Dodaj do ulubionych

Mialo byc lepiej?

17.05.06, 13:37
Czy mi sie zdaje, ze Kaczynski obiecywal po utworzeniu koalicji, ze bedzie
lepiej? Ze wszystko sie wyjasni, ze beda naprawiac, rozwijac?

Jak obecnie obserwuje sytuacje w Polsce to mam wrazenie podobne do tego gdy
Solidarnosc zabierala sie do obalania komuny. Wszyscy maja dosc, wszyscy cha
wyjsc na ulice: stoczniowcy, gornicy, policjanci, nauczyciele, lekarze,
pielegniarki itd.

Czy grozi nowy stan wojenny?
Mam nadzieje ze nie.
Obserwuj wątek
    • salvatio Re: Mialo byc lepiej? 18.05.06, 07:30
      To, ze mamy protesty jest niezalezne od tego, kogo mamy w rzadzie i od stosunku
      spoleczenstwa do koalicji. Lekarze strajkuja bo chca wiecej pieniedzy.
      Strajkowaliby jesli koalicji by nie bylo, albo w ogole jesli to nie Pis wygral
      by wybory. Inni beda protestowac zapewne w celu uzyskania podobnych do gornikow
      przywilejow emerytalnych. Inna sprawa, ze to Pis wydatnie pomogl SLD te swinie
      sobie podlozyc. Co do nauczycieli i tych wszytskich anty-giertychowskich
      manifestacji, to robia je mlodziezowki SLD, a wlaczja sie male grupki
      pozytecznuch idiotow. W gazecie napisali, w telewizji powiedzieli, ze Giertych
      jest be, wiec przecietny czlowiek w to wierzy. Ta cala nagonka na Giertycha jest
      absurdalna, jesli sie wezmie pod uwage, ze Leppera sie nikt nie czepia. W
      dodatku na razie mial same sensowne posuniecia - obowiazkowa matura z matematyki
      i obciecie funduszy dla komunistycznych mlodziezowek.

Nic nam nie grozi, bo Polacy maja w glebokim powazaniu wladze, a ci ktorym sie
      mocno nie podoba po prostu wyjezdzaja. Tak sobie mysle, ze gdyby w PRL pozwolili
      na swobodne opuszczenie kraju ludziom, bez prawa powrotu, to niezadowoleni po
      prostu by wyjechali, i do teraz mielibysmy "jedyny sprawiedliwy ustroj".
      • heimer Re: Mialo byc lepiej? 18.05.06, 09:51
        salvatio napisał:

> To, ze mamy protesty jest niezalezne od tego, kogo mamy w rzadzie i od
        > stosunku spoleczenstwa do koalicji.

Nieprawda. Strajki sa i beda adresowane do PiS.

"Obradująca wczoraj w Gdańsku Komisja Krajowa "S" zaapelowała do rządu o
        realizację przedwyborczych obietnic, przede wszystkim zmniejszenia bezrobocia. -
        Skoro powstała koalicja większościowa, to program solidarnej Polski należy
        realizować skuteczniej - stwierdzili liderzy związku w komunikacie po obradach."

Oczywiscie chodzi o konkretne obietnice, konkretnej partii czyli PiS.

> Lekarze strajkuja bo chca wiecej pieniedzy.
        > Strajkowaliby jesli koalicji by nie bylo, albo w ogole jesli to nie Pis wygral
        > by wybory. Inni beda protestowac zapewne w celu uzyskania podobnych do
        > gornikow przywilejow emerytalnych.

Hmmm... problemy sa stare i dobrze znane.
        Tylko wczesniej ludzie sie specjalnie nie buntowali, bo w powszechnej
        swiadomosci funkcjonowala opinia, ze opieki panstwa jest malo a bedzie jeszcze
        mniej - ze wzgledu na budzet.
        Natomiast PiS rozbudzil nadzieje i namietnosci ze bedzie "lepiej".
        Teraz dostana zaplate za goloslowie.

> Co do nauczycieli i tych wszytskich anty-giertychowskich
        > manifestacji, to robia je mlodziezowki SLD, a wlaczja sie male grupki
        > pozytecznuch idiotow.

Ale bzdury opowiadasz.
        Cala moja rodzina sie oburzony na Giertycha-ministra.
        Zona uczy w szkole, mlodszy syn wlasnie zdaje mature
        (cale szczescie nie bedzie juz podlegal indoktrynacji wszechgiertycha).
        Nikt nie jest w SLD, a ni nie jest gejem - przestan pieprzyc takie glupoty.
        Sam napisalem e-maila do premiera z warazami oburzenia na nominacje Konia.
        Chyba jestem idiota, trudno.
        • salvatio Re: Mialo byc lepiej? 18.05.06, 12:23
          > > To, ze mamy protesty jest niezalezne od tego, kogo mamy w rzadzie i od
          > > stosunku spoleczenstwa do koalicji.
          >
          > Nieprawda. Strajki sa i beda adresowane do PiS.

Oczywiscie, ze sa adresowane do Pis, bo Pis rzadzi. Ale ci ludzie strajkowaliby
          w ten sam sposob gdyby wybory wygrala PO lub SLD.

> Tylko wczesniej ludzie sie specjalnie nie buntowali, bo w powszechnej
          > swiadomosci funkcjonowala opinia, ze opieki panstwa jest malo a bedzie jeszcze
          > mniej - ze wzgledu na budzet.

Czyli te protesty górników, hutników, nauczycieli, lekarzy, rolników i Bóg wie
          kogo jeszcze za poprzednich rzadow niepotwierdzaja zdania, ze sie buntowali? I w
          dodatku z reguly manifestujacy w koncu dostawali to czego chcieli.

> Natomiast PiS rozbudzil nadzieje i namietnosci ze bedzie "lepiej".
          > Teraz dostana zaplate za goloslowie.

Zgadzam sie. I mam nadzieje, ze bedzie to dobra lekcja dla nastepnych rzadow.

> Ale bzdury opowiadasz.
          > Cala moja rodzina sie oburzony na Giertycha-ministra.
          > Zona uczy w szkole, mlodszy syn wlasnie zdaje mature
          > (cale szczescie nie bedzie juz podlegal indoktrynacji wszechgiertycha).
          > Nikt nie jest w SLD, a ni nie jest gejem - przestan pieprzyc takie glupoty.
          > Sam napisalem e-maila do premiera z warazami oburzenia na nominacje Konia.
          > Chyba jestem idiota, trudno.

Nigdzie nie napisalem, ze jak komus Giertych sie nie podoba to jest gejem,
          idiotą, komuchem. Chodzilo mi o ludzi ktorzy robia z tego powodu manifestacje,
          albo zrzekaja sie obywatelstwa(!!!). Moi rodzice sa nauczycielami, mlodszy brat
          konczy liceum. Ja na szczescie juz od paru lat na studiach. Mojej rodzinie
          Giertych tez sie nie podoba. Ale przejdzmy do konkretow. Ktora z dotychczasowych
          decyzji Giertycha zasluzyla na te protesty na ulicach? Gdyby matematyke i
          obciecie kasy dla ZSMP uchwalil ktos z PO, to pewnie nawet zostaloby to dobrze
          przyjete. Uwazam, ze na razie nie stalo sie nic co w jakimkolwiek stopniu
          usprawiedliwialoby ta histerie.

Co do indoktrynacji w szkole, to i tak sie jej nie uniknie. Czy to z jednej czy
          z drugiej strony. Podreczniki przesiakniete sa lewicowymi tekstami. Na historii
          chwala rewolucje francuska, na angielskim nie ma podrecznika, gdzie co najmniej
          pare tematow poswieconych jest ochronie srodowiska, efektowi cieplarnianemu itd.
          Lekcje historii z reguly koncza sie na II wojnie swiatowej bo nie ma juz pod
          koniec roku czasu na omowienie PRL. W podreczniku od geografii brat znalazl
          informacje, ze przyczyna bezrobocia na zachodzie jest szybka komputeryzacja i
          zbyt mala opieka panstwa. A jesli odezwiesz sie, ze nie lubisz EU, to zostajesz
          wziety za oszoloma i sluchacza Radia. Z dwojga indoktrynacji, wole Giertycha niz
          Srode.
          • heimer Re: Mialo byc lepiej? 18.05.06, 12:44
            salvatio napisał:

> Oczywiscie, ze sa adresowane do Pis, bo Pis rzadzi.
            > Ale ci ludzie strajkowaliby w ten sam sposob gdyby wybory wygrala PO lub SLD.

Nie zgazdam sie.
            Strajki sa wynikiem rozbudzonych nadziei.
            PO nie obiecywalo zlotych gor tylko twardy (w miare) liberalny rynek.

> Nigdzie nie napisalem, ze jak komus Giertych sie nie podoba to jest gejem,
            > idiotą, komuchem.

smile sorry. Zagalopowalem sie.
            To Giertych i jego swita imputuja tego typu poglady.

> Chodzilo mi o ludzi ktorzy robia z tego powodu manifestacje,
            > albo zrzekaja sie obywatelstwa(!!!). Moi rodzice sa nauczycielami,
            > mlodszy brat konczy liceum. Ja na szczescie juz od paru lat na studiach.
            > Mojej rodzinie Giertych tez sie nie podoba. Ale przejdzmy do konkretow.
            > Ktora z dotychczasowych decyzji Giertycha zasluzyla na te protesty na ulicach?

Nie chodzi o to co zrobi.
            Chodzi o osobe (poglady, swiatopoglad), ktora ma byc reprezentantem i szefem
            calego srodowiska.

> Gdyby matematyke ...

Matematyka byla planowana do wprowadzenia jeszcze przed Giertychem.

> Co do indoktrynacji w szkole, to i tak sie jej nie uniknie.
            > Czy to z jednej czy z drugiej strony.
            > Podreczniki przesiakniete sa lewicowymi tekstami. Na historii
            > chwala rewolucje francuska, na angielskim nie ma podrecznika, gdzie co
            > najmniej pare tematow poswieconych jest ochronie srodowiska, efektowi
            > cieplarnianemu itd.

Zgadzam sie smile
            Choc nie mam nic przeciwko naglasnianiu efektu cieplarnianego.

> A jesli odezwiesz sie, ze nie lubisz EU, to zostajesz
            > wziety za oszoloma i sluchacza Radia.

Zgadzam sie, ze przesadzono w tym temacie.

> Z dwojga indoktrynacji, wole Giertycha niz Srode.

Ja bym niechcial zadnej smile

pozdrawiam
            • szczurek.polny Re: Mialo byc lepiej? 22.05.06, 13:02
              "Stolik polityków, biznesu i służb, o którym kiedyś mówił Jarosław Kaczyński,
              stoi, jak stał. Dziś ten sam stół, rozdający przywileje i pieniądze w spółkach
              Skarbu Państwa, stoi może nawet mocnej niż wtedy, gdy go ustawił Leszek Miler.
              Tylko, że za tym stołem siedzą inni politycy." - D. Tusk.

Systemowo nic się nie zmieniło, zmieniła się jedynie obsada ról, więc skąd ta
              panika? PKB rośnie w tempie 5% rocznie, zadłużanie kraju idzie zgodnie z planem,
              codziennie można poczytać Chomiksa, a w radiu T. Love śpiewa "Mr. President".
              Stolik, którego nie było, jednak jest. Zaostrzyła się konkurencja między
              politykami, co w długim okresie, powinno przynieść nam, "konsumentom usług
              politycznych" poprawę jakości lub obniżkę cen. W długim okresie...

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka