byly-kadi
25.04.12, 15:31
Czy ktos pomoze zdezorientowanemu? Sprawa dotyczy spadku po mojej zmarlej rodzicielce.....
Znalazlem taki link:
www.pit.pl/aktualnosci-podatkowe/1801-podatek-od-sprzedazy-nieruchomosci-w-2012-roku-10972/
Wiec kwestia dotyczy mieszkan , ktore otrzymalem w spadku. Mieszkania nabyla moja Matka droga kupna w roku 1993 i 4, ja spadek oficjalnie przejmuje we wrzesniu. Budynki wielorodzinne postawione w latach 60 jakos tak.
Czy te tabelki dotycza nieruchomisci BUDOWANYCH w wymienianych latach czy nabywanych w tych latach? I czy nabycie to data zakupu przez moja matke czy nabycia przeze mnie jako spadku? Gdy ja nabywam spadek, bezgotowkowowo nazwijmy to, rzecz jasna (?), cala wartosc jest dla mnie “przychodem”, jako ze nie kosztowalo mnie to cudo ani grosza? Wiec jesli swoj spadek sprzedam komus na wolnym rynku za powiedzmy million zlotych do place 190 000 podatku?
BTW- Jesli Wy, drodzy, palcicie 19% od zysku uzuskanego przy sprzedazy nieruchomisci to ja sie Wam nie dziwie, ze niektorzy rwa z Polski gdzie oczy poniosa.