Dodaj do ulubionych

....Mom smak na...

11.12.03, 13:14
... tym razym na piwo, naobzierałak sie Galerii Hanysa, napisała postów
pore, teroz myjem okna, słonecko zaziyro przez umyte raźniyj, a mnie juz
by kajsie niesło... Nei polecem ... po dobre piwo i wypijym za Hanysa,
za Szwagera( dzięki ze sie obezwoł) , za tyk syćkik, co goniom po Forum
Zokopane i nie ino... WASE ZDROWIE!!!
Pytom pieknie, co wiycie o tym trunku przednim to piście! Hej!
Telo.Pozdr. Ni ma mnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ola-f Re: ....Mom smak na... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.03, 13:24
      Pisać też można, ale nie ma to jak degustacja... ;-)
      Prawda, Drodzy Forumowicze?
      • Gość: Szwager Re: ....Mom smak na... IP: *.dip.t-dialin.net 11.12.03, 14:52
        Pifffo, ach te pifffo!

Jak kedys bydziecie kole Bambergu (okolice) to je tam jedne szpecjalne
        piwo "wyndzone". Jak je flaszkujom to ze dymym - to je cos co je richtik do
        maszkytnikow.
        • ciupazka Re: ....Mom smak na... 12.12.03, 17:57
          Ja dzisiaj już nie wytrzymałam, od dwóch dni tak za mną chodziło piwo ( chyba
          po tym wysiłku fizycznym przy sprzątaniu chaty) , że poszłam do firmowego
          sklepu i kupiłam 2 puszki piwa: Książęce Tyskie i Staropramen. Zaczęłam od
          tego drugiego i co? Jedno wystarczyło, aby zaspokoić pragnienie i brak
          goryczki w organiźmie. Ale co lepsze, to to, że zoczyłam u nich książkę "Piwa
          świata" Gilberta Delos w tłumaczeniu polskim W-wa Wydawnictwo Książkowe STYL.
          2000 i pożyczyłam od nich na dwa wieczory na poczytanie. Znikam i oddaję
          się czytaniu. Hej!
          • Gość: Szwager Re: ....Mom smak na... IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.03, 18:02
            No to dej potym znac cos tam ciekawego wynodua we tyj knidze.
            • hanys_hans Re: ....Mom smak na... 12.12.03, 20:02
              Piwo to moje paliwo!

schlesien.nwgw.de/biesiada2/brzuch_jak_kuleczka.mp3
              Noo to pyrsk ludkowie! Na zdrowie!
              • ciupazka Re: ....Mom smak na... 12.12.03, 22:11
                Bez to piwecko smakujym teroz ksiązke "Piwa swiata". Muse wom pedzieć, ze
                fajno!
                Pocynajęcy od historii sprzed 6 tysięcy roków ( cywilizacja sumeryjska)
                produkcji piwa i dowodów na to w British Museum w Londynie, ka som
                przechowywane 2 kamienie pokryte rycinami, ftore obrazujom składanie ofiary z
                piwa bogini Nin-Harrat, to sie znacy od "sikaru" do obecnego piwa mozno sie
                dowiedzieć syćkiego. Następne rozdziały to: Technologia, Piwo na świecie
                ( Europa, Europa Północna( Holandia, Dania,Kraje Skandynawskie), Europa
                Środkowo-Wschodnia ( Czechy, Słowacja, Węgry, Rosja, Polska), Kraje
                Śródziemnomorskie, Ameryka jedna i druga, Azja, Australia,Afryka. w końcu :
                Smaki piwa, Obyczaje, Język, Jak czytać etykiety, Jak degustować piwo, W kuchni
                i na stole.
                Do tego piękne kolorowe reprodukcje butelek, etykiet a nawet przepisy
                kulinarne związane z piwem, trochę drogo ją skalkulowali, hale nie wiem, cy
                sie nie złomiem i nie kupiem, choćby ftoremu z rodziny pod drzywko, drogo
                bestyjo - 75 PLN. Drogo i niedrogo, syćko wzlędne... Fajno ksiązka. Mało
                bedzie dwa wiecory na niom...400 stron.
                Święto piwa (trzydniowe) obchodzono w Chorwacji wiosną, kiedy tam byłam, my
                też swiętowalimy z nimi, fajne wspomnienia, hehe...
                Telo.Pozdr.
                • hanys_hans Re: ....Mom smak na... 13.12.03, 12:59
                  www.sylvia-online.de/TrinkmannAnim.gif
                  • hanys_hans Re: ....Mom smak na... 13.12.03, 13:09
                    Browar posuou piwo do analizy do laboratorium.
                    Karteczka ze opisym, ze to je piwo sie zamazaua, zostou ino adres,
                    pod kery odesuano wynik badan´.
                    A wynik brzmoul: Wosz koon´ mo cukrzyca.
                    • ciupazka Re: ....Mom smak na... 13.12.03, 13:46
                      Hehe... Coś mi brakuje Hanysie do tego obrazka...Monachijczycy pamiętają
                      opowieści rodziców o tym, że w szanujących się piwiarniach biegła kanalizacja
                      bezpośrednio pod stołami, aby nie zmuszać klientów do ciągłego biegania do
                      toalety i opuszczania swojego miejsca, a przede wszystkim kufla, hehe.
                      Telo.Pozdr
                      • Gość: Szwager Re: ....Mom smak na... IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.03, 14:37
                        A u nos downiyj robiyli tzw "proba galot" - Hanys mosz tyn tekst jeszcze
                        kajsik pod rynkom?
                        • Gość: Ciupazka Re: ....Mom smak na... IP: *.it-net.pl 14.12.03, 03:01
                          Jak widać, piwo ma swoje sekrety, tę jego zagadkową właściwość trudno wyrazić
                          słowam. Prawdziwy piwosz nie powinien obawiać się krytycznych spojrzeń, czy
                          złośliwych uwag przygodnych gapiów, jeśli np. umaże sobie pianą wąsy czy
                          usta, jest to obraz szczęścia smakosza, malujący się też w jego oczach. Piwo
                          trzeba lubić, napój ten najpierw orzeźwi, a później rozgrzeje, by w końcu
                          odsłonić przed nim swoje tajemnice, hehe...
                          Bogactwo odczuć, które się doznaje w czasie degustacji, trudno wyrazić
                          posługując się językiem codziennym. Trzeba się tu odwołać do poezji, metafory,
                          analogii, czasem gustownych, lecz niekiedy i trywialnych. ( Skąd ja to
                          znam, Szwager mi włazi na ocy, Hanys tyz!)
                          Piwa się napiłam, o nim napisałam i mogę iść spać! Hej!
                          • martek13 Re: ....Mom smak na... 14.12.03, 11:56
                            W Zakopanym piją Tyskie piwo, tak się cieszę. Mieszkam w Tychach więc tym
                            bardziej mi miło. Ja również lubię ten napój. Pozdrawiam smakoszy
                            Tyskiego!!:)))
                            • ciupazka Re: ....Mom smak na... 14.12.03, 12:40
                              Ooo! Widzem, ze baby barzyj o piwie godajom, jako nase chłopy - Forumowice,
                              hehe. I nie dziwota! Bo od nojdowniyjsyk casów warzyniym piwa zajmowały sie
                              kobiety. " był okres kiedy piwo podawane przez kapłanki spożywano w
                              świątyniach" tak pise belgijski historyk Marcel Gocar. Karmiące matki przez
                              długi cos zachęcano do picia piwa, ftore miało sprzyjać zwiękseniu pokarmu
                              dlo dziecka. Fajne!

Jako relikt casów, kiedy baby warzyły piwo, w północnyk Niemczech zachowoł
                              sie podobno zwycoj dawania pannom w posagu narzędzi do wyrobu tego napoju. A
                              jesce w XIX wieku w Meklemburgii młodo małżonka, kie wchodziyła do swojyj
                              nowyj chałupy recytowała modlitwe: " Dobry Boże, kiedy warze piwo, pozwól mu
                              dobrze fermentować, a kiedy zagniatam ciasto, pozwól mu ładnie wyrosnąć"

Swięty Arnold ( a jest ik dwók - jedyn Lotaryńczyk ur.w 580 r.w Metz napełnioł
                              w cudowny sposób puchary piwem podczas jego pogrzebu) tyn drugi , ftory
                              pochodziył z Tiegem (ur.w 1040 r) jako biskup we Flandrii i Walonii nakazał z
                              ambony, aby podczas zarazy ludzie zamiast wody pili piwo, co uratowało im
                              życie.

Jak widzicie momy świętyk od piwa, w Nieczech - św. Wawrzyniec i Wit
                              ( juz teroz wiym, cemu choroba św. Wita). W Austrii i Bawarii - św. Florian, w
                              Monachium - św. Bonifacy, w Alzacji - św. Leonard. Jee , nie za duzo ik? Moze
                              wy jesce jakik znocie?
                              A w Polsce momy jakiego świętego od piwa? Ftoz wie? He?
                              Telo.Pozdr.
                              • Gość: Szwager szpas musi byc przeca IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.03, 13:24
                                No ja, to prowda przeca, co jak "baby" piwa nawarzom to juz lepi niy idzie,
                                hehe.
              • ciupazka Re: ....Mom smak na...śpiywanie o piwku... 13.02.04, 13:39
                hanys_hans napisał:

> Piwo to moje paliwo!
                >
                > <a
                href="schlesien.nwgw.de/biesiada2/brzuch_jak_kuleczka.mp3"target="_blank"
                >schlesien.nwgw.de/biesiada2/brzuch_jak_kuleczka.mp3</a>
                > Noo to pyrsk ludkowie! Na zdrowie!

Przed laty jako furman w browarze raz po raz
                z koniami i furmanką woziłem piwko wraz
                a beczki pełne piwa ,
                zaprawde powiem wam
                to były piękne czasy,
                a potem piłem sam

Refr.:

Pić piwko, to jest śpas
                tylko z beczki i musi być gaz
                mój brzuch okrągły jest
                jak kuleczka, no spójrzcie , tak jest
                a kto nie wierzy mi, niech spróbuje,
                niech pije, niech wie,
                że piwko tak czy tak
                jest najzdrowsze, to wie cały świat.

Ja jestem muzykantem to każdy wie jak dzwon
                na moim klarnecie mam zawsze piękny ton
                Stoimy tak na scenie i podgrywamy ci
                byś brzuszek miał okrągły
                od piwa, uwierz mi.

Refr.

A kiedy już do syta
                wreszcie napijesz się,
                to otwórz sobie kranik
                i spuść to byle gdzie,
                by brzuszek znów napełnić
                musisz postarać się,
                pamiętaj o tym zawsze,
                bo brzuszek tak twój chce.

Refr.

www.sylvia-online.de/TrinkmannAnim.gif

Telo. Pozdr.

• Gość: Szwager Re: ....Mom smak na... IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.03, 13:47
      Suyszouch ostatnio take cos:

Dobre pifffo je jak Halny, wspomago opynd seksualny.
      • Gość: Szwager Re: ....Mom smak na... IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.03, 13:48
        popynd miauo byc
        • Gość: ola-f Re: ....Mom smak na... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 13:50
          A chłopom to ino na myśli...
          • Gość: Szwager Re: ....Mom smak na... IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.03, 13:53
            Ja, jo juz dzisio dwa piffa wypiou, mosz prawie.
            He,he!
            • ciupazka Re: ....Mom smak na... 28.12.03, 01:33
              jesce piwko i spać...Hej! Dobranoc!
              • laband Re: ....Mom smak na... 28.12.03, 12:35
                a jo prawie stanou!, hehe!!!
                • ciupazka Re: ....Mom smak na... 28.12.03, 13:56
                  ... i zacynos od piwa? Radze uwazować kielo kufli wypijys! Ciekawe, po ftorym
                  u Tobie som przywidzynio takie, he?

www.sydes.net/jokes/flash/beer.swf
                  • laband Re: ....Mom smak na... 28.12.03, 14:06
                    to se dopiyro we "Sylwestra" byda mog sprawdzic - narazie ino ostrza smaki
                    • roomtsays Re: ....Mom smak na... 28.12.03, 14:19
                      Na pigwóweckę, hehehe? Zaraz będziesz miał pocztę! ;o)))
                      • laband Re: ....Mom smak na... 28.12.03, 14:29
                        przeczytouch - Dziynki - uzywom inkszego Messyngera.

Co do tego inkszego to prawie sie kole tego krynca
                        • roomtsays Re: ....Mom smak na... 28.12.03, 14:38
                          Córka gada przez mikrofon cięgiem, może to ten sam... Poproszę ją o prywatne
                          lekcje. ;o)))
                        • roomtsays Re: ....Mom smak na... 28.12.03, 14:46

laband napisał:

> przeczytouch - Dziynki - uzywom inkszego Messyngera.

Możesz podać www?
                          • laband Re: ....Mom smak na... 28.12.03, 15:04
                            szkryfnouch ci juz y-maila
                            • roomtsays Re: ....Mom smak na... 28.12.03, 15:31
                              Dzięki, a ja pogadałem z Hanyskiem ;o)))
                              • labant Re: ....Mom smak na...kutasa 28.12.03, 15:34
                                A kutasika mu obciagnales, atrapo mlodzienca.
                                • Gość: Ewa Re: ....Mom smak na...kutasa IP: *.it-net.pl 01.01.04, 18:06
                                  ...czyżby na takiego? Proponuję piwo!

www.sydes.net/jokes/flash/beer.swf
                                  • ciupazka Re: ....Mom smak na...pasztet... piwny .. 27.01.04, 11:28
                                    ... na pasztet piwny

składniki:

1 mały królik, 1 kurczak, 500 g udźca cielęcego, 500g karkówki wieprzowej, 4
                                    litry jasnego piwa, tymianek, liść laurowy, 30 jagód jałowca, 15 ząbkow czosku
                                    5 listkow zelatyny, sol i pieprz.

Sposób przyrządzania:

Odzielić od kości mięso królika i kurczaka, pokroić w kostkę. Z piwa, tymianku
                                    liścia laurowego, jagód jałowca, czosnku, soli i pieprzu sporządzić zaprawę, w
                                    której marynować mięso przez 24 godziny.
                                    W rondlu do pasztetu umiescic kolejno warstwę mięsa, 2 listki zelatyny, warstwę
                                    mięsa, i 1 listek zelatyny. Dodać resztę sosu z zaprawy, przykryć przykrywą.
                                    Piec 3 godziny w gorącym piekarniku(180 stopni) w kąpieli wodnej. Po wyłączeniu
                                    piekarnika pozostawić przez 2 godziny.
                                    Pasztet wyjąć z rondla po 48 godzinach, podawać w plastrach z chrzanem,
                                    chlebem piwnym, i piwem

Chleb piwny - nic prostszego, zarabiać ciasto 350 cm3 piwa, 10 dag drożdży, sół
                                    2 łyżeczki i mąki guantum satis. Po wyrobieniu i wyrośnięciu upiec.

SMACZNEGO !!!

• laband Re: ....Mom smak na...pasztet... piwny .. 27.01.04, 11:58
                                      To musi byc dobre.

Ales Trefioua o jedzyniu - jo prawie skonczou flaczki robic, hehe.
                                      • ciupazka Re:..Mom smak na..wiejską...zupę ..piwną.. .. 27.01.04, 12:31
                                        Wiejska zupa piwna

składniki:

200g wędzonego podgarla, 200g zielonej kapust, 200g marchewki, 100g rzepy, 200g
                                        selera naciowego, 100g porów (tylko biała część), 100g pieczarek, 50 masła,
                                        750ml jasnego piwa, 1,5l rosołu, 300g grubo utartych ziemniakow, 1/2 bułki
                                        paryskiej, 80g tartego sera typu ementalskiego, mielona papryka, koperek lub
                                        zielona pietruszka.

Sposób przyrządzania:

Pokroić podgarle w grubą kostkę, również w gruba kostkę warzywa obrane,
                                        podsmazyć podgarle na maśle, dodać warzywa i dusić kilka minut pod przykryciem.
                                        Dolać piwo, potem rosół, dorzucić utarte ziemniaki, gotować godzinę na wolnym
                                        ogniu.
                                        Przygotować grzanki z cienko pokrojonej bułki, posypać je tartym serem i
                                        papryką. Podpiec w niezbyt nagrzanym piekarniku.
                                        Gorącą zupę, posypaną zielonym koperkiem, podawać z grzankami. SMACZNEGO.
                                        Pychota!
                                        • ciupazka Re:..Mom smak na..wiejską...zupę ..piwną.. .. 07.02.04, 10:17
                                          Sobota, niedziela, casu więcej - to jom zrobimy, myślem o zupie piwnyj, ba
                                          jako. Spróguje uwarzyć jom bez rzepy, bo jyj ni ma, kacke z jabłkami
                                          upieke, brusznice smazone do tego, kompot z cornyj porzecki. Zły obiod?
                                          Sprógujcie pedzieć, ze zły! No to do roboty...

Ech! Zarcia bee na trzy dni, a moze i śtyry, zoleży cy domownikom bedzie
                                          hasnowało to, co zrobie. Nie bedom fcieć, to bede pucyc sama, a wte napewno
                                          śtyry dni mi zyńdzie, zakiela to syćko pozjodom. Hehe... No, chyba ze
                                          Forumowiców zaprose na obiod. Zaprosom! Przydziecie, he?

Pytocie sie cemu tak świątecnie? Bo dzisiok ostatni dziyń Święta MAŁPY, a
                                          kie przecytałak horoskop chiński z okazji Roku Małpy dlo kozdego domownika
                                          ( w rodzinie), to okazuje sie, że mom piykny zwierzyniec w chałupie. Kie
                                          wezne ino swojom rodzine to mom: tygrysa, smoka, węża, konia, nei jo jesce -
                                          zając. Radze Wom kupić "Twój Styl" z lutego, to sie i Wy dowiycie, co wos
                                          ceko w Wasym zwierzyńcu, hehe. Dobrego cytanio i humoru na niedziele! Hej!
                                          Telo.Pozdr.
                                          • ciupazka Re:...Mom smak na "chlyb w płynie" .. 08.02.04, 19:11
                                            ...to sie znacy piwo. Tak w latach dwudziestyk nazywali piwo = "chlyb w
                                            płynie". Juz wte ukazywały sie broszurki pt.:" Piwo jako napój i odżywka".

Okazuje sie , ze piwo to nojzdrowsy pokorm wymyślony przez cłeka, haj.

Browar Pomorski Józefa Chronowskiego z Torunia produkował w latach 30-tych
                                            piwo o nazwie: "Śmietanka Pomorska", a jedna z bydgoskich wytwórni nazwała
                                            niskoprocentowe piwo "Iskrą Bożą". Browar Bydgoski, największy wówczas na
                                            Pomorzu sprzedawał pod nazwą "Matuś" piwo ciemne adresowane do plekających
                                            matek, a na etykietach były kobiety z niemowlęciem przy piersi, podobnie było
                                            na Śląsku.W Malopolsce pito raczej wino.

Picie piwa polecają nawet (o zgrozo) lekarze dzieciom w celach kuracyjnych,
                                            sportowcom, chorym, małokrwistym, i rekonwalescentom. Wypicie 1,5 ltra piwa
                                            dziennie, jest bardziej pożyteczne od wypicia takiej samej ilości herbaty.

Fragment broszury z lat 20-tych:

"Zestawiając wartości odżywcze piwa z różnymi pokarmami , średnia wartość
                                            odżywcza 1 litra piwa normalnego jest równoznaczna z wartością odżywczą:
                                            210 g chleba
                                            568 g ziemniaków
                                            940 g jabłek
                                            64 g masła
                                            570 g mleka(...)
                                            4 -8 litrów piwa dziennie mogło by teoretycznie wystarczyć na utrzymanie
                                            organizmu ludzkiego przy życiu". Nie dziwota, ze brzuchy rosną...

Po tym wywodzie Wasze zdrowie i dla zdrowia, piję razem z gośćmi, którzy także
                                            przyszli z piwem, hehe. Hej!
                                            • dialektolog Re:...Mom smak na "chlyb w płynie" .. 08.02.04, 19:48
                                              ciupazka napisała:

> Po tym wywodzie Wasze zdrowie i dla zdrowia, piję razem z gośćmi, którzy
                                              także przyszli z piwem, hehe. Hej!

No to i Wasze!
                                              Znad swojego piwecka
                                              Dialektolog
                                              • ciupazka Re:...Mom smak na "chlyb w płynie" .. 08.02.04, 21:14
                                                Dzięki! Rzeczywiście po tym piwku, nei po tyj kacce cuje sie telo ocięzało,
                                                ze trza bedzie głowicke przywinąć i zabocyć o świecie, tymbardziej, ze
                                                jutro do roboty nietoty. Hale zakiela jom przywine, to jesce Wom powiym,
                                                cobyście opo piwie nie siadali w autko, bo dopuscalne stęzenie alkoholu u
                                                kierowcy wynosi 0,2 promila. Oznoco to, ze przed jazdom mozecie wypić małom
                                                śklonecke ino (0,2 l) piwka. A nieftorym to i ta krapecka za duzo, haj.

Pytajom, kielo trza casu na to, coby po 1 piwku (0,5 l)o mocy 5% mozno było
                                                siednąć za kierownice i brać sie przed sie? No to patrzojcie:

Chłop 75 kg - po 3 godz.
                                                Chłop 100 kg - po 2,5 godz.
                                                Baba 55 kg - po 3,5 godz.
                                                Baba 70 kg - po 3 godz.

A kie ftoro wozy , to tako w auto lepiyj niek nie siado, ani piwa niek
                                                nie pije, dobrze jyj zrobi, kie bee nozkami przebiyrac i w dodatku krzyźwo,
                                                ba jako. To samo dotycy chłopów, a kie wypijom, to wartko rzyc układać na
                                                pościeli, coby pote nie godali, ze po piwie spod z g... i zabiył sie, hehe...
                                                Telo Pozdr.
                                                • ciupazka Re:...Mom smak na U - BOOT - Zaprosom! .. 09.02.04, 22:30
                                                • ciupazka Re:...Mom smak na U - BOOT .. 09.02.04, 22:38
                                                  Zaprosom ino tyk, ftorzy majom mocne głowicki, haj!

butelka jasnego piwa(0,5l)
                                                  20 -50 ml żytniej wódki

Kufel napełnić piwem. Wódkę wloć do kieluska i tak wkładać do piwa coby
                                                  kielusecek pomalućku opadoł. Zacynać pić zakiela dotknie dna. Przednio zabawa.
                                                  Sprógujcie!
                                                  Telo.Pozdr. Hej!
                                                  • roomtsays Re:...Mom smak na U - BOOT .. 13.02.04, 19:30
                                                    Hehehe! Tego "dania" nie znam... Trzeba spróbować! ;o)))
                                                  • ciupazka Re:...Mom smak na.. moskolicki... 14.02.04, 22:47
                                                    Zakiela te moskolicki byk se wymarzyła, to lepiyj zrobie, cobyk Wom
                                                    wiyrycek o nik przybocyła, a przecie były casy, kie my je w kozdy dziyń
                                                    musieli w chałupie jeść, a teroz trza ik sukać w regionalnyk knajpak, ba
                                                    jako! Casy, casy zmieniyły sie. Zostały ino wiersycki o nik?

"Kiek była mało, to był taki cas,
                                                    ze cepami owies młócił tata nas.
                                                    Wyseł na sope, zrucoł snopecki,
                                                    pote ik układoł na boisku w rządecki
                                                    i po nik bił,
                                                    kielo mioł w ręcak sił.
                                                    Choć mioł coło zlote potem
                                                    nie narzykoł na robote,
                                                    bo fcioł ubić troche ziorka,
                                                    coby dzieciom mieć do gorka.

Dzieci u nos było seść,
                                                    kozde woło głośno jeść!

Jak młócenia kwila usła,
                                                    związoł słome do powrósła
                                                    Mama owies zgarnowała,
                                                    na korytku zapolała,
                                                    plowy śniego wyduchala,
                                                    i cyściutkie ziorko wziyna
                                                    ususyła je do młyna.

Ze mioł młynorz dość ochoty,
                                                    zemleł na mąke owiys złoty.

My z tyj mąki - górolecki
                                                    piekli cienkie moskolicki.
                                                    Pote sie je z masłem jadło
                                                    abo suche, jak to padło.
                                                    Jodł nas tata, jadła mama,
                                                    a my ś nimi tyn nas chlebuś
                                                    skolnyj ziemi."

"Moskolicki" Zośka Graca z Poronina.

Telo ku przybocyniu! A smak trza se sować do nuku, haj!
                                                  • ciupazka Re:...Mom smak znów na piwko..... 16.04.04, 11:30
                                                    To juz podejrzane, nie uwozocie? Fto jesce mo smak, he?

Moze sie ftory zgłosi do towarzystwa, ba jako...Pocekomy jesce...
                                                  • Gość: Ciupazka Re:...Mom smak znów na piwko..... IP: *.it-net.pl 28.05.04, 22:44
                                                    Nawet ni ma z kim wypić? Ki pieron, syćko telo sporządniało, ze juz piwa
                                                    nie pije. Zwlekłak sie ku chałupie po robocie w ogródkach i mom chęć
                                                    wyjątkowom na piwko Tyskie, bo ino to uznaje, no moze jesce Perłe. Wase
                                                    zdrowie. Hej!
                                                  • hanys_hans Re:...Mom smak na U - BOOT .. 28.05.04, 22:56
                                                    ciupazka napisała:

> Zaprosom ino tyk, ftorzy majom mocne głowicki, haj!
                                                    >
                                                    > butelka jasnego piwa(0,5l)
                                                    > 20 -50 ml żytniej wódki
                                                    >
                                                    > Kufel napełnić piwem. Wódkę wloć do kieluska i tak wkładać do piwa coby
                                                    > kielusecek pomalućku opadoł. Zacynać pić zakiela dotknie dna. Przednio
                                                    zabawa.
                                                    >
                                                    > Sprógujcie!
                                                    > Telo.Pozdr. Hej!

U nos to sie nazywo "UBOT"(łudz´ podwodna) cza se dac´ ino pozoor co by tego
                                                    keliszka czasym niyspouknyc´
                                                  • ciupazka Re:...Mom smak na U - BOOT .. 13.08.04, 22:10
                                                    Niek Ci bee U-BOOT, moze wreście bedzie okazyjo do sprógowanio..., he?
                                                  • Gość: Ciupazka Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. IP: *.it / 217.153.209.* 12.10.04, 13:21
                                                    Kto mi potowarzys? He?
                                                  • antosia21 Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. 12.10.04, 18:55
                                                    Pewnie juz wypite??
                                                    Niestety spóźniłak sie, hale mom jesce sok malinowy a i piwko jest, więc
                                                    piyknie pytom!!
                                                    Ni mom teroz ani chwili wolnego casu, hale nie zabocyłak o Was i o FZ,
                                                    Serdecnie pozdr. i ściskam ciepło!!
                                                    P.s; U was tyz telo zimno?? brrr....
                                                  • ciupazka Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. 12.10.04, 19:08
                                                    Pierońsko, zapowiadajom nockom minus śtyry, wartko syćko ściągom z działki
                                                    do chałupy, domarzłak, choć zek sie rusała. JaNTOŚ WYBIYEOS SIE 21 NA TOM
                                                    KONFERENCKE GORALSZCZYZNA, ZACYNO SIE O 9 NA UJ Collegium Novum, ul. Gołębia
                                                    24. Przyjdze, do 13, pote jedziemy do Bukowiny, po drodze zwiedzanie
                                                    Łopusznej i Ludźmierza. Mogłabyś piyknie ubrano sie zjawić na 10. (ozpocęcie
                                                    Konferencji). Tu doł dialektolog hasło wątku "Konferencja ..." Przyjdze, a
                                                    teroz sie ozgrzeje gorącym piwkiym, hale domarzłak... Twoje zdrówecko i nasyk
                                                    Forumowiczów syćkik. Hej!
                                                    Telo.Pozdr.
                                                  • antosia21 Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. 12.10.04, 19:38
                                                    Kieby nie to że stolica rozpusty i eroticonu tak odległo od Krakowa,to byśmy
                                                    syćka w komplecie z nasym dziecyskiem przyjechali (a stroje tutok w szafie momy)
                                                    hale niestety obowiązki na ucelni i w pracy nie pozwolą nam w tym miesiącu
                                                    zawitać na Podhole, ale cekom na relacje i pozdrawiamy.
                                                    A zamiast piwka z sokiem chyba zaserwuję sobie piwko na ciepło z goździkami i
                                                    jajkiem!!
                                                  • ciupazka Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. 12.10.04, 21:25
                                                    Byłak pewno, ze w Krakowie siedzis, a to jest na UJ. Hej!
                                                  • Gość: Antosia Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. IP: *.chello.pl 13.10.04, 17:33
                                                    Kiebyk siedziała w Krakowie to w kozdym tyźniu by my byli na nasej ukochanej
                                                    Bańskiej, a tak...niestety trzeba spaliny za oknem wąchać i z utęsknieniem
                                                    wycekiwać kolejnego urlopu!! Pzdr.
                                                  • ciupazka Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. 13.10.04, 19:31
                                                    Poźryj skąd ludziska nie przyjyzdzajom na te trzy dni, a jo w niedziele tyz u
                                                    swoik, nie licom km, bo to I tego typu konferencja, pożryj na tyn wątek
                                                    dialektologa:" Konferencja, konferencja, konferencja" . Dzisiok dostałak juz
                                                    uaktualniony (ostatni) program: bedziymy sie piyknie wozić: Kraków - Łopuszn-
                                                    Ludźmiyrz - Bukowina - Nowy Targ - Bukowina - Zokopane - Kraków - nej do
                                                    chałupy kozdy w swojom strone. A KIELO ATRAKCJI po drodze... Skoda, ze Wos nie
                                                    bedzie.Hej!. Jessyk! Bier sie tyz! Choć posłuchać referatów. Cęść
                                                    artystycnom zapewniajom Szaflarzany. Mos blisko. Hej Dziywecki!!! Juz sie
                                                    radujym, ba jako.
                                                    Telo.Pozdr.
                                                  • ciupazka Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. 04.01.05, 16:10
                                                    ... i to z jantosiom 21. Kaześ sie podziała??? Syćkiego nolepsego w Nowym
                                                    Roku! Poźryj z se tu casami!
                                                    Telo.Pozdr. dlo Wos!
                                                  • antosia21 Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. 22.02.05, 14:04
                                                    Witojcie!!
                                                    Mom nadzieje ze propozycja jest nadal aktualna?!
                                                    Juz śtyry godzinki cytom te syćkie zaległe posty...i co??
                                                    Chwała Panu Bogu nic sie nie zmieniło. Starzy znajomi w komplecie (z Ciupazką
                                                    na czele)
                                                    Pozdrawiam syćkik forumowiców!!
                                                    P.s: postaram się odwiedzić was jutro a teroz zmykom!!
                                                  • laband Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. 22.02.05, 14:22
                                                    cztyry godziny!!??

to ci musiauo ale we gardle juz jak na Saharze sie zrobic', pra?

kuflik piwa ze malinowym sokym to kozdo frelka od czasu do czasu je rada se
                                                    szluknonc'
                                                  • ciupazka Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. 22.02.05, 18:44
                                                    Witoj Jantoska!!! Juz myślałak, ze rodzis abo co...Hehe...Pchoj sie ku
                                                    nom.
                                                    Telo.Pozdr.
                                                  • antosia21 Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. 22.02.05, 22:31
                                                    Bóg zapłoć za witacke!!
                                                    He...he...co to, to nie!! Póki co nie mom w planach.
                                                    Wróciłam na FZ bo mi się barz ckniło za Wami syćkimi!!
                                                    Cosik mi sie widzi ze tu jakaś krucjata antyciupazkowa mo miejsce ;)
                                                    No cóz, jesce sie taki nie urodził, ftóry by syćkim dogodził!!
                                                  • ciupazka Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. 22.02.05, 22:45
                                                    Warsiawka i nie ino, dobiyro sie do nasyj rzyci, hehe, Jantoś nie domy sie.
                                                    Wołoj chłopecka i przytrzymiymy towarzystwo, ftore fciało by jesce u nos
                                                    rządzić, ba jesce i nos wykobzicyć. Na jako!!! Nie wiym cy temu, ze tam juz
                                                    ni ma co ukraść, cy ni mogom przepatrzyć, ze my momy ik kansi, jakoz
                                                    myślis, Tyś tam blizyj, hehe. Cstuje herbatkom z pigwoweckom! Skońcyłak co
                                                    dopiyro robote, ni moge sie obrobić, a jutro tyz na baczność, Dzisiok
                                                    miałak termin badanio technicznego wielgiygo mojego pojazdu, pół dnia mi
                                                    zesło, jutro do wydziału komunikacji, ino sie za kiesonke trzymie, hamulce
                                                    tylne, hamukyc ręcny, posek klinowey, uszczelke pod pompom olyjowom,
                                                    termostat, kruca dudków mi zabraknie, nie godajęcy o opłatak przy tyk
                                                    formalnościak a i naprawie, Ech! Dobrze, ze jesce pore godzin zleconyk
                                                    chyciyłak (360/rok), to kóniyc z końcym wiązem, choć połowa dudków idzie na
                                                    te opłaty podotkowe i ZUS. Złodzieje...psiokrewecno psiokrew... nie inacyj.
                                                    Hej!
                                                    chyciylak
                                                    ( 360/rok))
                                                  • antosia21 Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. 22.02.05, 23:13
                                                    Mojemu chłopu się siarlotki fciało, więc rada nie rada warciutko do kuchni,
                                                    potym zaś dziecysko kłaść nyny...a teroz nareście chwila wytchnienio!!
                                                    Co do tyj Warsiawki to myśle sobie,zek się odzywać moze i nie powinna, bo jak
                                                    wiecie moja druga połowica-siuhaj z piyknego Podhola, ja zaś dziywce ftórego
                                                    dziadki w warsiawskim (a nie inksym) powstaniu walcyli. Jednak kie zek dzisiok
                                                    te syćkie brednie cytoła to jaze mi sie słabo robiło!!
                                                    Że zarozumiała, przemądrzała, stara panna około 30ki i inne takie...no
                                                    cóż...szkoda gadać!
                                                    Ludzi jednak jedną miarą zmierzyć się nie da, a i wśród warsiawiaków porządne
                                                    ludziska się znajdą ;) he...he...
                                                    Pewnie i w moją stronę polecą jakieś epitety,ja jednak Góroli (zwłaszcza
                                                    jednego) i piykne skalne Podhole pokochałam i bedę na FZ za Górolami stała
                                                    murem!! Pzdr. :)
                                                  • laband Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. 23.02.05, 07:25
                                                    he,he, powiydz jo nigdy we Tatrach niy bou, a za Goralami zowzdy byda - co to je?
                                                  • ciupazka Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. 09.05.05, 19:54
                                                    Ciągnie swój do swego... ludzie kansi cujom fto, skąd i jaki? Ba , cego sie
                                                    po nim mozno spodziywać. Moze i temu. Wase zdrówko. Gorące pifffko z
                                                    sockiym malinowym , aspiryne i wiadomo ka... Boooze włącyli grzejniki,
                                                    przecie chetki zek febry dostała z tego zimna, nie inacyj. Hej!
                                                  • Gość: Ciupazka Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. IP: *.it-net.pl 29.07.05, 14:36
                                                    No, cas na dychnięcie, piwko i coby djabli wziyni tom ozpare! Juz mom
                                                    dość tego waru , ka nie pódzies to war! WAse zdrowie!
                                                  • ciupazka Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. 26.12.05, 11:23
                                                    Przejadłak sie, na nic ni ma smaku hale na piwo - tak, o piwie tyz nigdy
                                                    dość. Nei to za wase zdrówko nadwyręzone przy świętak cas śklonice
                                                    dobrego piwa lyknąć a i za wiedze o nim tyz. Tak mi sie widzi, abo mi sie
                                                    ino zdaje, że łyk piwa bractwu piwnemu na Forum Zokopane przed połedninom
                                                    nie zaskodzi Hej!

www.bractwopiwne.pl/?lang=pol&men=beer&num=hist
                                                  • Gość: Ciupazka Re:.Mom smak na Tyskie z sokiem malinowym.. IP: *.it-net.pl 07.04.06, 16:39
                                                    Jantoskaaaaa! Cemu Cie ni ma? Zaś mom smak na Tyskie. Obezwij ze sie. Hej!
                                                  • ciupazka Re:.Mom smak na piwo z sokiem malinowym.. 08.11.06, 00:22
                                                    Jest kto chętny? Spania ni mom i piwa mi się chce...Susy mnie i juz...
                                                  • Gość: ciupazka Re:.Mom smak na piwo z sokiem malinowym.. IP: *.it-net.pl 08.11.06, 14:47
                                                    Nei nie dziwota ze pote, po piwie, trzymajom sie Wos żarty i dowcipy:

www.bractwopiwne.pl/?lang=pol&men=humor&type=0&id_o=38
                                                  • Gość: ciupazka Re:.Mocie smak na "piwo papieskie".? IP: 84.201.213.* 27.05.07, 17:20
                                                    "Smak papieża
                                                    Smak "papieża" kosztuje 9,90 zł. Tyle trzeba zapłacić za pół litra piwa z
                                                    Benedyktem XVI i jego rodzinnym domem na etykiecie. Piwo nosi miano papieskiego
                                                    i zostało wyprodukowane przez browar Weideneder w Tann, niedaleko rodzinnej
                                                    miejscowości Josefa Ratzingera. Podczas gdy Niemcy mają "papieża" do picia, my
                                                    mieliśmy i wciąż mamy słynne wadowickie kremówki, ulubione ciastko Jana Pawła
                                                    II. (ceg)"
                                                    Tak sie wej manipuluje autorytetami...Syćko syckim wolno?
                                                    Jo ni mom smaku na paieza, hale na piwo i to nase tak. Ciekawość, cy
                                                    Benedykt XVI o tym wie?
                                                  • Gość: gośc Re:.Mocie smak na "piwo papieskie".? IP: 80.54.174.* 28.06.07, 18:17
                                                    mam smak na zimnego, butelkowego żywca, oscypka i górala hahahahahah :)albo w
                                                    odwrotnej kolejności:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka