Dodaj do ulubionych

Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'?

11.09.02, 07:09
Zauważcie, że nikt już o niczym tu nie pisze, tylko rozżaleni pogorobowcy d.
Trójki?! Mnie też jej żal, ale trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. tamtej 3 juz
nigdy nie będzie. jest nowa i możemy zastanawiac się nad nią.
Skoro nie uszanowali osób ważniejszych i bardziej wpływowych od nas, to czemu
sądzicie, że wasza pisanina na tym forum ruszy kogokolwiek?
jeżeli atakować, to tylko personalnie, z nazwiska, sprawdzając np. co p.
Smolar i Laskowski mają na sumieniu, ale dajcie spokój tym prezenterom.
jedni - zadowoleni z istniejących układów wpasowali się w nie - Niedźwiedzki,
Mann, Kostrzewa etc. Inni wylecieli lub wlecieli-wylecieli [nomen-omen: Wrona]

Zajmijcie się innymi stacjami. Analizą polskiego rynku radiowego. Przejrzyjmy
lokalne stacje. Opowiedzmy sobie co nadają! Wtedy odkryjemy wielki spisek
przeciwko słuchaczom. Spisek, którego celem jest zmiana stacji radiowych w
grające pozytywki. RMF od 5 lat nadaje muzę tylko z komputreów. ZEt od 4.
Trójka już też. RDST - od niedawna.
Rosną też dwie wielkie sieci-odmóżdżacze.
AGORA i ESKA-SUPER FM. AGORA {m.in. Poznań: 88.4fm; Radio Klasyka; Pogoda w W-
wie, Wanda Kraków, Kolor Wrocław, TOP Kkatowice, Trefl Gdańsk, Elita w B-czy
etc..] to koputer+4 prowadzących. Weekendy z automatu.
ESKA - nie dajcie się zwieść!!!! - to TYLKO KOMPUTER! W całej Polsce tylko
komp i pseudo-DJ z nakazem mówienia "łatwo" i do 40 sekund. ESKI na weekend
ida z Warszawy. Drugie g... to Super FM [m.in. Poznań: Radio 107.4FM, Radio
Toruń i jakies inne]. Tutaj też komp i powtarzające sie przez CAŁY ROK
kilkaset piosenek.
AGORA nalezy do Agory - Gazety Wyborczej.
ESKA i SUPER FM do postkomunistów z Zjednoczonych Przedsiębiorstw
Rozrywkowych - przyjrzyjcie sie jacy goście, z jakiej orientacji zaczną
pojawiac się na antenie stacji tej sieci przed wyborami!
Na tym tle nowa Trójka to wciąz - o zgrozo!! - bastion normalnego radia
[ludzie - mówią do ludzi po polsku i nie tylko o Britney].
Proszę, zmieńmy to forum o trójce, znowu w forum o radiu!

PS: I ignorujcie w tej rozmowie Lumbulaka bo on znowu coś napisze, a
zazwyczaj niewiele to wnosi do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lumbulak Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: 212.244.197.* 11.09.02, 07:48
      Człowieku, takich jak ty należy ignorować.
      Czy ty zdajesz sobie sprawę, co ty teraz napisałeś ?
      Dla ciebie wszystko jest "z komputera". Może ty komputerów nie lubisz ?
      Jak ci komputery przeszkadzają - to co ty robisz na tym forum ?
      Chłopie - wypisywanie o udziałach w stacjach radiowych zajmuje tylko cenny czas.
      Przecież to każdy wie. Ale co zrobisz ? Naprawisz to ? Zmienisz to ?
      Nie oszukujmy się. Różne układy i układziki oraz wpływy są i będą. Niestety.
      Nie odkryłeś Ameryki.
      A twój apel - by o Trójce już nie pisać tylko o czymś innym - przypomina mi
      "wszyscy już byli teraz ku..a my"
      Ja będę pisał o Trójce kolego. Zapewniam.
      Lumbulak
    • Gość: Lesiek Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: 195.205.139.* 11.09.02, 08:14
      Wypada się tylko zgodzić z przedmówcą co do "wielkiego spisku przeciw
      słuchaczom". Radio umarło.
      Pragnę jednak zwrócić uwagę, że narzekania w tej sprawie są jeszcze mniej
      produktywne niż narzekania w sprawie Trujki. Jest cień szansy, że ktoś się
      zainteresuje tym, co się dzieje w radiofonii _publicznej_ i zadziała w tej
      sprawie. Nie ma _żadnej_ szansy, żeby różne Agory, Ad Pointy, ZPRy czy Eurozety
      zmieniły swoją politykę - no, chyba że po pewnym czasie się okaże, że przynosi
      ona klapę marketingową (a i to nie jest pewne, bo jeśli twoja Wymyślona Przez
      Zachodnich Specjalistów Od Formatowania strategia marketingowa przynosi fatalne
      rezultaty, to znaczy, że firma badająca słuchalność się pomyliła i trzeba ją
      zmienić).
      Ja tylko z żalem przypomnę wielkie nadzieje, jakie wiązano z powstaniem
      niepublicznej radiofonii kilkanaście lat temu. To, co się stało, i to, jak
      szybko to się stało, jest po prostu przerażające. Przy czym kompletnie nie
      zgodzę się, że to się stało tylko dlatego, że takiego radia chcą ludzie. Nie
      jest to tworzenie formatów pod potrzeby słuchaczy, tylko raczej
      glajszachtowanie słuchaczy pod istniejące z góry formaty.
    • Gość: Szaman Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: 62.233.167.* 11.09.02, 09:45
      Slysznie prawisz Szymonie. Ja natomiast osobiscie lepiej
      sie czuje w podziemiu - nie trzeba tam walczyc o ksztalt
      nie swojego radia, ma sie tam spokoj i swoje kanaly
      przeplywu informacji. A sama Trojka/trUjka jest tylko
      przykladem na to, jaka wode z mozgow usiluja zrobic nam
      media - te oficjalne i ciagle kolaborujace z wladza. A
      przeciez media to mialo byc cos od niej niezaleznego.
      Ech, jedna wielka sciema.
    • Gość: chemik Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: *.marwit.gliwice.pl 11.09.02, 15:18
      Teza o spisku brzmi nieprawdopodobnie, ale, co tu duzo gadac, wszystko wskazuje
      na jej prawdziwosc ;)
      A czemu tyle jest tutaj gadania o Trojce/trUjce? To proste: 3 jest jedyna
      stacja o tak duzej ilosci tak wiernych sluchaczy, ktorzy aktulanie poczuli sie
      zdradzeni. Zauwaz jednak, ze sporo tu sie mowi o np. o Radiostacji. Szkoda, ze
      w podobnym kontekscie...
      Hough!!
      • Gość: Broda Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: *.chello.pl 11.09.02, 21:23
        Lesiek wczesniej napisal:

"kompletnie nie
        zgodze˛ sie˛, z˙e to sie˛ sta?o tylko dlatego, z˙e takiego radia chca˛ ludzie.
        Nie jest to tworzenie formatów pod potrzeby s?uchaczy, tylko raczej
        glajszachtowanie s?uchaczy pod istnieja˛ce z góry formaty."

-swiete slowa.

Mysle ze tyle jest postow i watkow o PRIII bo

1) rozwalajac to radio ktos uderzyl w miekkie podbrzusze; bezsilnosc
        sluchaczy wobec niewiarygodnej arogancji i bezczelnosci glupich,
        niezrozumialych, niewtlumaczlnych zadna logika ruchow. W tej
        korespondencji wyladowuje sie frustracja, wscieklosc oszukanych przez
        zarzad publicznego radia politycznych marionetek i fachowcow od siedmiu
        bolesci.

2) nie ma innego radia o ktorym warto rozmawiac ( ze wzgledu na ich
        mikry zasieg wiec pogrzeby np Radiostacji i TOK FM byly mniej
        spektakularne)

A groza wieje jesli pomyslec w ilu dziedzinach, pozamedialnych, to samo
        sie odbywa. Po cichu.
        • Gość: obi Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 12.09.02, 00:58
          W tym co pisze sszymek jest na pewno sporo racji - media się brutalnie
          skomercjalizowały i, powiedzmy to szczerze, rozgłośnie radiowe prywatne
          (trzymajmy się "radia") działają wyłącznie dla zarabiania pieniędzy i
          kierownictwa tych stacji są wyłącznie nastawione na zysk (materialny). Będą
          zatem robić wszystko, aby na wszelkie sposoby przyciągnąć słuchacza (czyli
          tzw. target. W prostych słowach - można to osiągnąć poprzez: nadawanie tylko
          tego, co się ludziom w większości podoba (np. Ich Troje...); organizowanie
          milionów konkursów audio- i idiotele (łatwa wygrana, ale zadzwoń, zaesemesuj
          za 2-3 zlote plus VAT); co najważniejsze - pozyskanie reklamodawców skłonnych
          wywalić mnóstwo pieniędzy na reklamę (a więc na radio) - a to można osiągnąć
          czyniąc to, co już wcześniej wspomniałem.
          I co - rozgłośnie prywatne tak robią - i mają do tego święte prawo
          kapitalisty, bo nikt im nie narzuca, że muszą tyle a tyle czasu poświęcić na
          audycje np. edukacyjne, kulturalne, "misyjne" itp. A skoro nie muszą to nie -
          golą więc kasę ile się da. Ja się im nie dziwię - ale na szczęście też słuchać
          ich nie muszę.
          I tu przechodzimy do tego, co się dzieje z trUjką (dawniej Trójką). Wiele razy
          pisano już na tym forum, że w proteście przeciwko zmianie Trójki w trUjkę
          chodzi o to, że to radio PUBLICZNE za NASZE PIENIĄDZE (bo to jedyne radio, na
          które musimy płacić abonament) staje się podobną maszynką do zarabiania
          pieniędzy mając głęboko gdzieś zapisaną w ustwie "misyjność". I na to ja, jako
          słuchacz rozgłośni publicznej, na którą płacę abonament, JA SIĘ NA TO NIE
          ZGADZAM. Żądam, aby za moje i innych ludzi pieniądze, utworzone było takie
          radio, które będzie spełniać swoją "misyjną" rolę w każdym calu. Trójka taką
          rolę pełniła w 100%, teraz zaś działa na identycznych zasadach jak rozgłośnie
          typowo komercyjne - to zaś oznacza, że "nie może" pełnić swojej podstawowej
          roli, bowiem "misyjność" jest z natury swojej niedochodowa.
          Trójka stała się radiem typowo komercyjnym, choć formalnie takim być nie
          powinna. Sądzę, że wszystkie głosy forum dotyczące zmian Trójki w trUjkę
          (będące głosami protestu) - to właśnie niezgoda na taki stan rzeczy. Do tego
          dokłada się całkowite zerwanie z dobrymi tradycjami Trójki oraz polityka
          (programowa, kadrowa) nowego kierownictwa stacji.
          Zgoda na przeprowadzone zmiany w Trójce oznacza całkowite nierozumienie
          znaczenia pojęć: radio publiczne, radio prywatne.
          Myślę, że tak szeroka obecność tematu "Trójka/trUjka" na forum "Radio" wynika
          właśnie stąd - z troski i niepokoju o kształt programowy i przyszłość radia
          PUBLICZNEGO w Polsce - nie są to typowe uczucia subiektywne typu "podoba mi
          się lub nie" (choć i takie głosy też są).
          A co można chcieć od rozgłośni komercyjnych? Nic! Albo się podoba radio, albo
          nie. I dyskusja, które lepsze: Zetka czy RMF jest warta tyle samo co dyskusja
          nad tym co lepsze: Pepsi Cola czy Coca Cola.
          • Gość: obi Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 12.09.02, 01:13
            Sszymek wymienił całą listę stacji - odmóżdżaczy. Zgadzam się z tym, prawdę
            jednak mówiąc, ani jednej z tych stacji nie mam zapisanych w pamięci mojego
            tunera... Ale ile jeszcze jest takich osób jak ja?
            Myślę jednak, że takie radia, radyjka dla mas, są potrzebne, choć może czasem
            traktuję je jako zło konieczne, bo zaśmiecają mi skalę w odbiorniku.
            Jak jedno upadnie, zaraz powstanie nowe i ... zupełnie takie samo jak
            poprzednik.
            Wśród rozgłośni komercyjnych mamy spory wybór - i o to chodzi, niech sobie
            gra. I tylko w takich kategoriach postrzegam radio komercyjne - niech sobie
            gra, w chwilach zapomnienia "buszuję" po skali i ustawiam pierwszą-lepszą
            stację. Pogra pół godziny - dawaj, następną; aż zasnę. Nic więcej od rozgłośni
            komercyjnych nie wymagam.
            Od radia publicznego - wymagam!
            Na szczęście wśród rozgłośni komercyjnych są też takie całkiem nie do końca
            komercyjne. Poznaniakom polecam radio Afera wyrastające z tradycji studenckiej
            rozgłośni Politechniki Poznańskiej. Nie dopatrzyłem się w tym radiu utraty
            walorów programowych z dawnych lat, choć przecież to radio, jak każde inne,
            ewoluuje i zmienia się. Ale obrało dobry kierunek i gra naprawdę ambitnie (a
            często nawet łoi - ostrego rocka!). Polecam!
      • Gość: WM Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.02, 12:57
        Gość portalu: chemik napisał(a):

...
        > A czemu tyle jest tutaj gadania o Trojce/trUjce? To proste: 3 jest jedyna
        > stacja o tak duzej ilosci tak wiernych sluchaczy, ktorzy aktulanie poczuli
        sie
        > zdradzeni. Zauwaz jednak, ze sporo tu sie mowi o np. o Radiostacji. Szkoda,
        ze
        ...

Popieram chemika!
        Tyle gadania, bo ta resztka stałych słuchaczy próbuje coś zrobić. Reszta
        zdradzonych już zmieniła stację lub wyłaczyła radia. Walka wiernych słuchaczy i
        spadająca słuchalność może świadczyć, że "stara" Trójka była jednak lepsza od
        Trujki. Mam naiwną nadzieję, że kiedyś ktoś z decydentów zauważy to w trakcie
        podejmowania nowych decyzji o tej stacji. Chyba jednak jestem naiwny...?
        • Gość: chemik Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: *.marwit.gliwice.pl 12.09.02, 22:32
          Gość portalu: WM napisał(a):

> Popieram chemika!
          > Tyle gadania, bo ta resztka stałych słuchaczy próbuje coś zrobić. Reszta
          > zdradzonych już zmieniła stację lub wyłaczyła radia. Walka wiernych słuchaczy
          >i spadająca słuchalność może świadczyć, że "stara" Trójka była jednak lepsza
          >od Trujki. Mam naiwną nadzieję, że kiedyś ktoś z decydentów zauważy to w
          >trakcie podejmowania nowych decyzji o tej stacji. Chyba jednak jestem
          >naiwny...?

Pociesz sie - jestem rownie naiwny jak i Ty :)) Naiwnosc czasem poplaca!
    • Gość: MrZoo'B Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: *.radio.com.pl 12.09.02, 10:21
      Trójka nie nadaje z komputera...
      • Gość: koliber Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: 149.156.12.* 12.09.02, 10:32
        jeszcze, ale jak się nie zmieni dyrekcja, to za kilka miesięcy tak być może
      • Gość: marcin Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: 195.205.114.* 12.09.02, 16:12
        chciałem przypomniec audycje "bee free"- jesli tym przerywnikiem byl czlowiek
        to mial bardzo ciekawa barwe glosu.
    • me.cenas Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? 12.09.02, 12:00
      Wyobraźcie sobie, że macie kapitał, chcielibyście otworzyć stację komercyjną
      i oczywiście na tym zarobić.
      Na jakiego słuchacza byście się nastawili w kraju, w którym tylko 7%
      społeczeństwa ma wyższe wykształcenie, a 60% nie rozumie "Wiadomości"?!
      • Gość: mk Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: *.pkp.com.pl / 172.18.23.* 12.09.02, 12:40
        me.cenas napisała:

> Wyobraźcie sobie, że macie kapitał, chcielibyście otworzyć stację komercyjną
        > i oczywiście na tym zarobić.
        > Na jakiego słuchacza byście się nastawili w kraju, w którym tylko 7%
        > społeczeństwa ma wyższe wykształcenie, a 60% nie rozumie "Wiadomości"?!

Jak to na jakiego??? Oczywiscie, ze na te 60%. I puszczalbym "Ich Troje" itp. Z
        jinglami w rodzaju "U nas tylko przeboje nr 1". W koncu chodzi o stacje
        komercyjna. A abonament przeciez nie dla komercji.

mk
      • tuhanka Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? 12.09.02, 23:52
        Ja próbowałabym robić rozgłośnię społeczną (o ile pamiętam, ustawa daje taką
        możliwość) - bez reklam, z jakąś założoną misją - pewnie byłoby to podobne do
        dawnej Trójki, choć siłą rzeczy nie tak dobre (nawet zakładając przeciągniecie
        ludzi - nie miałabym dostępu chociażby do bogatych archiwów Polskiego Radia).
        I takie radio bym prowadziła, choćby miało stać się kosztowną zabawką, na
        której funkcjonowanie musiałabym zarabiać inną działalnością gospodarczą. Może
        zorganizowałabym to w formie fundacji? Nie wiem...Ale na pewno nie tworzyłabym
        kolejnej stacji czysto komercyjnej.
        • Gość: Lumbulak Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: 212.244.197.* 13.09.02, 11:10
          tuhanka napisała:

> Ja próbowałabym robić rozgłośnię społeczną (o ile pamiętam, ustawa daje taką
          > możliwość) - bez reklam, z jakąś założoną misją - pewnie byłoby to podobne do
          > dawnej Trójki, choć siłą rzeczy nie tak dobre (nawet zakładając
          przeciągniecie
          > ludzi - nie miałabym dostępu chociażby do bogatych archiwów Polskiego Radia).
          > I takie radio bym prowadziła, choćby miało stać się kosztowną zabawką, na
          > której funkcjonowanie musiałabym zarabiać inną działalnością gospodarczą.
          Może
          > zorganizowałabym to w formie fundacji? Nie wiem...Ale na pewno nie
          tworzyłabym kolejnej stacji czysto komercyjnej.

Ja również mam podobny pomysł i projekt na radio.
          Tuhanko - czy ja mógłbym zatrudnić się w ewentualnym Twoim radiu.
          Pytanie zupełnie szczere i proszę o taką też odpowiedź.
          Dziękuję
          i pozdrawiam
          Lumbulak
          • tuhanka Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? 15.09.02, 15:30
            Lumbulaku, obawiam się, że byłoby nam ciężko znaleźć wspólny język i konflikty
            byłyby na porządku dziennym, więc raczej mało prawdopodobne...ale "nigdy nie
            mów nigdy" - w końcu nie wiem, co byś w takiej czysto hipotetycznej sytuacji
            zaproponował.
          • coolt22 Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? 21.09.02, 10:42
            Gość portalu: Lumbulak napisał(a):

> Ja również mam podobny pomysł i projekt na radio.
            > Tuhanko - czy ja mógłbym zatrudnić się w ewentualnym Twoim radiu.
            > Pytanie zupełnie szczere i proszę o taką też odpowiedź.
            > Dziękuję
            > i pozdrawiam
            > Lumbulak

ze zdziwieniem przeczytałem to zdanie. Przeczy ono wszystkim twoim postom na
            tym fotum - przecież jesteś zadowolony (a wręcz zachwycony) nową trójką więc co
            jeszcze chcesz tworzyć? konkurencje dla trójki?

pozdrawiam
        • Gość: WM Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.02, 21:33
          Obawiam się tuhanko@nospam, że raczej nie masz szans. Padniesz finansowo... no
          chyba, że nazywasz się Rydzyk ;-)

Serdecznie pozdrawiam

WM
          • tuhanka Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? 15.09.02, 15:36
            Dlatego na razie traktuję to jako moje marzenie, aktualnie niemożliwe do
            zrealizowania (w dalszej perspektywie może być różnie). Rydzyk się nie nazywam,
            choć znam go i niektórych jego współpracowników - kiedy byłam dzieckiem, był on
            w moim rodzinnym mieście proboszczem.
      • Gość: Jureek Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: 62.8.156.* 13.09.02, 10:31
        me.cenas napisała:

Nastawiłbym się oczywiście na inteligentnego i wymagającego słuchacza.
        Po pierwsze, ci mniej inteligentni i mniej wymagający są już "zagospodarowani" przez inne stacje komercyjne, więc z tego tortu niewiele by już dla mnie zostało.
        A po drugie, inteligentni słuchacze statystycznie są ludźmi lepiej sytuowanymi, a więc i bardziej intersującymi z punktu widzenia reklamodawców.
        Jurek
        • coolt22 Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? 21.09.02, 10:37
          Gość portalu: Jureek napisał(a):

> Nastawiłbym się oczywiście na inteligentnego i wymagającego słuchacza.
          > Po pierwsze, ci mniej inteligentni i mniej wymagający są
          już "zagospodarowani"
          > przez inne stacje komercyjne, więc z tego tortu niewiele by już dla mnie
          został
          > o.
          > A po drugie, inteligentni słuchacze statystycznie są ludźmi lepiej
          sytuowanymi,
          > a więc i bardziej intersującymi z punktu widzenia reklamodawców.
          > Jurek

Otóż to. Jeżeli słuchacze dawnej trójki uważają się (i chyba są) ludźmi dobrze
          usytuowanymi i inteligentnymi to dlaczego nie założą własnej rozgłośni podobnej
          do dawnej trójki. Może nie byłoby to dochodowe chociaż myślę, że gdyby znaleźli
          się wierni słuchacze to zgodzili by się dobrowolnie płacić coś w rodzaju
          abonamentu. Wydaje mi się, że przynajmniej warto spróbować, bo nadzieje
          wiernych słuchaczy na reaktywowanie starej trójki raczej się nie spełnią.

P.S - ja to mam szczęście - starej trójki nie miałem okazji długo słuchać, więc
          teraz słucham nowej i jak na razie jestem zadowolony. :)
      • Gość: Lesiek Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: 195.205.139.* 13.09.02, 10:43
        me.cenas napisała:

A nie dostrzegasz tego, że jeśli media będą dalej tak ogłupiać społeczeństwo,
        to za dwadzieścia lat 80% nie będzie w stanie zrozumieć "Wiadomości"?
        Pozwalam sobie wkleić fragment tekstu Andrzeja Brzezieckiego z "Wyborczej"
        sprzed paru dni:

"Nawet wielkie tytuły prasowe - czy to dzienniki, czy tygodniki - pod względem
        nakładu nie mogą się równać z pisemkami kolorowymi. Świadomość młodych Polaków
        dobrze charakteryzuje decyzja TVN o przeniesieniu "Kropki nad i" na późniejsze
        godziny i wypowiedź prezesa stacji uzasadniająca tę decyzję: "Konsekwentnie
        realizujemy strategię polegającą na przyciągnięciu młodszej widowni (...).
        Dlatego planujemy w tym paśmie emitować nowy program rozrywkowo-sensacyjny".
        Mamy więc do czynienia ze sprzężeniem zwrotnym: głupia widownia wymusza na
        stacji ogłupienie programu, który będzie ową widownię jeszcze bardziej
        ogłupiał. To równia pochyła.
        Lubię słuchać komentarzy Tomasza Lisa, utyskującego w "Faktach" na miernotę
        polskich polityków, ale jak długo szefowie stacji telewizyjnych nie będą
        widzieć związku między żenującymi programami "rozrywkowo-sensacyjnymi" a tym,
        co dzieje się w Sejmie, tak długo po korytarzach na Wiejskiej będzie chadzał
        Sebastian Florek. Dwa lata temu prof. Jacek Woźniakowski mówił: "Istnieje
        związek między przeklinającym chłopcem i dziewczyną na Plantach a politykiem
        używającym analogicznego języka i myślenia". Dziś ten związek jest bezpośredni".

To samo, co o Lisie, można by powiedzieć o dziennikarzach i redaktorach "Gazety
        Wyborczej" i grających skrzynkach będących własnością Agory SA i nazywanych z
        niewiadomego powodu rozgłośniami radiowymi. Lobbing na ich rzecz uprawia ta
        sama "Gazeta" i często te same osoby, które lamentują nad upadkiem kultury i
        wykształcenia społeczeństwa. Naprawdę, panowie, naprawdę nie dostrzegacie
        związku, czy go tylko nie chcecie dostrzegać?

Czekam na pojawienie się w eterze pirackich rozgłośni, których nadawcy nie będą
        traktowali radia jak margaryny.

Lesiek

PS. I nie wmawiaj mi, że to właściciele małych, lokalnych stacji zamieniają
        radia w skrzynki grające. Odpowiedzialne za to są wielkie, ogólnokrajowe sieci,
        które narzucają przejmowanym przez siebie lokalnym radiom taki sam format i
        ograniczają do minimum samodzielność stacji.
        • Gość: koliber Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: 149.156.12.* 13.09.02, 14:56
          Gość portalu: Lesiek napisał(a):

> me.cenas napisała:
          >
          > > Wyobraźcie sobie, że macie kapitał, chcielibyście otworzyć stację komercyj
          > ną
          > > i oczywiście na tym zarobić.
          > > Na jakiego słuchacza byście się nastawili w kraju, w którym tylko 7%
          > > społeczeństwa ma wyższe wykształcenie, a 60% nie rozumie "Wiadomości"?!
          >
          > A nie dostrzegasz tego, że jeśli media będą dalej tak ogłupiać społeczeństwo,
          > to za dwadzieścia lat 80% nie będzie w stanie zrozumieć "Wiadomości"?
          > Pozwalam sobie wkleić fragment tekstu Andrzeja Brzezieckiego z "Wyborczej"
          > sprzed paru dni:
          >
          > "Nawet wielkie tytuły prasowe - czy to dzienniki, czy tygodniki - pod
          względem
          > nakładu nie mogą się równać z pisemkami kolorowymi. Świadomość młodych
          Polaków
          > dobrze charakteryzuje decyzja TVN o przeniesieniu "Kropki nad i" na
          późniejsze
          > godziny i wypowiedź prezesa stacji uzasadniająca tę decyzję: "Konsekwentnie
          > realizujemy strategię polegającą na przyciągnięciu młodszej widowni (...).
          > Dlatego planujemy w tym paśmie emitować nowy program rozrywkowo-sensacyjny".
          > Mamy więc do czynienia ze sprzężeniem zwrotnym: głupia widownia wymusza na
          > stacji ogłupienie programu, który będzie ową widownię jeszcze bardziej
          > ogłupiał. To równia pochyła.
          > Lubię słuchać komentarzy Tomasza Lisa, utyskującego w "Faktach" na miernotę
          > polskich polityków, ale jak długo szefowie stacji telewizyjnych nie będą
          > widzieć związku między żenującymi programami "rozrywkowo-sensacyjnymi" a tym,
          > co dzieje się w Sejmie, tak długo po korytarzach na Wiejskiej będzie chadzał
          > Sebastian Florek. Dwa lata temu prof. Jacek Woźniakowski mówił: "Istnieje
          > związek między przeklinającym chłopcem i dziewczyną na Plantach a politykiem
          > używającym analogicznego języka i myślenia". Dziś ten związek jest
          bezpośredni"
          > .
          >
          > To samo, co o Lisie, można by powiedzieć o dziennikarzach i
          redaktorach "Gazety
          >
          > Wyborczej" i grających skrzynkach będących własnością Agory SA i nazywanych z
          > niewiadomego powodu rozgłośniami radiowymi. Lobbing na ich rzecz uprawia ta
          > sama "Gazeta" i często te same osoby, które lamentują nad upadkiem kultury i
          > wykształcenia społeczeństwa. Naprawdę, panowie, naprawdę nie dostrzegacie
          > związku, czy go tylko nie chcecie dostrzegać?
          >
          > Czekam na pojawienie się w eterze pirackich rozgłośni, których nadawcy nie
          będą
          >
          > traktowali radia jak margaryny.
          >
          > Lesiek
          >
          > PS. I nie wmawiaj mi, że to właściciele małych, lokalnych stacji zamieniają
          > radia w skrzynki grające. Odpowiedzialne za to są wielkie, ogólnokrajowe
          sieci,
          >
          > które narzucają przejmowanym przez siebie lokalnym radiom taki sam format i
          > ograniczają do minimum samodzielność stacji.
          Nic tylko się zgodzić.
          Ale jeszcze jest grupa ludzi, dla której jest ważne kogo, kiedy i gdzie słucha.
        • tuhanka Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? 15.09.02, 15:34
          Autor tekstu to mój kolega z Krakowa, mimo młodego wieku jest bardzo
          inteligentym i spostrzegawczym człowiekiem. Tak jak on - 24-latek - zapatruje
          się na sytuację, tak myśli bardzo wielu młodych ludzi - nie tylko z jego
          otoczenia (Andrzej Brzeziecki był asystentem Tadeusza Mazowieckiego, jest
          działaczem krakowskiej Unii Wolności), ale z bardzo różnych środowisk.
    • Gość: Juri K. inny punkt widzenia IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.02, 21:05
      Tyle słów,gorzkich żalów,westchnień niemocy zostało wylanych tym wątku,ale co z nich wynika,jaki logiczny wniosek można wysnuć z tych niemalże grafomańskich akrobacji?
      Otóż ja,Juri,sądzę,że powinniście ostro i sumiennie wziąć się do pracy i zacząć zmieniać świat w sobie miłą stronę.Na nic się zda lament,na nic zgrzytanie zębów "upierdliwych" lewicowych idealistów!Trzeba działać!Do boju młodzi duchem,ruszcie z podstaw zmurszały świat,amputujcie machinejską rękę rynku.Śmiało!Razem!Ja Juri(zza wschodniej granicy)Was poprowadzę,wszak mam w tym doświadczenie.
      Powyższa alternatywa dla alternatywy była przeznaczona tylko i wyłącznie dla osób bardzo popędliwych.Poniższa za swoich adresatów chciałaby mieć całą resztę (maruderów).
      Drodzy moi kochani rodacy
      Z wielką lubością czytam wasze,pozbawione wewnętrznej spójności,wypowiedzi i popadam w błogi stan rozluźnienia,stanowiący kardynalny asumpt by w poniedziałek,na lekcji j.włoskiego,wypić piwo za wasze zdrowie.
      Kochane duszyczki,nie martwcie się zbytnio,nie buszujcie zanadto po skali radioodbiornika,nie schodźcie do podziemia,nie narzekajcie na nudę,nie węszcie spisków,ale słuchajcie tego co zaraz powiem.Nie cała prawda i esencja życia bierze swe źródło z małej czarnej skrzynki,ponieważ poza nią jest jeszcze szeroko rozumiane słowo pisane.K S I Ą Ż K I.P R A S A.Oto co Wam pozostało.Czytajcie dużo,ale nie wszystko,używajcie waszego międzyusznego wypełniacza(mniemam,że czarna skrzynka nie pożarła wszystkiego[nadzieje bywają złudne-będe bogaty?])by wyłowić odpowiednie tytuły.Jeśli chodzi o muzykę(taką wywołującą traumatyczne doznania)to chyba są jeszcze płyty kompaktowe z odpowiednimi nagraniami,nieprawdaż?

ps: jeśli żadna z już wymienionych alternatyw nie wydaje się Wam sensowna,to pozostaje jeszcze sex.Rzecz wspaniała, a nie doceniana.Szalona Kopulacja we dwoje(wraz ze wzrostem liczby uczestników satysfakcja rośnie w postępie wykładniczym)przerywana wzajemną oralną stymulacją...nabrzmiałe łechtaczki...OOOOO.

KONIEC
      • Gość: mk Re: inny punkt widzenia IP: *.ltk.com.pl 14.09.02, 21:23
        Synu, czy cos Ci sie nie pomylilo?
        Tu jest forum radio i o radiu sie rozmawia.
        Dla zainteresowanych ksiazka jest pl/ksiazka.

Jesli zas chodzi o ostatni akapit Twej wypowiedzi, to z zalem stwierdzam, ze
        forum 'debilizm' jeszcze nie jest uaktywnione bo tam bym Cie odeslal. A poki co
        wlacz se trUjke i wroc do lektury swoich pornograficznych broszurek. O!

mk
        • Gość: Juri K. Juri daje odpór fali pruderii IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.02, 19:58
          Oto ja, Juri K., na mocy swych praw przyrodzonych pragnę stanowczo odciąć się od bełkotu pani/pana posługującej/posługującego się pseudonimem-wyrosłym na gruncie nie wiadomo jakim-mk(choć powinienem ten post zignorować jako nie licujący z kanonem kulturalnej konwersacji to jednak w przypływie radosnej chęci zniszczenia kogo/czegokolwiek tego nie zrobię)

1.Mówiąc "prasa książki" wskazałem pewne rozwiązanie zaistniałego problemu,mam świadomość ,że nienajlepsze,które może być rozpatrywane tylko i wyłącznie w oderwaniu od gruntu macierzystego tj. indywidualnych upodobań danej jednostki.Wobec powyższego,merytoryczna zawartość tej części pańskiej wypowiedzi traci swój sens,czyli powinna być rozpatrywana jako bełkot!

2.Skąd wniosek jakobym cierpiał na znaczące upośledzenie pod względem fizycznym(struktury mózgu),lub posługując się pani/pańską poetyką - debilizm?Takich przesłanek brak!Natomiast u pani/pana dostrzegam niepokojący wstręt do osób kreatywnych,posiadających własną opinię,innych by nie powiedzieć więcej,lub nawet-LĘK.Proszę się nie bać.Proszę się dwa razy zastanowić zanim zrobi pani/pan użytek z,w tym przypadku,palców.

3.Pornograficzne broszurki?Wszak skrótowo opisałem, cudowny w swej prostocie oraz doniosłości,akt powołania do istnienia nowego obywatela,używając fachowych terminów(Ciebie Synu;-) też ktoś musiał spłodzić!?Czy może wyprowadzisz mnie z błedu?).To panią/pana w tak zaskakująco wysokim stopniu oburzyło?Jeśli tak to szczerze współczuję,życząc udanego potomstwa zarazem.

czekam na odpowiedź
          Juri K.
          KONIEC
          • Gość: mk Re: Juri daje odpór fali pruderii IP: *.ltk.com.pl 20.09.02, 20:17
            > 3.Pornograficzne broszurki?Wszak skrótowo opisałem, cudowny w swej prostocie
            or
            > az doniosłości,akt powołania do istnienia nowego obywatela,używając fachowych
            t
            > erminów(Ciebie Synu;-) też ktoś musiał spłodzić!?Czy może wyprowadzisz mnie z
            b
            > łedu?).To panią/pana w tak zaskakująco wysokim stopniu oburzyło?Jeśli tak to
            sz
            > czerze współczuję,życząc udanego potomstwa zarazem.
            >
            >
            > czekam na odpowiedź
            > Juri K.

Wyrazy wspolczucia dla tatusia

> KONIEC

Oby

mk
            • Gość: Juri K. Re: Juri daje odpór fali pruderii IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.02, 21:24
              "Oby"...watelski obowiązek towarzyszu/towarzyszko!
              • Gość: mk Re: Juri daje odpór fali pruderii IP: *.ltk.com.pl 21.09.02, 21:30
                Gość portalu: Juri K. napisał(a):

> "Oby"...watelski obowiązek towarzyszu/towarzyszko!

A nie mógłbyś se wziąć wolnego od tego obowiązku???

mk
                • Gość: Juri K. riposta IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.02, 19:09
                  dla mężczyzny
                  Celibacik ciśnie?
                  dla kobiety?
                  Och ty nimfomanko ukryta za zasłoną hipokryzji!
      • Gość: WM Re: inny punkt widzenia IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.02, 21:50
        Brawo Juri K.!

Fantastyczne "grafomańskie akrobacje"!!!
        Miejscami miałeś rację w swoim poście, ale niestety większość Twoich rad
        (oprócz może ostatniej) nadają się niestety do kosza. Z prostego powodu. Wielu
        z nas słucha radia pracując. Trudno jest więc wprowadzić twoje wnioski
        racjonalizatorskie (książki, prasa) w czyn ludowi pracującemu miast i wsi.
        Ale czekam na następne pomysły i radosne posty ;-).

Pozdrawiam

• Gość: arom Jurij K - ofiara jesiennego porażenia słonecznego IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 14.09.02, 23:06
    • behemod Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? 15.09.02, 14:35
      Sluchajcie ludziska-wpadlem to na moment i od razu rzucil mi sie w oczy pewien
      zapis Tr(u)ojka.Pewnie jestem ciemny bo nie potrafie rozszyfrowac sensu takiego
      zapisu.Moglby mi ktos wyjasnic?
      • tuhanka Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? 15.09.02, 15:43
        Trójka - zwyczajowa nazwa Programu III Polskiego Radia, ostatnio jej dyrekcja
        oświadczyła: nazywamy się Trójka i takiej nazwy używamy.
        TrUjka - od trucia - ponieważ radio to po zmianach rzeczywiście jest toksyczne,
        truje...Taka gra słów (w końcu oba zwrotu brzmią tak samo...)
        Pozdrawiam
        Tuhanka
        • coolt22 Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? 21.09.02, 10:52
          tuhanka napisała:

> Trójka - zwyczajowa nazwa Programu III Polskiego Radia, ostatnio jej dyrekcja
          > oświadczyła: nazywamy się Trójka i takiej nazwy używamy.
          > TrUjka - od trucia - ponieważ radio to po zmianach rzeczywiście jest
          toksyczne,
          >
          > truje...Taka gra słów (w końcu oba zwrotu brzmią tak samo...)
          > Pozdrawiam
          > Tuhanka

ach, dobrze że mnie wyprowadziłaś z błędu, ja to zawsze inaczej
          interpretowałem :)-
          trójka - nazwa dla trójki sprzed zmian
          trUjka - (dla odróżnienia starej trójki od nowej)specjalnie z błędem
          ortograficznym dla podkreślenia tandety i sprzyjania masowym gustom słuchaczy.

może ktoś to jeszcze inaczej interpretuje? :)))
    • behemod Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? 21.09.02, 14:20
      No widzicie-zaczelo sie niewinnie od mojej watpliwosci,a okazuje sie,ze jest
      nawet kila"ukrytych sensow":) tego specyficznego zapisu Trojki.A wlasnie-ktos
      ma jeszcze jakas wlasna interpetacje?
      • Gość: + Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.02, 19:53
        trójka-przed
        trujka-po defloracji
        • Gość: jarek Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.02, 20:04
          Jurij K?
          wszystko Ci się kojarzy?
          • Gość: + Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.02, 21:21
            Tak
            Tak
            • Gość: mk Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: *.ltk.com.pl 21.09.02, 21:39
              Gość portalu: + napisał(a):

> Tak
              > Tak

A nie lepiej, Jurij, zmienić tego + na minus?

mk
              • Gość: Juri K. odpowiedź w formie dialogu IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.02, 19:04
                juri k.:Posądzasz mnie o bycie jednostką antypolską,a w dalszej,nieuchronnej konsekwencji antyludzką?
                mk:yyy...dlaczego?
                juri k.:Moment.Czy zachodzi tożsamość dla pojęć Polak i Katolik?
                mk:yyy...tak,a co,nie mogę nosić krzyżyka?!yyy...
                juri k.:Czy pozioma kreska "-" oznacza priorytet równości nad wolnością,lewicowe doktrynerstwo,przewrót komunistyczny,czerwoną rzeź?
                mk:yyy...tak
                juri k.:No to masz odpowiedź na swoje pytanie!
                mk:yyy...
        • Gość: mk Re: Czy to forum 'Tr(u)ÓJKA' czy forum 'radio'? IP: *.ltk.com.pl 21.09.02, 20:08
          Gość portalu: + napisał(a):

> trójka-przed
          > trujka-po defloracji

Jeśli już - to po brutalnym gwałcie

mk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka