myszka262 10.03.05, 22:55 chcialabym sie dowiedziec co bedzie po 2005roku jak znikna ulgi remontowe!!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robisc Re: ulgi remontowe 10.03.05, 22:59 myszka262 napisała: > chcialabym sie dowiedziec co bedzie po 2005roku jak znikna ulgi remontowe!!!! Jak znikna to ich nie bedzie , ale za to w tym roku skasowali na stale zapis o indeksacji progow podatkowych, czyli im wyzsza inflacja tym wyzszy fiskalizm. Jednym slowem kicha. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=19004738 Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: ulgi remontowe 10.03.05, 23:12 robisc napisał: > myszka262 napisała: > > > chcialabym sie dowiedziec co bedzie po 2005roku jak znikna ulgi remontowe > !!!! > > Jak znikna to ich nie bedzie , ale za to w tym roku skasowali na stale zapis > o > indeksacji progow podatkowych, czyli im wyzsza inflacja tym wyzszy fiskalizm. > Jednym slowem kicha. > Ja juz nie wiem, czy sie przejmowac podatkami (zart) poniewaz z przyczyn obiektywnych w roku obecnym nie zlozylem pita Odpowiedz Link
robisc Re: ulgi remontowe 10.03.05, 23:14 krzysztofsf napisał: > Ja juz nie wiem, czy sie przejmowac podatkami (zart) poniewaz z przyczyn obiekt > ywnych w roku obecnym nie zlozylem pita A ja bardzo bym chcial zaplacic 50% podatek. Powaznie. I Wam tez tego zycze. Odpowiedz Link
klip-klap pitpit 10.03.05, 23:28 > Ja juz nie wiem, czy sie przejmowac podatkami (zart) poniewaz z przyczyn obiekt > ywnych w roku obecnym nie zlozylem pita Jest na to sposob. Ja zlozylem. Nie swoj,heh. robisc: >A ja bardzo bym chcial zaplacic 50% podatek. Powaznie. I Wam tez tego zycze. No dobra,tak uciskanym mozna byc. Odpowiedz Link
krzysztofsf co bedzie. 11.03.05, 09:35 myszka262 napisała: > chcialabym sie dowiedziec co bedzie po 2005roku jak znikna ulgi remontowe!!!! Ludzie mniej beda remontowac.A ci co beda.....: Firmy budowlane beda wykazywac mniejsze dochody.Obecnie nagminne jest pytanie - "z rachunkiem, czy bez?". Cena z rachunkiem jest o 20% wyzsza. Gdy nie bedzie ulg, wiecej klientow bedzie sie decydowalo na remont bez rachunku. Efekt - firmy wykarza mniejszy przerob, argumentujac to do US, mniejszym zainteresowaniem remontami z powodu braku odliczen. Zwiekszy sie udzial w rynku towarow kradzionych oraz wyprodukowanych poza ewidencja. Dotychczas, gdy zlodziej lub rzemieslnik majacy kontakt z firma produkujaca poza ewidencja, oferowal towary budowlane czy instalacyjne w cenie dajmy na to 3/4 ceny sklepowej, wiekszosc prywatnych inwestorow wolala kupic towar legalnie i odebrac odpis. Dopiero sprzedaz za znacznie nizsza kwote mogla skusic prywatnego inwestora, z tym, ze mial on wtedy swiadomosc, ze prawdopodobnie kupuje kradzione. Przy braku odpisow ludzie beda latwo sie decydowac na zakup towaru stosunkowo tanszego niz sklepowy (10-25%) proponowanego przez wykonawcow, akceptujac ich wyjasnienia co do legalnosci zrodla polaczone z brakiem mozliwosci zafakturowania. Wydaje mi sie, ze brak ulgi remontowej bedzie znacznie bardziej odczuwalny dla gospodarki niz brak ulg budowlanych. Wiekszosc budownictwa prywatnego robione jest w oparciu o kredyty, a banki wymagaja dokumentowania wydatkow. remonty jesli sa kredytowane przewaznie robione sa w oparciu o kredyty gotowkowe i kredytodawca nie rozlicza ich wykorzystania.. Efekt - spadna wplywy podatkowe od wykonastwa i sprzedazy materialow budowlanych. Swietny pomysl - zniesc ulgi, ktore napedzaly budownictwo, generowaly produkcje i miejsca pracy. Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: co bedzie. 11.03.05, 11:24 Aha - i zwiekszy sie szara strefa wynagrodzen, poniewaz pracownicy wybierajacy calosc legalnych wynagrodzen, zakladajacy, ze odlicza podatek, nie beda juz mieli tego bodzca. Naturalnie w budownictwie rowniez zwiekszy sie % zatrudnienia na czarmo. Odpowiedz Link
robisc Re: co bedzie. 11.03.05, 20:59 krzysztofsf napisał: > Aha - i zwiekszy sie szara strefa wynagrodzen, poniewaz pracownicy wybierajacy > calosc legalnych wynagrodzen, zakladajacy, ze odlicza podatek, nie beda juz mie > li tego bodzca. Naturalnie w budownictwie rowniez zwiekszy sie % zatrudnienia n > a czarmo. Dokladnie tak bedzie. I dlatego sadze, ze pzrtynajmniej ulga remtowa wroci, a kto wiec czy nie budowlana. Przy tak wysokim Vat (a nie zanosi sie raczej na rychla obnizke podatków posrednich) musza istniec zachety do leagalizacji, bo niezwykle latwo w tej dziedzinie operowac w szarej strefie. Coz zrobic kiedy krajem rzadzi banda czerwonych zlodzi.. Odpowiedz Link