Dodaj do ulubionych

Ceny gazu ziemnego i ich konsekwencje

25.08.22, 21:15
...wydaje się, że sytuacja robi się poważna.

Grupa Azoty poinformowała o wstrzymaniu produkcji nawozów (ma podobno 120 tys. ton zapasów i sezon jesienny nie jest zagrożony). To samo Anwil. Dzisiaj grupa Azoty mówi o wstrzymaniu produkcji dwutlenku węgla, także w postaci suchego lodu.

Tutaj szczegóły:

businessinsider.com.pl/biznes/azoty-scinaja-produkcje-nawozow-przez-drogi-gaz-mamy-komentarz-spolki/sgfnzqe
businessinsider.com.pl/biznes/braknie-dwutlenku-wegla-te-branze-sa-zagrozone/wxprp7e
tvn24.pl/biznes/z-kraju/dostawy-dwutlenku-wegla-i-suchego-lodu-wstrzymane-klopoty-branzy-spozywczej-komentuje-andrzej-gantner-6084378

Nie, to nie tylko piwko. Także magazynowanie i przesył żywności.

No, to nasz rząd ma szanse wykazać, co oznacza słowo "posybilizm" (w przeciwieństwie do cechującego poprzednie rządy imposybilizmu).

Gdyby rząd jednak nie wykazał, to służę pysznymi przepisami na dania z ciecierzycy, soczewicy i fasoli. Magazynuje się je długo i łatwo w formie suszonej, są doskonałym źródłem białka. To tak na wypadek, gdybyśmy wszyscy musieli zostać wegetarianami.

PS. Optymistycznie zakładam, że fasolę będzie na czym ugotować smile
Obserwuj wątek
    • dorota_333 Lubicie schabowego 25.08.22, 22:26
      ...ładnie wyklepanego? smile

businessinsider.com.pl/biznes/dwutlenek-wegla-sie-konczy-i-zaklady-miesne-za-kilka-dni-moga-stanac/y8jt13c
    • zimna-wodka Re: Ceny gazu ziemnego i ich konsekwencje 26.08.22, 00:39
      Na ciecierzycy i soczewicy się nie znam. Słyszałem, że zupa z pokrzywa jest niezła - może to jest jakieś rozwiązanie.
      Co do fasoli. Spożyta wywołuje znane reakcje żołądkowe. Gdyby je odpowiednio wykorzystać można by zneutralizować problem gazowy. Czekam na odpowiednią specustawę (już można ogłaszać konkurs na jej tytuł).
      • dorota_333 Re: Ceny gazu ziemnego i ich konsekwencje 26.08.22, 10:12
        Zbyt nieobyczajne tytuły przychodzą mi do głowy, żeby cytować. Tak na marginesie co do fasoli - to niezupełnie tak. Zacząć od soczewicy w zupie i przyzwyczaić jelita. Strączkowe są dobrym źródłem białka w diecie keto; nie sposób jeść samego mięsa.
        • sendivigius Re: Ceny gazu ziemnego i ich konsekwencje 26.08.22, 16:24
          dorota_333 napisała:

> Zbyt nieobyczajne tytuły przychodzą mi do głowy, żeby cytować. Tak na marginesi
          > e co do fasoli - to niezupełnie tak. Zacząć od soczewicy w zupie i przyzwyczaić
          > jelita. Strączkowe są dobrym źródłem białka w diecie keto; nie sposób jeść sam
          > ego mięsa.

W czasie kryzysu naftowego byl tu taki bumper sticker "Save gas - eat more beans"
    • dorota_333 Rząd próbuje działać punktowo 26.08.22, 10:09
      ""PGNiG miałby sprzedawać gaz "po cenach nie wyższych niż średni koszt jego pozyskania, powiększony o średni ważony koszt kapitału" - ustalił Business Insider Polska. Niższe ceny miałyby dotyczyć m.in. zakładów produkujących nawozy i związki azotowe, producentów mięsa i mleka oraz piekarni."

next.gazeta.pl/next/7,151003,28832570,firmy-kupia-gaz-taniej-media-sasin-ma-rozwiazanie-pomysl.html#do_w=52&do_v=303&do_st=RS&do_sid=603&do_a=603&s=BoxBizMT

...no ale jaki miałby być ten "średni koszt pozyskania" przy obecnych cenach rynkowych. Poza tym: właściwie cała spożywka potrzebuje schładzania towaru. Nie tylko kilka zakładów.

"W czwartek dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner stwierdził, że w związku ze wstrzymaniem dostaw dwutlenku węgla i suchego lodu "interwencja rządu jest niezbędna". - Mówimy o bardzo realnym stanie zagrożenia bezpieczeństwa żywnościowego w kraju (...).

- Można powiedzieć, że piwo to najmniejszy problem, z jakim zetkniemy się jako konsumenci w związku z brakiem dostaw dwutlenku węgla, suchego lodu i kwasu azotowego. To są trzy produkty, których dostawy mają być wstrzymane. Zarówno branża mięsna, mleczarska, napojowa, jak i segment przetwórstwa owoców i warzyw, praktycznie nie będą w stanie produkować żywności bez tych składników - wyjaśnił ekspert."

• pigeon_shit_dust W rolnictwie jest dobrze. 26.08.22, 12:24
      wyborcza.biz/biznes/7,177151,28829134,slub-ministra-rolnictwa-i-prezent-za-1-5-mln-zl-john-deere.html?utm_source=mail&utm_medium=newsletter&utm_campaign=poranny&NLID=749dc4ffa5e959bc21ca1225319666fe80e76593bf7b39467fc54ed1fcbd4d11#

produkcji nawozów (ma podobno 120 tys.
      > ton zapasów i sezon jesienny nie jest zagrożony). To samo Anwil. Dzisiaj grupa
      > Azoty mówi o wstrzymaniu produkcji dwutlenku węgla, także w postaci suchego lod
      > u.
      >
      > Tutaj szczegóły:
      >
      > businessinsider.com.pl/biznes/azoty-scinaja-produkcje-nawozow-przez-drogi-gaz-mamy-komentarz-spolki/sgfnzqe
      > businessinsider.com.pl/biznes/braknie-dwutlenku-wegla-te-branze-sa-zagrozone/wxprp7e
      > tvn24.pl/biznes/z-kraju/dostawy-dwutlenku-wegla-i-suchego-lodu-wstrzymane-klopoty-branzy-spozywczej-komentuje-andrzej-gantner-6084378
      >
      >
      > Nie, to nie tylko piwko. Także magazynowanie i przesył żywności.
      >
      > No, to nasz rząd ma szanse wykazać, co oznacza słowo "posybilizm" (w przeciwień
      > stwie do cechującego poprzednie rządy imposybilizmu).
      >
      > Gdyby rząd jednak nie wykazał, to służę pysznymi przepisami na dania z ciecierz
      > ycy, soczewicy i fasoli. Magazynuje się je długo i łatwo w formie suszonej, są
      > doskonałym źródłem białka. To tak na wypadek, gdybyśmy wszyscy musieli zostać
      > wegetarianami.
      >
      > PS. Optymistycznie zakładam, że fasolę będzie na czym ugotować smile
      • zimna-wodka Re: W rolnictwie jest dobrze. 26.08.22, 12:43
        pigeon_shit_dust napisał:

> wyborcza.biz/biznes/7,177151,28829134,slub-ministra-rolnictwa-i-prezent-za-1-5-mln-zl-john-deere.html?utm_source=mail&utm_medium=newsletter&utm_campaign=poranny&NLID=749dc4ffa5e959bc21ca1225319666fe80e76593bf7b39467fc54ed1fcbd4d11#

Czepiasz się. Prezent jak prezent. Nie dostałeś cuda za 1,5 bańki to jesteś zawistny. Ja też nie dostałem.

Ale zwraca uwagę coś innego. Obdarowany twierdzi, że ma gospodarstwo 300 ha ale w papierach wykazuje 16 ha. Chyba prawdę mówią papiery; nie wyobrażam sobie, żeby p. minister łgał w oficjalnych oświadczeniach.

Zatem p. minister ma 16 ha (oswiadczenie) , z których osiąga 5 tyś zł dochodu rocznego (to samo oświadczenie). Zatem będzie używał cacka za 1,5 mln do obrabiania 16 ha a zamortyzuje mu się to cacko po 300 latach.
        Tacy ludzie rządzą polskim rolnictwem.
        • dorota_333 Lepiej mi powiedzcie, czy iść jutro z rana 26.08.22, 13:00
          ...na duże zakupy. Mięso, masło, co tam jeszcze.

Bo niestety obawiam się właśnie tego:

businessinsider.com.pl/gospodarka/katastrofa-i-puste-polki-w-sklepach-branzowy-ekspert-ostrzega/z464d6l
          • lastboyscout Re: Lepiej mi powiedzcie, czy iść jutro z rana 26.08.22, 13:51
            Lepiej mi powiedzcie, czy iść jutro z rana ...na duże zakupy. Mięso, masło, co tam jeszcze.

To zadna bo tylko dorazna opcja.

Od jutra rana powinnas zaczac sprzatac zachod bo pojutrze bedziesz tam miala miliony konkurencji.
            • pigeon_shit_dust Re: Lepiej mi powiedzcie, czy iść jutro z rana 26.08.22, 15:22
              lastboyscout napisał:

>
              > Od jutra rana powinnas zaczac sprzatac zachod bo pojutrze bedziesz tam miala mi
              > liony konkurencji.

Zachod czego? Jewropy?
              Tam wszedzie juz komuna sad
              • lastboyscout Re: Lepiej mi powiedzcie, czy iść jutro z rana 26.08.22, 15:37
                Tam wszedzie juz komuna

WSZEDZIE jest komuna a dokladnie KORPOkomuna albo ... korporacyjna wojna.

histmag.org/Julian-Tuwim-wywrotowiec-7042
                Ona nic nie rozumie, nic nie potrafi i wciaz ma za nic tych u ktorych niedlugo bedzie po prosbie.
                Przynajmniej w koncu dotarlo do niej, ze idzie glod, chlod i bezdomnosc.
                Dlatego szczerze jej radze aby chociaz sprzatania sie nauczyla szybciej niz naucza sie tego inne rozowe wyksztalciuchy.
                • pigeon_shit_dust Re: Lepiej mi powiedzcie, czy iść jutro z rana 26.08.22, 17:18
                  lastboyscout napisał:

> Przynajmniej w koncu dotarlo do niej, ze idzie glod, chlod i bezdomnosc.
                  > Dlatego szczerze jej radze aby chociaz sprzatania sie nauczyla szybciej niz nau
                  > cza sie tego inne rozowe wyksztalciuchy.
                  >

Sprzatac?
                  Niedawno widzialem taki set do nauki,..otwierania zamkow w drzwaich. Patrze i oczom nie werze. Podobno otwiera 90% zamkow....do tego zamek do praktyki, video z instrukcja.
                  Jakie to glupim pomyslal sobie Kadi. po co to komu?

A moze nie takie glupie ? Hahaha?
                • sendivigius Re: Lepiej mi powiedzcie, czy iść jutro z rana 26.08.22, 17:22
                  lastboyscout napisał:

> Tam wszedzie juz komuna
                  >
                  > WSZEDZIE jest komuna

A nie wierzyliscie ze Lenin jest wizjonerem.

Oto dowod:

wyborcza.biz/biznes/7,179190,28833308,drogi-gaz-zagraza-nie-tylko-nawozom-w-kolejce-problemy-z-zywnoscia.html

Niemcy ostrzegają: może zabraknąć papieru toaletowego
                  Gazowa drożyzna zagrażać ma również producentom papieru toaletowego.

- Jesteśmy szczególnie zależni od gazu w produkcji papieru toaletowego - powiedział w czwartek Martin Krengel przewodniczący Die Papierindustrie, stowarzyszenia niemieckiego przemysłu papierniczego.

Wcześniej sygnały o problemach producentów papieru toaletowego z powodu wysokich cen gazu dochodziły sygnały z Wielkiej Brytanii i Włoch. Na wysokie ceny energii skarżyły się tam zakłady korzystające z prądu wytwarzanego z gazu. A produkcja papieru toaletowego jest bardzo energochłonna.

Za strarej dobrej komuny byl przynajmniej "Żołnierz wolności" - a teraz madralo podetrzyj sie smarfonem big_grin

• lastboyscout Re: Lepiej mi powiedzcie, czy iść jutro z rana 26.08.22, 17:54
                    A nie wierzyliscie ze Lenin jest wizjonerem.

Nie trzeba byc wizjonerem, ze by dostrzec, ze ludzmi zawsze rzadzila klika, mafia, oligarchia, czlonkowie komitetu centralnego , komisji europejskiej, parlamentu czy kongresu, po tymi czy innymi sztandarami
                    i zawsze potrafila tylko kreowac problemy (aby sie na tym zarobic)a potem rozwiazywac te problemy opodatkowaniem, terorem albo wojna.

Lenin i wszyscy inni, niezaleznie od "ustroju" robili dokladnie to samo.

Anarchisci wszystkich krajow laczcie sie !

CENTRALNOSC MUSI ISTNIEC TYLKO W NAS SAMYCH a wszelkie komitety, aparaty i ich narzedzia MUSZA pracowac dla nas za pieniadze, ktore im placimy (nie mylic z podatkami).
                    OstatniTakiHarcerzyk
                    • sendivigius Sorry Winnetou 26.08.22, 20:05
                      lastboyscout napisał:

> Lenin i wszyscy inni, niezaleznie od "ustroju" robili dokladnie to samo.

Aaaaa, nie calkiem. Na przyklad za komuny byl Winnetou - a teraz:

wyborcza.pl/7,90535,28834078,w-niemczech-burza-o-winnetou-niemcy-wycofuja-filmy-i-ksiazki.html

Widzowie pierwszego programu niemieckiej telewizji nie obejrzą już kultowych westernów o Winnetou i Old Shatterhandzie. ARD kasuje produkcje na podstawie prozy Karola Maya.
                      Woke culture, czyli tzw. kultura przebudzonych. Dla jednych oznacza świadomość społeczną, dla innych jest poprawnością polityczną godzącą w wolność słowa. W Niemczech w ramach tej kultury usuwa się z przestrzeni publicznej postać wodza Apaczów, Winnetou, którego stworzył niemiecki pisarz Karol May.

Najpierw Ravensburger, niemieckie przedsiębiorstwo wydawnicze, wycofało książki dla dzieci o Winnetou jako powielające szkodliwe stereotypy. Teraz na podobny ruch zdecydował się niemiecki nadawca publiczny, czyli telewizja ARD – i usunęła filmy o wodzu Apaczów. Żadna stacja ARD nigdy już nie pokaże takich filmów, nie planuje się też odnawiać licencji na ich pokazywanie.

• lastboyscout Re: Sorry Winnetou 26.08.22, 20:41

Aaaaa, nie calkiem. Na przyklad za komuny byl Winnetou - a teraz:

Nieprawda !

Winnetou nie mogl byc rasista poniewaz Winnetou byla kobieta ! W dodatku czerwona ! A wiec komunistka.
                        A rozowe babole i pedaly sa nieomylne.
                        Zapytaj zreszta Doroty ... Ona najlepiej bedzaie wiedziala kogo ostatnio zgnoila ...

Unia rzadzi, Unia radzi, Unia nigdy nas nie zdradzi !
        • pigeon_shit_dust Oczywicie ze jestem 26.08.22, 14:18
          zimna-wodka napisał:

>
          > Czepiasz się. Prezent jak prezent. Nie dostałeś cuda za 1,5 bańki to jesteś zaw
          > istny. Ja też nie dostałem.

Pewnie ze jestem. Ktos dostaje za bezdurni 1,5 bani a ja te poltoraka bede latami wyciagal w emeryturze od was, Polakow, ubezpieceniu medycznym za darmo, etc.

> Ale zwraca uwagę coś innego. Obdarowany twierdzi, że ma gospodarstwo 300 ha ale
          > w papierach wykazuje 16 ha. Chyba prawdę mówią papiery; nie wyobrażam sobie, ż
          > eby p. minister łgał w oficjalnych oświadczeniach.

Pisze co che bo wie ze Poacy i tak lykna....

Oczywiscie, tylko kompletny IDIOTA albo Polak moze wziac cos takiego jak amerykansjki traktor, szczegolnie John Deere. Co pare miesiecy bedzie sie "psul" a glupek, ktory to gowno dostal za darmo, w ciagu 2 lat odda im wiecej niz te 1,5. Bo to beda naprawy, ktorych nie obejmuje gwarancja.

he wanted to show how farmers could hack into their tractors to fix them instead of relying on licensed dealers. “Farmers can see that and know there’s someone in their corner,” Sick.Codes told Quartz.

qz.com/farmers-want-the-right-to-jailbreak-their-john-deere-tr-1849445773?utm_source=YPL&yptr=yahoo
          Chyba ze polski rolnik ma dobre kontakty z amerykanskimi hackerami, w co watpie.
      • pepe49 Re: W rolnictwie jest dobrze. 26.08.22, 17:38
        Pan Ziemkiewicz lubi się z lemingów naśmiewać, że myślą cały czas, że chłop to gość z antenkową beretką, w kufajce i gumiakach. Który ma stadko kur, knura, maciorę z warchlakami i może 6 gęsi i krasulę. W kupie błota za sztachetami.
        A to teraz biznesmen. Traktor to miljon. Kiedyś (dawno temu) kombajn to był miljon. Uprawy. Nawozy. Sprzęt. Budynki. Ubezpieczenia. Interes.

P. Ziemkiewicz:
        od 7:50

www.youtube.com/watch?v=yXF0SBzb84k

Tu coś ciekawszego:

dorzeczy.pl/opinie/338398/malczewski-bez-eksportu-polski-sektor-mleczarski-upadnie.html

.. co udaje nam się eksportować za Odrę, jest później reeksportowane do Państwa Środka..
        .. Chiny prowadzą klasyczną formę wymiany handlowej, którą w skrócie można opisać zdaniem "nie ma nic za darmo”. Chodzi o to, że za możliwość zarabiania na ich rynku, kraj który chce z nimi handlować również powinien coś kupić ..

.. Można to zobrazować na przykładzie Niemiec, które swój wzrost gospodarczy i to podczas pandemii zawdzięczają właśnie eksportowi do Chin. Ponad połowa handlu zagranicznego tego kraju jest wysyłana w tamtym kierunku. Najważniejszym towarem eksportowym Niemiec są pojazdy mechaniczne. Tylko w roku 2020 ich łączna wartość osiągnęła poziom 187,4 mld euro - co odpowiada ponad 15 procentowemu udziałowi w całkowitym niemieckim eksporcie. ...
        Władze w Pekinie zdają sobie z tego świetnie sprawę. Gdy w roku 2019 w niemieckich mediach zaczęły pojawiać się pierwsze informacje o możliwości wykluczenia jednej z chińskich firm z możliwości udziału w przetargach na budowę sieci internetowej, to niemalże natychmiast głos zabrał chiński ambasador w Niemczech, który przypomniał, że firmy z RFN sprzedają w ChRL miliony samochodów dodając, że jakiekolwiek próby wykluczania udziału chińskich podmiotów z rywalizacji na wolnym rynku zakończą się odpowiednią reakcją gospodarczą.

...
        Niemcy dostrzegając to zagrożenie rozpoczęły „odgrzewanie” starych znajomości, panicznie poszukując nowych miejsc dla zbytu produkowanych przez siebie pojazdów. Wystarczająco chłonnym okazał się rynek Ameryki Południowej, znany pod hiszpańską nazwą Mercosur (MercadoComún del Sur – Wspólny Rynek Południa).

W połowie 2020 roku coraz głośniej zaczęło się mówić o porozumieniu pomiędzy Niemcami, a krajami skupionymi wokół Mercosur. Układ był prosty: Ameryka Południowa odbiera od Niemców samochody, a Niemcy otwierają rynek Unii Europejskiej na tamtejszą wołowinę – oczywiście kosztem rolników i producentów z Europy ...

.. Na wzrost średniej ceny mleka w Polsce znacząco wpłynął przede wszystkim eksport i to eksport odpowiada za to, że gospodarstwa rolne w Polsce jeszcze żyją.
        ...
        Polska jest uzależniona od gospodarki niemieckiej i każde tąpnięcie na rynku za Odrą ma i będzie miało wpływ na nasz rynek wewnętrzny. Katastrofalne w skutkach będzie też miało osłabienie polskiego eksportu – nie tylko ze względu na brak możliwości pozyskania w krótkim czasie kolejnych rynków zbytu, ale natychmiastowe przełożenie tej sytuacji na ceny na rynku wewnętrznym.
        ...
        Polska eksportuje do Chin produkty rolno spożywcze o wartości 250 milionów dolarów. Spośród niedługiej listy czołowe miejsce zajmują właśnie produkty mleczne, a wartość ich eksportu stanowi 150 milionów dolarów.
        ...
        Co by się wydarzyło, gdyby Chiny zrezygnowały z importu polskiego mleka i artykułów mleczarskich z Polski?

Czeka nas całkowita recesja w branży mleczarskiej i powtórka z roku 2008 i 2009. Nie wszyscy pamiętają jak wówczas zatrząsł się rynek mleka.
        ...
        ceny skupu spadły wówczas do 70, a nawet 60 groszy, przy kosztach produkcji 1,25 zł – 1,30 zł, był to najgłębszy kryzys na rynku mleka notowany od 30 lat i to w całej gospodarce światowej."

*

To by było o rolnikach.

*

U. E. musi zostać zakończona.
        Wcześniej opłaca się i warto, żeby Polska z tego wyszła.
        • zimna-wodka Re: W rolnictwie jest dobrze. 26.08.22, 18:33
          pepe49 napisał:

> Pan Ziemkiewicz lubi się z lemingów naśmiewać, że myślą cały czas, że chłop to
          > gość z antenkową beretką, w kufajce i gumiakach. Który ma stadko kur, knura, ma
          > ciorę z warchlakami i może 6 gęsi i krasulę. W kupie błota za sztachetami.
          > A to teraz biznesmen. Traktor to miljon. Kiedyś (dawno temu) kombajn to był mi
          > ljon. Uprawy. Nawozy. Sprzęt. Budynki. Ubezpieczenia. Interes.

Biznesmen. 16 ha i 5000 rocznego dochodu. I traktor za 1,5 mln. Biznesmen z PIS, spec od rolnictwa. Inwestycja, która się zwróci za 300 lat. Ale do traktora trzeba coś doczepić bo inaczej to tylko do kościoła. Następne 1,5 mln?
          I okres zwrotu 600 lat?

Biznesmen. Albo i nie. Traktor jego ale nie jego. Nie trzeba sie tłumaczyć skąd miał. I po co mu to na 16 ha. Podatku od darowizn nie będzie. 100 K zostanie w kieszeni. Szwindel?
          • pepe49 Re: W rolnictwie jest dobrze. 27.08.22, 14:06
            Ta cała odpowiedź miała być do pigeona ale niech będzie.

PONIEWAŻ obdarowany należy do partji "Prawo i Sprawiedliwość" WIĘC jest uczciwy. CBDO.

Nawet nie wiem czy należy, nie znam sprawy absolutnie. Odnoszę się do komentarzy.

Panie z-w, zamiast się emocjonować tematem podanym przez szczekaczki niech Pan popatrzy na mleko. Obecnie temat o chłodzeniu. Ja mam wrażenie, że akcje firmy obsługującej prywatne więzienia i szpitale psychjatryczne przyniosą zysk, jeżeli wszystko padnie. Pan Burry znowu będzie miał rację.
            Masa bezrobotnych, zbiedniałych, zrozpaczonych.

Wyjście z U. E. jest potrzebne ale za późne. Zło już się stało.

*

.
            .
            • zimna-wodka Re: W rolnictwie jest dobrze. 29.08.22, 11:29
              pepe49 napisał:

> PONIEWAŻ obdarowany należy do partji "Prawo i Sprawiedliwość" WIĘC jest uczciwy
              > . CBDO.

Domyślam się, że po wyborach będzie to główna linia obrony.

> Panie z-w, zamiast się emocjonować tematem podanym przez szczekaczki niech Pan
              > popatrzy na mleko. Obecnie temat o chłodzeniu.

Patrzę na mleko. I widzę mleko. Czy powinienem widzieć coś innego?

Ja mam wrażenie, że akcje firmy
              > obsługującej prywatne więzienia i szpitale psychjatryczne przyniosą zysk, jeże
              > li wszystko padnie. Pan Burry znowu będzie miał rację.
              > Masa bezrobotnych, zbiedniałych, zrozpaczonych.

A jaka to firma?
              • pepe49 Geo Group 18.09.22, 17:57
                forum.gazeta.pl/forum/w,17007,174004061,174004061,Michal_Burry.html

*

U. E.
                .
    • cojestdoktorku Re: Ceny gazu ziemnego i ich konsekwencje 26.08.22, 15:49
      to wszystko to jest konsekwencja dwóch bajek:
      - węgiel juz nie jest potrzebny, ropa naftowa zreszta tez
      - gazu jest tak duzo na świecie ze łatwo mozna zrezygnowac z tego ruskiego

i o ile za drugą bajkę można się do pisiorków przyczepić, bo również to deklarowali od dawna, ze niby ruski jest niepotrzebny a do tego drogi
      o tyle pierwsza bajka to wina tylko i wyłącznie "oświeconej" europy

prawda jest taka ze ruskie z tymi dotychczasowymi cenami przez dziesieciolecia po frajersku zapewniali nam i Europie sporą czesc bezpieczeństwa i dobrobytu, a teraz jestesmy juz zdani nie na długoterminowe z ruskiem, tylko na ten wspaniały "samoregulujacy się" wolny rynek

• dorota_333 Przygalopował Obajtek na białym koniu 29.08.22, 10:30
      ...i zdyszany ogłosił, że Anwil (spółka z grupy Orlen) wznawia produkcję nawozów i surowego CO2.* Hurraa, dziękujemy ci, zbawco.

Ale ciury zaczęły sobie zadawać pytania. Obie spółki, które pod koniec zeszłego tygodnia wstrzymały produkcję w/w - czyli grupa Azoty i Anwil - mają udział SP w akcjonariacie. Co oznacza w praktyce, że są zarządzane przez towarzyszy z PiS.

No i co, towarzysze z PiS wymyślili to wstrzymanie produkcji. JAK to się mogło stać? Co najmniej dziwne.

*
      next.gazeta.pl/next/7,151003,28842081,daniel-obajtek-wznawiamy-produkcje-nawozow-i-co2-robimy-wszystko.html#s=BoxOpMT
      • cojestdoktorku Re: Przygalopował Obajtek na białym koniu 29.08.22, 13:28

> No i co, towarzysze z PiS wymyślili to wstrzymanie produkcji. JAK to się mogło
        > stać? Co najmniej dziwne.

jakiś towarzysz chciał być "gospodarny" i uznał ze przeczeka wysokie ceny przy produkcji nawozów, nie ogarnął ze półprodukty któe robi przy okazji są absolutnie niezbędne do funkcjonowania wielu podstawowych gałezi przemysłu

to ze tego nie ogarnął to nie tylko jego wina ale dzisiejszego świata w którym na giełdzie byle startup który zrobił jakas apkę na iphone-a wycenia się wyzej niż producenta robiacego jakś śmierdząca i ciężką chemie bez której nie istnieje cywilizacja
        jak się zaczynałem bawić giełdą było to dla mnie absolutnie niezrozumiałym szaleństwem, no ale to wynika z ignorancji ludzkiej, większośc mysli ze te podstawowe produkty i procesy po prosu "są" i beda zawsze, wiec sie ich nie ceni bo nie rozumie jak sa istotne i niezbedne,
        inwestuje sie więc bardziej w głupoty o których wiedza wszyscy, a które nie są w zasadzie potrzebne do niczego
        • dorota_333 Re: Przygalopował Obajtek na białym koniu 29.08.22, 15:14
          > to ze tego nie ogarnął to nie tylko jego wina

Najzwyczajniej, potocznie głupie jest to zdanie.

Tego rodzaju decyzja musiała zostać podjęta na najwyższym szczeblu kierowania spółką. Zarząd musi się - chyba - orientować z grubsza do czego służy ich produkcja i kto ją od nich kupuje.

No żesz kurna smile O czym my mówimy.
          • cojestdoktorku Re: Przygalopował Obajtek na białym koniu 29.08.22, 16:06
            przecież nie zdejmuję z tego kogoś odpowiedzialnosci
            narzekam tylko ze dzisiejszy świat zapomniał po co jest węgiel i inne takie
            skoro ktoś wyrasta w takim otoczeniu to niestety nie ma się co mu dziwić

sorry ze wypominam ale Ty do niedawna też byłaś ostrym przeciwnikiem kopalni i elektrowni węglowych a teraz jakby nigdy nic pytasz "gdzie jest węgiel" - powiedzałbym ze to nieładne ale to teżnie Twoja wina , bo taki jest właśnie efekt tej zielonej ideologii co opanowała świat,
            wmówiono prawie wszystkim ze wystarczą apki na smartfony, fotowoltaika i wiatraki, a te brudne kopalnie i przemysł cieżki to powinno sie pozamykać bo to juz niepotrzebne

• cojestdoktorku Re: Przygalopował Obajtek na białym koniu 29.08.22, 16:24
              >przecież nie zdejmuję z tego kogoś odpowiedzialnosci

właściwie to chyba mozna by zdjac tą odpowiedzialność - jak mi sie przestaje opłacac produkowac śrubki to je przestaje produkowac i koniec i co mnie interesuje ze jakas firma nie zbuduje bez tego samochodów

skoro jakiś koles odpowiada za wynik finansowy firmy którą zarzadza (mało wazne ze państwowej) to jego zadaniem jest własnie patrzec na ten wynik, a to ze wyniki innych firm sie pogorszą ze one czegos nie dostarczą to on nie ma obowiazku o tym wiedziec ani sie tym przejmowac - takie są zasady w gospodarce kapitalistycznej

obowiazek przejmowania sie wszystkim jako połaczoną całością to był w gospodarce socjalistycznej/komunistycznej
              • sendivigius Re: Przygalopował Obajtek na białym koniu 29.08.22, 17:10
                cojestdoktorku napisał:

> obowiazek przejmowania sie wszystkim jako połaczoną całością to był w gospodarc
                > e socjalistycznej/komunistycznej

Ha, ha - to w sam raz na forum jak to pisza "Forum zwolenników wolnego rynku, uczciwości i zdrowego rozsądku"

A jak trwoga to do socjalizmu - co nie?

Czemu wasz wolny rynek nie rozwiazuje tych problemow?

A bo to bujda.

Popatrzmy: Azoty:

pl.wikipedia.org/wiki/Zak%C5%82ady_Azotowe_w_Tarnowie-Mo%C5%9Bcicach

Komuna jak sie patrzy:

Decyzję o budowie pierwszej fabryki podjęto w 1927 na wniosek Ignacego Mościckiego. ... Oficjalne otwarcie Państwowej Fabryki Związków Azotowych nastąpiło w styczniu 1930. ..W 1933 fabryka została połączona z fabryką w Chorzowie w przedsiębiorstwo o nazwie Zjednoczone Fabryki Związków Azotowych w Mościcach i Chorzowie, których dyrektorem naczelnym był Eugeniusz Kwiatkowski.

Państwowa Fabryka Związków Azotowych stanowiła jedną z największych inwestycji lat dwudziestych w Polsce.

Po II wojnie nie bylo co prywatyzowac bo juz byla panstwowa. Hej!

Ale lody mozna bylo pokrecic po 89

W 1991 firma została przekształcona w spółkę akcyjną skarbu państwa.

Prywatyzację przeprowadzono poprzez emisję akcji na Giełdzie Papierów Wartościowych. Debiut giełdowy miał miejsce 30 czerwca 2008. Akcjonariuszami spółki zostały m.in. Ciech [panstwowy, zbudowany za komuny PRLowskiej] oraz PGNiG.[panstwowy, zbudowany za komuny PRLowskiej]

W 2010 roku Zakłady Azotowe w Tarnowie nabyły większościowy pakiet (52,5%) akcji Zakładów Azotowych Kędzierzyn. [poniemiecki czyli panstwowy] Nabycie kolejnych 41% akcji miało miejsce w 2011 i pozwoliło na rozpoczęcie procesu konsolidacji obu przedsiębiorstw. W sierpniu 2011 spółka nabyła także 66% akcji Zakładów Chemicznych Police. [poniemiecki czyli panstwowy]

W 2012 roku Zakłady Azotowe w Tarnowie podpisały umowę konsolidacyjną z Zakładami Azotowymi w Puławach, [panstwowy, zbudowany za komuny PRLowskiej] której efektem miało być powstanie Grupy Azoty.

I co?

Gdzie ten wasz wolny rynek, ktory jest oczywiscie lepszy, efektywniejszy i w ogole. Bez socjalizmu nie bylo by zadnych nawozow w Polsce ani gazu CO2 ani kaprolaktamu, ani kwasu azotowego ani NIC!

Jedyne co potrafil zrobic wolny rynek to namieszac finansowo i nafutrowac pieniedzmi dyrekcje i rady nadzorcze. Konkretow NIC.

Wolny rynek to PASOŻYT na normalnej gospodarce.

Nalezy odebrac zarzadzanie ta gospodarka z rąk krwiopijcow i burżuazyjny kancelaryjnych nierobow i przekazac klasie robotniczej pod przywodztwem partii leninowkiej,

Proletariusze wszystkich krajów łączcie się!

• lastboyscout Re: Przygalopował Obajtek na białym koniu 29.08.22, 17:58
                  Ha, ha - to w sam raz na forum jak to pisza "Forum zwolenników wolnego rynku, uczciwości i zdrowego rozsądku"

A bo to bujda.

Jedyne co potrafil zrobic wolny rynek to namieszac finansowo i nafutrowac pieniedzmi dyrekcje i rady nadzorcze. Konkretow NIC.

• lastboyscout Re: Przygalopował Obajtek na białym koniu 29.08.22, 18:10

A bo to bujda.

Hej korporacyjno-rzadowy "komuchu" zyjacy nan korycie imperialistow odpowiadajacy liberalnemu kretynowi ! smile

Kto jak kto ale ty doskonale wiesz, ze korporacjonizm to odmiana komunizmu nie majaca NIC wspolnego z kapitalizmem i wojnym rynkiem.

Wojny rynek NIE MOZE skladac sie z kilku monopoli/oligopoli.
                  Wolny to wolny, a tym "rynku nie ma juz nawet resztek rynku, nikt juz nawet tego pozoruje.

Dokladnie tak jak funkcjonuje "rynek" socjalistyczny/komunistyczny.
                  Co w tym dziwnego, ze tak jak w komunizmie wszelkie decyzje kreujace zapasc rynku komunistycznego i jego naprawe korporacyjnego podejmuje rzad a wejscie na owy "rynek" wolnego rynku nazywa sie ... he, he ... spekulacja ?

Rynek, kapitalista ponosi odpowiedzialnosc materialna czy kryminalna za swoje decyzje, na rynku socjalistrycznym i korporacyjnym istnieje tylko tzw. odpowiedzialnosc polityczna a odpowiedzialnosc materialna (chocby poprzez inflacje/niedobory ponosi spolecznstwo sterowane przez jak zwal tak zwal ale zawsze Komitet Centralny.
                • dorota_333 Re: Przygalopował Obajtek na białym koniu 29.08.22, 19:34
                  > Nalezy odebrac zarzadzanie ta gospodarka z rąk krwiopijcow i burżuazyjny
                  > kancelaryjnych nierobow i przekazac klasie robotniczej pod
                  > przywodztwem partii leninowkiej,

...i właśnie to kilka lat temu zrobiono, towarzyszu Sendi. PiS jest partią leninowską. Jeśliby nie miała odchylenia klerykalnego - byłaby nie do odróżnienia od KPZR.
              • dorota_333 Re: Przygalopował Obajtek na białym koniu 29.08.22, 19:31
                > obowiazek przejmowania sie wszystkim jako połaczoną całością to był w gospodarce
                > socjalistycznej/komunistycznej

Każdy normalny rząd musi to robić. Myśleć całościowo.
            • dorota_333 Re: Przygalopował Obajtek na białym koniu 29.08.22, 19:30
              Jestem przeciwnikiem energetyki opartej na węglu, ale węgiel trzeba zastąpić - w pewnej perspektywie - źródłami odnawialnymi. A nie zastąpić węgiel polski węglem rosyjskim (z separatystycznego Donbasu konkretnie), jak to zrobił piS. Teraz mamy efekty.
    • jorl11 Re: Ceny gazu ziemnego i ich konsekwencje 29.08.22, 12:04
      pepe49 napisał:

> u zagranicznego tego kraju jest wysyłana w tamtym kierunku. Najważniejszym towa
      > rem eksportowym Niemiec są pojazdy mechaniczne. Tylko w roku 2020 ich łączna wa
      > rtość osiągnęła poziom 187,4 mld euro - co odpowiada ponad 15 procentowemu udzi
      > ałowi w całkowitym niemieckim eksporcie. ...

Skad sie takie idiotyzmy biora?

Zeby bylo jasne, export to jest wysylanie towarow (tez uslug) z jednego kraju do drogiego, prawda?

Jaki jest calkowity export, wszystkiego, z Niemiec do Chrl?

de.statista.com/statistik/daten/studie/152360/umfrage/deutsche-exporte-nach-china/

jak widac caly export Niemiec do Chrlu byl w 2020 prawie 100mild euro. A wg Ciebie drogi pepe same pojazdy mechaniczne mialy byc w 2020 byc wyexportowane do Chrlu za 187,7 mild euro.

A przeciez z Niemiec do Chrlu raczej malo pojazdow mechanicznych jedzie, glownie to maszyny sa z Niemiec exportowane. maszyny proukcyjne, do fabryk.

Swiat wg Polakow...
      • mateusz572 Re: Ceny gazu ziemnego i ich konsekwencje 29.08.22, 19:15
        Nie jorl. To jest świat według pepe49. Wiecznie zakłamany i zmanipulowany. Nie będę rozwijał bo szkoda klawiatury.
        • jorl11 Re: Ceny gazu ziemnego i ich konsekwencje 29.08.22, 20:36
          mateusz572 napisał:

> Nie jorl. To jest świat według pepe49. Wiecznie zakłamany i zmanipulowany. Nie
          > będę rozwijał bo szkoda klawiatury.
          >

Troche ten post pepego wisial, nikt, Ty tez drogi m572 nie wytkneles mu glupoty a wiec Swiat wg wszystkich tu aktywnych, spora gromadka, forumowiczow. Nie tylko pepego.
      • jorl11 Re: Ceny gazu ziemnego i ich konsekwencje 29.08.22, 20:42
        jorl11 napisał:

> jak widac caly export Niemiec do Chrlu byl w 2020 prawie 100mild euro
        >
        . A wg Ciebie drogi pepe same pojazdy mechaniczne mialy byc w 2020 byc wyex
        > portowane do Chrlu za 187,7 mild euro.

Nawet Wielka Madrala cjd tez tej glupoty pepego nie zauwazyl.

Ale OK, mysle ze wiem skad sie te 187miliardy Euro za samochody wzielo. Czekalem czy ktos na to wpadnie ale oczywiscie nie.

A wiec Niemcy praktycznie nie wysylaja samochodow do Chrlu. Ale w Chrlu sa VW, BMW, ciezarowki niemieckie itd sprzedawane. Ale one sa produkowanie w fabrykach VW BMW itd w Chrlu. Praktycznie wszystkie czesci do nich sa tam produkowane, sa montowane malowane itd tam. I ich spokojnie moze byc za ze prawie 190miliard Euro w 2020.
        No ale to nie export.
        Och te barany, barany tutejsze. Niby znaja sie na gospodarce a cos takiego to za trudne dla nich.
      • pepe49 nie było pomyłki 18.09.22, 18:13
        A dokładniej - autor podał całość (brawo, jeżeli z głowy) wymiany n-Chrl.

www.deutschland.de/pl/topic/gospodarka/niemcy-w-handlu-swiatowym-najwazniejsze-fakty-na-temat-importu-i-eksportu

„1. W 2020 roku Niemcy wyeksportowały towary o wartości 1 205 mld euro, a zaimportowały towary o wartości 1 025 mld euro.

2. Najważniejszym towarem eksportowym w 2020 roku były pojazdy mechaniczne i części do nich o wartości 187,4 mld euro, co odpowiada 15,5-procentowemu udziałowi w całkowitym niemieckim eksporcie.
        …”

www.bankier.pl/wiadomosc/Chiny-eksport-i-import-w-2021-r-Z-kim-handluja-Co-importuja-8259290.html

Główni partnerzy handlowi Chin w 2021 r.
        Eksport (mld USD) Import (mld USD)
        Niemcy 115 120

pl.tradingeconomics.com/germany/exports-to-china

https://d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/germany-exports-to-china.png?s=bdexpchna&v=202209171108V20220312&lang=all&d1=20170919

*

U. E. musi zostać zakończona.
        Wcześniej opłaca się i warto, żeby Polska z tego wyszła.
        • pepe49 Re: nie było pomyłki 18.09.22, 18:31
          Powoli przeczytałem co umieściłem i - panie jorl - witryna dojczland de okłamała Polaków. Ależ numer.

""deutschland.de" jest serwisem Fazit Communication GmbH, Frankfurt nad Menem we współpracy z niemieckim Ministerstwem Spraw Zagranicznych w Berlinie."

*

U. E.
          Już Pan wie, co.
    • cojestdoktorku Re: Ceny gazu ziemnego i ich konsekwencje 19.09.22, 09:59
      serwisy.gazetaprawna.pl/energetyka/artykuly/8545063,czyzak-energetyka-prad-wegiel-gaz-ceny-europa.html
    • cojestdoktorku Re: Ceny gazu ziemnego i ich konsekwencje 19.09.22, 17:49
      Morawiecki napuścił KE na Norwegię
      forsal.pl/swiat/unia-europejska/artykuly/8550729,ke-rozmawia-z-norwegia-ws-cen-gazu-oslo-czerpie-ogromne-zyski-ze-sprzedazy-surowca.html
      • dorota_333 Re: Ceny gazu ziemnego i ich konsekwencje 19.09.22, 20:37
        Morawiecki napuścił, powiadasz? Unię? smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka