Dodaj do ulubionych

"end of suburbia" - czy ktos widzial ten film?

25.06.05, 01:41
obejrzalem niedawno i jestem ciekaw opinii innych, moze ktos widzial? dosyc
przekonujacy dokument. www.lifeaftertheoilcrash.net
Obserwuj wątek
    • robisc Re: "end of suburbia" - czy ktos widzial ten film 25.06.05, 10:07
      a moze pare szczegolow dla zachety?
      • viper39 Re: "end of suburbia" - czy ktos widzial ten film 28.06.05, 18:28
        robisc napisał:

> a moze pare szczegolow dla zachety?

Robert z tego co przeczytalem o tym filmie to jest jeszcze jedna wizja o
        tzw "koncu" swiata jak zabraknie ropy itd... nastepny wizjoner ktory straszy
        ludzi a uzywa na codzien pewnie wielkie ilosci energii...
        szkoda czasu na ogladanie gniotow tego typu, oczywiscie to moje zdanie.
        nie wiem czy pamietacie ale jakies 20 lat temu w Polsce oceniono zasoby wegla
        na 30-40 lat, dzis nadal ocenia sie zasoby wegla na 40-50 lat.. tych oszolomow
        wybawcow swiata, zielonych idiotow latajacych i oglaszajacych katastrofy
        ekologiczne typu globalne ocieplenie jest dosc duzo, ja od dawna nie zwracam na
        nich uwagi choc sa to ludzie upierdliwi i umiejetna mowa niezle im wychodzi
        zastraszanie ludzi ktorzy nie maja zbyt duzego pojecia o naukach scislych i o
        tym jakie procesy sa naturalne a jakie nie
        faktem jest ze zasobow jest coraz wiecej odkrywanych, surowce energetyczne sa
        uzywane coraz lepiej/wydajniej (oszczedniej)... jakos nie widze za swojego
        zycia czy zycia moich wnukow konca swiata ze wzgledu na globalne ocieplenie
        albo brak surowcow energetycznych. malo tego za pare lat pewnie zobaczymy w
        sumie ciekawe technologie ktore pozwola sie troche uniezaleznic od ropy.
        • bruner69 Re: "end of suburbia" - czy ktos widzial ten film 02.12.05, 15:08
          Czy ty jestes moze z okolic Otwocka ?
          • pepe49 Paweł Simon 05.12.05, 01:52
            Była już dawno w "NCz" relacja z dyskusji prowadzonej przez p. Pawła Simona z p.
            Ehrlichem (jednym z twórców Raportu Rzymskiego o kończących się zasobach
            surowców w lat 70-tych 1. połowa). Założył się p. Simon z p. E. o wino, że za 20
            lat przewidywany okres eksploatacji zasobów sie wydłuży. Wygrał. Ponieważ p.
            Simon zakładał, że przemyślność ludzka doprowadzi do odkrycia alternatywnych
            źródeł zaopatrzenia i do oszczędniejszego wykorzystania dotychczasowych.

P. Simon był zdania, że najbardziej wartościowym zasobem do użycia przez ludzi
            są ludzkie umysły.

Tu wchodzi socjalizm i etatyzm, kontra kapitalizm i wolność.
            W pierwszych wszystkie umysły pracują jak jeden - ten, który opracował plan.
            W drugich ludzie tworzą swoje własne plany.
    • katinha Re: "end of suburbia" - czy ktos widzial ten film 01.12.05, 19:36
      mrpayne napisał:

> obejrzalem niedawno i jestem ciekaw opinii innych, moze ktos widzial? dosyc
      > przekonujacy dokument. www.lifeaftertheoilcrash.net

Jeśli interesuje cię ta tematyka, polecam 12minutowy filmik:
      www.abc.net.au/science/broadband/catalyst/asx/oilcrisis_hi.asx
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka