tomwi 22.04.01, 21:02 Czyż MAUS nie jest najlepszym komiksem wydanym w Polsce??? Mnie się wydaje, że tak. Powinno się go czytać wszkole obok Borowskiego, Nałkowskiej, Krall. Poza tym jest genialnie narysowany! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: p77 Re: MAUS arta spiegelmana IP: *.warszawa.ppp.tpnet.pl 23.04.01, 00:11 Kiedy dowiedziałem sie, że jest komiks o Holocauście, pomuślałem, że to musi być gówno. Przeczytałem "Maus" i stwierdziłem,że jest to wielkie: na przemian śmiałem się i płakałem. Wedle hitlerowskich ustaw jestem pół- Żydem (choć moi żydowscy przodkowie poczuwali się do bycia Polakami)i pół-Polakiem (wśród moich warszawskich przodków byli antysemici). "Maus", choć to tylko komiks, oddaje wszystkim sprawiedliwość (np. więcej tam wrednych Żydów niż Polaków). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasiek Re: MAUS arta spiegelmana IP: *.ost-poland.com.pl 30.04.01, 21:19 Ja mysle, ze Maus nie opowiada o tym, kto jest bardziej wredny, a kto mniej. Wladek (główny bohater) czesciej kontaktowal sie z Żydami, wiec czesciej spotykal sie z niegodziwoscia z ich strony. Jestem przeciwny czynieniu z Maus lektury obowiazkowej. Dzieki kontrowersyjnej (zobaczymy, jak bedzie za 10 lat) formie jest szansa, ze przeczytaja ja ludzie, ktorzy nigdy nie siegneliby po jakakolwiek powiesc o zagladzie. Swietnie, ze ten komiks sie ukazal, szczególnie ze ostatnio duzo sie mowi o Żydach i Polakach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paw Gdzie to można dostać?! IP: 193.0.117.* 05.05.01, 12:41 Gdzie tzn. gdzie w Warszawie. Może ktoś ma jakiś namiar do wydawcy, albo zna inne źródła dostępu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies Re: Gdzie to moz˙na dostac´?! IP: *.unregistered.formus.pl 23.05.01, 19:21 np. na www.mous.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Gdzie to można dostać?! IP: *.toya.net.pl 27.05.01, 23:23 W empiku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Gdzie to można dostać?! IP: 194.204.164.* 01.06.01, 11:30 AUS-a mozna nabyc na www.maus.com.pl Pablo - tworca czcionki do polskiej wersji Mausa PS W tej chwili zostala rozpoczeta produkcja drugiej czesci. Ukaze sie ona pod koniec czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Gdzie to można dostać?! IP: 194.204.164.* 01.06.01, 11:32 www.maus.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dunno Re: MAUS arta spiegelmana IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.06.01, 15:04 W USA w iektorych szkołach MAUS jest lekturą... zobaczcie świetny tekst Piotra Rypsona w "Przekroju" kwietniowym... Odpowiedz Link Zgłoś