Gość: lemano IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 17.11.05, 21:06 Nie cierpię PISowców ale powiem szczerze - myślałem że będzie gorzej, po przeczytaniu rozmowy lekko odetchnąłem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pawel Re: Rozmowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 21:30 Hmmm... a ja niestety nie, i to jako sympatyk >pis-owcow< :) ale tez jako praktyk - musze powiedziec ze zapewnienia o konserwatywnej >ciaglosci<, >autonomii dyrektorow instytucji< raczej mnie niepokoja. moje pytania sprowadzaja sie do spraw bardzo pragmatycznych... beda konkursy w instytucjach kultury czy nie, do jakiego szczebla (na zachodzie sa praktycznie na kazde stanowisko a w kazdym razie kryteria naboru sa jasne i publiczne), co z tym iam-em (faktycznie przyklad culture.pl jest wyjatkowo skandaliczy ale bynajmniej nie jedyny) i tak dalej. Szacunki stopnia niedofinansowania muzealnictwa tez sa dosc dziwne - podobnie jak wymijajace odpowiedzi w sprawach Muzeum Sztuki Nowoczesnej/Warszawa i Wspolczesnej/ Lodz. Pieknie, ale kto, kiedy i w oparciu o jakie kryteria bedzie sie tym zajmowal? Bo jesli ma to wygladac tak jak do tej pory, no to ja za taka >konserwatyna ciaglosc< bardzo Panu Ministrowi dziekuje. Postoje. Chetnie na te i inne tematy porozmawiam. Moze uda sie osiagnac wynik powyzej 3 wpisow na forum pod tematem >kulturalnym<? Bylby to prawdziwy przelom :) Pozdrawiam Pawel Odpowiedz Link Zgłoś
maciejslu Re: Rozmowa 18.11.05, 01:19 Gość portalu: pawel napisał(a): > Chetnie na te i inne tematy porozmawiam. Moze uda sie osiagnac wynik powyzej 3 > wpisow na > forum pod tematem >kulturalnym<? Bylby to prawdziwy przelom :) No i mamy przełom :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kayakto sukces! 18.11.05, 18:24 ja mr. ujazdowskiego zawsze lubilem :-) nie tylko za nazwisko blogspot :-) medycyna, samochody, imprezy i inne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loki Re: Rozmowa IP: *.ericsson.net 18.11.05, 12:11 Nawiazujac do culture.pl - moze sie myle i nie wiem gdzie problem, ale nie widze tu zadnego grzechu. Strona merytoryczna zajmuje sie IAM, strona techniczna wynajeta firma informatyczna. Taki rozklad powinien przyniesc oszczednosci i jest stosowany w wielu korporacjach. Tansze jest wynajecie firmy, ktora dysponuje serwerami i wyspecjalizowanymi technikami niz utrzymywanie wlasnego dzialu obslugi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Broken Re: Rozmowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 10:45 Nowy Pan Minister slizga z tematu na temat jak piskorz, az sam wkrotce sie zlapie. Jego poprzednik poza szeroka wiedza i doswiadczeniem swiatowym mial kulture osobista, latwosc wypowiedzi, ktore popieral czynami. Po co zmieniac z lepszego na gorsze? Przyslowie mowi: If it isn't broke do not fix it", tzn. jezeli cos nie jest popsute - nie naprawiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: busz Re: Rozmowa z nowym ministrem kultury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 23:40 Dziwne, że minister kultury nie rozumie motywacji połączenia Instytutu Adama Mickiewicza, który ma promować Polskę (czyt. polska kulturę) za granicą z Narodowym Centrum Kultury. Przecież, żemy móc promować polską kulturę za granicą najpierw trzeba ją tworzyć w Polsce! Ja jednak myślę, że to będzie ręczne sterowanie. Już minister zapowiedział przywrócenie konserwatywnych czasopism. Co stało na przeszkodzie stanąć im do konkursu tak jak zrobiły to inne. Teraz minister poza konkursem już zdecydował, że przywróci i już. Nie jest dobrze. To nie jest menadżer kultury to jest manipulant z klapkami na oczach. Myślę też, że jako minister kultury powinien coś zrobić ze swoja dykcją i frazowaniem, bo wygląda to u niego paskudnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejslu Re: Rozmowa z nowym ministrem kultury 18.11.05, 00:19 Gość portalu: lemano napisał(a): > Nie cierpię PISowców ale powiem szczerze - myślałem że będzie gorzej, po > przeczytaniu rozmowy lekko odetchnąłem. A ja zachowałem chłodną obojętność. To na razie tylko deklaracje, a praktyka pokazała, że deklaracje polityków często są bez pokrycia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~fryderyk chopin Re: Rozmowa z nowym ministrem kultury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 01:48 co za łoś... (ja to mowie). i jeszcze to zdjęcie... Odpowiedz Link Zgłoś
michal_33 Re: Rozmowa z nowym ministrem kultury 18.11.05, 10:33 ostatnie zdanie wywiadu mowi jaka kultura bedzie promowana katolicka i patriotyczna, polska to skansen i nim jeszcze dlugo zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Rozmowa z nowym ministrem kultury IP: *.telia.com 20.11.05, 18:46 przeciez Ujazdowski jest z Opus Dei, ktore wygralo podwojne wybory, wiec bedzie tylko kultura katolicka, inna sie nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wprusz@gazeta.pl Re: Rozmowa z nowym ministrem kultury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 11:40 Nie wiem czy kiedykolwiek odetchniemy. To tylko słowa na pokaz. Taki sam niechlujny minister jak jego zdjęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ym2dc9 Re: Rozmowa z nowym ministrem kultury 18.11.05, 11:42 Taki to będzie minister jak jego niechlujny widok na zdjęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
zkyc Re: Rozmowa z nowym ministrem kultury 18.11.05, 12:05 Ale to po to, żeby wyglądać jak PRAWDZIWTY ARTYSTA! To nie jest niechlujstwo, to artysyczny nieład! Odpowiedz Link Zgłoś
ciobab Re: Rozmowa z nowym ministrem kultury 18.11.05, 12:46 Dlaczego ministrem kultury jest prawnik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Rozmowa z nowym ministrem kultury IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 18.11.05, 14:49 A ja bym bardzo chciała,żeby ministerstwo kultury nawiązało współpracę nie tylko z ministerstwem edukacji, ale i z ministerstwem odpowiedzialnym za planowanie przestrzenne, bo w obecnej sytuacji, kiedy prawie żadna gmina nie ma miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego niedługo już będziemy cieszyć się historycznym wyglądem naszych wsi i miasteczek - właściciele starych domów i kamienic przerabiają co tylko się da korzystając z tego, że brak jest planów miejscowych, a tym samym zapisow o ochronie konserwatorskiej lub konsultowaniu się przy przeprowadzaniu remontów w takich obiektach ze służbami konserwatorskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znachor Re: Rozmowa z nowym ministrem kultury IP: 210.1.126.* 18.11.05, 16:55 Panie ministrze,idz pan do pana ministra Religi,niech pana zbada.Bo chyba wkrotce nawet Matka Boska Krzeszowska panu nie pomoze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster Pod baldachimem i z matka boska w reku... 18.11.05, 17:59 I Opera Wroclawska jest najzywszym centrum kulturalnym w kraju.I Celinski zepsul,ale ja naprawie.Belkot... Czlowieku!Byles juz ministrem.Nic.Doslownie nic nie zrobiles.Tylko spotykales sie w terenie z samorzadami i belkotales.Nie zostala po tobie zadna decyzja.Zaden dom kultury.Zadna impreza.Kompletne zero.Tyle zostalo z okresu,gdy bawiles sie w ministra kultury.Nie masz o kulturze pojecia,zreszta o niczym nie masz pojecia,a koniecznie MUSISZ byc ministrem. Najlepiej nie rob nic.Ludzie na Krakowskim Przedmiesciu przezyli Podkanskiego,takiego sdamego debila jak ty,to i drrugi raz jakos cie przezyja.Poczekamy na ZNAWCE.Na ZAWODOWCA.Bez kropidla w reku...I bez powolywania sie na matke boska,albo Popieluszke/jak nastepny @minister@ Wasserman/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Pod baldachimem i z matka boska w reku... IP: *.osk.pl / *.osk.pl 18.11.05, 20:18 To jeszcze jeden "fachowiec" w tym rządzie skompromitowany w poprzednich rządach. Nie mający pojęcia co ma robić. To rzeczywiście "0" umiejące sprytnie gadać wyćwiczoną mową prawnika. Trochę już podpatrzył i taki mądry. A w zanadrzu forsa rozdawana dla kościółkowych którzy mają mnóstwo sypiących się zabytków. I takie to w perspektywie g.... będzie w kulturze. Tu nawet ta Matka Boska nie da rady. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Pod baldachimem i z matka boska w reku... 18.11.05, 21:42 Gość portalu: jan napisał(a): > To jeszcze jeden "fachowiec" w tym rządzie skompromitowany w poprzednich rządac > h. > Nie mający pojęcia co ma robić. To rzeczywiście "0" umiejące sprytnie gadać > wyćwiczoną mową prawnika. Trochę już podpatrzył i taki mądry. A w zanadrzu fors > a > rozdawana dla kościółkowych którzy mają mnóstwo sypiących się zabytków. Dokładnie , to jest odpowiedź na zagadkowe "potrzeby konserwatorskie" . I takie > to w perspektywie g.... będzie w kulturze. Tu nawet ta Matka Boska nie da rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiola Re: Rozmowa z nowym ministrem kultury IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.12.05, 12:57 "...aż po nowoczesne formy upowszechniania polskiej tradycji i polskich zasług historycznych." A co z polskimi "wpadkami" historycznymi, faktami, ktore bynajmniej nie daja powodu do dumy? Czy Muzeum Wolnosci jak i caly program historyczno- patriotycznej edukacji mlodziezy proponowany przez PiS bedzie mial charakter DYSKUSJI z nasza historia, czy bedzie jej bezwarunkowa i bezgraniczna apologia? Czy pomysl ten ma sluzyc nauce samodzielnego myslenia, interpretowania i krytycyzmu wobec historii Polski, czy ma po prostu uczyc prymitywnego, anachronicznego patriotyzmu i myslenia historycznego w duch odpowiadajacym PiSowi, jak kiedys PZPR? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzacy demokrata Obrazek Matki Boskiejw ministerstwie? IP: *.telia.com 15.12.05, 17:24 Obrazek Matki Boskiej powinien wisiec w kosciele, moze tez stac na biurku pana ministra u niego w domu. Ale nie w ministerstwie, ktore jest urzedem panstwowym. Wszystkie zapewnienia pana ministra robia sie niepowazne i niewiarygoden w momencie, kiedy zaczyna mieszac religie do polityki. Odpowiedz Link Zgłoś