Gość: komsomolec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 19:07 ech...łza się w oku kręci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mk chomsky, mao i stalin rules IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 19:43 nietzshe, hitler mieli gorszych speców od public relations Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: chomsky, mao i stalin rules IP: 195.116.62.* 04.02.05, 09:15 wiesz kim jest Chomsky? :) masz niezłą sieczkę w glowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aco Re: chomsky, mao i stalin rules IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 04.02.05, 22:20 Przecież do reszty pasuje jak ulał z tymi swoimi poglądami. Tylko jeszcze nikogo nie zabił w imię idei (pewnie dlatego, że w USA mieszka, a tam ludzie przywiązani do swojej wolności i zlewają takich lewaków). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: Kultura antyglobalizmu IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 04.02.05, 05:49 dla kazdego cos ciekawego w tym artykule. ja wylowilem stwierdzenie 'Dyskryminacja niepełnosprawnych zaczyna się w domu. Rodzina nie pokazuje światu dziecka z defektem, wstydzi się. Niepełnosprawny cierpi z powodu choroby, braku akceptacji rodziny i odrzucenia przez wspólnotę'. ostatnio zajalem sie sprawa akceptacji immigrantow przez 'tubylcze' rodziny w stanach. jakkolwiek dyskryminacja immigrantow jest czyms wstydliwym w stanach, to wielu slowianskich rodakow (polacy, rosjanie, ukraincy, bialorusini) skarzyli mi sie sie, ze tak wlasnie byli traktowani przez rodziny swoich amerykanskich mezow, i - mniej czesto - zon. to jest tylko 'marginesowy margines' do artykulu o globalizacji, ale myslalem ze warto sie podzielic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annie_Laurie_Starr Re: Kultura antyglobalizmu IP: *.ilabs.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 07:58 Z ta dyskryminacja Slowian to prawda, ale nasi rodacy tez potrafia byc bardzo dyskryminujacy. Bedac w USA uwazaja Murzynow (obywateli USA) za gorszych od siebie, ze o Latynosach (o podobnym do nich statusie) nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
gotrek Re: Kultura antyglobalizmu 04.02.05, 08:09 Mhhhm, klasyczne odbijanie sobie własnych kompleksów. A zjazd jak zjazd. Lewicowanie znalazło sobie nowe ikony albo odkurza stare. Oczywiscie, jak to zwykle w przypadku takich ruchow, zamiast wziasc sie do pracy organicznej we wlasnym spoleczenstwie, gada sie duzo o wielkim imperializmie i miedzynarodowkach. To latwiejsze, niz poszukac bledow u samych siebie... PS. Czy to naprawde taka wielka roznica, kiedy LPR widzi wszedzie swiatowe spiski, spiewajac piesni koscielne, a latynoski lewicowiec sluchajac Manu Chao wszedzie widzi amerykanskich imperialistow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kultura antyglobalizmu IP: *.netcologne.de 04.02.05, 08:59 prosze pana/pani taki ruch jest potrzebny, to nie jest komplex to protest.zyski z tagzwanej przez pana/pani" pracy organicznej" sa nierownomiernie rozlozone i wiekszosc ludzi swiata z tego powodu zyje w nedzy .to nieprawda ze jedni sa leniwi a inni pracowici. ja nie chcialbym mieszkac na wyspie szczescia otoczony fosa nedzy i rozpaczy. w obecnej "cywilizacji" jest wystarczajaco duzo srodkow- zjawisko glodu nie powinno istniec-skoro mozna prowadzic "akcje szybkiej raakcji" - wojny!dlaczego milcza intelektualisci tego swiata? nie jestem, nie bylem zadnym ideowcem, nie naleze i nie nalezalem do zadnej parti, nie reprezezentuje niczyich interesow jestem humanista. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix mala odp. 04.02.05, 10:03 >w obecnej "cywilizacji" jest wystarczajaco duzo srodkow- zjawisko glodu nie >powinno istniec-skoro mozna prowadzic "akcje szybkiej raakcji" - wojny tylko przypomne, ze USA sa najwiekszymi donatorami programu WFP. W publikowanej tu: www.wfp.org/appeals/donors_list/index.html liscie na pierwszych kilkunastu miejscach sa WYLACZNIE kraje Zachodu. W poprzednich latach (to mozna sobie na stronie przejrzec) sytuacja byla taka sama. Zwracam rowniez uwage na to, ze nie ma tu zadnego z bogatej czesci krajow arabskich. Nie jest problemem dac jedzenie biednym. Problemem jest tak ich postawic na nogi, zeby ONI SAMI mogli sami sobie to jedzenie robic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: mala odp. IP: *.netcologne.de 04.02.05, 10:44 super! skoro pada pytanie a nie agresja; odpowiedz- przeznaczyc na to srodki i zwrocic sie do fachowcow.sa juz takie programy ,to za malo! dobrze bybylo nauczyc sie zyc obok siebie bez nienawisci z tolerancja na na kolor skory wiare status spoleczny plec etc reszta powoli sie sama uformuje lacze pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
gotrek Re: Kultura antyglobalizmu 04.02.05, 10:29 Problem polega na tym, ze zamiast programow aktywizacji i rozwoju proponuje sie tania agitacje imperializmem, wielkimi korporacjami, albo neguje sie kulture europejska (ktora notabene pozwolila na powstanie podobnych ruchow). Przez prace organiczna rozumiem prace nad wlasnymi problemami, a nie bezmyslne zwalanie winy na inne kraje. Bedace awangarda alterglobalizmu kraje latynoamerykanskie sa trapione problemami wynikajacymi bezposrednio z ich kultury i wartosci cenionych przez spoleczenstwo, a w zamian kolportuje sie jakies bezsensowne karykatury "wielkiego wroga". I zamiast zmieniania wlasnego spoleczenstwa tak, aby ograniczyc w nim kult przemocy i niebezpieczne elementy tkwiace w kulturze "machismo" szuka sie wroga zewnetrznego. W Europie tez byl w XX wieku taki czas, kiedy niektore kraje uwazaly, ze ze sa ofiara miedzynarodowej finansjery... Paradoksalne jest to, ze gdyby dopasowac zasady alterglobalizmu do Polski, to glowna sila wspierajaca alterglobalizm i majaca najwieksze poparcie spoleczne bylaby Samoobrona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uncle Re: Kultura antyglobalizmu IP: *.nys.biz.rr.com 04.02.05, 15:50 Hmm - ciekawe to co napisalas. Jednego tylko nie rozumiem - jestem z pochodzenia Slowianinem i jakos nigdy nikt mnie nie dyskryminowal... Troche szkoda, bo moj prawnik ostatnio wyraznie sie nudzi. A moze wlasnie to, ze mnie nie dyskryminuja jako Slowianina to dyskryminacja ??? Moze jednak podam ich do sadu (ot tak na wszelki wypadek) tylko KOGO >?< Poradz mi jakas grupe etniczna bo z tych Amerykanow co znam to wszyscy sa potomkami emigrantow... Moze podac do sadu jakiegos rodzimego Indianina z rezerwatu ? A co do stosunku Polakow do Murzynow I Meksykanow - no coz - musza na kims odreagowac te polskie kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
co.ty.powiesz Ładny oksymoron 04.02.05, 08:21 To że Autor lubi wszelkie lewactwo, wiadomo od dawna. Ponieważ jednak o gustach się nie dyskutuje, więc przyjmijmy że nieszczęścia chodzą po ludziach. Nie wiedziałem jednak, że potrafi układać takie ładne oksymorony jak właśnie ten w tytułe: Kultura antyglobalizmu. To coś jakby "pobożność ateistów", "antyfeministka Kinga Dunin", "rozsądek Andrzeja Leppera". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw kulture widze ogromna, graficiarska, .... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.02.05, 08:23 a wszystkiemu winni sa hamerykanie, Castro Rules! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@ www.pl.indymedia.org TWÓRZ WOLNE MEDIA IP: 195.116.62.* 04.02.05, 09:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Kultura antyglobalizmu IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 04.02.05, 10:21 Panie Arturze, to bardzo dobry artykul. dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Kultura antyglobalizmu IP: *.nys.biz.rr.com 04.02.05, 15:54 Prosze bardzo - nie ma za co. Troche zesmy ze szwagrem wypili to i lepiej sie pisalo... A tak w sekrecie to Ci powiem ze i tak mi placa od wiersza wiec nie ma sprawy. Ciesze sie bardzo, ze Ci sie podobalo. Milego weekendu ! Odpowiedz Link Zgłoś