Gość: ula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 22:26 To pięknie! Kocham światło o Cravaggia!! :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: s Re: Odnaleziony Caravaggio IP: 217.60.98.* 25.01.06, 22:37 trzeba sie bedzie kiedys wybrac, do dublina tez . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ręce opadają GW: "Pielgrzymka naszego pana do Emaus" jakiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.06, 23:18 pana? Kowalskiego? Czy ktoś tam u was skończył podstawówkę, wy elyty? Czy tak sie boicie tego Pana? Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Będąc w Rzymie zawsze idę do ... 25.01.06, 23:50 .. kościoła - S.Maria del Popolo. W kaplicy na lewo od ołtarza wiszą dwa wspaniałe obrazy. Miło słyszeć, że znalazły się dwa kolejne. W 1999 roku oglądałem w Madrycie wystawę specjalną obrazów Caravaggia. Warto było obejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkagm Re: Odnaleziony Caravaggio 26.01.06, 09:56 No to fajnie, to kilka kilometrow ode mnie ... Trzeba bedzie zajrzec do Loches. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Sobocinski Re: Odnaleziony Caravaggio IP: *.lutd.hitos.No 26.01.06, 10:04 Czy to oznacza ze Caravaggio sam namalowal scene w Emaus dwukrotnie?!? - Ten slynny obraz zrobil na mnie ogromne wrazenie, zwlaszcza gdy mialem okazje widziec oryginal w national Gallery w Londynie. Mistrz Michelangelo zastosowal tam zjawisko glebi ostrosci dlugo przed wynalazkiem fotografii. Jak mi wiadomo jest on wlasnoscia londynskiego muzeum i od dawna nalezy do stalej kolekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menon Re: Odnaleziony Caravaggio IP: *.law.uj.edu.pl 26.01.06, 13:00 Raczej trzykrotnie. Jedna wersja jest w Londynie, druga natomiast w mediolańskiej Brerze. Z tego zdjęcia można wnosić, że obraz z Francji jest powtórką (lub pierwowzorem) obrazu z Londynu. Z resztą ten drugi obraz ma swój odpowiednik w galerii w Poczdamie. Odpowiedz Link Zgłoś