Dodaj do ulubionych

Jestem berlińczykiem. Co to dziś znaczy?

18.06.09, 05:19
1.Studia gratis.
2.6 latki w 1 klasie.
3.Medycyna dla dzieci-gratis.
4.Biblioteki dla dzieci,mlodziezy,studentow-gratis.
5.Przedszkola dla kazdego dziecka.
6.Swietne ewangelickie i katolickie przedszkola i szkoly.
7.Uczelnie o swiatowej renomie.Dla Polakow-gratis
8.Centrale koncernow swiatowych(m.i.Universal)
9.Fabryki,produkcja,swietna infrastruktura,komunikacja.
Nie ma podzialow West-OST.To tylko medialna propaganda.
10.Tolerancja religijna,moralna,polityczna.
12.Muzyka,kultura,opery,teatry,kabarety.....
Obserwuj wątek
    • Gość: alpepe Re: Jestem berlińczykiem. Co to dziś znaczy? IP: *.pools.arcor-ip.net 18.06.09, 09:35
      13. Zieleń wszędzie - parki, klomby, ogrody, drzewa
      14. Plaże, baseny, kąpieliska, place zabaw
      15. Przekornie, u mnie w Köpenick: niestety psie kupy.
      • Gość: 666 Co to dziś znaczy-ze zyje sie lepiej. IP: *.chello.pl 18.06.09, 14:13
        Dokladnie zgadzam sie z przedmowcami..autor tekstu chyba nie byl w berlinie. to
        miasto gdzie kazdy moze byc soba i nie czuc sie gorszy. i szczerze starowka
        zwisa mi czy jest czy nie, bo jest tyle interesujacych innych miejsc.
        Piewrszy raz byłam tam na koncercie, gdyż zespoł wolał przyjechać do
        prowincjonalnego berlina..niz do polski.
        To niby polskie miasta maja sie cieszyc ze starowek, nie majac metra( nie
        wspominajac o s bahnach, i sciezkach rowerowych), drog, hal widowiskowych..i
        wszystkiego tego co ma berlin ?!
        to tylko 570 kmod warszawy, jednak mentalnie to lata świetlne.
        • Gość: Jojo Re: Co to dziś znaczy-ze zyje sie lepiej. IP: *.dip.t-dialin.net 18.06.09, 14:44
          28 lat budowy lini metra to co?
          a ta palma na rondzie to co?
          • Gość: 666 Re: Co to dziś znaczy-ze zyje sie lepiej. IP: *.chello.pl 18.06.09, 14:54
            sorry za ten egoizm i prowincjonalnosc, ale nic :D
            młodym ludziom starówka do szczescia nie jest potrzebna..chyba.
            a koło wieży telewizyjnej jest dużo ławeczek można sobie posiedziec i popatrzec
            na Czerwony Ratusz od bidy skoro nie ma starówki :p
        • mil1231 Polskie miasta niczym mu nie ustępują 21.06.09, 16:06
          a są od niego bogatsze.

Obwodnice buduje każde duże miasto, niemal każde duże miasto ma też w Polsce już
          autostradę. Metro w Wa-wie jest do tego II linia wkrótce rusza. Jest SKM, które
          jest naszym s bahnem. Warszawa jest 100 razy fajniejsza od Berlina i do tego
          bogatsza. Inne duże polskie miasta też mogą z nim konkurować.
          • Gość: d Re: Polskie miasta niczym mu nie ustępują IP: *.Biskupin.wroc.pl 21.06.09, 18:43
            warszawa bogatsza od berlina.. zmień lekarza.
            • Gość: Jojo Re: Polskie miasta niczym mu nie ustępują IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.09, 19:25
              chyba jeszcze nie byl wcale u lekarza
            • mil1231 I to znacznie bogatsza wrocławski kretynie 21.06.09, 20:32
              Statystyki EUROSTATU nie kłamię- Wa-wa 160 % unijnej średniej, Berlin tylko 90
              %. W Berlinie mieszka niemiecka biedota
            • mil1231 tu masz poczytaj sobie nieuku: 21.06.09, 20:43

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=266362&page=134
              no i co?? łyso ci kretynku??
              • andykon Re: tu masz poczytaj sobie nieuku: 22.06.09, 08:41
                poza tym nie obrazaj ludzi prosze ,,,
                nalezysz do tego samego gatunku,
                pozdrawiam z nadzieja na ucywilizowanie sie .
              • Gość: IchBinEinBerliner Re: tu masz poczytaj sobie nieuku: IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.06.09, 10:34
                Warszawa bogata ?! Byc moze srednia zarobkow jest wyzsza, ale oferta kulturalna,
                tolerancja, wygoda i standard zycia nie porownywalne...
                Trzy dober restauracje na krzyz, jeden dobry klub... na kazdym kroku, brzydota i
                chamstwo...to jest Warszawa.

• Gość: bleee Re: Polskie miasta niczym mu nie ustępują IP: 94.254.246.* 21.06.09, 19:24
            hehe, dobre, Warszawa może próbować na razie równać do Poznania lub Krakowa. Chyba nie byles nogdy w Berlinie, nawet nie będę prostował tego co napisales. Smiac sie tylko mozna
            • mil1231 zobacz statystyki Eurostatu idioto 21.06.09, 20:33
              Wizualnie Warszawa jest tak samo fajna jak Berlin
              • Gość: earl Re: zobacz statystyki Eurostatu idioto IP: *.icpnet.pl 22.06.09, 06:46
                Berlin nie ma nierównych starych rozpuszczonych słońcem i połatanych chodników, podobnie jak nie ma wypiętrzonych ni stąd ni z owąd szarych kloców biurowców pomiędzy, którymi giną stare kilkunastopiętrowe szare bloki mieszkalne, których mieszkańcy nota bene nigdy już nie zobaczą słońca, tylko szarą ścianę wzwiedzionego wieżowca, gdyż nawet okna biur zaczynają się powyżej linii dachu bloku. Nie ma także pomiędzy leczącymi kompleksy biurowcami obskurnych bud z hot dogami, gdzie obok i to w samym centrum stoją rozwalające się stare i często opuszczone kamienice,jakby czas od zakończenia wojny w tych miejsach się zatrzymał. Warszawa to architektoniczny chaos, który ma tuszować prowincjonalność miasta w cieniu wieżowców poutykanych przypadkowo tu i ówdzie. Berlin zaś nie tylko unika swojej mieszczańskiej historii ale wręcz się nią szczyci. Jest ona wręcz w nim pielęgnowana, co tylko dodaje mu charakteru, zaś na współczesne eksperymenty architektoniczne jest wyznaczone specjalne centrum. Dobrze, że Warszawa ten swój żałosny kompleks nadrabia chociaż starówką i pięknymi parkami.
              • Gość: CWS.. Mil, to tylko zakompleksieni ludzikowie... IP: 212.38.200.* 22.06.09, 08:56
                Ban da zakompleksieńców i kosmopolitów zawsze będzie narzekać na to
                co Nasze Polskie i wychwala c obce....
        • andykon berlin 22.06.09, 08:21
          .. ,
          wolalbym jednak aby o berlinie wypowiedzial sie jednak nietendencyjnie;-
          socjolog, architekt oraz rodowity berlinczyk.
          swoja droga jest to przepiekne miasto a "klocowaty" pomnik marksa i engelsa
          wcale mi nie przeszkadza.
          ratowanie starej architektury -rekonstrukcje jak najbardziej ,budowanie starego
          miasta moim zdaniem , hmm ...raczej nie .
          - kupujac szafe antyczna w meblowym sklepie sieciowym nie uzyskam w mieszkaniu
          odpowiedniego klimatu.
          nieprawda jest jakoby berlin byl mentalnie podzielony ,tak widza to media .
          pozdrawiam wszystkich berlinczykow i sympatykow tego wspanialego
          kosmopolitycznego miasta.

• Gość: tajnapolska Jestem berlińczykiem. Co to dziś znaczy? IP: *.suw.airbites.pl 18.06.09, 21:37
      byłem dwa razy w berlinie i bardzo mi się podobało:)
    • Gość: s.gzell@wp.pl Jestem berlińczykiem. Co to dziś znaczy? IP: *.chello.pl 20.06.09, 23:10
      Zgadzam się z przedmówcami co do warunków życia w Berlinie, który
      nie udaje niczego tylko faktycznie jest wielką metropolią. Jeżdżę
      tam dość często, z ostatniego wyjazdu, tydzień temu, przywiozłem
      Tagesspiegel z wywiadem z jednym z niemieckich planistów, który to
      wywiad p.Buras przepisał w postaci artukułu wywołującego tę
      dyskusję.
      A co do meritum, to dlaczego odbudowa starówki miałaby spowodować,że
      Berlin przestanie być niby prowincjonalny? "Grupa inicjatywna"
      odbudowy z Hansem Stimmannem, poprzednim szefem urzędu
      architektoniczno - urbanistycznego, chce po prostu dokończyć
      odbudowę miasta, tak jak założono we wprowadzanym w życie od 1996r.
      tzw. Planie Odbudowy Śródmieścia. Warto obserwować te działania
      choćby po to, żeby zobaczyć jak wyglada wspólpraca urzędu miasta z
      mieszkańcami - to jest miara wielkomiejskości, ktorej brakuje w
      Warszawie (gdzie zresztę także trudno jest uznać dziurę w środku
      miasta za jego centrum. Różnica w stosunku do Berlina jest tylko
      taka, że tam po konkursie na Plac Poczdamski z roku 1991 juz
      wszystko stoi a u nas po konkursie też z 1991 na zabudowę Placu
      DEfilad nie ma nic, oprócz awantur i wydzierania sobie spodziewanych
      zysków). Pozdrawiam SG
    • Gość: THX1138 Jestem berlińczykiem. Co to dziś znaczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 13:46
      Jestem berlińczykiem. Co to dziś znaczy? Odpowiedź jest prosta - jestem obywatelem najprężniejszej metropolii w Europie, jestem obywatelem miasta, do którego sprowadzają się wielcy tego świata; jestem obywatelem miasta, któe nie zasypia; jestem obywatelem miasta, któy ma poczucie, że przebywa w czystej, kulturalnej i atrakcyjnej metropolii, której w Polsce nie wyczaruje się NIGDY. gdybym miał wskazywać, które miasto w Polsce wygląda chociażby jak jedna dzielnica Berlina to najbliżej są: Wrocław, Gdańsk i Poznań. Warszawa - architektonicznie i mentalnościowo bardziej kojarzy mi się z Mińskiem, czy Kijowem, bo na pewno nie z Berlinem, który w sposób naturalny stał się nie tylko geograficznie ale i jakościowo stolicą Europy. I odpowiedź na pytanie staje się banalna - jestem berlińczykiem czyli jestem mieszkańcem stolicy EU. Proste!
      • mil1231 Chyba cie popir.doliło 21.06.09, 15:14
        Warszawa jest prawie 2 razy bogatsza od Berlina- 160 % unijnej średniej a Berlin
        tylko 90 % zakompleksiony polaczku. Warszawa to ekstraklasa Europy , jest
        zresztą już razem z Pragą i Budapesztem najbogatszymi centrami Europy Środkowej
        polaczku-emigranciku
        • Gość: inn Re: Chyba cie popir.doliło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.09, 16:54
          Warszawa - brudna, smierdzaca, z jedna marna linia metra z radzieckimi
          wagonikami, z malym prowincjonalnym lotniskiem, brak obwodnicy, zakorkowana,
          wysokie koszty zycia (wyzsze niz w berlinie), slaba komunikacja miejska, brak
          szybkich polaczen kolejowych z innymi stolicami, brak polaczen z autostradami
          • Gość: z 71 Re: Chyba cie popir.doliło IP: *.Biskupin.wroc.pl 21.06.09, 18:47
            warszawa to postsowiecki bazar.
            tinyurl.com/centrumberlina tak wygląda centrum berlina.
            z litości nie wrzucam zdjęcia centrum warszawy.
            • mil1231 to se popatrz kretynie 21.06.09, 20:30
              www.youtube.com/watch?v=LwS9GvHI5jA&feature=channel_page
              • crame Re: to se popatrz kretynie 21.06.09, 23:52
                Fatalny filmek. Pare klockow sfilmowanych nocy, rozmyte swiatla starych rupieci
                i do tego jakis belkot pseudomuzyczny. Gdzie przedszkola, szkoly, muzea, opery,
                teatry, parki, itd itd ?
                • mil1231 Re: to se popatrz kretynie 21.06.09, 23:54
                  a co, brakuje ich niby?masz jakiś kompleks?
                  • crame Re: to se popatrz kretynie 21.06.09, 23:58
                    Ty masz kompleksy, ale tego nie wiesz, bo i skad mozesz wiedziec. Masz w poblizu
                    jakas poradnie? Moze porozmawiaj z kims na temat swojej chorej dumy narodowej.
                • awprawo Re: to se popatrz kretynie 22.06.09, 13:19
                  crame napisał:

> Fatalny filmek. Pare klockow sfilmowanych nocy, rozmyte swiatla
                  starych rupieci
                  > i do tego jakis belkot pseudomuzyczny. Gdzie przedszkola, szkoly,
                  muzea, opery,
                  > teatry, parki, itd itd ?

Były tylko Niemcy je doszczętnie zrównali z ziemia w 1944 - nie tak
                  łątwo wszytko odbudowac...
        • Gość: Jojo Re: Chyba cie popir.doliło IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.09, 19:32
          Bredzisz
          • mil1231 haha, ale merytorycznie ;) 21.06.09, 20:34
            odsyłam do EUROSTATU nieuku
        • josef_miejski Re: Chyba cie popir.doliło 21.06.09, 21:31
          mil1231 napisał:

> Warszawa jest prawie 2 razy bogatsza od Berlina- 160 % unijnej średniej a Berli
          > n
          > tylko 90 % zakompleksiony polaczku.
          Co ty durniu jakies bzdurne liczby ciagle belkoczesz? co one maja do zamoznosci
          tej ohydnej prowincjonalnej warszawki?
          ta liczba wynika tylko z faktu, ze wszystkie centrale siedza w warszawie, co
          jest dla polski chore.
          Ale warszawiak jest ze 30x ubozszy (no i z 120x glupszy) od berlinczyka, zajrzyj
          dziadu do mieszkan i obejrzyj konta.

Warszawa to ekstraklasa Europy , jest
          > zresztą już razem z Pragą i Budapesztem najbogatszymi centrami Europy Środkowej
          ..czyli wyróznia sie liczbowo w bloku pokomunistycznym, ustepujac pod kazdym
          wzgledem Pradze i Budapesztowi.
          Pomieszkaj z 10 lat w kazdym z tych krajów, to cos zobaczysz: w-wka jest jak
          minsk albo kijów, albo jeszcze gorzej.
          > polaczku-emigranciku
          • mil1231 następny "znawca" 21.06.09, 22:32
            To że masz kompleksy nie znaczy że musisz je tu przelewać. Berlińczycy to w
            znacznej części menele. Warszawiacy są od nich bogatsi co odnotowuję Komisja
            Europejska. Reszta to tylko bełkot kretyna z prowincji, stek bzdur

Pensje w Pradze czy Budapszcie są niższe (,minimalnie ale jednak) niż w
            Warszawie więc o żadnej różnicy bogactwa nie ma mowy. O czym ty pier.dolisz? to
            się leczy
        • crame Re: Chyba cie popir.doliło 21.06.09, 23:46
          Dlaczego w takim razie na budowach Warszawy nie pracuja masowo Niemcy, a w
          Berlinie nie znajdziesz budowy bez Polakow, Irandczykow, Portugalczykow, Grekow,
          itd itd?
          • mil1231 Porównujemy Berlin z Warszawą 21.06.09, 23:54
            a nie Niemcy z Polską. Poza tym na polskich budowach znajdziesz Niemców- przy
            autostradach (A4 Wrocław -Legnica), obecnie budowanej S3 Szczecin-Gorzów czy
            Aquaparku we Wrocławiu, Doinformuj się potem gada
      • Gość: milseog widac, ze w Szczecinie nie byles.. IP: *.pcmedia.com.pl 21.06.09, 15:39
        .. tu cale dzielnice wygladaja jak dzielnice Berlina (stare
        Niebuszewo, czesc Srodmiescia, Pogodno, etc.), ba! nawet ta sama
        kostka brukowa, ogromny park, ktorym da sie wyjsc z miasta, podobnie
        jak parkiem za Schloss Charlotenburg, etc., mnostwo zieleni, aleje
        wysadzane drzewami i tez brak centrum:) czyt. te same alianckie
        samoloty..
        • szpulotek Re: widac, ze w Szczecinie nie byles.. 21.06.09, 17:13
          i w Szczecinie odbudowuja starowke - niestety nic na sile sie nie
          uda co widac na deptaku Boguslawa, potrzeba CZASU.W Berlinie
          mieszkam i nie chce nigdzie indziej, chocby by nie byc od razu
          wyzywanym, gdy mam inne zdanie - patrz dyskusje wyzej, gdzie ktos
          zostal juz nazwany polaczkiem emigrancikiem, tylko dlatego, ze jako
          Polak przyznal sie do tego, ze Berlin mu sie podoba. Smutne to, ale
          taka nasza Polska wlasnie...
          • szpulotek Re: widac, ze w Szczecinie nie byles.. 21.06.09, 17:16
            co do artykulu to autor sprawia wrazenie, ze przyjechal do Berlina na
            weekend, a artykul napisal opierajac sie na sloganach z turystycznych
            przewodnikow, i wyrywkach z gazet szukajacych na sile problemu tam,
            gdzie go nie ma
          • mil1231 nie dlatego że kretyn emigrancik 21.06.09, 20:45
            podziwajiąc Berlin próbuje zdewaluować nasze miasta, które w dodatku są od
            Berlina bogatsze ale tren kretyn o tym nie wie a pier.doli głupoty. typowy
            ignorant polaczek emigrancik. emigranci to smiecie w każdym kraju, pora aby to
            zrozumieć
            • szpulotek Re: nie dlatego że kretyn emigrancik 21.06.09, 21:16
              Zyjac i pracujac w obcym kraju nie czuje sie smieciem i nie jestem
              tak postrzegana /wolny zawod, po studiach, pracuje w zawodzie/
              Kolega jak widze lubuje sie w prawicowo-radykalnych haslach,
              i krzykliwe bzdury wypisuje, w dodatku nie potrafiac zachowac norm
              kultury. Typowy, typowe... uzywajac tego toku myslowego mozna
              napisac, ze kolega tez typowym przykladem typowej nedzy mentalnej
              usprawiedliwianej narodowosciowa duma.
              • Gość: Jojo Re: nie dlatego że kretyn emigrancik IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.09, 21:41
                Bingo!.... swir i tyle
              • Gość: Michał Re: nie dlatego że kretyn emigrancik IP: *.aster.pl 21.06.09, 21:43
                Byłem wiele razy w Berlinie a mieszkam w Warszawie i faktycznie Warszawa jest o
                wiele ładniejsza. Starówka, Krakowskie Przedmieście, piękne parki, zachowane
                stare dzielnice (Żoliborz, Saska Kępa, Mokotów, Praga, spory mimo wszystko
                fragment Śródmieścia) - tym Warszawa wygrywa. I oczywiście położenie - skarpa z
                wieloma pałacami i parkami oraz szeroka rzeka. Berlin nie ma Starówki , ma małą
                rzekę, zaś "nowoczesne budownictwo" to kpina - oczywiście nie tylko w Berlinie -
                największą wartość mają stare budowle, mają duszę i piękno, a współczesne
                szklano-betonowe kloce to nic ciekawego.Dlatego Berlin nigdy nie będzie Paryżem,
                Rzymem czy nawet Pragą, podobnie i Warszawa. Ale Warszawa jest ładniejsza od
                Berlina zdecydowanie.
                Oczywiście , Berlin ma lepszą infrastrukturę, ale to nadgonimy za
                kilka-kilkanaście lat.
                • Gość: Jojo Re: nie dlatego że kretyn emigrancik IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.09, 22:04
                  Michal mowimy o "starych ceglach" czy miastach z "krwi i kosci"
                • mil1231 Warszawa jest przede wszystkim dużo bogatsza 21.06.09, 22:34
                  i nie jest zadłużona. Berlin to bankrut.

A estetycznie oba miasta są bardzo podobne do siebie. Jeśli chodzi o
                  infrastrukturę, wszystko co potrzebne jest w budowie.
            • josef_miejski Re: nie dlatego że kretyn emigrancik 21.06.09, 21:39
              mil1231 napisał:

> podziwajiąc Berlin próbuje zdewaluować nasze miasta, które w dodatku są od
              > Berlina bogatsze ale tren kretyn o tym nie wie a pier.doli głupoty. typowy
              > ignorant polaczek emigrancik. emigranci to smiecie w każdym kraju, pora aby to
              > zrozumieć
              Pora, zebys zrozumial, ze masz faszystowskie cechy, jak zreszta wiekszosc w
              Katolandzie.
              Imigranci za dla kazdego kraju wielkim i waznnym wzbogaceniem. W Polsce
              oczywiscie nie, choc (a moze dlatego) jest ich procentowo najmniej w porónaniu z
              innymi krajami.
            • Gość: kiminohikari Re: nie dlatego że kretyn emigrancik IP: *.adsl.alicedsl.de 21.06.09, 22:20
              > podziwajiąc Berlin próbuje zdewaluować nasze miasta, które w dodatku są od
              Berlina bogatsze ale tren kretyn o tym nie wie a pier.doli głupoty.

jesli sa bogatsze to swiatczy tylko zle o tych miastach. srodkow komunikacji
              miejskiej takich jak w berlinie moze pozazdroscic kazde miasto w polsce.

> typowy ignorant polaczek emigrancik. emigranci to smiecie w każdym kraju, pora
              aby to zrozumieć

jesli tak myslisz, to w 100% wole mieszkac w berlinie niz tam, gdzie ty mieszkasz.

• Gość: Berliner Re: nie dlatego że kretyn emigrancik IP: *.pools.arcor-ip.net 21.06.09, 22:38
                Jak czytam niektore wypowiedzi to jakbym sluchal radia maryja. A teraz do
                rzeczy. To prawda, ze po polaczeniu Berlin nie jest ta egzotyczna wyspa (mam na
                mysli Berlin Zachodni). Zubozal tez, bo takim firmom jak Daimler, BMW czy
                Siemens nie oplacalo sie produkowac bez subwencji. A wiec miejsca produkcji
                Marienfelde czy Siemensstadt nie sa oplacalne. Ale Berlin pozostaje ze swoimi
                duzymi i czystymi jeziorami nadal miejscem magicznym.
              • mil1231 Przeczytaj kretynku statystykmi Eurostatu 21.06.09, 22:42
                chyba nie kłamią? Wiem że boli was emigrancików że czasy się zmieniły i dziś to
                wy dla nas jesteście ubogimi krewnymi (zresztą to dotyczy całego NRD)
              • mil1231 Re: nie dlatego że kretyn emigrancik 21.06.09, 22:45
                Gość portalu: kiminohikari napisał(a):

> > typowy ignorant polaczek emigrancik. emigranci to smiecie w każdym kraju,
                > pora
                > aby to zrozumieć
                >
                > jesli tak myslisz, to w 100% wole mieszkac w berlinie niz tam, gdzie ty mieszka
                > sz.
                >
                gowno mnie obchodzi co myślisz.
            • crame Re: nie dlatego że kretyn emigrancik 21.06.09, 23:57
              Myslisz [?], ze jak kogosc nazwiesz kretynem, to Twoje argumenty beda mocniejsze?
        • awprawo Re: widac, ze w Szczecinie nie byles.. 22.06.09, 13:22
          > wysadzane drzewami i tez brak centrum:) czyt. te same alianckie
          > samoloty..

W poniemieckich miastach brak centrum nie stanowi takiego problemu
          dla tradycji narodowej jak w rdzennie polskich miastach z Warszawa
          na czele... moga sie niektórzy zakompleksieńcy i kosmopolici oburzac
          ale taka jest prawda...
      • Gość: kiminohikari Re: Jestem berlińczykiem. Co to dziś znaczy? IP: *.adsl.alicedsl.de 21.06.09, 22:13
        dokladnie...
    • Gość: defektmuzgu boziu IP: 78.147.44.* 21.06.09, 22:05
      poziom tej dyskusji jest dosyć żenujący, ścierają się zapędy nacjonalistyczne
      z podejsciem ja-wiem-wszystko-i-wypierd*lać. kretynie, chyba cię
      popier*oliło,zmień lekarza- te chore licytacje i przepychanki to chyba nasza
      cecha(!) narodowa.wiecie, co aż mi się zaglądać na forum odechciewa, imo w ten
      sposób wyrażają się "polaczki". dziękuję.
    • Gość: berlinianka Jestem berlińczykiem. Co to dziś znaczy? IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.09, 22:09
      mieszkam od kilku lat w berlinie i zgadzam sie z autrorem tekstu. turysta nawet
      wielokrotny nie ma pojecia o rzeczywistej strukturze miasta- bo niby skad?
      Berlin jest biedniutki, rzesze ludzi zyja z socjalu. wystarczy wyjechac poza
      Mitte i swiat sie odmienia radykalnie. Berlin jest tez miastem brudnym i
      zakompleksionym. Niemcy zachodni przyjezdzajacy do berlina pytaja z
      niedowierzanie- to jeszcze Niemcy??? Berlin jest miastem tanim, kawa i sensowny
      obiad sa tansze niz w warszawie i Krakowie.Mieszkania tez sa tansze. W Berlinie
      nie ma duzych firm i pozion zarobkow jest o pare procent nizszy niz w innych
      niemieckich miastach. poziom szkol i uniwerkow jest tez jedny z najnizszych w
      Niemczech. ludzie wystarczy wejsc glebiej w teamt a nie pisac uwag- jak bylem to
      bylo fajnie. I chce dodac, ze lubie to miasto za luzacki styl, za to, ze pyszna
      kawa w ladnym miejscu kosztuje max.2 euro i lubie tez jesc w restauracjach o
      samakach z calego swiata. Bieda tez ma swoje zalety, ale nie ulega watpliwosci,
      ze mlodzi po studaich wybywaja z tego miasta natychmiast. Jedyne czym sie tutaj
      ratuje dziury to turystyka i kultura.Reszta na kredyt.
      • mil1231 Wreszcie ktoś kto ma pojęcie o czym pisze! 21.06.09, 22:46
        Brawo! nie to co to stado emigranckich polackich kretynów wyżej
        • Gość: davries Re: Wreszcie ktoś kto ma pojęcie o czym pisze! IP: *.adsl.alicedsl.de 22.06.09, 11:27
          jak tak przywiazujesz uwage do liczb to przeczytaj rowniez ten ranking.
          gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6560477,Ranking_jakosc_zycia_w_miastach_swiata.html
          www.mercer.com/qualityoflivingpr
          autostrady-obwodnice wokol berlina maja ok. 200 km. a ile jest ich w calej polsce. znam dobrze zarowno warszawe jak i berlin. Wawa kojarzy mi sie nadal z haslem grupy Tworzywo "Warszawa: brud, smrod, trud." od siebie moge dodac, ze w naszej stolicy chodniki sa dla samochodow do parkowania, a trawniki dla psow do srania, tylko miejsca dla ludzi jakos brakuje.

centrum warszawy pozostaje natomiast piekny palac kultury z hangarem KDT.

Poza tym dlaczego brak jednolitego centrum jest wada? Caly urok berlina polega na tym, ze kazda dzielnica ma swoje wlasne centrum posiadajace swoj wlasny charakter i miedzy innymi to stanowi o wyjatkowej atmosferze tego miasta.

W warszawie po opuszczeniu scislego centrum zaczynaja sie niekonczace dzielnice blokow, doslownie sypialnie, w ktorych nie ma nawet miejsca gdzie mozna by na kawe usiasc. jest pare knajpek na pradze, sa forty na raclawickiej, a co poza tym? niestety niewiele.
      • andykon Re: Jestem berlińczykiem. Co to dziś znaczy? 22.06.09, 08:36
        Gość portalu: berlinianka napisał(a):

> mieszkam od kilku lat w berlinie i zgadzam sie z autrorem tekstu. turysta nawet
        > wielokrotny nie ma pojecia o rzeczywistej strukturze miasta- bo niby skad?
        > Berlin jest biedniutki, rzesze ludzi zyja z socjalu. wystarczy wyjechac poza
        > Mitte i swiat sie odmienia radykalnie. Berlin jest tez miastem brudnym i
        > zakompleksionym. Niemcy zachodni przyjezdzajacy do berlina pytaja z
        > niedowierzanie- to jeszcze Niemcy??? Berlin jest miastem tanim, kawa i sensowny
        > obiad sa tansze niz w warszawie i Krakowie.Mieszkania tez sa tansze. W Berlinie
        > nie ma duzych firm i pozion zarobkow jest o pare procent nizszy niz w innych
        > niemieckich miastach. poziom szkol i uniwerkow jest tez jedny z najnizszych w
        > Niemczech. ludzie wystarczy wejsc glebiej w teamt a nie pisac uwag- jak bylem t
        > o
        > bylo fajnie. I chce dodac, ze lubie to miasto za luzacki styl, za to, ze pyszna
        > kawa w ladnym miejscu kosztuje max.2 euro i lubie tez jesc w restauracjach o
        > samakach z calego swiata. Bieda tez ma swoje zalety, ale nie ulega watpliwosci,
        > ze mlodzi po studaich wybywaja z tego miasta natychmiast. Jedyne czym sie tutaj
        > ratuje dziury to turystyka i kultura.Reszta na kredyt.

-
    • Gość: rotik BERLIN - mein stadt, meine stolz! IP: 78.152.250.* 21.06.09, 22:45
      BERLIN mein stadt, meine stolz

www.youtube.com/watch?v=h6wPo5ZWmSc&feature=related
      posluchajcie a potem do kina BERLIN CALLING!!!
    • Gość: waw Znow jakis wiochmen z wroclawia dorwal sie do netu IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.06.09, 23:39
      nudne sa juz ich kompleksy
    • stanwewnetrzny A gdzie jest centrum Warszawy? 21.06.09, 23:55
      Na Starówce? A może pod Pałacem Kultury, czy na Nowym Świecie?
      Kto odpowie, bo ja jestem zakłopotany nie mniej, niż berlińczyk.
      • de_oakville Berlin - meine Lieblingsstadt (ulubione miasto) 22.06.09, 00:22
        Choc w nim nie mieszkam, uwazam, ze Berlin jest fantastyczny. Po raz
        1-szy w zyciu ujrzalem Berlin (wtedy tylko Wschodni) w roku 1972,
        kiedy to za Gierka mozna bylo pojechac za Odre, do NRD na dowod.
        Alexanderplatz rzucil mnie wtedy "na kolana" - piekna nowoczesna
        architektura, Hotel "Stadt Berlin", fontanna, Wieza Telewizyjna,
        kopulaste oszklone dworce Alexanderplatz, Friedrichstrasse i
        Ostbahnhof. Przyjechalem pociagiem z Warszawy, ktora z imponujacych
        budowli w centrum miala wtedy tylko Palac Kultury i Sciane
        Wschodnia, ktore z wygladu "nie umywaly sie" do nowego centrum
        Berlina (Hotel Forum rozpoczeli budowac Szwedzi dopiero nieco
        pozniej). Ale poza Alexanderplatz Berlin Wschodni mnie troche
        rozczarowal, poza tym, w NRD widzialo sie w tamtym czasie
        mnostwo "Ruskich", choc w samym Berlinie nie az tak bardzo.
        Berlin Zachodni ujrzalem po raz 1-szy w roku 1986 i Ku'damm rzucil
        mnie wtedy takze "na kolana". Zreszta nie tylko Ku'damm. Wlasciwie
        cale miasto, a podczas 2-dniowej wycieczki latalem po nim z
        plecakiem "jak szalony" zaliczajac przy okazji i takie dzielnice jak
        Spandau, Steglitz, Wedding, Neukölln i Kreuzberg. Berlin Zachodni
        wygladal z okien autokaru jak elegancki 2,5- milionowy kurort, ktory
        egzystowal jakby w innym wymiarze niz Warszawa, Berlin Wschodni za
        murem i wiele innych miast. Obecny zjednoczony juz Berlin uwazam za
        jedno z najciekawszych (jesli juz nie najladniejszych) miast swiata,
        a widzialem ich sporo. Mozna tylko dodac, ze przed II-wojna swiatowa
        Berlin byl 2-gim co do wielkosci miastem Europy, liczacym ponad 4
        miliony mieszkancow (tyle ile Paryz z przedmiesciami), po Londynie,
        ktory liczyl 8 mln mieszkancow. Mial sporo linii metra (w sumie
        jakies 80 km) i najlepsza szybka kolej miejska (S-Bahn) na swiecie.
        W tamtym czasie Moskwa liczyla niewiele ponad 2 mln mieszkancow, a 1-
        sza linie metra zbudowano tam dopiero w roku 1935.
        • Gość: berilnczyk Re: Berlin - meine Lieblingsstadt (ulubione miast IP: *.adsl.alicedsl.de 22.06.09, 00:36
          Mieszkam w Berlinie od roku. Po czesci musze sie zgodzic z artykulem. Brak tutaj
          pewnej tozsamosci miasta, a czy sztuczna starowka tutaj pomoze? Watpie. Pochodze
          ze Szczecina i jak juz ktos wczesniej napisal- tam nowa starowka wiele nie pomogla.

Tutaj link do mojej stronki o berlinie na biezaco, zapraszam do komentowania:
          www.berlininnaczej.pl

pozdro
          • de_oakville Re: Berlin - meine Lieblingsstadt (ulubione miast 22.06.09, 00:58
            Jakie miejsce nalezaloby uznac za centrum Berlina? Alexanderplatz?
            Skrzyzowanie Unter den Linden i Friedrichstrasse? To jest Berlin z
            czasow Fryderyka Wielkiego, w ktorym za "stary rynek" moznaby
            ewentualnie uznac Gendarmenmarkt, zdaniem wielu najpieksniejszy plac
            miasta z katedrami niemiecka i francuska (Deutscher Dom und
            Fronzösischer Dom). A moze Ku'damm? To jest Berlin Bismarcka, ktory
            z Ku'dammu pragnal uczynic berlinskie "Pola Elizejskie". A moze
            odbudowany Potsdamer Platz, przed wojna najruchliwszy plac Europy i
            podobno wlasnie pepek miasta?
            Jednak wszystkie te miejsca pretendujace do roli "centrum" (z
            wyjatkiem Alexanderplatz) leza wokol parku Tiergarten, ktorym miasto
            sie szczyci (najwiekszy miejski park na swiecie, "zielone pluca", w
            samym jego centrum). Ale w innym miescie, wlasnie tam byloby
            centrum, ktorego Berlin tam nie posiada, choc paradoksalnie posiada
            tam Dworzec Glowny (Hauptbahnhof) i budynki rzadowe. Moze za pepek
            Berlina nalezaloby zatem uznac Pariser Platz, ktory Brama
            Brandenburska zamyka od zachodu, a za nia rozpoczyna sie wlasnie
            Tiergarten. Bardzo blisko stad do Reichstagu. Ta Brama
            Brandenburska, najmniej niemiecka z niemieckich bram, wlasciwie
            brama grecka ("Griechisches Tor", niemiecka jest np. "Martinstor" we
            Freiburgu), jest symbolem stolicy Niemiec i calych Niemiec. Same
            paradoksy.
    • Gość: andy Re: Jestem berlińczykiem. Co to dziś znaczy? IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.09, 07:39
      1. W zyciu nie ma nic gratis.
      2. Berlin jest chyba najbardziej zadluzonym miastem w Niemczech.
      Oczywscie moze cie to nic nie obhodzic, ale ktos za to kiedys bedzie
      musial zaplacic. I za studia dla polskich studentow, i za biblioteki
      i za opieke lekarska. I zaplaci za to przyszle pokolenie mieszkancow
      tego miasta. Ale na razie ci, co zyja na cudzy koszt moga sie tym
      podniecac.
      3. Co do swietnych uczelni to bym nie przesadzal. W calych Niemczech
      nie ma ani jednej swietnej uczelni. Nie chcialbyn sklamac, ale w
      renomowanych miedzynarodowych rankingach w pierwszej 30 nie ma chyba
      ani jednej niemieckiej uczelni. Tym bardziej nie z Berlina.
      4. Jesli juz mowa o edukacji, to Berlin wypada cieniutko w prownaniu
      z Bawaria, Baden-Württemberg czy nawet z Saksonia.
    • andykon berlin 22.06.09, 08:30
      ,
      wolalbym jednak aby o berlinie wypowiedzial sie jednak nietendencyjnie;-
      socjolog, architekt oraz rodowity berlinczyk.
      swoja droga jest to przepiekne miasto a "klocowaty" pomnik marksa i engelsa
      wcale mi nie przeszkadza.
      ratowanie starej architektury -rekonstrukcje jak najbardziej ,budowanie starego
      miasta moim zdaniem , hmm ...raczej nie .
      - kupujac szafe antyczna w meblowym sklepie sieciowym nie uzyskam w mieszkaniu
      odpowiedniego klimatu.
      nieprawda jest jakoby berlin byl mentalnie podzielony ,tak widza to media .
      pozdrawiam wszystkich berlinczykow i sympatykow tego wspanialego
      kosmopolitycznego miasta.

• wlochaty_mirek Berlin jest podobny do Wawy 22.06.09, 08:34
      Pod względem chaosu urbanizacyjnego Berlin i Wawa mają wiele wspólnego.
    • Gość: CWS.. Między innymi dltgo że Niemcy kradły całą wojnę... IP: 212.38.200.* 22.06.09, 08:54
      Bogactwo Niemiec wynika również z tego ze kradli w całej Europie, a
      najdłużej w Polsce bo przez prawie 6 lat... to co Niemcy ukradli do
      dziś pracuje na nich...
      • p08 Re: Między innymi dltgo że Niemcy kradły całą woj 22.06.09, 12:05
        kurcze ales sie wysilil, to wysil sie jeszcze troche
        i zrob rzetelny bilans:
        ile jest Ci Pomorze ; Mazury i Slask warty?
        • Gość: CWS.. Re: Między innymi dltgo że Niemcy kradły całą woj IP: 212.38.200.* 22.06.09, 12:12

p08 napisała:

> kurcze ales sie wysilil, to wysil sie jeszcze troche
          > i zrob rzetelny bilans:
          > ile jest Ci Pomorze ; Mazury i Slask warty?

To nawet za mało za zamordowanych przez Niemców za osierocone dzieci
          i niepełne rodziny... a co z resztą?

• Gość: multikulti Jestem berlińczykiem. Co to dziś znaczy? IP: *.customers.d1-online.com 22.06.09, 12:00
      Berlin zawsze bedzie multi kulti! Starowka nic nie zmieni.

www.berlinmultikulti.blogspot.com
    • Gość: r czy autor byl moze kiedys w miescie zwanym warsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 13:53
      Drogi panie autorze, krytyka Berlina z perspektywy cieplego warszawskiego
      stolka, w w siedzibie GW jest co najmniej smiesznai proponuje ruszyc tylek i
      udac sie na przechadzke po naszej stolycy , aby naprac troche pokory:

"Na zewnątrz dobrze udaje wielką metropolię, a tak naprawdę jest strasznie
      prowincjonalny. Dlatego władze Berlina chcą odbudowy średniowiecznej starówki
      "

Tak sie sklafda,ze warszaw ma starowke i czy jest bardziej kosmoploityczna niz
      Berlin? Watpie.

"By wprawić berlińczyka w zakłopotanie, wystarczy zapytać go o centrum jego
      miasta. Jedni wskażą wysadzaną lipami aleję Unter den Linden, inni Reichstag i
      Urząd Kanclerski, zaś starzy mieszkańcy zachodniej części - handlowy deptak
      Ku'damm w okolicach Dworca Zoo. Pytany o starówkę berlińczyk rozłoży już tylko
      bezradnie ręce."

A czy w Warszawie jest centrum- nie. Berlin ma kilka centrow, Warszaw, zadnego.

[b]"Migracyjny od stuleci charakter miasta powoduje, że nie wytworzyło ono
      żadnej wspólnej tożsamości, która dawałaby poczucie odpowiedzialności za
      całość. To dlatego tak łatwo - i chętnie - można stać się berlińczykiem"[b][

Ten fragment dedykujemy Warszawie.

• Gość: Majoha Jestem berlińczykiem. Co to dziś znaczy? IP: *.pools.arcor-ip.net 22.06.09, 15:01
      Zacznijmy od tego, ze autor artykulu sam mieszka w Berlinie, o czym moge
      poswiadczyc. To, ze dla znawcow tematu ten tekst nie wnosi nic nowego, to
      oczywiste. Kwestia porownan Berlin-Warszawa jest dosc ciekawa, ale niestety
      dyskusja prowadzona jest li tylko emocjonalnie, bez uwgledniania zupelnie innego
      charakteru historycznego obu miast: Warszawa raczej sie rozrastala od starowki i
      wielkich rezydencji w centrum po przedmiescia, podczas gdy Berlin powstal ze
      zrastania sie poszczegolnych czesci. Notabene rzeczywiscie o wiele lepiej ze
      soba skomunikowanych. No i na koniec: Piotrze, nie wiem, czy pseudo-starowka
      kolo Alex cokolwiek zmieni w nijakiej tozsamosci Berlina. Szkoda mi bylo, ze
      zburzono Palac Republiki, bo symbolizowal jednak pewien etap w historii miasta
      (tak jak PKiN w Wa-wie), ktorego nie da sie po prostu wymazac albo zredukowac do
      zabaw w NRD, jak przy Checkpoint Charlie. Moze i wielkomiejska zabudowa z
      przelomu wiekow 19 i 20 dobrze wypada na zdjeciach turystow, ale z charakterem
      miasta ma niewiele wspolnego. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka