Gość: dark IP: 212.244.191.* 30.05.01, 10:23 Pogratulować metod pracy Instytutowi Yad Vashem. Nie do wiary że poważni ludzie w ten sposób mogą załatwiać sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zygmunt Re: Schulz -> Yad Vashem IP: 217.99.8.* 30.05.01, 11:05 Jestem wstrzasniety, nie moglem dlugo w to uwierzyc...Mam nadzieje, ze prawne reperkusje Yad Vashem nie omina - wszak dokonano ordynarnego nielegalnego przemytu dziel sztuki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viri Re: Schulz -> Yad Vashem IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 11:08 nie ludz sie... morderstwa i okupacja wychodza im na sucho a to byla tylko zwykla kradziez sa "wybrani" (czyli "lepsi" od Polakow, Palestynczykow, Niemcow... etc...) i maja prawo do wszystkiego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Schulz -> Yad Vashem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.01, 18:42 ale ty jestes popieprzony,czlowieku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Schulz -> Yad Vashem IP: *.DresdnerBank.de 13.06.01, 16:10 Dlaczego od razu "Oni"???. Tez wsrod Zydow sa najrozniejsi ludzie: gorsi i lepsi. Ludzie przestancie generalizowac i opamietajcie sie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Schulz -> Yad Vashem IP: 195.64.16.* 08.08.01, 16:32 Gratuluje! Nareszcie znalazl sie CZLOWIEK, a nie parszywy, chory na mozg, antysemita. Jak powiedzial juz J.P. Sartre: Antysemityzm to choroba. Wiec leczcie sie, bo wstyd na swiecie deklarowac sie Polakiem. Jak po takim kataklizmie , jak zaglada Zydow, jeszce jest w Polsce, jak te listy swiadcza, duzo Zydozercow, to jest wielki wstyd dla Polski. Ale dzieki Bogu jest tez sporo Mackow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viri Re: Schulz -> Yad Vashem IP: 195.64.16.* 09.08.01, 12:07 Ale doczekalismy sie: tu mowi ktos o morderstwach, i mysli Zydow, a zapomnial, ze ograbianie ludzi( do dzisiaj siedza sobie na majatkach i mieszkaniach zrabowanych ) oraz morderstwo to byla domena Niemcow oraz im pomagajacym Polakom, do ktorych by sie ten pan VIRI napewno w czasie wojny zaliczal. Nikogo sie nienawidzi tak, jak tego, ktoremu sie zrobilo krzywde. Zapamietaj to sobie, Ty..., po brak slow na ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Schulz ->Yad Vashem IP: 212.244.189.* 30.05.01, 11:20 Gość portalu: Zygmunt napisał(a): > Jestem wstrzasniety, nie moglem dlugo w to uwierzyc...Mam nadzieje, ze prawne > reperkusje Yad Vashem nie omina - wszak dokonano ordynarnego nielegalnego > przemytu dziel sztuki! Jakie reperkusje prawne ? Kto mialby Instytut oskarzyc i przed jakim trybunalem ? Musze zreszta powiedziec, iz jestem przekonana, ze odbylo sie to wszystko za wiedza i zgoda wladz Ukrainy i to najwyzszych wladz, a nie tylko lokalnych urzedniczkow, na ktorych zwalono wine. Freski w Yad Vashem na pewno beda dobrze sie mialy, ale bezczelne zlodziejstwo jest bezczelnym zlodziejstwem. ada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radio Re: Schulz ->Yad Vashem IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 22:15 to strona ukraińska popełniła przestępstwo. Po pierwsze nie było to dzieło sztuki ruchomej (trudno ukraść kawał ściany-a jednak.) Po drugie nawet jeśli możnabyłoby je rewindykować to były to kiedyś tereny polskie, obowiązywałyby zasady proweniencji. To jakiś skandal. Powinny zostać tam gdzie były. Uchowaj Boże przed ich wizytą w Muzeach warszawskich czy Łodzi. Panie Fibak - chowaj Pan obrazki pod poduszkę. Ogłaszam akcję: Ratujmy Gottliebów przed flotyllą Talibów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: Schulz ->Yad Vashem IP: 195.64.16.* 10.08.01, 08:19 Z slowami jak zbrodnia musi sie troche uwaznie poslugiwac, bo jesli chodzi o prawdziwe ZBRODNIE, jak morderstwa niewinnych ludzi( ktorzy sa Zydami), to sie tego slowa nigdy nie chce uzyc. Ale na blahostki, jak pare fresk zydowskiego, zabitego na ulicy ja psa, malarza, to sa zbrodnie i jest sie wstrzasnietym,itd. Kochani Polacy, opamietajcie sie, ze Wam nie chodzi o dziela sztuki, ale o sposobnosc wylanie waszych antysemickich uczuc, bo Zydow juz nie macie, ale Wasza nienawisc do nich przetrwa wieki. Niestety jestescie chorym narodem. Zydowski wklad w kulture Waszego narodu byl wielki, bylo sporo wspanialych naukowcow,pisarzy, malarzy- wiec za co ta nienawisc???? Nawet Jesus byl rabinem zydowskim, i by sie strasznie za Eas wstydzil. Wy nawet nie wiecie, co to znaczy byc prawdziwym chrzescijaninem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: Schulz ->Yad Vashem IP: 195.64.16.* 10.08.01, 08:19 Z slowami jak zbrodnia musi sie troche uwaznie poslugiwac, bo jesli chodzi o prawdziwe ZBRODNIE, jak morderstwa niewinnych ludzi( ktorzy sa Zydami), to sie tego slowa nigdy nie chce uzyc. Ale na blahostki, jak pare fresk zydowskiego, zabitego na ulicy ja psa, malarza, to sa zbrodnie i jest sie wstrzasnietym,itd. Kochani Polacy, opamietajcie sie, ze Wam nie chodzi o dziela sztuki, ale o sposobnosc wylanie waszych antysemickich uczuc, bo Zydow juz nie macie, ale Wasza nienawisc do nich przetrwa wieki. Niestety jestescie chorym narodem. Zydowski wklad w kulture Waszego narodu byl wielki, bylo sporo wspanialych naukowcow,pisarzy, malarzy- wiec za co ta nienawisc???? Nawet Jesus byl rabinem zydowskim, i by sie strasznie za Eas wstydzil. Wy nawet nie wiecie, co to znaczy byc prawdziwym chrzescijaninem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viri Re: ada -> Schulz ->Yad Vashem IP: 213.76.92.* 05.06.01, 13:59 za zgoda wladz ukrainy za 100 $ niezle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zanka Re: Schulz ->Yad Vashem IP: *.link.lviv.ua 11.06.01, 16:43 wiem, ze winne sa tylko lokalne wladze. wyzsze nie maczaly w tym palce bo w ogole pojecia nie maka kto to Schulz i jakie freski. jestem wstrasnieta, ale podtrzymuje mnie to, iz sa na Ukrainie ludzie rownie wstrzasnieci, ktorych to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zanka Re: Schulz ->Yad Vashem IP: *.link.lviv.ua 11.06.01, 16:59 wiem, ze winne sa tylko lokalne wladze. wyzsze nie maczaly w tym palce bo w ogole pojecia nie maka kto to Schulz i jakie freski. jestem wstrasnieta, ale podtrzymuje mnie to, iz sa na Ukrainie ludzie rownie wstrzasnieci, ktorych to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Schulz ->Yad Vashem IP: 195.64.16.* 08.08.01, 16:39 Jesli jest pani tym tak strasznie wstrzasnieta, to napewno by sie pani zabila, jakby pani widziala, jak pani rodacy mordowali Zydow.Ma pani bardzo wrazliwa dusze, a moze nie???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lwow Re: Schulz -> Yad Vashem IP: 212.199.73.* 05.06.01, 11:05 У iсторiї iз зникненням фресок Бруно Шульца з'являється все бiльше питань. Минулого тижня львiвський часопис"Поступ" повiдомив про вивезення з Дрогобичу унiкальних фресок Бруно Шульца,якi митець створив незадовго до того як був страчений Гестапо.Ця iнформацiя приголомшила мистецтвознавцiв Нiмеччини,України та Польщi.Керiвник управлiння культури Львiвської облдержадмiнiстрацiї Роман Лубкiвський назвав вивезення фресок"перемитництвом". У пресi з'являлись дуже суперечливi повiдомлення про те,що фрески Шульца вивезенi чи у Нiмеччину чи в Iзраїль.В iсторiї також фiгурував iзраїльский музей студiй Голокосту "Яд Вашем".Ізраїльска преса загалом проiгнорувала iсторiю з фресками Шульца.Дещо пiзнiше, речник музею "Яд Вашем",заявила,що дiї спiвробiтникiв музею були узгодженi iз Дрогобицькою владою.Водночас, мер Дрогобича заперечує будь яку причетнiсть до справи. Як повiдомляє польска "Gazeta Wyborcza", в польскiй амбасадi у Києвi дiзнались про випадок iз повiдомлень ЗМI. У вiддiлi зв'язку iз громадскiсттю музею "Яд Вашем" вiдмовились коментувати справу.Проте,у ходi журналiстського розслiдування менi вдалось зв'язатись iз панi Iрiс Розенберг,офiцiйним речником музею,що чудово обiзнана iз справою фресок.У приватнiй розмовi,панi Iрiс сказала,що на її думку польска преса пiдбурює українськi ЗМI та роздмухує скандал.Розенберг обурена тим фактом,що про Шульца говорять лише як про польскомовн Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazeta Re: Schulz -> Yad Vashem IP: *.gazeta.pl 05.06.01, 15:25 Niestety, pani badz pana list urywa sie na slowach pani Iris Rosenberg, ktora oburza sie ze Polacy traktuja Shulza wylacznie jako polskojezycznego... No wlasnie co dalej. Czy moglaby pani/pan dkonczyc z gory dziekujemy redakcja Gazety Wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lwow Re: Schulz -> Yad Vashem IP: 212.199.73.* 06.06.01, 18:49 Gość portalu: gazeta napisał(a): > Niestety, pani badz pana list urywa sie na slowach pani Iris Rosenberg, ktora o > burza sie ze Polacy traktuja Shulza > wylacznie jako polskojezycznego... No wlasnie co dalej. Czy moglaby pani/pan dk > onczyc > z gory dziekujemy > redakcja Gazety Wyborczej Dalej: Розенберг обурена тим фактом,що про Шульца говорять лише як про польскомовного митця радше нiж про польскомовного єврея i жертву Голокосту.Панi Розенберг пiдтвердила той факт,що фрески дiйсно вже в Єрусалимi,проте вiдмовилась казати яким чином їх вивезли з України.Коментуючи статтю Ольги Яценко у "Поступi",речник музею висловила здивування чому фрески,якi тепер називають"загальноєвропейською спадщиною" перебували у занедбаному станi. За її словами,пiсля того як фрески вiднайшли нiмецькi мистецтвознавцi у лютому цього року,представники музею одразу зацiкавились ними.Усi переговори iз властями Дрогобича провадились на цiлком офiцийному рiвнi. Вiдповiдаючи на моє запитання,що ж буде iз фресками далi,панi Розенберг вповiла,що пiсля реставрацiї фрески будуть виставленi у новiй залi музею,що зараз готується до вiдкриття. Панi Розенберг вважає,що цi фрески мають повне право знаходитись у Єрусалимському музею,адже вони являють собою згадку про останнi днi митця та напряму пов'язанi iз темою Голокосту. За її словами ,з української сторони ще не надходила жодна вимога про повернення фресок на офiційному рiвннi,а навiть якщо така надiйде,музей "Яд Вашем" має переконливі докази спiвпрацi iз Дрогобицькою владою. Зважаючи на всю пiкантнiсть цiєї iсторiї,крапку у нiй буде поставленно ще дуже нескоро. dmytro@radiolux.net Haifa,Izrajel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ang Re: Schulz -> Yad Vashem IP: *.macrosoft.pl 30.05.01, 11:29 Z przykrością muszę stwierdzić że jednak to prawda że to chamy i złodzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magot Re: Schulz -> Yad Vashem IP: 193.178.164.* 30.05.01, 12:17 Brunon Schulz byl po pierwsze: Polakiem i mieszkal w Polsce, po drugie: jezykiem polskim poslugiwal sie by wyrazic swa dusze, po trzecie zginal jak miliony innych, bezbronnych ofiar tej wojny (bo byl Zydem, bo byl Romem, bo byl Polakiem ...). Miejscem freskow jest pokoj dziecinny bo tam zostaly stworzone. Instytut Pamieci Meczennikow i Bohaterow Holocaustu Yad Vashem uzurpuje sobie prawo najmadrzejszego i sprawiedliwego, a dziala jak oszust (trudno uwierzyc, ze dzialal w dobrej woli, a szczegolnie by zaslanial sie brakiem znajomosci prawa obowiazujacego na Ukrainie, jakiekolwiek ono jest). Ten czyn to zbrodnia i kompromitacja w oczach calego cywilizowanego swiata!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viri Re: Schulz -> Yad Vashem IP: 213.76.92.* 05.06.01, 14:01 nie pierwsza i nie ostatnia zbrodnia israela !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ML Re: Schulz -> Yad Vashem IP: *.DresdnerBank.de 13.06.01, 16:20 Droga Pani, czy poslugiwanie sie jezykiem polskim jednoznacznie czyni od razu z tej osoby "pelnokrwistego" Polaka? Nie jestem w stanie zrozumiec Pani rozumowania. Sam mieszkam w Niemchech od 17 lat, posluguje sie na co dzien niemieckim i rosyjskim. Pomimo to czuje sie Polakiem! Brunon Schulz byl Polakiem i Zydem jednoczesnie. Wie to kazdy, kto czytal jego dziela. Pisal po polsku glownie dlatego, bo tylko w ten sposob mogl zaistniec w owczesnym swiecie kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: Schulz -> Yad Vashem IP: 195.64.16.* 09.08.01, 12:52 Kto chamy i kto zlodzieje? Gdyby nie Jad Washem to by te freski zostaly zniszczone, a tak dzielo zydowskiego, przez Niemcow zamordowanego, a przez Polakow nie uratowanego, artysty zostalo uratowane dla dlaszych pokolen. I co sie tu tak oburzac???? Gdy chodzilo o zycie ludzkie nikt sie o to nie troszczyl i nawet pozwolone aby 1.500.000 DZIECI (!!!!!) stracono. Trzeba bylo wtedy sie tak wstawiac i oburzac, moze by to ludziom pomoglo i Niemcy by sie nie odwazyli w narodzie, ktory im sie przeciwstawial, tak mordowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sl45 Re: Schulz -> Yad Vashem IP: *.nationale.com.pl 30.05.01, 12:36 Już 2000 lat temu załatwiali pewne sprawy za pomocą srebrników. Dzisiaj za dolary (nawiasem mówiąc dlaczego nie za szekle?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: Schulz -> Yad Vashem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 15:32 Jasne, ze sprawa jest grubymi nicmi szyta i to niekoniecznie na szczeblu lokalnym...Ale na Litosc Boska nie uzywajcie do obrony dziel sztuki chamskich, antysemickich "argumentow", pod ktorymi moglby sie podpisac np. morderca Schultza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: Schulz -> Yad Vashem IP: 195.64.16.* 09.08.01, 13:33 Panie Zygmuncie, Ciesze sie, ze tez tacy jak pan, istnieja. Bo ten jad antysemicki jest straszny. Gratuluje , do pana charakteru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kral Wciaz nie moge pojac jak cos takiego moglo sie wydarzyc. IP: *.powered-by.skynet.be 30.05.01, 18:26 Najbardziej mnie boli faktyczne zniszczenie freskow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glimmung Re: Schulz -> Yad Vashem IP: *.idg.com.pl 31.05.01, 10:22 Zastanawiam się, czy istnieje szansa na zwrot zagrabionych fresków i czy to wogóle ma sens. Jak teraz odpierać antysemickie ataki ksenofobów, skoro stała się rzecz żywcem wyjęta z naziolskich propagandówek - żydzi za dolary wywożą dziedzictwo narodowe Polaków (i to z Ukrainy) echhh a wszystko pewnie przez nadgorliwość, głupotę czy chciwość jakiegoś urzędasa... btw: czy ktoś wie w jakim stanie jest reszta malowideł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramzes;) chyba czegos nie zrozumeilem.... IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.01, 23:38 Z jednej strony kilku z was rzuca antysemickimi haslami..a z drugiej strony domaga sie freskow szulca.. No przeciez Szulc byl 100% Zydem! Wiec o co chodzi. Czy polacy nie domagaja sie dziel swoich tworcow, ktor pozostaly gdzies za granica?? Zgadzam sie co do sposobu wywiezienia frskow..coz po prostu swinstwo, ale nie byly one tez niestty nasza wlasnoscia. Skodnie z prawem Urainy nalezaly do Ukrainy. Zreszta my mamy podobne prawo, ktore mowi o tym, ze wszelkie zabytki zanlezione w lesie, na polu czy nawet w prywatnch mieszkaniach (jesli byly one tam umieszczoen nie przez wobecnie zamieszkujacych) naleza i sa wlsanoscia skarbu panstwa. Co prawda na "sprzedaz" freskow nie wyrazila zgody Ukraina, tylko jakies lokalne wladze..wiec tu zlamaly prawo. A bacia z dziedkime podobno dosatali 100 $..nie wiem czy to prawda. Rozumiem, ze jestesmy rozgoryczeni faktem utraty zabytu, odkrytego (w pewnym sensie) przez Polakow, a Yad Vashem przywlaszczyl to sobie bez zadnych negocjacji i umow. tez nieco wkurzony... ramzes;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morda Re: chyba czegos nie zrozumeilem.... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 09:59 Co tu jest do zrozumienia?Żydzi jak zwykle wszystkich przechytrzyli. Potrafili wywieść Eichmanna to poradzili sobie też z freskami Schultza.Ciekawe jest natomiast to,że przypomnieli sobie o tych freskach 50 lat po ich namalowaniu.Skoro tak się interesują swoimi "braćmi w wierze" to powinni chyba wiedzieć, że jeden z nich namalował takie cudeńko, a tak na marginesie -ciekawe jaka jest jego wartość?Wracając do narodowości autora ściennych malowideł, owszem nie ulega wątpliwości,że był on Żydem ale to nie uprawnia Instytutu Y. V. do KRADZIEŻY dobra narodowego Ukrainy. Ciekawe, czy freski wrócą do prawowitego właściciela i jak długo będzie trwało ustalanie kto tym właścicielem jest.Mając na uwadze spiskową teorię dziejów wg. której cały świat jest opanowany przez naszych "starszych braci w wierze" to trochę to potrwa. Afera dopiero sie przecież rozkręca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: chyba czegos nie zrozumeilem.... IP: 195.64.16.* 09.08.01, 13:44 I znowu antysemita doszedl do glosu. Panie MORDA, Panu trzeba dac w MORDE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morda Re: chyba czegos nie zrozumeilem.... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 09:59 Co tu jest do zrozumienia?Żydzi jak zwykle wszystkich przechytrzyli. Potrafili wywieść Eichmanna to poradzili sobie też z freskami Schultza.Ciekawe jest natomiast to,że przypomnieli sobie o tych freskach 50 lat po ich namalowaniu.Skoro tak się interesują swoimi "braćmi w wierze" to powinni chyba wiedzieć, że jeden z nich namalował takie cudeńko, a tak na marginesie -ciekawe jaka jest jego wartość?Wracając do narodowości autora ściennych malowideł, owszem nie ulega wątpliwości,że był on Żydem ale to nie uprawnia Instytutu Y. V. do KRADZIEŻY dobra narodowego Ukrainy. Ciekawe, czy freski wrócą do prawowitego właściciela i jak długo będzie trwało ustalanie kto tym właścicielem jest.Mając na uwadze spiskową teorię dziejów wg. której cały świat jest opanowany przez naszych "starszych braci w wierze" to trochę to potrwa. Afera dopiero sie przecież rozkręca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rer Re: chyba czegos nie zrozumeilem.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.01, 18:48 schulz byl polakiem wyznania mojzeszowego,wychowal sie i zyl w POLSCE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: violalas Re: DO Ramzesa IP: 192.168.0.* / *.pp.com.pl 21.06.01, 13:22 Drogi Ramzesie. Piszesz : Schulz był w 100% Żydem. To prawda. Był Żydem z pochodzenia, ale już nie z wyboru. Wystąpił z gminy żydowskiej. Był za to i pozostanie jednym z najwybitniejszych polskich pisarzy XX wieku i dla mnie osobiście jednym z najważniejszych. Zrozum mnie dobrze, nie chcę kłócić się, kto ma do niego większe prawo. Myślę jednak, że powinno się uszanować wolę samego zainteresowanego. Co do fresków, powinny były pozostać w Drohobyczu. To było miasto, które opisywał, z którego uczynił miejsce magiczne. Z ukłonami Viola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: DO Ramzesa IP: 195.64.16.* 09.08.01, 13:48 Pani Violu, Schulz nie zginal, jako Polak, ale jako Zyd, ktorego jego kochani rodacy nie uratowali przed niemieckimi morderscami. W samym Drohobyczu nie ma ani sladu zydowskiego zycia, ktore bylo bardzo bogate. Dlatego prze czyn Yad Washem uratowano cos, co by ci sami Ukraincy, ktorzy nawet pamiec po Zydach zatarli, napewno tez zniszczyli. Ale dlaczego akurat Polacy teraz tak sie oburzyja, to juz przechodzi ludzkie pojecie. Odpowiedz Link Zgłoś
violalask Re: DO Feli 10.08.01, 10:58 Gość portalu: fela napisał(a): > Schulz nie zginal, jako Polak, ale jako Zyd, ktorego jego kochani rodacy nie > uratowali przed niemieckimi morderscami. Pani Felu, czy nie sądzi Pani, że to stwierdzenie jest jeszcze jednym zwycięstwem mordercy Schulza, gestapowca Loeve? To on odebrał Schulzowi prawo samookreślenia, wyboru własnej tożsamości. Schulz zginął jako człowiek, bo tylko tak się ginie. Jedynie w obłędzie nazistowskich paranoi da się różnicować śmierć - śmierć Polaka, śmierć Żyda, Roma, Francuza. Co do Vad Yashem - chodziło mi tylko o jedno, wydaje mi się, że freski powinny były pozostać w Drohobyczu. Cóż, tak się nie stało. Szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: chyba czegos nie zrozumeilem.... IP: 195.64.16.* 09.08.01, 13:42 Dla Ramzesa. Bravo. Pan to widzi jako prawy Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka Re: Schulz -> Yad Vashem IP: 195.117.174.* 01.06.01, 10:19 To po prostu skandal. Brak mi słów. Na marginesie- Schulz był Polakiem, świadczy o tym zarówno miejsce zamieszkania jak i język, w jakim tworzył swoje dzieła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramzes;) Re: Schulz -> Yad Vashem IP: *.dip.t-dialin.net 01.06.01, 15:08 katka..mozna byc zydem i pisac po polsku i miec obywatelstowo poslkie i mieszkac tez w polsce..co ma piernik do wiatraka.. mam wrazenie ze freski juz nie opuszcza izraela..z jednej strony jak ktos tu juz napisal bedzie im sie tam dobrze powodzilo..z drugiej, szkoda moglibysmy miec ciekawy zabytek..szkoda ramzes;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan_s Re: Schulz -> Yad Vashem IP: *.bgb.ch 03.06.01, 16:20 O ile mi wiadomo, "Sklepy cynamonowe" nie byly napisane po hebrajsku, ani w yiddish. A ze pan Yehuda Bauer wsrod wielu rozsadnych uwag (patrz: https://www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=297034&dzial=010501) uwaza, ze jezeli "Yad Vashem komus ukrasc freski", to to jest dobry uczynek, to mnie troche dziwi. Ja nie mowie - bron Boze, ze wszyscy Zydzi..., ale zachowali sie rzeczywiscie, jak z faszystowskiej broszurki. Co dowodzi, ze i tam sa glupcy, jak wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Schulz -> Yad Vashem IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 03.06.01, 21:00 Bruno był Żydem był też obywatelem II RP. To nie u Żydów znalazła uznanie jego twórczość literacka, debiut został przychylnie przyjęty przez polskie środowisko literackie a sam autor został wyróżniony nagrodą Polskiej Akademii Literatury. Pisał wiele listów, korespondował z literatami,wśród których owszem byli również Żydzi ale kwestie narodowościowe nie były dla niego b.ważne. Całe życie spędził w Drohobyczu, rzadko wyjeżdżał a jeśli juz to szybko powracał na swoją prowincję. Najlepiej było mu w Drohobychu i tam jest miejsce fresków. Nie można mieć moralności Kalego z jednej strony żądać zwrotu majątków pozostawionych w Europie Wsch. a z drugiej dokonywać kradzieży dzieł sztuki należących do kogoś innego. Freski nie są własnością Yad Vashem ani też Izraela. Nie sądzę aby przedstawiały wielką wartość artystyczną jednak wobec tego że znaczna część tego co napisał czy rysował najprawdopodobniej nie zostanie odnaleziona (np."Mesjasz")tym ważniejsze jest aby pozostały one w tym zaczarowanym mieście pisarza. Sam Bruno Schulz jest nadal w Drohobyczu, choć pogrzebany w bezimiennej mogile, na której władza radziecka wybudowała osiedle mieszkaniowe z wielkiej płyty, swojego miasta nie opuścił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: Schulz -> Yad Vashem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.01, 21:32 dokładnie-takie wlasnie sa fakty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: Schulz -> Yad Vashem IP: 195.64.16.* 10.08.01, 08:48 Panie Darku, Powinien sie pan wiecej oburzac, ze w calym Drohobyczu nie ma jednego sladu po Zydach, po prostu jest tam, jak by oni nie istnieli nigdy, a pan sie oburza, ze Schulz byl taki a taki. Byl Zydem, zostal jako Zyd na ulicy zabity, a gdyby nie Yad Washem, to by tez te freski zostaly tak zniszcone, jak pamiec o Zydach drohobyckich. A wiec powinniscie byc z tego jeszcze szczesliwi, gdy Wam naprade chodzi o uratowanie dziel sztuki. Ale mam wrazenie , ze jest to po prostu pretekst do czegos innego i calkiem oczywistego. Bardzo to jest brzydkie i powinniscie sie wstydzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka Re: Schulz -> Yad Vashem IP: 195.117.174.* 05.06.01, 08:53 Gość portalu: ramzes;) napisał(a): > katka..mozna byc zydem i pisac po polsku i miec obywatelstowo poslkie i > mieszkac tez w polsce..co ma piernik do wiatraka.. > > > mam wrazenie ze freski juz nie opuszcza izraela..z jednej strony jak ktos tu > juz napisal bedzie im sie tam dobrze powodzilo..z drugiej, szkoda moglibysmy > miec ciekawy zabytek..szkoda > > ramzes;) Rozumiem,żydostwo to stan ducha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: Schulz -> Yad Vashem IP: 195.64.16.* 10.08.01, 08:41 Panie Ramzes, Podziwiam pana nastawienie do calej tej sprawy, bo jest pan jeden nielicznych ludzi , ktorzy moga sie zwac PRAWYM CZLOWIEKIEM. Dalej tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: Schulz -> Yad Vashem IP: 195.64.16.* 09.08.01, 13:52 A tak? Byl Polakiem? Ale dla pana przodkow byl on Zydem, ktory byl przez samo to zagrozony i niki z jego polskich rodakow nie raczyl cos dla niego zrobic, aby go jako ZYDA uratowac. A teraz nagle jest on Polakiem. Jako Polak by zycia nie stracil. Wiec niech sie pan uspokoi,bo z pana wychodzi tylko brzydki objaw jadu antysemickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: Schulz -> Yad Vashem IP: 195.64.16.* 10.08.01, 08:38 Pani Katko, Jak Pani troche czezwo popatrzy, to miala by pani w innych sprawach okazje pokazac pani wstrzascniecia, gdy chodzi o prawdziwe zbrodnie, dokonane przez sasiadow na niewinnych ludziach. Ale to panie nie boli i nagle pani robi z Schulza, ktory mial szczescie ze nie Polacy, tylko Niemcy go zabili, wielkiego Polaka. Wstydzila by sie pani za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDENT BOJE SIĘ, O ZABYTKI W POLSCE IP: *.iil.pwr.wroc.pl 06.06.01, 10:11 a jednocześnie jestem ciekaw jak świat zareagowałby na tego typu działania ze strony innego niż Izrael państwa ? kto wie może za kilka dni przyjedzie ktoś ze Lwowa do Wrocławia i wytnie obraz Panoramy Racławickiej, może którejś nocy zniknie z Wrocławskiego rynku Fredro a któregoś dnia Ossolineum zostanie ograbione z rękopisu Pana Tadeusza.... TAK SIĘ NIE ROBI !!! Wasza Tora zakazuje wam kraść ! 7 NIE KRADNIJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dwójka Re: BOJE SIĘ, O ZABYTKI W POLSCE IP: 194.216.169.* 06.06.01, 11:06 W latach 70 niezależna komisja przeprowadziła inwentaryzację zasobów Żydowskiego Instytutu Historycznego. Stwierdzono brak wielu cennych zabytków piśmiennictwa. Komisja nie zdołała ustalić, czy zabytki pozostały w Polsce. Wyniki kontroli nigdy nie były publikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: BOJE SIĘ, O ZABYTKI W POLSCE IP: 195.64.16.* 09.08.01, 13:59 Ale takze 10 przekazan nakazuja nie mordowac, a Polacy w Kielcach po tym strasznym katalkizmie wymordowali Zydow. Ale za to zaden Polak sie nie oburza. Rodacy zrabowali domy, mienie 3 milionow ludzi, a teraz sie o freski zydowskiego malarza obuzaja. Istny paradoks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Re: BOJE SIĘ, O ZABYTKI W POLSCE IP: *.wroclaw.tpnet.pl 10.08.01, 11:16 Przypadek sprawil, ze trafilem na watek kuluralny z niezwykle kulturalna Pania Fela. Jest Pani niezwykla w wierzeniu w kazda antypolska propagande dawno odkryta jako prowokacje sluzb UB. Prowokacja taka sama odbyla sie w Lwowie, Wilnie, Rzeszowie, w Kielcach braly udzial jednoski przebrane w mundury Armii Krajowej. Nie wykorzystano takiej hucpy wtedy - dzis juz mozna !!!!!!! Wykonano wyroki na 9 niewinnych Polakach. Plotka rozpuszczona o zabitym dziecku przez Zydow okazala sie klamstwem UBeckim. Dziecko zyje. Jedwabne jest sfingowane tak prostacko, ze az nie do wiary. Ekshumacja nie po mysli tez Grossa z brakiem Niemcow, rabunkiem Polakow, iloscia ofiar 10-krotnie mniejsza i strzelaniem seriami broni niemieckiej z amunicja niemiecka zostaje przerwane w PANSTWIE PRAWA ? na rozkaz rabina ! Pani FEla tak sie prawdy nie zmienia nawet z powodu wpojonej Talmudem pogardy dla praw gojow !!!! A moze ktos z Pani rodziny sluzyl w UB lub SB ? Innego wytlumaczenia do slepoty na oczywistosci juz wszystkim znane nie znajduje. Porownaj do zachowania prez. w klatwie na Polakow. Gleboko wspolczujacy nieuleczalnego kalectwa antypolskosci # Zyjesz w narodzie niemsciwym i goscinnym, wybieramy zTwego narodu prezydenta, marszalkow, ministrow, rady nadzorcze ... itd. A Pani o ASENTYMIZMIE polskim bez powodu czy o antysemityzmie polskim bez Zydow w prokuraturach, sadach, wladzach, bankach ........ wolne zarty prosze kulturalnej pani Feli. Wdziecznosc w stylu autora "Painted Bird". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: BOJE SIĘ, O ZABYTKI W POLSCE IP: 195.64.16.* 13.08.01, 08:47 Dla Painted Bird Czlowieku, zanim wypluwasz Twoje brzydkie mysli, naucz sie po polsku pisac, bo trudno zrozumiec Cie. Wlasnie takich jak ty trzeba sie jako Polak wstydzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: Schulz -> Yad Vashem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.01, 18:40 tez jestem w szoku...najgorsze ze to co zabrali na 100% juz nigdy na swoje miejsce nie wroci...ale co za metody...?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viri 7 nie kradnij IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 10.06.01, 22:12 Jak mowi Tora ? w koncu to "narod wybrany" - reszta to podludzie i mozna robic wszystko co sie panom tego swiata podoba ! hip hop NAZI stop ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zanka Re: 7 nie kradnij IP: *.link.lviv.ua 11.06.01, 16:58 najgorsze co mozemy w tej sytuacji to zaczac uprawiac antysemityzm. wowczas staniemy na rowni z tymi kto wywozi po cicju freski. bardzo dziekuje wszystkim kto tutaj napisal, ciesze sie ze ktos oprocz mnie tym sie przejmuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viri Re: 7 nie kradnij IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 25.06.01, 00:00 nie ma antysemityzmu jest tylko rasizm i xenofobia antysemityzm to rasistowski sztuczny twor ! pod pretekstem tego tworu zydzi moga dzis bezkarnie mordowac krasc i nie wiadomo co jeszcze ! STOP RASIZM ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: 7 nie kradnij IP: 195.64.16.* 09.08.01, 14:06 a pan VIRI jest najlepszym dowodem tego, co jest wsciekly antysemityzm. Na wymioty zbiera, jak sie to czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: 7 nie kradnij IP: 195.64.16.* 09.08.01, 14:04 Ach panie VIRI, coraz wiecej wychodzi z pana plugawy antysemityzm. Mial by pan pole do popisu 60 lat temu. Pewnie pan tego zaluje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: Schulz -> Yad Vashem IP: 195.64.16.* 09.08.01, 14:02 Pani Efko, Dlaczego jest pani w szoku???Sa powazniejsze zbrodnie, ale napewno pani wtedy nie doznaje szoku. Pomysl pani nad tym.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abraham jerozolima kolaborant IP: *.barak.net.il 15.06.01, 19:13 Jestem mieszkancem Jerozolimy. Przeprowadzilem wlasne sledztwo na temat rysunkow. Yad Waszem nie jest prywatna organizacia. Ambasada Izraela w Kijowie tez nie jest prywatna. Specialisci ' nzwani imiennie w miescowej prasie ' pracuja nie w Jad Waszem i nie w prywatnych placowkach. 1 Uprowadzone rysunki musza wrocic na swoje miejsce. Dopiero wtedy moze uprzejmie wszczac dyskusie gdzie powinny byc. Opinia publiczna Izraela jest za zwrotem rysunkow. Kradzione nie tuczy. Nie poddawajcie sie Jestesmy jednego zdania. Jerozolima 972-53-859092 Spotkamy ich w Jedwabnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E. Re: jerozolima kolaborant IP: *.duo-sa.pl 20.06.01, 14:45 Panie Abrahamie, Jak widać problem nie jest jednoznaczny. Miło mi słyszeć, co mnie zresztą nie dziwi, że w Izraelu jest spora grupa ludzi potępiających to, co się stało.Nie dawno jeszcze się cieszyłam, nie mogłam uwierzyć, że znalazły się te malowidła Schulza. Od razu pomyślałam, że to pięknie, iż Drohobycz stanie się bardziej namacalnie Schulzowski, że został tam po Nim jakiś ślad i w ewentualnej podróży w poszukiwaniu klimatów Schulzowskich będzie można głębiej doświadczyć Jego tam obecności. I zaraz potem ten szok. Wywieziono jedyny (na razie), cudownie odnaleziony ślad jego obecności, wyrwano go z kontekstu. Jeżeli Yad Vashem jest tak głęboko przekonane do swoich racji, winno wystąpić o to drogą oficjalną. Ta droga, którą objęli nie prowadzi do zgody i przyjaźni. Nie dziwne, że na Bliskim Wschodzie tak mało pokoju i zgody, jeżeli wielu ludzi podziela poglądy i metody Yad Vashem. Miło mi więc słyszeć, że nie jest to tak jednoznaczne. Serdecznie pozdrawiam z Polski. Może kiedyś spotkamy się w Drohobyczu przy innych cudownie odnalezionych śladach Schulza. Bo wątpię, czy to, co się stało da się zawrócić. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś