Dodaj do ulubionych

Czarny karnawał

20.10.05, 15:38
Zapytam autorke,dlaczego summa,a nie po polsku suma...
Obserwuj wątek
    • katastrofy Cząsteczki czy ruchy Browna? 20.10.05, 17:15
      Pani Autorko, co to są cząsteczki Browna? Zawsze słyszałem o ruchach Browna, a
      te cząsteczki to dla mnie coś nowego.
    • d14b0ll0s summa 20.10.05, 23:52
      No, widac autorka chciala sie popisac znajomoscia laciny. Summa cum laude ;-)

Chyba nie bede mogl zasnac, bo nie wiem jak polaczyc "Kosmos" z atomistami..
      prochy Demokryta gdzies sie przewracaja.

"Kobiet w spektaklu i tak prawie nie widać." - i dobrze. O Gombrowiczu tez
      moglyby nie pisac.. ;-)

Swoja droga interesujace jest to, ze powiesci Gombrowicza lepiej nadaja sie do
      inscenizacji niz jego sztuki. Ciekawe jak by zareagowal, gdyby mu to powiedziano.

PS A Gombro po Murzynce spal z chinskim 12-latkiem! Skandal!
      • Gość: ego Re: summa IP: *.MAN.atcom.net.pl 21.10.05, 07:47
        Mam nadzieję, że po tym wyjaśnieniu zaśniesz snem sprawiedliwego: cały "Kosmos"
        to pastisz teorii Demokryta, Epikura, Lukrecjusza. Świat jest próżnią, w której
        niezależne od siebie atomy spadają po równboległych torach w postaci deszczu. I
        nic nie mogłoby sie nigdy ze sobą połączyć, gdyby nie drobne, zachodząc czasem
        zjawisko: parenklineza czyli zboczenie (nomen omen) z toru). Ten deszcz mamy w
        powieści np. na samym końcu. Poza tym Gombrowicz przepisuje niemal słowo po
        słowie fragmenty "De rerum natura" i "Listu Herodota". O innych aspektach
        epiokurejskiej filozofii wspominać chyba nie trzeba. Dobranoc
        • d14b0ll0s Re: summa 21.10.05, 15:28
          Dzieki za troske o moj sen, ale ja [i autorka] o Demokrycie, Ty o Epikurze.
          Nadal nie przypisywalbym Demokrytowi zbyt waznej roli w tej opozycji z
          "Kosmosem". Bardziej znaczaca wydaje mi sie tu konfrontacja z chrzescijanstwem.
          Glosniej i smaczniej tu wszystko zgrzyta. Mlask.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka