Dodaj do ulubionych

Pomysł LPR na dobrobyt

03.02.04, 23:28
Tfu, Przecinek, a tyś mnie namawiał do głosowania na LPR. Nie dość, żem
ateista, to jeszcze chleb chcą mi teraz odebrać. Co za pieprzony populizm. I
jak w tym kraju ma być dobrze?

Liga Polskich Rodzin chce opodatkować banki

mać 03-02-2004, ostatnia aktualizacja 03-02-2004 18:59

Liga Polskich Rodzin chce obłożyć banki specjalnym podatkiem
solidarnościowym. - Projekt stosownej ustawy zostanie przedstawiony w
najbliższych dniach wicepremierowi Jerzemu Hausnerowi - powiedział wczoraj w
Sejmie wiceszef klubu LPR Roman Giertych. Liga chce, żeby banki wpłaciły do
budżetu jednorazowo 50 proc. swoich dochodów. Zdaniem Giertycha pieniędzy na
reformy trzeba szukać nie wśród ubogich, rencistów i emerytów, ale wśród
bogatych banków. Ekonomiści zgodnie uznają pomysł LPR za niedorzeczny.

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33405,1897403.html
Obserwuj wątek
    • przycinek.usa Re: Pomysł LPR na dobrobyt 04.02.04, 03:17
      widzialem - to jakas paranoja. ale nic nie szkodzi, LPR jeszcze sie przyda, co
      sie martwisz...

• franzmaurer Re: Pomysł LPR na dobrobyt 04.02.04, 08:31
        Pozabierać żeby porozdawać... klasyka marksizmu-leninizmu w wydaniu krajowym...
    • emes-nju Re: Pomysł LPR na dobrobyt 04.02.04, 11:04
      Pomysl jest swietny. Giertych jest widocznie wielbicielem Janosika tongue_out Hm... ja
      tez, ale jakos nie wpadlo mi do glowy kogokolwiek obrabowac. No, ale ja nie
      jestem politykiem smile))

Niestety NIKT nie ma pewnosci, czy nawet taka megabzdura nie moze przejsc przez
      nasz parlament.

Mysle, ze jezeli podatek bedzie jednorazowy to banki dziwnym zbiegiem
      okolicznosci nie wykaza zysku. Podatku tez nie zaplaca... Ale lud pracujacy
      miast i wsi poleci glosowac na LPR bo "pochylili sie" nad ich losem i chcieli
      zabrac bogatym.
    • klip-klap Re: Pomysł LPR na dobrobyt 04.02.04, 17:08
      Nawet zabawne,ale dlaczego tylko banki ?
      A serio:to jest lamanie 10 przykazania.
    • robisc Giertych w TVN 24 04.02.04, 23:27
      Właśnie słuchałem, co mówił: zabrać bankom - dać emerytom i tym podobne
      pierdoły.

Jeżeli LPR miałoby dojśc do władzy, to niech już lepiej do końca świata rządzi
      w tym kraju SLD sad((

Niestety chyba zaczęła się już kampania wyborcza. Nie posądzam Giertycha o
      debilizm (chociaż wygląda troche jak stwór Frankensteina), ale facet przegina
      z populizmem. Obawiam się jednak, że do wielu emerytow jego argumentacja trafi.
      • heimer Re: Giertych w TVN 24 05.02.04, 10:11
        robisc napisał:

> Jeżeli LPR miałoby dojśc do władzy, to niech już lepiej do końca świata
        > rządzi w tym kraju SLD sad((

smile))))) rotfl no bez przesady!!!! az w taki pesymizm to nie w padaj!!! smile))

> Obawiam się jednak, że do wielu emerytow jego argumentacja trafi.

Mysle, ze jednak nie. Emeryci, ktorzy choc troche mysla, wiedza ze jednorazowe
        odebranie pieniedzy bankom i rozdanie im pieniedzy nic nie zmieni. Emeryci
        oczekuja rozwiazan systemowych i w miare trwalych, opartych na rozwoju
        gospodarki a nie rozdawnictwie.
        Kazdy glupi widzi, ze to agitka wyborcza. Ze to nie ma sensu.
        Emeryci tez to widza.
        • klip-klap Re: Giertych w TVN 24 05.02.04, 10:38
          heimer napisał:

> Kazdy glupi widzi, ze to agitka wyborcza. Ze to nie ma sensu.
          > Emeryci tez to widza.

Tez to sobie powtarzalem przed referendum smile.
        • robisc Re: Giertych w TVN 24 05.02.04, 17:45
          heimer napisał:

> Mysle, ze jednak nie. Emeryci, ktorzy choc troche mysla, wiedza ze
          jednorazowe
          > odebranie pieniedzy bankom i rozdanie im pieniedzy nic nie zmieni. Emeryci
          > oczekuja rozwiazan systemowych i w miare trwalych, opartych na rozwoju
          > gospodarki a nie rozdawnictwie.
          > Kazdy glupi widzi, ze to agitka wyborcza. Ze to nie ma sensu.
          > Emeryci tez to widza.

Heimer, czy Ty aby piszesz o polskich emerytach? Bo mam wrażenie, ze się
          chyba za dużo naoglądaleś wypasionych Niemców. Może byś tak wpadł od czasu do
          czasu do kraju.
          • heimer Re: Giertych w TVN 24 05.02.04, 18:07
            robisc napisał:

> Heimer, czy Ty aby piszesz o polskich emerytach? Bo mam wrażenie, ze się
            > chyba za dużo naoglądaleś wypasionych Niemców. Może byś tak wpadł od czasu
            > do czasu do kraju.

Wpadam czasem do kraju. Co najmniej raz w miesiacu. Z kasa dla zony smile))
            Bywa ze jestem czesciej.
            A mowiac o emerytach mam przyklad w postaci moich rodzicow.
            • klip-klap proste 05.02.04, 22:27
              No wlasnie heimer, piszesz o emerytach,ktorzy troche mysla. Ilu takich jest ?
              Emeryci mysla o sobie,a nie o innych(jak wiekszosc).Proste prawdy mowiace, iz
              by zwiekszyc swiadczenia trzeba zwiekszac podatki z trudem docieraja do
              ludzi.A jesli juz nawet docieraja,to przeciez"zabiora bogatym i dadza
              biednym" .Wyborca woli wiedziec co dostanie.Gdyby myslal co mu w zamian
              zabiora, to w sejmie mielibysmy PO i UPR tylko.
              • robisc wielu wierzy Giertychowi 05.02.04, 22:59
                A moi teściowie, chociaz wykształeceni i tak, jak zwykle, zagłosują na LPR.
                Przynajmniej na akcesję mieliśmy zbliżone zdanie, mimo, że arguemnty przeciw
                zupełnie inne. Jestem przekonany, ze do mojego teścia inżyniera, który
                strasznie boleje nad upadkiem polskiego przemysłu i jednocześnie nienawidzi
                świata finansów, banialuki Giertycha trafią. I takich ludzi jest cała masa.
                Wielu z nich oskarża banki za upadek przedsiębiorstw i utratę pracy, chciaż
                zwykle bankructwo było wynikiem złego zarządzania.

Byłem dzisiaj w pewnej fabryce. Kilka lat temu fabryka ta zatrudniała ponad
                1000 pracowników (jako państwowe przedsiębiorstwo) i w warunkach wolnego rynku
                splajtowała. Kilka kolejnych lat fabryka stała i niszczała, po czym znalazł
                się kupiec, który zakupił za symboliczne pieniądze masę upadłościową od
                syndyka, pod warunkiem, że wznowi produkcję. Dziś firma zatrudnia 200 osób i
                ma 60% rynku w swojej branzy oraz zdobywa rynki zagraniczne. Cała operacja
                ponownego uruchomienia fabryki mozliwa była m.in. dzięki bankom, które dały
                pieniądze na rozwój.

Ale takich historii mój teść inżynier nie chce słuchać. Woli swoje teorie
                spiskowe o bankach ciemiężycielach.
                • heimer Re: wielu wierzy Giertychowi 06.02.04, 10:16
                  robisc napisał:

> A moi teściowie, chociaz wykształeceni i tak, jak zwykle, zagłosują na LPR.
                  > ... i jednocześnie nienawidzi świata finansów, ...

heheheheheh..., no to masz przechlapane smile))
                  • robisc Re: wielu wierzy Giertychowi 06.02.04, 20:08
                    heimer napisał:

>> heheheheheh..., no to masz przechlapane smile))

sad(( Omijamy się z daleka. Na szczęście mieszka w innej dzielnicy.
              • heimer Re: proste 06.02.04, 10:14
                klip-klap napisał:

> No wlasnie heimer, piszesz o emerytach,ktorzy troche mysla. Ilu takich jest ?

Niestety, problem z emerytami polega na tym, ze podlegali przez prawie cale
                swoje zycie komunistycznej indoktrynacji. Ciezko im teraz zaczac myslec innymi
                kategoriami. Poza tym to normalne, ze dla czlowieka najlepsze czasy to czasy
                jego mlodosci. Wiec oni dobrze wspominaja komune. A jak sie doda, ze obecnie sa
                zepchnieci na margines, ich frustracja spowodowana dniem dzisiejszym jest
                praktycznie oczywista.

Ale potrafia (niektorzy) tez kalkulowac. Wiedza, ze ich emerytury sa silnie
                zalezne od stanu gospodarki (czyli od podatkow) i oslabianie jednego z filarow
                tej gospodarki przez jednorazowe akcyjki praktycznie niczego nie polepsza,
                tylko pogarsza.
                • vico1 Re: proste 06.02.04, 16:07
                  heimer napisał:

> Ale potrafia (niektorzy) tez kalkulowac. Wiedza, ze ich emerytury sa silnie
                  > zalezne od stanu gospodarki (czyli od podatkow) i oslabianie jednego z
                  > filarow tej gospodarki przez jednorazowe akcyjki praktycznie niczego nie
                  > polepsza, tylko pogarsza.

Watpie w tak wyrafinowany obraz sposobu myslenia emerytow. Raczej beda sie
                  kierowac chlopska filozofia... chca miec wiecej, reszta bez znaczenia. Beda
                  glosowac na tego, kto bedzie im wiecej obiecywal.
                • przycinek.usa Zaglosuja dla dobra dzieci. Jak zwykle. 06.02.04, 21:24
                  Niestety gdyby prochno bylo racjonalne, to nie byloby teraz Unii a referendum
                  byloby na NIE. Ilez to razy szlyszalem jak ktos glosowal ZA bo sam nic juz nie
                  bedzie z tego mial, lecz aby dzieciom bylo lepiej.

Obawiam sie, ze znowu znajdzie sie jakis miler, pewnie z PO i ukladow okraglego
                  stolu i obieca, ze za 100 lat w Polsce bedzie lepiej i narod obdarzy go
                  zaufaniem na kolejne 4 lata. Bo przeciez dzieciom bedzie lepiej. Nie?

Ach, mam nadzieje, ze nikogo nie urazilem tym prochnem, tak sie kiedys za
                  studenckich czasow mowilo na starych. Pamietacie?

"Prochno wyszlo chodz na kwadrat?" - ach to mlode pokolenie! He he he he.

• robisc Re: Zaglosuja dla dobra dzieci. Jak zwykle. 06.02.04, 21:28
                    przycinek.usa napisał:

> "Prochno wyszlo chodz na kwadrat?" - ach to mlode pokolenie! He he he he.

U nas się mówiło: "Rzuć próchno na druty" tzn. daj starego do telefonu, he,
                    he... Za chwilę mój czteroletni syn tak bedzie mówił sad
                    • vico1 Re: Zaglosuja dla dobra dzieci. Jak zwykle. 06.02.04, 22:50
                      Albo tez...wapno w kosciach, kamien w nerkach, woda w kolanie...chyba zaczne
                      sie budowac smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka