Dodaj do ulubionych

Zloto. Plan na jutro.

13.09.16, 18:01

Pewnie to forum juz zdechlo, szkoda troche, mozna sie bylo poklocic : ) czsami , hehe.
Moze sie kto odezwie jeszcze, domyslam sie ze sporo ludzi nie czyta Gownianej, zeby nie placic subskrybcji, nie dziwie sie. Olac takie “dobre dziennikarstwo”?
Mam taki plan/ problem w tym momencie, moze siem fachowcy wypowiedzia?
Otoz do wyrwania z Polski jest pewna suma legalnie posiadanych przez obywatela pieniadzy. Nier zaden majatek, ale troszke .
Kasa na koncie. Pieniadze sa w PLN, wiec kurs jest “pod wiatr”. Kiedy obywatel gotowke te wplacal na konto kurs byl o 90 groszy korzystniejszy.
Tak wiec , czy ma sens zrobic tak: Za kase kupujemy kanadyjskie monety 50 dolarowe, oncja zlota w sztuce.
Koszt wzyszy niz w USA, wychodzi na dzis 1403 USD za monete. Spot na zlocie dzis w USA jest 1328. Nie ma wiec tragedii, biorac pod uwage ze to zakup wyrobu. No I mamy tu dodatkowy plus- jak juz wszystkio pizgnie to I tak zloto bedzie do przodu ….
Ok mamy wiec pierwsza transze, powiedzmy ze 25 sztuk monet. Teraz trzeba je jednak wzaiac w torbe I wyweizc z Polski, powiedzmy ze do USA. Czy na granicy w Polsce sie obywatela uczepia? Czy czepia sie na przesiadce w kraju trzecim?
Czy ktos wie, gdzie mozna znalezc przepisy dotyczace wywozu? Teoretycznie obywatel wywozi dolary kanadyjsie w sumie 1250. Oczywiscie tylko idiota da sie na to nabrac, wiadomo ze ladunek wart jest wiecej.
Co forum mysli, glupi pomysl ?
Obserwuj wątek
    • kolpik124 Re: Zloto. Plan na jutro. 13.09.16, 20:53
      byznezmen, hahahaha

"Za 2 tygodnie zwali sie rynek nieruchomosci w USA
      zwolennik_twardej_reki 30.08.16, 00:58
      Pada juz rynek nieruchomosci luksusowych. RE lobby wypuszcza konfliktujace info nt . kupujacych pierwszy dom, rynku pierwotnego a takze rynku ogolnie. Rano pisza ze ceny rsna zbyt szybko bo jest za malo nieruchomosci na sprzedaz na rynku , wieczorem pisza ze rynek zawalony jest nieruchomosciami....To dla mnie oznacza ze nadchodzi wielkie JEBUT.
      Jest mozliwosc ze myle sie o dwa tygodnie."
      • zwolennik_twardej_reki Re: Zloto. Plan na jutro. 13.09.16, 22:12
        Fuck you.
    • hard-ass Rozumiem 13.09.16, 22:25
      zwolennik_twardej_reki napisała:

obyw
      > atel wywozi dolary kanadyjsie w sumie 1250. Oczywiscie tylko idiota da sie na t
      > o nabrac, wiadomo ze ladunek wart jest wiecej.
      > Co forum mysli, glupi pomysl ?

Ze chodzi o obejscie Fatki.
      Ma sens. O przepisyj pytaj w firmie handlujacej zlotem, tam gdzie bedziesz to kupowal.
      Tu sie nic nie dowiesz Polacy to generalnie narod zawistnych idiotow, raczej doradza Ci na odwrot.
    • przycinek.usa Re: Zloto. Plan na jutro. 14.09.16, 07:25
      Troche mnie zdziwiles tym pytaniem. Ja bym otwarl konto dolarowe w Polsce, przewalutowal zlotowki na dolary i zamowil ksiazeczke czekowa, po czym w USA dokonalbym zakupu zlota w jakimkolwiek sklepie internetowym, poslal im czek, poczekal cierpliwie az go wyklaruja i odebral monety lokalnie. Mozna tez przeciez to wyslac UPSem. Problem bedzie jedynie z wysylka pod adres - ale to nie jest wielki problem, poniewaz sa takie miejsca, gdzie mozna wyslac czek, a potem odebrac monety osobiscie. Np. Texmetals.

Mozna tez dokladnie ustalic wczesniej forme dostarczenia metalu. Chciec to moc.
      Nie jest nigdzie powiedziane, ze nie wysla tego na wskazany adres. Moze sie tak skonczyc, ze kaza Ci jedynie wyslac pismo z podpisanym wskazaniem adresu wysylki. I wtedy wyslesz to razem z czekiem. Latanie z duzo iloscia zlotych monet jest wedlug mnie troche nierozsadne.

I pamietaj o tym, zeby te monety kupowac po kawalku tzn. nie przekraczac kwoty $10k
      bo inaczej to jest reportowane do IRSu.

• zwolennik_twardej_reki Problem X 3 14.09.16, 15:14

-Niesety kasa jest w PLN. Inaczej po prostu zamknalbym konto I wyslal kase do USA .
        -W USA jak nadmieniles , kupowac trzeba ponizej 10K. To nie duzy problem bo w NYC mge prawdopodobnie kupic osobiscie monety na miejscu, nawet bez wysylki.
        -Napisalem e-mala do Mennicy Wroclawskiej ktora oferuje najlepsze ceny na zloto. Oczywiwscie nikt nie odpowiedzial, w Polsce nikt, nigdy nie odpowada na zadne e-male. Oni tak robia tam biznes. Siedza na dupie caly dzien w garsonkach I garniturkach I pierdza w stolek, pozniej jak na jednego z drugim doniose do szefostwa I go wywala na zbita morde ( raz sie udalo, w banku) to rozpaczaja, ze” tak starali a i tak ich , biedakow, zwolinili z roboty”. Takze pewnie I tak bym u idiotow tego nie kupil, szkoda dac im zarobic …..
        Rodzina mi radzi, jak sie kurs nie poprawi kupisz cos tu . tzn,. W Polsce. W domysle, mieszkanie, dom, etc. Buahaha. Chyba bym musial miec pierdolca : )

Serio mowie- wybierz jakas polska instytucje, pracujaca na profit i poslij e-mail. NIGDY nie odpowiadaja smile Buahahaha. Nigdy.
        • przycinek.usa Re: Problem X 3 14.09.16, 15:57
          nie zrozumiales - oczywiscie konto w Polsce. Walutowe. Dolarowe. Czeki przechodza bez problemu w USA. Przechodza tez czeki do konta w innych walutach, ale przeliczniki kursowe sa kiepskie. Wszyscy te czeki akceptuja.
          • zwolennik_twardej_reki Re: Problem X 3 14.09.16, 16:09
            Zrozumialem. Ja mam zlotowki a nie dolary. Nigdy w Polsce nie malem ani dolarow ani konta w dolarach.... Aby wydac te pieniadze w USA (w jakiejkolwiek formie , cash, check) musze je najpierw zamienic . Czy tam czy tu.

Niewazne jak je zamienie, zawsze strace dzis na kursie w porownaniu z czasem, gdy te pieniadze otrzymalem za nieruchomosci. Ale to juz inna sprawa.
            • przycinek.usa Re: Problem X 3 15.09.16, 06:50
              czy ja dobrze widze? Masz problem z wymiana waluty w Polsce? No bez przesady. Masz sto tysiecy opcji - to nie jest trzeci swiat jak USA. Sa nawet metody przez internet - zadzwon do nich i po prostu zapytaj. www.kantor.pl/jak-to-dziala
              Masz telefon, nie?

W Polsce sa bardzo dobre kantory - nie wszystkie, ale jak sie dobrze popytac, to w wiekszych miejscach maja swietne kursy. Lepsze od transakcji na kartach kredytowych "bez prowizji".

Konta w Polsce sa dosyc interesujace, mozna miec jedno konto i kilka podkont.
              Idziesz do banku i otwierasz konto dolarowe i zlotowkowe. Na jedno wplacasz zlotowki, potem wymieniasz w tym kantorze na dolary i robisz przelew na konto dolarowe. I wszystko w ramach jednego konta. I jeszcze mozesz sobie popatrzec w internecie ile masz forsy. Prawie jak u nas - z ta roznica, ze jest wiecej zabezpieczen, daja ci takie jinxy z guzikami do kodow i tak dalej. I potem to trzeba wpisywac w komputer za kazdym razem inne haslo. W Polsce jest to calkiem niezle rozwiniete. Lepiej jak u nas.

Masz dowod osobisty?
              Bo jak nie - to wtedy jest maly klopot, ale tylko maly, poniewaz idziesz i otwierasz firme kapitalowa. I firmie otwierasz konta. Jako pelnomocnik nie masz reportowania do IRS. A bank nie wie, kto jest wlascicielem firmy. Jak chcesz, to mozna zrobic wszystko. To nawet mozna zalatwic w 2 dni jak sie chce. I wszystko legalnie i bezpiecznie. I bez ryzyka.

Pamietaj, zeby duzo czekow wziac, bo wtedy mozesz sobie duzo transakcji przeprowadzic bez stresu. I male kwoty nie wzbudzaja emocji. I kupujesz sobie monety najtaniej na swiecie.
              I mozesz nawet do depozytu wyslac jak chcesz. Czyli nie brac delivery tylko od razu do prywatnego sejfu.

Jak robisz taka transakcje, to broker najpierw blokuje karte z twoim normalnym adresem dla weryfikacji - a potem clearing rozlicza transakcjie i nikogo nie obchodzi, ze na czeku byl adres w jakiejs Polsce. Potem wysylka idzie poczta na adres z karty kredytowaj, a po transakcji masz zdjety hold i masz swiety spokoj. Powodzenia.

• przycinek.usa Re: Problem X 3 15.09.16, 06:59
                tam jest zreszta lista wszystkich kantorow w Polsce:
                www.kantor.pl/kantory
                do wyboru do koloru.
                • zwolennik_twardej_reki Mam problem z KURSEM wymiany !!! Nie z wymiana 15.09.16, 14:39
                  A nize z wymiana. A kantorow to znam w pipe ktore mi wymianiaja po spocie, bo przerzcuilem tam niezle pieniadze. Najlepszy kurs wymiany maja zawsze kantory w Sopocie. Prawdopodobnie w skali kraju nawet
                  No wiec powtarzam- jak ja bralem te kase to blo 3 PLN za USD a teraz jest 4.
                  Wiec powedzmy ktos Tobie dzisiaj placi, powiedzmy, 100 000 zlotych, ktore jest warte 33 000 dolarow. Jutro sie budzisz i masz 25 000 bo sie zmmienil kurs. Pasuje Ci to ? No moze nie doslownie jutro, ale anale wtedy mowili, ze PLN "bedzie sie umacnila". A poszedl tymczasem w pi...du.
                  Ale, ale: Widze to czarno, mysle ze PLN dalej bedzie szedl w dol. Wiec cus trza zrobic : (
                  • przycinek.usa Re: Mam problem z KURSEM wymiany !!! Nie z wymian 15.09.16, 16:06
                    a to trudna decyzja, bo teraz przewidziec kurs, to trzeba byc jasnowidzem. Jedni mowia, ze dolar w gore, drudzy, ze dolar w dol, sam nie wiem co sie bedzie dzialo, ale zwykle jest tak, ze jak sie ma pomysl, to ten pomysl trzeba realizowac, bo inaczej ma sie do siebie pretensje, ze ci ktos nagadal i zmieniles zdanie. Wiec jak masz dylematy - to sobie odpowiedz na pytanie jak chcesz zrobic i to zrob. Bo jak sie tak bedziesz wahal, to albo ci spot odjedzie, albo kurs. A jak stracisz, to tez zyskasz, bo bedziesz miec doswiadczenie.
                    • zwolennik_twardej_reki Re: Mam problem z KURSEM wymiany !!! Nie z wymian 15.09.16, 16:36
                      ta, tylko to kosztowne doswiadczenie smile
                      Sporo moze zalezec od izolacji Polski w UE. Polska nie jest przeciez w euro, ale to ze jest w EU nie jest bez wplywu na kurs PLN.
                      Ktos tu slusznie pytal, ile w wartosci zlotowki jest tego, ze Polska jest w EU? 50% ?
                      No i to, ze na razie przynajmniej Polska kwitnie na slabej zlotowce. W Gdansku burza kaminiczki przy Dlugim Targu, zeby stawiac now hotele. Stawiaja je nawet na osiedlach mieszkaniowych, pare kilometrow od plazy. PLN w gore- cale to talatajstwo szlag trafi w pol roku ?
    • matprot nigeryjski przekręt - wersja polska, hehe 14.09.16, 14:28
      prawo dewizowe w Polsce, tekst ustawy:
      isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20120000826
      tam na stronie 14 (w Rozdziale 5 Art. 18.) masz:
      "Rezydenci i nierezydenci przekraczający granicę państwową są obowiązani zgłaszać, w formie pisemnej [...] wywóz za granicę złota dewizowego lub platyny
      dewizowej [...] jeżeli ich wartość przekracza łącznie równowartość 10 tys. EUR."
      &
      "Nie stanowi wykonania obowiązku zgłoszenia podanie w zgłoszeniu nieprawdziwych
      danych."

... czyli raczej nie przejdzie zadeklarowanie nominalnej wartości monet.
      • zwolennik_twardej_reki Re: nigeryjski przekręt - wersja polska, hehe 14.09.16, 15:12

Dzieki, o to wlasnie chodzilo : )
    • szczurek.polny Re: Zloto. Plan na jutro. 14.09.16, 23:42
      Jeśli twoje złoto lub dolary pochodzą z legalnego, opodatkowanego i udokumentowanego źródła - takiego jak sprzedaż nieruchomości i masz na to papiery - to nie ma żadnego problemu z wywiezieniem tego z Polski. Wystarczy wypełnić deklarację na lotnisku.

Dużo bardziej bałbym się przy wjeździe na teren USA. Prawdopodobnie zostałbyś potraktowany jak "terrorysta", w najlepszym razie "osoba potencjalnie planująca finansowanie terroryzmu".
      Polska Straż Graniczna ci tego nie zabierze, gorzej może być w Ameryce, bo amerykańscy celnicy raczej nie będą czytać dokumentów po polsku, więc po najprawdopodobniej uznają to za złoto pochodzące z "nieujawnionego źródła" i po prostu je zabiorą, a ciebie zapuszkują do wyjaśnienia.

Mennica Wrocławska - zwróć uwagę na małe napisy "15d" i "45d" przy cenach. Oznaczają one dostawę w 15 lub 45 dni. To znaczy dziś płacisz, a jak wszystko dobrze pójdzie, to po 45 dniach wyślą do ciebie zamówione złoto. Dolicz jeszcze parę dni dla poczty - polecone i ubezpieczone przesyłki wartościowe muszą być rejestrowane na każdym etapie i podróżują wolniej niż zwykłe listy.
      Są w Europie miejsca, gdzie takie ilości (25 uncji) można kupić po lepszym kursie wchodząc z ulicy i płacąc gotówką. I mam na myśli w pełni bezpieczne okienka i kantory szanowanych instytucji, a nie jakieś szemrane interesy.

Dlaczego po prostu nie wyślesz dolarów przelewem na swoje konto w USA? Każda wymiana kosztuje, na każdej wymianie tracisz. Droga PLN -> złoto -> USD będzie droższa niż bezpośrednio PLN -> USD. Złóż w polskim banku polecenie przelewu w USD, zostaw trochę drobnych złotówek na opłaty i prowizje bankowe. Następnego dnia przyjdź i zlikwiduj konto, a pozostałe 20 PLN wydaj na cukierki na lotnisku.

Ja z mojego polskiego konta w PLN mogę bez problemu płacić i przelewać pieniądze na różne rachunki w EUR, USD, CHF, NOK i kilkunastu innych walutach. A mam konto w jednym z najbardziej "zacofanych" polskich banków.
      • zwolennik_twardej_reki Jo, ale. 15.09.16, 02:01
        szczurek.polny napisał:

> Jeśli twoje złoto lub dolary pochodzą z legalnego, opodatkowanego i udokumentow
        > anego źródła - takiego jak sprzedaż nieruchomości i masz na to papiery - to nie
        > ma żadnego problemu z wywiezieniem tego z Polski. Wystarczy wypełnić deklaracj
        > ę na lotnisku.

Aha.... Tak, z udokumentowanego i opodatkowanego. Podobnie robi sie w USA, pytanie techniczne: Kiedy? Najpierw odprawa , bilety etc , pozniej Straz Graniczna. Kiedy isc z tym i do kogo, zeby zdazyc na samolot ?

> Dużo bardziej bałbym się przy wjeździe na teren USA. Prawdopodobnie zostałbyś p
        > otraktowany jak "terrorysta", w najlepszym razie "osoba potencjalnie planująca
        > finansowanie terroryzmu".

Na 80 ( +/_) wjazdow do USA nigdy mnie nie zatrzymano, pytano , otwierano walizek lub torb.
        Ale mozesz to miec pewna racje- znajac mentalnosc sluzb polskich i urzednikow wsszelkiej masci ( sluzalczosc wobec wszystkiego co amerykanskie) nie wykluczam, ze krorys porwalby za telefon i lamana angilelszczynza na mnie doniosl. I mowie to 100% powaznie. W koncu dzis w Polsce banki, firmy prawnicze etc trzesa sie nad FATCA tak, ze przyjmuja pracownikow ktorzy eksluzywnie tylko tym beda sie zajmowac, a w USA w moim banku chociazby do dzis pies z kulawa noga o tym nie slyszal. A "bankuje" w JP Morgan / Chase.

> Polska Straż Graniczna ci tego nie zabierze, gorzej może być w Ameryce, bo amer
        > ykańscy celnicy raczej nie będą czytać dokumentów po polsku, więc po najprawdop
        > odobniej uznają to za złoto pochodzące z "nieujawnionego źródła" i po prostu je
        > zabiorą, a ciebie zapuszkują do wyjaśnienia.

JW. Oni poluja na podrobki ciuchow z Chin. Znam ludzi ktorych rozebrano z ciuchow zakupionych legalnie w Bloomingale , w USA .....Polska ich nie obchodzi .

> Mennica Wrocławska - zwróć uwagę na małe napisy "15d" i "45d" przy cenach. Ozna
        > czają one dostawę w 15 lub 45 dni.

Aha ! Nie, nie zauwazylem i nie wiedzialem, a to istotne .....

> Są w Europie miejsca, gdzie takie ilości (25 uncji) można kupić po lepszym kurs
        > ie wchodząc z ulicy i płacąc gotówką. I mam na myśli w pełni bezpieczne okienka
        > i kantory szanowanych instytucji, a nie jakieś szemrane interesy.

Sprawa do przemyslenia jak mawial Stirlitz. 25 uncji to pierwszy rzut. razem kolo setki mysle.

> Dlaczego po prostu nie wyślesz dolarów przelewem na swoje konto w USA?

Bo nie ma m dolarow, mam PLN jak juz pisalem. Gdy uzyskalem te kwote to dolary bylo po mniej niz 3 PLN. Po prostu mnie dupa boli tracac , nawet tylko wzglednie, kilkanascie tysiecy dolarow. oczywiscie ze moge zamknac konto i przeslac PLN -> USD. Strace tylko 20%.

Każda wy
        > miana kosztuje, na każdej wymianie tracisz. Droga PLN -> złoto -> USD b
        > ędzie droższa niż bezpośrednio PLN -> USD.

Zgoda, ale jastem zwolennikiem teorii ze w koncu swiatowi idioci doprowadza do krachu i za bochenek chleba bedziemy placic swinkami i krugerrandami........
      • przycinek.usa Re: Zloto. Plan na jutro. 15.09.16, 06:55
        wiesz, nie chce cie zniechecac, ale to jest troche inaczej jak sie tobie wydaje. U nas na granicy sa rozne jaja i czasem jest ok, a czasem pasazer dostaje wpierdol i laduje w szpitalu a nawet w kostnicy. Ostatnio pobili jakas gluchoniema nastolatke. Trzeba uwazac, zwlaszcza, ze ta dzicz ma placone minimum socjalne i jakby zobaczyli goscia z duza iloscia monet w kieszeni - to gwarantuje, ze mogloby sie skonczyc zle, lacznie z konfiskata na miejscu.

Roznica pomiedzy waszymi sluzbami na lotnisku i naszymi sluzbami jest taka, ze wprawdzie jedni i drudzy maja bron, ale wasi sa mili a u nas sa gotowi tej broni uzyc w kazdym momencie.
        • zwolennik_twardej_reki Tzn gdzie ? 15.09.16, 14:48
          przycinek.usa napisał:

> wiesz, nie chce cie zniechecac, ale to jest troche inaczej jak sie tobie wydaje
          > . U nas na granicy sa rozne jaja i czasem jest ok,

Tzn. gdzie , w LA? Ty z Kalifornii o ile pamietam. Ja mam GOES- praktycznie mnie w ogole nie sprawdzaja, bo ja juz sprawdzony : ) Oddaje tylk okwitek w osobnej kolejce i do domu prosto.
          • przycinek.usa Re: Tzn gdzie ? 15.09.16, 16:08
            no otworz gazety
            www.dailymail.co.uk/video/news/video-1303954/Disabled-teen-beaten-Memphis-TSA-leaving-hospital.html
            • zwolennik_twardej_reki e...to TSA 15.09.16, 16:33
              E. to TSA smile To ci przy WYJEZDZIE . Nie przy wjezdzie do.
              Inna parafia.....Rozerwali mi na strzeby nowa walizke w maju. Napisalem o kase, kazali mi sp..alac. Oddala pieniadze Lufthansa.......
              Jeszcze raz polecam wszystkim dwie sprawy" Latac tylko Economy Premium . Zalatwic karte GOES. I juz, traktuja cie jak czlowieka.

• przycinek.usa Re: e...to TSA 16.09.16, 02:52
                Ja sie wlasnie nad tym zastanawiam. Dla mnie argumentem sa wzgledy zdrowotne - poniewaz w tych kolejkach zawsze stoja jakies dzieci i kaszla i kichaja prosto w nos. I to kichanie i kaszlenie doprowadza mnie do szalu, zwlaszcza, ze trzeba czasem w tym tkwic kilkadziesiat minut. Pal szesc walizki i TSA - ale to kaszlenie jest po prostu wstretne. Stanie taki za toba i kaszle i kaszle. Raz sie odwrocilem i zapytalem, czy pali pety. He he he. A przejscie obok puste i mozna sobie przejsc i nic nie czekac. Tak. To jest dobra mysl to wreszcie zobic.

• zwolennik_twardej_reki Mocno polecam. 16.09.16, 14:54
                  Ja bralem w 2013, idziesz na interview, placisz $120 . Teraz chyba 200, bo teraz od razu masz TSA pre-checked wlaczone do tego.
                  Wiec jak masz w terminalu sciezke pre-checked przy ODLOCIE, to nie sciagasz z grzbietu marynary ani butow I idziesz prosto z odprawy biletowej do baru…..jest tylko jedna bramka, ale tak ustawiona ze nikomu nie piszczy.
                  Przy powrocie idziesz przez kiosk- nie wypelniasz juz w samolocie zadnych kwitkow. Kladziesz paszport na scanner I wsio, potem po wlizke, oddajesz kwitek I zalatwione. Po interview dostajesz specjalna karte, ale tego nie musisz nawet wozic, bo ostatnio maja juz wszystko w systemie anyway.
                  Polacy mowia, ze DROGO surprised ). 5 lat za 120 dolcow drogo im. Ja uwazam, ze nawet jak raz do roku jedziesz to sie oplaca.
                  Kiedys mnie nawet Polacy op..olili, jak powiedzialem ze to mam 
                  Haha. Narzekali, ze dlugo sie czeka na Arubie w kolejce do odprawy. Mowie, wezcie sobie GOES. A cio to? Tlumcze a oni z ryjem na mnie, ze takiego czegos nie ma, bo kazdy terrrorysta by sobie tak jedzil. Nie jestesmy najbystrzejszym narodem : )
                  Nie tak dawno w samolocie siedzialem w otoczeniu Chinczykow, chyba wszyscy mieli gruzlice. Kaszleli jak poyebani I spluwali do tych torebek do wymiotowania. Od tego czasu latam Economy Plus- Chinczyki, Zydzi chasydzcy, Albanczycy tym nie lataja, drogo im. Tez polecam.
                  • przycinek.usa Re: Mocno polecam. 21.09.16, 02:55
                    faktycznie to chyba spory plus - a powiedz jeszcze - czy omijasz tez bramki, ktore przeswietlaja czlowieka na wylot?
                    • zwolennik_twardej_reki Re: Mocno polecam. 22.09.16, 19:48
                      Zalezy od terminalu. Dlaczego? Bo nie wszystkie maja TSA pre-check. Niestety. Tam gdzie maja- idziesz przez zwykla bramke, ale nic nie sciagasz, marynarki, botow etc. ani nie wyjmujesz z kieszeni. Mi kazali tylko sciagnac zegarek i wlozyc do podrecznego i juz. Bramka jest ustawiona tak, zeby wylapac kogos kto np. zapomnial odpiac holster z bronia : )
                      __
                      PiS be with you.
    • zwolennik_twardej_reki Ale bym sie wje 19.09.16, 19:10
      bal. Hehe. Przez schwile chyba zapomnialem ze to Polska, jak czlowiek w normalnym swiecei troche pomieszka, to zapomina ze naokolo sami zlodzieje, oszusci i bandyci spod ciemnej gwiazdy:
      samcik.blox.pl/2013/01/Dziwny-pomysl-na-sprzedawanie-zlotych-sztabek.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka