Dodaj do ulubionych

głos rzosądki z Gazety Finansowej ?

03.10.09, 13:12

LINK

Czyżby powoli niektórzy zaczęli wątpić w nieomylność tow. Balcerowicza ?
Obserwuj wątek
    • robisc Re: głos rzosądki z Gazety Finansowej ? 03.10.09, 13:46
      pls cytujcie wszystkich na tym formum, nawet autorow Nasz Dzienika, tylko nie
      Szewczaka; ten czlowiek wpada w coraz wieksza frustracje i paranoje; szczerze
      polecam lekture masochistom - satysfakca gwarantowana
      • lastboyscout liberal znaczy bolszewik 04.10.09, 01:36

LIBERALE !

Przypominam, ze forum sluzy do DYSKUTOWANIA a NIE do CENZUROWANIA.

W tym roku zadłużymy się na kwotę brutto 160 mld zł, w 2010 r. na kwotę brutto
        203 mld zł, czyli przez 2 lata Rostowski zadłuży Polskę na ok. 50 proc. tego, co
        pożyczyliśmy jako Skarb Państwa przez ostatnie 20 lat.

BUM!!!
        • robisc Re: liberal znaczy bolszewik 04.10.09, 10:11
          czyzbym cos wycial, zaledwie porosilem; jak tam drukarka w Stanach nie zacina sie?
          • lastboyscout Re: liberal znaczy bolszewik 04.10.09, 14:52

>jak tam drukarka w Stanach nie zacina sie?<

Robi! Gdzie ty zszedles z takim tekstem ?!

Gdybys czytal, ZE ZROZUMIENIEM, mnie i Vice_Versa moze pojalbys w koncu (WRAZ
            ZWIEKSZOSCIA UCZESTNIKOW TEGO FORUM) ze
            na pozyczaniu I drukowaniu SIE ZARABIA a na pozyczaniu DAJE SIE ZARABIAC INNYM.
            (patrz prawo K-G lub wpisz w wyszukiwarce: LastBoyScout/eksport zobowiazan
            kredytowych)

W swietle powyzszego WIEKSZOSC dyskusji na tym forum NIE MA zadnego sensu ...
            • robisc Re: liberal znaczy bolszewik 04.10.09, 19:07
              alez pisz dalej; tworzysz niezapomniana atmosfere; co do tresci - to dla mnie
              wyzsza abstrakacja; ja niestety znam sie tylko na zwyklej emisji zadluzenia;
              • zbychowiec Re: liberal znaczy bolszewik 04.10.09, 20:06
                Robi - dzieki za wpis, piszac go pewnie wiedziales ze zostaniesz obiektem
                atakow. Co do lastboyscout - on juz dosc dawno odszedl z tego forum na zawsze,
                wiec to co tutaj teraz pisze to musi byc jakas podroba, nedzna imitacja naszego
                kochanego lastboyscouta.
                Szewczaka zas nalezaloby poprosic o to, zeby nam, zwyklym smiertelnikom,
                powiedzial co oznacza jego artykul, tzn. co wedlug niego nalezaloby teraz
                zrobic. Jest on z tego co widze klakierem przekreciarza stulecia, Bieleckiego,
                ktory doradza dalsze zadluzanie kraju i zniesienie progow ostroznosciowych. Jak
                do tego ma sie krytyka Szewczaka skierowana pod adresem zbyt duzego zadluzenia
                panstwa, nie pojmuje.
                • lastboyscout Re: liberal znaczy bolszewik 05.10.09, 00:03

>Co do lastboyscout -on juz dosc dawno odszedl z tego forum na >zawsze,wiec to
                  co tutaj teraz pisze to musi byc jakas podroba, >nedzna imitacja naszego
                  kochanego lastboyscouta.

Blad!
                  LastBoyScout jest unikalny nie tylko potrzeba zalogowania sie na tym forum.
                  I wchodzi i wychodzi kiedy jemu sie chce a nie tobie...

Aha! Mowa w dyskusji w ktorej JA uczestnicze NIE JEST o Szewczaku a o
                  wolnosci slowa i pogladow na tym forum
                  ... zdolasz wyczuc roznice?
              • lastboyscout Re: liberal znaczy bolszewik 05.10.09, 00:54

Moze odpuscilbys sobie te niewybredne, PERSONALNE zlosliwosci i zrobil w koncu
                to DO CZEGO sluzy forum czyli KONKRETNIE odpowiedzial na proste pytanie jakie
                zadal ci Przycinek (choc liberal to zachowuje resztki obiektywnosci i ludzkiej
                przyzwoitosci)

>a ja naiwnie myslalem, ze powinno sie propagowac prawde....
                >Zle napisal? a co zle napisal?
        • lepkie.lapki Re: liberal znaczy bolszewik 04.10.09, 11:56
          O ile określenie "Forum LIBERAŁÓW" z opisu forum PiG, który wisi dumnie nad
          nami, dotyczy większości wypowiadających się w tym miejscu, zgadzam się z Twoją
          ww. tezą. Oczami wyobraźni można czasem zobaczyć gorejące od bolszewickiego
          fanatyzmu oczy co po niektórych dyskutantów. Nie zliczę, ile razy wyczytywałem
          tu takie typowo bolszewickie argumenty jak "kulka w łeb".

Osobiście jednak przezwałbym dominujących tu "liberałów" komunistami.

To, co wypisuje pan Szewczak (a co znajduje taki poklask wśród naszych
          "liberałów" - patrz niżej), podpada mi bowiem pod propagandę komunizmu i
          wychwalanie ustroju PRL. Tak odczytuję chociażby jego sugestie, że własność
          prywatna w gospodarce to zło i należałoby przywrócić państwową kontrolę nad
          większością przedsiębiorstw ("Odczuwają to obywatele kraju, który wyprzedał swój
          majątek narodowy w 70 proc. – w tym tak cenne banki, instytucje ubezpieczeniowe,
          handel wielkopowierzchniowy, przemysł spożywczy, przemysł przetwórczy, po części
          nawet system emerytalny (OFE).").

Poza tym (co w sumie jest typowe dla bolszewika, hmm) sam sobie przeczy. Z
          jednej strony jak niepodległości broni fundamentów tzw. Polski solidarnej
          ("Liberałowie proponują nam nową terapię szokową – rezygnację z indeksacji
          emerytur, likwidację rent inwalidzkich, cięcia w funduszach płac sfery
          budżetowej, cięcie ulg podatkowych, np. rodzinnych."), a z drugiej jego tekst
          jest jednym wielkim lamentem nt. lawinowo rosnącego zadłużenia.

No to albo rybki albo pipki, panie Havranek.
          • 0ion Re: liberal znaczy bolszewik 04.10.09, 12:19
            Określenie liberał wśród ludzi cywilizowanych zawsze miało pejoratywne zabarwienie. Trudno, żeby było inaczej jeśli każe się ludziom gryźć jak szczury i najlepszy to ten, który najwięcej zagryzł. To ideologia dla prymitywów i blondasków.
            A odkąd tak siebie określają postkomuniści z SLD czy PO to już zupełne dno smile
            • lepkie.lapki Re: liberal znaczy bolszewik 04.10.09, 13:06
              Oj, pojawiają się kolejne rozbieżności w definiowaniu.

> Określenie liberał wśród ludzi cywilizowanych zawsze miało pejoratywne zabarwie
              > nie. Trudno, żeby było inaczej jeśli każe się ludziom gryźć jak szczury i najle
              > pszy to ten, który najwięcej zagryzł. To ideologia dla prymitywów i blondasków.

Socjalizm zaś i totalitaryzm to ideologie czy ustroje dla istot wyższych oraz
              brunetów? You made my day.
          • zbychowiec brawo! 04.10.09, 19:53
            Wlasnie to samo mialem napisac ale mnie wyreczyles. U tego "autora" widac jakies
            rozdwojenie jazni. Z jednej strony krytykuje zadluzenie panstwa, a z drugiej
            lamentuje ze "panstwa Europy wprowadzily pakiety stymulacyjne a my nic!". Moze
            ten czlowiek ma zla diete albo co ?
      • przycinek.usa Re: cytujcie wszystkich 04.10.09, 02:08
        a ja naiwnie myslalem, ze powinno sie propagowac prawde....
        Zle napisal? a co zle napisal?

robisc napisał:

> pls cytujcie wszystkich na tym formum, nawet autorow Nasz Dzienika, tylko nie
        > Szewczaka; ten czlowiek wpada w coraz wieksza frustracje i paranoje; szczerze
        > polecam lekture masochistom - satysfakca gwarantowana
        • robisc Re: cytujcie wszystkich 04.10.09, 10:05
          Ty powinienes pamietac tego goscia; jako "ekspert" ekonomiczny LPR kilka lattemu
          proponowal wprowadzenie 50% podatku dochodowego dla bankow; zeby w pelni
          "docenic" jego wizjonerstwo nalezy przeczytac kilka artukulow wstecz; zgodnie z
          jego tezami np. nasze banki juz dawno powinny zbankrutowac; niestety nie zrobily
          tego, bo stosuja kreatywna ksiegowosc, do czego jakoby przyznal sie jawnie jeden
          z prezesow;

Gazety Finansowej (wydawnictwo Nu Media) nie stac jednak na lepszych autorow;
          Nasz Dziennik to przy tym szczyt sztuki dziennikarskiej;

forum.gazeta.pl/forum/w,140,97581569,,Czy_ktos_cos_wie_o_firmie_NuMedia_.html?v=2
      • diego_vesselis robisc, pomóz chłopie!!!! 04.10.09, 10:02
        oto kilka statementów paranoika i frustrata Szewczaka:

"W początkach polskiej transformacji w latach 89-90 nie mieliśmy
        praktycznie krajowego długu publicznego. Dług zagraniczny był
        niewielki, bo wynosił ok. 26 mld USD, dziś ten sam dług to ok. 250
        mld USD. W latach 1999-2000, a więc w czasie rządów ministra
        finansów i wicepremiera Leszka Balcerowicza, dług publiczny SP
        wynosił 264 mld zł, rósł systematycznie i dziś zbliża się do 700 mld
        zł, a przecież przez ostatnie 20 lat stosowano prawie wyłącznie
        recepty gospodarcze i fiskalne właśnie prof. Leszka Balcerowicza"

"Sprzedaliśmy już przecież blisko 70 proc. majątku narodowego z
        bankami na czele, a długi są coraz większe"

"W tym roku zadłużymy się na kwotę brutto 160 mld zł, w 2010 r. na
        kwotę brutto 203 mld zł, czyli przez 2 lata Rostowski zadłuży Polskę
        na ok. 50 proc. tego, co pożyczyliśmy jako Skarb Państwa przez
        ostatnie 20 lat"

mam problem, czy mógłbys powiedziec który z nich to paranoja a który
        frustracja, bo jakoś ani do jednego ani do drugiego powyższych
        fragmentów nie moge zakfalifikowąc, głupi jestem chyba
        • robisc Re: robisc, pomóz chłopie!!!! 04.10.09, 10:09
          patrz pytanie Pawla; czy nie tego chcieliscie pisiorowcy? powinniscie Vincenta
          noscic na rekach; pewnie, ze zadluzanie mi sie nie podoba, jednak takie sa
          trendy w gospodarce swiatowej; dobrze, ze przynjamniej nie uruchomilismy
          drukarki, co sugerowal Skrzypek
          • diego_vesselis Re: robisc, pomóz chłopie!!!! 04.10.09, 10:23
            jasne, gębę wytrzeć Pisem jest najłatwiej,Pis decydował prawie
            końcowe dwa lata z 20 o których w artykule jest mowa. Dobrze byłoby
            wreszcie wypluć tą pisowską żółć bo mocno skrzywia i zawęża pole
            widzenia.
            a Vincenta na rękach moge zanieść, ale na miejsce spoczynku

i jeszcze jedno: jak słysze o masowej akcji wyprzedawania majątku
            biznes.onet.pl/panstwowe-sprzedam,18541,3040285,1,prasa-
            detal
            to zdecydowanie lepiej byłoby włączyc drukarke niz oddac za bezcen
            to, co jeszcze jest cos warte. Chyba, że Stefaniak to kolejny
            frustrat i paranoik
            • diego_vesselis korekta 04.10.09, 10:26
              biznes.onet.pl/panstwowe-sprzedam,18541,3040285,1,prasa-detal
            • robisc Re: robisc, pomóz chłopie!!!! 04.10.09, 10:32
              aleternatywa jest podniesienie podatkow, na co PO sie nie zdecyduje, bo uderzy w
              swoj elektorat, czyli np. we mnie; wole prywatyzacje nieefektywnie zarzadzanego
              majatku SP, niz placenie wyzszych podatkow; budzet musi sie zbilansowac, no
              chyba, ze wlaczymy drukarke; kwestia swiatopogladu i partykularnych interesow,
              wcale tego nie ukrywamm
              • diego_vesselis Re: robisc, pomóz chłopie!!!! 04.10.09, 11:16
                robisc napisał:

aleternatywa jest podniesienie podatkow, na co PO sie nie
                zdecyduje, bo uderzy w swoj elektorat, czyli np. we mnie; wole
                prywatyzacje nieefektywnie zarzadzanego majatku SP, niz placenie
                wyzszych podatkow; budzet musi sie zbilansowac

jeżeli dobiegasz np. do 70-ki, to masz pełne prawo do tekiej opinii.
                Ale podejrzewam, że do 70-ki raczej dobiegaja twoi rodzice i wówczas
                taka opinia jest zdumiewająca. Z prywatyzacji na szybko i byle jak i
                w okresie, kiedy inwestor jest gotów zapłacic troche więcej niz
                prawie nic, środki z takiej "prywatyzacji" zbilansuja budżet może na
                rok, ale tez nie na pewno, czyzbyś byl az tak krótkowzroczny??? a
                poza tym inwestorzy na przykładzie łapownictwa ZC i MD wiedzą, że
                wystarczy rzucic parę srebrników i dostanie sie korzystnie majatek
                niczyj ( bo chyba nie masz watpliwosci, że za darmo nie załatwiali
                tych upustów podatkowych)

i jeszcze jedno: czy ty naprawdę wierzysz, że podatki nie zostana
                podniesione??? jezeli podniesiona zostanie opłata paliwowa i to tak
                drastycznie jak zapowiada ten hazardowy rząd, to skutek bedzie
                jeszcze gorszy niz podniesienie podatków. piękna manipulacja
              • 0ion Re: robisc, pomóz chłopie!!!! 04.10.09, 11:39
                PO uderzyłoby w swój elektorat gdyby podniosło podatki od balejażu i tipsów. Resztę może spokojnie podnosić dopóki PiS zrzuca z kaczystowskich bombowców stonkę na rosnącą w siłę i dostatek ojczyznę wykształciuchów smile
                • diego_vesselis Re: robisc, pomóz chłopie!!!! 04.10.09, 11:41
                  jeszcze jakbyś doprecyzował: w jaka siłę i w jaki dostatek
                  • 0ion Re: robisc, pomóz chłopie!!!! 04.10.09, 11:54
                    Jak to w jaką? A nasze supernowoczesne F16 strzeżace polskoeuropejskiego nieba? A dostatek byś zobaczył jakbyś mieszkał w Wawie. Ostatnio Gronkiewicz w błyskawicznym tempie za unijne pieniądze dobudowała na Trasie Łazienkowskiej dodatkowy pas dla autobusów. Dzięki temu cała południowa lewobrzeżna Wawa stała się jeszcze bardziej przejezdna smile
                    • diego_vesselis Re: robisc, pomóz chłopie!!!! 04.10.09, 12:11
                      tak, przepraszam, akurat mieszkam pod warszawą i miałem przyjemnośc
                      skorzystać z nowoczesnej, bardzo bezpiecznej arterii komunikacyjnej
                      budowanej bodajże przez Stefana Karwowskiego z dodatkowym i bardzo
                      szerokim pasem dla busów. Czas przejazdu od wiaduktu w Aninie do
                      ronda jazdy polskiej we wtorek około 10:30 około 80 minut = 10 km. I
                      co ciekawe busy jadące buspasem byłuy prawie puste. I mało tego
                      widziałem też conajmniej kilku papparazich siedzących w białych
                      samochodach i robiących zdjęcia jakims waznym chyba osobistosciom
                      pomykajacych tym pasem. A tak na marginesie- niezłe to źródło
                      dochodów budzetowych.....
                      jesli chodzi o takie przykłady mozna je mnozyc to prawda. I co
                      ciekawe to przykłady juz nie autorstwa Pisiorów tylko PO-jebańców
                    • damkon Re: robisc, pomóz chłopie!!!! 04.10.09, 22:28

Po co prowokujesz i obrazasz Robiscia? Na przyszlosc wszystkie takie
                      Twoje wpisy beda usuwane. Tak tez zrobilem i tym razem. Jezeli nie
                      masz nam nic ciekawego do przekazania poza obrazaniem innych, to
                      proponuje Ci zmiane forum na takie, na ktorym bedziesz mogl znalezc
                      godnych sobie dyskutantow.
                      • 0ion Re: robisc, pomóz chłopie!!!! 05.10.09, 00:19
                        Spójrz co napisałeś i zastanów się dlaczego daleko Ci do moderowania w taki sposób jak to robi np. Polarbeer
                        • damkon Re: robisc, pomóz chłopie!!!! 05.10.09, 00:34

Faktem jest, ze Polarbeer jest zdecydowanie lepszym moderatorem ode
                          mnie, co jednak nie zmienia jednej z podstawowych zasad tego forum a
                          mianowicie warunku unikania wzajemnego obrazania sie jego
                          uczestnikow. Wobec Ciebie mam tylko taka sugestie, zebys uszanowal
                          owa zasade.
                          • lastboyscout Re: robisc, pomóz chłopie!!!! 05.10.09, 01:01

Damkon gdzie twoja dawna bezstronnosc?!

Personalne ataki, cenzura Robisc'a stoja ponad forumowym prawem a on sam ponad
                            innymi forumowiczami tylko dlatego, ze ma wladze i poparcie pozostalych
                            aparatczykow tego forum?

Czy ktos ma tu jeszcze watpliwosci CO TO JEST BOLSZEWIZM?
                            • lepkie.lapki co to jest bolszewizm (forumowy) 05.10.09, 01:58
                              > Czy ktos ma tu jeszcze watpliwosci CO TO JEST BOLSZEWIZM?

W moim rozumieniu bolszewizmem jest postawa przejawiająca się nienawiścią wobec czyichś poglądów, przekonaniem o jedynej słuszności swoich własnych, niewychodzeniem poza myślenie sekciarskie, często okraszona niską kulturą wypowiedzi (gros bolszewików rekrutuje się z nizin społecznych, część znów demonstruje wulgaryzmami pogardę dla inteligencji i tradycji będącej dorobkiem tejże) a także chęcią upodlenia rozmówcy we własnych oczach choćby poprzez porównania zoologiczne (co przydaje się na polu walki, kiedy bolszewik przystępuje już do fizycznej eliminacji swoich przeciwników - nawet w bolszewiku tlą się przecież resztki humanitaryzmu).

Choć absolutnie nie mam Pana za takiego (zgodnie z moją definicją) a wręcz darzę Pana całym szacunkiem, na jaki stać liberała, gwoli ścisłości muszę stwierdzić, iż spełnił Pan własne kryterium bolszewika w tym oto wpisie:

forum.gazeta.pl/forum/w,17007,101075809,101098437,liberal_znaczy_bolszewik.html
                              • lastboyscout Re: co to jest bolszewizm (forumowy) 05.10.09, 02:09

Generalnie zgadzam sie z podana definicja bolszewika, ciesze sie, ze absolutnie
                                jej wedlug ciebie nie wypelniam, ciesze sie z obdarzonego mnie szacunku i ...
                                naprawde szczerze nie rozumiem takiej iterpretacji akurat tego mojego wpisu.

Pomysle jednak o tym, byc moze przyznam racje i wtedy na pewno to w przyszlosci
                                zmienie.

Uklony.
                          • 0ion Re: robisc, pomóz chłopie!!!! 05.10.09, 02:56
                            Nie pisałem do robisca per ty baranie tylko pisałem o baranach takich jak np. robisc, którzy zagłosowali na PO a teraz są strzyżeni.
                            Ale pal sześć, jak jest taki wrażliwy wpis można usunąć, chociaż moim zdaniem zareagował tak bo faktycznie czuje się strzyżony smile
                            To nie powód jednak, żebyś przy tej okazji oceniał czy moje posty są ciekawe czy nie czy w ogóle opowiadał się po czyjejś stronie.
              • zbychowiec Re: robisc, pomóz chłopie!!!! 04.10.09, 20:13
                Kolejny raz sie zgadzam. Lepszy jakikolwiek inny wlasciciel tych panstwowych
                "przedsiebiorstw" niz panstwo (czytaj: moj portfel). Nie lubie pasc bandy
                zwiazkowcow i innych nierobow. Cena nie gra roli, oddajmy nawet za darmo -
                bylebym nie musial juz doplacac do tych "sreber narodowych".
        • zbychowiec Re: robisc, pomóz chłopie!!!! 04.10.09, 20:09
          To bardzo proste. Ja bym to raczej nazwal schizofrenia. Jest tak dlatego, ze po
          wyliczeniu tych, niezaprzeczalnie prawdziwych faktow, pan Szewczak przechodzi do
          ... wychwalania zalet zwiekszania dlugu panstwa, pakietow stymulacyjnych itp.
          Co do ostatecznej diagnozy klinicznej to musimy sie dogadac, jednak niewatpliwie
          pan Szewczak ma cos nie tak z mozgiem.
    • pawel-l Re: głos rzosądki z Gazety Finansowej ? 03.10.09, 21:52
      Najśmieszniejsze jest to że kiedyś krytykowano go, że ogranicza wydatki i nie pozwala się zadłużać (za wysokie stopy%), a teraz że zadłużył kraj.
      Ludzie, zdecydujcie się czego chcecie...
      • greg-7 Re: głos rzosądki z Gazety Finansowej ? 03.10.09, 23:12
        Pod rządami tego towarzysza powstał KRUS (1991r.), a także zachowane
        zostały przywileje emerytów z SB, Milicji i innych członków aparatu
        represji.
        Drugie podejście zakończyło się tragicznie - 20% bezrobocie, a w
        konsekwencji wyjazd prawie 2 mln ludzi z Polski - Łukaszenka nawet
        nie jest gorszy od niego.
        Na czym właściwie polegały jego reformy?
        • zbychowiec Re: głos rzosądki z Gazety Finansowej ? 04.10.09, 20:23
          > Na czym właściwie polegały jego reformy?

Na tym ze teraz (jeszcze przez pare lat) masz co przejadac a za swoje zlotowki
          jeszcze niedawno (zanim Balcerka wypedzili) mogles nawet co nieco kupic na
          swiecie. Ale juz niedlugo koniec, nie ma nic takiego jak free lunch i niedlugo
          bedzie musial przyjsc ktos starszy i madrzejszy, taki nastepny Balcerowicz, zeby
          zrobic porzadek w tej republice buraczano-ziemniaczanej.
          • herr7 na rezygnacji z indeksacji płac i emerytur 04.10.09, 21:52
            Kto pamięta rozmowy przy Okrągłym Stole być może sobie przypomni, że największe boje przy "stoliku ekonomicznym" toczono o indeksację. Rządzący wówczas "komuniści" proponowali wskaźnik 0.8, czyli niepełną indeksację w sytuacji, gdy krajowi groził krach. Będąca wówczas w opozycji Solidarność nawet o tym słyszeć nie chciała. Skończyło się na 1.0, czyli tym czego chciała ówczesna opozycja, która nie spodziewała się że za kilka miesięcy sama będzie rządzić. Jedną z pierwszych decyzji nowego, "demokratycznego" rządu było spuszczenie zasady 100% indeksacji do muszli klozetowej. Hiperinflacja bez indeksacji + rosnące bezrobocie bardzo szybko zredukowało inflację, a napływ dóbr konsumpcyjnych w warunkach otwartych granic pozwolił zapełnić puste półki w sklepach. Przez następne dwadzieścia lat polski "dobrobyt" był w znacznej mierze na kredyt. Państwo jednak teraz stoi przed perspektywą ogromnego długu i załamania się systemu emerytalnego. Ten kryzys jedynie tę chorą sytuację odsłonił.
    • diego_vesselis niepotrzebna eskalacja 04.10.09, 15:03
      bardzo trafna uwaga, ale na boga!!! po co tutaj wetknąłes robisca!!!
      przez to pozostaje lekki niesmak, bo rzeczywiście dowaliłes mu bez
      jakiejkolwiek potrzeby
    • dorota_3 "Balcerowcz musi odejść" A.Lepper ( i J.Kaczyński) 04.10.09, 16:38
      Artykuł Szewczaka przeczytałam z rosnącym zdumieniem, kompletny
      bełkot. Autor albo przemilcza niewygodne fakty (byłyby całkowicie
      niezgodne z założoną tezą), albo przeczy sam sobie (na co słusznie
      zwrócili uwagę Lepie.łapki i Paweł, przykładów jest w tekście
      conajmniej kilka).

Ale to przeciez nie jest istotne, że Szewczak brawurowo mija się z
      prawdą i zdrowym rozsądkiem, ten artykuł to propagandówka. I stąd
      ten pozytywny oddźwięk wsród bojówki pisowskiej smile To właśnie
      chcieliście przeczytać, Panowie. A że to niezgodne z
      rzeczywistością, tym gorzej dla rzeczywistości...

Inna sprawa to pojawiające sie w tym wątku komentarze. Byłabym
      wdzięczna za doprecyzowanie równania liberał=bolszewik. Tak sie
      składa, że w moim najgłębszym przekonaniu to metody dziłania PiS-u
      są klasycznie bolszewickie.
      • greg-7 Re: "Balcerowcz musi odejść" A.Lepper ( i J.Kaczy 04.10.09, 16:59
        Byłabym
        > wdzięczna za doprecyzowanie równania liberał=bolszewik.

Obie doktryny, tj. socjalizm i liberalizm wyrastają z tego samego
        pnia. Ta sama filozofia życia, takie samo podejście do religii,
        etyki czy moralności. Jedyne co ich różni to spojrzenie na własność
        majątku. Bolszewik uważa że wszystko powinne być państwowe, a
        liberał uważa że nic nie powinno być państwowego.
        • dorota_3 Bzdury 04.10.09, 17:38
          > Obie doktryny, tj. socjalizm i liberalizm wyrastają z tego samego
          > pnia.
          Absolutna nieprawda. Socjalizm wyrósł z krytyki liberalnego
          kapitalizmu.

> Ta sama filozofia życia, takie samo podejście do religii,
          > etyki czy moralności.
          Równiez nieprawda - filozofia całkowicie odmienna. Wolność
          jednostki kontra omnipotencja państwa, zniewolenie ideologiczne,
          brutalna cenzura i fizyczna eliminacja przeciwników politycznych.

Może najlepiej byłoby zapytać załozycieli tego Forum (w
          podtytule "liberałów"), czy są bolszewikami smile
          • greg-7 Re:Dorota3 04.10.09, 22:54
            > Absolutna nieprawda. Socjalizm wyrósł z krytyki liberalnego
            > kapitalizmu.
            Nie jest ważne co z czego wyrosło ale jaki jest efekt końcowy.
            Wolność jednostki nie istnieje, tu i tu występuje nadrzędność prawa
            stanowionego nad prawem naturalnym, w ubydwu systemach odrzucono
            wiarę w Boga.
            Liberałowie podobnie jak komuniści szerzą medialną przemoc wobec
            chrześcijaństwa oraz wprowadzają ustawowe eliminowanie symboliki
            kościelnej, zasad moralnych, legalizują aborcję i eutanazję. Celem
            jest zniszczenie Kościoła i religii.
            Liberałowie kontynuują tworzenie "nowej moralności" rozpoczęte przez
            bolszewików i chcą odrzucić możliwość odniesienia się do obiektywnej
            prawdy w życiu publicznym i wprowadzenia podwójnych standardów
            moralności (obowiązujące w życiu publicznym i drugie w życiu
            prywatnym). Dzięki temu można zmusić lekarza do zabicia
            nienarodzonego dziecka lub uśmiercenia staruszka. Sumienia już nie
            ma, a człowiek staje się maszyną.
            Liberalizm to tylko unowocześniona wersja komunizmu, dzięki czemu
            łatwiej można to sprzedać ludziom.
            • damkon Re:Dorota3 04.10.09, 23:22

Liberalizm i komunizm to dwie skrajnie odmienne ideologie a Twoja
              argumentacja jest marna proba relatywizowania. Takim sposobem
              rozumowania mozna dla przykladu probowac porownywac kure z krowa i
              twierdzic ze tak w zasadzie rozmawiamy o tym samym. Na tym forum
              byla juz wczesniej dyskusja na podobny temat:

forum.gazeta.pl/forum/w,17007,45672274,45672274,liberalizm_jaki_.html
              • diego_vesselis Re:Dorota3 04.10.09, 23:42
                z punktu widzenia historycznych definicji istotnie były to dwie
                skrajne ideologie. Tak było kiedyś, kiedy jednostka była centralnym
                i niepodważalnym numerem 1 w jednym systemie a motłoch, masa -nie
                wiem jak to teraz nazwać- stanowiły centralny punkt tej skrajnej
                ideologii. Teraz te centra pomieszały sie ze sobą. Z punktu widzenia
                skutków nie widzę wiekszych róznic tych ideologii. Powiem więcej,
                liberalizm zaczął dbać bardziej o motłoch i masy (bankierskie) niz o
                jednostkę
                • damkon Re:Dorota3 04.10.09, 23:52

> Powiem więcej, liberalizm zaczął dbać bardziej o motłoch i masy
                  > (bankierskie) niz o jednostkę

Gdy liberalizm zaczyna odchodzic od swoich najwazniejszych zalozen,
                  to przestaje byc liberalizmem. W doktrynie liberalizmu nie moze byc
                  grup w jakikolwiek sposob uprzywilejowanych.
                • greg-7 Re:Dorota3 05.10.09, 00:45
                  Pierwszym, który na poważnie zajmował się tymi problemami był
                  Arystoteles. On przyjął, że prawa moralne są absolutnie obiektywne i
                  niepodważalne i z tego trybu myślenia wykształciło się
                  chrześcijaństwo. Liberalizm powstał o wiele później i o prawie
                  moralnym czy naturalnym nie wspomina, wolność jednostki została
                  znacznie ograniczona, a ideologia służy głównie Żydom do rozwijania
                  nieograniczonej ekspansji gospodarczej.
        • pawel-l Re: "Balcerowcz musi odejść" A.Lepper ( i J.Kaczy 04.10.09, 18:50
          A mi się wydawało, że między niewolą a wolnością jest trochę większa różnica...
      • sevenseas Re: mamma mia 04.10.09, 17:42
        Puszczja nerwy niektorym uczestnikom forum , szkoda tak ladnie sie
        tutaj kiedys pisalo.

Problemem nie jest nawet artykol szewczaka , problemem jest jedno:
        czy w polsce zle sie dzieje? Rosnacy dlug ktory juz wkrotce bedzie
        OGROMNYM problemem. Niewygodne fakty zamiatane pod dywan albo
        zakrzyczane przez epitety typu : nie bede powtarzal odsylam wyzej .

Robisc napisal:

"wole prywatyzacje nieefektywnie zarzadzanego
        majatku SP, niz placenie wyzszych podatkow; budzet
        musi sie zbilansowac, no
        chyba, ze wlaczymy drukarke"

Czy ty nie jestes zbyt krotkowzroczny? Wogole dziwi mnie ze
        napisales cos takiego , po tym co wypisywales tutaj wczesniej. Teraz
        prywatyzacja bo jest dziura , a co z 2011 i dalej? I tak bedziesz i
        tak placil wyzsze podatki pozniej.
        Jest gdzies post v_v , ktory pieknie napisal co sie stanie w
        polsce , kiedy na zachodzie stopy beda wysoko , a beda. I w tym
        miejscu trzeba by bylo zacytowac LBS'a : "BUM" .

PS. Mieliscie na tym forum osoby z ogromnym intelektem , ktore ZA
        DARMO chcialy WAM cos przekazac , ale niestety , jak widac niektorzy
        nie wykorzystali tej szansy , nawet smiem twierdzic ze nie probowaly
        zrozumiec tego CO pisali.

• diego_vesselis Re: mamma mia 04.10.09, 18:18
          nerwy i owszem puszczją, ale slepym i głuchym zwolennikom parti
          marnego rudego wodza. A miało byc pieknie, madrze, uczciwie. A juz
          na pierwszym lepszym zakręcie pociąg wykoleja się do góry kołami. I
          znowu jest jak było zawsze (z kilkuletnia przerwą) brzydko, głupio
          i złodziejsko. Co jo godom, nie było żadnej korupcji, nie było chęci
          zmiany ustawy, to wszytko wymyslił ten durny PIS i Kamiński
          Mozna dyskutować z tezami i poglądami, natomiast jak komus liczby
          sie nie podobają to można przecież jak mówił jeden z mędrców stłuc
          termometr
          nie dziwię się, bedzie coraz więcej wsciekłych psów i wsciekłych
          psich dam. Jaki rząd takie nastroje
        • robisc Re: mamma mia 04.10.09, 18:54
          no coz dobrze pamietasz moje przekonania - nadmierne zadluzanie sie z
          ekonomicznego punktu wiedzenia jest zlem i nie wiem juz, ile razy juz o tym
          pisalem; zawodowo zajmuje sie m.in. udzielaniem kredytow, wiec akurat tu nie
          musze szukac nauczycieli (swoja droga V_V nigdy mnie nie przekonywal);

sek w tym, ze polska klasa polityczna nie jest w stanie wyksztalcic rzadu, ktory
          przeprowadzilby niezbedne reformy; w tej sytuacji mozna spokojnie skupic sie
          jedynie na doraznych ktokoterminowych celach i przestac przejmowac sie daleka
          przyszloscia; jak widac inni tez sie nie przejmuja - drukarki pracuja pelna
          para; dla zdrowia psychicznego lepiej pomyslec o tym, gdzie wyjechac na narty,
          niz jaka bedzie za 5 lat dziura budzetowa;

ponadto smieszy mnie ta cala forumowa wojenka pomiedzy zwolennikami dwoch
          najwiekszych partii; wystarczy przeczytac moja wieloletnia sygnaturke, aby
          zauwazyc jaki jest moj stosunek do politykow ogolem;
          Kaczynskich nienawidze szczerze, ale nikomu nie probuje udowodnic, ze Tusk jest
          dobry; i niech tak zostanie;
        • lastboyscout Re: mamma mia 04.10.09, 23:58

>Jest gdzies post v_v , ktory pieknie napisal co sie stanie w
          >polsce , kiedy na zachodzie stopy beda wysoko , a beda. I w tym
          >miejscu trzeba by bylo zacytowac LBS'a : "BUM" .

Nie chcialbym byc zarozumialy ale wszedlem na to forum z ta mysla i do dzisiaj
          jestem tu przesladowany wlasnie za uswiadamianie NIEUCHRONNOSCI podwyzki stop i
          zburzenie obowiazujace atrapy (dobrobyt, PKB, sila zlotowki itp.) polskiego tzw.
          liberalizmu.

> PS. Mieliscie na tym forum osoby z ogromnym intelektem , ktore >ZA DARMO
          chcialy WAM cos przekazac
          , ale niestety , jak >widac >niektorzy nie
          wykorzystali tej szansy , nawet smiem >twierdzic ze >nie probowaly zrozumiec
          tego CO pisali.

Najglebszy uklon za tak madre i odwazne, na tym forum, slowa.

Tak, bolszewicy zawsze niszczyli i wyszydzali intelektualistow tak jak sie
          niszczy to czego sie nie rozumie, prawdziwie obawia i nigdy nie bedzie sie
          potrafilo tego doscignac.
    • 0ion Re: głos rzosądki z Gazety Finansowej ? 04.10.09, 21:32
      Balcerowicz nie bez powodu zdobył sobie tytuł doktora Mengele polskiej gospodarki.
      myslozbrodnia.blogspot.com/2006/05/zachd-ju-w-1993-wiedzia-e-plan.html
      A obecną rzeczywistość trafnie opisuje Ziemkiewicz
      www.rp.pl/artykul/372382_Ziemkiewicz___O_kwiatkach__ptaszkach_i_motylkach_.html
      • dorota_3 Krótka pamięć zwolenników PiS 05.10.09, 14:49
        Dobry ten artykuł Ziemkiewicza, ale wyciąganie po takiej lekturze
        wniosków, że lepiej byłoby pod rządami braci K. jest duuużą
        naiwnością.

Skoro tak wiele mówi się o obecnym ministrze sportu - właśnie widzę
        info, że podał się do dymisji, good choice - to przypomnijmy sobie
        świetlaną postać PiS-owskiego ministra sportu:
        wiadomosci.onet.pl/2048089,11,item.html
        Jak widać bracia K. też nie mieli dobrej ręki w obsadzaniu tego
        urzędu... To tak a propos żalenia się Ziemkiewicza "O rany, jak
        sobie teraz pomyślałem, o ilu jeszcze sprawach trzeba pamiętać, żeby
        nie pamiętać". No właśnie.

LBS - kto Cię tu prześladuje? To tylko polemika. Dyskutuj zamiast
        przekazywać nam prawdy objawione wink
        • lastboyscout Re: Krótka pamięć zwolenników PiS 05.10.09, 15:58
          Odpowiedz dwoma swietnymi cytatami:

..."Mieliscie na tym forum osoby z ogromnym intelektem , ktore ZA
          DARMO chcialy WAM cos przekazac , ale niestety , jak widac niektorzy
          nie wykorzystali tej szansy , nawet smiem twierdzic ze nie probowaly
          zrozumiec tego CO pisali
          "...
          sevenseas

..."Jestem przekonany, że AntyCokolwiek zawsze bierze się z bezsilności i
          braku chęci zrozumienia drugiej strony. Antyamerykanizm również
          "...

Vice_Versa

• robisc Re: Krótka pamięć zwolenników PiS 05.10.09, 19:16
            tak -pisaly tu osoby z wielkim intelektem np. Bush_w_wodzie, z tym moge sie
            moge zgodzic; co do v_v, to uprawial inelektualizm niszowy, zrozumialy tylko dla
            najwierniejszych fanow jego tworczosci forumowej; nic nie ujmujac jego bez
            watpienia duzej intelignecji, to znajdowala upust gdzies w oblokach smile;
            • lastboyscout cenzura i wycieczki personalne TYLKO dla wladz! 05.10.09, 20:47

>>>cryingLBS) ...tworzysz niezapomniana atmosfere; co do tresci - to dla mnie
              wyzsza abstrakacja;

>>>jego (Vice_Versa) ...intelignecji, to znajdowala upust gdzies w oblokach

Potrafie zrozumiec, ze na tym forum trzeba niszczyc wszystkich niepoprawnych
              politycznie tu polskich antyliberalow ale nie bede nawet probowal zrozumiec
              dlaczego w koncu calkiem nieglupi ludzie TAK GLUPIO kryja ludzi tak malych jak
              ty, Robi ...

Aha! BUM!!! wink
              • robisc Re: cenzura i wycieczki personalne TYLKO dla wlad 05.10.09, 21:12
                nikt nie mnie tu nie musi kryc, bo to w koncu ja stworzylem to forum, razem z
                Przecinkiem, Krzysztofem, Klipem, Bushem i innymi, ktorzy przyszli pozniej;

zarowno wobec Ciebie jak i v_v zawsze staralem sie byc uprzejmy, choc w zasadzie
                rzadko wdawalem sie z Wami w dyskusje, poniewaz nie bardzo potrafilem do konca
                pojac, o czym piszecie; dlatego pisze o abstrakcjonizmie w Waszym wykonaniu, ale
                to moje zdanie, nie odmawiam nikomu wielbienia Waszej tworczosci;

jezeli to swiadczy o mojej "malosci", ok, niech i tak bedzie; napiasalem na tym
                forum ponad 5 tys. "malych" postow, ktore jednak ktos tam przeczytal i z tego
                mam satysfakcje;

szczerze zawsze sie cieszylem, kiedy wracales na forum; moje zdanie ktore
                zacytowales, nie bylo zlosliwe, naprawde lubie kiedy piszesz, choc zwykle sie z
                Toba nie zgadzam;

pozdrawiam serdeczenie LBS;
                robi

PS.

ile to juz lat czekam ns ten BUM?
                • tartaczek Re: cenzura i wycieczki personalne TYLKO dla wlad 06.10.09, 00:08
                  Mnie zaciekawilo ,jak rozni ludzie odbieraja roznie te same osoby.Ja bardzo
                  lubilam posty v_v i LBS i pomimo mojej skromnej wiedzy ekonomicznej ich
                  wypowiedzi byly dla mnie w pelni zrozumiale.A BUM nastapi w koncu,wczesniej czy
                  pozniej.Przycinek tez wieszczyl katastrofe od bardzo dawna ale reczne sterowanie
                  odwleka ten proces.
              • llukiz Re: cenzura i wycieczki personalne TYLKO dla wlad 05.10.09, 23:42
                > Potrafie zrozumiec, ze na tym forum trzeba niszczyc wszystkich niepoprawnych

zniszczcie już tych "niepoprawnych" do końca i zabanujcie ich bo szkoda czasu na
                czytanie tych głupot.
              • dorota_3 Re: cenzura i wycieczki personalne TYLKO dla wlad 06.10.09, 11:51
                > Potrafie zrozumiec, ze na tym forum trzeba niszczyc wszystkich
                > niepoprawnych politycznie tu polskich antyliberalow
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka