piotr7777
30.10.16, 15:01
...trzech (nomen omen) i to nie mój, ale warto zadedykować "obrońcom Trójki" czy raczej fanom paczki M. Jethon.
ewantea2009.salon24.pl/504778,magdalena-jethon-kiedy-dymisja-za-udzial-w-politycznej-agitce
A akurat M. Nogasia trochę szkoda (raczej budził sympatię), ale trudno nie zauwazyć, że raczej też jest bliższy środowisku liberalno - lewicowemu, bo i współpracował z "katolickim" pismem dla ateistów (Tygodnik Powszechny) a teraz ma przejść do Agory (zapewne do TOK FM). Ale to jest O.K. co innego M. Matyszkowicz, który był we Frondzie (pismo na wysokim poziomie, ale niestety katolickie i to nie - dla ludzi z tego środowiska miejsca w "otwartej" Trójce być nie może, mogą być co najwyżej gośćmi. Warto zauważyć, że Matyszkowiczowi dostało się od publicystów prawicowych za puszczenie w TVP Kultura Ostatniego kuszenia Chrystusa, no ale kogo to obchodzi prawda? To i tak "katol". Nie wiem, czy Matyszkowicz wejdzie w miejsce Nogasia czy będzie miał inne pasma, ale podejrzewam, ze gdy pojawi się w piątkowej audycji W. Manna raczej będą sobie naprawdę mówili na "pan" (a nie udawali jak z Nogasiem, zresztą to "panowanie" na pokaz ludzi od lat zaprzyjaźnionych, także np. w rozmowach Strzyczkowskiego, którego lubię z Wałkuskim, którego nie trawię, to jeden z elementów trójkowego TWA, po co ukrywać, że się koleguje) ale bardziej prawdopodbne, że Mann się na ten czas usunie z anteny a potem powie coś w stylu: "no nie wiem jak państwo, ale mnie dobrze zrobił spacer po korytarzu na Myśliwieckiej a teraz prognoza, oj będzie zimno", bo generalnie trójkowa paczka nie przepada za nowymi ( i to poniekąd zrozumiałe).
W sumie trudno nie zauważyć, że z Programu III odchodzą ludzie, którzy pojawili się tam w okresie pomiędzy 2000 a 2005 rokiem (a był to czas kiedy na tym samym forum uważano, że Trójka traci swoją wyrazistość) i na ogół byli ściśle związani z obecną szefową KOD-mediów (wielu z nich odeszło razem z nią w czasach Skowrońskiego i wrócili, gdy to ona została dyrektorem). W dodatku dziwnym trafem odnaleźli się w mediach dość wyrazistych - np. T. Ławnicki w w portalu Na Temat, gdzie oczywiście komentuje zmiany w swojej dawnym miejscu pracy. No ale to nie to samo co media katolickie czy "pisowskie", prawda?
Tak z ciekawości wszedłem na stronę "ratujmy trójkę" - kiedy we wrześniu rozpoczęto blok publicystyczny o 15.00 był lament, że oto likwiduje się "W tonacji Trójki", które po prostu przeniesiono na 14.00 i które trwa - tak jak przed wakacjami - godzinę. Także zmiany w ramówce są w sumie raczej kosmetyczne, ale przecież "ma być jak było" za M. Jethon.