01.09.17, 23:18

oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/China-Readies-Yuan-Priced-Crude-Oil-Benchmark-Backed-By-Gold.html
Kontrakty terminowe na rope denominowane w Juanach i wsparte zlotem!!!!.....
Pisalem to sie smiali ze Chiny upadaja....a tutaj moge sprzedac rope za juany , a potem wymienic juana na zloto lub kupic chinskie obligacje wink Faktycznie bolszewicka rewolucja sie zbliza LBS.....w USA wink
Obserwuj wątek
    • lastboyscout Nie jestes na biezaco z informacjami z Chin ;) 02.09.17, 02:44

Sevenseas, ja jestem tylko Kataryniarz Gintrowskiego wiec zaden ze mnie partner do profesjonalnych dyskusji ale milo mi, ze traktujesz mnie powaznie i wlaczasz w takie tematy smile

W odpowiedzi musze wiec posilkowac sie fachowcem:
      01.09.17, 16:03
      leny20-4-7 napisal:

Teraz na koniec coś co jest naprawdę istotne.
      W Chinowie trwa wielka i zakrojona na szeroką skalę akcja "walki o błękitne niebo" a może o "zieloną trawę" coś w tym eko guście...MILIONy firm stoi z produkcją w kilku prownicjach (w tym niestety w mojej), częśc z nich już się nie otworzy=będzie drożej,do tego będą opóźnienia na Święta Bożego Narodzenia, bo początek paździenrika to okres ichni świąteczny i kontenery będą gotowe najwcześniej na listopad, to w zależności, kto i czym i dokąd, na Święta częśc towaru nie zdąży na półki.
      Inflacja? Pożyjemy, uwidim.

Ciekawe rzeczy pisze, prawda ? wink
      Nie wierze w to chinskie pokrycie w zlocie ale jezeli powyzsze to prawda to tego rzekomego pokrycia w zlocie/w realnym pieniadzu wystarczy na bardzo krotko ... wink

Choc z ta inflacja to niezle namieszal, skad ludziom sie wzielo, ze jezeli rosna ceny to znaczy, ze rosnie inflacja ?! sad
      Inflacja bedzie w Chinach, jezeli Chincom zaplaca choc nie wyprodukuja i nie sprzedadza (przy mozliwym, chwilowym wzroscie cen)ale jezeli nie zaplaca to bedzie deflacja (przy mozliwym, chwilowym wzroscie cen).
      Inflacja bedzie na swiecie, jezeli Chincom zaplaca choc nie wyprodukuja i nie sprzedadza (przy mozliwym, chwilowym wzroscie cen) ale jezeli nie zaplaca to bedzie deflacja (przy mozliwym, chwilowym wzroscie cen),
      Potem moze juz byc tylko moja rewolucja bolszewicka. WSZEDZIE.
      • leny20-4-7 Re: Nie jestes na biezaco z informacjami z Chin ; 02.09.17, 16:50
        Dwie sprawy. Pierwsza niedyskusyjna...po prostu fakty:

>>>On August 9th, China launched a new round of central environmental inspections covering eight provincial-level areas, as the country finishes nationwide investigations into local environmental protection efforts. A total of eight provinces including: Jilin, Zhejiang and Shandong provinces will be the most hit hard .
        Only this year in the city of Tianjin, over 10000 polluting companies were ordered to suspend production or shut down by June, and a total of $185 Millions of fines have been issued. I, myself for the moment, have 6 containers that cannot be shipped because the factories are closed. Factories prefer to close than being inspected to avoid a huge fine which can lead them to bankruptcy.Nobody knows exactly when the campaign will be over , and the only thing I have been told is to wait .
        Tough really tough times once again for Chinese factories .As a business, survival needs profits, and profits are made under the pre-condition that we abide by the provisions or requirements of the government.<<<

Ja wiem, że zaraz Seven przyjdzie i powie, że nic pewnego nei wiemy, bo to po angielsku, a nie po chińsku zostało nam podane na tacy, ale tak się akurat złożyło, że mocno obrywam przez tę "walkę", to gwarantuję , że to fakt.

Teraz dwa. Od razu zastrzegam, że nie wchodze w dalszą dyskusję.
        a. Zmiana wartości przyjętego koszyka dóbr, to najrostrzy pomiar zmiany zachowania zjawiska, które nazwyane jest inflacją. Są różne szkoły/podejścia i z tym nie zamierzam dyskutowac, bo to akademickie dysputy na które szkoda energii.
        b. i teraz do systuacji. Chinczykom Chińczycy zapłacą chociaż nie wyrpodukują, a nie wyprodukują, bo tysiące fabryk NIE otworzy się ponownie! Jeśli tysiące firm zejdzie z rynku, to te tysiące które pozostaną podniosą ceny, bo zmiejszy im się konkurencja, a dwa podniosa ceny, bo przed końcem roku ZAWSZE jest ssanie na towar, aby wyrobic się przed CNY (chinese new year). bo jest przerwa mesięczna. Chińczykom białe małpy JUŻ zapłaciły skłądając zamówienia i opłacając depozyty. Życze szczęścia w chińskim sądzie walcząc o jego odzyskanie w norlanych warunkach, a co dopiero od bankruta powołującego się na ius maior. także tak. masz swoje bum. czy zrobi się z niego BUUUUM, to się okaże.
        c. i bez tego co powyżej na 2018/19 prognozowany był chinagedon...pożyjemy zobaczymy.
        • lastboyscout Re: Nie jestes na biezaco z informacjami z Chin ; 03.09.17, 02:25
          Przyjmuje, ze nie wchodzisz w dalsza w akademickie dysputy bo szkoda na nie energii ale wypowiem wlasne zdanie poniewaz mi takiego prawa nie odmowiles.

Zmiana wartości przyjętego koszyka dóbr, to najrostrzy pomiar zmiany zachowania zjawiska, które nazwyane jest inflacją.

To wlasnie sa akademickie dysputy, w dodatku oparte na absurdzie statystyki.

Chinczykom Chińczycy zapłacą chociaż nie wyrpodukują,
          a nie wyprodukują, bo tysiące fabryk NIE otworzy się ponownie! Jeśli tysiące firm zejdzie z rynku, to te tysiące które pozostaną podniosą ceny, bo zmiejszy im
          się konkurencja,

Teraz uwaga: pelna zgoda !
          Tak dokladnie wydarzy sie w krotkim zakresie czasowym.
          Wroooooc !
          W BARDZO krotkim zakresie czasowym bo rynek to nie jest myslenie zyczeniowe ani centralne zarzadzanie.
          Czy ja napisalem CENTRALNE, ZYCZENIOWE zarzadzanie ?!!!!! wink

Dlaczego?
          Poniewaz cen na towary pospolite (niekonieczne do egzystencji) nie dyktuje producent a konsument = jezeli konsument bedzie mial te sama ilosc pieniedzy to zaplaci te sama ilosc pieniedzy. Nawet chinski konsument zaplaci tyle samo bo w mysl powyzszego fabryki, ktore pozostana nie zarobia wiecej skoro konsument zaplaci tyle samo (w Chinach i zagranica)
          Malo tego, wyzsze ceny z Chin wytworza im konkurencje wszedzie indziej ...

Inflacji tez nie bedzie jak dlugo nie bedzie gaszenia bolszewickiej rewolucji drukowaniem.
          • sevenseas Re: Nie jestes na biezaco z informacjami z Chin ; 04.09.17, 00:00
            "W BARDZO krotkim zakresie czasowym bo rynek to nie jest myslenie zyczeniowe ani centralne zarzadzanie.
            Czy ja napisalem CENTRALNE, ZYCZENIOWE zarzadzanie ?!!!!! wink"

Tylko Tobie sie tak wydaje i masie ekonomistow wink

Rynek od zawsze byl centralnie zarzadzany w kazdym LICZACYM SIE KRAJU i ZAWSZE bedzie, do *waszego konca i .....zaczynamy zabawe od poczatku...

*tych co mysla ze istnieje cos takiego jak "market force"....a w skrocie odpowiem dlaczego cos takiego jak "market force" nie istnieje....bo cos czego nie ma nie moze istniecwink

"jezeli konsument bedzie mial te sama ilosc pieniedzy to zaplaci te sama ilosc pieniedzy."

Powiedz to amerykanskiemu konsumentowi ktory zostal odciety od kredytu poprzez "kryzys" i przecene aktyw (konsumenta)...
            Ilosc pieniadza u konsumentow i ilosc produkcji zalezy od kogos kto kontroluje podaz i kanaly dytrybucji pieniadza...w tym systemie byli (juz powoli zaczynaja NIE BYC) to amerykanie...

To jak, sprawdziliscie w koncu do czego sluzy EURODOLAR (rynek EURODOLARA, NIE mowie o crossie walutowym EUR/USD)? Czym jest? Jak dziala? Nie? Wiec jak macie zrozumiec zachodzace zmiany w wymianie handlowej skoro nie rozumiecie RYNKU KTORY TA WYMIANA STERUJE??? Sorry , inflacja i deflacja, producent i konsument.....MOZE 150 LAT TEMU podczas francuskiego systemu globalnego, bo juz brytyjczycy dozowali kredyt na pol swiata, co rozwineli amerykanie na caly swiat wink

"wyzsze ceny z Chin wytworza im konkurencje wszedzie indziej ... "

W czym konkurencje?? W produkcji koszulek? Butow i skarpetek? Bo mowimy o najbrudnieszym przemysle ktorego Chiny juz nie potrzebuja z malymi marzami...szczegolnie kiedy nadchodzi WOJNA HANDLOWA ktora zapoczatkuja amerykanie bo chinczycy im wywracaja system, a o bombach NIE MA MOWY!!!! I do tego przylaczaja sie Rosjanie i powoli EU .....dlatego Trump byl w PL naobiecywac, dlatego FR i GE maja wkurwke bo im amerykanie KLINA chca wbic w postaci PL.
            A zastanawialiscie sie co bedzie jak przylacza sie do tego ARABY...co ta ich rope za $$$$ oddaja??

"Inflacji tez nie bedzie jak dlugo nie bedzie gaszenia bolszewickiej rewolucji drukowaniem."

ps...i zeby nie bylo ze jestem Chinski "GO USA" smile

waluty rezerwowe swiata.....

1450 - 1530 - Portugalia 80 lat
            1530 - 1640 - Hiszpania 110 lat
            1640 - 1720 - Holandia 80 lat
            1720 - 1815 - Francja 95 lat
            1815 - 1920/40 - W. Brytania 105 lat
            1945 Bretton Woods....1970 USD uwiazane do ROPY!!!!
        • zwolennik_twardej_reki To wyjatkowo brutalne 03.09.17, 15:42
          Dbanie o srodowisko w kraju gdzie zyje ponad miliard ludzi. Zdrow/sze srodowisko to dluzsze zycie , czy w oni chca wydluzyc zycie Cinczyka o 10 lat i zwiekszyc populacje do 2 miliardow ?
        • sevenseas Re: Nie jestes na biezaco z informacjami z Chin ; 03.09.17, 23:10
          "Ja wiem, że zaraz Seven przyjdzie i powie,"...

Seven wie ze zamykaja.....tylko ze te fabryki zarabiaja pieniadze, wiec pytanie DLACZEGO zamykaja ? Ludzie straca prace, PKB spadnie...wyrosna nowe drzewa.....nadal nie widzicie powodow...ok. Ja przestaje pisac o powodach bo po co? I tak wiadomo ze:

" także tak. masz swoje bum. czy zrobi się z niego BUUUUM, to się okaże. "

"na 2018/19 prognozowany był chinagedon...pożyjemy zobaczymy"

Teraz juz na 2018/19.....hohoho....ciekawe na ktory przesuniesz w 2018/19...ja sie zaloze ze szybciej znikniecie z mapy jako Polska niz bedzie jakies BUM w Chinach wink Bo bum w CHinach to BUM wszedzie na okolo...a BUUUMM w CHinach oznacza reperkusje wieksze dla was samych niz wam sie wydaje....

"Chinczykom Chińczycy zapłacą chociaż nie wyrpodukują...."

Nie nie zrobi sie z tego, a ni z tamtego zadne BUM. Jestescie jak kropelka w oceanie....Zeby sie zrobilo BUM (ktore sie zrobi z miedzy innymi powodow pierwszego posta, ale jeszcze nie teraz) musza zakonczyc sie pewne zmiany na swiecie ktore juz nastepuja ale bardzo powoli...

"Zmiana wartości przyjętego koszyka dóbr".... tak na to patrza BC (oficjalnie, nieoficjalnie powody sa inne co powinno byc oczywiste) a co nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia....
    • leny20-4-7 Re: Z Chin... 02.09.17, 16:37
      Tak sobie siedzę i patrzę na ten obrazek
      2oqz471sa19h3vbwa53m33yj.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2016/10/oil-market-size.jpg
      i tak sobie na własne potrzeby (bez narzucania się innym ze swoim zdaniem) myślę, że something gonna give my sevenseas.
      Poza tym, też staram się wczuc w rolę exportera ropy, i dochodzę do wniosku, że...zamieniam siekierkę na kijek! Spójrz sam...w tej chwili mam surowiec, mam kwotowanie na spot w USD, (w uproszczeniu) akceptuję i mam na koncie USD, za które kupuję sobie złoto, jachty, koks i panny lub panów, co kto woli. A gdy mi do rówania wejdzie CNY in gold, to mi się coś komplikuje i TRACĘ, bo do równania wchodzi kolejny surowiec/aktywo, które będę musiał wystawic do sprzedaży...podwójne ryzyko! Of kors jeśli mam nałożone sankcje, to lepszy rydz niż nic...ale cały ten wist spod króla zakończy się sukcesem jak więcej niż 3 exporterów będących na cenzurowanym przez Waszyngton odmówi przyjmowania zielonych papierków i przejdzie na czerwońce. To przejście odbije się DOSTOWANIEM wartości tak juana jak i złota...czy Pekin jest gotowy na taką aprecjację? myślę że chyba raczej na pewno...nie.

Ale samej inicjatywy nie można minąc wzruszeniem ramionami. CHRL jest NAJWIĘKSZYM importerem crude w tym momencie, tylko im może się udac przełamac monopol waluty wujka sama, a że dzięki temu zainstalują już swój, tym bardziej że już niedługo będą na małym musiku ze swoją kreacją pieniądza, to insza inszośc. Zagrożenia potencjalnie spore do dużego, okres najwcześniej średni.

W krótkim okresie, DUŻO większym projektem antywujek sam jest ten export skropolonego gazu bezpośrednio z Jamał za pomocą płoty zbiornikowu-lodołamaczy. Całą flota jest zakontraktowana zdaje się w Korei(!!! warto sprawdzic, ja na miejscu USA przypadkowo bym zbombardował stocznie podczas wojny z północnym Kimem), flota omija barierę/koszty rurociągów, zagraża dominacji...Kataru(tak tak tego Kataru, którego emir szukał swego czasu pomocy w Moskwie w "wojnie" kalicją Saudów!)...psuje też szyki USA, które same mają chrapkę na export błękitnego paliwa do EU i do Azji...a tu proszę, czekista już kontraktuje dostawy!

Seven, jak się historia potoczy, tak się potoczy. W tej chwili trwa status quo=stary Hegemeon, na mapie zaś przemieszczane są figury. Pozyjemy zoabczymy.

• sevenseas Re: Z Chin... 04.09.17, 00:43
        Fajny obrazek....to ja mowie ze NIKT NIE WIE ILE ZLOTA JEST NA SWIECIE...oficjalnie, to raz. Wiedza zapewne niektore rzady, to dwa. Chiny sa NAJWIEKSZYM PRODUCENTEM I SKUPUJACYM ZLOTO na swiecie, to trzy. Nikt nie wie ILE MAJA ZLOTA, to cztery.

Fajna grafika, najciekawsze sa jednak zrodla. Mowimy o fizycznych rynkach czy wliczamy pochodne i mase innych instrumentow? Myslisz ze wiesz wiecej od Chinczykow??

"Poza tym, też staram się wczuc w rolę exportera ropy..."

Widac ze z eksportem ropy nie miales nic wspolnego wink A juz na pewno z wielkim eksporterem. Z twojej grafiki wynika ze NIKT nie uniesie/wyprodukuje tyle koksu, wydupczy tylu panienek i panow i nikt nie zrobi tylu jachtow.....
        A widac golym okiem ze kolega nie wie JAK BUDUJE SIE DZISIEJSZE PORTFOLIA i co to jest DYWERSYFIKACJA AKTYW ! Mowisz mi ze za JUANY NIE MOGE KUPIC ani panienek, ani koksu ani jachtow??? Jestes pewien??....bede trzymal w dolarach, zeby mi wujek sam przecenial, kiedy moge miec w aprecjujacej walucie, metalu....a zanim zloto sie skonczy uzyj moze matematyki i sobie POLICZ globalnie ile potrzeba ropy w rok i na ile wystarczy zlota POD WARUNKIEM ZE WSZYSCY BEDA BRALI ZLOTO i pod warunkiem ze juan bedzie wsparty w 100% a nie w np. 30%??....Pozatym obligi sprzedaja sie. Skoro HANDLUJE Z CHINAMI to wole MIEC chinskie juany (obligacje) BO JEST TANIEJ i sam powinienes to wiedziec jesli robisz z nimi volumen W OBIE STRONY. A z Chinami najwieksi JADA W OBIE STRONY, cos czego slupki, statystyki i tabelki nie POKAZUJA, bo pokazuja TYLKO eksport z CHIN i w ogole wymiane handlowa bez lancucha dostaw podzespolow...potem wszystko liczy sie w calosci ( choc wartosc dodana przez Chiny jest kilkuprocentowa nalicza sie cala wartosc gotowego produktu)!!!

"dy mi do rówania wejdzie CNY in gold, to mi się coś komplikuje i TRACĘ, bo do równania wchodzi kolejny surowiec/aktywo, które będę musiał wystawic do sprzedaży"

Z tego co NAPISALES widze ze kompletnie nie rozumiesz wymiany handlowej i JAK DZIALA BILANS Bankow Centralnych....to Ci wyjasnie. BC wola trzymac Obligacje i inne aktywa zamiast gotowki i ZAWSZE trzymaja w walutach krajow (obligach) z ktorymi maja wymiane handlowa!!! Bo sa dwie zbalansowane strony balance sheet i strona aktyw ma zwracac wiecej niz strona pasyw wiec prawie wcale NIE TRZYMAJA GOTOWKI tylko glownie obligacje. A operacja juany za towar lub towar za juany (obligacje) jest NAJTANSZA. A jak kupuja duzo od Ciebie i Ty JESTES jeden z wielu to bierzesz co oni Ci proponuja bo pojda do sasiada. Wiec samo posiadanie Juana i chinskich obligacji bedzie konswkwencja wymiany handlowej i to bedzie POSTEPOWAC bo Chiny KONSUMUJA CORAZ WIECEJ.

"bo do równania wchodzi kolejny surowiec/aktywo"

W swiecie w ktorym JA zyje, to sie nazywa dywersyfikacja , dokladne PRZECIWIENSTWO ryzyka wink

"ale cały ten wist spod króla zakończy się sukcesem jak więcej niż 3 exporterów będących na cenzurowanym przez Waszyngton odmówi przyjmowania zielonych papierków i przejdzie na czerwońce. To przejście odbije się DOSTOWANIEM wartości tak juana jak i złota...czy Pekin jest gotowy na taką aprecjację? myślę że chyba raczej na pewno...nie"

To na co gotowy jest Pekin, to Ty na pewno nie wiesz smile Aprecjacja JUANA bedzie oznaczac odwrot od dolara....dywersyfikacja dla innych. Dwa, Juan aprecjonuje w spokojny sposob CALY CZAS (pomimo $$$ szokow na zewnatrz)...i NIKOMU KURWA NIEUDALA SIE TA SZTUKA, nikomu na tym swiecie!!! I USA z tego powodu jest bardzo WKURWIONE i troche zdesperowane vide Korea!
        Najbardziej JEDNAK MI SIE PODOBA ta amerykanska mantra.....3 eksporterow z embargo....NIE MASZ POJECIA CO SIE DZIEJE W SWIECIE FINANSOW.....NIKT NIE KTO NIE MA DLUGOW W $$$ NIE CHCE DOLARA.....NIKT!!!! A Ci co maja dlugi w $ naplyw $$$ MAJA Z CHIN w zamian za eksport, glownie surowcow!!! Zaden wazny kraj NIE MA DLUGOW DOLAROWYCH....USA MA DLUGI U INNYCH, DOLAROWE (nastepny powod do dywersyfikacji) i za ODSETKI DZIS placa wiecej niz za ARMIE!!! A jak nie bedzie kasy to nie bedzie US NAVY plywajacej i broniacej systemu, miedzy innymi w PL. To ma JUZ OGROMNE reperkusje np. w Azji i u NAS w PL!!!!

"W tej chwili trwa status quo=stary Hegemeon,"

W tej chwili wlasnie tego JUZ NIKT NIE JEST PEWIEN!!

ps. w Singapurze i w Szwajcarii nie otworzysz KONTA BANKOWEGO jesli masz cos wspolnego z USA, zona, rodzina, biznes..etc to chyba oznacza ze COS JEST JEDNAK NIE TAK???
        • leny20-4-7 odp plus PROŚBA 05.09.17, 09:43
          najpierw odpowiedź.

Fajną odpowiedź napisałeś - szanuję fantazję! smile
          Moja będzie bardziej skondensowana.
          1- Yuan-denominated oil futures have no impact on #oil pricing: oil will be priced in US #dollar, then converted to get the price in #yuan - CZUJESZ TO?
          2- We have seen these efforts before in #Russia and #Iran. The difference is that #China has more political will & more power to support it - NIC NOWEGO.
          3- Traders will exploit any arbitrage opportunities in currency and oil prices making it hard to see a different pricing system. - CZUJESZ TO? W czym jest kwotowany gold? a z czym krosowany będzie CNY? USD?
          6- The idea that yuan denominated, gold-backed oil futures will circumvent US sanctions since the dollar is not used is nonsense. - To jest powód dlaczego PEkin toto wprowadza + następny
          16- The nightmare for the Gulf states becomes importing #inflation from #China. #oil
          Pekin poza umiedzynarodowaniem yuana na gwałt szuka frajerów których obuje w swoje czerwońce. Zamienił stryjek...przypomnę Ci kiedyś.
          Ryzyka są ogromne...będzie płacz.

teraz prośba...powiedz/napisz plis do Songmuna, że - simonting - nie jest wiarygodny! w najlepszym przypadku facet jest mege cherry pickerem!
          Dzwonilem wczoraj do swoich ludzi z Jinan i z Quindao dopytując w sprawie
          Simon Ting‏ @simonting 4.09
          Oops... Gasoline retail price in Shandong province declines to 4.xx Yuan/liter amid refinery over-supply!! Normal gasoline price 6.06 Yuan.

Powiedzieli, że BZDURA! i że bardzo chętnie poznają adresy stacji, gdzie można kupic poniżej 5rmb/l. A widzę, że Szutnik się mega na kolesiu nakręcił.
          • sevenseas Re: odp plus PROŚBA 05.09.17, 12:14
            Leny,

Nie wiem kto stworzyl ten nonsens po angielsku, ale to jest zart.

1.Tutaj nie chodzi O CENY!!!! Pekinowi nie chodzi DZIS o ceny! Ten kto to napisal nie rozumie wogole po co Chiny robia to co robia. NYSE bylo w $ przed wojnami w europie, tak jak LSE w £ w czasie Francuskiego systemu monetarnego !!! Oczywiscie ze czuje. $ sie bedzie TERAZ OSLABIAL wiec GDZIE BEDZIE SIE BARDZIEJ OPLACAC???
            Jest to oczywista rzecz. Dlatego jest ICE NYSE i CME na ICE, dlatego masz EEX w euro etc....i opcje w Euro na ICE etc.....ryzyko kursowe!!! Kazdy znajdzie cos dla siebie jak nie chce dolara, euro, funta etc...Druga sprawa jest wprowadzanie swojej waluty do obiegu, benchmarkow, gield i ZAUFANIA (bo bogaci MUSZA czuc ze ich pieniadze sa bezpieczne)!!! Narazie tyle.

2. Jesli kto porownal Rosja i Iran do Chin, jest dla mnie idiota! Iran mial SANKCJE od lat 70, A rosja zamknieta ZIMNYMI MORZAMI i NIE UCZESTNICZACA W HANDLU SWIATOWYM!!!! Chiny uczestnicza w handlu i sa handlowym/gospodarczym HEGEMONEM, jest w SDR, jest w ONZ, i najwyrazniej RZADZI W SWOICH OKOLICACH militarnie w przeciwienstwie dwoch poprzednich gospodarczych pariasow!!! Jest roznica, zastanow sie!

3. Jacy traders? Co za idiota to pisal?? Wiesz jakie wymagania musisz sprawic zeby tam handlowac??? To raz. Chiny NIE CHCA INNEGO MECHANIZMU CENOWEGO!!!!! Chca taki jak jest w USA i Europie zeby inwestor wiedzial ze NIKT GO NIE RYPIE. Tutaj chodzi o wpuszczenie JUANA w OBIEG swiatowy!!!!!!! Co za roznica w czym jest kowtowany GOLD? Zauwazyles oderwanie korelacji z USD? Nie??, to powinienes!!!! Tutaj NIE CHODZI O CENY tutaj chodzi O LWIA CZESC KASY KTORA HANDLUJE W DOLARACH KTORA TERAZ MA MOZLIWOSC HANDLU W JUANACH...i jak ktos nie chce JUANA to ma ZLOTO!!!! Jak juan aprecjuje do $ to trzeba byc niepowaznym czlowiekiem aby wymieniac na zloto zamiast trzymac juana (obligacjie gdzie spada rentownosc) i zarabiac na podstawie......a kiedy trend sie obraca zamienic na zloto!

6. Naprawde?? Tylko glupek mogl tak pomyslec. Iran sprzedaje do Chin i bierze zolto?? Gdzie tutaj nonsens dokladnie???
            Mala historyjka. Ostatni raz, Pisalem o tym wczesniej! BNP biliton zrobil interes z Sudanem. BNP jest firma EUROPEJSKA. EU nie miala snakcji ze Sudanem ale USA juz tak. A ze handel BYL W DOLARACH amerykanskie sady uznaly ze to ich juryzdykcja i kazaly zaplacic KARE w wielkosci tego tradu 5-6 miliardow $ depertamentowi stanu!!!! I iran idzie do Chin to NONSENS kiedy firma europejska dostaje po palcach???

16. Naprawde? Interesujesz sie tym choc troche Leny??? Nightmare? Czego?? Araby albo zostaja z USA, traca Chinski rynek (a tak naprawde CALA AZJE) i zawsze juz beda mieli niskie ceny ropy....bezrobocie dla swojej 27letniej sredniej demograficznej....pala 10$ miliardow rezerw miesiecznie....i sa glownym kupujacym z USA BRON.....jak ta opcja wyglada w dluzszym terminie? Wiec krotka pilka...dowiemy sie po sprzedazy ARAMCO i tego kto przeprowadzi sprzedaz....Wall str czy np. sinopec/petrochina... A to na jaki kijek sie zamienia jest najwazniejsze w naszym swiecie dla krajow jak Saudzi czy np. Polska...bo liczy sie przetrwanie...i stan w jakim sie to robi!

Wyslalem...co do cen...w czerwcu w Luliang bylo 5,24 za litr...a mowi sie o glebokich przecenach sinopec/petrochina dla prowincji na polnocy i zachodzie Chin...a tutaj masz na oslode wink

kknews.cc/finance/j63k2ne.html
            • leny20-4-7 Re: odp plus PROŚBA 05.09.17, 12:50
              Ciekawa odpowiedź. Masz niewątpliwą wiedzę w temacie i nie dezawołuję jej.
              Tylko jeszcze raz podkreślę, co widzę ja:
              1. narzędzia do obejścia sankcji USA,
              2. próba szerszego umiędzynarodowanie CNY,
              3. docelowy export inflacji tożsamy do obecnego petrodolara,
              4. przejściowe(?) ryzyko w handlu ze względu na wejście kolejnego aktywa do równania=pogoń za arbitrażem,

Co do petro w Chinach.
              1. faktycznie są spadki, ale nie o 25%,
              2. sam wiesz, że nie można porównywac zachodnich prownicji, że wschodnimi...to tak jabky porównac ceny w Portugalii i Ukrainie. albo lepiej w Mołdawii i Niemczech! a koles pisał o Szantungu, stąd moja uwaga.
              3. cały miesiąc stoją tysiące - ba! DZIESIĄTKI TYSIĘCY - fabryk, co to znaczy? TRANSPORT nie ma czego wozic!!!a rafinerie pracują, bo centralni planiści nie przewidzieli, że 2+2=4...
              4. jeśli faktycznie potrafisz przeczytac w oryginale cały text, który zalinkowałeś, to a. gratuluję, b. gdzie zdawałaś HSK5, bo to mniej więcej taki poziom?

no pozdro, kończę na razie. przeczytaj co napisałem do Przecinka w jego wątku o drażnieniu Rosji...chcoiaż po namyśle, sam to wszystko już zapewne wiesz. jest tak sobie...a miała byc #dobrazmiana. trochę szkoda.
              cze. znowu mnie trochę nie będzie, bo znowu mnie pokasująsmile
              • sevenseas Re: odp plus PROŚBA 05.09.17, 14:59
                Czytalem I nie podobno mi sie to co robi sie w PL. Nie podoba mi sie to co robi sie w Czechch i na Słowacji, a także w Rumunii. Nie wiem co obiecali im Amerykanie ale oni wyglądają mi na niepoważnych ludzi. Beda mieli powtórkę z historii, a USA zablokowana integracje Eurazji po ich planie za darmo! Naprawdę zbliżamy sie do tego punktu gdzie, współpraca miedzy EU i Rosja sie zacieśnia razem z Chinami. Gdzie to stawia "trojmorze" ?? Ja to nazywam pasem "specjalnej troski" !!! Zmiotą ich w pył . Chyba ze zobaczymy cos ciekawego, inwestycje w pas, napływ technologi, dostęp do taniej energii, zwiększenie kontyngentu wojskowego ..... czy USA na to stać ??? Nie wiem ? Czy chcą ? Raczej nie ? Szczerze to zastanawiaja mnie ich debilne decyzje !!! Moze maja cos o czym nikt i nic nie wie. Tajemnica jak dla mnie.
                • sevenseas Tick Tock 13.09.17, 17:41
                  www.wsj.com/articles/foreign-investors-snap-up-chinese-bank-debt-1505280977
                  • sevenseas Re: Tick Tock 13.09.17, 17:46
                    www.reuters.com/article/us-northkorea-sanctions-treasury/treasurys-mnuchin-china-may-face-new-sanctions-on-north-korea-idUSKCN1BN1P1

To jak? Zrozumieli po co zamyka sie fabryki i wymienia juana na zloto...i ze Korea to tylko przykrywka aby glupim wytlumaczyc dlaczego uderza sankcjami i innymi narzedziami w Chiny??? No to teraz zgadnijcie KTO zaplaci za ten caly balagan??? No jak, juz wiecie? To jeszcze raz, popatrzcie w lustro....juz wiecie wink
                    • lastboyscout Re: Tick Tock 13.09.17, 17:56
                      To wtedy jest dobrze dla Chin kiedy zamyka sie chinskie fabryki i usuwa sie chinski pieniadz z chinskiego rynku?
                      • sevenseas Re: Tick Tock 13.09.17, 19:17
                        Dobrze jest wtedy jak sie wygrywa...wiec robie cos sam tak jak chce i na moich warunkach albo czekam jak idiota az mi to zrobia inni jak oni chca....za to w gazetach mozna sobie fajnie popisac o......xxxxxx

Jest dokladnie na odwrot.......wysyca sie chinskim pieniadzem swiat i unika pieniadza amerykanskiego ktorego zreszta od dwoch lat nikt nie chce (zachodni inwestorzy/kraje/korpy od dwoch lat nie kupuja UST) i ktory Chiny wydaja na potege bo surowce kupuja za juana (ktorego drukuja) i dolara (ktorego sie pozbywaja) co niedoinformowani (lub "poinformowani" przez jedyna "niezalezna" prase zachodnia) rozprzestrzeniali jako odplyw kapitalu z Chin...
                        I USA jest w takiej sytuacji ze dzis brakuje im kasy na rozdety budzet wiec trzeba przywalic komus kijem i zaczac drukowac, podniesc stopy, dewaluowac dolara....Przywalenie kijem bylo fajne 10 lat temu, jednak dzis swiat to nie jest juz USA (do as I say not as I do)..swiat dzis to wiele krajow z innymi niz USA interesami i dzis to widac jak NIGDY wczesniej w tym systemie....
                        • lastboyscout Re: Tick Tock 13.09.17, 20:08
                          Piszesz , Sevenseas, ze ze sankcje uderza w sankcjonujacego a nie w sankcjonowanego.
                          W domysle, ze ten sankcjonujacy to jakis debilny samobojca ...

Piszesz tez, ze jezeli sie wydaje drukowane dolary i juany to wtedy jest zle tylko dla dolara a nie dla juana, choc przeciez wymiana kazdego iluzorycznego pieniadza to problem tego, ktory oddaje za iluzoryczne pieniadze nieiluzoryczne dobra.

Piszesz w koncu, ze ktos bedzie musial podnosic stopy bo NIE MA pieniedzy.

A ktoz to nie ma pieniedzy? No KTO?

Ano ten, ktory produkuje, ktory MUSI PRODUKOWAC coraz mniej i drozej po coraz drozszych cenach sily roboczej i surowcow.

A kto to, a KTO to produkuje coraz mniej i drozej po coraz drozszych cenach sily roboczej i surowcow (bo NIE JEST i energetycznie i surowcowo samowystarczalny) ?

I KTO w koncu potrzebuje rozpoczac wojne o te niezbedne mu energie i surowce?

No KTO?

He ? wink
                          • sevenseas Re: Tick Tock 13.09.17, 21:45
                            Sanckcje LBS to sobie można nakładać na Iran albo Polskę, a nie na kraj z którego żyje Japonia, Niemcy, Araby, Australijczycy i w ogóle EU.... myślisz ze inne beda sobie rak patrzyć jak USA im rozwala budżety, biznes i ich interesy ? Jeśli USA to zrobi to tylko z desperacji.

Czy to nie jest dla ciebie oczywiste ?? To sie zastanów ile jest juanów w obiegu w świecie ( i ich długu), a ile jest dolarów i ktoś właśnie sypie tymi dolarami po rynku płacąc za surowce i inwestycje w innych krajach ? W jakiej walucie sa denominowane surowce które inni sprzedają ?? Jaki to jest biznes dla producentów w otoczeniu podnoszenia stop w USA, deprecjacji dolara ( w stosunku do juana tez) i tego ze budżet ma wielki deficyt i trzeba drukowac??? A ile tych obligacji jest w świecie? I po co USA chce blokowac Chinom dostęp do ich dolarów? Inni sobie beda patrzeć na ta "bezpieczna przystań" gdzie od widzimisie USA zależy dostęp fo mojej kasy która bedzie przeceniana bo budżet sie nie domyka ?? Dlatego dedolaryzacja jest dla USA niebezpieczna a wypychanie juana za zewnątrz jest dobre dla Chin. Nie mówimy o zastąpieniu globalnej waluty juanem tylko o zmniejszeniu roli dolara w wymianie handlowej. Co to oznacza dla USA ??? Co to oznacza dla Chin?

Tak. A co ma robic USA ? Obniżać i drukować ? A kto od was kupi UST? Wiesz ze QE umacnia dolara ?? Sa jakieś dobre strony obniżania stop i druku w świecie gdzie wszyscy inni maja twój dług i nikt nie kupuje za to sprzedają ? Myślisz ze dadza radę ?

Chińskie PKB z eksportu to dziś zupełnie nic, dlatego fabryki sa zamykane i oni niczego nie musza produkować .... te skarpetki za drukowane dolary to przeszłość i już nie wróci ...mówisz mi ze to ja nie mam kasy bo to ty masz u mnie długi ? Ok. A co dokładnie ty dajesz światu oprócz przymusu używania swoich dolarów ( i biznesu który wcześniej był opłacalny dla wszystkich używających dolca) swoją armia?? Ale, ale ... amerykańska armia sie zwija .... zwija. Wiesz co to oznacza? Skąd kasa na armie? z druku ? A druk? Z tego ze każdy handluje w USD??? A jak zaczną handlować mniej dolarem bo przymus na Chiny nie dziala ???

Wojnę o surowce rozpoczęły USA na bliskim wschodzie i z Rosja . Bo jedynym ratunkiem dla USA jest zabranie rynków innym na gaz i ropę i zamiana deficytów na nadwyżki w handlu . A do tego potrzeba EU, wojny na bliskim wschodzie i wciśnięcie Rosji w konflikt w jakimś kraju np. Polsce aby można było ich odciąć od rynków w EU.

Chiny maja dostęp do rynków przez Rosję, Indie, Australię , Amerykę południowa, bliski wschod i afryke. I to jest jedyny powód dlaczego Chiny sa słabe .... bo to sa oprócz Rosji drogi morskie. Ale blokady morskie na Chinach oznacza uderzenie w żywotne interesy każdego kraju ( Chin i krajów których gospodarki sa powiązane z Chinami ??? Czyli cały świat)) wiec nie muszę chyba pisać co to oznacza? To bedzie koniec Ameryki i jej systemu. Dlatego TYLKO wojna ekonomiczna i destabilizacja bananowych narodów ( jak Polska) wchodzi w rachubę
                            • lastboyscout Re: Tick Tock 13.09.17, 22:43

Pogubilem sie.
                              To znaczy, ze dlug dluznika, ktorego nie mozna nie mozna zmusic do splaty ani zamordowac to jest problem wierzyciela czy dluznika?
                              A ten dluznik skoro jest silny i samowystarczalny to kiedy przestanie obslugiwac dlug i zacznie mu sie oplacac produkowac to bedzie mial wiecej pieniedzy czy mniej?

Wiesz, Sevenseas, moze znowu dajmy sobie na wstrzymanie i poczekajmy aby zobaczyc gdzie zamkna nastepne fabryki i kto bedzie mial najmniej pieniedzy ze wszystkich, ktorym teraz coraz bardziej brakuje pieniedzy.

Ale aby bylo zabawniej wlaczmy do tego porownania Unie, Rosje, Izrael, Arabow, Ameryke Poludniowa, Japonie, Australie i Eskimosow.

OK ?
                              Do uslyszenia ! wink
                              • sevenseas Re: Tick Tock 13.09.17, 23:01
                                To znaczy ze dluznik juz nie bedzie mogl byc dluznikiem i bedzie musial isc do pracy wink

Tada...
                                • lastboyscout Re: Tick Tock 13.09.17, 23:38

Sevenseas, Amerykanie pracuja jak woly porownujac ich do Europejczykow, np.

globalne-archiwum.pl/ponad-120-000-ludzi-na-ulicach-francji-poczatek-rewolucji/

Nie pracuja wlasciciele Amerykanow ale to nie oni a Amerykanie sa winni te pieniadze.

Teraz uwazaj wink
                                  Wlasciciele Amerykanow zapowiedzieli wlasnie, ze wynosza sie do ... Chin (pamietasz radiowy wywiad jaki ci podeslalem?) wiec bedziesz mial problem wink a my nowy temat do dyskusji.
                                  Pozdrawiam.
                                  • sevenseas Re: Tick Tock 16.09.17, 10:06
                                    www.bloomberg.com/news/articles/2017-09-14/china-s-first-dollar-bond-since-2004-is-set-to-shake-up-market

Wlasciciele Amerykanow moga sie wyniesc do Chin jako sluzba.....sluzba wink W Chinach licza lepiej od nich, kombiniuja lepiej od nich, a bajki o antysemityzmie (u nas oczywiscie zaklepane prawem zeby bylo jasne ze "prawda" sie sama nie obroni wiec trzeba prawdzie pomoc) moga nie zadzialac. Poza tym dispora zydowska ktora sie przeniosla do Chin, dawno temu, zostala przez Chiny WCHLONIETA wink

Widziales powyzszy news? Odczytasz go negatywnie dla Chin.....wiec zastanow sie po co im bondy dolarowe skoro maja $$$ duzo i chca sie go pozbyc??? A kto nie ma dolara i go potrzebuje, ale nie chce/nie moze z Ameryki (brak wymiany handlowej, kurczenie deficytow, embargo, sojusznicy USA etc..) czyli pisalem juz o tym...AMERYKA DUSI SWIAT BRAKIEM KREDYTU, a zrozumienie rynku Eurodolara/Libor jest kluczowe aby zrozumiec pas transmisji/dystrybucji kredytu na swiat. Bo dolara MOZE "drukowac" bank komercyjny ktory jest poza systemem bankowym USA....i to byl/jest ten rynek Eurodolara o KTORYM nikt nic nie wie. Dlatego Bretton woods oparty na zlocie padl, dlatego "triffin dillema" to bajka (bo nie ma zadnego paradoksu, tylko tak dziala system), dlatego inflacja i deflacja AKTYW (bo nie ma deflacji dla niewolnika, dla niego jest ZAWSZE inflacja) zalezy od ludzi co kontroluja pas transmisyjny pieniadza...... a ekonomia to sa bajeczki, religia....zeby ludzie mili o czym rozmawiac na uniwerkach, wytlumaczyc glupszym w TV dlaczego placa wiecej za maslo, albo czemu ich dzieci pomimo placenia podatkow maja gowniany system edukacji/ochrony zdrowia smile Reszta to akademicka masturbacja....jak o "dobrach kapitalowych".
                                    Ale do tego trzeba poczytac przesluchania kongresowe o Eurodolarze, dowiedziec sie jak dziala w praktyce, zastanowic sie po co przewrocono Lehmana i zrobiono QE.....a kasa wyladowala na Excess reserves w FED....a nie na rynku wink (na rynku dostali najbogatsi....patrz indexy i akcje)

Zreszta dlugo by pisac....i co mamy kryzys w Chinach? Dalej nie potraficie zrozumiec ze te wszystkie wykresiki, dane, gieldy to sa tylko UMOWNE rzeczy, a umowa jest jak sie strony zgadzaja albo nie maja wyjscia bo sa slabi. Chiny maja wyjscie i nie sa Irakiem, EU czy Rosja. Dlatego USA przegrywa i przegra....ale Chiny NIE wejda na ich miejsce....bedziemy mieli KILKU GRACZY PRZY STOLE i NOWY SYSTEM MONETARNY ktory nadchodzi wielkimi krokami.....ale na to poczekamy do nastepnego kryzysu co jeszcze troche potrwa. Myslalem ze cos bedzie w 2018 roku....ale chyba poczekamy dluzej . Nadchodzi INFLACJA (dzis to jeszcze nic) dla konsumenta.....gdzie konsument zacznie do niej powoli zdychac....
                                    • lastboyscout Re: Tick Tock 16.09.17, 14:34
                                      Przepraszam ale to co ci odpisalem nie nadaje sie na to lewackie forum wiec poszlo prywatnie. Milego weekendu.
              • zwolennik_twardej_reki Off topic ale o Chinach. Czy tam sa dentysci? 05.09.17, 17:15

Wczoraj na Soho grasowaly doslownie cale bandy pierdunkow. Ubrani sa juz jak kiedys Japonczycy albo prawie, uczesani, ufarbowani I zachowuja sie tak by siew topic w tlum. Zdradza ich tylko smrod I widok ust, gdy sie usmiechaja, co im sie coraz czesciaj zdarzA to w Nowym Jorku, chociaz nie wiem dlaczego.
                Wtedy widac trzeci swiat. Wszyscy albo prawie maja zeby jak polski przedwojenny wiesniaK. Prochnica, braki, PUSTE dziury po usunietym uzebieniu no I ten smrodek bjacy z zoltych mordek.
                Tragedia !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka