Dodaj do ulubionych

Ryba ma głos 15

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 06:50
JESTEM, WIĘC PISZĘ

Rodacy, jeszcze jeden wysiłek

Od czasu upadku w Polsce systemu jednopartyjnego mówi się i pisze o dobrodziejstwach systemu dwupartyjnego. Przeczytałem od 1990 roku niezliczoną ilość artykułów o pożytkach z dwudzielności w polityce, z powoływaniem się na przykłady najstarszych demokracji, brytyjskiej i amerykańskiej. Konserwatyści i laburzyści. Demokraci i republikanie.

W systemie dwupartyjnym mają sens i są bezpieczne jednomandatowe okręgi wyborcze. Przeciętny wyborca jest w stanie odróżnić jedną partię od drugiej, jeśli nie po programie, to po kolorach emblematów.

Mediom jest łatwiej, bo popierając jedną partię, krytykują drugą, i na odwrót, zamiast serwować czytelnikom sałatę światopoglądową. Wreszcie - system dwupartyjny jest tańszy. Z budżetu dofinansowuje się tylko dwie partie.

Niestety, Polacy pozostali głusi na wszystkie rozsądne argumenty teoretyczne i praktyczne. Nawet nie wiadomo, ile jest w tej chwili partii w Polsce, bo liczba każdego dnia się zmienia. Jedne się łączą, inne dzielą, jedne upadają, inne powstają, szczególnie doraźne byty przedwyborcze, jakieś ruchy społeczne, akcje, fronty i płaszczyzny. Pochłania to strasznie dużo ludzkiej energii, która mogłaby być spożytkowana z korzyścią na przykład przy odśnieżaniu.

To, że twarze, a nawet nazwiska są ciągle te same, jeszcze utrudnia orientację. Facet wczoraj był w partii Przyszłość, dziś przewodzi ruchowi Stałość, a już na mieście mówią, że jutro przejdzie do stronnictwa Wierność i Pamięć. Opinią publiczną na temat partii rządzą badania opinii publicznej na temat partii. Wpatrujemy się w te słupki, komu się podniosło, komu stanęło, a komu opadło, ale jest tego stanowczo za dużo, zwłaszcza dla humanisty. Dwa słupki wystarczą.

Nareszcie został jednak, po 15 latach, zrobiony pierwszy krok w stronę systemu dwupartyjnego, wzorowanego na amerykańskim. Mamy już, a jeśli nie mamy, to zaraz będziemy mieć, Partię Demokratyczną. Teraz, aby sięgnąć ideału, trzeba tylko powołać Partię Republikańską. Trzeba się zdobyć na ten wysiłek w imię pluralizmu politycznego, którego najpełniejszym wyrazem jest dualizm. Najprościej by było, gdyby Frasyniuk z Hausnerem organizowali nadal Partię Demokratyczną, a Mazowiecki z Belką zajęli się zakładaniem Partii Republikańskiej. Gwarantowałoby to odpowiedni poziom sporów i kulturę polityczną.

Do szczęścia potrzebne nam będą jeszcze partyjne symbole. Amerykanie mają osła i słonia. Liczę na pomysłowość czytelników. Jakie zwierzęta powinny symbolizować naszych demokratów i republikanów? Przysyłajcie propozycje, a z tego zoo wybierzemy co najlepsze.
MACIEJ RYBIŃSKI, m.rybinski@rp.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 15 IP: *.demo.pl 10.03.05, 08:56
      Widze ze Pan Rybinski chce zrobic mi na zlosc i pisze coraz to glupsze
      felietony!

W Polsce jest demkracja, wiec oczywiscie ma do tego prawo.
      - W koncu Maciej Giertych po to bohatersko wspolpracowal z Jaruzelskim, zeby
      teraz i Rybinski i Paradowska i Doctor mogli pisac to co im sie podoba.

Zanizajac poziom, na pewno zwiekszy liczbe swoich czytelnikow, ale nie jestem
      pewien czy zyska na tym felietonistyka polska.
      • Gość: zdziwiony? Re: Ryba ma głos 15 IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 10.03.05, 12:01
        Muszę zmodyfikować swoją diagnozę - dla Ciebie Ryba to nie alergen tylko
        narkotyk, Doctorku. Lekkie, dowcipne i inteligentne uwagi Ryby na temat
        kabaretu pt. "Mumia-reaktywacja" w gwiazdorskiej obsadzie z udziałem gości z
        nieboszczki PZPR wywołują u Ciebie stany pobudzenia objawiające się m.in.
        nadprodukcją przenikliwych komentarzy. Tylko uważaj: po euforii przychodzi
        dołek.
        • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 15 IP: *.demo.pl 10.03.05, 12:45
          > Muszę zmodyfikować swoją diagnozę - dla

A modyfukuj sobie zdiwiony, modyfikuj.
          Ja tam moswojej diagnozy, na temat przciezkawych, nonsensownych i glupawych, a
          do tego nieprawdziwych bajdurzen Ryby, nie zmienie.

Zastanowilbym sie za to na Twoim stanem psychicznym - zdaje sie ze gonisz w
          pietke, bo ktos ma czelnosc nie zachwycac sie tworczoscia Twego idola.
          Nie jest to zdrowy obiaw.
          Tak na wszelki wypadek radze Ci zebys zabral sie w koncu do dobrej literatury i
          na poczatek przeczytal sobie opowiadanie Andersena o Cesarzu i jego szatach.
          To Ci sie przyda, bo gdy w koncu przestaniesz sie dziwic, mozesz to bolesnie
          odczuc.
          • Gość: zdziwiony? Re: Ryba ma głos 15 IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 10.03.05, 14:01
            Oj, literki się Tobie Doctorku ze złości przestawiają. Jasność myśli już nie
            ta, ale dominuje przymus podzielenia się nimi ze światem .
            • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 15 IP: *.demo.pl 10.03.05, 14:19
              > Oj, literki się Tobie Doctorku ze złości przestawiają. Jasność myśli już nie
              > ta, ale dominuje przymus podzielenia się nimi ze światem .

Dziekuje za komplement w kwestii jasnosci mysli.
              Faktycznie wyzwala ona wscieklosc wielu dyskutantow, ale to ich sprawa.
              Z tym przymusem, to troche przesadzasz, ale musze przyznac ze dowalam Ci z
              pewna przyjemnoscia, choc troche mnie mierzi latwosc z jaka mi to przychodzi.
              Jak to u fanatykow - zbyt mocno sie angazujesz i przez to sie wystawiasz.
              Wole trudniejsze wyzwania.

• Gość: zdziwiony? Re: Ryba ma głos 15 IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 10.03.05, 15:09
                "Dziekuje za komplement w kwestii jasnosci mysli."

Komplementy mylisz z ironią. Stąd ten samozachwyt i brak poczucia własnej
                śmieszności. Ale trzymaj tak dalej - doskonale ośmieszasz idde, których tak
                bronisz.
                • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 15 IP: *.demo.pl 10.03.05, 16:00
                  > Komplementy mylisz z ironią. Stąd ten samozachwyt i brak poczucia własnej
                  > śmieszności. Ale trzymaj tak dalej - doskonale ośmieszasz idde, których tak
                  > bronisz. --------
                  • Gość: zdziwiony? Re: Ryba ma głos 15 IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 10.03.05, 16:32
                    "P.S.
                    - Moglbyc pokazac post w ktorym bronie tutaj jakiejs idei?"

Zajadle, acz mało konkretnie atakujesz jak leci felietony Rybińskiego. A to mi
                    pozwala sądzić, że jesteś dość bezrefleksyjnym krytykiem idei, które on wyraża,
                    a nie jesteś w stanie się odnieść do nich merytorycznie.
                    • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 15 IP: *.demo.pl 10.03.05, 16:59
                      > "P.S.
                      > - Moglbyc pokazac post w ktorym bronie tutaj jakiejs idei?"
                      >
                      > Zajadle, acz mało konkretnie atakujesz jak leci felietony Rybińskiego. A to
                      mi pozwala sądzić, że jesteś dość bezrefleksyjnym krytykiem idei, które on
                      wyraża,a nie jesteś w stanie się odnieść do nich merytorycznie.

Jezlei chodzi Ci o idee pisania marnych, malo dowcipnych, nudnych i
                      falszujacych fakty felietonow to faktycznie krytykuje takowe.
                      ( Atakuje to zbyt mocno powiedziane, bo zawsze atakuja ludzie nerwowi np. Ty
                      atakujesz mnie )
                      Przyznam Ci racje - jedyna refleksja na pisanine Rybinskiego, to taka ze
                      czytelnicy tego nudziarstwa musza byc niewysokim poziomie, by sie tym zachwycac.
                      Po raz kolejny potwierdzam. Jestem krytykiem takiej idei. Nie ma powodu by taka
                      idee wspomagac. Osobiscie wole felieteny na wyzszym poziomie.
                      Niestety - swoja idee Rybinski przekazuje swoim wielbicieleom.
                      - Pisza coraz to wieksze glupoty i banaly, takze usiluja jak on, wciskac
                      ciemnote swoim czytelnikom.

Ale miales mi pokazac post w ktorym jak sam napisales - "bronie ideii", a nie
                      atakuje.
                      Czyzbys nie potrafil, bo wzorem swego idola piszaz pierdoly i nieprawde?
                      • Gość: zdziwiony? Re: Ryba ma głos 15 IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 10.03.05, 17:41
                        "Krytyka " jakiejś idei zazwyczaj wiąże się z pozytywnym przesłaniem, czyli
                        właśnie własną ideą. Jeżeli Cię przeceniłem, to przepraszam. Chyba rzeczywiście
                        spełniasz tu tylko rolę posterunkowego politycznej poprawności. Czekam na
                        kolejny felieton Ryby (z przyjemnością) i Twoją natychmiastową, przewidywalną
                        reakcję (mam nadzieję, że się nie przeliczę).
                        Dobranoc
                        • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 15 IP: *.demo.pl 10.03.05, 19:21
                          > "Krytyka " jakiejś idei zazwyczaj wiąże się z pozytywnym przesłaniem, czyli
                          > właśnie własną ideą. Jeżeli Cię przeceniłem, to przepraszam.

Miej szczypte odwagi cywilnej i napisz po prostu ze napisales nieprawde,
                          wzorujac sie na swoim mistrzu.

>Chyba rzeczywiście spełniasz tu tylko rolę posterunkowego politycznej >
                          poprawności.
                          Zdaje sie ze czeste czytanie Rybinskiego zupelnie poprzestawialo ci myslenie, o
                          ile taki proces wogole jeszcze zachdzi w Twojej glowie.
                          To Ty bowiem ustawiasz sie tutaj w roli swoistego plocmajstara - obroncy
                          zastanego porzadku, usilac prosba i grozba zniechecic mnie do dalszego lamania
                          go.
                          Co tez to z ludzi robia glupawe felietony podstarzalego satyra ...

> Czekam na
                          > kolejny felieton Ryby (z przyjemnością) i Twoją natychmiastową, przewidywalną
                          > reakcję (mam nadzieję, że się nie przeliczę).

Tylko uwazaj zebys sie nie zsikal ze zniecierpliwienia.

> Dobranoc

• Gość: idioTeleWidz Re: Ryba ma głos 15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 09:26
      Wiem, wiem, wiem!
      Symbol Partii Demokratycznej Frasyniuka i Hausnera to: Hiena.
      Symbol Partii Republikańskiej Mazowieckiego i Belki to: Świnia
      Dostanę grandpriksa ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka