Dodaj do ulubionych

20 VII 25. Można korzystać z energji elektrycznej.

20.07.25, 13:27
Taki komunikat wygłosił spiker w Polskim Radjo 1, około 12.10.
Później zachęcał do używania energji, jest jej nadmiar. Do przed wieczorem.

Widzicie, nieszczęsne polskie zguby w USA i gdzie indziej, poza Ojropą?
Czy u Was można korzystać z energji elektrycznej? W południe, przynajmniej. Czy wy w ogóle wiecie co to jest?

.
.
.
Obserwuj wątek
    • pepe49 Można swobodnie korzystać z energji elektrycznej. 20.07.25, 13:31
      Swobodnie.
      Słowo mi wypadło. Przepraszam.

Więc zmieniam pytanie:

- Czy u Was można swobodnie korzystać z energji elektrycznej??
    • szczurek.polny Re: 20 VII 25. Można korzystać z energji elektryc 20.07.25, 13:47
      A wszystko to przez te nieszczęsne wiatraki i panele fotowoltaiczne. Bo gdyby nie one to każda kilowatogodzina okupiona byłaby potem, wysiłkiem i czternastką polskiego górnika. I wciąż byłoby mało, ciągle byłoby brak.

Takie Chiny na ten przykład... Ehh, co ja będę tłumaczył, zobacz sobie panie pepe49 sam:
      www.theatlantic.com/photography/archive/2025/07/photos-china-solar-power-energy/683488/
      • zimna-wodka Re: 20 VII 25. Można korzystać z energji elektryc 20.07.25, 17:17
        szczurek.polny napisał:

> A wszystko to przez te nieszczęsne wiatraki i panele fotowoltaiczne. Bo gdyby n
        > ie one to każda kilowatogodzina okupiona byłaby potem, wysiłkiem i czternastką
        > polskiego górnika. I wciąż byłoby mało, ciągle byłoby brak.

Dodaj jeszcze tzw. piętnastkę, barbórkę, premie , nagrody, deputat, dopłaty do wczasów i dopłaty do szkoły dla dzieci, wcześniejsze emerytury i wypłaty okazjonalne (np. po kilkanaście tysięcy rekompensaty za inflację). Dla porządku także zasiłki pogrzebowe i zapomogi + utrzymanie dla wdów i sierot (bo ciągniemy z coraz większej głębokości i zagrożenie rośnie)
        Jeszcze dotacje do kopalni bo inaczej by nie wyrobiły. Niedużo bo 9 mld.

• dorota_333 Re: 20 VII 25. Można korzystać z energji elektryc 21.07.25, 12:05
          Jakby słabsza karta przetargowa górników po tym odkryciu:

tvn24.pl/biznes/z-kraju/odkryto-najwieksze-zloze-ropy-w-polsce-historyczny-moment-st8564934
          • oktavian_pl Re: 20 VII 25. Można korzystać z energji elektryc 21.07.25, 16:18
            dorota_333 napisała:

> Jakby słabsza karta przetargowa górników po tym odkryciu:
            >
            > tvn24.pl/biznes/z-kraju/odkryto-najwieksze-zloze-ropy-w-polsce-historyczny-moment-st8564934

2011-08-29 00:00
            Shell: gaz łupkowy przyszłością polskiej energetyki
            Wydobycie gazu łupkowego może stać się najważniejszym czynnikiem energetycznej przyszłości Polski, powiedział w rozmowie w;Rzeczpospolitą; Wim Thomas, szef działu analiz Royal Dutch Shell odpowiedzialny za strategię koncernu.
            Według scenariuszy Shella, w 2025 roku popyt na energię w Polsce ustabilizuje się, a być może nawet zacznie spadać, dzięki zwiększeniu efektywności wykorzystania źródeł energii. Wykorzystanie gazu łupkowego w połączeniu z produkcją energii w OZE, a w przyszłości w elektrowni jądrowej może sprawić, że w 2020 r. emisja CO2 w Polsce będzie wynosić połowę tego, co obecnie - powiedział „Rzeczpospolitej” Wim Thomas.

Gaz łupkowy wyparował i już go nie ma.
            • zimna-wodka Re: 20 VII 25. Można korzystać z energji elektryc 21.07.25, 16:51
              Gaz jak był tak jest. Ale technologia jest rujnująca dla środowiska (podobno) i mają ją tylko Amerykanie a dzielić się nie chcą.
              A ropa już była w Karlinie.
              • dorota_333 Re: 20 VII 25. Można korzystać z energji elektryc 21.07.25, 20:31
                Hehe, sprawdziłam to Karlino: "Jakby paliło się jeszcze kilka dni, to nie byłoby co wydobywać" smile Złoże było maleńkie.

Natomiast Wolin East to co innego. Chwilkę, tylko Amerykanie eksplorują takie złoża? A co z Norwegami? Brytyjczykami? Nie mają technologii?
      • pepe49 Folder reklamowy ChRL. 21.07.25, 22:14
        szczurek.polny napisał:

*

Zdaje mi się, że fotowoltaika chińska produkuje tylko troszeczkę całości prądu tam. A i to jest za dużo. Pan Gajer w NCz podliczał koszta, zacytował różnych badaczy, wychodzi, że fotowoltaika w Polsce zawsze przynosi straty, natomiast nigdzie nie przynosi zysków.*
        Chińczykom przynosi.
        Ponieważ sprzedają panele.
        Dziękuję za cudowne zdjęcia. Fantastyczny folder reklamowy.

Sam mam chińskie panele. Przez 20 lat (potem trzeba zrzucić stare i zabulić za śmieciowanie - tego nie doliczyłem do rachunku) płacę niecałe 200 zł co-miesięcznie za te panele.
        Rachunek za prąd do korekty.
        Chyba, że pp zw i dorota się zrzucą w podatkach i mi trochę zrekompensują. Zobaczymy.

A Chińczycy robią swój folder, niszczą Tybetańczyków przy okazji, sprzedają panele i są w czarnej dziurze zagrożenia utratą twarzy, bo Wódz kazał robić foto i nie mogą przestać.
        Foto przynosi stratę. To jest inwestycja. W przekonanie innych państw, że ChRL to jest cudo.

I wychodzi!

Broń Boże samemu w to wchodzić!

* nczas.info/2025/05/17/sobota-brudna-prawda-o-oze-to-z-gory-przekresla-jakakolwiek-ekonomiczna-oplacalnosc/

Wskaźnik EROI. Opłacalność elektrowni. Poniżej 1 strata. Powyżej 7 zysk.
        Wiatr max 15. Węgiel, gaz 30. Atom pow. 70. Fotow. 1.5 do 4.

nczas.info/author/miroslaw-gajer/

*

U. E.
        Wykorzenić. Zapomnieć.

*

P. S.

Czy miał Pan okazję dzisiaj swobodnie korzystać z energji elektrycznej?

(zw, ja wiem że Ty nie korzystałeś swobodnie z energji, Ty korzystałeś z energi-i. Jesteś wyjątkowy. Pepe Ci to mówi).
        • szczurek.polny Re: Folder reklamowy ChRL. 02.08.25, 10:53
          Panie pepe49!

Niech pan nie czyta gazety "Najwyższy Czas". To jest rosyjska gazeta dla Polaków. To jest wydawnictwo polskojęzyczne. Ono jest wydawane przez złych ludzi, przez ludzi którzy nie chcą dobrze dla Polski.

Piszę do pana tutaj, bo tutaj ostrzej i wyraźniej widać wszystkie kłamstwa i matactwa autorów publikujących w tym wydawnictwie. Oni wykonują karkołomne łamańce logiczne aby próbować działać na korzyść "imperium surowcowego". Ale te ich łgarstwa mają bardzo krótkie nóżki.

Na początek zadam panu proste pytanie: dlaczego cały ten wywód o opłacalności energetyki opartej o źródła odnawialne prowadzony jest w jakichś dziwnych jednostkach EROI? Czy nie powinniśmy o opłacalności rozmawiać po prostu w pieniądzu? W złotych polskich albo w dolarach? Przecież to oczywiste że powinniśmy. Takie pojęcie jak EROI używane było dotychczas przez "ekooszołomów" a ludzie o zapatrywaniach wolnorynkowych liczyli opłacalność inwestycji w jednostkach monetarnych.

Skąd więc nagle ta zmiana? Dlaczego EROI ma decydować o opłacalności inwestycji a nie USD lub PLN?

Panie pepe49! Niech pan wyłączy "Najwyższy Czas" i włączy myślenie! Niech pan połączy kropki! Ktoś tu próbuje zrobić pana w konia i naciąć pana na grubą kasę.

Podpowiem panu, naprowadzę pana: licząc w pieniądzu nie da się udowodnić tego co autor chciał - że rzekomo energia elektryczna z paliw kopalnych mogłaby być obecnie konkurencyjna cenowo względem energii elektrycznej z dużych instalacji fotowoltaicznych. Dlatego Chińczycy inwestują w fotowoltaikę u siebie.
          • pepe49 ceny prądu 04.08.25, 10:17
            Niemiecka prasa donosi:

"W Turcji w środę cena megawatogodziny energii elektrycznej na dzień następny kosztowała w przeliczeniu niecałe 74 euro, czyli o 23 proc. mniej niż w Polsce. W Brazylii to niecałe 19 euro, czyli o 80 proc. taniej, w Chinach 48 euro, czyli o 49 proc. taniej. Dużo tańsza od Polski jest też Japonia (o 35 proc.), USA (o 65 proc.), a nawet Szwecja (o 52 proc.)."

businessinsider.com.pl/gospodarka/ceny-energii-w-polsce-wsrod-najwyzszych-na-swiecie-nie-bez-powodu-fabryki-sa-zamykane/m013bd3
            Oczywiście nic tu nie ma na temat ceny prądu z fotowoltaiki. Na przykład Chiny, które mają prąd z fotowoltaiki (jak wynika z Pańskich zdjęć) mają 49% tańszy prąd.

Są ludzie, którzy uważają, że liczenie ceny prądu tylko z kosztów inwestycji ma wady. Oto przykład:

pie.net.pl/wp-content/uploads/2025/02/PIE_Working-Paper_Przekroczyc-LCOE.pdf

Jednak tekst zawiera dość dużo liter. To jest wada tego tekstu jako takiego.

Cytowałem na pig kiedyś rozmowę z inżynierem utrzymania sieci elektroenergetycznej z Niemiec. Zauważył, że dla Niemiec roczny koszt utrzymania równomiernego zaopatrzenia w prąd el. to koszt zaopatrzenia w prąd Warszawy.

wnet.fm/2024/06/26/piotr-gradzik-w-niemczech-jest-15-tys-interwencji-rocznie-z-zwiazanych-z-ratowaniem-systemu-energetycznego/

Czyli, że z cenami prądu elektrycznego wyrażonymi w pieniądzu nie jest tak prosto.
            Jednak. Przyjmując taki punkt widzenia znależlibyśmy się na drodze prowadzącej do uznania racji tych, którzy zalecają węgiel brunatny a potem kamienny jako żródło prądu elektrycznego dla Polski.

A tego nie moglibyśmy chcieć, nieprawdaż?

*

.
    • pepe49 24 IX 2025. Można dowolnie korzystać. 24.09.25, 12:30
      komunikat wygłosiła dzisiaj spikerka w Polskim Radjo 1, około 12.10.

"Przez cały dzień będzie można dowolnie korzystać z energji elektrycznej."

Widzicie Wy ćwoki nieszczęsne, emigranci poza U. E.?
      Widzicie co u nas można?
      Wracajcie!

"Około 65% energji elektrycznej w polskiej sieci pochodzi ze źródeł odnawialnych, głównie ze Słońca."

Ambicję trzeba mieć.
      Wracajcie!
      • senioryta13 Re: 24 IX 2025. Można dowolnie korzystać. 24.09.25, 13:01
        pepe49 napisał:

> komunikat wygłosiła dzisiaj spikerka w Polskim Radjo 1, około 12.10.
        >
        > "Przez cały dzień będzie można dowolnie korzystać z energji elektrycznej."

a jakie jest w pozostale dni? Bedac w Polsce nic takiego nie zauwazylam, radia nie sluchalam.
        Czy to juz taki cichy stan wojenny czy przygotowywanie spoleczenstwa do tego co moze nastapic?

> Widzicie Wy ćwoki nieszczęsne, emigranci poza U. E.?
        > Widzicie co u nas można?
        > Wracajcie!

...zeby wam sie pogorszylo?

> "Około 65% energji elektrycznej w polskiej sieci pochodzi ze źródeł odnawialnyc
        > h, głównie ze Słońca."

Jesien i zima sie zbliza, wiadomo czym to grozi, ale na wiatr, chociaz nie zawsze, mozna liczyc.
        • pepe49 Re: 24 IX 2025. Można dowolnie korzystać. 24.09.25, 18:16
          >
          > > "Około 65% energji elektrycznej w po> h, głównie ze Słońca."
          >
          > Jesien i zima sie zbliza, wiadomo czym to grozi, ale na wiatr, chociaz nie zaws
          > ze, mozna liczyc.

Ja wiem. To co piszę, ten cały wątek, jest już tylko śmiechem. Nic nie można zrobić.
          Tzn. można, wyjść z U. E. Czyli nic nie można.

Komunikaty są prawdziwe. Inwencja redaktorów jest jaka jest. Muszą.

Ręce mi opadły przy rozmowie z p. zw. Wypisywałem mu o kłamstwach wjatrakowych, ludzie chorują przy nich; on dał mi link ze świeżą opinją naukowców z PAN. Najpierw zadeklarowali konieczność uwjatrakowienia, potem napisali, że nie szkodzą.
          Poza tym redaktorzy Radja Maryja wmawiają dzwoniącym ludziom choroby, tworząc skutecznie histerję. Aha.

Wyłączyłem się. Machina kłamstwa, żelaza i papieru wygrała.
          Za to się śmieję. Tyle mi zostało.

(W ogóle - nie ma "energji odnawialnej". Perpetuum mobile nie istnieje.)

Głosuję w wyborach do U. E. Wyłącznie na Zielonych. Niech żyje najtańsza energja!
          Chociaż, jako Zielony wiem, że naważniejsza jest jak najmniejsza energja. Przyroda ma być nienaruszona.
          Dynamo.
          Na przykład.

Generalnie: wyjeżdżając daleko wygrała Pani. Tutaj może Pani przyjechać spędzać emeryturę. Hotel będzie miał własne generatory, przyroda będzie świeża, ludzie łaknący dolarów i dlatego usłużni.
          Nie wiem co z dobrym jedzeniem, ma być z Merkosuru.
          Zobaczymy.

W USA pan Kennedy przeżył włamanie do domu.
          Trzymam kciuki za pana K.
          Zobaczymy.

Walka trwa
          smile
          • zimna-wodka Re: 24 IX 2025. Można dowolnie korzystać. 25.09.25, 18:38
            pepe49 napisał:

> Ręce mi opadły przy rozmowie z p. zw. Wypisywałem mu o kłamstwach wjatrakowych,
            > ludzie chorują przy nich; on dał mi link ze świeżą opinją naukowców z PAN. Naj
            > pierw zadeklarowali konieczność uwjatrakowienia, potem napisali, że nie szkodzą
            > .
            > Poza tym redaktorzy Radja Maryja wmawiają dzwoniącym ludziom choroby, tworząc s
            > kutecznie histerję. Aha.
            >
            > Wyłączyłem się. Machina kłamstwa, żelaza i papieru wygrała.

Niepotrzebnie się dąsasz. Toż pisałem , że głuptaski z PAN nie umywają się do słuchaczy RM, także pod względem wiedzy i wykształcenia.

www.youtube.com/watch?v=YZPlz6tNJas
            • senioryta13 Re: głuptaski z PAN 25.09.25, 19:41
              zimna-wodka napisał:

>Toż pisałem , że głuptaski z PAN nie umywają się do
              > słuchaczy RM, także pod względem wiedzy i wykształcenia.

dobrze pisales, a teraz poczytaj sobie na dobranoc:

nypost.com/2025/09/23/us-news/2-2-billion-ivanpah-solar-facility-in-california-turned-off-after-years-of-wasted-money/
              • pepe49 26 IX. Przez 3 godziny zalecane jest korzystanie 26.09.25, 12:28
                "przez najbliższe 3 godziny zalecane jest korzystanie z energji elektrycznej"
                której jest nadmiar w sieci.
                Ponad połowa prądu pochodzi ze źródeł "odnawialnych", głównie z fotowoltaiki.

Zazdrość nam, Pani senioryto!
                Kadi, wypad z Waszyngtonu.
                Poland, E. U.

*

U. E.
                Tutaj prądu jest elektrycznego w bród.
                W południe i trzy godziny w przód.

Piękna sprawa. U. E. Skłania do pisania wierszy. Energetycznych. Ale jazda
            • dorota_333 Re: 24 IX 2025. Można dowolnie korzystać. 25.09.25, 19:41
              Mieszane uczucia, kiedy się tego słucha. Żal mi tej kobiety.
              • zimna-wodka Re: 24 IX 2025. Można dowolnie korzystać. 25.09.25, 23:45
                dorota_333 napisała:

> Mieszane uczucia, kiedy się tego słucha. Żal mi tej kobiety.

A to dlaczego? Kobieta żyje we własnym świecie, który sama stworzyła, takim "szytym na miarę". Wynika nie z przesłanek obiektywnych lecz z jej poglądów. W sumie jest jej wytworem więc jej doskonale pasuje.
                Ty masz gorzej. Funkcjonujesz w świecie, który istnieje obiektywnie a jego kształt nie zależy od twoich upodobań. Ten świat uwiera, czasami rani, czasami nawet mocno. Normalność nie daje szczęścia - szczęście daje wariactwo.
                To samo z pepem. Żyje w jakiejś ułudzie w komitywie z p. Brałnem i p. Frycem, widzi tylko to co chce widzieć i uważa, że wszyscy inni powinni podobnie. Tzn nie chce żeby widzieli to co oni chcą widzieć tylko to co chce widzieć pepe. Ułuda pepego ma być powszechna a każdy co się wyłamie jest pod wpływem LSD albo nawet TVN.
                Pepemu też możesz zazdrościć. Jego światek jest prosty jak konstrukcja cepa czyli jak sam pepe.
                • dorota_333 Re: 24 IX 2025. Można dowolnie korzystać. 26.09.25, 11:52
                  Ta kobieta jest ewidentnie zaburzona psychicznie, dlatego żyje we własnym świecie. Postrzegam upublicznienie tego nagrania jako coś w rodzaju naigrawania się z osoby upośledzonej. Nie akceptuję tego.

Ale z drugiej strony: ta pani ma czynne prawa wyborcze i mebluje moją rzeczywistość. Oraz jak słychać na nagraniu raczej nachalnie próbuje meblować rzeczywistość sąsiadów. I tu się moje współczucie kończy.

Stąd ambiwalencja odczuć.

Co do Pepego - faktycznie to może być przypadek zbliżony, ale z dużo lepszymi funkcjami kognitywnymi. Pepe żyje w rzeczywistości ogólnie dostępnej, jednak wyraźnie skrzywionej.

• pepe49 Re: 24 IX 2025. Można dowolnie korzystać. 26.09.25, 12:32
                    Pepe żyje w rzeczywistości ogólnie dostępnej, jednak wyr
                    > aźnie skrzywionej.
                    >

Ależ Droga Pani. Ja chodzę na wybory do Sejmu U. E. Ja głosuję na Zielonych z listy KO.
                    Ja się cieszę, że mamy tani prąd, dużo fotowoltaiki i śmigiełek na wieżach.
                    A Pani nie?
                    • szczurek.polny Re: 24 IX 2025. Można dowolnie korzystać. 26.09.25, 13:04
                      I bardzo dobrze panie pepe49! Oprócz tego że chronisz pan w ten sposób planetę, to jeszcze psujesz pan nastrój mocodawcom Grzegorza Brauna w Moskwie.

A na stronę Grzegorza Brauna to już pan wcale nie wchodź. Nie ma po co.

Dla przypomnienia strona pana Brauna: www.grzegorzbraun.pl/

Ale nie warto tam wchodzić! Naprawdę!
    • mateusz572 Re: 20 VII 25. Można korzystać z energji elektryc 26.09.25, 15:01
      Zacznij pepe49 reklamować takie wiatraki.
      Ta technologia na pewno cię zadowoli.
      Poza tym możemy zacząć produkować w Polsce takie wynalazki.
      Swiat na pewno z podziwem będzie patrzył na ten kraj nad Wisłą.
      • zimna-wodka Re: 20 VII 25. Można korzystać z energji elektryc 26.09.25, 17:39
        mateusz572 napisał:

> Zacznij pepe49 reklamować takie wiatraki.
        > Ta technologia na pewno cię zadowoli.
        > Poza tym możemy zacząć produkować w Polsce takie wynalazki.
        > Swiat na pewno z podziwem będzie patrzył na ten kraj nad Wisłą.

A po co? węgiel jest po to żeby górnicy mieli pensje. Nie musi być wydobywany. Może przeznaczyć kwoty dopłacane do węgla na wypłaty dla górników i niech siedzą w domu. A od czasu do czasu strajkują bo lubią.
        Jeśli policzymy koszty budowy kopalni, dopłaty do tego co wydobędą, zapomogi i odszkodowania dla wdów i sierot to może wyjść, że płacenie górnikom za niefedrowanie jest ekonomicznie efektywne.
        A i hałdy szpecące karajobraz znikną.
        • dorota_333 Re: 20 VII 25. Można korzystać z energji elektryc 26.09.25, 17:58
          A we wtorym pokolyniu to ni trza bedzie aji na gruba przichodzić.
        • pepe49 ni mo w Polsce wungla. ni mo. 27.09.25, 00:15
          Poloki wierzą uekom. Głupie te Poloki. A nie Poloki co robiom?

… Po kilku miesiącach zespoły zakończyły swoje prace. Z przygotowanych przez nie opinii wynikało, iż złoża węgla koksującego w Polsce, na które koncesje posiada spółka australijska, są złożami interesującymi dla JSW, bo zagwarantowałyby jej kolejnych kilkadziesiąt lat działalności.

Złoże "Dębieńsko" posiada węgiel koksowy dobrej jakości, który mógłby być łatwo udostępniony i wydobywany przy wykorzystaniu znajdującej się w pobliżu infrastruktury KWK "Knurów-Szczygłowice" Ruch "Szczygłowice". Zastosowanie takiego rozwiązania umożliwiłoby produkcję do pół miliona ton surowca rocznie.
          Jednocześnie trwałyby prace nad nowym szybem. Wraz z jego uruchomieniem zdolności produkcyjne nowej kopalni wzrosłyby do 2,5 mln t rocznie.

Złoże "Jan Karski" także oceniono pozytywnie. Zwrócono uwagę na pożądaną charakterystykę zasobów węgla, głównie typu 34 i 35, oraz niskie koszty wydobycia.

Przedstawiciele banku współpracującego z JSW podkreślali znaczenie faktu, iż Prairie Mining jest notowana na giełdzie w Londynie oraz w Australii. To umożliwiłoby jej dostęp do kapitału na rynkach, gdzie jest wielu inwestorów, którzy mają głęboką wiedzę na temat meandrów polityki surowcowej, zdają sobie sprawę ze znaczenia węgla koksowego dla światowej gospodarki w kontekście produkcji stali i - mając to wszystko na uwadze - są gotowi na finansowanie projektów górniczych.

Już wtedy wszystkie trzy powołane kancelarie prawne ostrzegały, że istnieje wysokie ryzyko pozwania przez Prairie polskiego Skarbu Państwa przed Międzynarodowym Sądem Arbitrażowym w sytuacji, gdyby australijska firma została pozbawiona praw do otrzymanych koncesji lub praw do dalszych prac na podstawie tych koncesji.

Prawnicy szacowali, iż wysokość potencjalnych roszczeń może sięgać kilku mld zł. ...

www.solidarnoscgornicza.org.pl/index.php/archiwum/archiwum-wiadomosci/item/4573-jsw-prairie-mining-roszczenia-ktorych-moglismy-uniknac

... w roku 2016, gdy Praire Mining z Australii opublikowało wyniki wstępnego studium wykonalności dla planowanej kopalni w Zagłębiu Lubelskim. Firma zamierzała niedaleko LW Bogdanki uruchomić drugi zakład o nazwie „Jan Karski”. Jej budowa miała rozpocząć się w 2018 roku.

Nic jednak nie szło tak, jak trzeba. Lokalizacją, co do której plany mieli Australijczycy, zaczęły interesować się polskie spółki Skarbu Państwa. Jednocześnie Praire Mining zaczęło przygotowywać plany na inną kopalnię na Śląsku – chciało wznowić wydobycie w KW Dębieńsko. W 2018 roku o tych lokalizacjach przypomniała sobie Jastrzębska Spółka Węglowa, ale nie dogadała się z Praire Mining.

Ostatecznie z planów zarówno na Lubelszczyźnie, jak i Śląsku, nic nie wyszło. Praire Mining przystąpiło do pozwania Polski w 2021 r., zarzucając państwu utrudnianie realizacji inwestycji. Jak wówczas informowano, domagała się 806 mln funtów odszkodowania, czyli ok. 4,2 mld zł. Później te żądania obniżyła do 737 mln funtów.
          Skutek jest taki, że ze złoża „Dębieńsko” nie jest wydobywany węgiel koksowy, nie jest eksploatowane podobno dobre jakościowo i przystępne cenowo złoże na Lubelszczyźnie.

energetyka24.com/gornictwo/wiadomosci/polska-zaplaci-22-mld-zl-za-kopalnie-wegla-ktore-nie-powstaly-australijczycy-gora

Polskie górnictwo węgla kamiennego właśnie zmierza do likwidacji, a tymczasem na polskich złożach swoją kopalnię chce stawiać niemiecka spółka HMS Bergbau. O wartym 900 mln zł projekcie mówił Dennis Schwindt, prezes spółki podczas niedawnego Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.
          HMS Bergbau z planem budowy kopalni w Orzeszu

HMS Bergbau zamierza wybudować nową kopalnię węgla w Orzeszu. Projekt według słów prezesa spółki ma mieć wartość 900 mln zł, zapewnić około 1000 miejsc pracy i przynieść Polsce w podatkach i opłatach nawet 300 mln zł.

Za HMS Bergbau stoi grupa inwestycyjna związana z kapitałem ze Szwajcarii, USA i Niemiec. Zamierza eksplorować złoże dawnej kopalni Krupiński, przekazanej do SRK przez Jastrzębską Spółkę Węglową. ...

Prezes Schwindt wskazał na EKG, dlaczego inwestorzy zagraniczni chcą budować kopalnie w Polsce:

- Tym, co przyciąga inwestorów do polskiego górnictwa, jest między innymi wysoko wykwalifikowana kadra oraz zaplecze naukowe.

Jednocześnie zaapelował, żeby w odchodzeniu od górnictwa w Polsce nie powielać wariantu niemieckiego.

- Nie idźcie niemiecką drogą - to bardzo drogie. Proszę robić to inteligentnie, kosztowo wydajnie, zapraszając inwestorów zagranicznych, aby jak najlepiej funkcjonowali na rynku - wskazywał Dennis Schwindt.

www.slaskibiznes.pl/wiadomosci,niemcy-chca-budowac-kopalnie-w-orzeszu-i-przestrzegaja-polske-przed-modelem-niemieckim,wia5-2-3690.html

... Polskie państwo już nie będzie inwestowało w kopalnie węgla kamiennego chociażby ze względu na zobowiązania wobec Unii Europejskiej.

Wobec tego, nie chcąc doprowadzić do ubóstwa energetycznego kraju, nie chcąc zwiększać importu węgla z krajów afrykańskich, azjatyckich, gdzie są to rejony niepewne politycznie, cenowo, trzeba mieć dostęp do węgla w kraju. A ponieważ państwo inwestować nie powinno i nie będzie, trzeba pozwolić inwestować tym, którzy chcą. Problem w tym, że polskich inwestorów nie ma ...

pszczyna.naszemiasto.pl/polska-bedzie-musiala-zaplacic-za-zablokowana-inwestycje-w/ar/c1-9814629
      • pepe49 Re: 20 VII 25. Można korzystać z energji elektryc 27.09.25, 08:23

• mateusz572 Re: 20 VII 25. Można korzystać z energji elektryc 27.09.25, 10:21
          pepe49 napisał:

>
        • mateusz572 Re: 20 VII 25. Można korzystać z energji elektryc 27.09.25, 10:26
          Takie wiatraki na pewno cię zadowolą pepe49:
          • zimna-wodka Re: 20 VII 25. Można korzystać z energji elektryc 27.09.25, 16:12
            Jest sposób lepszy. Pamiętasz jak śmiercionośna była technologia 5G? A przedtem histerię wywoływała sieć 3G a jeszcze wcześniej zabójcze fale radiowe?
            Radio pomińmy. Ale można zastosować sposób operatorów telefonii komórkowej. Po prostu instalowali maszty na wieżach kościołów a od biedy na plebaniach. W tym celu dzierżawili niezbędne powierzchnie - oczywiście za opłatą. I to rozbrajało straszliwe bomby podkładane przez wrogą cywilizację.

Choć może być różnie:

wiadomosci.wp.pl/grzeszne-maszty-telefonii-komorkowej-6037218230232193a
            • pepe49 5G - Szwajcarja 27.09.25, 18:04
              Podczas, gdy my korzystamy swobodnie z energji elektrycznej, w Szwajcarji ludzie działają nieco inaczej (33% katolików rzymskich - info dla pp zw i mateusza).

*

14. Feb. 2020

"Prawo telekomunikacyjne w Szwajcarii jest sharmonizowane z prawem unijnym, ale władze w Bernie wynegocjowały sobie możliwość odchodzenia od tej reguły w szczególnie uzasadnionych przypadkach, a za taki uznano właśnie budowę infrastruktury dla sieci 5G.
              ...
              Szwajcaria jest w Europie liderem pod względem zaawansowania prac nad siecią telekomunikacyjną piątej generacji. W całym kraju stoi obecnie już ok. 2 tys. nowych nadajników.
              jak ujawnił dziennik „Financial Times”*, prace nad rozwojem sieci 5G zostały wstrzymane.

Powodem jest stanowisko Federalnego Biura ds. Środowiska (BAFU), które poprosiło o więcej czasu na zbadanie potencjalnego wpływu nadajników sieci 5G na ludzi oraz środowisko naturalne. Szwajcarscy operatorzy telekomunikacyjni otrzymali od BAFU specjalny list w tej sprawie z prośbą o wstrzymanie prac.

Sieć 5G będzie działać na nieco innej zasadzie niż obecnie obowiązujący standard 4G (LTE). Emitowane przez nowe nadajniki dawki promieniowania niejonizującego będą bardziej skoncentrowane, ale nadawane mają być w zdecydowanie krótszych okresach. BAFU chce jednak dokładniej zbadać tę zależność między bardziej skoncentrowanym choć krótszym działaniem. ...

Najważniejszy szwajcarski operator telekomunikacyjny Swisscom poinformował już, że zastosuje się do prośby BAFU. Nie zostaną co prawda przerwane prace budowlane, ale wszelkie działające obecnie testowo nadajniki zostaną wyłączone i nie będą prowadzone żadne prace wdrożeniowe z wyłączeniem budowy samych masztów.

Swisscom jednocześnie zapewniło, że „żadne dotąd przeprowadzone testy, w Szwajcarii i poza nią, nie wykazały żadnej szkodliwości fal emitowanych przez nadajniki sieci 5G”. ... O braku większej szkodliwości tych fal niż w przypadku obecnie stosowanych nadajników mówi także stanowisko Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)...

Z kolei Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) sklasyfikowała fale o częstotliwości stosowanej w sieci 5G jako należące do potencjalne kancerogennych w tzw. Grupie 2B. Oznacza to, że sieć piątej generacji jest równie „rakotwórcza” co np. kiszonki warzywne albo wyciąg z aloesu.
              Niepokój budzą co prawda pewne badania wykonane na myszach, ale badania na ludziach nie dały już takiego samego rezultatu.

euractiv.pl/section/gospodarka/news/szwajcaria-wstrzymuje-wdrazanie-sieci-5g/

*
              „Switzerland halts rollout of 5G over health concerns”

www.ft.com/content/848c5b44-4d7a-11ea-95a0-43d18ec715f5

27/05/2020

“Jeśli chodzi o wdrażanie technologii 5G w Szwajcarii to sprawa jest na razie na rozdrożu. ...” – mówi prof. Mirosław Matyja w wywiadzie dla Radia Wnet.

częstotliwości są już rozdysponowane pomiędzy największe firmy telekomunikacyjne, jednak nadal opracowywane są skuteczne ramy prawne i kontrolne.
              Ponadto nadal nie są znane zagrożenia dla zdrowia jakie mogą nastąpić w wyniku wdrożenia tej technologii.

“W Szwajcarii jest obecnie sporo protestów przeciwko wdrażaniu 5G, pisane są petycje. Szwajcaria to kraj, w którym władza mocno wsłuchuje się w głos obywateli z uwagi na panujący tam ustrój – demokracji bezpośredniej.

Jeśli nie będzie społecznej akceptacji dla 5G to wówczas występuje dla rządu ryzyko veta ludowego albo inicjatywy obywatelskiej. Społeczeństwo, po uzbieraniu 50 tys. podpisów może zawetować nową ustawę telekomunikacyjną, a jeśli to by nie pomogło, to na podstawie zebrania 100 tys. podpisów można zainicjować inicjatywę obywatelską i doprowadzić do referendum. Wówczas cała historia związana z 5G nigdy nie wejdzie w życie”.

proces ewentualnego wdrożenia technologii 5G jest w Szwajcarii bardzo skomplikowany z uwagi na duży wpływ społeczeństwa w podejmowaniu ważnych decyzji. “Ta długotrwałość wielu procesów decyzyjnych z jaką mamy do czynienia w Szwajcarii zwykle wychodzi Szwajcarom na korzyść” .

“Wśród moich znajomych nie znam nikogo, kto byłby entuzjastą 5G. Szwajcaria to mały kraj, ludzie przywiązują tu dużą wagę do środowiska naturalnego, są oporni wobec nowości, zwłaszcza takich, których wpływ na ludzi i na środowisko nie jest zbadany.

Sprawa 5G pokaże jak silne są korporacje, które forsują takie rozwiązania i na ile silny okaże się szwajcarski rząd, oraz jak skuteczne są społeczne protesty” – zastanawia się Matyja. Nie wyklucza, że ostatecznie 5G zostanie wprowadzone w niektórych regionach, czy w niektórych kantonach. “To jednak jeszcze długi proces, proces przekonywania społeczeństwa. Jeśli społeczeństwa się nie przekona to nie będzie w tej dziedzinie żadnego postępu”

www.prokapitalizm.pl/los-5g-w-szwajcarii-nie-jest-przesadzony/

"... Aby chronić ludność przed elektrosmogiem, Rada Federalna przyjęła rozporządzenie w sprawie ochrony przed promieniowaniem niejonizującym (NISV), w którym określono wartości graniczne promieniowania emitowanego przez instalacje stacjonarne, takie jak linie wysokiego napięcia, stacje bazowe telefonii komórkowej i nadajniki radiowe.

Progi narażenia zapewniają odpowiednią ochronę przed naukowo uznanymi skutkami dla zdrowia (rozgrzanie tkanek, impulsów nerwowych, skurcze mięśni) i muszą być przestrzegane wszędzie tam, gdzie przebywają ludzie, także przez krótkie okresy czasu.

Opierając się na zasadzie ostrożności, stosowanej w prawodawstwie ochrony środowiska, Rada Federalna, przyjmując rozporządzenie NIR, określiła również znacznie surowsze wymagania dotyczące instalacji. Głównym celem jest ograniczenie długotrwałego promieniowania na wczesnym etapie, podczas gdy nauka nadal prowadzi badania nad wpływem promieniowania niskiej częstotliwości na nasze zdrowie.

...

Rząd federalny wspiera również badania naukowe i w 2014 r. powołał grupę ekspertów zajmujących się promieniowaniem niejonizującym.

udokumentowane luki w wiedzy na temat skutków niskiego promieniowania również uzasadniają rygorystyczne wartości graniczne w Szwajcarii."

Last modification 05.09.2025

www-bafu-admin-ch.translate.goog/bafu/en/home/topics/electrosmog/in-brief.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de

www.bafu.admin.ch/bafu/en/home/topics/electrosmog/in-brief.html

Badania:

„…
              będziemy: i) rozwijać metody oceny narażenia nowej generacji w celu oszacowania dawki pól elektromagnetycznych o częstotliwości radiowej (RF-EMF); ii) identyfikować i oceniać narażenie na nowe źródła RF-EMF w miejscu pracy wynikające z wdrożenia 5G; iii) oceniać skutki neuropsychologiczne wśród młodych ludzi oraz iv) kwantyfikować potencjalny wpływ narażenia na zdrowie na poziomie populacji; v) oceniać wpływ 5G na funkcje mózgu, termoregulację i radykalny stres za pomocą eksperymentów laboratoryjnych; vi) identyfikować skuteczne sposoby redukcji narażenia; vii) zrozumieć postrzeganie ryzyka związanego z RF-EMF i technologią 5G; viii) zająć się obawami i błędnymi przekonaniami dotyczącymi RF-EMF poprzez zastosowanie modelu zaangażowania; ix) rozpowszechniać wyniki projektu GOLIAT i integrować je z działaniami politycznymi; x) wdrożyć szerszą analizę społecznych i etycznych implikacji RF-EMF i technologii 5G; xi) opracować sprawiedliwą infrastrukturę danych; oraz xii) wykonywać działania związane z obszarem PEM i zdrowia.
              …”

Category: Research project
              Leading Un
              • pepe49 5G - Szwajcarja dokończenie 27.09.25, 18:05
                Category: Research project
                Leading Unit: Environmental Exposures and Health
                Involved Departments: Epidemiology and Public Health
                Contract: 01.06.2022 - 31.05.2027
                Contract Status: Ongoing
                Financing: Federal Office for the Environment (BAFU) , European Commission (EU) / Horizon Europe

www-swisstph-ch.translate.goog/en/projects/project-detail/project/5g-exposure-causal-effects-and-risk-perception-through-citizen-engagement?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de

www.swisstph.ch/en/projects/project-detail/project/5g-exposure-causal-effects-and-risk-perception-through-citizen-engagemen
              • zimna-wodka Re: 5G - Szwajcarja 28.09.25, 10:32
                pepe49 napisał:

> Podczas, gdy my korzystamy swobodnie z energji elektrycznej, w Szwajcarji ludzi
                > e działają nieco inaczej (33% katolików rzymskich - info dla pp zw i mateusza).

Raczej działali. Artykuły pochodzą z 2020 r. i traktują o badaniach. Że takowe są. Może pepe gdzieś znajdzie wyniki tych badań?

PS. Wpływ pola elektromagnetycznego na umysły katolików rzymskich w "Szwajcarji" jest faktycznie interesujący.
            • dorota_333 Angole nie mają nawet krzty naszego polskiego rozm 27.09.25, 19:18
              ...rozmachu. Pamiętasz tę sprawę?

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/z-glowy-jezusa-zniknely-anteny-internetowe/183lnz2
    • pepe49 1X 2025. Można dowolnie korzystać. 01.10.25, 12:15
      "Przez cały dzień będzie można dowolnie korzystać z energji elektrycznej".

Polskie Radjo 1.
      12.10.

*

U. E.
      Najwspanialsze miejsce na Ziemi.
      Można tu dowolnie korzystać z energji elektrycznej.
      Przez cały dzień.
      • zimna-wodka Re: 1X 2025. Można dowolnie korzystać. 01.10.25, 13:51
        Niepierdol. Poczytaj i niepierdol.

www.energetycznykompas.pl/
        • pepe49 Re: 1X 2025. Można dowolnie korzystać. 01.10.25, 18:29
          Ależ ja korzystam z energji elektrycznej cały dzień. Całkowicie dowolnie. Ja się tym cieszę.
          🙂🍾✨
          • zimna-wodka Re: 1X 2025. Można dowolnie korzystać. 01.10.25, 18:46
            pepe49 napisał:

> Ależ ja korzystam z energji elektrycznej cały dzień. Całkowicie dowolnie. Ja si
            > ę tym cieszę.
            > 🙂🍾✨
            No to niepierdol.
    • pepe49 24, 25 X 2025. - U. E. - Polska. 25.10.25, 18:23
      24X:
      - "można normalnie korzystać z energji elektrycznej."

25X
      - do godziny 16. można korzystać z nadwyżek energji

https://files.niezalezna.tech/images/upload/2025/10/20/w_d36e26dff03403d7a05948d06f9fa0f1cb2d519adb414c71d825f8c5ef03d9d4_o.jpg?r=0,0

https://files.niezalezna.tech/images/upload/2025/10/20/w_2f555df3c4dfe38d0c18346eb4d7f4e75a847f8fc15dc759f7c0bea179878e45_o.jpg?r=0,0

*

Gdzie tak pięknie żyje człowiek?

*

https://files.niezalezna.tech/images/upload/2025/10/20/w_321cd7f0dfd74f20ab0ea1a381c5a01261d7d301e4cc294b3ad7b0ec7d514a4e_o.jpg?r=0,0
    • pepe49 12 XII 25. "Do 14.00 zalecane jest .. 12.12.25, 12:26
      .. oszczędne korzystanie z energji elektrycznej"

i

"1/4 energji elektrycznej pochodzi ze źródeł "odnawialnych"".

Nie rozumiem dlaczego do 14.00 (do kiedy pracują drogie panele fotowoltaiczne a nie po 14.00, kiedy zostaną drogie wjatraki i elektrownie węglowe). Ale, może źle usłyszałem, "do" czy "od".

"Oszczędne korzystanie z energji elektrycznej" usłyszałem dobrze.

Sovjetland "w pałnom razgaje", jak mawiają przyjaciele Rosjanie.
      Ciekawe, kiedy takie komunikaty usłyszą pp monaliza i Jorl?
      Ciekawe.

*

U. E. musi zostać zakończona.
      Wcześniej opłaca się i warto, żeby Polska z tego wyszła.

• pepe49 21 XII 2025. Do końca dnia 21.12.25, 13:04
      '"Wg prognoz do końca dnia można normalnie korzystać z prądu"'.

Zachód Słońca w Warszawie dzisiaj o 15.25.

*

U. E.
      .
      • szczurek.polny Re: 21 XII 2025. Do końca dnia 21.12.25, 16:35
        Jest godzina 16:25 w Warszawie, słońce zaszło.

Generacja energii elektrycznej w Polsce w tej chwili: 18096 MW. W tym:
        - el. cieplne: 16715 MW
        Czyli w systemie powinno brakować 1381 MW i pepe49 powinni prąd wyłączyć.

Wyłączyli? Raczej nie. A to dlatego że:
        - el. wodne: 605 MW
        - el. wiatrowe: 776 MW

7,6% obecnie generowanej mocy pochodzi ze źródeł jak najbardziej odnawialnych. Mogłoby być więcej gdybyśmy mieli więcej elektrowni wiatrowych i magazyny energii.

I pepe49 by nie zauważył różnicy. I nie zauważy. Chyba że do władzy dorwą się politycy Konfederacji i to oni zaczną sterować systemem energetycznym zamiast inżynierów energetyków. Wtedy w systemie zabraknie 1381 MW i automatyka prąd u pepe49 wyłączy.
    • pepe49 1/3 energji elektrycznej ze źródeł "odnawialnych" 27.12.25, 12:25
      Czyli co trzecia elektrownia węglowa płaci personelowi (z naszych rachunków za prąd) za gratis i pali węgiel na pusto. Pieców wygasić nie może, bo zaraz muszą ruszyć z dostawą prądu, gdy Słońce zajdzie i wiatr przestanie wiać.

Wszystko dlatego, że słuchamy się bandy zidjociałych ueków - fanatycznych zwolenników U. E., którzy o pieniądzach nie rozmawiają, bo je mają. My im dajemy.

Co za draństwo!

*

• szczurek.polny Re: 20 VII 25. Można korzystać z energji elektryc 04.01.26, 13:20
      4 stycznia 2026, godzina 13:10

Zapotrzebowanie: 18472 MW

Generacja ze źródeł odnawialnych:
      - wiatr lądowy: 6848 MW
      - słońce: 4610 MW
      - biomasa 746 MW
      - woda: 119 MW
      - biogaz: 71 MW

Resztę i trochę prądu na eksport generujemy z paliw kopalnych. Mamy więcej mocy w systemie z wiatraków lądowych niż z węgla kamiennego (5295 MW) i więcej ze słońca niż z węgla brunatnego (1811 MW).

Źródło: Kompas Energetyczny PSE
    • agnieszka122 Re: 20 VII 25. Można korzystać z energji elektryc 05.01.26, 15:10
      Pomoc finansowa: prosimy o kontakt w celu uzyskania dodatkowych informacji. Jesteśmy prywatną europejską firmą inwestycyjną. Pomagamy osobom zadłużonym w bankach. Prosimy o kontakt. : monikabyrska60@gmail.com
    • szczurek.polny Re: 20 VII 25. Można korzystać z energji elektryc 11.01.26, 20:47
      Silne mrozy podbiły zapotrzebowanie Polski na moc do najwyższego poziomu w historii. Przebiliśmy 29 GW brutto. System pracował stabilnie i miał wysoką nadwyżkę mocy. Istotną część szczytowego popytu pokryła fotowoltaika. Rola kluczowego zasobu wytwórczego – węgla – była najniższa w historii takich zdarzeń z ostatnich 100 lat.

wysokienapiecie.pl/116192-rekordowy-pobor-mocy-wegiel-dostarczyl-59/
      • monalisa2016 Re: 20 VII 25. Można korzystać z energji elektryc 12.01.26, 14:37
        szczurek.polny napisał:

> Silne mrozy podbiły zapotrzebowanie Polski na moc do najwyższego poziomu w hist
        > orii. Przebiliśmy 29 GW brutto. System pracował stabilnie i miał wysoką nadwyżk
        > ę mocy. Istotną część szczytowego popytu pokryła fotowoltaika. Rola kluczowego
        > zasobu wytwórczego – węgla – była najniższa w historii takich zdarzeń z ostatni
        > ch 100 lat.
        >
        > wysokienapiecie.pl/116192-rekordowy-pobor-mocy-wegiel-dostarczyl-59/

Szczurku a co z gazem? smile, smile
    • pepe49 "Między 13.00 a 14.00 ... 01.02.26, 13:17
      ... będą obowiązywać zielone godziny. Warto wtedy skorzystać z nadmiaru energji"

Lecimy włączać wszystkie żarówki. U. E. potrzebuje więcej pieniędzy. Czy tam bandyci.

Wiecie jak jest. Elektrownie węglowe pracują, zaspokajając 100% potrzeb, bo wygaszanie i rozpalanie od nowa za drogo kosztuje. Wysokie karne podatki od U. E. płacą, przez nasze rachunki za prąd.

Płyty foto dają prąd, z którym nie ma co zrobić. Kredyty na te płyty spłacamy.
      Wjatraki się kręcą. Dają jeszcze więcej niepotrzebnego prądu.
      Kredyty na zakup i utrzymanie wjatraków spłacamy.
      W rachunkach za prąd, wszystko jest klarowne.
      Na wszystko się godzimy, z wszystkiego się cieszymy, głosujemy na ueków z bandy Pajaca albo na ueków z PiS.
      W USA mają tańszy prąd. W USA!

Dożyję przedmiotów powszedniego użytku do kupienia w sklepie z metką "made in USA".

Ależ dno.

*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka