Dodaj do ulubionych

A Retrospective Look at U.S. 'Gold Reserves'

16.02.10, 02:38
Interesujaca czytanka dla milosnikow inwestycji w zloto.

seekingalpha.com/article/188556-a-retrospective-look-at-u-s-gold-reserves
Obserwuj wątek
    • polarbeer Re: A Retrospective Look at U.S. 'Gold Reserves' 16.02.10, 04:24
      Ja czytalem ten artykul wczesniej na innej stronie.

Zobaczymy jak sie ta historia rozwinie...

Dwie rzeczy ktore autor pominal to amerykanskie bazy wojskowe, oraz petro
      dolar... a przeciez to byly bardzo wazne elementy tego bankructwa. A pozniej
      powstanie i rozwijanie sie sieci "ubezpieczen" ktore podwajaly sie co poltora
      roku az urosly do monstualnych proprcji
    • matwa2010 Re: A Retrospective Look at U.S. 'Gold Reserves' 16.02.10, 08:59
      Czy ktos ma kontakt ze sprzedawcami złota?
      Sledze ceny tego kruszcu po art. Trystero i zastanawiam sie kto kupuje to złoto?
      Może ktoś coś napisać? Bankowcy kupują? Rolnicy? A może politycy? Nie wydaje mi
      się by kupowali ludzie mający jakieś firmy. Cena by wzrosła mocniej i kupowało
      by duzo zwykłych obywateli, a tego nie widzę (pytałem znajomych).
      Może po prostu cała wrzawa dotyczy 1-2 % ludzi, którzy gdzies coś słyszeli i
      chcą kupić bo im sie wydaje że wszyscy tak robią.

Jedna sprawa tylko mnie zastanawia. Podobno Polacy sa na 3 miejscu w Unii
      Europejskiej jeśli chodzi o posiadanie złotych monet. Zaraz po Francuzach i
      Niemcach. Czy ktoś to może potwierdzić?
      • polarbeer Re: A Retrospective Look at U.S. 'Gold Reserves' 16.02.10, 14:57
        CytatPodobno Polacy sa na 3 miejscu w Unii Europejskiej jeśli chodzi o
        posiadanie złotych monet. Zaraz po Francuzach i Niemcach. Czy ktoś to może
        potwierdzić?

Jesli to prawda to gratulacje... Z prawda jest jednak duzo trudniej
        • kylax1 Zloto nie jest balonem. 17.02.10, 00:49
          Zloto sluzy do przechowywania wartosci. To swego rodzaju polisa.

Natomiast co do jego ceny. Kiedys bardzo drogie, wrecz luksusowe bylo aluminium.
          Obecnie to zwykly metal. Zmienily sie metody wydobywania i produkcji, cena
          poszla w dol. Zloto nadal bedzie w cenie, ale juz nie odzyska dawnej pozycji.
          • polarbeer Odzyskac pozycje? 17.02.10, 01:34
            O jakiej pozycji tutaj mowa? Zeby cos "odzyskac", najpierw trzeba to stracic... a co niby zloto stracilo?

1) Nadal jest akceptowane na calym swiecie
            2) Nadal jest rzadkie
            3) Nadal spelnia role jako srodek wymiany, srodek zachowania wartosci, jak chesz to mozesz uzywac zlota jako miare wartosci
            • przycinek.usa Re: Odzyskac pozycje? 17.02.10, 03:42
              dokladnie. Zwlaszcza jak sie pojawiaja takie rodzynki:

globaleconomicanalysis.blogspot.com/2010/02/greece-outlaws-cash-transactions-above.html
              Przeciez strach trzymac ten papier. To jest tylko kwestia czasu, kiedy ktos
              wiekszy zacznie panikowac i kaze sobie to zloto przywiesc do domu. Przeciez to
              zmierza dokladnie w kierunku konfliktu wschod zachod. Zachod zacznie drukowac i
              jestesmy papierowo skonczeni.

• polarbeer Grecja 17.02.10, 05:23
                No prosze
                • przycinek.usa Re: Grecja 17.02.10, 12:06
                  wez pod uwage, ze oni maja Euro - czyli to jest wewnetrznie sprzeczne.
                  Skoro waluta jest powszechnie przyjetym srodkiem wymiany - to delegalizacja tych
                  transakcji jest nielegalna! Co za banda oszustow.
                  • polarbeer Re: Grecja 17.02.10, 12:38
                    Jezeli Euro jest legalnym (przymusowym w dodatku) srodkiem platniczym, to delegalizacja formy banknotow juz jest zlamaniem umowy ze spoleczenstwem. JEST DOKLADNIE TYM CZEGO NAJBARDZIEJ SIE OBAWIA UNIA: DEFAULTEM.

Ten default jest nawet na wiksza skale niz sama Grecja, poniewaz uderza w samo serce Uni
                    • przycinek.usa Re: Grecja 17.02.10, 12:44
                      to moze dlatego chca im odebrac wladze?

forum.gazeta.pl/forum/w,17007,107425114,107425114,EU_odbierze_Grecji_suwerennosc_.html
                      • polarbeer Re: Grecja 17.02.10, 13:01
                        Ja mam wrazenie ze ta "propozycja" jest probnym blonem "sil z cienia"
                        (Banksterow gleboko zainwestowanych w Greckich politykow)
                        • polarbeer Balon probny 17.02.10, 13:06
                          trial baloon
                        • black_monday Re: Grecja 17.02.10, 13:22
                          polarbeer napisał:

> Niestety "odepchniecie" bedzie prawdopodobnie sie odbywalo
                          > na ulich podczas nadchodzacej, kolejnej "wiosny ludow"...
                          > Bedzie to wiosna 2010 czy 2011?

"Wiosna" w Grecji już trwa.

Wybuch bomby przed biurem JPMorgan w Atenach
                          pb.pl/a/2010/02/16/Wybuch_bomby_przed_biurem_JPMorgan_w_Atenach
                          Czuwaj!
                        • sevenseas zmonopolizowac do konca 17.02.10, 14:02
                          Rynek pieniadza nalezy zmonopolizowac do samego konca. Bez
                          zadny "lewych" transakcji. Przeciez o to IM chodzilo od samego
                          poczatku.
                          Jest jeszcze jedna bardzo wazna, moim zdaniem, kwestia .
                          Wspomniales o elektronicznym handlu. Pieniadz "elektroniczny" krazy
                          znacznie SZYBCIEJ od gotowki , a pieniadz ktory krazy szybciej to
                          lepszy pieniadz.

To sa pierwsze kroki w kierunku wycofywania gotowki z calkowitego
                          obiegu . A jakby komus przyszlo do glowy "chodzic wlasnymi drogami"
                          to wcisna "OFF switch" i chodzisz jak w zegarku.
                          • polarbeer Re: zmonopolizowac do konca 17.02.10, 14:32
                            Cytatpieniadz ktory krazy szybciej to lepszy pieniadz.

Bzdura. Jest dokladnie odwrotnie. Ten sam Kopernik ktory obalil plaska ziemie
                            juz pisal o tym... Lepszy pieniadz sie zatrzymuje dla siebie, gowno sie puszcza
                            komus innemu. Az do momentu gdy juz nikt tego gowna juz nie akceptuje za swoj
                            czas czy dobytek...

W tym kierunku wlasnie zmierzamy...

Chyba, ze piszac "lepszy" masz na mysli punkt widzenie oszustow... Ze latwiej
                            jest banksterom okradac twoja emeryture elektronicznym pieniadzem.
                            • sevenseas Re: zmonopolizowac do konca 17.02.10, 18:41
                              Tak , prawda jest ze pieniadz gorszy wypycha lepszy , papier
                              zostaje wypychany przez elektroniczne zapisy. ALe papierowe
                              pieniadze sa mniej poreczne , a pieniadz elektroniczny jest latwiej
                              kontrolowac dlatego jest "lepszy" .
                              To w jakim kierunku zmierzamy to juz bylo wiadomo od dawna , tyle
                              ze ja mysle ze jeszcze troche to potrwa , a ci co to "gowno"
                              wprowadzaja w obieg maja tego swiadomosc , i juz mysla o "nowym
                              gownie" ktore bedzie trzeba nam sprzedac wink

"Oszusustom" chodzi o coraz wieksza wladze i poszerzanie swoich
                              monopoli/oliglopoli , i jesli wycofanie gotowki z obrotu bedzie dla
                              nich czyms co zwieksza ich kontrole nad nami , tak sie tez stanie.
                              • kylax1 To nie spisek, to postep technologiczny. 18.02.10, 17:50
                                Caly ten kryzys ma nie tylko wymiar stricte finansowy. To takze geopolityczne
                                przetasowanie swiata, ktory jest znacznie nowoczesniejszy i bardziej
                                zglobalizowany, niz jego struktury wladzy. Panstwa narodowe to przezytek. Tyle,
                                ze ich rzadzacy jeszcze o tym nie wiedza, ale juz wkrotce dotrze to do ich glowek.
              • dirloff Re: Odzyskac pozycje? 17.02.10, 19:34
                Czy ja dobrze zrozumiałem - chcą zakazać transakcji gotówkowych
                większych niż te 1500 euro z dniem 1 stycznia 2011r.?! I to mogłoby
                być zgodne z prawem krajowym - greckim, unijnym i umowami
                międzynarodowymi? Pop... ich?! NWO jak malowanywink Zaczynam
                podejrzewać, że za greckim kryzysem stoi drugie i trzecie dno.
                Czyżby Grecja stawała się światowym poligonem przykręcania śruby?

Na jakimś forum przeczytałem, że Grecja jest kompletnie
                przesiąknięta korupcją oraz że jej obecny premier ma również amer.
                obywatelstwo.

Ladies and gentlemans, jakby nie patrzeć, to Europa i Stany
                komunizują i totalitaryzują się. Przyjdzie nam emigrować do
                Argentyny. Transatlantykiem...smile
              • kylax1 Zloto oczywiscie jest zagrozeniem dla FIAT money. 18.02.10, 17:44
                Jako, ze odejscie od parytetu zlota, spowodowalo, ze glowni gracze (banki
                centralne itd.) musieli tlumic jego cene w sztuczny sposob.
            • kylax1 Vide moja wzmianka o aluminium. 18.02.10, 17:40
              Dwiescie lat temu bylo ono chyba nawet drozsze od zlota. A obecnie to calkiem
              powszechny metal.

Zloto obecnie znacznie latwiej wydobyc i przetwarzac, niz kiedys. Co oczywiscie
              nie umniejsza jego znaczenia, ale nie bedzie takie jak dawniej.
              • polarbeer Re: Vide moja wzmianka o aluminium. 20.02.10, 17:08
                Porownaj proporcje
                • polarbeer Jeszcze pare porownan: 20.02.10, 17:51

ludnosc swiata w roku 1900 - 1,650 milionow

ludnosc swiata w roku 2008 - 6,707 milionow

wzrost ludnosc = 4.06x
                • polarbeer Pomylka o spadaniu wydobycia aluminum 22.02.10, 14:16
                  Wzialem dane ze zlej kolumy... Przynajmniej do 2008 wydobycie aluminum nadal
                  roslo. Jezeli spadnie to nie ze wzgedu na "aluminum Peak" ale z braku popytu.

Z tych trzech wykrsow wyglada na to ze tylko wydobycie zlota maleje... Roznica w
                  wydobyciu miedzy rokiem 2001 a 2008 jest wieksza niz cale zloto ktore ma MFW ma
                  sprzedac w ciagu nastepnych 5 lat... (Co oglaszaja na nowo co drugi tydzien).

Wydobycie zlota maleje poniewaz konglomaraty takie jak Barric (hedge fund
                  udajacy kopalnie zlota) byly czlonkami "papierowej koalicji"
                • jack79 Re: Vide moja wzmianka o aluminium. 24.02.10, 14:19
                  >produkcja swiatowa zlota:

>Rok 1900 - 386 ton
                  >Rok 2008 - 2,260 ton

>cryingprodukcja spada od roku 2001 gdy osiagnela rekord 2,600 ton)

czyli wzrost cen złota od roku 2001 to nie żadna ucieczka w złoto, nie żadna
                  spekulacja tylko po prostu reakcja na malejącą podaż?
                  czyste fundamenty smile
                  • polarbeer Re: Vide moja wzmianka o aluminium. 24.02.10, 15:52
                    Cytatczyli wzrost cen złota od roku 2001 to nie żadna ucieczka w złoto, nie
                    żadna spekulacja tylko po prostu reakcja na malejącą podaż?
                    czyste fundamenty smile

Ja wole fundamenty niz spekulacje. Mimo to nie zgadzam sie z tym co napisales.
                    Uwazam, ze twoje wnioski nie sa przemyslane i ze sa oparte na nierealistycznych
                    zalozeniach.
                • jack79 Re: Vide moja wzmianka o aluminium. 24.02.10, 14:21
                  o że żłota jest tak mało a jego produkcja spada to nie stanowi że nadaje się na
                  pieniądz
                  to grozi wieczną deflacją
                  nie wiem czy to dobrze

niedawno widziałem tabelkę z której jasno wynikało że wzrost PKB w tym
                  "cudownym" XIX wieku był sporo niższy niz w XX a szczególnie jego drugiej połowie
                  • polarbeer Deflacja promuje dobre zachowanie. 24.02.10, 16:00
                    Natomiast jest kara za obzarstwo ktore prowadzi do "I will gladly pay you
                    Tuesday for the hamburger today".
            • jack79 Straciło troche tej pozycji jednak 20.02.10, 12:04
              wystarczy pójść do sklepu i spróbować zapłacić złotem
              może i się uda ale straty w stosunku do rzeczywistego obecnego kursu złota
              sięgną może i 80%

albo może bardziej "prywatna" transakcja - jeśli już ten całkowity krach
              nadejdzie smile
              od rolnika kupmy świnie i ziemniaki
              co chętniej od nas przyjmie w rozliczeniu złoto czy np. olej napędowy?
              wcale nie jestem pewien czy złoto, a jeśli już to znów olej może za jego 80%
              ceny, a złoto to góra za 50%

• polarbeer Sprobuj placic Jenami, albo inna waluta... 20.02.10, 16:45
                rolnikowi za kartofla. Albo zarzadaj reszty ze 100 dolarow za transakcje warta 5
                zl w Tesco... itd.

Ja nadal twierdze ze zloto jest duzo latwiejsze do wymiany na calym swiecie niz
                inne waluty (oprocz dolara i euro). Jezeli podrozujesz po swiecie to zrozumiesz
                o czym mowa... Oddzielne woreczki plastikowe na rozne papiery i monety. I marze
                przy wymianie.

• jack79 Re: Sprobuj placic Jenami, albo inna waluta... 24.02.10, 13:31
                  nie no to jest inny temat, jeny itp
                  mi chodzi że złoto straciło częściowo swoją markę
                  100 lat temu żyd wyciagnła by wagę zważył łoto i normalnie przyjłąjako zapłatę
                  teraz tak sie nie da, a to że obcymi walutami też nie to inna sprawa

czasy się zmieniły trochę
                  jak system padnie wbrew pozorom inne rzeczy mogą mieć większa wartość
                  dlatego też w "Mad Max" nie walcza o złoto a o paliwo
                  wątpie by Ci oblegani wykupili się złotem smile
                  niby to fim s-f ale akurat troche sensu w tym jest
                  • polarbeer Mad max to film nie rzeczywistosc 24.02.10, 15:44
                    W filmie planuje sie "ujecia" i "akcje"
    • pawel-l Re: A Retrospective Look at U.S. 'Gold Reserves' 17.02.10, 19:27
      Swoją drogą rynki są strasznie złośliwe.

Parę miesięcy temu wszyscy psioczyli na dolara - od tamtej pory jego wartość rośnie.
      Potem Hubert zasypywał nas artykułami o tym że złoto będzie rosnąć w nieskończoność. Od tamtej pory leci na pysk.
      Podobnie jest z BRIC. Szczyty w listopadzie.

Teraz blady strach padł na rynki akcji z powodu Grecji. Oczywiście od kilku dni akcje rosną.

Ja wiem, że przyjdzie czas na złoto. Ale na razie spada równo z innymi surowcami i innymi aktywami. Przywiązałem się do scenariusza "najpierw deflacja" i nijak nie widzę hiperinflacji...

A podstawą systemu finansowego jest opodatkowanie poddanych.
      Czy dla kogoś jest ważne ile złota jest w NBP ?
      • lastboyscout WIEC KIM TERAZ JESTESCIE ? 17.02.10, 20:23

Fakt.
        Dokladnie WSZYSTKO dzieje sie odwrotnie niz tu sie od pewnego czasu
        zapowiada.

Przypominam, ze BYLO to rowniez forum ZWOLENNIKOW Unii Europejskiej ale wladcy
        forum wymazali ten wpis, ktory teraz dodatkowo tak efektywnie/efektownie osmieszaja.

Pewnie pora na przemianowanie sie z tzw. liberalow na ....

No wlasnie panowie i panie:

KIM TERAZ JESTESCIE? JAKIE MACIE POGLADY? JAKIE PROGNOZY?
        • drjezus.pl Re: WIEC KIM TERAZ JESTESCIE ? 17.02.10, 20:58
          Dobre pytanie... Ja nie mam prognoz, postanowiłem podążać za
          rynkiem. Jest sygnał: reakcja: jest odwrotny: reakcja. Wiem, że
          takie zachoawania prowokują bańki i krachy, ale ja mam jeden cel:
          efektywność spekulacji i widzę, że to jedyna droga w dobie FEDu i
          kurewskiej manipulacji aby bronić system. System jest już prawie
          trupem, który błaga o eutanazję, ale wszyscy święci mu tego
          odmawiają. Odnaleść się w tej sytuacji jest zadaniem karkołomnym:
          można albo przeczekać, albo podążać. Nie polecam jednak prognozować.
          Zbyt duża złożoność systemu (bądź jak kto woli: manipulacja*). *nie
          potrzebne skreślić.
          • sevenseas Re: WIEC KIM TERAZ JESTESCIE ? 17.02.10, 21:38
            "System jest już prawie trupem"

Przepraszam , jakim trupem? Eutanazja? Jak narazie wszystko sie
            kreci jak powinno. Do smierci tego systemu jeszcze daleko. Kazdy ,
            powtarzam KAZDY kraj bedzie walczyl aby ten system trwal nadal , i
            jak narazie nie ma takiej k...a sily aby to zmienic. Moga byc
            protesty , moga byc strajki , ale podatki nadal beda placone , a
            puki beda placone ten system bedzie trwal.
        • dorota_3 Kto Ty jesteś? ...* mały 17.02.10, 21:38
          *wpisać po uważaniu

Nie pamiętam czasów, kiedy to było forum zwolenników UE. Ja kiedyś
          zwolenniczką byłam, ale tutaj własnie nabrałam sceptycyzmu.
          Skrajnego nawet. Liberałem byłam i będę zawsze.

Nie wiem, czy dzieje sie odwrotnie, ja od dobrze ponad roku mam
          akcje i jeszcze kilka dni będę miała. Nie narzekam.

Niech mnie Bóg broni, żebym miała coś prognozować. Jeżeli ktoś nawet
          formułuje coś w rodzaju prognoz tutaj, traktuj to raczej jako
          stanowcze wyrażenie poglądów. Sam bierzesz odpowiedzialność za swoje
          inwestycje.

Hehe, na koniec jednk uszczypnę Przycinka i Polarnego - oni już tak
          mają, że widzą rozkład i kolaps wrażego (im) systemu smile Na razie to
          nie nastąpiło, ale kto wie...
          • polarbeer Re: Kto Ty jesteś? ...* mały 17.02.10, 22:05
            CytatHehe, na koniec jednk uszczypnę Przycinka i Polarnego - oni już tak mają,
            że widzą rozkład i kolaps wrażego (im) systemu smile Na razie to
            nie nastąpiło, ale kto wie...

Nie nastapilo? Chyba nie patrzysz uwaznie.
            • dorota_3 Rozkład i kolaps? 18.02.10, 11:24
              Wiesz, chyba bym coś zauważyła, gdyby zawalił się swiatowy system
              finansowy (a więc kolaps). Zmierza, co prawda, ku rozkładowi, ale to
              jeszcze potrwa troszkę.

Polarny, to co zauważyłam, to sprowokowaną bardzo skutecznie przez
              GS mini-katastrofę światowego systemu finansowego w październiku
              2008. I była to najbardziej dramatyczna rzecz, jaką w swoim zyciu
              widziałam.
              A potem - powolna odbudowa systemu, już z GS u władzy całkowitej, z
              pieniędzy podatników (Twoich, Polarny).
              Kolapsu nie było, było kontrolowane, celowe przesilenie.
              • polarbeer Rozumiem... 18.02.10, 14:35
                ...Prubujecie ogladac historie jak gdyby byl to program telewizyjny. Akcja ma
                trwac 2 godziny i ma byc puenta!

----

Co do "kontroli" Goldmana
                • dorota_3 Re: Rozumiem... 18.02.10, 15:51
                  Liczyłam na to, że potwierdzisz/zaprzeczysz mojej hipotezie co do
                  istoty wydarzeń z jesieni 2008.

Czy Goldman nie ma faktycznej władzy? Oj, myślenie życzeniowe
                  prezentujesz, Polarny, chciałbyś, żeby nie miał....
                  • polarbeer Re: Rozumiem... 18.02.10, 16:49
                    Ja zaprzeczam teori "planu".

Goldma zachowuje sie tak jak mieszkancy Bagdadu po wkroczeniu wojsk amerykanskich. Okazja i zwykle zlodziejstwo, a nie zaden "Master Plan".

Wlasnie to, ze rzady zupelnie przestaly nawet udawac ze ich kontroluja i pozwalaja na o t w a r t a grabiez mam wlasnie na mysli, ze czesc systemu juz upadla. W czym rowniez sie nie gadzam to pogladem ze mamy "odbudowe"
                    • sevenseas Ha , niezle 18.02.10, 19:45
                      Polar kto tutaj pisze o jakims NWO ?

Tutaj chodzi o rozszerzenie monopolu na cos co sie nazywa kredyt ,
                      a najlepiej przez nasz bank. Na cholere mi jeden rzad i podobne
                      bzdury , jak wole miec kilka rzadow w kieszeni i czerpac korzysci z
                      pracy mrowek. A mrowki beda nadal pracowac bo 99.9% z nich nie kuma
                      co sie dzieje i jak dziala ten system ,a pozostale 0,1% zyje pelnia
                      zycia i sie z tego smieje.
                      To ze gotowka zostanie wyparta , jest potrzebane po to aby ludzie
                      juz zawsze placili podatki i utrzymywali ten system do konca jego
                      istnienia , tyle. Prawo o ktorym pisales dziala doskonale.
                      Al Capone moze trzymal Chicago za jaja , ale nie mial w swoim reku
                      czegos co sie nazywa podaz pieniadza.
                      Bo jak mozna pomijac tak istotny fakt , ktorym jest DRUK
                      PIENIEDZY . Bo jesli TO JA trzymam reke na drukarce , to jak bys
                      wycenil MOJA WLADZE? W pieniadzach? Wiec jak sie ma do tego "zwykle
                      zlodziejstwo" papierkow? Naprawde o to tutaj chodzi ? Wszystko kreci
                      sie wokol pieniedzy ,a my zmierzamy na sciane?
                      To fakt , masz racje ze ten system sie przewroci , ja nie mam co do
                      tego zadnych watpliwosci , ale to nie bedzie kiedy MY tego bedziemy
                      chcieli , nie w taki sposob , bo kolaps o jakim tutaj niektorzy
                      pisza oznacza NASTEPNA WOJNE.
                      Juz pisalem wielokrotnie , wystarczy sie dobrze przygladnac
                      historii , tej bardzo swiezej , bo mozna wygrac KILKA RAZY , ale nie
                      przez DEKADY.
                      I wrocimy do tych postow , juz w najblizszej przyszlosci i zrobimy
                      reality check , wtedy sie okaze kto pisal o NWO ,a kto o
                      rzeczywistosci ktora sie tak nam niepodoba , a nas otacza i dotyka.

Mowisz ze nie "budujemy nowego swiata" , ze wszystko jest robione
                      tak poprostu ? Nie kupuje tego , tak bez celu , ludzie bez celu
                      zmierzaja donikad , moze najwyzej do krainy marzen. Za to ludzie z
                      ambicjami , wizja , inspiracja czy poprostu ludzie zmotywowani
                      potrafia osiagac swoje cele , koszt ich moze byc wysoki , ale
                      przyniesie wspaniale efekty.

PS. Jesli to co sie dzieje nazywasz "zwyklym zlodziejstwem " to ja
                      chce byc takim zlodziejem wink
                      • polarbeer Budujemy nowy swat 19.02.10, 14:34
                        owszem... ale bez planu! Ten nowy "dom" zaczyna wygladac bardziej jak twor
                        termitow niz owoc pracy architekta.

Zle rowniez zinterpretowales moje "zwykle zlodijstwo" i "kradziez" o ktorych
                        pisze.
                        • przycinek.usa Re: Budujemy nowy swat 21.02.10, 06:59
                          zgadzam sie. Citi bank wlasnie powolutku wprowadza ograniczenia wyplat z kont na
                          zadanie. Najwyrazniej Citi ma narastajace problemy z plynnoscia.

To jest powolny i calkowity rozpad panstwa i jego instytucji. Biorac pod uwage
                          falszowanie statystyk, ktore staje sie coraz bardziej jawne, ciegly wzrost
                          bezrobocia i nieustanne manipulacje cenowe - to do pelnego rozpadu panstwa nie
                          moze juz nie dojsc. To sie na pewno stanie. Nie da sie bezkarnie kontynuowac
                          takich dzialan, drukowanie zniszczy pieniadz, interwencje w rynek nieruchomosci
                          zniszcza rynek. Najgrozniejszy jednak dlugoterminowo jest ten dodruk. Jesli to
                          bedzie kontynuowane, to dolar zmiecie oszczednosci ludnosci, a panstwo stanie
                          sie panstwem trzeciego swiata i wszyscy stad wyjedziemy. Juz teraz zachodza
                          powoli negatywne zjawiska w zaopatrzeniu, np. pewnych towarow nie skladuje sie.
                          Nie ma wyboru w sklepach. Dokladnie tak samo, jak bylo w pewnym okresie w
                          Polsce, przed wystapieniem hiperinflacji. Ceny nie moga bowiem wiecznie spadac.
                          Jesli nie oplaca sie czegos produkowac, to sie nie produkuje i towaru NIE ma..
                          • sevenseas eee co? 24.02.10, 18:40
                            Przycinek , gdzie sie wyprowadzisz? Moze do Chin ? Do Europy? Tam
                            moze nie ma falszowania statystyk , rosnacego bezrobocia , co
                            najmniej takich samych klopotow jak nie wiekszych niz u was?
                            Powiem Ci ze tutaj u mnie zycie plynie beztrosko , ludzie pracy nie
                            traca , a kryzysu nie widac , choc wiem ze jest , bo widze po
                            realnych zarobkach i po zcyganionej inflacji. Piszesz ze dolar
                            zmiecie oszczednosci , a co z funtem , euro czy jenem? Moze wszyscy
                            przerzucmy sie na zlotowke i oglosmy Rostowskiego najlepsiejszym
                            ministrem finansow swiatasmile
                            Naprawde nie ma u was wyboru w sklepach ? Byc moze nie importuje
                            sie juz tyle z Chin , choc statystyki mowia o wzroscie chinskiego
                            exportu ? Jak to sie ma do ich zarobkow , stali sie bogatsi? Moze
                            to znaczy ze maja teraz duzo mniej wplywow , jak widac po ich
                            ruchach maja pelno w spodniach bo:
                            - druga podwyzka stopy rezerw oznacza ze odchodza od stymulacji
                            konsumpcji i chca/MUSZA sprobowac spowrotem exportu ,
                            - bo im inflacja rosnie ,

A chinskie lobby exportowe dziala bardzo sprawnie i ma duze
                            wplywy , wiec nie bedzie jak przewiduja banki ,rewaluacja juana , o
                            nie. Beda chcieli znow rozkrecic export co jest dla mnie glupium
                            ruchem , bo wiadomo ze QE sie zakonczylo i znow wszyscy dostana po
                            dupie. W stanach rozdaje sie kartki na zywnosc bo wiedza ze
                            najwazniejsze jest to zeby ludzie mieli co jesc.
                            Jesli pada domestic demand , albo jest raczej zdlawiany na rozkaz ,
                            to globalny popyt tez zmaleje szczegolnie na commodities , oil ,
                            metale , a takze rynki akcji czeka korekta , jak gleboka nie wiem
                            nie jestem dobrym trejderem. Z drugiej strony QE sie skonczylo wiec
                            lecimy w dol. Dolar sie umacnia i nadal bedzie , poza
                            prawdopodobnym i chwilowym odbiciem na eurusd , jak tylko oglosza
                            plan dla Grecji. Chinczyki zamiast probowac stymulowac konsumpcje u
                            siebie , rewaulowac juana , co ma dzialanie deflacyjne , rosna
                            savings i przez to zdlawili by troche inflacje , uciekaja od tego
                            rozwiazania. Dlaczego? Moze dlatego ze za cholere nie moga ludzi
                            zmusic do konsumowania , bo sa biedni i nie maja za co. Export
                            pada , zaklady padaja , mrowek do roboty DUZO , a rzad kaze ciac
                            wyplaty . Oni maja juz duze klopoty , tylko to wszystko dziala
                            bardzo wolno. Statystyki podkrecone na maxa , gospodarka jest juz
                            przegrzana , przyrost papieru na rynku to 30% ? Teraz sie wszystko
                            potoczy bardzo szybko , bo komunisci nie rozumieja ze sie za bardzo
                            rozpedzili z kredtyem i drukowaniem w gospodrce ktora na takie
                            rzeczy nie jest przygotowana.A moze mysleli Ben drukuje , EU drukuje
                            to my tez, hehe.
                            Oni beda MUSIELI wkrotce bardzo ostro zaciesniac , ale to bedzie
                            juz za pozno , za DUZO za POZNO. A potem sie zdziwia dlaczego Ben
                            podnosi stopy i mowi "just to prevent inflationary pressures" , choc
                            my bedziemy wiedziec dlaczego.

Ps. LBS pytales , nie wiem czy mnie , ale pisze zeby wzkrzesic ,a
                            raczej sprobowac , bo brakuje mi waszej wiedzy , "to co bylo a
                            prawie umarlo".

Ps2. moze czas sie obudzic panowie , wziasc wakacje , przemyslec
                            pare spraw , pojechac do tajlandi "na male co nieco". A moze
                            potrzeba wam troche inspiracji? Zapraszam do archiwum ,
                            przegladnijcie stare watki, o czym pisaliscie , jak pieknie i z jaka
                            pasja. Gdzie sie to k...a podzialo, co? Moze to przez ten zalew
                            artykolow ze koniec swiata, ze sie wali , ze nie ma juz nic smile
                            Daliscie sie zmanipulowac pismakom i durnowatym blogom , ktore
                            znikna tak szybko jak tylko sie kryzys skonczy.

ps3. musze dopisac . Data za ostatni TIC moim zdaniem znaczy ze
                            wplywy spadaja w zastraszajacym tepie , bo eksport siada , a
                            wygasajace UST i inne nie sa rolowane bo potrzeba im kasy lub jej
                            nie ma. Zero hedge twierdzi ze nadal kupuja , przez UK , ale mi sie
                            wydaje ze to angole biora bo dolar sie bedzie jeszcze umacnial.
                            Druga sprawa ze Chiny nie musza sie chowac przed swoim
                            spoleczenstwem , a USGov i tak wie kto kupuje.
                            • dorota_3 tak a propos Chin 24.02.10, 20:25
                              przypomniało mi się, jak czytałam Twój post, że wczoraj gdzies cos
                              takiego widziałam:
                              www.businessinsider.com/chinese-labour-shortage-2010-2
                              BTW - do Tajlandii na "małe conieco"? Dziennikarka BBC E. Ewart
                              ciekawy film o tym zrobiła, pokazywali w TVN24 w niedzielę.
                              • sevenseas Re: tak a propos Chin 24.02.10, 21:51
                                Hehe, to z tej samej stronki.

www.businessinsider.com/15-facts-about-china-that-will-blow-
                                your-mind-2010-2#one-page-view

Przeciez nie wiadomo na ile to info jest prawdziwe, prawda. Ja
                                podchodze sceptycznie do takich rzeczy. Ale zalozmy ze to prawda. Od
                                jakiej kwoty jest to 30%? Czy byly wczesniej jakies ciecia w placach
                                o np.30%? Jak dlugo i ile dni w tygodniu trzeba tam pracowac?
                                Ile czasu potrzeba aby w tych fabrykach umarl czlowiek w wieku 20-
                                30 lat z wycieczenia ze podnosza place o 30% ? wink
                                Tak na powaznie , teraz sie beda napier..c na brudny PR , z obu
                                stron i jak sie da. My musimy tylko werifikowac fakty , nie to co
                                mowia , tylko to co czynia jest wazne.

ps. to o tajlandi to byl tylko zart , chlopaki napewno sie nie
                                obraza smile Nie wiem o czym byl program ale sam bylem i mi sie
                                podobalo , bardzo tanio i pieknie , choc nadal moim nr.1 pozostaja
                                malediwy , kwestia gustu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka