Dodaj do ulubionych

Wisława Szymborska z "Dwukropkiem"w Trójce

04.02.06, 19:42
Już od poniedziałku tuż po godzinie 22.05.Czyżby to zasługa p.Marcina
Kydryńskiego?:-)Tak więc mamy dwie wyśmienite lektury w ramówce tej
stacji:boskie Mumio i szacowną Panią Wisię:-)Dawno nie było tak dobrze.
Obserwuj wątek
    • Gość: mondokane Re: Wisława Szymborska z "Dwukropkiem"w Trójce IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 22:31
      Dzieki za informacje!
      Milo slyszec, ze takie fajne zdarzenie bedzie mialo w Trojce.
      Dobrze, ze wciaz udaje jej sie jakos zyc, pomimo najazdu kulturalnych
      troglodytow spod znaku Eugeniusza Smolara i specjalistow od "cegiel slownych".

• szakal35 Re: Wisława Szymborska z "Dwukropkiem"w Trójce 06.02.06, 22:21
        Nasza noblistka w najlepszej formie!
    • Gość: astat Re: Wisława Szymborska z "Dwukropkiem"w Trójce IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 05.02.06, 12:14
      No właśnie, kompromisy...

Wolałabym jednak, żeby pani Szymborska nie przykładała ręki do obecnej 3. Kto
      jak kto. Jest dla mnie zbyt ważna.
      Ale jako, że uważam ją za mądrzejszą od siebie (ech ta skromność:)) to
      pozostaje mi tylko docenić jej decyzję.

A dwukropek smutny, tak trochę jakby już się żegnała, przynajmniej ja mam takie
      wrażenie. Może mylne. Oby. Przerażające jednak. Niech trwa jak pani Grodzińska,
      druga z moich ukochanych kobiet. Staroświecka jak przecinek, nie dwukropek. I
      niech będzie zawsze.
      • Gość: astat Re: Wisława Szymborska z "Dwukropkiem"w Trójce IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 05.02.06, 12:16
        Grodzieńska, literówka, przepraszam.
        • Gość: xyz Re: Wisława Szymborska z "Dwukropkiem"w Trójce IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.02.06, 19:45
          proszę
          • Gość: ludz Re: Wisława Szymborska z "Dwukropkiem"w Trójce IP: *.radio.com.pl 06.02.06, 12:21
            astat:"Wolałabym jednak, żeby pani Szymborska nie przykładała ręki do obecnej
            3. Kto jak kto. Jest dla mnie zbyt ważna.
            Ale jako, że uważam ją za mądrzejszą od siebie (ech ta skromność:)) to
            pozostaje mi tylko docenić jej decyzję."
            Nie wiem kim trzeba być, albo jakie mieć ego, żeby mieć czelność napisać coś
            takiego???
            i jeszcze zła wiadomość dla szkala: oba pomysły, Mumio i Szymborska, to jak
            słyszałam, pomysły dyrektora fiałkowskiego.

• Gość: olo Re: Wisława Szymborska z "Dwukropkiem"w Trójce IP: *.polskieradio.pl 06.02.06, 15:00
              dobrze slyszalas.
              A Szymborska jest be, jak ona mogla to nam zrobic. W Trojce nastał nastroj
              rezygnacji, choc slyszalem ze powstala bojowka ktora chce wygrasc tasmy z
              wierszami szymborskiej, tak aby nie mozna bylo ich wyemitowac.
              • szakal35 Re: Wisława Szymborska z "Dwukropkiem"w Trójce 06.02.06, 22:24
                Jeszcze 16 wieczorów z tą poezja w najlepszym guście.Podobnież to pierwszy
                przypadek w historii polskiej radiofonii,gdy poeta/poetka czyta w całości któryś
                ze swoich tomików.
    • Gość: Dawid Re: Wisława Szymborska z "Dwukropkiem"w Trójce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 23:19
      ACHA, TA STALINISTKA...
      • Gość: astat Re: Wisława Szymborska z "Dwukropkiem"w Trójce IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 07.02.06, 02:02
        Tak. Ta stalinistka. Była po tamtej stronie, nigdy się tego nie zapierała i
        wtedy też akurat pisała nienajgorzej. Jak poczytasz. I docenisz.
        A ocenisz tak łatwo jej wybory? Ja nie umiem.
        Jak ktoś potrafi tak pisać to potrafi zapewne myśleć. No to chaeaux bas i
        koniec. I nie wyciągaj głupich argumentów przy kimś, kto naprawdę wielki
        osobowością i talentem. Niewielu już takich mamy. A nowe autorytety oraz inne
        mądre osoby coś się nie chcą rodzić masowo pomimo becikowego.
        • Gość: ludz Re: Wisława Szymborska z "Dwukropkiem"w Trójce IP: *.polskieradio.pl 07.02.06, 10:41
          Astat, przełknełaś moj post bez mrugniecia okiem. gratuluje dobrego
          samopoczucia. nie licze na odpowiedz znam etykiete tego forum - jesli cos nie
          po mysli forumowiczow to nie zauwazamy i trwamy dalej w swoim blogim
          przekonaniu że zawsze mamy racje.
          • Gość: wilk Re: Wisława Szymborska z "Dwukropkiem"w Trójce IP: *.radio.com.pl 08.02.06, 15:32
            a to ladny temacik, taki charakterystyczny dla forum. ożył, juz sie mial
            rozwinac ale okazalo sie ze prawda jest inna, ze ludzie mysla inaczej i
            nastapila nagla smierc.
        • Gość: and Re: Do astat IP: *.acn.waw.pl 08.02.06, 19:00
          Jeśli nie znasz francuskiego, to posługuj się lepiej polskim.
          • Gość: astat Re: Do and IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 08.02.06, 19:42
            'Prawda, że Neron miał obrzydliwy charakter, że tarzał się w rozpuście i
            grafomanii, ale żeby jadł frytki, tego mu zarzucić nie można. Choć to taki
            śliczny rym do 'zbytki'.
            W. Szymborska
            • Gość: oooo Re: Do and IP: *.radio.com.pl 09.02.06, 10:29
              astat jestes twarda. dalej wierzysz ze to deszcz...
    • zbyszu A co z tzw. "Nocną Polską", np...? 08.02.06, 16:20
      Panie "wilku" czy też "ludziu"...

Oprócz trafnych (nielicznych) pomysłów Dyrekcji (np. Fijałkowski i pomysł
      z "Dwukropkiem" czy "Samolotami" - skoro twierdzi się tu, ze to jego pomysł)
      jest szereg chybionych pomysłów (np. ostania derektywa o "Nocnej Polsce").
      Doprowadza to do wręcz karykatualnych momentów na antenie.

A reakcje forum, a właściwie jedynie niektórych autorów, od jakiegoś czasu jest
      zdecydowanie przewidywalna i baaardzo jednostronna. Bez komentarza!
      • Gość: 123 Re: Do astat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 11:19
        Astat, jeśli przestaniesz zarywać noce, to jest szansa (co prawda niewielka),
        że zaczniesz czytać ze zrozumieniem.
        • Gość: oooo Re: Do astat IP: *.radio.com.pl 09.02.06, 14:46
          ...a moze zaczniesz myslec ze zrozumieniem...
    • zbyszu "...choć tym co ciągle żyją, przyda sie jeszcze... 09.02.06, 22:09
      ...parasol"
      W. Szymborska
      • Gość: astat Re: "...choć tym co ciągle żyją, przyda sie jeszc IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 09.02.06, 22:17
        A ja chodzę i na przekór wszystkim moknę.
        Pod parasol najłatwiej.
        • Gość: oooo Re: "...choć tym co ciągle żyją, przyda sie jeszc IP: *.radio.com.pl 10.02.06, 14:04
          pada deszczyk pada, ale na mnie nie napada, bo ja zawsze mam racje.
          • Gość: ella Re: "...choć tym co ciągle żyją, przyda sie jeszc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 15:51
            twarda sztuka z tej astat. udaje ze nie widzi, czy choc troche jej glupio ze
            pisze takie teksty.
            to dosc zabawne co tu ludzie pisza, czy naprawde wierza ze ich opinia to prawda
            objawiona, czy dopuszczaja taka mozliwosc, ze to co jest w trojce podoba sie
            ponad 2 milonom sluchaczy. czy biora pod uwage to ze to dyrekcja miala racje
            robiac nowoczesne radio dla mlodych i wyksztalconych.
            w branzy obecna pozycja trojki uznawana jest za sukces.
            eee, mysle ze astaty i inne zzbysze wiedza lepiej, kiedys bylo lepiej i tyle.
            • Gość: bluesmanniak Re: "...choć tym co ciągle żyją, przyda sie jeszc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 16:34
              jedno nie przeczy drugiemu - 2 miliony slucha z upodobaniem (choc statystyki
              klamia...) a astaty i zbysze (a to ci koalicja wyszla :) ) wiedza, ze kiedys
              bylo lepiej, ze moze byc lepiej i ze pare jaskolek derekcji i radia nie ratuje

a elle sie zachwycaja bulka z maslem i kawalkiem ciasta od czasu do czasu, np.
              po 22-giej
              ot, tak to zabawnie ludzie pisza na forum...
              • Gość: astat Re: "...choć tym co ciągle żyją, przyda sie jeszc IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 12.02.06, 20:09
                Nie, to nie tak, poczekaj.
                Po pierwsze w żadne koalicje ze zbyszem proszę uprzejmie mnie nie wplątywać, bo
                zdaje się żadne z nas nie ma na to najmniejszej ochoty.

Po drugie hurtowo odpowiem. Żadna ze mnie 'twarda sztuka', dokładnie tak samo
                mnie boli, jak pewnie wszystkich tu opluwanych. Bo to zawsze boli.

Po trzecie nie mam racji, bo nie ma jednej racji, ja tylko staram się mieć
                swoje zdanie, które zmieniam czasem (często, indirka ma rację:)) pod wpływem
                mądrzejszych ode mnie, pod wpływem argumentów itd.
                Natomiast wierna jestem swoim sympatiom, jedych lubię, drugich nie, normalnie,
                jak każdy. Ale za tymi, których lubię, stoję murem i koniec.
                Co więcej, wyjątkowo cenię ludzi, którzy mają swoje zdanie, nawet jeśli
                odmienne od mojego a poza tym jest w nich coś przekonującego i ujmującego -
                szczerość? Stąd moja sympatia do Ciebie, neandertalskiego, theagaty, vikinga,
                jury itd.
                Nie sądzę jednak, że wątek o pani Szymborskiej powinien być analizą mojego
                charakteru, mam nadzieję tylko, że uśmiałaby się z absurdalności tego
                wszystkiego i w życiu tu nie zajrzała i nie zajrzy.
                Ale jeśli zagląda tu pani Marcinik, to może być może mojej ulubionej poetce
                przekazać przy jakiejś okazji, że mało ma tak wiernych wielbicielek, co biorąc
                pod uwagę mój antyfeminizm jest niebagatelnym wyznaniem uczucia.

Oczywiście, że czasem się wstydzę jak palnę tu coś jak żyrafa na fotografa,
                albo i gorzej, ale to forum, nasz prywatny Hyde Park, naprawdę nie myślę dniami
                i nocami, jakby tu zabłysnąć, piszę pod wpływem emocji jakiś, reakcji na czyjś
                post, dlatego że radio dla mnie ważne.

PS. 'p' w kapeluszach zeżarło mi.
                'desperacko' w chodzeniu bez parasola pominęłam za to celowo.
            • zbyszu Nocnej Polski tez słuchają miliony? 12.02.06, 17:20
              Ella, to moze skomentujesz tzw. "Nocną Polskę" - ilu ma słuchaczy??? A przecież
              program ten ma realizowac misję (tzn. w stacjach ma byc określina ilośc muzyki
              polskiej).
              Szkoda, ze jesteś tak jednostronna.
              • Gość: ella Re: Nocnej Polski tez słuchają miliony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 22:54
                zbuszy nie zartuj, robisz zarzut z tego ze w polskim radiu graja polska muzyke.
                musza grac 33 proc to graja, zwroc uwage ze nie wszystkim kazali. mannowi,
                kydrynskiemu, kaczkowskiemu nie kazali, wiec inni musza grac wiecej zeby sie
                wyrownalo. tez sproboj cos zrozumiec, myslisz ze to dzialania bez planu, mylisz
                sie to jest wyliczone co do minuty w kazdej audycji, autorskiej i z playlista,
                codziennie kontrolowane. i tak trojka gra 33 proc w ciagu dnia, nikt z duzych
                stacji tak nie gra, a za kydryla, manna i innych nadrabiaja owczarki, stelmachy
                i rzady.
                • zbyszu Brzydzę sie 12.02.06, 23:45
                  Temat był tutaj poruszany wielokrotnie, więc...
                  No i jeszcze jak dla kogoś istnieją cytuję :"| owczarki, stelmachy i rzady" to
                  ja się wycofuję. Zwyczajnie brzydzę sie.
                  Nie oczekuję na odpowiedz.
                  • Gość: bluesmanniak Re: Brzydzę sie IP: *.pkp.wroc.pl / 212.127.68.* 13.02.06, 07:32
                    Masz racje zbyszu, widac ze salonowa ella traktuje autorow jak jedna mase, mieso
                    radiowe, stad te 'owczarki, stelmachy i rzady' (chyba Żądy?)
                    Obrzydzenie bierze, dyskusja z takim 'salonowcem' tylko do wymiotow moze
                    doprowadzic...
                    • Gość: astat a ja nie IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 13.02.06, 11:42
                      No cóż bluesmanniaku, a ja znowu pod prąd.
                      Według mnie post elli to jeden z niewielu poważnie traktujących nas, słuchaczy.
                      Że coś zrozumieją. Co więcej, racji w nim mnóstwo.
                      Ale mnie akurat jednak zawsze bardziej zależy na treści niż formie.
                      Więc ja się nie brzydzę. Wręcz przeciwnie.
                      • Gość: bluesmanniak Re: a ja nie IP: *.pkp.wroc.pl / 212.127.68.* 13.02.06, 12:14
                        moze i powaznie nas traktuje, nie neguje, choc nutki poblazliwosci w jej
                        wypowiedziach sa zauwazalne
                        ale wazniejsze jest dla mnie, ze ella traktuje nas bez zrozumienia zadajac bysmy
                        to my dyrekcje zrozumieli
                        i ja rozumiem ale nie wybaczam, ze B.Marciniak, Kosa, czy Ptaszyn zamiast po
                        francusku lub zagranicznemu musza tylko po polsku - tego sie nie da wybaczyc i
                        zadne 33% tego nie usprawiedliwia
                        i jeszcze wielu innych rzeczy nie wybaczam...
                        a to, ze 'w branzy obecna pozycja trojki uznawana jest za sukces' to mnie,
                        poza-branzowca, zupelnie nie cieszy, pewnie dlatego ze nie jestem juz mlody i
                        wyksztalcenie tez podejrzanie PRL-owe
                        • Gość: astat Re: a ja nie IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 13.02.06, 12:35
                          Trudno nas nie traktowac pobłażliwie, według mnie to i tak najłagodniejsze, co
                          ja bym sobie pomyślała czasem o naszych 'mądrościach' nie nadaje się do druku:)
                          Wyziera z nas na każdym kroku niewiedza i nieznajomość tematu.
                          Nie mam jednak najmniejszego zamiaru 'rozumieć dyrekcji', bo to nie moja rola a
                          poza tym moja dobra wola też ma swoje granice:). Ale jak ktoś mi tłumaczy, to
                          jednak staram się zrozumieć i jego racje.
                          I liczę na to, że ktoś też zrozumie, że nie wszyscy mogą żyć chałwą.
                          naiwna
                          • Gość: ALL Re: a ja nie IP: *.polskieradio.pl 13.02.06, 13:28
                            ella napisala prawde.
                            33% to ustawa przewiduje a nie dyrekcja.
                            Ptaszyn nie gra po polsku, bo ustawa dotyczy tylko piosenek wykonywanych w
                            jezyku polskim, a on gra instrumentalne /ustawa zmienila sie 1.01.2005,
                            wczesniej dotyczyla tez muzyki instrumentalnej/.
                            a rachunek jest prosty, jesli ktos nie gra to inni musza grac wiecej.
                            pomysl! co by sie dzialo gdyby mann mial grac 33% polskich utworów?
                            • Gość: astat Re: a ja nie IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 13.02.06, 20:51
                              Gość portalu: ALL napisał(a):

> pomysl! co by sie dzialo gdyby mann mial grac 33% polskich utworów?

Może by zagrał wreszcie mojego kobiórowego ulubieńca?:) A warto. Wybędzie nam z
                              kraju i tak to się skończy.
                              PS. Nie zostałam przekupiona przez płyty, bo zaginęły po drodze, zamiast mi
                              kurierem z Kobióra wysłać to zdecydował się drań jeden na na pocztę;)
                              Rozumiem, że moje zdanie jest tu raczej negatywną rekomendacją, ale akurat pan
                              Chojnacki też go chyba polubił co nieco, sądząc po recenzji.
                            • Gość: bluesmanniak Re: a ja nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 21:50
                              och Boze... czy ja tak metnie zeznaje czy oni tacy metni...
                              toz my wiemy ze to prawda i ze ustawa a nie derekcja wymyslila 33%
                              ale to derekcja decyduje jak te ustawe realizowac i przymuszanie zeby w
                              autorskich audycjach grac tylko po polsku to jest wybitnie durny pomysl - a od
                              czegoz sa te godziny playlistowe? niech w godz 4-20 bedzie np. 66% po polsku -
                              nie wystarczy?
                              a Kosa czy Ptaszyn i nawet Kosiak to i tak polskie puszczali, bez przymusu

ps. z tym 'Ptaszyn nie gra po polsku, bo ustawa dotyczy tylko piosenek
                              wykonywanych w jezyku polskim, a on gra instrumentalne...' - brzmi to cos
                              pokretnie... niezle mnie to zasepilo, jeszcze pare tygodni wczesniej gral tylko
                              po polsku - czyzby cos sie zmienilo?
    • Gość: astat Re: Wisława Szymborska z "Dwukropkiem"w Trójce IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 16.02.06, 19:33
      Dziś będzie pewnie Stary profesor.
      'ile tam punktów widzenia - odpowiedział'
    • Gość: aa Re: Wisława Szymborska z "Dwukropkiem"w Trójce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 11:25
    • Gość: . Re: Wisława Szymborska z "Dwukropkiem"w Trójce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 22:25

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka