mateusz572 03.10.09, 19:52 Za Traktatema Lizbońskim 67,1% Irlandczyków ! I co na to malkontenci w temacie UE ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
letelete Re: Irlandia na tak dla Traktatu 03.10.09, 20:51 To po to, żeby uśpić czujność rewolucyjną. Cisza przed burzą. Koniec i tak bliski smarkatych mentalnie, siedemdziesięcioletnich konformistów. Odpowiedz Link
pawel-l Re: Irlandia na tak dla Traktatu 03.10.09, 21:57 1/3 z bilionowej pomocy ECB poszło na banki irlandzkie, więc trochę nie wypadało głosować przeciw... Odpowiedz Link
greg-7 Re: Irlandia na tak dla Traktatu 03.10.09, 23:25 Dobrze zauważyłeś, pomoc poszła do właścicieli banków. Zwykły zjadacz chleba nie dostał ani grosza, a średnio wyszło po kilkadziesiąt tys. € na łeb. Banki były irlandzkie tylko z nazwy, prawdziwi biorcy pieniążków są spoza Irlandii. Odpowiedz Link
0ion Re: Irlandia na tak dla Traktatu 03.10.09, 22:37 Na tym polega demokracja, jeśli wynik głosowania jest niesłuszny powtarza się je do skutku Odpowiedz Link
diego_vesselis Re: Irlandia na tak dla Traktatu 04.10.09, 01:04 wydaję się, że nie wiesz jak zmieni się europa (dla Polski in minus rzecz jasna) w warunkach lizbońskich. Dlatego ten triumfalizm, ale on minie i to szybko, zapewnian cie - na własnej skórze to odczujesz. Przyjdzie z Brukseli e-mail z dyrektywą do UIRU (urząd implementacji rozkazów unijnych) i będziesz musiał go wykonać wesołku jedyna nadzieja w Klausie Odpowiedz Link
bromva Re: Irlandia na tak dla Traktatu 05.10.09, 13:40 bedzie tak jak w Moskwie - bramki do przeswietlen na wejsciach do waznych budynkow uzytecznosci publicznej, drogich sklepow. a to dlatego, ze w miare wzrostu ucisku ze strony aparatu wladzy, wykreuje sie coraz liczniejsza grupa niezadowolonych, ktorzy nie beda chcieli podporzadkowac sie tyranii. z czasem jak pokazuje historia beda sie oni organizowac, i sklaniac ku aktom terroryzmu jako jedynej mozliwosci sprzeciwu wobec zastanej sytuacji... Odpowiedz Link
mateusz572 Re: Irlandia na tak dla Traktatu 05.10.09, 14:35 Ha, Tego można było się spodziewac. Sami malkontenci. Nie biorą jednak pod uwagę,że Polska ze swoim położeniem geopolitycznym ma jedyną i niepowtarzalną szansę aby uniknąc powtórek z historii. Wasze opinie to woda na młyn dla naszego sąsiada od strony gdzie wschodzi słońce. Odpowiedz Link
tartaczek Re: Irlandia na tak dla Traktatu 05.10.09, 23:50 Jest w necie filnik nagrany tel komorkowym jak wygladala ochrona jednego z punktow liczenia glosow.Nie bylo.Kto chcial ten wchodzil i wychodzil,a jakis facio nawet wychodzil dwukrotnie z urna do glosowania. Odpowiedz Link
frusto Re: Irlandia na tak dla Traktatu 06.10.09, 10:40 mateusz572 napisał: > Wasze opinie to woda na młyn dla naszego sąsiada od strony gdzie > wschodzi słońce. Nie rozumiem. Czyli, zeby obronic suwerennosc przed sasiadem ze wschodu, musimy oddac suwerennosc sasiadom z zachodu? To najbardziej idiotyczny argument jaki slyszalem. Odpowiedz Link
mateusz572 Re: Irlandia na tak dla Traktatu 06.10.09, 20:24 frusto napisał: > Nie rozumiem. Czyli, zeby obronic suwerennosc przed sasiadem ze wschodu, musimy > oddac suwerennosc sasiadom z zachodu? To najbardziej idiotyczny argument jaki > slyszalem. Kto Ci zabiera suwerenność ? Wskaż jedną dyrektywę UE,która obowiązuje w Polsce bez akceptacji polskiego parlamentu. Przeczytaj Traktat Lizboński - to tylko około 400 stron, zwróc szczególnę uwagę na tą jego częśc, gdzie jest mowa o roli parlamentów krajowych. Odpowiedz Link
automarion Re: Irlandia na tak dla Traktatu 06.10.09, 22:17 nikt absolutnie nie odbiera suwerenności. Tylko jesli parlament krajowy powie "nie" a potrzeba "tak", to głosowanie sie powtórzy za 3 albo 6 miesięcy. A w tym czasie tabuny buzków, baroso i inych pajaców będa jeździć, wydzwaniać, pisac petycje i inne cuda wyczyniać aby zmusić, tzn przkonac do słusznej racji. Obrzydliwe- moskwa komunistyczna była po stokroć lepsza, tam przynajmniej nikt nie udawał, wiadomo było o co chodzi Odpowiedz Link
frusto Re: Irlandia na tak dla Traktatu 08.10.09, 11:00 mateusz572 napisał: > Kto Ci zabiera suwerenność ? > Wskaż jedną dyrektywę UE,która obowiązuje w Polsce bez akceptacji > polskiego parlamentu. Przepraszam, a czy jest pan za DALSZĄ integracją czy nie? A integracja zmierza do zwiększenia, czy zmniejszenie suwerenności kraju? Odpowiedz Link
frusto Vaclav Klaus tlumaczy traktat lizboński 08.10.09, 11:06 Jeszcze stare, ale jare. Tekst linka Zwłaszcza dla mateusza572, który przeczytał 400 stron, a nie potrafił zauważyć ograniczeń suwerenności państw. Odpowiedz Link
greg-7 Re: Irlandia na tak dla Traktatu 08.10.09, 17:51 frusto napisał: > Przepraszam, a czy jest pan za DALSZĄ integracją czy nie? Przepraszam, a co Pan rozumie pod pojęciem dalszej integracji? Bo jeśli forsuje Pan prawo gejów do wychowywania dzieci lub eutanazję to porządny człowiek musi powiedzieć NIE. Równe podatki można poprzeć pod warunkiem, że będą wyrównane do poziomu Irlandii a nie Szwecji. Czy nie przyszło Panu do głowy, że np. za 10 lat UE może się rozpaść? Odpowiedz Link
frusto Re: Irlandia na tak dla Traktatu 09.10.09, 09:00 greg-7 napisała: > frusto napisał: > > Przepraszam, a czy jest pan za DALSZĄ integracją czy nie? > > Przepraszam, a co Pan rozumie pod pojęciem dalszej integracji? Panie greg, a czy zauważył Pan może, że ja jestem przeciwnikiem owej dalszej integracji? Odpowiedz Link
mateusz572 Re: Irlandia na tak dla Traktatu 09.10.09, 18:43 frusto napisał: > Przepraszam, a czy jest pan za DALSZĄ integracją czy nie? A integracja zmierza > do zwiększenia, czy zmniejszenie suwerenności kraju? Oczywiście jestem za ! Jeżeli nie zintegrujemy się to jak widzisz nasze dalsze losy jako samotnego kraiku między Rosją a UE ? Wacław Klaus ma oczywiście swoją opinię o jednoczącej się UE. Jest ona naznaczona piętnem kilkusetletniej podległości wobec Cesarstwa Niemieckiego. Jednak jestem pewny,że podpisze traktat lizboński. Podobnie jest z Polską. Historia nas nie rozpieszczała zarówno od wschodu jak i od zachodu. Jednak na zachodzie zaszły pozytywne zmiany i takie towarzystwo jest dla nas zdrowsze. Takim zalążkiem pierwszego państwa federacyjnego była przecież I Rzeczypospolita.Zgubiła ją jedna ułomność : była Rzeczypospolitą Obojga Narodów i nie brała pod uwagę Ukrainy.Ukraina stała się puszką Pandory i doprowadziła do upadku kraj mlekiem i miodem płynący. Odpowiedz Link
frusto Re: Irlandia na tak dla Traktatu 12.10.09, 11:37 mateusz572 napisał: > Oczywiście jestem za ! > Jeżeli nie zintegrujemy się to jak widzisz nasze dalsze losy jako > samotnego kraiku między Rosją a UE ? Albo nas wchlonie Rosja, albo UE. A więc zeby nas nie wchlonela UE, dobrowolnie się z UE zintegrujemy. Jakos mnie ta argumentacja nie przekonuje. > wschodu jak i od zachodu. Jednak na zachodzie zaszły pozytywne > zmiany i takie towarzystwo jest dla nas zdrowsze. Nie jestem tego pewny. Odpowiedz Link
mateusz572 Re: Irlandia na tak dla Traktatu 12.10.09, 20:56 frusto napisał: > Albo nas wchlonie Rosja, albo UE. > A więc zeby nas nie wchlonela UE, dobrowolnie się z UE zintegrujemy. Jakos mnie > ta argumentacja nie przekonuje. Co więc proponujesz w zamian ? > > > wschodu jak i od zachodu. Jednak na zachodzie zaszły pozytywne > > zmiany i takie towarzystwo jest dla nas zdrowsze. > > Nie jestem tego pewny. Gdzie więc widzisz nasze miejsce ? Odpowiedz Link
frusto Re: Irlandia na tak dla Traktatu 14.10.09, 08:47 mateusz572 napisał: > frusto napisał: > > > > Albo nas wchlonie Rosja, albo UE. > > A więc zeby nas nie wchlonela UE, dobrowolnie się z UE > zintegrujemy. Jakos mnie > > ta argumentacja nie przekonuje. > > Co więc proponujesz w zamian ? Ja? Ja nie jestem politykiem. To po pierwsze. Po drugie, większość możliwości, które były, zostały zaprzepaszczone. Dla mnie sytuacja idealna to unia europejska jako związek suwerennych, niezależnych państw, _bez instytucji takich jak parlament europejski_, z ograniczoną lub zlikwidowaną komisją europejską. Albo wizja Europy polskich federalistow z czasow wojny, Europa jako luzy związek kilku ściślejszych federacji. Panie Mateuszu, ja odnoszę wrażenie, że pan - jak większość zwolenników traktatu lizbońskiego - z góry zakłada, że skoro jestem przeciwny traktatowi lizbońskiemu, to jestem przeciwny UE _w ogóle_. A tak nie jest. Ja jestem przeciwnikiem jedneo z wielu możliwych modeli UE oraz integracji. Co więcej, trudno naprawdę być ślepym na fakt, że obiektywnie rzecz biorąc, obecnie największym zagrożeniem dla polskiej suwerenności nie jest osłabiona Rosja, tylko właśnie UE. Bo różni ludzie w UE otwarcie mówią, że ich celem jest "dalsza integracja polityczna", a więc de facto dalsze ograniczanie suwerenności państwa. Jeszcze coś bm dopisał, ale najpierw muszę sprawdzić wyszukiwarką, czy dobrze kojarzę pańskie wypowiedzi - czy też mylę z kimś innym. Odpowiedz Link
mateusz572 Re: Irlandia na tak dla Traktatu 14.10.09, 21:44 Jakie możliwości zostały zaprzepaszczone ? Jak ten związek suwerennych, niezależnych państw jako UE miałby działac wspólnym frontem na różnych ważnych obszarach ?Np. na obszarze wspólnej polityki energetycznej ? Obecnie każde państwo sobie rzepkę skrobie,wspólna polityka energetyczna jest zlepkiem, Niemcy budują Gazociąg Północny, my gazoport i ciągle zastanawiamy się czy gaz z Norwegii nie byłby lepszym rozwiązaniem.Efekt jest taki, że mamy droższy gaz niż Niemcy. Jako silnie zintegrowana UE mamy więcej do ugrania z Rosją . Rosja obecnie może nie jest wielkim zagrożeniem, jednak gdy prześledzisz historię to dojdziesz do wniosku, że różnie z tym bywało.Raz Rosja dawała nam w kość innym razem my. Ostatecznie skończyło się to niezbyt fortunnie dla Polski. Zaznaczam,że nie jestem Rusofobem, do narodu rosyjskiego nic nie mam, jednak władza w tym kraju (na przestrzeni historii i obecnie) na zbytnie zaufanie nie zasługuje co dzisiaj widac po polityce gazowej ( i nie tylko) wobec naszego kraju. Odpowiedz Link
frusto Re: Irlandia na tak dla Traktatu 15.10.09, 09:28 mateusz572 napisał: > Jakie możliwości zostały zaprzepaszczone ? Stworzenia np. innego traktatu (wizja Declana Ganleya i jego Libertas o kilkustronic). Pójście drogą unii jako związku państw suwerennych. Wybranie wizji federalistów polskich, jako związku federacji. Kurcze, w czasie ostatnich 50 lat było mnóstwo takich projektów. > Jak ten związek suwerennych, niezależnych państw jako UE miałby > działac wspólnym frontem na różnych ważnych obszarach ?Np. na > obszarze wspólnej polityki energetycznej ? Nie jest to potrzebne. > Efekt jest > taki, że mamy droższy gaz niż Niemcy. Tak to jest, jak się miesza politykę z gospodarką. > Jako silnie zintegrowana UE mamy więcej do ugrania z Rosją . Nie. Wystarczyłaby UE solidarna. Wystarczyłby traktat na góra 5 stron, w którym jedną z klauzul by była klauzula solidarności, mówiąca np, że "w wypadku zastosowaniu ceł lub innych ograniczeń wolnego handlu przez państwa trzecie wobec państw unii, wszystkie państwa unii natychmiastowo wprowadzają analogiczne cła wobec wspomnianego państwa". > Rosja obecnie może nie jest wielkim zagrożeniem, jednak gdy > prześledzisz historię to dojdziesz do wniosku, że różnie z tym > bywało. To samo można powiedzieć o Niemcach. PS: Przy okazji, jak obecnie, przed traktatem lizbońskim, Polska może opuścić UE? Zakładając, że 100% w parlamencie, rząd, prezydent i 100% Polaków by tego chciało? Pytanie serio, nie tendencyjne. Odpowiedz Link
mateusz572 Re: Irlandia na tak dla Traktatu 19.10.09, 20:25 A wiesz, że w tym co piszesz coś jest. Zastanawiające jest,że myślenie eurosceptyków ( których niemało mamy w naszym kraju ) ma odzwierciedlenie w polityce zagranicznej naszego kraju. Z jednej strony chcemy układac sobie jak najlepiej stosunki z sąsiadami, z drugiej wyziera z tej polityki strach przed powrotem demonów historii.Mam tutaj na mysli głównie politykę wobec Niemiec bowiem Rosja to inna bajka. Zwróć uwagę,że głównie my prowadziliśmy kampanię przeciwko budowie Gazociągu Północnego, która niestety zakończyła się porażką. Europa nie podziela naszych obaw. Czy nie lepszym wyjściem było podpięcie się do tej rury ? Tak więc pozostawiono nas na peryferiach bo sami się na to skazujemy.Jeżeli chcemy należec do zintegrowanej UE musimy brac pod uwagę interes UE jako całości, a nie czubek własnego nosa. Nasze stanowisko nie zaszkodziło Gazociągowi Północnemu.Nam za to zaszkodziło. Przyjęliśmy bowiem doktrynę dwóch ( o jednego za dużo) gazowych wrogów: Rosji i Niemiec. Tak więc Twoje założenie o Europie solidarnej zlożonej z całkowicie suwerennych państw, koliduje z założeniem o Europie bezpiecznej.Bowiem o bezpieczeństwie UE musi stanowic ciało,które jest ponad narodowymi partykularyzmami. 27 państw nie będziesz w stanie zawsze pogodzic. Trzeba się na coś zdecydowac. Odpowiedz Link
diego_vesselis bla bla bla 19.10.09, 22:44 ale bełkot. Akurat sprawa wymuszenia na Polsce rejestracji aut z angielska kierownicą jest totalnym zaprzeczeniem twojego wywodu. Polska jako JEDYNA dostaje w dupę jesli chodzi o przestrzeganie prawa. Austria od 15 lat nie rejestruje sie aut ponad 10-letnich i nikt z tego tytułu nie robi paniki ani nie wysyła austriakom ultimatum. W czechach jest podobnie. Polska jest takim smieciem w UE, który kazdy może dowolnie kopnąc i nań napluc. A tylko dlatego, że rząd na czele z tow. tuskiem nie chce sie narażać i nie protestuje, często mając mozliwośc działania, świadomie postanawia zaniechać działań. A jak myslisz dlaczego??? Odpowiedz Link
mateusz572 Re: bla bla bla 03.11.09, 20:42 Bla,bla,bla .Greckie słowo „barbados” było początkowo określeniem każdego, kto mówił bla-bla-bla ( jak byśmy to dziś powiedzieli ), a nie po grecku. Z czasem nabrało znaczenia pejoratywnego – ludzie tak nazywani mieli być nieokrzesani, zacofani, gorsi. Historia potoczyła się tak, że Grecy odwrócili się od świata zewnętrznego, wybrali nastawienie, które później nazwano szowinistycznym lub ksenofobicznym oraz zapoczątkowali długotrwałą i szkodliwą tradycję pogardy dla innych spoza Grecji.Grecy przekazali tą tradycję Rzymianom,a Rzymianie nam.Jest to bardzo uproszczony i dyskusyjny pogląd,że wszystko co rzymskie było cywilizowane,wszystko zaś poza nim barbarzyńskie. Po Twoim wywodzie można wyciągnąc tylko jeden wniosek: niektórzy Polacy pozostaną do końca zakompleksionymi szowinistami i ksenofobami (tak jak starożytni Grecy). „Z mocą od dnia 1 stycznia 1999 roku żadne Państwo Członkowskie nie może w odniesieniu do układu kierowniczego odmówić, ze względu na rodzaj pojazdu, udzielenia homologacji typu WE lub krajowej homologacji typu, lub zakazać sprzedaży, rejestracji, dopuszczenia do ruchu pojazdów… W celu praktycznego zastosowania dyrektywy 70/311/EWG konieczne jest zapewnienie, aby we wszystkich Państwach Członkowskich były ustanowione jednolite przepisy. (dyrektywa Rady Komisji Unii Europejskiej 70/311/EWG odnoszącą się do układów kierowniczych pojazdów silnikowych i ich przyczep)” Czy więc tylko Polska jest zobligowana do rejestracji takowych pojazdów ? PS. Prezydent Czech Wacław Klaus podpisał Traktat Lizboński. Odpowiedz Link
diego_vesselis Re: bla bla bla 03.11.09, 23:16 są zakompleksieni szowiniści i sa też tacy cywilizowani rzymianie którym mozna pluć w buzie kazać czynic najwieksze głupoty ze stratą dla siebie i oni sie cieszą jak dzieci i robia co im każą. A przy okazji gratuluje podpisania traktatu, teraz siądz spokojnie w kąciku zapal cygarto wypij koniaczek i poklep sie po brzusiu - to twój osobisty sukces, brawo P.S jeździłes samochodem z angielska kierownicą w ruchu prawostronnym? fajnie sie wyprzedza, nieprawdaż? i nie ma żadnego zagrożenia dla jadących z przeciwka prawda? Odpowiedz Link
diego_vesselis unia=ZSRR? chyba już sowietów zostawiła daleko 04.11.09, 08:08 w lesie www.tvn24.pl/0,1627106,0,1,celnik-zajrzy-ci-do-paczki,wiadomosc.html myślę, że wreszcie kiedyś twoja kochana unia wyda dekret o umieszczaniu kamer w kazdym domu,aby "chronić obywateli" jeszcze raz serdecznie gratukluje traktatu, a to dopiero początek Odpowiedz Link
klip-klap Re: Irlandia na tak dla Traktatu 06.10.09, 22:36 Spoko, szybciej sie rozpadnie. Zdaje sie, ze Ruscy tez sie cieszyli z wyniku. www.ruvr.ru/main.php?lng=pol&q=7517&cid=53&p=04.10.2009 Odpowiedz Link
szczurek.polny Pewnie się cieszą... 06.10.09, 22:45 No cóż, z pewnością "malkontenci w temacie UE" mogą być zadowoleni. Przyjęcie Traktatu Lizbońskiego oddala nas od Europy silnej, różnorodnej i dynamicznej. Podążymy w kierunku Europy ujednoliconej, zbiurokratyzowanej i przesocjalizowanej na wzór niemiecki, pozbawionej jakże ożywczej wewnętrznej konkurencji między krajami członkowskimi. Trudno, aby ktokolwiek, komu idea nowoczesnej, konkurencyjnej i wspólnej Europy jest bliska i droga, cieszył się z takiego obrotu spraw. Z drugiej strony jest to bardzo ważny krok w procesie budowy nowego imperium - EURosji. Jedynego imperium, które będzie miało siłę gospodarczą i militarną, aby rzucić wyzwanie Stanom Zjednoczonym, zająć ich miejsce w hierarchii Świata i od wszystkich pobierać imperialną rentę. Tylko nie wiem dlaczego, ale nie cieszy mnie wizja zostania obywatelem Imperium. Na pewno nie jest zaskoczeniem wynik na "tak", choć nieco zasmuca stosunek głosów. Choć trzeba też mieć świadomość, że Irlandia w żaden sposób nie może blokować powstania EURosji - jest na uboczu i w najgorszym razie zostałaby wyrzucona z Unii i pozostawiona sama sobie (Amerykanom?), a groźby sankcji ekonomicznych nie były rzucane na wiatr. Odpowiedz Link
bromva Re: Pewnie się cieszą... 09.10.09, 09:14 szczurek, Ty z Lubianki piszesz? przeciez ta centralizacja wladzy w UE od samego poczatku stanowic ma przeciwwage wobec Rosji. Odpowiedz Link
frusto Re: Pewnie się cieszą... 09.10.09, 10:28 A ja powtarzam pytanie: co za roznica, czy mamy być częścią scentralizowanej matiuszki Rassiji, czy też częścią scentralizowanej Unii Europejskiej? To już innych opcji nie ma? Odpowiedz Link
bromva Re: Pewnie się cieszą... 09.10.09, 11:24 po tym co wyprawiaja nasi politycy dochodze do wniosku, ze innej opcji nie ma. A czy lepiej by nam bylo pod panowaniem Rosji czy tez UE pod przewodnictwem Niemiec i Francji? Cholera wie. I jedni i drudzy jak pokazuje historia nie do konca nas lubia Odpowiedz Link
szczurek.polny Re: Pewnie się cieszą... 12.10.09, 23:04 > przeciez ta centralizacja wladzy w UE od samego > poczatku stanowic ma przeciwwage wobec Rosji. Historycznie rzecz biorąc masz rację. Na początku UE miała stanowić przeciwwagę dla Rosji. Ale czasy się zmieniły. Wielu uważa, że pretendentem do zajęcia miejsca USA będą Chiny. Ale Chiny są za cienkie. Nominalne PKB Chin to tylko 1/3 PKB USA. Nominalne PKB Strefy Euro jest porównywalne z amerykańskim, w zależności od kursu EURUSD raz wyższe, a raz niższe. Głowic jądrowych Chińczycy mają pewnie 10 razy mniej niż Amerykanie. Ruscy mają 2 razy więcej niż USA. I mają środki przenoszenia. Patrzysz na sprawę przez "polskie okulary". Spróbuj spojrzeć oczyma niemieckiego lub rosyjskiego generała. Wyrosło nowe pokolenie, jest inne myślenie: II wojnę światową wywołali jacyś bliżej nieokreśleni "naziści", Rosja to demokratyczny kraj z przejściowymi problemami, a nie "imperium zła". Nic nie wyklucza współpracy. Europa ma gospodarkę, Rosja ma armię. Europa ma przemysł i technologie, Rosja ma surowce. Perfect match. Razem rządzą światem, czy można się oprzeć takiej pokusie? Obama dostał Nobla, NATO jest martwe. Teraz Amerykanie wypad z Niemiec i siedzieć u siebie. Jest nowy szeryf we wsi! Odpowiedz Link
tartaczek Re: Pewnie się cieszą... 13.10.09, 22:03 A ja pozostane wierna swoim teoriom spiskowym.Mnie to raczej wyglada na swiat w stylu Orwella.Eurazja,Unia Polnocno-Amerykanska ,Unia Afrykanska ,reszta tez sie zjednoczy i bedzie toczyc ze soba wyimaginowane wojny ,o ktorych ludzie beda sie dowiadywac z jednego slusznego zrodla przekazu-telewizorni oraz pisanej codziennie od nowa historii.To zreszta juz sie dzieje.Niewygodne artykuly( a szczegolnie nieprzychylne komentarze) sa szybko zdejmowane i zastepowane kolejna klamliwa propaganda.Zaobserwowalam to dziwne zjawisko rowniez w prasie zagranicznej(wydanie internetowe).Negatywne komentarze na dany temat sa w kolejnym artykule przedstawiane jako entuzjastyczne.Poprzedni artykul i jego komentarze sa juz wtedy niedostepne i tylko Ci co je czytali wiedza jak sie sprawy mialy.I to jest ta manipulacja ,ktorej stale jestesmy poddawani. Odpowiedz Link
szczurek.polny Wspólny Europejski Dom 05.11.09, 08:15 Tutaj trochę więcej o początkach koncepcji Wspólnego Europejskiego Domu, który właśnie wspólnie budujemy m. in. przy pomocy Traktatu Lizbońskiego. Ze źródłami, z cytatami polityków z obu stron. Zarówno w samym wpisie, jak i w komentarzach. Zapraszam. freeyourmind.salon24.pl/136045,wspolny-europejski-dom-pn-ue Odpowiedz Link