajmniej teoretycznie)negocjacje. Tu partner jest, tam nie
      widac.
      Natomiast mur jest technicznym rozwiazaniem, defensywnym, wiec dopuszczalnym.
      Heniek
      • Gość: Grisza Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: 64.28.22.* 02.09.04, 15:12
        Ja mam wlasnie odwrotne wrazenie,ze zawsze krytykuje sie Rosje i jakby z
        innnego powodu niz lewacy maja zwyczaj krytykowac np.USA.Tzn. Rosja nigdy nie
        robi niczego dobrego,USA jak sie slucha lewakow (nawet wojujac) to czyni
        dobrze.To w ogromnym skrocie ,bo szkoda w gruncie rzeczy na to czasu.I taki tez
        jest ten wywiad Szanownego Pana Profesora.A w tej szkole slychac przed chwila
        bylo jakies wybuchy.Ale podam Ci jeszcze jeden przyklad-na Dubrawce zginelo
        kilkaset osob i kilkaset uratowano-Ruscy do dzis zbieraja za to zyczliwe slowa
        od roznego lewactwa.A gdyby tak kosztem polowy ofiar z World Trade Center
        daloby sie uratowac druga polowe to jak by to osadzano?
        • Gość: Heniek Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 16:02
          >na Dubrawce zginelo
          kilkaset osob i kilkaset uratowano-Ruscy do dzis zbieraja za to zyczliwe slowa
          od roznego lewactwa.

Zyczliwe slowa od lewactwa? To ironia, czy zmieniles poglad?
          W kazdym razie pewno inaczej rozumiemy "lewactwo".
          A ze akcje na Dubrawce byla zle przygotowana (brak sluzb medycznych, a te, do
          ktorych zatrutych dowieziono - nie zostaly poinformowane o co chodzi), to
          oczywiste dla kazdego, niezaleznie od pogladow politycznych.
        • Gość: Heniek Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 16:20
          Generalnie moje zarzuty do Twojego postu sa takie:
          1. Zamiast argumentowac - uzyles etykietki o pejoratywnym wydzwieku
          2. Do tego znaczenie tej etykietki jest nieostre, bo - jak widac - rozumiemy ja
          zupelnie inaczej.
          To sa niestety typowe grzechy "dyskusji" w internecie, ktore dlatego naogol sa
          pyskowkami, sluzacymi wylacznie wyladowaniu agresji.
          • Gość: Grisza Dyskusje na forum IP: 64.28.22.* 03.09.04, 08:42
            Komputer domowy mam chwilowo zepsuty,wiec moge niestety tylko z pracy i bardzo
            pospiesznie i stad niechlujnie stylistycznie z duzymi skrotami
            myslowym.Oczwiscie powinno byc "dobre " slowo.pomijajac jednak zle
            przygotowanie calej akcji,to zasadniczy problem zawarty w pytaniu dotyczacym
            Dubrawki;co by bylo gdyby uratowano 50% ofiar WTC kosztem 50% pozostaje na
            stole i w Tej sprawie nie zajales stanowiska uskakujac w brak karetek i
            przygotowania zaplecza medycznego na Dubrawce.Poza tym mam wrazenie ,ze w
            zasadzie jestesmy zgodni.Pozdrowienia.
          • Gość: Grisza PS do Henka IP: 64.28.22.* 03.09.04, 08:44
            I do agresji tez trudno mi sie przyznac.Jedynie staram sie wyznawac zasade,ze
            czarne ma byc czarne a biale biale i stad trzeba mowic,pisac prosto z mostu.
    • Gość: bawmorda Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: *.ostrowiec.sdi.tpnet.pl 03.09.04, 12:52
      Niestety, nie mogę w tej chwili sprawdzić, a nie pamiętam- czy Czeczenia ma
      jakieś bogactwa naturalne? Nafta, złoto, węgiel? Jeśli nie, to Zachód
      (cokolwiek przez to rozumieć) nie ruszy swego bezpiecznego tyłka, bo i po co?
      Przecież nic nie zyska...
    • Gość: as31 Kłamiesz, Panie Grisza.Rosjanie(Putin) mogą sobie IP: 194.181.190.* 03.09.04, 13:07
      wybudować mur ochronny od strony Czeczenii jaki tylko chcą, mają do tego
      prawo,proszę bardzo, i chronić się przed ich narkotykami i terrorystami, ale
      nie mają prawa mordować tego narodu, powinni się stamtąd wynieść i zostawić ich
      w spokoju na ich ziemi (Czeczeni tylko tego żądają, nic więcej), niech się
      rządzą, jak chcą. I będą musieli to zrobić. Przez 200 lat nie dali rady
      carowie, nie dał rady Stalin, to i nie da rady szczur Putin (za mały kaliber),
      imperium już nie to, co dawniej. Sowiecka Rosja Putina nie może pozostać
      jedynym państwem kolonialnym na świecie, to anachronizm, mordowanie tego narodu
      nic tu nie da, tylko sprawę przewlecze. Rosja swojej ulubionej kolonii -
      Kaukazu nie utrzyma. A wcześniej czy później szczur i jego pomocnicy staną
      przed sądem, za to, co teraz robią - za te niepotrzebne i bezcelowe zbrodnie.
      On chyba nie rozumie (durak), że czasy Stalina już się skończyły...
      • Gość: as31 PS do Griszy: po wybudowaniu "muru" Czeczeńcy żyją IP: 194.181.190.* 03.09.04, 13:23
        -cy w Rosji będą mogli pójść do Czeczenii albo pozostać w Rosji. Wtedy będą
        musieli żyć zgodnie z rosyjskimi prawami, jeśli ich nie uszanują, Putin może
        ich karać po rosyjsku, tak jak jest tam przyjętę. Oczywiście, nie będzie ich
        mógł mordować do woli, bo odpowie przed sądem, o którym poprzednio pisałem.
        Obecna sytuacja jest nieznosna i niebezpieczna, nie tylko dla Rosji. A że po
        (nieuniknionym) wyjściu Rosji z Czeczenii "odpryski gówna dolecą do Europy",
        czym straszy nas Putin,Grisza, i "użyteczni idioci"? Powiem: nie strasz Grisza,
        nie strasz,bo się zesrasz. Gorzej, jak teraz, nie będzie, niby dlaczego.
    • Gość: Save_usFROM_Grisza Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 14:54
      Grisza,gratuluję szowinizmu,nacjonalizmu i horyzontów myślowych z XIV wieku.
      Żal mi Ciebie bo musisz być bardzo nieszczęśliwym człowiekiem.
      Bravo dla Pana Profesora-nareszcie jeden z nielicznych pierwszych głosów,(obok
      płk.Polko z GROMU i Wojciecha Jagielskiego)zwracających uwagę na odrażającą
      masakrę którą Rosjanie zgotowali Czeczenii.Żeby zobaczyć istotę konfliktu
      trzeba widzieć całość historii,tylko wtedy można zrozumieć jak ważną rzeczą
      jest pokój.
    • Gość: aaaa Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.04, 14:55
      Wolna Czeczenia!!!
    • Gość: kot Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.04, 14:55
      Czeczenia walczy!!!
    • Gość: pies Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.04, 14:56
      Jestesmy po stronie Czeczenii calym sercem!!!
    • Gość: Jacek Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.04, 14:57
      Swietny wywiad z profesorem Pomianowskim. Nazywajmy rzeczy po imieniu: Putin
      jest kryminalista. Rosja musi wycofac sie z Czeczenii!!!
    • Gość: Jasza Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.04, 14:58
      Grisza, jestes bardzo, bardzo niemadrym chlopczykiem.
    • Gość: obserwator Pan prof zna się może na polityce wschodniej IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.04, 18:27
      ale w kwestiach światowych raczej się kompromituje
    • Gość: blekot A zresztą państwo izrael też nigdy nie istniało IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.04, 18:36
      te ziemie były palestyńczyków i normalne, że się bronią, a że tak desperacko-
      cóż nie mają czołgów i rakiet, które załatwiają sprawę mniej "spektakularnie"
    • Gość: mara Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 19:23
      jestem polonistką nauczycielem itp. ale brakuje mi słow gdy myślę o
      Czeczenii.jedyne co przychodzi mi do głowy to Rosjanie wyp... za mur albo gdzie
      chcecie . Wolna Czeczenia.
    • Gość: kriss Re: Jerzy Pomianowski: Świat milczy w sprawie Cze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 21:37
      TYLKO JEDEN CZŁOWIEK MÓGŁ POJECHAĆ TAM I JEDNYM SŁOWEM OCALIĆ TE DZIECI - MÓGŁ
      I NIE ZROBIŁ TEGO...NAZYWA SIE...Putin
    • Gość: Adam TERORYSTÓW WIESZAĆ ZA J..A, A PUTINA IP: *.enms.pl 03.09.04, 22:51
      ciąć nożem i sypać solą za to co wyrabia w Czeczenii !!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka