Dodaj do ulubionych

Jak zwiedzić wystawę wideo i przetrwać?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.07, 23:48
Pytanie w tytule postawione trafnie: bo faktycznie trzeba nie lada
cierpliwości, żeby bez wprawy przetrwać większość 'sztuki wideo'. ZBYT często
to zwykła nuda i tylko tyle, czasem jeszcze obrzydliwa. Nawet bez prób
odkrycia czegoś więcej, jakby trzymającemu kamerę wystarczyło że ma narzędzie
i nie starał się nawet pojąć zasady jego działania. Artykulik nie daje jednak
żadnej odpowiedzi. Niejasny jest zapowiedziany podział i nie do końca wiadomo
nawet co dokładnie można zobaczyć i co w tym ciekawego. Po takim tytule,
jeśli autor nie ma nic do powiedzenia, to kiszka i argument dla "kuratorów
przyjaznych dzieciom". A tu slagany i banały, szkoda. Kiepsko, pani Doroto...
Obserwuj wątek
    • Gość: Bernadetta Jak zwiedzić wystawę wideo i przetrwać? IP: *.adsl.forthnet.gr 04.01.07, 00:24
      Artykul jest beznadzejny, a autorce brakuje jakiejkolwiek wiedzy na temat
      tego co dzieje sie w sztuce w zakresie digital art. Dla takiej osoby to
      strata czasu zetkniecie sie z jakakolwiek wystawa video. Po przeczytaniu tego
      artykulu mam wrazenie jakby autorka pisala artykul o ksiazce napisanej i
      czytanej w nieznanym jezyku, udawadniac ze sie wie o czy jest fabula, a na
      dodatek pozniej napisac artkul. Z calym szacunkiem, proponuje zaglebic sie w
      literature odnosnie sztuki po 1945 roku. Albo nie zajmowac sie wogole tym
      tematem.
    • Gość: andrzej Jak zwiedzić wystawę wideo i przetrwać? IP: *.chello.pl 04.01.07, 01:23
      Nie dowiedziałem się jak zwiedzić wystawę wideo, bo nie bylem w stanie wytrwać
      w czytaniu tekstu p. Jareckiej. Czy macie w gazecie kogoś kto potrafi pisać o
      sztuce?
    • ab_extra Andrzeju i Ty, Bernadetto 04.01.07, 08:13
      Andrzeju! Nie da się opisać niemożliwego :) Istnieje jakiś dowód na to, że ktoś
      w historii w ogóle tego dokonał? tzn dogłębnie, bez niedozwolonego dopingu i
      pomocy lekarskiej zobaczył taką wystawę?
      Bernadetto - sztuka, której percepcja nie może zaistnieć bez znajomości całej
      literatury krytycznej powstałej po 1945, tomów omówień, errat, gloss i
      odautorskiego komentarza wyjaśniającego, co artysta miał na mysli, jest po
      prostu g...o warta. Bo pozbawiona tych wszystkich rusztowań które ją podpierają
      przestaje istnieć.
    • Gość: Andrzej Ad - ab_extra IP: *.task.gda.pl 04.01.07, 11:56
      Dziękuję za wyjaśnienie. Czy szanowny rozmówca wie że sławna instalacja
      Piero Manzoniego "Merda d'Artista" (czyli: Gó.. Artysty) z 1961r. będąca
      własnością Centrum Pompidou ostatnio eksplodowała z powodu nagromadzenia się
      gazów w jej wnętrzu? Jak można podejrzewać dzieło otworzyło się na odbiorcę.
      Swoją drogą ciekawe jest czy konserwatorzy muzeum będą uzupełniać ubytki akrylem
      czy własnymi odchodami? Pewnie będzie poważna debata naukowa na ten temat.
      Zacytuję Witkacego z jego "Do przyjaciół artystów": "Blago, wieczna blago któż
      cię przelicytuje!
      pozdrawiam.
    • Gość: apokalipsa86 Jak zwiedzić wystawę wideo i przetrwać? IP: 193.0.101.* 04.01.07, 17:53
      no dobra, a gdzie odpowiedź na tytułowe pytanie? to są dwie różne wystawy, nie
      można ich wrzucić do jednego worka. Nie ma żadnej rady co oglądać a co nie..
    • cyril_troy Touch My Shadows najlepiej zacząć od Fantôme Créol 04.01.07, 19:00
      Touch my Shadows w CSW najlepiej zacząć od instalacji Isaaca Juliena "Fantôme
      Créole", to jest według mnie najlepsza rzecz na tej wystawie. Ja siedziałem i
      oglądałem jak wmurowany - po prostu rewelacja! Reszta prac przy tym wymięka i
      rzeczywiście momantami jest nudna i nie ma nic do przekazania (no ale to
      subiektywne spojrzenie).
      Planuje się wybrać jeszcze raz na tą wystawę tylko po to, żeby znów
      zobaczyć "Fantôme Créole". Naprawde Polecam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka