Dodaj do ulubionych

Jak tu zrobić dobre logo

18.06.07, 01:15
...atrybut, insygnia, dystynkcje, sygnał, herb, gmerk, motyw,
I________TAK________DALEJ...

Z tym "logołem" mamy do czynienia niedawno w Polszcze .
Zawsze będzie to "makaronizm" choćby się miał panoszyć ten anglosasizm
długo...
Obserwuj wątek
    • deerzet 2.znak, godło,symbol, cecha, emblemat, oznaka,... 18.06.07, 01:16
      ...atrybut, insygnia, dystynkcje, sygnał, herb, gmerk, motyw,
      I________TAK________DALEJ...

Z tym "logołem" mamy do czynienia niedawno w Polszcze .
      Zawsze będzie to "makaronizm" choćby się miał panoszyć ten anglosasizm długo...
    • Gość: Cirdan Jak tu zrobić dobre logo IP: *.aster.pl 18.06.07, 13:22
      Puffin to nie imię maskonura. Po prostu puffin znaczy po angielsku maskonur. To
      tak jakby napisać pingwin Penguin.
    • tetlian Jak tu zrobić dobre logo 18.06.07, 19:12
      Najlepsze logo zrobi Ci algorytm generujący obrazki-loga.

--
      => Jak Edgar nakrzyczał na rękę dziennikarza <=
    • gburiaifuria Jak tu zrobić dobre logo 18.06.07, 23:03
      Po piersze i najwazniejsze: nie zastepowac projektanta graficznego (takiego z
      wyksztalcenia, po ASP) inzynierkiem, ktory mysli, ze pojadl wszystkie rozumy, bo
      od programow specjalista jest on, no i kupil wlasnie Corel Draw'a. Smazy wiec
      logo, kalendarze, foldery, co sie da. Dlatego wlasnie za komuny projekty
      graficzne polskie byly bardzo dobre, bo przesiewane przez geste sito, nawalala
      realizacja, wydruki byly fatalne technicznie, ale projekt byl OK. Teraz jest
      odwrotka: tachnicznie jest super, a graficznie lepiej tego nie widziec.
      Przerazajaca jest ilosc badziewia wypuszczanego przez informatykow, no bo
      przeciez oni sa tworcami programow komputerowych, wiec sie znaja....Na tej samej
      zasadzie operacje powinien przeprowadzac nie chirurg, ale facet, ktory wynalazl
      narzedzie chirurgiczne. Kto sie pisze na taka operacje?
    • Gość: 3chmurki Jak tu zrobić dobre logo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 17:23
      If you want to see some beautiful Polish logos, take a look at some 'Projekt'
      magazines from the 1960's... Where did that simplicity and intelligence go?
    • drzejms-buond Jak tu zrobić dobre logo 19.06.07, 18:54
      indeed
      old
      polish school

zrobić logo to jedno ale jaką wziać za to kasę?
      to ci dopiero zagadka?
    • Gość: smerfetka Jak tu zrobić dobre logo IP: *.chello.pl 20.06.07, 00:41
      Fajny artykul
      oby takich wiecej
    • teq3 Jak tu zrobić dobre logo 20.06.07, 10:55
      Zrobiłem w życiu około 50 znaków. Każdy to odrębna historia, każdy później żyje
      swoim własnym życiem - znaki to moje dzieci. Ale nikt tego nie traktuje poważnie
      - pomimo tego, że zajmuję się tym od 15 lat - za zaprojektowanie proponuje się
      50 złotych (to nie jest śmieszne, to prawda, więc ostatnio bywam bezrobotny).
      Logo jet odbiciem i materializacją ducha firmy - stąd zmiany logotypów - one
      ewoluują, bo życie idzie naprzód. Sam wielokrotnie miałem do czynienia z
      rewitalizacjami znaków, nie ma nic w tym złego...
      Znak - to przekaz, ale także kultura, kultura komunikacji, odzwierciedlenie
      ducha czasów.
      Poziom znaków to odrębna sprawa, jak się nie ma nic do powiedzenia to wychodzi
      bzdet.
      Nie ma szans na szacunek do naszej pracy, to przykre.

Bartek Smoczyński
    • mark.brando Jak tu zrobić dobre logo 20.06.07, 18:41
      Logo buduje wizerunek i jest bardzo ważne, ponieważ jest na pierwszej lini. Dużo
      polskich instytucji ma dobre logo, ale wizerunek nie jest spójny, bo pozostałe
      elementy się rozmywają, albo cała instytucja nie przestrzega zasad ładu
      korporacyjnego i nawet jeśli logo będzie piękne to co z tego jak reszta nie gra
      tak jak powinna.

Wyróżniaj się lub zgiń
      launching.blox.pl
    • Gość: o rany Jak tu zrobić dobre logo o rany IP: *.chello.pl 20.06.07, 18:41
      Zrobiłem góra 7 logo, za ostatni restyling wziąłem 7.000
      Za pierwsze w życiu wziąłem 50 PLN w 1990 roku :)
      Funkcjonuje do dzisiaj, zrobiłem je w 15 minut i uważam,
      że jest nadal jest niezłe...
    • Gość: heja Logo polskich miast IP: *.tvk.torun.pl 20.06.07, 18:55
      Które ze znaków polskich miast podoba wam si.e najbardziej.
      Link do logo miasta Torunia:) www.torun.pl/index.php?
      strona=wl_symbole_logo
    • Gość: brownie poszukujemy grafika, który posłuży nam radą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 18:57
      Jesteśmy druzyną harcerek i potrzebujemy logo. Mamy kilka pomysłów ale
      chciałybyśmy zasięgnąć rady fachowca. Czy jest tu ktoś kto zrobi to za darmo?
      Proszę o kontakt na ostrezyna@vp.pl
    • zostatniejchwili Dobre logo to majątek 20.06.07, 19:32
      czego nie rozumie przytłaczająca większość krajowców. Ale jest już malutki
      progresik w tej materii, co cieszy.
      Inwestycja w porządne logo z brand manualem to wydatek od 5 do 10 tys. u
      projektanta (oczywiście bez wodotrysków - dla średniej wielkości firmy). Ten
      wydatek zwraca się wielo-wielo-wielokrotnie. Proszę zapytać jakiegokolwiek
      specjalistę od marketingu. To tak jak inwestycja na giełdzie - kupujemy akcje za
      10 tys. a po 5 latach są one warte 30 tys. i nadal rosną.
      Przedsiębiorcy - nie oszczędzajcie na projektantach! Rynek staje się coraz
      bardziej wymagający i ludziska nie wezmą byle chłamu, nawet na Ukrainie.
      Wytaniając w tej materii i oddając wizerunek swojej firmy chłopcom-korelowcom
      strzelacie sobie w kolano. To tak jakby kobieta, chcąc poprawić swą urodę weszła
      do salonu "usługi kowalskie i kosmetyczne":)
      pozdrawiam i życzę udanych projektów:)

• teq3 Jak tu zrobić dobre logo 20.06.07, 19:36
      Najwięcej za logo dostałem 12000 PLZ i co z tego? To może zdarzyć, ale tak na
      prawdę to takie honoraria można między bajki włożyć, chyba że jest się w
      układzie lub ma się przyjaciół lub krewnych w instytucjach państwowych. Nie
      pisałem o taryfie bo to nie kilo ziemniaków, ani "jeden numerek", rynek jest
      niebezpiecznie zapełniony ludźmi bez jakichkolwiek kwalifikacji (nie chodzi mi o
      dyplom szkoły, bo znam mnóstwo ludzi po ASP, którzy nie mają o tym zielonego
      pojęcia). Klient nie ufa grafikom projektantom, bo dla nich to i tak grafik
      komputerowy z mocniejszym akcentem na komputerowy - to co miało być pomocnym
      narzędziem zdeterminowało ten zawód i faktycznie w większości wypadków widać to
      w projektowanych znakach. Niech żyją malarze pędzlowi, rzeźbiarze dłutowi, a
      graficy prócz tych warsztatowych na wieki już zostaną komputerowi...
    • Gość: tuna Zakochaj się w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 19:43
      to logo to przykładdramatycznych roztrzygnięć urzędniczych... warszawa zburzona
      w 44, teraz pognębiona jescze przez nijakie , tandetne i wstrętne logo, a
      pamiętam że były ciekawsze propozycje (choćby nawiązujące tadycji monarchii -
      pamiętam ozdobne pomrańczowe W przeasane jakąś wstęgą czy czymś takim - bardzo
      przyjemne i dostojne logo) , niestety wygrała pseudo syrenka z 6 cyckami ;)
    • at_work Wielki Szacunek dla Pana Karola Śliwki 20.06.07, 20:05
      Najwięcej szumu robią ci, którzy mało potrafią. Ten, który jest równy Fukudzie, czy Kamekurze jest
      skromny i cichy. Pozdrawiam wszystkich, którzy znają choćby kilka z prac Pana Karola.

_
      los logos
    • Gość: 3chmurki Jak tu zrobić dobre logo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 21:31
      I agree with at_work... A lot of respect should be paid to graphic artists like
      Karol Śliwka. The problem is - how many students of graphic design know about
      his work or the work of other graphic designers? I think that's a big problem.
      I feel that all graphic design students should spend their first year at their
      ASP's doing nothing but studying the history of graphic design. I mean, how may
      students today know who Paul Rand is... Or Ladislav Sutnar. Or Alvin Lustig.
      Or, yes, Karol Śliwka. A lot of Polish academies, blow this off. Too bad...
    • Gość: Azael Jak tu zrobić dobre logo IP: *.aster.pl 20.06.07, 21:55
      Ja tam słyszałem kiedyś jak wołali na to "znak firmowy" nie żadne logo. Ale ja
      sie nie znam.
    • Gość: pasqda1 Jak tu zrobić dobre logo IP: *.chello.pl 20.06.07, 22:08
      mnie się podobają loga o jasnym przekazie gdzie nazwa nawiązuje do sygnetu.
      ideałem jest dla mnie blaupunkt - genialne
      przedstawione wydawnictwo czarne owszem ale.... jeśli chodzi o kolory to
      bardziej wyrazisty jest orange. podoba mi się odkryty niedawno znaxczek małego
      wydawnictwa cztery głowy -
    • Gość: Elka Jak tu zrobić dobre logo IP: *.subscribers.sferia.net 20.06.07, 23:20
      Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego nie jest pierwsze. Od dawna swoje
      logo ma Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta (www.uokik.gov.pl)

Logo nawiązujące do elektroniki ma też Urząd Zamówień Publicznych:
      www.dtp.pl/layoutroku2007/img_b/02_07.html
    • Gość: nie powiem Jak tu zrobić dobre logo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 23:28
      A moim zdaniem konkurs ten był skorumpowany a logotyp "zwycieżca" jest do bani
    • Gość: Raf30 A Pamiętacie logo CPNu? Moim zdaniem był to jeden IP: *.dyn.optonline.net 21.06.07, 04:52
      z najciekawszych znaków firmowych jaki powstał, ciekawy i pomysłowy
    • Gość: Cmok_w_bok Jak tu zrobić dobre logo IP: *.hsd1.nj.comcast.net 21.06.07, 06:07
      ... a u nas tez PIES.

www.ideal-heating.com/
    • Gość: jerzy bąk Jak tu zrobić dobre logo IP: *.icpnet.pl 21.06.07, 11:23
      >>>LOGIKA nauka o sposobach, prawach i o postaciach myśli; nauka o poprawnym myśleniu; teoria
      wnioskowania; logiczność; konsekwentność; rozsądek, zdrowy rozum (Słownik wyrazów obcych, M.
      Arct, Warszawa 1938)<<<

..........................................

Przyjęty przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego znak graficzny jest NIELOGICZNY.

Zdrowy rozum nakazuje, by przed przyjęciem symbolu instytucji mającej w nazwie KULTURĘ i
      DZIEDZICTWO NARODOWE, nie wypominając znaczenia słówa MINISTERSTWO, zastanowić się nad
      zastosowaniem projektu nie tylko w druku.

Podstawowym sprawdzianem jest zmniejszenie znaku do wielkości 1 cm. Próba wykonania tego
      projektu w znaczku metalowym (typowym zastosowaniu dla np. odznaki okazjonalnej, jest nie do
      zrealizowania. Z praktyki /50 lat działalności/ wiem, że wtedy decyzje podejmuje wykonawca
      znaczka...

Znak jest niekonsekwentny. Zastosowana czcionka typu DE ROOS (Tibor Szanto Pismo i styl,
      Ossolineum, Warszawa 1968), została nieudolnie przerobiona. Różnicując wartości kreski, z których
      wykonstruowana są te litery, zakłócono rytm, stanowiący autorski wkład, decydujący o zaistnieniu tego
      kroju czcionki w encyklopediach typografii.

Brak logiki dotyczy zarówno szeryfów jak i ?ozdóbkarstwa? wprowadzonego w literach K i D. Jeżeli to
      miało być odniesieniem do Strzemińskiego, to on się w grobie przewraca! Jak pisze Irena Huml w swej
      książce >Polska sztuka stosowana w XX wieku< (Wyd. Art. i Film., Warszawa 1978, str. 95): >Analiza
      ruchów człowieka w mieszkaniu, najkrótszych, najbardziej celowych, uwarunkowanych kolejnością
      czynności i usytuowaniem poszczególnych mebli, stanowiła dla Władysława Strzemińskiego punkt
      wyjścia w organizowaniu przestrzennym wnętrza. Na tej podstawie oparł teorię czasoprzestrzennego
      układu, który powinien odpowiadać przemyślanym ruchom i kierować nimi, celem osiągnięcia jedności
      rytmu.<

W tym znaku jedność rytmu jest zakłócona nie tylko w konstrukcji liter tworzących logotyp, ale także w
      zestawieniu z pełnym tekstem, którego konstrukcja liter oparta jest na odmiennym module.

Sałatka w brunatnym kolorze, w której relacje ZNAKU LITERNICZEGO do LOGOTYPU (masło maślane) są
      przypadkowe, w niczym nie oddaje treści, jakie kryją się pod nazwą Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa
      Narodowego.

W czasach, gdy w całej Unii Europejskiej BARWA NARODOWA jest wyróżnikiem narodowych interesów
      handlowych, stosowana przez najmniejszych producentów i handlowców, nie mówiąc o politykach,
      Minister Kultury RP wprowadza znak, który nawet barwą nie kojarzy się z Dziedzictwem Narodowym RP.

W roku 2004, w wyniku indywidualnej akcji przekazania informacji e-mail jaką podjąłem, najpierw do
      wszystkim reprezentantów Senatu, później do wszystkich Pań Posłanek i Panów Posłów,
      dostarczając zestawienia znaków reklamowych w barwach narodowych, stosowanych w poszczególnych
      krajach UE, został zaproponowany przez Senat zapis Art. 16. /w nowelizowanej ustawy o Godle, barwie
      i hymnie narodowyn/, w brzmieniu:

?16.1. Symbole Rzeczypospolitej Polskiej nie mogą być umieszczane na przedmiotach przeznaczonych
      do obrotu handlowego.

16.2. Dozwolone jest umieszczanie na przedmiotach przeznaczonych do obrotu handlowego godła lub
      barw Rzeczypospolitej Polskiej w formie stylizowanej lub artystycznie przetworzonej.?

Pomimo negatywnego stanowiska Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych, a dzięki indywidualnym
      decyzjom Posłów, za odrzuceniem poprawki Art. 16 było 175 głosów, za jej przyjęciem 232 głosy, przy
      3 wstrzymujących i 50. niegłosujących.

Ten zapis umożliwia stosowanie barw jako wyróżnika towaru polskiego producenta. Warto to nagłośnić,
      podpowiadając projektantom znaków, opakowań, reklamy, itd. Udało się także uniknąć
      zalecenia składania podań do Wojewody, tworzenia Komisji ocen, tracenia czasu ? tak cennego w
      reklamie.

Barwa narodowa, zakodowana w tradycji, oddziałowuje na podświadomość. Dlatego została przyjęta w
      Unii /po cichu/ jako wyróżnik interesów narodowych, przy oficjalnym dążeniu do unijnej unifikacji
      i oficjalnego rezygnowania z symboliki typu heraldycznego.

Jerzy Bąk
      autor (między innymi) herbów Woj. Wielkopolskiego, Zachodniopomorskiego, Miasta Poznania, znaków
      graficznych Związku Miast Polskich, Targów Investcity, Festiwalu piosenki w Koninie, laureat
      Międzynarodowych Biennale Plakatu w Warszawie i Brnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka