tommmasz 19.02.07, 13:19 Mówiąc szczerze nie mam nic ciekawego do powiedzenia na jego temat. Po prostu ciekawią mnie wasze opinie na temat jego samego i tego, co robi w Trójce. Więc jak go oceniacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szewolek Re: Skowroński 19.02.07, 13:46 Bez dwóch zdań. Brawa dla Pana Krzyszotfa odnośnie ostatnich zmian w Trójce. Coraz czesciej wybieram Trójkę. Niestety TYLKO dla audycji muzycznych, a nie publicystycznych czy informacyjnych. Jako dziennikarz Pan Krzysztof ma pogląday prawicowe i tego się nie wstydzi. Pokazywał to w Zetce, w radiowej Trócje, TVP1... a ostatnio czasami także na antenie Trójki. Ciekawe dlaczego tak bronił PiS na antenie Trójki zaraz po aferze z tzw. tasmami prawdy. Jednak ja tego nie kupuje. Albo robimy coś obiektywnie, albo "po swojemu". Do czasu gdy publicznymi mediami będą rządzić politycy (bez względu na opcję), nigdy nie będą one dla mnie wiarygodnym przekaźnikiem informacji. Zawsze czuć jakiś "podstęp". Jak np. ostatnio w TVP1 czy PR3, gdzie zaatakowano "Gazetę Wyborczą" TYLKO I WYŁĄCZNIE na podstawie jakieś rozmowy telefonicznej. To był dla nich numer 1, bo mysleli, że złapapli Pana Boga za nogi i udowodnią, że seks-afera była wymyślona. Nic bardziej mylnego... prokuratura potiwerdziła już dawno, że bzykanie w Samoobornie było. I koniec! A szefowie TVP nie potrafili wytłumaczyć w dzisiejszej GW dlaczego z tek kiepskiego materiału zrobiono temat numer Jeden. Warto dodać, że coś innego jest INORMATOR a co innego WSPÓŁAUTOR tesktu, ale jak widać dziennikarze medió publicznych za bardzo nie rozumieją. Ciekawe czy osoby, które robiły dla TVP3 przecieki z raportu Macierewicza to też współautorzy, czy informatorzy? Odpowiedz Link Zgłoś
astat5577 Re: Skowroński 19.02.07, 15:44 Znowu sondażowe pytanie?:) Dobrze. mnie pan Skowroński przyuczyl do śniadania w zetce i w sumie powinnam go zabic, bo zwlekam sie w niedzielny poranek, żeby tych gadajacych glów posluchać. W roli wszystkich prowadzacych, bo śniadania staly sie popularne - najbardziej chyba lubiłam jego własnie. Choć do Moniki Olejnik słabość mam ogromną, nawet jak snajpera myli z saperem:))) Co do dyrektorowania 3 nie mam co się wypowiadać bo nic nie wiem ani się nie znam. Dla ucha słuchacza jest wyraźny powrót do przeszłości, tyle widzę. Mnie pasuje, bo to 3 z moich czasów a za orły czy poszepszyńskich to mogłabym nawet siedem wstążeczek sobie przypiąć. Theagata jest dla mnie skowronkiem zwiastującym wiosnę:) a. PS. Ale skręt w prawo widoczny aż za bardzo... No nic, dopóki Ojciec Dyrektor nie będzie gościem w Klubie Trójki to może damy radę? Trójkowe słuchacze to silna nacja:) Odpowiedz Link Zgłoś
astat5577 ps odnośnie theagaty 19.02.07, 16:08 Już wiem, co w niej ujmuje. Charyzma. Nie znam sie na głosach radiowych czy tam innych, ale dla słuchacza ważne jest, kiedy ktoś przyciąga jak magnes. Tak jak pan Mann na ten przykład. I jeśli to była Agata, to zdecydowanie tak samo. Nie miałam zielonego pojęcia, że to nasza thegata, nie lubię kobiet w eterze, słuchałam sobie pana Kosińskiego, tudzież jego muzyki, albo i nawet w odwrotnej kolejności i nagle pojawił się głos - wlaśnie - nie tylko głos, coś takiego, co czaruje. Charyzma. I to już na tym durnym forum juz zadziałało. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.sz Re: Skowroński 02.03.07, 20:28 Astat, szacuneczek wielki - myślę identycznie :)Nawet, co do Moniki O. mam podobne zdanie, tylko, może coś przeoczyłem, ale o o chodzi z Theagata??? Panie Krzysztofie - dobra robota pozdr ts Odpowiedz Link Zgłoś
xawier69 Re: Skowroński 20.02.07, 00:30 Ja szanuję pana Krzysztofa za zmiany, które wprowadził w Trójce. Kiedy pojawiły się „dekady” pomyślałem: „ciekawy pomysł”. Następnie zaczęły się pojawiać „dni tematyczne” – znowu radio sprawiło, że odcinek z pracy do domu pokonuję w dziesięć minut. Piotr Metz i jego Rock and Roll – Historia powszechna – spowodował, że w pracy znowu nastawiłem Trójkę i moi koledzy wiedzą, że w piątek około południa nic nie załatwią (zresztą sami zaczynają się do Trójki przekonywać). Do tego dochodzi jeszcze Trzecia Strona Księżyca i niesamowita muzyka prezentowana w tej audycji. Wraca WIELKA MUZYCZNA TRÓJKA. Panie Krzysztofie trzymam za Pana kciuki, oby tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
jestemzukladu Re: Skowroński 26.02.07, 17:55 Nie podzielam twardych, prawicowych pogladow Dyrektora Skowronskiego. Trzeba jednak uczciwie przyznac ze nie jest koniunkturalista, bo glosil je takze wtedy gdy SLD cieszylo sie poparciem polowy Polakow (byly takie czasy!). Za to ze w duzym stopniu przywrocil stary, dobry "Program Trzeci" jestem mu dozgonnie wdzieczny! Respekt wielki :) Po raz pierwszy od ponad szesciu lat kieruje Trojka czlowiek szanujacy sluchaczy i ludzi dla Radia z Mysliwieckiej wielce zasluzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
astat5577 Re: Skowroński 26.02.07, 18:49 Łubudubu? Czy odwrotnie?:) To ja idę poodśnieżać, znowu tej manny z nieba trochę spadło. Serio idę odśnieżać, to żadne takie aluzje, chyba tylko bluesmanniak mnie zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
zubilech dziękuję za przywracanie tradycji PR III 02.03.07, 18:32 Za inne rzeczy tez ( np. właśnie za śniadanie :-) ale głównie za to , że przywraca Program III w takiej formie, która nadaje się do słuchania. Pozdrawiam Pana Dyrektora , życzę sukcesów i wytrwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
mediabrowser Re: Skowroński 23.12.14, 08:46 Nie chciałem zakładać nowego wątku, więc wykorzystałem niniejszy sprzed kilku ładnych lat. Przypominam wywiad R. Mazurka z K. Skowrońskim zamieszczony na stronie dziennik.pl. Może go znacie, ale odświeżam, bo warto. K. Skowroński wespół z autorem odkrywają tu nieco radiowo-medialnego zaplecza. Polecam: Skowroński: nie byłem partyjnym nominatem Jednocześnie przypadkowo zainicjowałem dyskusję na forum "kraj"-choć moim celem było tutejsze forum radiowe (usuwać swoich postów nie można) . Warto więc zajrzeć na forum kraj jak przebiega dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
airborell Re: Skowroński 23.12.14, 09:48 Ech, i po co to przypominałeś, od razu humor mi się popsuł przed świętami. Odpowiedz Link Zgłoś
mediabrowser Re: Skowroński 02.01.15, 22:32 W wywiadzie, który przytoczyłem zainteresował mnie wątek dotyczący pana Radioty. Nie wierzyłem w to za bardzo, ale widzę, że jemu z "reformatorami Trójki" jest bardzo po drodze. Zaczynam rozumieć dlaczego "reformatorom" robota spłycania tego radia idzie dosyć gładko od prawie 14 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mediabrowser Re: Skowroński 12.05.15, 23:08 W ciągu prawie 15 lat Trójka tylko raz zbliżyła się do normalności-w trakcie rządów PiS i pod wodzą K. Skowrońskiego. Od więcej niż 5 lat rządzi PO i zmian na lepsze nie widać. A pamiętam jak w czasach W. Laskowskiego politycy PO w tym J. M. Rokita deklarowali przywrócenie właściwych tradycji Programowi Trzeciemu. J.M. Rokity w polityce już nie ma, a Trójka się nie podźwignęła i trwa to już tyle lat. Czy powinienem być rozczarowany, że PO nie zrobiła porządku w tej stacji? Stacja ta od tylu lat utrzymuje trend zaprowadzony wiele lat temu przez ekipę SLD. Niesamowite, że minęło tyle lat, a my mieliśmy tylko jedną próbę zmiany sytuacji. Pamiętam euforię jaka towarzyszyła wejściu K. Skowrońskiego na fotel Dyrektora-to było coś-chciało się wtedy słuchać. PS Pomijam tutaj kwestie polityczne-m.in. one niestety spowodowały, że reformy Skowrońskiego, nie zakończyły się pełnym sukcesem. Odpowiedz Link Zgłoś
m.p.3 Re: Skowroński 15.05.15, 21:00 Tak, pamiętam tę pisowską normalność (zwłaszcza za czasów Sobali), normalnie można było się pochlastać, zwłaszcza między 15.05 i 16.00. Odpowiedz Link Zgłoś
mediabrowser Re: Skowroński 16.05.15, 01:58 Stąd właśnie zastrzegłem, że z powodu "skręcania na prawo" nie można mówić o pełnym sukcesie. W kwestii dyrektora Sobali to już inna bajka-wtedy wprost chciano zrobić z Trójki tubę propagandową PIS-u. Sobala nie zrobił nic w celu odbudowania starego Programu Trzeciego...Skowroński jednak pewne zasługi ma. Dawny Program Trzeci wydawał mi się wypośrodkowany politycznie. Nie pamiętam, żeby ktoś zwracał uwagę np. w latach 90-tych na upolitycznienie tej stacji. Odpowiedz Link Zgłoś
airborell Re: Skowroński 16.05.15, 08:20 Ale rozróżnijmy jednak Trójkę Skowrońskiego i Trójkę Sobali. Za tydzień możemy mieć zupełnie niespodziewany zwrot polityczny - i ciekaw jestem, jakie będzie miał długofalowe konsekwencje dla mediów publicznych. IMO gorzej nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mediabrowser Re: Skowroński 17.05.15, 02:29 Scenariusz widzę taki: 1. Wygrywa PiS - będziemy mieli powtórkę z lat 2006-2008 czyli upolitycznienie radia, choć należy się spodziewać pewnego (nie całkowitego) odejścia od ukomercyjnienia. 2. Wygrywa PO - będzie to co dotychczas z tendencją do zaniżania poziomu. Generalnie skutecznej przemiany radia publicznego w mądre medium prawdziwie publiczne się nie spodziewam. Osobną sprawą jest to co w ogóle dzieje się w paśmie UKF. W zasadzie człowiek poszukujący czegoś na poziomie ma tylko ekstremalno-niszową (tego wielogodzinnego smucenia nie sposób strawić) Dwójkę do dyspozycji. Resztę eteru zajmują wypełniacze, które słuchacza wyczulonego (wychowanego na starej dobrej szkole radiowej) mogą przyprawić o ból głowy. Człowiek skacze po kilkunastu stacjach i nigdzie nie może ucha zawiesić. A pasmo UKF jest pasmem publicznym, choć zajmowanym przez stacje prywatne-czy ktoś w końcu zmusi te stacje do zachowania odpowiedniego poziomu (dominują playlista i paplanina)? Chciałbym nadmienić, że w latach 90-tych sprawa wyglądała zupełnie odmiennie-istniało wtedy wiele ambitnych stacji prywatnych z ofertą, która słuchacza "dźwigała intelektualnie", a nie sprowadzała do roli targetu żywiącego się skomponowaną optymalnie karmą pozwalającą przeżyć do jutra. Odpowiedz Link Zgłoś
m.p.3 Re: Skowroński 17.05.15, 16:14 Upolitycznienie radia przez PiS - nazywajmy rzeczy po imieniu. Nawet "indoktrynacja" to eufemizm, chamówa ideologiczna - ot co. W paśmie (pasmie?) UKF/FM i w mediach w ogóle dzieje się mniej więcej to, czego oczekuje publika. Na codzień obcuję z młodymi (20-25) inteligentami, którzy Trójkę określają mianem stacji funeralnej. I przestawiają radio, bardzo rzadko na RMF Classic, prawie zawsze na główny RMF albo Złote Przeboje. Jeżeli Trójka podniesie poziom (IMHO ciągle dobry), zginie. Odpowiedz Link Zgłoś
mediabrowser Re: Skowroński 18.05.15, 23:25 Zginie, bo co? Ktoś wymyślił system w którym stacje poniżej 5% słuchalności tracą rynek reklam? Ale Trójka to radio publiczne-tutaj reklamy nie powinny się liczyć, tym bardziej, że my płacimy. Skąd bezgraniczna wiara w sondownie i wywiadownie? Może byliśmy w mniejszości jako słuchacze Trójki przed 2000 rokiem (nie wierzę w to jednak), ale stanowiliśmy monolit, który za swoim radiem poszedłby w ogień. U mnie w pracy też słuchanie radia odbywa się w sposób bezmyślny-choć czasem ktoś przynajmniej na wiadomościach zawiesi ucho-przynajmniej tyle. Ci młodzi 20-25 latkowie powinni teraz siedzieć i pisać tutaj o wrażeniach ze słuchania radia. Tylko jak mają to robić skoro zostali "odmóżdżeni" przemianą/reformą radia publicznego z ostatnich 15 lat.. W ogóle zauważam, że takiego tematu jak radio nie ma wśród nie tylko młodych lecz wśród starszych też. Wszyscy się dziwią moim zainteresowaniom radiowym (humaniści też), a jakieś 15-20 lat temu nie było nikogo, kto choćby w podstawowym zakresie nie podyskutowałby o tym co słyszał. Czyż to nie znamienne, że od dobrych kilku lat praktycznie przestano na tutejszym forum dyskutować? Obserwuję sytuację tutaj od wielu lat i kojarzę ją tak: w latach 2001-2002 -bum dyskusyjny, a potem powolne opadanie-tak jakby plan obmyślony ok. 2000 roku na radiową publikę właśnie się finalizował: "niech przestaną myśleć, niech przestaną dyskutować, niech chłoną tą papkę". Przecież tutaj dyskusję ciągnęli słuchacze wychowani na starej dobrej szkole radiowej - głównie na Trójce, choć nie tylko. Gdzie oni dzisiaj są? Zniechęceni i rozczarowani przestali się w ogóle interesować sprawą "poziomu w radiu publicznym", inni zaś poszli z prądem i dziś są piewcami radosnej twórczości spod znaku elektronicznej alternatywy, którą tylnymi, a potem przednimi drzwiami wprowadzono przede wszystkim do Trójki właśnie reformami zapoczątkowanymi 15 lat wstecz. A może by jednak zawalczyć i nie powtarzać w kółko: sieczka albo śmierć. Ludzi trzeba zachęcić do ukulturalnienia-sądzę, że wielu popatrzy na to przychylnie. Ja też kiedyś zaczynałem-wystarczyło, że ktoś mi wtedy pokazał, że można inaczej (podchodzić do życia). Kiedyś praktycznie 80 procent moich znajomych studentów lub ludzi z wyższym słuchało Trójki - wybierali to radio, bo nie chcieli być w tyle. Dziś synonimem rozwoju stały się wiadome stacje i najgorsze jest to, że ludzie z wyższym wykształceniem często nie wiedzą co jest warte uwagi, a co nie-to jest przerażające. Znam nawet takich (z wyższym), którym nie przeszkadza RMF-Maxxx. Tylko gdzie oni mieli się nauczyć słuchania radia (lub szlifować słuchanie), jeśli od 15 lat mamy eksterminację oferty ze znakiem jakości (prawdziwym, a nie udawanym) z najlepszego czasu antenowego? Czego oczekiwać po słuchaczu wstającym przy P. Łodeju, karmionym w latach 2002-2004 np. M. Rokosem, a obecnie spędzającym od pon. do czwartku przy "Do południa"? Odpowiedz Link Zgłoś
m.p.3 Re: Skowroński 19.05.15, 11:04 Płacimy ale za mało tzn. za mało nas solidnie płaci abonament. Gdyby media publiczne miały dość kasy, byłaby szansa na ich misyjność, miejmy nadzieję, nie nudną. Bez naszej kasy nadmierna misyjność zwyczajnie je zadusi. Ad Piotr Łodej: jest jaki jest ale gra przyzwoicie, lepiej niż w ranku i popołudniu. Lecz nawet ranek i popołudnie to ciągle Himalaje w porównaniu z wiodącymi rozgłośniami typu Shit FM. Odpowiedz Link Zgłoś
mediabrowser Re: Skowroński 20.05.15, 22:44 1. A nie pomyślałeś o tym, że prawdopodobnie komuś bardzo zależy żeby społeczeństwo myślało tak jak Ty? Twój pogląd jest gorąco eksploatowany w mediach głównego nurtu i szczerze powiedziawszy nie dziwię się, że tak sądzisz:"Płaćcie, bo mamy za mało". Jak się dowiem, że prezenter, pogodynka czy gwiazda zarabiają tyle co pielęgniarka albo bibliotekarz (budżetówka to w końcu jest) to może uwierzę, że nie robią misyjnego radia, bo przymierają głodem. Jakoś pasjonatom internetowym wystarczy własny mikser i mikrofon - i misja jest i to na poziomie jaki znam z dawnego Programu Trzeciego. Wszędzie brzmi hasło, że mało i mało-w szpitalach, ZUS-ach i innych - a ja sądzę, że ile by tam nie wlać, to zawsze gadali by, że za mało. 2. Piszesz: P. Łodej "gra przyzwoicie"-sugeruje to, że P. Łodej codziennie przygotowuje muzykę do audycji wybierając starannie to co najlepsze.Właśnie o to propagowanie takiej "prawdy"chodziło myślicielom-reformatorom w 2002 roku-aby słuchacze ulegli przeświadczeniu, że mają w dalszym ciągu do czynienia z radiem autorskim. Przecież Łodej to jedna z największych porażek Trójkowych-wprowadzony przez ekipę Laskowskiego, by "rozluźnić" atmosferę na antenie-stawiany swego czasu obok Rokosa i Wrony. Słuchałem jego pierwszych audycji oraz potem na bieżąco, gdzieś do 2012 roku (z powodów zawodowych go słuchałem)-stawał na głowie, żeby wyglądało to tak, że to on osobiście szykuje muzykę - codziennie i sumiennie. Oczywiście nie trzeba było wielkich analiz, aby zorientować się, że mamy tu do czynienia z graną w ordynarnej pętli playlistą. Ja doskonale pamiętam, co grało w jego badziewnej audycji np. 10 lat temu-komercja w czystej postaci i to taka komercja z VIVY i MTV. I teraz Ty piszesz, że "on gra przyzwoicie". Na tym to właśnie polega - "fajnosłuchacze" po kilkunastu latach przestaną narzekać, a znajdą się wśród nich tacy, którzy powiedzą-"Łodej gra przyzwoicie" (w końcu można u niego usłyszeć sam Dżem). Obserwuję, że wielu słuchaczy tak ma. Nie tędy droga-nie daj się robić w konia - aprobata dla Łodeja to zgoda na porządek ustalony ramówką wdrożoną w 2002 roku, która zbudowała podwaliny dla tego co mamy w tym wyrobie misyjnopodobnym.(w Trójce) obecnie-zakamuflowaną playlistę oraz udawanie podejścia autorskiego w tworzeniu audycji. P.S Tak wiem, że w porównaniu z wiodącymi rozgłośniami typu Shit FM to Himalaje-ale ja wolałbym porównywać się z wiodącymi rozgłośniami typu Dobre Radio FM. Odpowiedz Link Zgłoś
m.p.3 Re: Skowroński 21.05.15, 09:59 Trójka to ciągle Dobre Radio FM, a dobre radio, dodajmy: duże radio, to coś więcej niż grupka pasjonatów grających empe(nomen omen)trójki. I powodzenia życzę w zatrudnianiu wybitnych osobowości radiowych za 2 tysiące (z całym niekłamanym szacunkiem dla pielęgniarek, bibliotekarzy i innych spauperyzowanych profesji). Konkludując: bez ściągalności abonamentu (w tej chwili bodaj na poziomie 30%) można zapomnieć o uniezależnieniu się od reklam. Co do Łodeja, nie wiem, kto układa mu muzykę ale robi to zupełnie nieźle. I apeluję do Kolegi/Koleżanki: proszę, powstrzymaj się od imputowania adwersarzowi zewnątrzsterowności, to nieco paranoidalne jest. Last but not least: czego oczekujesz od muzyki nadawanej w Trójce, a w szczególności od tej spoza audycji autorskich? Odpowiedz Link Zgłoś
mediabrowser Re: Skowroński 23.05.15, 14:22 > (...) niż grupka pasjonatów grających empe(nomen omen)trójki. Jeśli radia internetowe dla Ciebie to pasjonaci grający z mp3 to informuję, że muzyka nadawana jest z płyt CD, a nierzadko z winyli. Wykorzystywane są małostratne formaty i przyznaję, że nigdy nie słyszałem charakterystycznego "świergotania" w którejkolwiek stacji (trzymającej poziom). Ponieważ nie słuchałeś to posłuchaj-pisałem i pisano o tym na tutejszym forum. Mało tego: od pasjonatów dostaję za free jakość w postaci przesyłu na poziomie od 300 do 400 kbps, ale nie niższą niż ok. 100-120kbps (60 kbps AAC). Jaką jakość słuchania oferuje Polskiego Radio dla płatników abonamentu? Próba spłycenia przez Ciebie tego, co robią pasjonaci do poziomu tzw. empetrójki nie przejdzie. Oni (ci od empetrójek) biją na głowę w każdym calu, to co oferuje "zagnieżdżona" w Trójce Radiostacja. Co do Łodeja, nie wiem, kto układa mu muzykę ale robi to zupełnie nieźle. Wszystko ma wyglądać tak, jakby muzykę układał prowadzący. Grane w pętli tygodniami "w kółko" te same utwory (w grę wchodzą jakieś konkretne wytwórnie?) i reakcja prowadzącego jakby to on sam wybierał (trzeba utrzymać pozory radia autorskiego - fajnosłuchacze przecież to kupują). Sorry - to właśnie Program Trzeci (z lat 80, 90-tych i początku 2000- wspominany tutaj Pan Marek także) wyuczył mnie rozpoznawania takich "nowoczesnych pomysłów na radio" i szufladkowania ich w katalogu "kosz". I zastrzegam: rozwój tak-ale nie kosztem poziomu. Stacje internetowe pokazują, że jest to możliwe. Apeluję do Kolegi/Koleżanki: proszę, powstrzymaj się od imputowania adwersarzowi zewnątrzsterowności, to nieco paranoidalne jest. To nie jest imputowanie, tylko informowanie. To Twój słaby punkt? Nie wiedziałem-oczywiście chwal rozwiązania Laskowskiego, tylko potem nie pisz, że coś Ci nie pasuje w jednej czy drugiej audycji, bo wiele z tych problemów to efekt zmiany podejścia (najbardziej misyjne radio komercyjne) zapoczątkowanej w 2000 i kontynuowanej zdecydowanie od 2002 roku do dziś. Np. Pan Marek nie będzie lepszy póki to się nie zmieni (inna rzecz to, że trzeba szanować go za to co robił i robi wartościowego). Last but not least: czego oczekujesz od muzyki nadawanej w Trójce, a w szczególności od tej spoza audycji autorskich? Trójka wie jak przyrządzić niekoniecznie ambitną mieszankę muzyczną do audycji codziennych (Budzik powinien być wyłączony z tej zasady-a najlepiej zlikwidowany). Należy skorzystać z rozwiązań funkcjonujących do 2000 roku-Pan Marek doskonale wie jak to wyglądało. A zacząć być może należałoby od tego, że żadna wytwórnia nie powinna wtrącać się na bieżąco do tego co ma grać w tzw. "najlepszym czasie"-jeśli nawet to wtrącanie się musi być, to sztuka polega na tym, żeby wyważyć sprawy, aby "nie kłuły po oczach". Nie może też być tak, że redaktor nie chce grać muzyki mieszczącej się (kiedyś) w Trójkowym standardzie, oczekiwanej i lubianej przez słuchaczy, ale nie akceptowanej przez kolegium muzyczne (patrz: np. Złe psy). Choć postulowano to wielokrotnie, w dalszym ciągu nie wiemy kto i jak głosuje w owym kolegium (offowo-alternatywno-elektroniczno-ambitnozłotoprzebojowa-w kółko Maciejowa koalicja trzyma rękę na pulsie?). Odpowiedz Link Zgłoś
m.p.3 Re: Skowroński 23.05.15, 15:48 Mam siłę odnieść się tylko do pierwszego punktu, czy te pasjonackie stacje oferują: - serwisy informacyjne - koncerty, benefisy - imprezy wyjazdowe - słuchowiska - reportaże - publicystykę - obsługę wydarzeń sportowych? - last but not least, ogólnopolską transmisję naziemną i globalną satelitarną? To naprawdę kosztuje, wiesz, pięknoduchu? Odpowiedz Link Zgłoś
mediabrowser Re: Skowroński 23.05.15, 21:42 Pięknoduchu-wiem, że w radiu powiedzieli Ci, że tak właśnie to wygląda, a Ty idąc najprostszą ścieżką uwierzyłeś w to bezgranicznie. Popatrz i porównaj za ile można przywiązać słuchacza i zadowolić go w radiu internetowym, a za ile w Radiu publicznym (tam to można raczej zniechęcić)? Dlaczego całościowa ocena Radia Publicznego (w tym Trójki) jest poniżej możliwości? Oczekiwałbym, że po wysłuchaniu audycji człowiek powinien wzbogacić się intelektualnie lub przynajmniej nie uwsteczniać się nazbyt często. W stacji internetowej pomimo uboższej oferty (i mniejszych pieniędzy) czuje się bardziej dopieszczony niż w tradycyjnym radiu - jednym z ważnych tego powodów jest autentyzm przekazu jaki otrzymuje słuchacz . Odpowiedz Link Zgłoś
m.p.3 Re: Skowroński 24.05.15, 17:43 Tak, muszę przyznać, indoktrynowali mnie i odtąd Uważam Rze w Polskim Radiu istnieją: - serwisy informacyjne - koncerty, benefisy - imprezy wyjazdowe - słuchowiska - reportaże - publicystykę - obsługę wydarzeń sportowych? - last but not least, ogólnopolska transmisja naziemna i globalna satelitarna. A ponadto, że wszystko to kosztuje dużo więcej, niż przynosi marnie ściągany abonament oraz że trzeba ratować budżet reklamami i konkursami esemesowymi. Przechodząc Do Rzeczy: audycje z playlistą zajmują w Trójce osiem godzin na dobę, w soboty mniej, w niedziele nie ma ich prawie wcale. Chodzi o te godziny, kiedy słuchacze są zaspani, zmęczeni, spieszący się/w drodze. Jeśli dostaną wtedy coś ambitnego, zmienią częstotliwość. Poza tym Trójka jest radiem autorskim, a jej autorzy to w większości ludzie na znakomitym poziomie, chociaż oczywiście można kogoś nie lubić albo dyskutować o rozmiarach/godzinach czyjejś obecności na antenie. Jeżeli cierpisz o poranku i po południu, przełącz na Dwójkę albo TVP Kultura. Tym świetnym stacjom przyda się każda para uszu/oczu, bo audytorium ich misyjnego przekazu oscyluje na granicy błędu statystycznego. Na tym kończę mój udział w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
imagistyk Re: Skowroński 31.05.15, 15:29 Płacę abonament od "zawsze". Gdy wraz z innymi protestowałem przeciwko niszczeniu TRÓJKI to pies z kulawą nogą nie zareagował. Władze publicznych mediów pochodzą z partyjnych nominacji i zdanie słuchaczy ich nie obowiązuje. Nawet, gdyby ściągalność abonamentu wynosiła 100 % , to i tak ważniejsze byłyby partyjne wytyczne i koleżeńskie układy. Cieszę się, że powstał ROCKSERWIS.FM , gdyż jest tam muzyka, a nie ma polityki. W TRÓJCE staram się słuchać wybranych audycji, a opuszczać wiadomości i publicystykę, gdyż TRÓJKA ma na sztandarze świętą trójcę : Bóg, Balcerowicz, IPN. A to nie są moi bogowie. Misja radia publicznego powinna polegać na podawaniu wiadomości, a nie na propagowaniu zaprzyjaźnionych polityków, partii czy firm. Np. nie sądzę, aby misją było propagowanie przez redaktor Michniewicz kolejnych bzdur o zamachu w Smoleńsku. Odpowiedz Link Zgłoś
mediabrowser Re: Skowroński 31.05.15, 16:56 > Gdy wraz z innymi protestowałem przeciwko niszczeniu TRÓJKI to pies z kulawą nogą nie zareagował. Władze publicznych mediów pochodzą z partyjnych nominacji i zdanie słuchaczy ich nie obowiązuje.< Też protestowałem - być może po latach należałoby spytać co dały te protesty? Przesyłano listy i pisma do "wszystkich świętych" z prośbą o reakcję czy choćby spotkanie-w większości jak grochem o ścianę. I zanim zabierzemy się za inne sprawy to ktoś jest nam winien załatwienie tej niezałatwionej sprawy sprzed prawie ok. 13 lat - toczącej się w Trójce do dziś. W nawiązaniu do powyższego: jakież ogromne było moje zdziwienie, kiedy wczoraj wyczytałem przypadkowo, że Adam Fijałkowski - znany ze współpracy z W.Laskowskim wrócił kilka late temu do Trójki już pod rządami M. Jethon. Niech mnie ktoś oświeci, bo nie wiem czy w to wierzyć, a nie śledziłem na ów czas spraw na tyle uważnie. W kwestii abonamentu zgadzam się i podtrzymuję: ile by nie dostali i tak będzie za mało środków, i tak będzie mało publicznie, za to bardziej partyjnie. Odnoszę wrażenie, że w latach 90-tych Trójka zachowywała generalną równowagę w tych sprawach-zniszczenie tego porządku nastąpiło wraz z przyjściem lat 2000. Odpowiedz Link Zgłoś
imagistyk Re: Skowroński 07.06.15, 15:19 Dopiero niedawno przeczytałem "Wałkowanie Ameryki". Gdy Wałkuski prowadził poranne ZD3 zajęty byłem działalnością gospodarczą i nie pamiętam jego wypowiedzi z tamtego okresu. Ale zarówno książka (rzeczowa i rzetelna), jak i wysłuchiwane korespondencje, pozwalają mi wyrazić pogląd, że Wałkuski odpowiadający za wiadomości i publicystykę byłby właściwym człowiekiem na właściwym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
mediabrowser Re: Skowroński 09.06.15, 22:45 Marek Wałkuski zapisał się pozytywnie w mojej pamięci jako prowadzący poranne Zd3. Nie podpadł mi ani razu-być może dlatego, że mógł pracować jeszcze w innych realiach panujących w Programie Trzecim. Odszedł tuż przed pojawieniem się ekipy Laskowskiego, a zastąpił go Piotr Baron. A tak na marginesie: Wałkuski-Sianecki-Strzyczkowski: to było trio! Do dziś dzięki K. Skowrońskiemu mamy utrzymany prawdziwie Trójkowy klimat w piątkowej popołudniowej Zd3-reszta jakby nie istnieje. Spotkania Pana Marka z Panem Kubą około 16.30 nie są przypadkowe-fani wiedzą o co chodzi. Chętnie zobaczyłbym M. Wałkuskiego na jakimś decyzyjnym stanowisku-wierzę, że byłby w stanie sprostać zadaniom. Odpowiedz Link Zgłoś
airborell Re: Skowroński 23.05.15, 18:16 Generalnie fora dyskusyjne umierają przez gupiego Fejsbuka, i myślę że to jest zupełnie niezależne od tego, co się dzieje w Trójce. Odpowiedz Link Zgłoś
m.p.3 Re: Skowroński 23.05.15, 20:31 Jest tak, jak napisałeś, a my jesteśmy - toutes proportions gardees - jak ten rząd na emigracji, szlachetny i zabawny. Trwajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: Więc jak go oceniacie? 21.06.25, 15:06 Dopiero po latach widać wyraźniej, jaki to beznadziejny typ... (WNET, SDP) Odpowiedz Link Zgłoś