Dodaj do ulubionych

Dlaczego wszystkie stacje są do bani???

IP: *.chello.pl 18.08.05, 17:28
Ludzie, już niczego nie da się słuchać!
Jedna sieczka na wszystkich stacjach.
Moi znajomi już też nie słuchają, bo po prostu się nie da.
Prezenterzy, to jakieś wystudiowane, bezosobowe i bezpłciowe typy bez
charakteru, a nie radiowcy z prawdziwego zdarzenia.
Gdyby to było tanie, to sami byśmy stworzyli takie radyjko od serca.
Po prostu musiałam to napisać i wierzcie mi, że to święta prawda!!!
Obserwuj wątek
    • prawy Porozmawiajmy o tym 18.08.05, 17:36
      Tak sobie czytam forum, nie tylko tutejsze i wszyscy wszędzie psy wieszają na
      radiu.
      Sam pracuję w radiu i wreszcie chciałbym ruszyć ten temat.
      Tak się składa, że mam dziś (18/19 sierpnia) nocną audycję - od północy do rana.
      Ja wiem, że pora późna ale przynajmniej można będzie bez ogródek porozmawiać o
      wszystkim co Was w radiu denerwuje.

Zapraszam zatem do dyskusji.
      Radio Łódź 99,2 FM
      www.radiolodz.pl
      ewentualne maile gdybyście chcieli coś napisać
      prawy@radiolodz.pl
      • Gość: wiesia Re: Porozmawiajmy o tym IP: *.chello.pl 18.08.05, 18:41
        Serdecznie dziękuję za zaproszenie,ale o tej porze już śpię.
        Gdyby takie audycje odbywały się od 12-18, to bardzo chętnie.

Naprawdę mamy już dość polityki. To jest ich chory świat, a większość ludzi ma
        własne małe radości i smuteczki, i o tym chcieliby pogadać i posłuchać co inni
        mają do powiedzenia.
        Świat jest taki piękny, a życie takie krótkie, więc szkoda czasu na czyjeś
        chore "fimy" czy wojny.
        Polityków i dziennikarzy jest garstka, a chcą nam dyktować co mamy myśleć???

To jest obrzydliwe zachowanie...
        A my chcemy pogaduszki i miłą muzyczkę, np. z ogłosami natury albo indiańskie,
        arabskie czy afrykańskie melodie itd. Poprostu trochę relaksu i natury. Czy to
        za wiele? Ciągle musi być łomot i pieprze_nie głupot?
        Ludzie z radia opamiętajcie się!!!

• prawy Dear Wiesia 18.08.05, 19:44
          No cóż... dzięki za odpowiedź
          Choć gdybym był złośliwy to powiedział, że tylko narzekasz.
          Ja proponuję rozmowę, a Ty mi mówisz, że wtedy śpisz i że ja jako
          przedstawiciel dziennikarzy coś Ci narzucam... i tak naprawdę to masz mnie tam
          gdzie słońce nie dochodzi.
          Pamiętaj tylko, że na ogół w życiu jest tak, że dostajesz dokładnie to samo co
          dajesz.

A tak patrząc na to szerzej - wiesz dlaczego ludzie są w tym kraju
          niezadowoleni ze wszystkiego a głównie z radia ?
          BO SAMI NIE WIEDZĄ CZEGO CHCĄ !!!
          Ty chcesz rozmów o tym jak jest pięknie i chcesz relaksującej muzyki a ktoś
          inny chce pyskówki polityków.
          I dlatego "Houston we have a problem".

Kiedy do jasnej cholery ludzie w tym kraju zrozumieją, że jak coś jest dla
          każdego to jest dla nikogo !!!
          Jeśli RMF/eska/ZETka (niepotrzebne skreślić) jest dla 13-latek a Ty drogi
          słuchaczu masz 25 lat i irytuje Cię ta muzyka, ten styl to WYŁĄCZ RADIO lub
          zmień stację a nie wylewaj zółci.
          RMF/eska/ZETka ma Cię w dupie bo nie jesteś dla nich ważny.
          Więc zamiast wybrzydzać i marudzić zadaj sobie trochę trudu i znajdź stację dla
          która gra dla Ciebie.
          A jeśli takiej stacji nie ma - to sobie ją załóż.
          I wtedy na własnej skórze i portfelu przekonasz się czy w tym kraju jest więcej
          takich niezadowolonych jak Ty czy jesteś jedyny.
          Bo jeśli to drugie... to wybacz, ale w demokracji wygrywa większość i każdej
          stacji radiowej na tej planecie bardziej opłaca się kupić Ci 1000 płyt z muzyką
          jaką kochasz i mieć Cię z głowy bo to i tak wyjdzie taniej niż robić program
          dla Ciebie.

Sorry Wiesiu, że trafiło na Ciebie, ale wkurza mnie to nieustające pasmo
          malkontenctwa ciągnące się na tym forum.

Ruszcie tyłki i poszukajcie po skali czegoś dla siebie i przestańcie marudzić.
          Howgh !

Pozdro
          Prawy
          • kret07 Re: Dear Wiesia 19.08.05, 15:52
            ~~~~~~~~~~~~Gratuluje, napisałeś świętą rację i pisze to jako słuchacz i
            radiowiec~!Pozdrawiam wszystkich niezadowolonych ~~~~~~~~~~
          • Gość: kosiak Re: Dear Wiesia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 17:43
            Drogi Prawy, fajny z Ciebie chlop, ale:
            "Więc zamiast wybrzydzać i marudzić zadaj sobie trochę trudu i znajdź stację
            dla która gra dla Ciebie. A jeśli takiej stacji nie ma - to sobie ją załóż."

Otoz nie ma teraz w polsce takiej stacji, ktora gralaby dla mnie. Po
            przysluchaniu sie kilkudziesieciu mam predzej czy pozniej odruch wymiotny.
            Jednakowoz nie zaloze sobie takiej jaka mi sie marzy, bo jak dobrze wiesz jest
            z tym podstawowy - finansowy problem.

Slucham plyt i czekam na lepsze czasy, wciaz uwazajac, ze panstwowe stacje w
            znaczacym stopniu zasilane z abonamentu powinny mi zapewnic (i kiedys
            zapewnialy) program w znaczacym stopniu trafiajacy w moj gust.
            • prawy Dear kosiak 20.08.05, 15:09
              Zacznijmy od tego, że powiedz mi czego słuchasz a ja Ci powiem kto tak gra.

Z drugiej strony musisz się liczyć z pewną prawidłowością która dotyczy
              wszystkiego w mediach... a właściwie nie tylko w mediach bo w życiu również.
              Zasada jest taka - im Twoje muzyczne fascynacje są bardzo wysublimowane tym
              mniejsza szansa an to by znaleźć je w eterze albo tym mniej czasu media im
              poświęcają.
              Bo jak już pisałem w poprzedniej wypowiedzi, taniej będzie zaopatrzyć Ciebie
              jako słuchacza w zestam 1000 płyt niż robić dla Ciebie program.

Co do wątku, że publiczne media powinny zapewnić Ci taką audycje - jak
              najbardziej masz rację.
              Czekam zatem na Twoją odpowiedź... a postaram się pomóc.

GF
              • Gość: kosiak Dear Prawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 16:16
                Proszę uprzejmie..pragnę w godzinach 7:00 - 24:00 posłuchać dobrego popu i
                klasyki rocka (w tym lata 60., 70. i 80.), z tym że każdy utwór mam być
                zapowiadany (wykonawca i tytuł), ma występować częsta rotacja tytułów, także w
                obrębie danego wykonawcy, mają też licznie pojawiać
                się "wynalazki". "Wynalazek" = utwór niesinglowy, wybrany po prostu z albumu,
                także takiego z którhgo nie było żadnych singli. Także fajne nagranie
                kompletnie nieznanego wykonawcy z przeszłości lub teraźniejszości. Programy
                autorskie mają być prowadzone nie przez tę samą osobę codziennie, bo nie ma co
                liczyć wówczas na jakąkolwiek różnorodność. W auducjach autorskich prowadzący
                mają przykładać się do wyszukiwania ciekawych płyt, a nie prezetować jak leci
                to co wcisną im za darmo majorsi. Tyle słowem WSTĘPU. Czekam na wskazanie
                takiej stacji - kiedyś taka była i słuchałem jej na okrągło.
                • jureek Re: Dear Prawy 21.08.05, 16:08
                  Brawo Kosiak! Konkretnie sformułowałeś, jak powinno wyglądać i moje idealne
                  radio. Myślę też, że nie jesteśmy jedynymi, którzy chcieliby takiego radia.
                  Może kiedyś doczekamy się takiego radia. Oby jaskółką zwiastującą wiosnę w
                  eterze była audycja "Moje miasto nocą".
                  Jura
                • prawy No się nie da... 22.08.05, 11:31
                  Po pierwsze gratuluje ogromu wolnego czasu.
                  Bo tak na mój gust to jesteś pierwszą osobą która chce uważnie i z
                  zaangażowaniem słuchać radia od 7.00 do 24.00
                  Niestety i sam musisz to przyznać trochę przeholowałeś.
                  Musim się pogodzić, że w tzw. prime-time czyli do Telexpressu radia ludzie
                  słuchają "nieuważnie".
                  Nieuważnie nie jest tu zarzutem, po prostu rytm dnia, praca, zakupy, szkoła,
                  przejazdy samochodem z miejsca na miejce spychają radio do roli brzęczącego
                  pudełka.
                  Oczywiście dobrze jest jeśli radio nie pogodzi się z taką rolą i nawet w tych
                  godzinach zaserwuje coś co może przykuć uwagę.
                  Najtańsze chwyty to konkursy, wysyłanie SMS-óa, piosenki na zamówienie,
                  pozdrowienia itd...
                  Nieco trudniejsze (czyt. droższe) są zaangażowane audycje publicytyczne
                  wburzające krew w słuchaczu do tego stopnia, że chwyta on za słuchawkę i dzwoni
                  do stacji.
                  Potem naturalnym wręcz krokiem jest chęć dowiedzenia się co się działo w
                  regionie i na świecie. Wprawdzie każdy z nas zobaczy to wieczorem w Faktach czy
                  innych Wydarzeniach ale radio jest szybsze więc takie podsumowanie dnia jest na
                  ogół około 16.00.
                  A potem.... a potem to się zaczyna czas dla tych którzy radio wybierają
                  świadomie. I właśnie wtedy rozpoczynają się audycje autorskie, gdzie
                  dziennikarze szperają, szukają i prezentują.
                  Tylko tutaj też mamy problem.
                  Bo jeśli jest audycja z muzyką rockową to fan disco/bluesa/jazzu (niepotrzebne
                  skreślić) wyłączy radio, wejdzie na forum i napisze, że w radiach to nie ma
                  czego słuchać i wszystkie radia są do bani.
                  Sytuacja odwrotna też jest możliwa... i w ten sposób wszyscy twierdzą, że radia
                  są do bani.

Kolega z Radia Kraków napisał Ci o audycjach u nich.
                  U nas może trochę to inaczej wygląda - ale zerknij na stronę, przeczytaj
                  ramówkę i włącz.
                  Polecam w czwartki od 17 do 20 Rockową Łódć Podwodną.

Prawy
                  • jureek Re: naprawdę nie da się? 22.08.05, 13:06
                    Naprawdę nie da się zapowiadać granych utworów, nie da się poszerzyć plejlisty
                    również o "wynalazki" (jak zdefiniował je Kosiak)? Przecież to wcale nie kłóci
                    się z towarzyszącą funkcją radia.
                    Jura
                    • prawy to się da... 23.08.05, 16:35
                      ...i ja w swoich audycjach to czynię, tzn. zapowiadam utwory.
                      co do rozbudowania playlisty to już robota dla szefów muzycznych - oni
                      podejmują decyzję o rozszerzeniu playlisty
                      • jureek Re: to się da... 24.08.05, 12:06
                        prawy napisał:

> ...i ja w swoich audycjach to czynię, tzn. zapowiadam utwory.

No to chwała Ci za to. Szkoda, że nie mogę Radia Łódź posłuchać przez internet.
                        Już myślałem, że niezapowiadanie utworów to kolejny dogmat tzw. radia
                        towarzyszącego, bo niestety większość stacji gra bez zapowiadania.

> co do rozbudowania playlisty to już robota dla szefów muzycznych - oni
                        > podejmują decyzję o rozszerzeniu playlisty

W takim razie pytam szefów muzycznych - da się, czy nie da się poszerzyć
                        plejlisty, również o "wynalazki"?
                        Pozdrawiam
                        Jura
          • tetao a może coś doradzisz? 19.08.05, 21:29
            czy wiesz o istnieniu JEDNEJ stacji radiowej bez nachalnej, ordynarnej
            i prymitywnej propagandy w serwisach informacyjnych?

czy w tym kraju nie można założyć radia, w którym po prostu informowałoby
            się o najważniejszych wydarzeniach (mówię o serwisach, a nie o audycjach
            tematycznych). dlaczego WSZYSTKIE stacje podają informacje z komentarzami
            idiotek i kretynów, tak żeby ludzie przypadkiem nie pomyśleli o podanej
            informacji tego czego NIE powinni (o doborze "informacji" nie wspominając).

od jakiegoś czasu przerzuciłam się na zagranicę i chyba dam sobie całkiem spokój
            z szukaniem czegoś sensownego w kraju, bo wygląda mi to na odgórną cenzurę
            • prawy bezstronne newsy 20.08.05, 15:02
              z założenia... podkreślam z założenia, całkowicie pozbawione komentarzy powinny
              być wiadomości w mediach publicznych.
              i na ogół są, bo takie są standardy fachowości, których w Polskim Radiu się
              przestrzega.
              oczywiście mogły zdarzać się pojedyncze przypadki które odbiegały od tego co
              powyżej napisałem ale np. u mnie w radiu nigdy (a pracuje 12 lat) nie
              uslyszalem w serwisie komentarza do przedstawionych wiadomości.
              zatem z czystym sumieniem polecam publicznych nadawców.
              • Gość: P2P Re: bezstronne newsy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 15:49
                A dlaczego Radio Łódź, jako jedyne w kraju już 2 razy prowadziło strajk ostrzegawczy? Przeciwko czemu/komu był to protest?
                • prawy Kto pyta nie błądzi 21.08.05, 18:22
                  Oto odpowiedź na Twoje pytanie.
                  Pod tym linkiem znajdziesz pełne wyjaśnienie:
                  www.wirtualnemedia.pl/document.php?id=305715
                  Pozdrawiam
          • Gość: killme prawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 18:42
            > Kiedy do jasnej cholery ludzie w tym kraju zrozumieją, że jak coś jest dla
            > każdego to jest dla nikogo !!!
            Nic dodać, nic ująć. Dzięki :)
    • misza.patiomkin Re: Dlaczego wszystkie stacje są do bani??? 20.08.05, 17:57
      Dlatego, ze nasze spoleczenstwo jest w straszliwej wiekszosci glupie i niestety
      takiego (Zet, RMF, Plus) radia chca te masy. Nie ma co ukrywac. Inteligencja nie
      jest trendy. Cholota ma wladze. Przerazliwie smutne ale prawdziwe.
    • Gość: Radiowiec Re: Dlaczego wszystkie stacje są do bani??? IP: 195.206.116.* 20.08.05, 20:33
      Myślę, że nie wszystkie - tylko trzeba chcieć poszukać - nie będę reklamował
      swojej firmy - bo to nie jest portal reklamowy, ale ręczę, że są stacje w
      których nie boją się rocka, ani muzyki etnicznej (a chyba o taką Wiesi
      chodziło) i to niekoniecznie w nocy. Może to nie są te rozgłośnie z największą
      słuchalnością - ale cóż...
      Poza tym wiele zależy od słuchaczy - a tak się składa, że dużo interesujących
      opinii i sugestii można znależć na takich forach, niestety z korespondencją do
      samych rozgłosni jest już gorzej...
      • vox-nihili Re: Dlaczego wszystkie stacje są do bani??? 21.08.05, 11:40
        hmm..bo to już tylko są wyścigi szczurów,który szczur na najwyższym
        słupku /słuchalności/usiądzie...
      • kret07 Re: Dlaczego wszystkie stacje są do bani??? 21.08.05, 11:49
        Heh dlaczego nie napiszesz o stacji, w której pracujesz, napisz, bo teraz
        uprawiasz "pustosłowie" pozwól nam posłuchac tego dobrego radia . Proszę, a
        zreszta chyba nie tylko ja!
        PS chyba że boisz się krytyki to też zrozumiem bo na tym forum to nigdy nic nie
        wiadomo :) Pozdrawiam
        • Gość: Radiowiec Jakie to radio - proszę bardzo - do "kosiaka" też IP: 195.206.116.* 21.08.05, 23:14
          Nie chciałem, ale skoro mnie wywołałeś do tablicy - to proszę bardzo - to jest
          RADIO KRAKÓW 101,6FM. A propos postu "kosiaka" - to zacytuję fragmet ramówki
          Pon - czw: 18.00 - 20.00 "Pociąg do muzyki" (pop, rock, alter, filmowa)
          (codziennie inna osoba)
          Piątek - 19.00 - 22.00 "Alternatywna lista przebojów" (jazz, smooth, blues)
          Sobota - 16.00 - 19.00 "Rockowy tropiciel" (jak sama nazwa wskazuje)
          Codziennie - 23.00 - 02.00 "Nocny Szlak" (rock, jazz, metal, etniczna)
          (codziennie inna osoba)
          Niedziela - 20.00 - 22.00 "Lista niezapomnianych przebojów"

MAŁO ????????

ZADEN z tych programów nie podlega "playliście" i singlom przysyłanym przez
          firmy, Szperamy, szukamy, dłubiemy i masz. Życzysz sobie 3 utworu z 4 płyty
          IRON MAIDEN? Powiedz tylko kiedy....
          • Gość: Radiowiec Jeszcze uzupełnienie do poprzedniego IP: 195.206.116.* 21.08.05, 23:29
            Zeby nie było, że ktoś napisze: "Słuchałem i to samo, co gdzie indziej..."
            Ramówka od 06.00 do 12.00 (codziennie) i od 14.00 do 18.00 (pn-pt) JEST objęta
            playlistą i rotacją. Poza tym obowiązują programy autorskie. Da się pogodzić
            jedno z drugim....
            • zbyszu Pięknie 21.08.05, 23:40
              Beawo Radiowiec! Potwierdzam, choć jestem z Mazur.

Ale swego czasu jadąc pociagniem do Zakopanego, właśnie gdzieś w okolicy
              Krakowa w eterze chwyciłem przyjemne rockowe dzwięki. Zdziwiłem sie, gdy
              okazało się, że to Polskie Radio Kraków. Zazdroszczę krakusom. Mają alternatywę.
          • Gość: kosiak Re: Jakie to radio - proszę bardzo - do "kosiaka" IP: *.autocom.pl 22.08.05, 00:08
            No Radiowiec ciesze sie, ze napisales o radiu Krakow, bo faktycznie jest
            niezle, obserwuje, a raczej slucham z duza sympatia, jeszcze nie jest idealnie,
            ale kierunek BARDZO sluszny. Jesli dalej zostanie utrzymany, to faktycznie
            chyba trzeba bedzie zaczac polecac goraco jego sluchanie, a moze nawet
            sprobowac cos w nim poprezentowac?
            • Gość: ewka Re: Jakie to radio - proszę bardzo - do "kosiaka" IP: *.chello.pl 23.08.05, 22:54
              Wiesia napisała...

"A my chcemy pogaduszki i miłą muzyczkę, np. z ogłosami natury albo indiańskie,
              arabskie czy afrykańskie melodie itd. Poprostu trochę relaksu i natury. Czy to
              za wiele? Ciągle musi być łomot i pieprze_nie głupot?
              Ludzie z radia opamiętajcie się!!!

Droga Wiesiu, a MY nie chcemy, MY wolimy polityczne rozmowy, bo NAS interesuje
              to co dzieję sę w Polsce. Bo od tego zależy nasze życie.
              Proszę więc nie wypowiadaj się w imieniu wszytkich. Bo np. ja nie chcę
              odgłosów natury w radiu... wolę w NATURZE. Jak nie odpowiada ci ta stacja ,
              poszukaj innej...masz internet...cały świat przed tobą. I nie narzekaj
    • homo.sluchaczus Re: Dlaczego wszystkie stacje są do bani??? 24.08.05, 11:27
      dlaczego wszystkie stacje są do bani? bo większość ludzi takiego radia - niestety - chce. gdybym ja zakładał biznes radiowy, to z czasem chciałbym mieć z niego zysk, a nie wciąż dokładać. poza tym w społeczeństwie, gdzie w porywach do 20% chce głosować na Samoobronę, do tego kolejne ileś -naście % na LPR, czego wymagać od słuchaczy? naprawdę jest tak, że Ci niezadowoleni z radia komercyjnego to elita. to ludzie, którzy czegoś poszukują.
      myślę, że należy przestać obwiniać radiowców, właścicieli radia, o komercjalizację. takie są potrzeby mas. niestety.
      trzeba zmieniać ludzie, a media same się dostosują.

PS. Nie pracuję w żadnym radiu ;-)
      • jureek Re: Dlaczego wszystkie stacje są do bani??? 24.08.05, 12:01
        Zgoda, co do tego, że zdecydowana większość słuchaczy chce takiego radia, jakie
        jest. Nie rozumiem natomiast dlaczego każde radio musi grać dla tej właśnie
        większości. Przecież to teren już zagospodarowany i raczej marne są szanse, żeby
        wyrwać słuchacza eremefowi czy zetce. Nie lepiej powalczyć o tego bardziej
        wymagajającego słuchacza, który obecnie nie ma czego słuchać?
        Jura
      • Gość: MArCello Re: Dlaczego wszystkie stacje są do bani??? IP: 80.51.167.* 24.08.05, 12:27
        > myślę, że należy przestać obwiniać radiowców, właścicieli radia, o
        komercjaliza
        > cję. takie są potrzeby mas. niestety.

To chyba jakiś zaklęty krąg ... radio gra, co wydaje mu się, że chce słyszeć
        słuchacz. A tu niespodzianka (o czym w innym wątku pisał już kosiak) ... ten
        sam "motłoch" sms-uje na Rubika a nie na "gwiazdy światowego formatu" w stylu
        Sistars czy innych Łez.
        • Gość: tik Re: Dlaczego wszystkie stacje są do bani??? IP: *.crowley.pl 24.08.05, 13:07
          Nie oszukujmy się, piosenka była melodyjna, żadne arcydzieło. :) Motłoch
          posłuchał, jedząc grill i zagłosował. Gdyby zobaczył chór na ekranie (w tym
          czasie patrzył na kiełbasę), może by się przestraszył. ;)

A prawda jest chyba taka, że to był incydent. Bo wielu słuchaczy, zachęcona
          przez radio do poznawania, szukania, poprostu zmieniłoby stację. A wiekszości
          po prostu na to nie stać.

Taki słodki problem radio vs. fabryka pieniędzy.

Prawy - dużo w Twoich słowach racji. Trzeba zrozumieć, że chyba nie ma stacji,
          która przez 24h robiłaby dobrze konkretnemu słuchaczowi. Jazzu chętnie
          posłucham, ale blues czy ostry rock mnie nie interesuje... Słucham tego, czego
          chcę. Problem polega na tym, że główne komercyjne stacje w ogóle niczego nie
          proponują. Poza 300 głodnymi hitami. I niech sobie grają.
          • Gość: MArCello Re: Dlaczego wszystkie stacje są do bani??? IP: 80.51.167.* 24.08.05, 13:45
            > Nie oszukujmy się, piosenka była melodyjna, żadne arcydzieło. :) Motłoch
            > posłuchał, jedząc grill i zagłosował. Gdyby zobaczył chór na ekranie (w tym
            > czasie patrzył na kiełbasę), może by się przestraszył. ;)
            >
            > A prawda jest chyba taka, że to był incydent.

Zgadzam się, ale ta piosenka to mimo wszystko był arcydzieło w porównaniu z
            innymi występującymi tamże pozostałymi utworami. Zgadzam się, że to incydent,
            ponieważ następnym razem majorsi nie dopuszczą do podobnego występu. Zresztą
            dlatego też pisząc motłoch ująłem go w cudzysłów ... ja nie lekceważę roli
            słuchacza/odbiorcy, natomiast właśnie radia/wytwórnie traktują jako frajerów do
            robienia na nich kasy. Wszystko, co nie mieści się w tych ramach musi być
            wycięte. Szacunek dla Rubików, ale nie macie szans :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka