Dodaj do ulubionych

Dobra wiadomość

18.04.13, 00:43
Jest taki kraj, co się nazywa Rosja Radziecka. Ten kraj żyje z eksportu surowców, głównie ropy naftowej i gazu. Działa to w dużym uproszczeniu tak:
1) Jak baryłka ropy kosztuje ponad 120 USD to mają na żarcie i na rakiety
2) Jak baryłka kosztuje pomiędzy 90 USD a 120 USD to muszą wybierać: starczy albo na żarcie, albo na rakiety
3) Jak cena baryłki ropy spada poniżej 90 USD to nie mają ani na żarcie, ani na rakiety.
I to jest dobra wiadomość. Te ostatnie spadki notowań surowców.
Obserwuj wątek
    • byly-kadi Re: Dobra wiadomość 18.04.13, 04:39
      Tak to wlasnie wyglada smile
      Warto dodac ze gdy barylka rosnie ponad 120 to ruslka buta siega zenitu. Wlaza na salony i pi..ola po swojemu nie zwracajac uwagi na to, ze nikt ich nie rozumie ; )
      A jak ponizej 90- to sie burza i groza. Wtedy trzeba wziac kij i pierdolnac w leb, bo jak powtarzam od zawsze- Ruska nie mozna sie bac ! Ruski jest jak pies, zobaczy slabego to skoczy do gardla, jak pierdolniesz kijem to podkuli ogon. Rozumial to Regan, rozumiala Thatcher.
    • forall4a Re: Dobra wiadomość 18.04.13, 17:14
      a ja słyszałem że Rosja Radziecka żyje wyłacznie z importu. Poprawcie mnie, jeśli mówię źle.
      • llukiz Re: Dobra wiadomość 18.04.13, 20:30
        > a ja słyszałem że Rosja Radziecka żyje wyłacznie z importu. Poprawcie mnie,

A skąd ktoś ma wiedzieć co ty słyszałeś? Sam chyba lepiej wiesz co słyszysz...
    • gambit_smolenski5 Szczurku, mylisz się; barierą jest $60, niestety 18.04.13, 21:04
      Szczurku, z tego co wiem, to się mylisz. Wedle osób głęboko tkwiących w sprawach rosyjskich, taką oficjalną barierą, wymuszającą korekty/oszczędności/cięcia ros. budżetu, jest 60 dollarów za baryłkę. Nie więcej. Niestety.
      • gambit_smolenski5 Re: Szczurku, mylisz się; barierą jest $60, niest 18.04.13, 21:07
        PS. To w dużej mierze przez ogromne ros. rezerwy walutowe. Dlatego programy militarne, te strategiczne (jak kompleks nuklearny i plot/prak), zawsze dostają koniecznie finansowanie. Powtarzam, niestety.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka