Dodaj do ulubionych

turecki klucz

11.10.04, 13:46
od jakiegos czasu mowi sie o turcji jako o potencjalnym kraju w eu, a tu masz
babo placek jakos nikt nie chce tej turcji miec w eu,
z jednej strony mowiac szczerze jakos nie chcialbym turcji widziec jako
czlonka w eu ale z drugiej strony wyjdzie ze eu jest przeciwko arabom, trudna
rzecz, turcja jest napewno krajem kapitalistycznym i napewno najbardziej
cywilizowanym krajem arabskim ale czy to wystarczy ani zniwelowac i tak
ogromne roznice miedzy turcja a eu,
jesli z turcja zaczna sie rozmowy to napewno trzeba bedzie rozmawiac z
albania (tez muzulmanie) itd... smiesznie sie tam zacznie robic i jakos
bedzie to nastepna rzecz aby rozbic eu

ponizej artykul z wprosta.
www.wprost.pl/ar/?O=67868&C=57
Obserwuj wątek
    • bush_w_wodzie Re: turecki klucz 11.10.04, 13:56
      turcja nie jest krajem arabskim.

jest to mocne swieckie panstwo. w odniesieniu do sasiadow bylo zawsze
      dominantem. jego polozenie jest strategicznie niezwykle wazne. pozyskanie turcji
      dla naszych wartosci jest kluczowe dla stabilnosci regionu

to jest skok na gleboka wode. turkow jest chyba ponad 100 milionow i sadze ze
      raczej bezie to isc w kierunku przyjecia turcji do wspolnego rynku a nie do
      pelnego czlonkostwa.

sa tez korzysci. europa umrze ze starosci bez zastrzyku mlodej sily roboczej.
      • viper39 Re: turecki klucz 11.10.04, 15:11
        bush_w_wodzie napisał:

> turcja nie jest krajem arabskim.
        >
        > jest to mocne swieckie panstwo. w odniesieniu do sasiadow bylo zawsze
        > dominantem. jego polozenie jest strategicznie niezwykle wazne. pozyskanie
        turcji dla naszych wartosci jest kluczowe dla stabilnosci regionu
        > to jest skok na gleboka wode. turkow jest chyba ponad 100 milionow i sadze ze
        > raczej bezie to isc w kierunku przyjecia turcji do wspolnego rynku a nie do
        > pelnego czlonkostwa.
        >
        > sa tez korzysci. europa umrze ze starosci bez zastrzyku mlodej sily roboczej.
        >

za 20 lat bedziemy mieli katedre w roterdamie przerobiona na minaret z
        glosnikow bedzie lecialo allah akbar... oczywiscie to zart,
        nie mowie ze nie masz racji w swoich wywodach, ja wiem ze nikt nie chce sie
        zabierac w eu do tego tematu bo strach i nie wiadomo jak to ugryzc, turcja jest
        niby panstwem swieckim, bo tak naprawde to nadal jest to panstwo
        muzulmanskie ... a wszyscy jak wiemy podchodza do tego z wielkim dystansem,
        choc z drugiej strony jest to panstwo najbardziej swieckie z wszystkich innych
        muzulmanskich i nie przyjecie tego panstwa do eu moze miec bardzo negatwyne
        skutki ...
    • kimmjiki Re: turecki klucz 11.10.04, 18:15
      > turcja jest napewno krajem kapitalistycznym i napewno najbardziej
      > cywilizowanym krajem arabskim

Turcja krajem arabskim? Miej litosc...
      • robisc Re: turecki klucz 12.10.04, 07:05
        kimmjiki napisał:

> > turcja jest napewno krajem kapitalistycznym i napewno najbardziej
        > > cywilizowanym krajem arabskim
        >
        > Turcja krajem arabskim? Miej litosc...

To częsty błąd - muzułmański=arabski. Podobnie bywa z Persami.
        • kimmjiki Re: turecki klucz 12.10.04, 21:30
          > To częsty błąd - muzułmański=arabski. Podobnie bywa z Persami.

Jak rowniez "Chiny=Japonia", "Argentyna=Brazylia", czy "dowolny kraj Afryki=dowolny inny kraj Afryki". Niektorym jakos trudno pojac, ze nie tylko w Europie wystepuja roznice miedzy narodami.
          • bush_w_wodzie a juz najczestszy blad 12.10.04, 21:42
            to chiny=chiny

turcy sa bliskimi krewnymi mongolow i niektorych ludow azji centralnej. ale azja
            mniejsza to byli wczesniej bodaj hetyci. persowie sie przetaczali. grecy troche
            zydow i rzymian. w czasch imperium otomanskiego i arabow sie pewnie troche
            przymieszalo. no i kurdowie.

a propos tych ostatnich. czytalem dzisiaj ze kurdowie iraccy (co za zaskoczenie)
            zabieraja sie za tworzenie wlasnej struktury administracyjnej (panstwa?).
            tymczasem w turcji tez kurdow jest niemalo. ciekwae co z tego wyniknie.

trzeba koniecznie napisac ze turcja nie ma nic wspolnego z terroryzmem
            isalmskim. to inni ludzi i inne tradycje. chocby to ze to oni stworzyli imperium
            i podbili arabow a nie na odwrot. acha i jest ich na razie tylko 70 mln. ale
            rosna w tempie 1.3% rocznie
            • kimmjiki Re: a juz najczestszy blad 12.10.04, 22:08
              bush_w_wodzie napisał:

> turcy sa bliskimi krewnymi mongolow i niektorych ludow azji centralnej. ale
              > azja mniejsza to byli wczesniej bodaj hetyci. persowie sie przetaczali. grecy
              > troche zydow i rzymian. w czasch imperium otomanskiego i arabow sie pewnie
              > troche przymieszalo. no i kurdowie.

Jak wszedzie. To ponury paradoks naszej cywilizacji, ze na calym swiecie wszyscy sie mieszaja ze wszystkimi, a mimo to nigdzie nie brakuje nacjonalistow walczacych o "czystosc etniczna", ktora daloby sie osiagnac najwyzej wsrod Eskimosow. A i to nielatwo.

> trzeba koniecznie napisac ze turcja nie ma nic wspolnego z terroryzmem
              > isalmskim. to inni ludzi i inne tradycje.

Szczegolnie warto podkreslic tradycje laickosci - rzecz w swiecie Islamu niebywala, a pielegnowana gorliwiej nawet niz we Francji. Taki np. zakaz chodzenia w chustach do szkoly, ktory Francja wprowadzila dopiero niedawno, w Turcji obowiazuje od dziesiecioleci.
    • przycinek.usa przyjecie Turcji do EEA jest powaznym bledem. 11.10.04, 18:56
      Ktorego jeszcze Europa nie widzi.
      Przyjecie Turcji do wspolnego rynku spowoduje calkowity brak kontroli celnej i
      niekontrolowany wzrost przemytu. Uderzy to oczywiscie w panstwa, ktore calkiem
      legalnie placa podatki. Wtedy Chiraki beda sobie mogly krzyczec "Podnosci
      podatki". He he he. Nie ma jak Turcja i wolny rynek. Turcja jest panstwem w
      ktorym wystepuje praktycznie walka pomiedzy wojskiem i przemytnikami na duza
      skale. Oczywiscie to sie wojsku szalenie oplaca. Co bedzie jak sie wojsko
      tureckie pokapuje, ze warto sie samemu brac za przemyt? Zorganizuja to po
      wojskowemu. Skrupulatnie i masowo.

• bush_w_wodzie cla w ue 11.10.04, 19:02
        to sprawa marginalna. glownie na zywnosc z przyczyn politycznych. w dodatku wto
        dazy do niemal zupelnej likwidacji cel w przeciagu dekady

rozumiem ze chodzi ci o raczej przemyt narkotykow. ale to troche inny problem
        • viper39 Re: cla w ue 11.10.04, 20:10
          bush_w_wodzie napisał:

> to sprawa marginalna. glownie na zywnosc z przyczyn politycznych. w dodatku
          wto dazy do niemal zupelnej likwidacji cel w przeciagu dekady
          > rozumiem ze chodzi ci o raczej przemyt narkotykow. ale to troche inny problem

przez turcje przechodzi pare szlakow przemytniczych z azji do euro z afryki do
          euro itd. nie wiem czy pamietacie ale tam kiedys polskie firmy budowaly
          elektorwnie, sluchalem opowiadan ludzi ktorzy tam pracowali w latach 70 i 80,
          porownalem z tym co ludzie mowi teraz i okazuje sie ze tam nic sie nie
          zmienilo, miejscowa polsicja jest nadal skorumpowana, wolnosc dla kobiet to
          fikcja, studiowalem w usa z turczynka i stwierdzila jedno ze gdyby ktos z jej
          rodziny dowiedzial sie ze ona z chlopakiem mieszka bez slubu to albo ojciec
          albo brat zabiliby ja, i na moje stwierdzenie ze przesadza stwierdzila ze nie
          mam pojecia jak bardzo turcja jest zacofanym krajem. tam np mozna bylo
          sprzedawac zony/corki do burdelu jak cos przeskrobala,

kim pytanie, to jakim krajem jest turcja katolickim? w zasadzie tam jest
          mieszanina calej azji ale tej muzulmanskiej (czyli tez i arabskiej w
          wiekszosci) w miastach moze tego nie widac ale w malych miasteczkach rzadzi tam
          religia, i to religia oparta na koranie a nie biblii...

• kimmjiki Re: cla w ue 11.10.04, 23:00
            > kim pytanie, to jakim krajem jest turcja katolickim?

Arabowie to grupa etniczna, nie religijna. Nazwac Turcje krajem arabskim to tak jakby nazwac Niemcy krajem slowianskim.
            • viper39 Re: cla w ue 12.10.04, 01:58
              kimmjiki napisał:

> > kim pytanie, to jakim krajem jest turcja katolickim?
              >
              > Arabowie to grupa etniczna, nie religijna. Nazwac Turcje krajem arabskim to
              tak jakby nazwac Niemcy krajem slowianskim.
              >

o nie wiedzialem ze w turcji nie ma arabow a to ciekawe...
              tu walnales facet... porownanie zupelnie nie trafione
              turcja to kraj w ktorym mieszalo sie wszystko po kolei ale z tego co wiem tam
              przewazaja arabowie o religji muzulmanskiej, czepiasz sie facet, czysta
              semantyka, kazdy wie o co chodzi
              • dolinona Re: cla w ue 12.10.04, 02:24
                Moze bezpieczniej nazywac ich Turkami, ostatnio slyszalam kolezanke z Turcji
                gloszaca ile to eu zyska na zaproszeniu Turcji do grona,zainteesowani wybaczcie
                ale byla impeza i nie uslyszalam nic co moge przekazac. Podslucham jej
                nastepnym razem i powroce do watku.
                • robisc Re: cla w ue 12.10.04, 07:06
                  dolinona napisała:

> Moze bezpieczniej nazywac ich Turkami, ostatnio slyszalam kolezanke z Turcji
                  > gloszaca ile to eu zyska na zaproszeniu Turcji do grona,zainteesowani
                  wybaczcie
                  >
                  > ale byla impeza i nie uslyszalam nic co moge przekazac. Podslucham jej
                  > nastepnym razem i powroce do watku.

ach to młode pokolenie smile
                  • dolinona Re: cla w ue 12.10.04, 12:40
                    A nie czujecie ze potrzeba wam swiezej krwi, nie tylko na forum ale wszedzie.
                    Ja na razie posiedze u was w forumowym kacie i poczytam troche, co ma do
                    powiedzenia starszyzna. Jezeli moge oczywista?!
                    Pozdrawiam Stare pokolenie smile
                    • robisc Re: cla w ue 12.10.04, 21:12
                      dolinona napisała:

> A nie czujecie ze potrzeba wam swiezej krwi, nie tylko na forum ale wszedzie.
                      > Ja na razie posiedze u was w forumowym kacie i poczytam troche, co ma do
                      > powiedzenia starszyzna. Jezeli moge oczywista?!
                      > Pozdrawiam Stare pokolenie smile

Dzięki. Sterany codzinną harówą i domowym terrorem 5-letniego brzdąca,
                      przedstawiciel pokolenia 30-latków (zdecydowanie najliczniej reprezentowango na
                      forum) także serdecznie pozdrawia Młode pokolenie.
                    • klip-klap Re: cla w ue 12.10.04, 21:47
                      Czujemy,czujemy; zapraszam do czytania i wypowiadania sie.
                      Poza tym ja np. nie jestem tak stary jak ... niektorzy uczestnicy wink.
                      • viper39 Re: cla w ue 12.10.04, 22:35
                        klip-klap napisał:

> Czujemy,czujemy; zapraszam do czytania i wypowiadania sie.
                        > Poza tym ja np. nie jestem tak stary jak ... niektorzy uczestnicy wink.
                        >

no cholera poczulem sie jak emeryt w tej chwili, jak sie zjawie w Polsce to
                        wisicie mi piwo panowie za te dolowanie mlodego 40-to latka
                        czlowiek biega na gym na plywalnie i wogole biega aby dotrzymac kroku mlodemu
                        pokoleniu a tu takie kwiatki... ladnie to tak?
                        az m sie pracowac odechcialo, zaraz ide do domu
                        • klip-klap sorry, juz nie doluje 12.10.04, 22:48
                          E tam,nie przejmuj sie, mlodzi tez sie zestarzeja,nikt nie ucieknie.
                          Poza tym gdybys mial 70-ke to moglbys sie przejmowac.
                        • klip-klap Re: cla w ue 12.10.04, 23:00
                          Teraz to mi glupio za ten komentarz. Przepraszam tych,ktorzy poczuli sie staro
                          przez tych kilka nieuwaznych slow niedoswiadczonego.

Cos czuje,ze i tak skrzynka piwa sie skonczy smile.
                        • zenta1 Re: cla w ue 13.10.04, 00:13
                          jestem od Ciebie starszy. Niedawno nauczyłem się klikać, niedawno kupiłem
                          kompa, całkiem niedawno zanurzyłem się w tym przeogromnym swiecie netu i
                          niestety, coraz częściej czuję się winny, że nie jestem pięknym, smukłym 20-
                          latkiem.
                          • zenta1 Re: cla w ue 13.10.04, 00:14
                            zenta1 napisał:

> jestem od Ciebie starszy. Niedawno nauczyłem się klikać, niedawno kupiłem
                            > kompa, całkiem niedawno zanurzyłem się w tym przeogromnym swiecie netu i
                            > niestety, coraz częściej czuję się winny, że nie jestem pięknym, smukłym 20-
                            > latkiem.
                            ta wypowiedź dot. postu vipera
                            • viper39 Re: cla w ue 13.10.04, 15:30
                              zenta1 napisał:

> zenta1 napisał:
                              >
                              > > jestem od Ciebie starszy. Niedawno nauczyłem się klikać, niedawno kupiłem
                              > > > kompa, całkiem niedawno zanurzyłem się w tym przeogromnym swiecie netu i
                              > > niestety, coraz częściej czuję się winny, że nie jestem pięknym, smukłym
                              > 20-
                              > > latkiem.
                              > ta wypowiedź dot. postu vipera

teraz juz wiem jak sie pocieszac, heheh...
                              niedlugo bedzie 18 lat jaks ie bawie komputerami... wiec moge powiedziec ze
                              jestem tutaj 18-latkiem... eh zycie wrocilo...

co do wytlumaczenia o skladzie /rasowym/narodowym/itd turcji dziekuje, macie
                              racje tam wiekszy wplyw mieli mongolowie niz arabowie, i jest to niezla
                              mieszanka
                              nadal jednak twierdze ze to kraj niebezpieczny do przyjecia do EU choc z
                              drugiej strony nie przyjecie tego kraju do EU moze miec paskudne konsekwencje

• robisc Re: cla w ue 13.10.04, 07:15
                            zenta1 napisał:

> jestem od Ciebie starszy. Niedawno nauczyłem się klikać, niedawno kupiłem
                            > kompa, całkiem niedawno zanurzyłem się w tym przeogromnym swiecie netu i
                            > niestety, coraz częściej czuję się winny, że nie jestem pięknym, smukłym 20-
                            > latkiem.

Nie jesteś osamotniony na tym forum, kilka osób ma życiorys "solidarnościowy".
                            Zapraszmy serdecznie do dyskusji, a jeżeli masz ochote to dopisz sie do watku o
                            uczestnikach forum.

Pozdrawiam
                            robi
                            • dolinona Re: cla w ue 13.10.04, 09:37
                              Taka z was starszyzna jak ze mnie nastolatka. Ostatnie posty wyladaja jak
                              piaskownica pelna chlopcow ktorzy kloca sie kto ma lepsza lopatke i
                              wiaderko.Tak trzymac! Dlatego jeszcze milej bedzie mi zostac. Na razie siedze
                              cicho i patrze jak wysoko postawiliscie poprzeczke w dyskusjach.
                              Piekny poranek, zycze milego
                            • zenta1 Re: cla w ue 13.10.04, 14:54
                              nie mam ochoty dopisywać się do watku o uczestnikach. Nie dlatego aby coś
                              wrednego ukryć ale dlatego, że jestem szara, pracowita myszka.
                              • dolinona Re: cla w ue 15.10.04, 00:14
                                Stwierdzam,dobrze ze nie slyszalam tej Turczynki na imprezie, dzisiaj
                                powiedziala mi " ...bo to dobrze dla UE zeby Turcja byla czlonkiem, mamy duzo
                                ludzi do pracy i potrzebujemy pomocy z Unii" nie to chcialam uslyszec
                                szczegolnie od studentki stosunkow miedzynarodowych. A wiec moj turecki klucz
                                nie wniosl nic do debaty na ten temat.
                                Uslyszalam natomiast troche przeciw Turcji, ktore to przeciw sa dosyc malo
                                konkretne jak: ze Turcja jest za duzo, czesc kraju nie nalezy do Europy, ze sa
                                islamistami. A niektorzy politycy Unii mowia ze UE jest chrzescijanskim klubem.
                                Hmmm.. ciekawe ktorzy?
    • klip-klap wieczne negocjacje ? 17.12.04, 18:40
      "UE i Turcja osiągnęły porozumienie. Na jego mocy, Turcja przed rozpoczęciem
      negocjacji członkowskich w dniu 3 października 2005 r., uzna niezależność
      Republiki Cypryjskiej. "

"Oprócz kwestii cypryjskiej unijni przywódcy postawili Turcji kilka innych
      warunków, także takich, których nie wysuwali dotychczas w stosunku do żadnego
      innego kraju kandydującego do Unii. Turcja musi też oczywiście spełnić tzw.
      kryteria z Kopenhagi, które spełniła Polska i pozostałe państwa członkowskie
      (demokracja, prawa człowieka, funkcjonująca gospodarka rynkowa, zdolność
      sprostania konkurencji na rynku UE, dostosowanie prawa).

Same negocjacje mogą potrwać nawet 15 lat i nie doprowadzić do pełnego
      członkostwa Turcji w Unii. Rozmowy mają mieć charakter otwarty. Oznacza to, że
      Bruksela może w każdej chwili przerwać rozmowy, jeżeli stwierdzi, że Turcja nie
      stosuje się do unijnych wytycznych."
      fakty.interia.pl/news?inf=572790

Okazalo sie,ze najmocniej w UE Turcji chca Niemcy, Anglia i ... Polska.Dodatek w
      Rzepie o Turcji:
      rzeczpospolita.pl/dodatki/specjal_041217/index.html
      • krzysztofsf Re: wieczne negocjacje ? 17.12.04, 21:00
        Lepper bedzie na poczatku obrad parlamentu europejskiego zagajal:

"Czy przybyli juz poslowie z Imperium Otomanskiego?"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka