Dodaj do ulubionych

Radiowcom dziękujemy

IP: *.netten.pl 24.06.05, 21:32
Niedawno wpadło mi do głowy kilka bardzo ciekawawych propozycji dotyczących
programów muzycznych. Generalnie repertuar muzyczny opierać się miał na
muzyce sprzed lat. Pomysł dopracowałem i postanowiłem go zrealizować. Naiwny
poszedłem do dyrektora programowego jednej ze stacji komercyjnej grającej
tego typu muzykę (pewnie wiadomo o jaką stację chodzi. W niektórych miastach
są takie dziwne stacje, ale nie jest to najwyższa próba ;))

Zasypawszy dyrektora mnóstwem argumentów, okazało się, że ten nie umie podjąć
samodzielnie żadnej decyzji, wykraczającej poza bardzo wąskie ramy. "My
przeprowadzamy szczegółowe badania słuchalności" "Nie wiadomo jak to będzie
odbierane" "My nigdy takich programów nie robiliśmy" No pewnie że nie
robiliście, bo to mój pomysł, którego nie prezentowałem jeszcze...

W ten właśnie sposób polskie stacje radiowe zamiast tworzyć dobre radio,
sprzedają coraz gorszej jakości sieczkę. Niestety, dla ludzi, którzy
chcieliby sami ułożyć sobie repertuar (nawet bazujący na playliście) nie ma
na tym świecie już miejsca. Pomimo, że kocham radio i nie wyobrażam sobie
pracy poza radiem, to robi mi się coraz węziej. Mam coraz mniej powietrza.
Być może pozostaje polskie radio (w moim wypadku regionalna rozgłośnia)...

Mam takie małe marzenie - stworzyć własną stację radiową, w którem byłoby
miejsce dla ludzi pomysłowych, prawdziwych radiowych osobowości. Coś na
kształt starego programu III ale w wersji "wiek XXI".
Będę dalej szukać miejsca dla siebie, ale czarno to widzę. Może macie jakieś
pomysły - zawsze to miło trochę wspólnie pomarzć. Pozdrawiam.
unma@ftv.pl
Obserwuj wątek
    • traszor Re: Radiowcom dziękujemy 24.06.05, 22:36
      to postaraj sie o status nadawcy społecznego i zrób.. wtedy tylko zaiks bedzie
      z ciebie darł
      • Gość: radio Re: Radiowcom dziękujemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 23:31
        Nieprawda! Nadawca społeczny zwolniony jest tylko z jednorazowej opłaty
        koncesyjnej, która jest wydawana na 7 lat. Pozostałe opłaty musi normalnie
        opłacać. ZAiKS, opłaty za częstotliwość, dosył sygnału itd.
    • traszor Re: Radiowcom dziękujemy 24.06.05, 23:51
      co nie z,mienia faktu ze zwolniony jest z opłaty najwyższej- i było nie było
      zaporowej
      • Gość: radio Re: Radiowcom dziękujemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 11:52
        Ale opłata koncesyjna nie jest taka wysoka. Dla przykładu dla 200000
        mieszkańców, przy założeniu ze te 200 tys. nie mieszka w jednym mieście tylko w
        kilku mniejszych, ale są w zasięgu stacji, przy 7% udziału reklam w czasie
        antenowym, opłata koncesyjna wynosi ok. 38000 zł.Czy to tak dużo? Sam nadajnik
        drożej kosztuje. KRRiT stosuje 80% zniżki w opłacie właśnie wtedy, gdy stacja
        nie obejmuje zasięgiem miasta ponad 200000 mieszkańców. Czyli tylko dla dużych
        miast opłata koncesyjna jest droga.
    • Gość: Endengo Re: Radiowcom dziękujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 21:11
      Drodzy Panowie,
      jeśli znacie się na radiu, proszę o odniesienie się do powyższego postu
      (tematem chyba nie były pieniądze!?). Jako laik jestem ciekaw waszych opinii
      • Gość: radio Re: Radiowcom dziękujemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 14:03
        Prawda jest taka. W Warszawie mieści się taki urząd o nazwie Krajowa Rada
        Radiofonii i Telewizji. Towarzystwo wzajemnej adoracji, które prowadzi własną
        politykę medialną, decydując co można nadawać a co nie. Powszechnie uważa się,
        iż w przypadku radia przeszkodą w powstawaniu nowych stacji jest brak wolnych
        częstotliwości FM. Nie jest to prawdą. Częstotliwości są i to dużo. Trzeba
        tylko znormalizować sieć UKF(Polityka kiedyś napisała, że w samym Londynie jest
        więcej stacji, niż w całej Polsce. Czyżby tam był pojemniejszy "eter"?).
        Polityka medialna polega na tym, że to nie kwestie techniczne decydują o
        przyznawaniu koncesji. Urzędnicy ze wspomnianego urzędu poprzez swoje
        departamenty programowe, ekonomiczne, reklamy decydują czy na danym obszarze
        potrzebna jest kolejna stacja, czy powstanie takiego radia nie zburzy rynku
        reklamowego dla już istniejących stacji. Wynika z tego, jakoby już istniejące
        radia są uprzywilejowane i nie można im zrobić krzywdy. Jak to się ma do
        konstytucyjnej równości podmiotów? Nie ma mowy o wolnym rynku mediów w Polsce,
        gdzie silniejszy i mądrzejszy wygra konkurencję, jak powinno być w normalnym
        świecie. Tutaj dla tych, którym się udało otrzymać koncesję są przywileje.
        Dlatego utworzenie nowej stacji radiowej, pomimo posiadania odpowiedniego
        kapitału, nie jest takie proste. Okazuje się, że za pieniądze jednak nie można
        wszystkiego kupić (mówię o drodze legalnej) i decydują inne względy.
        Jest to bardzo szkodliwe rozwiązanie i mam nadzieję, że PO nie rzuci swoich
        słów na wiatr i rozpędzi to towarzystwo po wygranych wyborach. O przyznaniu
        częstotliwości, które są (radiowe) z telewizyjnymi jest trochę gorzej-inne
        kwestie techniczne, powinien decydować prezes URTiPu. I każdy, kto ma tylko
        ochotę i odpowiedni kapitał na uruchomienie stacji radiowej, powinien mieć taką
        możliwość. Nadawać mógłby to, co chce, w ramach oczywiście obowiązującego w
        Polsce prawa. Tak jak gazety. Tam nie ma koncesji. I jakoś to hula.
        • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Radiowcom dziękujemy 26.06.05, 19:42
          > Tak jak gazety. Tam nie ma koncesji. I jakoś to hula.

Z jedną wszakże uwagą (dotyczącą rynku dzienników regionalnych). Część "hula"
          pod skrzydłami Polskapresse, część hula pod skrzydłami Orkli, reszta jest
          zamykana, łączona bądź ledwo zipie.

Więc nie wiem już co gorsze - czy monopol "towarzystwa", czy monopol dwóch sieci.
          • Gość: radio Re: Radiowcom dziękujemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 20:01
            No cóż, takie są prawa wolnego rynku. Ale chyba lepiej niech on decyduje o
            kształcie rynku mediów niż jakieś urzędy. Zdrowa konkurencja wymusza lepszą
            jakość. A tak, to czy się stoi, czy się leży....i aby Polska nie zginęła.
            • Gość: Frania Re: Radiowcom dziękujemy IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.06.05, 21:59
              OK, masz pomysł. Ale nie masz gdzie go zrealizować.
              A teraz pomyśl. Ci którzy mają radia i decydują co nadawać nie działają
              charytatywnie. Muszą zarabiać by płacić za........ i też ludziom ktorzy pracują
              w radiu. A z czego płacą? Stacje komercyjne z reklam. A kiedu sprzedają się
              reklamy?.. wÓwczas kiedy stacja jest słuchana!
              Możemy sobie cudować i grać to co jest ambitne... a tego będzie słuchac mniej
              niż 1%.. i co wtedy?
              Jeśli myślisz ,że wyedukujesz słuchaczy to się mylisz! Kiedyś w TV był tylko
              Kabaret Starszych Panów...a i tak zwyciężył kabaret Ottto.
              Radio to taki sam interes jak handel szczypiorkiem... jest towar,
              sprzedawca.....
              • Gość: LM Re: Radiowcom dziękujemy IP: *.netten.pl 26.06.05, 23:59
                No oczywiści. Tylko jestem przekonany, że dobór fragmentóe muzycznych będzie w
                miom wykonaniu na tyle staranny i trafiony - mam tu na myśli wyczucie - że
                słuchalność będzie duża. A dlaczego sieczkę (playlistę) słuchają, a dobrze
                dobranej muzyki nie mieliby słuchać? Dobrze dobrana to nie niszowa,
                niekonicznie bardzo ambitna... ale dobrana przez autora programu. Dajmy w końcu
                radiowcom robić programy, a nie komputerom. Uwierzmy w ich wiedzę,
                doświadczenie i co według mnie najważniejsze intuicję czyli radiowego nosa.

Czekam na propozycje dotyczące założenia ogólnopolskiej stacji radiowej, która
                uplasuje się pomiedzy RMF a Zet czyli w ścisłej czołówce rankingów ;)

Zróbmy normalne, ludzkie radio!!!! Z żywym człowiekiem i wszelkimi tego
                konsekwencjami. Czy podoba wam się prezenter - automat w takim np. RMF, który
                wciaz powtarza tę samą formułkę. Przecież taki człowiek po poł roku ląduje w
                wariatkowie i to na oddziale dla niesłyszących ze względu na jego możliwy zły
                wpływ na otoczenie.

Czy jest tu jakiś bogaty inwestor strategiczny? ;) Zapraszam: unma@ftv.pl
                • Gość: radio Re: Radiowcom dziękujemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 18:58
                  Żeby zrobić kolejną ogólnopolską stację radiową trzeba by było zoptymalizować
                  sieć UKF, a na to musieliby zgodzić się obecni nadawcy. Chyba, ze poczekać na
                  wejście technologii emisji cyfrowej- wtedy nie będzie żadnego problemu. W tej
                  chwili natomiast przy odrobinie dobrej woli ze strony KRRiT można się starać o
                  załozenie rozgłośni regionalnej lub ponadregionalnej, słyszalnej w wybranych
                  miastach, czyli w oparciu o nadajniki małej mocy ok.1 kW ERP (dobry,
                  stereofoniczny zasięg w promieniu do ok. 20 km od anten nadawczych- mono będzie
                  słychać i do 60 km, pod warunkiem nie zakłócania przez inną stację), ponieważ
                  tak jak napisałem, żeby uzyskać duże moce nadawania, należy zoptymalizować sieć
                  UKF. Jeżeli jesteś zainteresowany, napisz mi maila: dickman13@wp.pl; Jeżeli
                  KRRiT pozytywnie się odniesie do moich planów- coś wykombinujemy. Mam podobne
                  plany programowe, a co najważniejsze- mam inwestora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka