Dodaj do ulubionych

Krzysztof Pawiński

17.03.13, 19:30
Zawsze miałem o nim dobre zdanie.
Po tym wywiadzie:

wyborcza.biz/biznes/1,100896,13550345,Prezes_Maspeksu__Panstwo_uleglo_inflacji.html?as=2
Mam jeszcze lepsze, choć oczywiście nie ze wszystkim się zgadzam, w szczególności nieuchronności inflacyjnego kolapsu. Natomiast uwagi nt. stanu ekonomii, problemów pobismarckowskiego świata, opodatkowania konsumpcji - bardzo ciekawe.
Obserwuj wątek
    • przycinek.usa Re: Krzysztof Pawiński 20.03.13, 04:32
      "opodatkowania konsumpcji - bardzo ciekawe."

to gratuluje pogladow, choc ja wole bardziej jednoznaczne deklaracje - proponuje wiec zmienic jedno slowko - "opodatkowanie" zmienic na "zakaz". "Zakaz konsumpcji". Prawda jak ladnie?
      I od razu widac kto jest za wolnym rynkiem.
    • glupi_jasio Re: Krzysztof Pawiński - odkrywca retrospektywny 20.03.13, 10:13
      Dazenie do wyzszego opodatkowania konsumpcji, a mniejszego pracy, to od dawna obowiazujaca doktryna w UE, stosowana np. w Niemczech - chyba od czasow Schroedera, w Polsce - za Gilowskiej (za Rostowskiego jest inaczej, wszystkie podatki rosna dosc rowno crying )

Generalnie - jestem za ta; taka struktura podatkowania - bardziej konsumpcji, niz pracy, wydaje sie zwiekszac konkurencyjnosc miedzynarodowa gospodarki, co, przy wspolnym rynku, z niejednolitymi systemami podatkowymi, jest korzystne.

Jesli ten przedsiebiorca jest eksporterem, to, po prostu, nie moze mowic inaczej.

• wolo Re: Krzysztof Pawiński - odkrywca retrospektywny 21.03.13, 20:50
        Raczej mi tutaj chodziło o to, żeby jakoś uhonorować gościa - jednego z niewielu, ktorzy rzeczywiście zrobili coś z niczego.
        Odnośnie podatków to jakichś preferencji nie mam - krok w stronę konsumpcji wydaje się najprostszy i najtańszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka