Dodaj do ulubionych

lewica prawica

20.06.05, 16:54
jestem za prawicą. ostatnio dowiedziałam się od mojego kolegi (czego bym sie
po nim nie spodziewała) że jest lewicowcem.bylam w szoku, moze w te klocki
dobra nie jestem, ale twierdzil ze Kaczynski jest idiotą i prostakiem, że
niczego dobrego dla Polski nie zrobil i nie zrobi (co za bzdura). Ze teraz
zmalało bezrobocie, że nie ma "dobrej" partii prawicowej. Że Krzaklewski był
niby tak "reklamowany" ale sie nie popisał. itp itd. Jestem jeszcze młoda i
dobrze by bylo gdyby ktos prawicowy mi to wytłumaczył..Sld przeciez juz sie
wypala i nie ma osoby ktora nie bylaby wmieszana w jakies machloje..Dlaczego
Wałęsa pije wodke z Kwasem? chodzi o gest wyciągnięcia ręki czy może robienie
ludziom wody z mózgu? proszę na mnie nie krzyczećsmile)
Obserwuj wątek
    • vico1 Re: lewica prawica 20.06.05, 17:42
      Nie martw sie, wasze dzieci beda za centrum smile A poza tym - masz racje.
    • viper39 Re: lewica prawica 20.06.05, 18:23
      maya_rr napisała:

> jestem za prawicą.

no i dobrze, ale co wedlug ciebie znaczy prawica?

> ostatnio dowiedziałam się od mojego kolegi (czego bym sie
      > po nim nie spodziewała) że jest lewicowcem.

ludzie maja rozne poglady, np chomsky (wykladowca z MIT, swietny jezykoznawca)
      tez jest lewakiem, pisze takie bzdury ze glowa boli, a ludzie uwazaja go za
      autorytet.... ja chomskiego uwazam za idiote... kazdy ma swoje zdanie na tym
      polega demokracja, zadaniem politykow jest sprzedac swoja wersje demokracji jak
      najwiekszej liczbie ludzi....itd

> bylam w szoku, moze w te klocki
      > dobra nie jestem, ale twierdzil ze Kaczynski jest idiotą i prostakiem, że
      > niczego dobrego dla Polski nie zrobil i nie zrobi (co za bzdura).

wiesz samo twierdzenie takie ustawia go w rzedzie idiotow, bo to czy zrobi czy
      nie to zobaczymy w przyszlosci, ma potencjal jednak ze cos zrobi, jesli twoj
      kolega jest lewakiem to strach przed tym co moze zrobic kaczynski jest tak
      wielki ze wypowiada o nim takie sady, lewacy przewaznie sa sa socjalnym
      rozdajnictwem tego co wypracuje ktos inny...

> Ze teraz
      > zmalało bezrobocie,

o tak? zmalalo do prawie 20%? zdaje sie ze kiedys bylo mniej.

> że nie ma "dobrej" partii prawicowej.

tu ma racje bo nie ma idealne partii prawicowej w Polsce (jest UPR ale ona jest
      sladowa...) PO jest na prawo ale blizej srodka, PiS to partia centrowa ktora z
      braku laku traktuje sie jako prawice bo jest na prawo od komuchow typu sld-sdpl-
      pd-psl(nie daj sie oszukac to tez komuchy)-samoobrona (lepper to byly pzpr-
      owiec) i inne planktony...

> Że Krzaklewski był
      > niby tak "reklamowany" ale sie nie popisał.

krzaklewski to nie prawica, on jest lewica

> Jestem jeszcze młoda i
      > dobrze by bylo gdyby ktos prawicowy mi to wytłumaczył..

to takie latwe nie jest, bo nie wiemy ile ty wiedzy masz na temat polityki

> Sld przeciez juz sie wypala

oby twoje slowa byly prorocze, ale te smieci sie przepoczwarzaja w cos innego
      co moze zaskoczyc kazdego pozniej,

> i nie ma osoby ktora nie bylaby wmieszana w jakies machloje..

oni to zrobili dlatego aby na koniec jeszcze wyssac ile sie da z glupiego
      spoleczenstwa Polskiego ktore glosowalo na nich

> Dlaczego
      > Wałęsa pije wodke z Kwasem?

o to musisz spytac walese i kwacha... maja moze wspolne cele, jak np nie
      dopuscic do lustracji?

> chodzi o gest wyciągnięcia ręki czy może robienie
      > ludziom wody z mózgu?

raczej to drugie

> proszę na mnie nie krzyczećsmile)

nikt tu na nikogo nie krzyczy
    • wislok1 Se ktoś jaja robi 21.06.05, 00:00

• wislok1 Nikt tu nie krzyczy 21.06.05, 00:01

• bush_w_wodzie kolega jest przewidujacy 21.06.05, 00:36
      szczyt powodzenia tzw prawicy (czyli popis) w polsce przypadnie w tym roku - po
      wygranych wyborach prezyenckich i parlamentarnych. od tego momentu prawica
      bedzie najprawdopodobniej tylko tracila

dlaczego?

1) bo zawsze w polsce ugrupowanie rzadzace traci
      2) bo obecne notowania prawicy zbudowane sa glownie na totalnej degrengoladzie w
      sld i stosunkowo prostej - w tej sytuaji -krytyce. rzadzenie panstwem jest o
      wiele wiele trudniejsze
      3) bo kadry prawicy sa kiepskie a lawka krotka
      4) bo korupcja w polsce nie jest ograniczona do sld
      5) bo konkretne problemy i bledy polityczne doprowadza do sporow
      miedzypartyjnych i frakcyjnych
      6) bo `lewica' bedzie miala wygodna pozycje krytyja i recenzenta

dlatego twoj kolega obstawia partie w dlugoterminowym trendzie wschodzacym -
      zgodnie z regulami madrego inwestowania smile))

to pisze ja - cyniczny zwolennik prawicy
      • maya_rr ok... 21.06.05, 08:53
        dziękuję Wam za "wyjaśnienia"..suma sumarum każdy kto obejmie tron kończy
        upadkiem? korupcja dotyka każde ugrupowanie (Kaczyński+mafia, kiepskie
        połączanie) i czy to lewica czy prawica to i tak będzie źle? przeciez sld to
        brat komuny, a za komuny było źle..
        • mfd Re: ok... 21.06.05, 11:14
          maya_rr napisała:

(...)
          > korupcja dotyka każde ugrupowanie

Niestety. To normalne zjawisko w republikach bananowych typu dzisiejsza Polska.

> czy to lewica czy prawica to i tak będzie źle?

Tak, dopóki nie pojawią się u steru ludzie:
          1. mający pomysły (poza pomysłem lustracji, dekomunizacji, rewizji historii
          itd. - te nie polepszą stopy życiowej Polaków ani sytuacji międzynarodowej
          Polski, nie przyczynią się też do wzrostu PKB...)
          2. umiejący konstruować długofalowe strategie rozwoju (ci siedzą gdzieś na
          uczelniach albo/i w korporacjach, bankach etc., więc marnie to widzę...)

Nie ma to wiele wspólnego z lewicowością lub prawiowścią. Chodzi o otwarte
          umysły, które są w polskiej polityce dobrem deficytowym smile

(...)
          > za komuny było źle..

Zależy komu smile

Pozdrawiam,
          MFD
          • viper39 Re: ok... 21.06.05, 14:02
            mfd napisał:

> maya_rr napisała:
            >
            > (...)
            > > korupcja dotyka każde ugrupowanie
            >
            > Niestety. To normalne zjawisko w republikach bananowych typu dzisiejsza
            Polska.
            >

mam nadzieje ze sie mylisz, choc niestety z historii to wynika, jak
            powiedzialem mam jednak nadzieje

> > czy to lewica czy prawica to i tak będzie źle?
            >
            > Tak, dopóki nie pojawią się u steru ludzie:

no nie koniecznie....

> 1. mający pomysły (poza pomysłem lustracji, dekomunizacji, rewizji historii
            > itd. - te nie polepszą stopy życiowej Polaków ani sytuacji międzynarodowej
            > Polski, nie przyczynią się też do wzrostu PKB...)

to trzeba zrobic dokonczyc i zamknaci przestac do tego wracac, PKB sam nie
            wzrosnie trzeba to wypracowac, aby to wypracowac trzeba zaproponowac dobre
            warunki finansowe... itd

> 2. umiejący konstruować długofalowe strategie rozwoju (ci siedzą gdzieś na
            > uczelniach albo/i w korporacjach, bankach etc., więc marnie to widzę...)

kasa jest wazna w zyciu, jesli ktos ja zarabia i ma spokoj to czasami po co sie
            wychylac? aby do tego doszlo musisz miec dosc kasy aby zaczac sie bawic w
            poolityke...np popatrz na Bloomberga z NYC

>
            > Nie ma to wiele wspólnego z lewicowością lub prawiowścią. Chodzi o otwarte
            > umysły, które są w polskiej polityce dobrem deficytowym smile

ma i to duzo, lewicowiec z reguly powienien byc biedny bo dzieli sie z
            wswzystkimi aby kazdy mial po rowno lub wedlug jego potrzeb (widac sld ma
            wielkie potrzeby bo afery sa kolosalne), prawicowiec to popierajacy kapitalizm
            gdzie najlepsi i najmadrzejsi umieja wypracowac wiecej i maja lepiej

>
            > (...)
            > > za komuny było źle..
            >
            > Zależy komu smile

ta... jak powiedzialem kazdemu wedle potrzeb a komunisci mieli wielkie
            potrzeby, jak wiemy zlodziejstwo bylo ich domena od poczatku
            • mfd Re: ok... 21.06.05, 17:10
              viper39 napisał:

> > Nie ma to wiele wspólnego z lewicowością lub prawiowścią. Chodzi o otwarte
              > > umysły, które są w polskiej polityce dobrem deficytowym smile
              >
              > ma i to duzo, lewicowiec z reguly powienien byc biedny bo dzieli sie z
              > wswzystkimi aby kazdy mial po rowno lub wedlug jego potrzeb (widac sld ma
              > wielkie potrzeby bo afery sa kolosalne), prawicowiec to popierajacy
              kapitalizm
              > gdzie najlepsi i najmadrzejsi umieja wypracowac wiecej i maja lepiej

A mówiąc poważnie, nie rzecz w tym, że lewicowiec chce dzielić po równo
              wszystkim. Takie ujęcie tematu to może ewentualnie domena lewaka-utopisty.
              Rzecz w tym, żeby monitorować dystrybucję dóbr tak, aby nie dochodziło do
              sytuacji skrajnej, w której znacząca część społeczeństwa pozostaje bez środków
              do życia, poniżej minimum egzystencjalnego, w sytuacji beznadziejnej. To czysto
              praktyczne podejście - balsamować ogniska zapalne, nie dopuścić do
              rozprzestrzeniania się gorączki. A przede wszystkim profilaktyka. Tylko, albo
              aż, tyle.
              Tak więc kapitalizm, rynek, promocja i gratyfikacja najlepszych jak
              najbardziej. Ale z uwzględnieniem również "ciemnej strony".

Pozdrawiam,
              MFD
          • klip-klap ok nie ok 21.06.05, 15:44
            > Tak, dopóki nie pojawią się u steru ludzie: ...

Ludzie sa dosc podobni, a tych bardzo uczciwych w polityce malo. Tylko zmiana
            systemu moze dac jakas poprawe - na poczatek wystarczyloby odciac politykow od
            gospodarki w jak najwiekszym stopniu. To da lepszy skutek niz wiara w to,ze
            pojawia sie tacy co z takich zwiazkow korzystac nie beda. Rzecz piekielnie
            trudna, bo wlasnie tymi zwiazkami handluja politycy zamknieci w 4-letniej
            kadencji i o 4 latach myslacy tylko.
    • barotygrysek Re: lewica prawica 21.06.05, 18:18
      przeczytaj mój artykół mam 19 lat i chce studiować prawo dla tego zaczełem się
      interesować polityką i prawem.pozdrowienia barotygrysek
      • maya_rr Re: lewica prawica 21.06.05, 21:47
        gdzie moge go znalezc? poza tym co z roznicami? czy jest ktos kto stoi po
        konretnej stronie czy ani l ani p nie ma przyszlosci? czy sa ludzie ktorzy
        stoja po "ktorejs" stronie i potrafia jednoznacznie przytoczyc zalety? niemniej
        milo was czytac..
        • bush_w_wodzie Re: lewica prawica 21.06.05, 22:21
          maya_rr napisała:

> poza tym co z roznicami? czy jest ktos kto stoi po
          > konretnej stronie czy ani l ani p nie ma przyszlosci?
          > czy sa ludzie ktorzy stoja po "ktorejs" stronie i potrafia
          > jednoznacznie przytoczyc zalety?

stawiasz fajne i inspirujace pytania. niestety zbyt inspirujace - tzn odpowiedzi
          sa raczej na dluga rozmowe niz na krotki post smile

sprobuje naszkicowac jak to widze. otoz uwazam ze podzial prawica-lewica nie
          jest uniwersalnym podzialem na dobrych i zlych uczciwych i skorumpowanych
          madrych i glupich.

wydaje mi sie ze wybierajac prawice badz lewice kierujemy sie przede wszystkim
          tym co dla nas jest wazne. jesli lubisz wartosci tradycyjne akceptujesz
          hierarchicznosc spoleczenstwa i wystepowanie wyraznych roznic miedzy ludzmi (i
          wyraznych granic w ogole) lubisz porzadek - to sytuuje cie w gronie zwolennikow
          prawicy. jeszcze jedno - prawice charakteryzuje takze na ogol dazenie do
          obiektywizacji

jesli preferujesz swiatopoglad bardziej relatywny wyrownywanie roznic i
          redystrybucje dobr inzynierie spoleczna i cenisz sobie swobode obyczajowa oraz
          `zycie na luzie' to zapewne blizej ci do lewicy. sprzyja takze temu luzny
          stosunek do wartosci religijnych narodowych czy zycia rodzinnego.

to jest wybor miedzy dwoma roznymi modelami z ktorych kazdy ma pozytywne i
          negatywne cechy. w normalnych zdrowych spoleczenstwach te przeciwstawne
          ideologie na biezaco sie konfrontuja skutkujac jakas znosna rownowaga.

oczywiscie moze byc tak ze w jakiejs sytuacji jest wyrazne przegiecie w ktoras
          ze stron. wtedy madroscia jest (jak mi sie zdaje) dazenie do jak najszybszego
          osiagniecia stanu wzglednej rownowagi.

obecna polska np jest skrajnie zniesmaczona rzadami lewicowcow stad dominujace
          pragnienie rzadow prawicy (i realiazacji wartosci prawicy - takich jak prawo
          sprawiedliwosc porzadek uczciwosc scislejsza ochrona interesu narodowego i
          wolnosc gospodarcza).

trzeba jednak pamietac na bazie podstawowych wartosci lewicy i prawicy dzialaja
          konkretni ludzie. partie obrastaja zawodowymi dzialaczami biznesmenami ktorzy je
          finansuja - bynajmniej nie filantropijnie sprytnymi manipulatorami
          karierowiczami itp. pokusy sa ogromne a ludzie sa slabi i nie maja
          wyksztalconych nawykow uczciwowsci. to jest cecha slabiej zalezna od orientacji
          lewica/prawica niz by sie moglo wydawac...

do czasu rzadow aws w polsce sadzilem ze prawica - jako slabiej zwiazana z
          bagnem prl - jest jednak uczciwsza. teraz nie bardzo w to wierze. byc moze jest
          tylko gorzej zorganizowana niz postkomunisci? jest jeszcze jedno - po tym jak
          prawica wezmie wszystkow wywborach (na co sie zanosi) grozi jej popadniecie w
          samozachwyt i zadufanie - co spowoduje nieuchronna eksplozje bledow wynikajacych
          z buty nieostroznosci itp. w tym konstekscie mozna zrozumiec troske twojego
          kolegi o to by dominacja prawicy nie byla zbyt silna

podsumowanie tego wywodu brzmialoby tak: wybor prawicy lub lewicy jest wyborem
          ideowym. moim zdaniem dzisiejszej polsce potrzebne sa (chocby dla odmiany) rzady
          prawicy. czy prawicy uda sie podniesc standardy rzadzenia uzdrowic panstwo i
          rozkrecic gospodarke ? zycze im tego z calego serca ale nie obiecuje sobie za duzo

pozdrawiam serdecznie
          • mfd Re: lewica prawica 22.06.05, 11:54
            Bardzo mądry post, miło poczytać.

Jeśli można, słowo komentarza:

> podsumowanie tego wywodu brzmialoby tak: wybor prawicy lub lewicy jest wyborem
            > ideowym. moim zdaniem dzisiejszej polsce potrzebne sa (chocby dla odmiany)
            > rzady
            > prawicy. czy prawicy uda sie podniesc standardy rzadzenia uzdrowic panstwo i
            > rozkrecic gospodarke ? zycze im tego z calego serca ale nie obiecuje sobie za
            > duzo

Osobiście bardzo bym chciał zobaczyć w Polsce rządy prawdziwej prawicy.
            Niestety prawicowość wielu polskich polityków pretendujących do miana
            prawicowych jest wielce dyskusyjna. Pomijając ich stosunek do kościoła i na
            przykład oceny PRL.

Z drugiej nie można się zgadzić, że Polską rządziła przez ostatnie 4 lata
            lewica. Rządziła po prostu mafia. Bezideowa, bezduszna mafia. Analogicznie do
            prawicy - politycy SLD, którzy rządzili przez ostatnie lata nie dalwali w mojej
            opinii oznak lewicowości, co - jak widać w sondażach - jest jedną z przyczyn
            całkowitej ich klęski. I bardzo dobrze, ja bym bardzo chciał, żeby SLD nie
            przekroczyło progu wyborczego. Może wreszcie do tej całej lewej niby strony
            dotrą pewne sprawy i zaczną budować prawdziwą lewicę, a nie korporację kolesi,
            towarzystwo przyjaciół mafii i doktorów K.

Ponieważ, jak słusznie napisałeś, najważniejsza jest równowaga. Trzeba się
            ścierać, dyskutować, "przeciągać linę", ale najpierw muszą zaistnieć osoby
            dramatu. A tych w Polsce jak nie było, tak nie ma.

Pozdrawiam,
            MFD
          • maya_rr Re: lewica prawica 22.06.05, 12:14
            Zdaje sobie sprawę że to temat rzeka, ale nie inicjowałabym wątku gdyby nie
            moje zdziwienie: jak można być za lewicą.. co do Ciebie Bushu w wodziesmile bardzo
            dziękuję za deskrypcyjne przybliżenie tematu..Wynika z tego że nasze
            społeczeństwo jest bardzo naiwne, szybko zachłysneło się lewicą i daliby za nią
            wszystko (na początku wyborów), teraz jednak sie przekonali że to nie jest dla
            nas dobry wybór i chcą radykalnej odmiany. Następny naiwny krok, skoro
            większość chce prawicy, ale część z nich się obawia (nie zda egzaminu) -znowu
            dostaniemy po łapach?
            "do czasu rzadow aws w polsce sadzilem ze prawica - jako slabiej zwiazana z
            bagnem prl - jest jednak uczciwsza. teraz nie bardzo w to wierze."-DLACZEGO??

"prawica wezmie wszystkow wywborach (na co sie zanosi) grozi jej popadniecie w
            samozachwyt i zadufanie - co spowoduje nieuchronna eksplozje bledow wynikajacych
            z buty nieostroznosci "-skąd ta pewność, a jak było z lewicą?

Ja tak samo chciałabym żeby było ogolnie mowiąc porządniej, uczciwiej.
            Skąd w takim razie aprobata dla rządów lewicy? co jest w niej takiego że ludzie
            trzymając sie jej kurczowo nie dopuszczają myśli o zmianie rządów? i dalej
            dlaczego odpowiada im taki system "rządzenia"? pozdrawiamwink
            • viper39 Re: lewica prawica 22.06.05, 17:34
              maya_rr napisała:

> Wynika z tego że nasze
              > społeczeństwo jest bardzo naiwne, szybko zachłysneło się lewicą i daliby za
              nią
              > wszystko (na początku wyborów),

ludzie uwierzyli w gruszki na wierzbie obiecywane przez SLD... czy to nie cyzni
              naszego spoleczenstwa glupim? kiedy byl osobny watek o tym jak sobie komuna
              wychowala "czlowieka z plasteliny" ktorego latwo mozna urobic glosnymi
              haslami...

> teraz jednak sie przekonali że to nie jest dla
              > nas dobry wybór i chcą radykalnej odmiany.

Polacy zawsze popadali w skrajnosci, nie umieli zrozumiec ze wybor polityka to
              przyszlosc i wybor tej przyszlosci....

> Następny naiwny krok, skoro
              > większość chce prawicy, ale część z nich się obawia (nie zda egzaminu) -znowu
              > dostaniemy po łapach?

jest wyjscie w demokracji, mozna nie zmieniac nic, znajac starego zlodzieja
              (lewice typu sld-sdpl-uw-up-pd-samoobrone-psl-i inny plankton) wie sie juz na
              co go stac... to jest demokracja jest mozliwosc wyboru

> "do czasu rzadow aws w polsce sadzilem ze prawica - jako slabiej zwiazana z
              > bagnem prl - jest jednak uczciwsza. teraz nie bardzo w to wierze."-DLACZEGO??

AWS NIE JEST PRAWICA, ludzie AWS to lewica, to sa zwiazki zawodowe, jak to moze
              byc nazywane prawica? nie mylic pojec, AWS bylo na prawo od SLD ale to nie
              czyni ich prawica.

>
              > "prawica wezmie wszystko w wywborach (na co sie zanosi) grozi jej popadniecie
              w
              > samozachwyt i zadufanie - co spowoduje nieuchronna eksplozje bledow
              wynikajacych
              > z buty nieostroznosci "-skąd ta pewność, a jak było z lewicą?

nie ma pewnosci, liczyc trzeba ze ktos trafi sie uczciwy w tej naszej Polsce
              kiedys a jak nie znaczy ze trzeba zwijac sie i zapomniec o Polsce

>
              > Ja tak samo chciałabym żeby było ogolnie mowiąc porządniej, uczciwiej.

bardzo plynne stwierdzenie, spytaj belke on ci powie ze jest uczciwy.... kwach
              tez.. oleksy tez... wiec?

> Skąd w takim razie aprobata dla rządów lewicy? co jest w niej takiego że
              ludzie
              > trzymając sie jej kurczowo nie dopuszczają myśli o zmianie rządów?

strach przed nowym nieznanym, strach przed porzadkiem ktory moze zburzyc
              istniejace uklady, strach przed tym ze ktos moze zrobic cos co bedzie mialo
              sens i co wtedy? jak ci zyjacy na granicy prawa sie znajda? czy mozna wtedy
              bedzie wyniesc cos z zakladu pracy? czy mozna bedzie wziac lapowke za mandat?
              itd....

> i dalej
              > dlaczego odpowiada im taki system "rządzenia"?

nie odpowiada. ale czesc ludzi korzysta na tym ukladzie, czesc ludzi wie ze
              zmiana uklady to moze znaczyc zmiana pracy, pomysl o 500,000 biurokratow w
              Polsce, oni nie chca zmiany bo to moze oznaczac utrate miejsca pracy, czyli po
              cichu zgodza sie na rzady lewicy...
              jak mowie duzo czynnikow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka