Dodaj do ulubionych

Dzięki, o Niebiosa, za Program Drugi!!!

29.04.05, 20:42
Jak to dobrze, że takie coś jeszcze istnieje. W ogóle nie wiem jak ja trawiłem
te szafy grające, te "złote przeboje" (a ściślej 23 złote przeboje puszczane w
kółko do usr..nia) czy inne największe przeboje.
I w kółko te kretyńskie reklamy. Te same - do znudzenia! Kilka razy na
godzinę. Biosteron! Kadete! Fuj!
I jeszcze częściej dżinglidło (też w kółko takie samo)- bo standard badań
słuchalności jest- jaki jest.
I "diżeje" - terkoczący jak karabin, jakby ich pogoniło.
I te wiadomości - oczywiście w tle "pitum-pitum" - i też wykrzykiwane jakby
bili rekordy słowotoku na minutę.
I te rozmówki ze słuchaczami "a co jadłeś na śniadanie"? "A jesteś już w pracy
czy dopiero się obudziłeś?" "Dzisiaj piątek, jakie masz plany na weekend?"
I te sms-y "zamów numer", "zagłosuj na ulubiony utwór" "weź udział w naszym
najwspanialszym konkursie, do wygrania..." "wyślij sms, wyślij sms, wyślij sms"

Dość!

A Program Drugi - to: kultura słowa, szacunek dla słuchacza, do którego się
mówi a nie pokrzykuje i, co najważniejsze, mówi się dla słuchacza, a nie dla
mówienia. Poza tym - żadne "plejlisty", żadne "trzony bazy z 50 utworami",
żadne "formaty, targety, największe przeboje". Nie słyszę dzień w dzień po
trzy razy najnowszych "chitów" Kombii (bo "hity" to to nie są). Nie jestem
katowany obowiązkowym Every Breath You Take (niestety, do tego doszło ze TAKI
utwór zaczął mnie męczyć) i "Włojaż włojaż". Co w zamian? W tym tygodniu na
przykład "Rapsodia na temat Paganiniego na fortepian i orkiestrę"
Rachmaninowa, utwory Chopina w wykonaniu K.Zimmermana, dziś Libertango
A.Piazzoli...

Polecam - naprawdę można odpocząć. Ostatnie chyba radio, jakie mam w zasięgu,
którego mogę słuchać w godzinach "biurowych". Oby tylko nikomu z "kerownictwa"
nie przyszło do głów po "Trójce", "Bisce" i "Jedynce" zaprowadzać "porządków"
w Pr.II i przerabiać go na "Dwójkę"...
--
Fachowcy bez ducha, sybaryci bez serca - i takie nic wmówiło sobie, że
osiągnęło najwyższy stopień człowieczeństwa...
Obserwuj wątek
    • zbyszu Re: Dzięki, o Niebiosa, za Program Drugi!!! 29.04.05, 21:00
      Nobla dla Autora textu. I jeszcze jedno...mądrze pisze ...
    • roooot Re: Dzięki, o Niebiosa, za Program Drugi!!! 30.04.05, 11:03
      Też coraz częściej włączam. W dni powszednie np. 15:25 Czas na jazz, 15:45 Zapiski ze współczesności - w soboty 13:25 Jazz piano-forte, 16:05 Klub Ludzi Ciekawych Wszystkiego - autor: Hanna Maria Giza - 18:00 Dramat w Teatrze Wyobraźni - znajdzie się jeszcze kilka ciekawych pozycji.
      • imagistyk C I C H O S Z A ! ! 30.04.05, 18:56
        Ani słowa o "Dwójce" ! Jest szansa,że de-erekcja nie wie ,że ma także "Dwójkę" na stanie.Dzięki temu może nie zacznie jej reformować !
    • bragiel Nie lubię Dwójki 30.04.05, 19:42
      nie jakoś dwójka nie przekonuje.
      W muzyce kalsycznej wszytko zostało już powiedziane ,a ile mozna słuchac
      utworów Chopina?
      Owszem Chopin jest fantastyczny,bardzo go lubię-ale jego twórczosc to coś
      zamknietego i w końcu nastepuje juz przeszyt- i człowiek nie ma ochoty na
      wysłuchanie po raz milionowy jego mazurka.
      Poza tym Chopin to tak naprawde jedyny poslki wielki kompozytor muzyki
      klasycznej-takowymi na peweno nie są Szymanowski ,Preisner.

Co do mzuyki klasycznej zagranicznych kompozytoirów-owszem Wagnera
      lubię,Bacha ,Van Beethovena-ale ile mozna ?

NAtomiast współczesna muzyka klasyczna przypwrawia mnie o mdłosci.
      Festiwal Warszawska Jesien jesczes bardziej uwtierdził mnie w przekonaniu,że
      nic juz w muzyce klasycznej nie ma do powiedzenia-czego najlepszym dowodem są
      utwory tzw.eksperymentalne,które mogą już całkwoicie zochydzic muzykę klasyczną.

Takzę muycznie Dwójka zupełnie do mnie nie trafia-na dodatek czym rózni sie
      muzyczna noc euroradia nadwane w Dwójce w godzsinach nocnych,a zawierajaca w
      kółko te same utwory,odf grania w kółko złotych przebojów-i jedno i drugie
      mozna człowiekowi zochydzić.

A co do słowa mówionego-moim zdaniem to taka kultura wysoka na siłę.
      Mówienie jacy to jestesmy kulturalni i jak to odcinamy sie od reszty motłohcu.
      Ile razy mozna słuchac tego co Gombrowicz chciał przekazac piszac to i tamto w
      swoim dzienniku?

Także dla mnie ,mimo wszytkich wad,Trójka góruje nad Dwójką.
      • imagistyk Re: Nie lubię "Trujki" 30.04.05, 20:59
        Doprawdy chciałbym wiedzieć :Co Ty widzisz dobrego w "Trujce" pomiędzy 6 a 21 ? Nie napiszę ,że Dwójka to ideał,ale doprawdy lepiej słuchać Chopina niż Kraszewskiego,Rokosia,Kostrzewy,Niedżwiedzkiego czy plujlisty.Taka jest moja subiektywna opinia.
        • bragiel Nie lubię Dwójki 01.05.05, 17:24
          >
          >Doprawdy chciałbym wiedzieć :Co Ty widzisz dobrego w "Trujce" pomiędzy 6 a 21
          Dobrego to nie za wiele.
          Tym niemniej mimo wszytko wolę playalistę która jest czymś otwartym,i zawsze
          moze sie na niej znalezc jakas nowa wartosciowa piosenka(rzadko ale jednka może)
          niż słuchany po raz milion któryś Mazurek Chopina.

Natomiast druga sprawa-czy ktoś jest w stanie wymeinić choćby 5 osobowosci
          radiowych-legend polskiej ardiofonii z Dwójki?
          Wątpliwe-po prostu takowych osób nie ma.
          A w Trójce -prosżę bardzo-Niedzwieck,Kaczkowski,Strzyczkowski,Mann i wielu
          innych.
          • imagistyk Przepraszam bardzo,ale kiedy mogę 01.05.05, 20:20
            słuchać Kaczkowskiego,Manna i innych legend polskiej radiofonii ? Takich głosów (wychowanków Trójki) coraz częściej można posłuchać w Jedynce czy Dwójce.A Rokosia czy Kraszewskiego zachowaj sobie .Przez Trójkę przewinęło się wiele legend polskiej radiofonii i nie z własnej woli ją opuścili.A repertuar dwójki to więcej niż jeden mazurek Chopina.Kochaj sobie Trujkę,a ja nie przyłączę się do Ciebie.
            • bragiel Osobowości 01.05.05, 21:20
              No dobrze,ale wracając do mojego pytania-czy wymieni pan choćby pięc osobowosci
              radiowych w Dwójce?Nie.Po prostu tam nie ma i nigdy nie było takich osobowości.

Oczywiscie ,moze pan preferować Dwójkę-pana sprawa,tym niemniej ja -jak już
              wczesniej wspomniałem ,wole być ukierunkowany na coś nowego,niż zamkniety w
              świecie muzyki klasycznej,w którym muzycznie wszytko już zostało powiedziane.
              • greg_f Re: Osobowości 01.05.05, 22:01
                bragiel napisał:

> No dobrze,ale wracając do mojego pytania-czy wymieni pan choćby pięc
                osobowosci
                >
                > radiowych w Dwójce?Nie.Po prostu tam nie ma i nigdy nie było takich osobowości

A niżej wymienieni to nie osobowości?

Małgorzata Pęcińska i Piotr Orawski - kiedyś popularyzowali muzykę poważną w
                Programie III i PR Bis
                Hanna Maria Giza
                Małgorzata Tułowiecka - raz w miesiącu prowadzi magazyn językowy (sobota, 16:00)
                Jacek Hawryluk i Bartek Chaciński - wspólnie prowadzą Nokturn chyba z czwartku
                na piątek (brzmienia awangardowe z nurtu postrocka)
                Monika Makowska - na antenie się nie pojawia, ale jest współautorką Nokturnu z
                piosenką poetycką (z soboty na niedzielę)

• bragiel Re: Osobowości 01.05.05, 23:11
                  Niestety-żadną miarą nie moge sie zgodzić z tym by nazywać Małgorzatę Pęcinską,
                  Bartka Chacińskiego(?),Jacka Hawryluka czy MAłgorzatę Tułowiecką -osobowosciami-
                  legendami radia.

Na taki tytuł tzreba sobie zasłuzyc.
                  Weźmy przykład legendy polskiej radiofonii-Marek Niedźwiecki.
                  Całe pokolenia wychowały sie na jego liscie przebojów.
                  Mało jest osób w Polsce które zapytane na ulicy kim jest Marek Niedźwiecki
                  odparły by,,Nie wieM"

Czy ktoś zapytany na ulicy kim jest Bartek Chaciński ,były by w stanie
                  cokolowiek powiedzieć?Może jedan na milion tak.

Co do pani Gizy-można by ją uznac za osobowośc-alke to własnie w
                  Trójsce ,prowadząc KLUb Ludzi Ciekawych Wszytkiego ,stała sie legenda radia.
                  • greg_f Re: Osobowości 02.05.05, 09:25
                    To zależy, jak zdefiniować osobowość radiową. Jeśli chodzi o nazwiska-legendy,
                    powszechnie kojarzone przez przeciętnego Polaka, to rzeczywiście mamy ich
                    zaledwie kilka (Kaczkowski, Mann, Niedźwiecki itp.), i większość wywodzi się
                    nie z Dwójki, lecz z dawnego Programu III.
                    Jeśli jednak przyjąć wyłącznie zastosowane przez ciebie kryterium popularności,
                    to podejrzewam, że wielu znakomitych radiowców z Trójki również nie zasłużyło
                    na miano osobowości, bo nie każdy zapytany na ulicy będzie wiedział, kim jest
                    Barbara Marcinik, Jerzy Sosnowski, Barbara Podmiotko czy nawet Jerzy Kordowicz.
                    Zresztą nie zapomninajmy, że te największe osobowości radia - poza Kaczkowskim -
                    ugruntowały swoją popularność również występami w telewizji.
                    Dla mnie osobowość radiowa to również osoba, która nie cieszy się aż taką sławą
                    jak w/w legendy mikrofonu, tym niemniej posiada dar ciekawego prowadzenia
                    audycji i w sposób wyjątkowo przystępny potrafi przybliżać słuchaczom tajniki
                    tak niełatwych dziedzin, jak muzyka klasyczna, literatura, historia, czy też
                    poprawna polszczyzna. Moim zdaniem wszyscy wymienieni przeze mnie w poprzednim
                    poście spełniają to kryterium.
                    Zgadzam się z poglądem, że Dwójkę trudno porównywać z dawnym Programem III,
                    jeśli chodzi o kreowanie osobowości radia. Nie te czasy, nie ta siła
                    oddziaływania, nie ten charakter stacji. Dwójka jako program stricte kulturalny
                    jest bardziej elitarna i na pewno nie dorobiła się porównywalnego statusu i
                    legend radiowych co dawna Trójka, jednak trudno uznać to powód do stwierdzenia,
                    że jest mało wartościowa i jej słuchanie jest czasem straconym. Ta stacja
                    skupia się przede wszystkim na upowszechnianiu wiedzy o tzw. wysokiej kulturze
                    jako takiej, a nie lansowaniu gwiazd mikrofonu.
                    Nigdy nie odnosiłem wrażenia, że Dwójka puszcza w kółko ten sam mazurek
                    Chopina, zresztą utwory muzyki poważnej na ogół nie wpadają w ucho tak łatwo,
                    jak przeboje muzyki pop, i osłuchanie się z nimi wymaga dużo więcej czasu.
                    • imagistyk Re: Osobowości 02.05.05, 20:17
                      W pełni popieram greg_fa.Chciałbym tylko dodać,że wymienione przeze mnie osobowości mogę słuchać w Trujce rzadko.Ton tej rozgłośni nadają inni.Nie mam nic przeciwko puszczaniu nowości,gdyż jest to po prostu niezbędne.Ale plujlista to nie to.Wolałbym audycje autorskie prowadzone przez osobowości radiowe,a nie trawię prezenterów nie mających nic do powiedzenia poza głupawymi newsami.Z góry przyznaję ,że Trujka jest o wiele lepsza od kretyńskiego RMF FM.Ale to żadna pociecha.
                  • cptniamo Re: Osobowości 03.05.05, 05:48
                    bragiel napisał:

> Niestety-żadną miarą nie moge sie zgodzić z tym by nazywać Małgorzatę Pęcinską
                    > ,
                    > Bartka Chacińskiego(?),Jacka Hawryluka czy MAłgorzatę Tułowiecką -
                    osobowosciami
                    > -
                    > legendami radia.
                    >
                    > Na taki tytuł tzreba sobie zasłuzyc.

> Czy ktoś zapytany na ulicy kim jest Bartek Chaciński ,były by w stanie
                    > cokolowiek powiedzieć?Może jedan na milion tak.

Zapytany na ulicy przypadkowy przechodzień na hasło "Grotkowska" odpowiedziałby
                    pewnie "kto? Manuela Gretkowska?", co nie w żaden sposób nie wpłynie na fakt,
                    że dzięki przypadkowo (sic!) usłyszanej audycji Joanny Grotkowskiej nie mylę
                    Johna Cage'a z Nicholasem Cage'em. Nie muszę mówić, że to nie było ostatnie,
                    czego się od niej dowiedziałam.
              • cptniamo Re: Osobowości 03.05.05, 05:54
                bragiel napisał:

> wole być ukierunkowany na coś nowego,niż zamkniety w
                > świecie muzyki klasycznej,w którym muzycznie wszytko już zostało powiedziane.

albo też "wole być zamknięty w czymś popularnym,niż otworzyć się na coś mi
                nieznanego"

> w którym muzycznie wszytko już zostało powiedziane.

O czym pan mówi? jeśli chce pan wiedzieć, polecam lekturę pisma Glissando. Samo
                istnienie takiego magazynu przeczy temu, co pan twierdzi.
    • Gość: glupiaherbata Re: Dzięki, o Niebiosa, za Program Drugi!!! IP: *.chello.pl 01.05.05, 22:06
      Ktos kontynuujac watek prII czyni porownania z prIII. Moim zdaniem to
      zwyczajnie blad logiczny. Pomijam juz argumenty typu "kocham Chopina, ale ile
      mozna...Kocham Wagnera, ale ile mozna..." Okazuje sie, ze mozna. A jak nie
      mozna to wcale nie trzeba szukac odreagowania w "popie". Jak zawsze podkreslam,
      ze kazdy ma wybor i nalezy to uszanowac. Proponuje tez do wszystkiego stosowac
      odpowiednie kryteria i wlasciwa miare. Osobiscie uwazam, ze prII jest ta
      instytucja, na ktora gotow jestem placic abonament. Li tylko...PrII slucham
      bardzo czesto i bardzo sie ciesze, ze nadal istnieje i robi wspaniale rzeczy.
      Dwojce zycze, aby byla mniej kostyczna konserwujac jednoczesnie swoja tradycje
      i szkole robienia radia.
    • r-11 Re: Dzięki, o Niebiosa, za Program Drugi!!! 02.05.05, 09:54
      ja tam wolę RMF Classic.

Też są ciekawe programy np. "Tonacje miłości"- Piotra Urbaniaka i Marii WIlczak
      /11:00 i 22:00/, "Perły muzyki dawnej" Roberta Konatowicza /20:00/ czy nawet
      poranne FAKTY RMF Classic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka