positronium
07.06.18, 15:59
Wiem, wiem, wiem - dobre wychowanie to umiejętność traktowania z szacunkiem innych ludzi. Szlachetność, wyrozumiałość itd.
Ale każdy z nas ma w głowie wyobrażenie konkretnych rzeczy, bez których człowiek dobrze wychowany nie istnieje, prawda? Szczególnie współcześnie, to, co wypada zrobić wygląda inaczej niż raptem pięćdziesiąt lat temu.
Dla mnie na przykład, nie można być dobrze wychowanym bez umiejętności samodzielnego podjęcia gości. Chociaż raz na dziesięć lat trzeba zakasać rękawy i własnoręcznie przygotować coś do jedzenia, uprzątnąć czy zorganizować salon, zadbać aby był porządek.
Trzeba wiedzieć, jak podawać napoje i potrawy, tak aby będąc obsługiwanym wiedzieć, jak się zachować; ale też aby w razie potrzeby obsłużyć innych.
Powinno się umieć zadbać o własną garderobę, tak aby zawsze schludnie wyglądać. Trochę też trzeba być fryzjerem i kosmetyczką, żeby zadbać nie tylko o strój, ale i o swoją aparycję tak ogólnie.
Ale poza tym - a może nie zgadzacie się z którąś z pozycji? - co trzeba umieć, jeśli chce się być nowoczesna damą lub dżentelmenem?