Dodaj do ulubionych

Ale sie usmialam;)

21.09.09, 21:17
szkoda ze nie kontynuuja,
tu;
forum.gazeta.pl/forum/w,38685,89303997,89303997,Mroz_.html
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: Ale sie usmialam;) 21.09.09, 21:42
      Fajne, lubie fora z poczuciem humora.
    • metodiw Re: Ale sie usmialam;) 21.09.09, 23:37
      Ja też big_grin
      • felinecaline Re: Ale sie usmialam;) 21.09.09, 23:50
        Zwierzaki sa nie do pobicia jeslichodzi o zdolnosc wprawiania nas w doskonaly
        nastroj.
        Pitka po okresie "nietylaknosci" i strajkow glodowych zrobila sie
        pieszczochomruczalska i ma swietny apetyt, ale ciagle jej trzeba zmieniac menujko.
        Ostatnio nauczyla sie noca pic jajko roztrzepane jak na omlecik - skutek taki,
        ze zamiast szczotkowac ja 1x/tydzien musze to robic co 2 dni tak porastra sierscia.
        A moze to mrozy ida?
        • metodiw Re: Ale sie usmialam;) 21.09.09, 23:55
          Mutuje się smile
          • metodiw Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 00:00
            A tak w ogóle, to czym karmisz Pitkę?
            Bo mój głównie na chrupkach.
            • felinecaline Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 00:16
              Chrupki Pitka raczy jadac ;-P kazdego 36 dnia miesiaca.
              Na codzien koniecznie na sniadanie troche pasztetu Whiskasa (najlepiej Juniora)
              albo Feliksa a na dokladke troche pokrojonego w kosteczke surowego mieska w
              tych dniach jest kolej na ...cielecine, w srode zacznie sie 3-dniowka kaczki,
              potem bedzie jakas rybka potem moze wolowinka, indyczynka no nie wiem, zalezy od
              humoru Jej Majestatu.
              W ciagu dnia co pare godzin dokladki whiskasa albo feliksa, z rzadka raczy
              skubnac innej konserwy. Po kolacji przed tivizjerem troche birtej smietanki, raz
              - dwa w tygodniu jajuszko jak wyzej.Czasami odrobinka koziego serka od skorki.
              Pije wylacznie wode
              • felinecaline Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 00:19
                W mojej galerii do wgladu zdjecia na potierdzenie powyzszego.
                Jedyne zdjecia, ktore zostawilam po awanturze z moderacja.
                Teraz buduje galerie azalii bo mam automatyczna publikacje.
              • metodiw Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 00:30
                Gigo je z chrupek tylko Royala w różnych odmianach. Kiedyś sprzedawca zachwalał
                mi inną karmę, podobno tez dobrej jakości, ale wymiotował po niej i bałam się
                kupować więcej.
                Na obiadek puszeczki (nie pamiętam nazwy, ale droższe od "ludzkich", inne mu nie
                służą) albo tuńczyka z wody - bardzo lubi smile
                Kawałeczki mięska okazjonalnie, kiedy rozmrażam coś dla siebie.
                Czasem liźnie mój jogurt, ale rzadko.
                Jajka nie próbowałam mu dawać i nie zauważyłam, zeby chciał próbować, kiedy miał
                okazję.

Podejrzewam go o podpijanie wody, w której moczyła się fasola. Zawsze
                najsmaczniejsza jest woda "zdobyta" lub "wykradziona", z miseczki smakuje
                najmniej smile Najlepiej, żeby kapała, nieważne, co na ten temat mówi mój wodomierz smile
                • felinecaline Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 12:29
                  Tu przyklad, jak rekonwalescentka wcina bita smietanke
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mf/ji/cvpa/3Y5Plu3PWmcV56Ew2B.jpg
                  • felinecaline Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 12:31
                    Lepsze zdjecia mam w domowym kompie, np z Pitka - krwiozerczo pozerajaca miecho
                    i degustujaca bita smietane z mojego deserku. Zalacze wieczorem.
                  • metodiw Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 12:39
                    Chyba pamiętam te zdjęcia.
                    A taka bita śmietanka nie szkodzi na wątrobę?
                    • felinecaline Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 12:47
                      Wszystko, co dobre na cos szkodzi ;-P
                      Ale ona dostaje porcyjke raz - dwa razy w tygodniu.
                      Pomysl o paniach pochlaniajacych porcje tortu z kremem lub bita smietana
                      codziennie albo i kilka w ciagu dnia ;-P
                      Wciaz mam w pamieci przedwyjazdowy obraz renomowanej wtedy katowickiej
                      Krysztalowej i pan , ktore wtedy ja "okupowaly".
                      Kolezanka z kursu jezyka francuskiego i ja wpadalysmy tam do "Delicji" na porcje
                      lodow, bo tam podawano "z przyprawami" a nie przasnie, jak w innych kawiarniach
                      owczesnego Perlu.
                      Ogonki bywaly kilometrowe a my czekajac wspominalysmy sobie smakowite lody
                      jedzone kiedystam we Francji.
                      Kiedys Hania sie zreflektowala i mowi do mnie w tej kolejce: "sluchaj, moze juz
                      przestanmy, bo zaraz ktos nam da wewpysk".
                      • metodiw Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 13:04
                        Ba! Do Kryształowej to ja chodziłam z rodzicami na wuzetki smile Ponad czterdzieści
                        lat temu. Nigdzie nie było takich ciastek i takiej atmosfery smile Rodzice
                        zabierali mnie na większe zakupy (wiadomo, jak ubrania czy płaszcze to tylko w
                        Katowicach), a ja cieszyłam się, że potem pójdziemy do kawiarni smile
                        I pamiętam za czasów studenckich te starsze panie przy kawie i ciastkach.
                        Heh, my teraz z koleżankami też tak chodzimy smile Spotykamy się regularnie raz w
                        miesiącu, tylko w Dąbrowie brak takiej kawiarni z atmosferą...
                        • felinecaline Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 13:23
                          Aaaach, "atmosphère, atmosphère" (wybacz, nie moglam sie oprzec, to cytat z
                          pewnego filmu juz niemal kultowego z J.
                          Gabin'em ("Quai des brumes" - "nabrzeze mgiel"... jesli sie nie myle, Janou?
                          Bedac na wiosne w Katowicach i majac okolo 3! godzin czasu "do zabicia" ,
                          znudzona ogladaniem "plaszczy i ubran" we wszystkich mozliwych sklepach
                          centrummiasta "wdepnelam do "Krysztalowej". Krotko przedtem przeczytalam w
                          Gazecie w wydaniu katowickim, jak to "ocalono" te kawiarnie...
                          Jak szybko "wsdepnela" tak szybko chcialam uciekac, ale bylo mi wstyd...tak
                          zrejterowac.
                          A tymczasem z dwnej "Krysztalowej" pozostala jedna - jedyna obskurna salka,
                          przesiaknieta smrodem starego i nowego tytoniowego dymu, ktory sprawil, ze
                          zmetnialy wisiorki zyrandolo (albo tez dawne krysztalowe zyrandole zamieniono
                          na plastikowa tandete) a powietrze dostaje sie do normalnych pluc z rzezeniem
                          (popraw ortografie, bo akurat mnie zawiodla).
                          Za bufecietem trzy znudzone panie, z tego 2 w wieku balzakowskim i mocno
                          postbalzakowskim i jedna dzierlatka ubrane w co tam sie rano pod reke nawinelo
                          - bez gustu i nieschludnie.
                          Przy kilku stolikach kilku oczywiscie palacych mezczyzn (nie nazwe ich ani
                          panami ani dzentelmenami, oj, nie) - z wygladu i zachowania typowa "zulia"
                          omawiajaca dosc donosnymi sznapsbarytonami jakies skomplikowane interesy i 4
                          chyba panie, zywe kopie tych zza bufetu.
                          Na szczescie podana mi kawa byla "uczciwa".
                          Troche pogadalam z kelnerka, ktora mi ja podala, okazalo sie, ze ta obecna
                          "atmosfera" (agonii) to wynik prowizorki jej istnienia, wynikajacej z faktu, ze
                          ponoc znalazl sie wlasciciel kamienicy i nie wiadomo, co z nia "pocznie".
                          Nawet porcelanowy tygrys relegowany do ciemnego kata wydawal sie smutny i
                          wylinialy. A jest on wraz z rokokowa para reliktem dawnej pieknej kolekcji
                          saskiej dekoracyjnej porcelany .
                          Ot - sic transit gloria mundi sad((
                          • felinecaline Rowniez zupelnie nie do smiechu 22.09.09, 13:26
                            jest to, co stalo sie z dawna "Europa" na Mickiewicza - dawniej baaaardzo
                            elegancka kawiarnia mojej rownie eleganckiej pra-ciotki.
                          • metodiw Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 14:02
                            Ja chyba bardzo dawno nie szłam Warszawską...
                            Służbowo wędruję innymi drogami, a jak zakupy, to w Silesii, a jak ciastko i kawa, to u Bliklego smile

Chociaż, jak sobie przypominam, w krakowskiej Jamie Michalikowej zaserwowano mi najbardziej byle jakie i bardzo nieelegancko podane camparii. A pamiętam, że pijałam je i w Warszawie, i w Sopocie, i w Gołębiewskim w Białymstoku, i na Riwierze włoskiej wink
                          • janou Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 15:22
                            felinecaline napisała:

> Aaaach, "atmosphère, atmosphère" (wybacz, nie moglam sie oprzec,
                            to c
                            > ytat z
                            > pewnego filmu juz niemal kultowego z J.
                            > Gabin'em ("Quai des brumes" - "nabrzeze mgiel"... jesli sie nie
                            myle, Janou?
                            ----------
                            Sorry Feline ale pomylilas "Quai des brumes" z "Hotel du Nord" to w
                            tym ostatnim Arletty daje replike Louis Jouvet;Arletty
                            déclame "Atmosphère, atmosphère est-ce que j’ai une gueule
                            d’atmosphère ???" a w Quai des Brumes to Gabin i Michelle
                            Morgan;"t'as d'beau yeux tu sais"
                            https://www.youtube.com/watch?v=jxNQvurCqFo
                            • janou Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 15:23
                              moze teraz;
                              www.youtube.com/watch?v=jxNQvurCqFo
                              • janou Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 15:26
                                Gabin i Morgan;
                                www.youtube.com/watch?v=37mq2FpQZF4bizzzzzzzzzzzzz
                                • janou Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 15:27
                                  z bizzzzzz nie przeszlowink
                                  www.youtube.com/watch?v=37mq2FpQZF4
                            • felinecaline Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 15:32
                              Fakt.
                              T'a des beaux yeux" tez kultowe ;-D
                              Merci et Bizzzzzz
                            • zettrzy Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 22:18
                              szok normalnie...
                              to ktos poza mna jeszcze wie kto to Arletty albo co to Quai des
                              brumes?

forum.gazeta.pl/forum/w,45070,92038576,92038576,proto_noir_fhancuski_oczywiscie.html
                              • felinecaline Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 22:31
                                Ja,chociaz sie t k sromotnie pomylilam.
                                Obydwa filmy kultowe dla kazdego Francuza pretendujacego do miana odrobine
                                chocby "ogladzonego".
                                Ale ze ktos z Polski znal to rzeczywiscie niebywale.
                                To tak, jak dla nas np Z.Cybulski albo jeszcze lepiej, ktos z aktorow
                                "przedwojennych".
                                • zettrzy Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 22:42
                                  ciekawe, dla ogladzonego hamerykanca tez kultowe, przynajmniej Quai,
                                  aha no i Les enfants du paradis, film ktorego tytulu tlumaczenie
                                  budzi do dzisiaj wielkie dyskusje w Stanach wink
                                  • felinecaline Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 22:48
                                    No, my hodowani na "szarikach" z Perlu ewentualnie CCCP "sierdcu" czy "Swiat
                                    sie smieje" mielismy troche do nadrobienia w tym ogladzaniu.
                                    • janou Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 23:18
                                      Musisz mi tu troche wyjasnicwink

"No, my hodowani na "szarikach" z Perlu ewentualnie CCCP "sierdcu"
                                      czy "Swiat
                                      > sie smieje" mielismy troche do nadrobienia w tym ogladzaniu"
                                      --------------
                                      Perlu-PRL?
                                      na szarikach-filmy noir et blanc,
                                      CCCP-to wiem URSS
                                      sierdcu???
                                      Swiat sie smieje-tytul jakiegos sowieckiego filmu?
                                      • felinecaline Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 23:22
                                        Tak, obydwa one "swiat sie smieje" i "Sierdce" puszczala nam peerelowska
                                        telewizja srednio 3 razy w roku.
                                        Najstarszy francuski, jaki pamietam, ze przemknal przez nasze ekraniki to
                                        "Wieczorni goscie", ale pierwszy, jaki w ogole widzialam to "Piekna i Bestia".

Natomiast juz tuz przed wyjazdem zobaczylam jeszcze "Panie na Mogadorze" i
                                        "Narzeczone Cesarstwa".
                                    • zettrzy Re: Ale sie usmialam;) 23.09.09, 02:17
                                      "swiat sie smieje" to komedia swiatowej klasy, wiec chyba nie mogla
                                      byc winna braku ogladzania wink
                                      szariki zreszta tez nie byly wcale zle - Amerykanie na widok Gajosa
                                      dostaja jak to sie mowi malpy i koniecznie chca go ogladac bez
                                      przerwy wink
                                  • janou Re: Ale sie usmialam;) 22.09.09, 23:14

zettrzy napisała:

> ciekawe, dla ogladzonego hamerykanca tez kultowe.....
                                    -----------
                                    Michelle Morgan byla zona Williama Marshall'a i miala z nim syna
                                    Mike'a(umarl w czerwcu 2005) krecila tez filmy w US podczas
                                    ostatniej wojny.
                                    • zettrzy Re: Ale sie usmialam;) 23.09.09, 02:15
                                      one sa kultowe nie skutkiem Michelle Morgan (ktora zreszta nie gra w
                                      Paradis) tylko skutkiem tej szczegolnej atmosfery, spojrzenia na
                                      zycie, podejscia do wielu spraw typowego dla Francuzow, a czesto
                                      zgola egzotycznego dla Amerykanow - przy czym dodajmy to sa
                                      wyjatkowo dobre filmy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka