Dodaj do ulubionych

ulgi remontowe

10.03.05, 22:55
chcialabym sie dowiedziec co bedzie po 2005roku jak znikna ulgi remontowe!!!!
Obserwuj wątek
    • robisc Re: ulgi remontowe 10.03.05, 22:59
      myszka262 napisała:

> chcialabym sie dowiedziec co bedzie po 2005roku jak znikna ulgi remontowe!!!!

Jak znikna to ich nie bedzie smile, ale za to w tym roku skasowali na stale zapis o
      indeksacji progow podatkowych, czyli im wyzsza inflacja tym wyzszy fiskalizm.
      Jednym slowem kicha.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=19004738
      • krzysztofsf Re: ulgi remontowe 10.03.05, 23:12
        robisc napisał:

> myszka262 napisała:
        >
        > > chcialabym sie dowiedziec co bedzie po 2005roku jak znikna ulgi remontowe
        > !!!!
        >
        > Jak znikna to ich nie bedzie smile, ale za to w tym roku skasowali na stale zapis
        > o
        > indeksacji progow podatkowych, czyli im wyzsza inflacja tym wyzszy fiskalizm.
        > Jednym slowem kicha.
        >
        Ja juz nie wiem, czy sie przejmowac podatkami (zart) poniewaz z przyczyn obiektywnych w roku obecnym nie zlozylem pita sad
        • robisc Re: ulgi remontowe 10.03.05, 23:14
          krzysztofsf napisał:

> Ja juz nie wiem, czy sie przejmowac podatkami (zart) poniewaz z przyczyn obiekt
          > ywnych w roku obecnym nie zlozylem pita sad

A ja bardzo bym chcial zaplacic 50% podatek. Powaznie. I Wam tez tego zycze.
        • klip-klap pitpit 10.03.05, 23:28
          > Ja juz nie wiem, czy sie przejmowac podatkami (zart) poniewaz z przyczyn obiekt
          > ywnych w roku obecnym nie zlozylem pita sad

Jest na to sposob. Ja zlozylem.
          Nie swoj,heh.

robisc:
          >A ja bardzo bym chcial zaplacic 50% podatek. Powaznie. I Wam tez tego zycze.

No dobra,tak uciskanym mozna byc.
    • krzysztofsf co bedzie. 11.03.05, 09:35
      myszka262 napisała:

> chcialabym sie dowiedziec co bedzie po 2005roku jak znikna ulgi remontowe!!!!

Ludzie mniej beda remontowac.A ci co beda.....:

Firmy budowlane beda wykazywac mniejsze dochody.Obecnie nagminne jest pytanie - "z rachunkiem, czy bez?". Cena z rachunkiem jest o 20% wyzsza. Gdy nie bedzie ulg, wiecej klientow bedzie sie decydowalo na remont bez rachunku. Efekt - firmy wykarza mniejszy przerob, argumentujac to do US, mniejszym zainteresowaniem remontami z powodu braku odliczen.
      Zwiekszy sie udzial w rynku towarow kradzionych oraz wyprodukowanych poza ewidencja.
      Dotychczas, gdy zlodziej lub rzemieslnik majacy kontakt z firma produkujaca poza ewidencja, oferowal towary budowlane czy instalacyjne w cenie dajmy na to 3/4 ceny sklepowej, wiekszosc prywatnych inwestorow wolala kupic towar legalnie i odebrac odpis. Dopiero sprzedaz za znacznie nizsza kwote mogla skusic prywatnego inwestora, z tym, ze mial on wtedy swiadomosc, ze prawdopodobnie kupuje kradzione.
      Przy braku odpisow ludzie beda latwo sie decydowac na zakup towaru stosunkowo tanszego niz sklepowy (10-25%) proponowanego przez wykonawcow, akceptujac ich wyjasnienia co do legalnosci zrodla polaczone z brakiem mozliwosci zafakturowania.

Wydaje mi sie, ze brak ulgi remontowej bedzie znacznie bardziej odczuwalny dla gospodarki niz brak ulg budowlanych. Wiekszosc budownictwa prywatnego robione jest w oparciu o kredyty, a banki wymagaja dokumentowania wydatkow. remonty jesli sa kredytowane przewaznie robione sa w oparciu o kredyty gotowkowe i kredytodawca nie rozlicza ich wykorzystania..
      Efekt - spadna wplywy podatkowe od wykonastwa i sprzedazy materialow budowlanych.

Swietny pomysl - zniesc ulgi, ktore napedzaly budownictwo, generowaly produkcje i miejsca pracy.
      • krzysztofsf Re: co bedzie. 11.03.05, 11:24
        Aha - i zwiekszy sie szara strefa wynagrodzen, poniewaz pracownicy wybierajacy calosc legalnych wynagrodzen, zakladajacy, ze odlicza podatek, nie beda juz mieli tego bodzca. Naturalnie w budownictwie rowniez zwiekszy sie % zatrudnienia na czarmo.
        • robisc Re: co bedzie. 11.03.05, 20:59
          krzysztofsf napisał:

> Aha - i zwiekszy sie szara strefa wynagrodzen, poniewaz pracownicy wybierajacy
          > calosc legalnych wynagrodzen, zakladajacy, ze odlicza podatek, nie beda juz mie
          > li tego bodzca. Naturalnie w budownictwie rowniez zwiekszy sie % zatrudnienia n
          > a czarmo.

Dokladnie tak bedzie. I dlatego sadze, ze pzrtynajmniej ulga remtowa wroci, a
          kto wiec czy nie budowlana. Przy tak wysokim Vat (a nie zanosi sie raczej na
          rychla obnizke podatków posrednich) musza istniec zachety do leagalizacji, bo
          niezwykle latwo w tej dziedzinie operowac w szarej strefie. Coz zrobic kiedy
          krajem rzadzi banda czerwonych zlodzi..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka