Dodaj do ulubionych

CZY JEST KTOŚ PODOBNY??

IP: *.acn.pl 30.11.03, 22:47
Czy są jeszcze ludzie tacy jak ja?Czy Są jeszcze wielbiciele starych bajek na
kasetach magnetofonowych ?Choć jest ze mnie stary koń to gdy z rok temu
wyciągąłem pudło z owymi przedpotopowymi bajkami łza się w oku zakręciła...Z
miesiąca na miesiąc wkręcam się w to coraz bardziej i staje się ich
koneserem. To jest trochę takie hobby,jak zbieranie monet albo
znaczków.szczególnie uwielbiam te z końca lat 80-tych za fantastyczną muzykę
elektroniczną kordowicza w tle,a właśnie te najtrudniej dostać!Kocham np.
niepowtarzalnego "Dziadka do orzechów",czy "Małago księcia" których klimat
jest wręcz nie do opisania i niemożliwościa jest uzyskać go dziś w dobie
pokemonów...w nich czuje się otoczkę wspomnianych lat 80 -tych i coś
niesłychanie swojskiego.Mam w swojej kolekcji też istne majstersztyki dziś
nie do zdobycia(z wytwórni elbo,czy polmark) jak "książe i
żebrak",czy "Świniopas" np.Ciekawy jestem tylko tego czy są jeszcze ludzie na
forum którzy jeszcze to pamiętają(a może są również i zbieracze)?
Obserwuj wątek
    • Gość: kubu Re: CZY JEST KTOŚ PODOBNY?? IP: *.chello.pl 01.12.03, 01:54
      :)
      wlasnie kilka dni temu odnioslem kolezance siatke z jej kasetami
      co prawda jej nagrania to nie moja kategoria wiekowa (bo np. Bajki Natalki i
      Lesne igrzyska) to juz nie moj czas, ale ja uwielbialem te kasety
      szkoda, ze mi sie nic nie zachowalo, bo w czasach podstawowki nagrywalem na te
      kasety przeboje Sandry :///

tytuly ktore pamietam do dzis:
      - rewelacyjne Brzydkie kaczatko (do dzis pamietam piosenki)
      - kompletny Koziolek Matolek (na dwoch kasetach)
      - Pora na Telesfora
      - Noc u Wedla
      - Muchy króla Apsika
      - Apolejka i jej osiolek
      - Tymoteusz Rymcimcim
      - dosyc psychodeliczna Sierotka Marysia
      - Tapatiki (ale one chyba byly wydane na plytach analogowych)

no i creme de la creme:
      Lato Muminkow i Alicja w krainie czarow
      Alicje nawet niedawno sobie kupilem na CD - obledna Magda Zawadzka i Irena
      Kwiatkowska
      za to Muminki (tez reedycja na CD) kupilem dzieciakom na Gwiazdke

gdybys mial cos z powyzszych tytulow i bylbys sklonny je przegrac, to bylbym
      taaaaaaaaaaaaaaaki wdzieczny :)
      • Gość: kubu AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA IP: *.chello.pl 01.12.03, 02:08
        wyciagnalem sobie ta moja Alicje na CD i dopiero sie dopatrzylem, ze tam jest
        link :)))
        www.bajki-grajki.pl
        jutro biegne do ksiegarni po Brzydkie kaczatko :)
        i strasznie sie ciesze, bo lista ich tytulow jest imponujaca :)
        • Gość: Jokasty A pamietacie bajki z kliszy, wyswietl. na scianie? IP: 212.14.60.* 01.12.03, 15:37
          • Gość: kubu Re: A pamietacie bajki z kliszy, wyswietl. na sci IP: *.chello.pl 01.12.03, 17:21
            no ba!
            moj projektor Ania i cala torba wyswietlanek :)
            pamietam dwu, czy trzyczesciowa Krolewne Sniezke z przewaga rozowego koloru
            Liska Chytruska
            Krolewicza i zebraka
            jakies przygody Flipa i Flapa
            i wiele innych

to byly fajne czasy przed pojawieniem sie video :)
          • jordan55 Re: A pamietacie bajki z kliszy, wyswietl. na sci 01.12.03, 20:45
            TYLKO NIE TO !!! tylko nie to !
            --to było dla mnie przeżycie mistyczne.NAPRAWDĘ!
            ten zapach taśmy filmowej w rozgrzanym aparacie lampowym , klatka po klatce..
            --zapach Armaniego może się schować--może to właśnie tam był początek moich
            fascynacji filmowych ...a film "Księga Dżungli" dopełnił reszty..i już
            wiedziałem ,że kiedyś zostanę tylko i wyłącznie reżyserem filmowym...
            :-))
            • Gość: kubu Re: A pamietacie bajki z kliszy, wyswietl. na sci IP: *.chello.pl 01.12.03, 23:07
              no i zostales?
      • Gość: salieri Re: CZY JEST KTOŚ PODOBNY?? IP: *.acn.pl 01.12.03, 20:12
        no więc szanowny Kubu....co do Sierotki Marysi to oczywiście że ją pamiętam(ale
        niestety nie mam) :-( masz rację,psychodela totalna :-)...z wymienionej listy
        nie słyszałem jednakże niczego poza właśnie Sierotką i Koziołkiem Matołkiem
        (stare to nagranie bo chyba z lat 70-tych,ale jare).Szczerze mówiąc zawsze
        najbardziej lubiłem bajki bez piosenek(które często przyprawiały mnie o mdłości
        z powodu ich przesłodzenia)a jedynie z jakąś dobrą,ciekawą muzyką w tle.Ale
        wracając jeszcze do miejsc gdzie można kupić coś z tej listy to jeżeli jesteś
        Warszawiakiem(cholera,walę w ciemno:-) to Koziołka bez problemu dostać można w
        Music Media na placu Wilsona za śmieszną cene,Muchy Króla Apsika widziałem też
        w Trafficu a Brackiej.A może ty też znasz jakieś dobre miejsca gdzie można coś
        dostać?
        P.S.Ale będzie kicha jak się okaże że nie jesteś z miasta stołecznego W-wa :-)
        • Gość: kubu Re: CZY JEST KTOŚ PODOBNY?? IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.12.03, 23:06
          z warszawki ci ja :)
          nie wiem tylko czemu mialaby byc kicha gdybym byl np. z Poznania
          :/

jutro jade na chomiczowke, wiec moglbym wpasc do Music Media, ale Polskie
          nagrania zapowiadaja reedycje Matolka na cd, wiec chyba poczekam (ide z czasem,
          postepem i osiagnieciami)

w kazdym razie wielkie dzieki za info :)
          • Gość: salieri Re: CZY JEST KTOŚ PODOBNY?? IP: *.acn.pl 01.12.03, 23:25
            nie,nie...nie zrozumieliśmy się..chodziło o to że kicha by była jakbyś był z
            Poznania z tego względu ,że moje rady gdzie i co moża kupić poszły by raczej na
            marnę(chyba byś setek km do stolycy nie jechał :-)
            a tak wracając do tematu postu to chyba na pierwszym miejscu moich bajek
            znalazł by się wspomniany już Królewicz i żebrak.Niech o doskonałości w każdym
            calu tego nagrania niech świadczy to że w trakcie rozmowy głównych bohaterów w
            tle słychać kłótnię zupełnie nie związaną z fabułą dziejącą się na ulicy!
            Tak....to wszystko niezapomniana wytwórnia ELBO z którą nie wiem co się stało
            niestety...jakieś densy wypuszczali na rynek ale poza tym i bajki...było
            minęło...O!Jak tak się rozgadałem już to powiem jeszcze o Kwiecie Paproci
            równie wspaniałym,choć moim zdaniem zupełnie nie dla dzieci:-) to istny horror
            gdzie na końcu głównny bohater jest chory psychicznie a w perspektywie ma
            wieczne cierpienia w piekle(bo sprzedał duszę diabłu).....tak....to jest coś....
            • Gość: kubu Re: CZY JEST KTOŚ PODOBNY?? IP: *.chello.pl 01.12.03, 23:58
              nie no
              ja rozumiem o co Ci chodzi
              ale gdyby ktos byl z Poznania, czy Przemysla, to mimo wszystko powinien byc
              wdzieczny za to ze mily czlowiek dzieli sie swoja wiedza, nawet jezeli adresat
              z tej wiedzy nie skorzysta
              ot co
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka