Dodaj do ulubionych

Tragedia grecka

22.03.12, 01:59
We wpisie njusacz.blogspot.com/2012/03/tragedia-grecka.html

Przedstawiłem genezę obecnych kłopotów Greków z długiem : demokracja i kupowanie głosów wyborców poprzez utrzymywanie iluzji dobrobytu za pożyczone pieniądze.

Opisałem dlaczego MerKozy tak dwoił się i troił miesiącami szukając drogi wyjścia z impasu:
-bankructwo Grecji zachwiałoby wiarygodnością UE jako całości,
-mogłoby zapoczątkować DOMINO wśród kolejnych dłużników,
-zagroziłoby kondycji banków francuskich i niemieckich głównych posiadaczy obligacji Greckich

Wskazałem w kilku miejscach na zbieżność greckiej drogi na skróty z polską "zieloną wyspą" i zakończyłem cytatem z wieszcza sprzed prawie 200lat, który (jeśli nic się nie zmieni w podejściu pewnej ekipy zabierającej się za rządzenie) niestety może się zrealizować:

"Polsko! lecz ciebie błyskotkami łudzą;
Pawiem narodów byłaś i papugą,
A teraz jesteś służebnicą cudzą.”

Może przesadziłem? Zbytnio uprościłem? Coś dodać, coś rozbudować?
Obserwuj wątek
    • stoje_i_patrze Re: Tragedia grecka 22.03.12, 15:24

był juz taki nie jeden wątek, np
      forum.gazeta.pl/forum/w,17007,131627262,131627262,Porazka_MFW_IV_Rzesza_Upadek_zasad_demokracji_.html?t=1332426214991
      Cześć
      napisałeś częściowo prawdę. Częściowo bo problemem nie były banki fr. czy niem. bo one spisały strate jak i inne PSI na greckich papierach aż 78,5%.

Przyjąłeś wniosek z mainstreamu.

hej,SiP
      • zimna-wodka Re: Tragedia grecka 22.03.12, 22:07
        1.Grecki dług to nie tylko "kiełbasa wyborcza". Zwróć uwagę na wydatki na zbrojenia i rozmiary greckiej armii (nie ludzie ale sprzęt).
        2. Wniosek o "zabójczej pomocy" dla Grecji jest moim zdaniem słuszny. Ale dobrze byłoby go rozwinąć.
        • njusacz garsc odpowiedzi 23.03.12, 00:06
          W części masz rację bo problem nie jest tak prosty jak go przedstawiłem. Ale zrobiłem to celowo dla jasności przekazu.

Kwestie, o których trzeba analizując sytuację Grecji pamiętać to:
          1. Grecja nie była i nie jest w stanie obsługiwać swego zadłużenia!
          2. Grecja ( co można zobaczyć na danych Eurostatu) bez NOWYCH POŻYCZEK nie jest w stanie funkcjonować. BEZ POŻYCZEK muszą ciąć wydatki i to w gigantyczny sposób ( z 114mld musi zniknąć 24mld!) czyli wszystkim zabrać 20% finansowania!
          3. Obcięcie 20% finansowanie to dzięki mnożnikowi dodatkowy spadek przychodów...zatem konieczność kolejnego przycięcia...i tak dalej! Błędnę koło!!!

Co w takim przypadku robi Grecja? Mówi: "nie mamy waszych pieniędzy", bankrutujemy...od jutra zaczynamy wszystko od nowa.

Co to oznacza dla świata:
          1. Unia Europejska przestaje byc grupą państw które nie mogą zabkrutowac!!! To AUTOMATYCZNIE podnosi koszt pozyskanie przez większosc z nich fiannsowania ( Niemcy wyjątek).
          2. Rodzi to ryzyko KOLEJNYCH BANKRUTCW bo skoro Grecja może nie płacic to i my mówimy...sory ale nie damy!!!
          3. Ci co pożyczyli nagle zostają bez kasy i są faking angry ( przynajmniej ja bym był).

Co zatem robi Francja ( oni tracą najwięcej)? NAMAWIA NIEMCY i wciąga ich do duetu, który ma
          1. wybic z głowy bankructwo Grekom ( a fu jakie brzydkie słowo bankructwo) i przeczołgac ich za takie pomysły(sprzedaz Akropolu, wysp, zewnetrze kontrole podatkowe, "doradcy", etc).
          2. ma pokazac światu że UE to nadal całośc, pewnosc i ZAUFANIE.
          3. pokazac pozostałym, że jeśli ktokowliek pomyłsi o bankructwie to zostanie równie dotklwie PRZECZOŁGANY jak Grecy.
          4. zapewnic bankom ( regulacje nie pozwalaja na wybiórce traktownie zatem wszystkim chętnym bankom!!!) tyle KASKI ILE CHCĄ. To się ładnie nazwąło LTRO aby nie starszyc innych, ze ktos drukuję euro.

Jak widzisz wszystko sprawadziło się do gry na czas aby dograc pozory i ustalic jeden przekaz medialny - wszystko pod kontrolą - jak będzie? Czas pokaże.

Co do zakupów sprzętu wojennego to nie tylko ja spodziewam się ODRODZENIA IMPERIUM OSMANSKIEGO. Grecy pamiętają 400lat niewoli i stad pomimo nierównowagi budżetowej taka napinka na regionalną potęgę zbrojną.

"Zabojcza pomoc" - "strzeżcie się greków nawet jeśli przynoszą dary"...
    • trino1 Po wyborach 06.05.12, 22:25
      Po wyborach można sądzić, że wprowadzenie programu oszczędności zostało poddane pod duży znak zapytania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka