Dodaj do ulubionych

Nike 2009: Masłowska sobie kpi

IP: 79.162.132.* 02.06.09, 00:34
Co za wyobraznia,skojarzenia,nie wiedziałem że muszę zacząć czytać
Masłowską!Podoba mi się.
Obserwuj wątek
    • Gość: Elzbieta 2310 Re: Nike 2009: Masłowska sobie kpi IP: 195.53.125.* 02.06.09, 12:30
      Ja równiez...
    • Gość: asia Głosujmy na masłowską IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.06.09, 12:46
      Uważam,że nie ma o czym dyskutować.NIKE 2009 powinna otrzymać
      Dorota Masłowska.Z recenzji wynika,że książka jest dobra,a co to
      właściwie za róznica czy skłamiemy jeden raz więcej,czy jeden raz
      mniej.Głosuję na książkę "Dobrze jest między nami"
    • Gość: kurak Masłowska robi jaja IP: *.chello.pl 02.06.09, 17:49
      Ja - wstyd przyznać - nie doceniałem jej dotychczas... Spać nie mogłem
      zastanawiając się, jakby tu do...ć (każdy wstawia, co chce) reklamie. Która jest
      wg mnie największym obrzydlistwem wspaniałego (jeśli pod egidą UE) systemu, jaki
      się u nas wprowadza. Pomimo, że załatwiły nam ten ustrój głupki, których głupota
      dopiero teraz wychodzi w pełni, jak szydło z worka (choć niektórzy, dwu
      prezydentów ze styropianu ujawniło się już wcześniej...)

A tu... czytam i pękam ze śmiechu. To się nazywa mieć talent (albo pomysł)
      • Gość: gość Re: Masłowska robi jaja IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.06.09, 18:31
        Myślisz,że Masłowska dostrzega głupotę tych,którzy załatwili nam
        ten ustrój.To mogłoby dobrze o niej świadczyć,ale mam
        wątpliwości,wierzę jednak,że w końcu dostrzeże.
        • Gość: kurak Re: Masłowska robi jaja IP: *.chello.pl 02.06.09, 18:56
          ...Wystarczy, że ma talent i obrabia to, na co jej przyjdzie ochota (a nie są
          to duperele...). Jest OK! Nawet jeśli nie dostrzeże głupoty "onych" :)), o
          której przy okazji 4 czerwca nawet trochę głupio pisać To była sprawa typu
          "człowiek strzela a Pan Bóg kule nosi". Mnie tak ta głupota raziła, że żałowałem
          serdecznie nie mogąc wstąpić do "S" (tak się składało). Ale swoją drogą sprawą,
          w której od początku "Wolna Polska" zaczęła się różnić uderzająco od PRL - zwróć
          uwagę - była pomoc dla... niepełnosprawnych... Ktoś "znał ten ból"...
          • Gość: gość SŁAWA IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.06.09, 22:06
            Jej przyjdzie ochota????? Jak można tak zniszczyć komuś życie i
            jeszcze uważać,że to jest w porządku.Przecież,ta miła Dorota do
            dzisiaj jest dzieckiem,tylko trochę ze złą sławą,ale nikogo to nie
            obchodzi. A co do historii- to chyba niedobrze jest żyć
            przeszłością, kiedy tyle problemów niesie ze sobą terażniejszość.
            Człowiek jednak-
            to taka zapisana księga i to prawda ,że czasem ta książka otwiera
            się nie na tej stronie, na której by się chciało.Zwróciłam uwagę na
            różnicę między wolnością a niewolą.
            • Gość: sławek asik dziś prawdziwych cyganów już nie ma... IP: *.chello.pl 03.06.09, 00:03
              ...a Masłowska sobie kpi
              dlaczego nie robisz spacji po znkakach przestankowych?
            • Gość: Hanka Re: Asia IP: *.chello.pl 03.06.09, 01:07
              "W starości najgorsze jest to, że nia ma przyszłości" (H.
              Arendt)
              • Gość: ASIA Re: Asia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.06.09, 10:01
                nie wierzę,że to cytat H. AREND. PRZECIEŻ,NIE MOGŁA SIĘ TAK MYLIĆ-
                PRZYSZŁOŚĆ- KOŃCZY SIĘ W DNIU ŚMIERCI.CHYBA,ŻE KTOŚ WIERZY W ŻYCIE
                WIECZNE,WTEDY DLA NIEGO PRZYSZŁOŚĆ NIE KOŃCZY SIĘ NIGDY.
                • Gość: Sławek Re: Asia IP: *.chello.pl 03.06.09, 22:41
                  Ona właśnie to mówi: że starość nie ma przyszłości! (bo jej
                  zakończeniem jest smierć). Ale mowa o Arendt a nie Arend (?)
                  Zanim komuś zarzuci się mijanie z prawdą - czyli kłamanie - lepiej
                  dwa razy przeczytać...:))
                  Choc niektórzy mówią, że od czytania głowa boli...
                  • Gość: A. Re: Asia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.06.09, 11:34
                    POCZYTAŁAM O HANNAH ARENDT PRZED CHWILĄ. MIAŁA PRAWO DO
                    DEPRESJI,LOS NIE BYŁ DLA NIEJ ŁASKAWY,ŻYŁA W TRAGICZNYCH CZASACH I
                    TEN TRAGIZM ODBIŁ PIĘTNO W JEJ UMYŚLE. GDYBY ŻYŁA W XXI WIEKU
                    MYŚLAŁABY INACZEJ, ALBO NIE CHCIAŁOBY JEJ SIĘ MYŚLEĆ WCALE.
                    DZISIAJ ŚWIĘTUJEMY WOLNOŚĆ, WIĘC WYPIJMY ZA NIĄ.
                    PO NIEDOKOŃCZONYM NAZWISKU JEST KROPECZKA, CZŁOWIEK INTELIGENTNY
                    WIEDZIAŁBY, ŻE TO SKRÓT I DODAŁBY SOBIE "T". STAROŚĆ CZASEM TRWA
                    DŁUGO--CZŁOWIEK MENTALNIE MOŻE CZUĆ SIĘ STARY PRZEZ CAŁE ŻYCIE. PO
                    CO WŁAŚCIWIE SIĘ ZASTANAWIAĆ- CO MIAŁA NA MYŚLI H. ARENDT, CZY TO
                    DZISIAJ COŚ ZMIENI.
                    • Gość: mind opener Re: Asia IP: *.chello.pl 04.06.09, 22:50
                      "Za wysokie progi", jak na człowieka mało entelygentnego... I ta
                      kropeczka... :)) W szkole też takie robiłaś? Pewnie wcześnie Cię
                      znudziła? Nie mam zresztą zaufania do osób, które wciąż zmieniają
                      ksywkę (a nie robią spacji, czyli piszą od niedawna) Ale i tak "ja
                      Tiebia wiżu na skwoź"
                      Widzę też, że masz zacięcie do filozofii (poznawanej Googlamii z
                      Internetu?). Przeczytaj sprawozdanie HA z procesu Eichmana, za które
                      została wyklęta przez ziomków... Miała też ciekawego kochasia (który
                      przedtem był jej mistrzem - co zazwyczaj tak się kończy). Też
                      filozof i to słynny (znajdziesz w Internecie). Ale jego mistrzem -
                      pech! - został... Hitler. Tym ciekawsze były ich rozmowy po
                      wojnie... Jak widzisz niejedno wiem, choć tego nie kumam mam luki w
                      entylegencji :)) Jak będziesz się chciała jeszcze czegoś dowiedzieć,
                      to napisz, bo krępuje uświadamiać Cię wykłady przy ludziach -
                      apener@yahoo.com)
                      PS. Mówienie, że starość nie ma przyszłości nie świadczy o
                      depresji, lecz o jasnej ocenie sytuacji. Nadal nie pojmujesz? Nie ma
                      przyszłości bo niebawem się skończy. Co nie jest koniecznie b. złe i
                      nie musi wywoływać porzygnębienia, bo to nie żaden pech, lecz stacja
                      końcowa, gdzie się wysiada. To może być nawet intrygujące, bo nie
                      wiesz, co jest tam, gdzie wysiadasz...
                      • Gość: a. Re: Asia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.06.09, 10:54
                        Nie ma na tym świecie mądrzejszych filozofów niż własne dzieci
                        ( w ogóle wszystkie dzieci). To z nimi najchętniej przeprowadzam
                        dyskusje filozoficzne i to właśnie one często wprawiają mnie w
                        zdumienienie. Tylko małe dzieci potrafią zaskakiwać trafnością
                        spostrzeżeń.
                        • quintus_horatius Re: Asia 05.06.09, 15:52
                          Nie zgadzam się z tym co napisałaś. Możesz mieć rację tylko jeśli
                          jesteś matką np. Kołakowskiego. Czym może zaskoczyć spostrzeżenie
                          dziecka, oparte na naiwnym realizmie? Co sensownego może powiedzieć
                          kilku/kilkunastolatek o teorii odniesienia przedmiotowego,
                          intencjonalności świadomości, teorii wartości, sposobie istnienia
                          bytów matematycznych czy choćby - jak wspomniana Arendt - o naturze
                          ludzkiej? Dlaczego tylko dzieci mogą zaskakiwać trafnością
                          swoich wypowiedzi? Co ze spostrzeżeniami Wittgensteina, Husserla,
                          Leibniza, Humea, Arystotelesa? Czy były mniej trafne, niż wypowiedzi
                          przeciętnego dziecka? Jak dotąd nigdy nie spotkałem dziecka, które
                          zaskoczyłoby mnie trafnością czy dojrzałością
                          wypowiedzi. "Dyskutować" wolę z Platonem i Kantem.

--
                          "Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak
                          najprościej" - William Ockham.
                          • Gość: A. Re: Asia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.06.09, 20:41
                            NIE MASZ DZIECI, ALBO SIĘ NIMI NIE INTERESUJESZ, POZOSTAWIAJĄC
                            ROZWÓJ ICH INTELEKTU NA PASTWĘ LOSU. MAM WRAŻENIE, ŻE ZBYT
                            AMBICJONALNIE TRAKTUJESZ NAUKĘ O MĄDROŚCI. CZY TO JAKIEŚ KOMPLEKSY,
                            POCZUCIE NIŻSZOŚCI WŚRÓD ZNAJOMYCH. ZNANYCH MI Z OBSERWACJI
                            FILOZOFÓW WYRÓŻNIA GENIALNA PAMIĘĆ I WIELKIE ROZCZAROWANIE, ŻE CAŁE
                            SWOJE ŻYCIE POŚWIĘCILI ROZWAŻANIOM O NICZYM I NIC IM TO NIE DAŁO W
                            SENSIE NAUKOWYM. MYŚLĘ, ŻE PAN KOŁAKOWSKI W SWOIM DZIECIŃSTWIE
                            NICZYM NIE RÓŻNIŁ SIĘ OD PRZECIĘTNYCH DZIECI W JEGO WIEKU I
                            ZASTANAWIAM SIĘ, CZY GDYBY MIAŁ JESZCZE RAZ SZANSĘ WYBORU TO
                            POSZEDŁBY DROGĄ W TYM SAMYM KIERUNKU.ZALEŻY,TEŻ Z JAKIEGO PUNKTU
                            STARTOWAŁ,JAKIE MIAŁ POPARCIE, WSTYD SIĘ PRZYZNAĆ NIE ZNAM ŻYCIA
                            PANA KOŁAKOWSKIEGO,JAKOŚ MI UMKNĄŁ. ZGODZĘ SIĘ, ŻE NAJWIĘKSZYMI
                            FILOZOFAMI ŚWIATA BYLI W SWOJEJ EPOCE PLATON, ARYSTOTELES.+
                            PIĘCIU.... DALI PORZĄDNE PODSTAWY DALSZEJ NAUKI. DZISIAJ PRZECIĘTNY
                            GIMNAZJALISTA WIE WIĘCEJ NIŻ WSZYSCY ŚREDNIOWIECZNI FILOZOFOWIE
                            RAZEM WZIĘCI I DLATEGO (GIMNAZJALIŚCI) SĄ O WIELE CIEKAWSI W
                            ROZMOWIE NIŻ CI MYŚLICIELE. TO PRAWDA, ŻE DZIECI NIE ANALIZUJĄ
                            GŁEBOKO PROBLEMÓW, ALE CZY W DOBIE INTERNETU, KOMPUTERÓW BĘDZIE IM
                            TO DO CZEGOŚ POTRZEBNE. MOŻE TYLKO NIE SPRAWDZĄ SIĘ W ŻYCIU
                            OSOBISTYM,ALE CZY BĘDĄ MIELI NA NIEGO CZAS. DZIECKO RZUCA TRAFNE
                            HASŁO,PROSTĄ MYŚL, NA KTÓRĄ DOROSŁY NIGDY NIE WPADNIE. A DOROSŁY
                            NIECH SOBIE ANALIZUJE, CZĘSTO TRACĄC CZAS, BO I TAK TEJ ODPOWIEDZI
                            NIE ZNAJDUJE. DLATEGO DZIECI SĄ MĄDRZEJSZE OD NAS BO "BYTÓW NIE
                            MNOŻĄ, FIKCJI NIE TWORZĄ, TŁUMACZĄ FAKTY JAK NAJPROŚCIEJ." A TAK
                            SWOJĄ DROGĄ W JAKI SPOSÓB ROZMAWIASZ Z PLATONEM I KANTEM -TO TROCHĘ
                            DZIWNE,MÓWIĄ COŚ DO CIEBIE??????????? NIE MA WE MNIE NIEZALEŻNOŚCI
                            FILOZOFA-
                            • Gość: Kulturalny nie drzyj się (nt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 16:33
                              • Gość: sylwia Re: nie drzyj się (nt) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.06.09, 00:23
                                Kulturalny-
                                • Gość: Kulturalny Re: nie drzyj się (nt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 08:54
                                  Myślisz, że jak się podpiszesz innym nickiem to nikt nie pozna, że
                                  to ty?
                • quintus_horatius Re: Asia 05.06.09, 15:33
                  Arendt należała do tych, którzy nie wierzyli. Więc nie dziwi mnie,
                  że mogła coś takiego napisać/powiedzieć.
      • radababa Re: Masłowska robi jaja - tak jak ludzie z ratusza 06.06.09, 23:46
        Ratujmy Pola Mokotowskie – 18.06 jest organizowany wielki happening odbywający
        się przed Ratuszem w Warszawie. Miłośnicy Pól będą wspólnie protestować
        przeciwko rozsprzedawaniu zielonych tenerów prywatnym inwestorom. Przyłącz się i
        broń z nami serca Warszawy! naspolke.pl/ogloszenia/widok...
    • Gość: CZYTELNIK FANATYK Nike 2009: Masłowska sobie kpi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.09, 09:23
      Bez urazy ale dla mnie Masłowska ma nierówno pod sufitem , nagradzanie jej jest
      błędem, jej książki to dno, żałuje że jest tak promowana gdy mamy tylu lepszych
      pisarzy , którzy nie mają szans na sukces, ciekaw tez jestem kto ją doprowadził
      do sławy , bo na pewno nie talent. Na film nie pójdę ale muszę przyznać , że to
      idealna rola dla Szyca , gra siebie.( tzn . nawet nie musi grać bo i tak nie
      umie :) - ale ma fart).
      • Gość: W. Re: Nike 2009: Masłowska sobie kpi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.06.09, 11:52
        DO SŁAWY DOPROWADZIŁ JĄ "BÓG".
    • grenzoid Nike 2009: Masłowska sobie kpi 04.06.09, 12:50
      Masłowska dotąd bardzo mi się podoba, chociaż uważam, że Nike za "Wojnę..." było
      lekką przesadą. Chociaż, jeśli wziąć pod uwagę ówczesny wiek autorki... Ale
      pozostają jeszcze gusta. Eksperymenty językowe i stylistyczne przejadły mi się
      nieco i głosuję na Jacka Dehnela, za pięknie realizowany, klasyczny styl
      narracji, lekkie jak piór(k)o poczucie humoru i ogromną wrażliwość.
      • arta5 Re: Nike 2009: Masłowska sobie kpi 07.06.09, 22:16
        Masłowska dostała Nike za "Pawia królowej"
    • Gość: WIERCIOCH Nike 2009: Masłowska sobie kpi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 07:43
      MASŁOWSKA = MASŁO + MARGARYNA

DODA POLSKIEJ LITERATURKI

wwwiercioch.blog.onet.pl/
      • Gość: revident wolę Doda niż loda IP: *.chello.pl 06.06.09, 13:52
        Raz już wyżej zachęcałeś do wejścia na Twój blog. Czyżbyś tam
        zamiast Masłowska = Doda oferował loda?
      • Gość: XXX Re: Nike 2009: Masłowska sobie kpi IP: *.autocom.pl 06.06.09, 15:53
        A frustrat i grafoman znowu swoje. STOP zaśmiecaniu internetu przez jednostki
        niezrównoważone!!!
    • zat4ra W Nikach chodza tylko dresiarze. 07.06.09, 15:17
      Kulturalny czlowiek ma buty Prady albo Gucci.
      • Gość: Pani P. Re: W Nikach chodza tylko dresiarze. IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.09, 18:41
        zat4ra napisał:

> Kulturalny czlowiek ma buty Prady albo Gucci.

<ściana>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka