www.polityce.pl 24.09.07, 23:36 Czy moglibyscie podac ksiazki ktore warto przeczytac z nurtu doktryny liberalnej? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pepe49 Re: Bibliografia liberalnej mysli polityczno-ekon 25.09.07, 00:26 Warto zacząć od kompletu Chestertona. Ba. Raczej od JKM. Komplet. Zwłaszcza te wcześniejsze, np. ubezpieczenia. AYN RAND!!! Filozofia liberalizmu pod red Józefa Tarnawskiego - jako ściągawka. Wojciech Sadurski Racje Liberała. David Bergland ABC libertarianizm. O rządzie ograniczonym John Gray. Neoliberałowie wobec wspólczesności Janusz Lewandowski. Liberalna Atlantyda Andrzej Jaszczuk. Albert J. Nock Państwo - nasz wróg. Aron-Berlin-Arendt Trzy głosy o wolności. Wszystkie książki Arendtowej. Wszystko F.A. V. Hayek'a.Wilhelm Röpke - kryzys społeczny czasów obecnych - ale lepiej - wszystkie pozycje. Fryderyk Bastiat - co podejdzie. Michael Novak - tak samo. Milton (i Róża) Friedman - co podejdzie. Stanisław Michalkiewicz. Wszystko. Ludwig von Mises - co będzie. Z wydawnictwa fijor.com różne rzeczy. "Jak zrujnować gospodarkę, czyli Keynes wiecznie żywy", np. Pierre Manent "intelektualna historia liberalizmu. Hans-Herman Hoppe "demokracja - bóg, który zawiódł" i in. książki autora. Moja ulubiona: "Filozofja wolności", dr. Rudolf Steiner Warszawa - F. Hoesick 1929. No to wymieniłem jeden promil. Bez wspominania o periodykach. Stefan Kisielewski "Na czym polega socjalizm". Bardzo dobre tłumaczenia z amerykańskiego, zbiory esejów, wydał bodajże instytut konserwatywno-liberalny z Lublina. Niestety, książki pożyczyłem i przepadły. teraz znalazłem link, polecam: www.ilk.lublin.pl/ "Fałsz politycznych frazesów", tak to się nazywało. Na koniec "Wyspa pingwinów" Anatola France'a, żeby sie w głowie nie pokręciło. Odpowiedz Link
www.polityce.pl Re: Bibliografia liberalnej mysli polityczno-ekon 25.09.07, 11:46 Pieknie dziekuje - tego mi bylo "trza" Pozdrawiam Odpowiedz Link
pepe49 Le Bon "psychologia socjalizmu" 25.09.07, 22:22 bez tego będzie niepełne. "Co widać czego nie widać" Bastiata. Przyda się przerobić wszystkie roczniki "Najwyższego Czasu!" bywają ciekawe kawałki. Niestety brakuje nauczyciela w Polsce, który by to uporządkował. Błagan duży. Trzeba samemu. I po angielsku. Polecać Cato institute? Jest tego u anglosasów od metra. "Stańczyka" też warto, od wydań z lat 80-tych. Potęga materjału do przerobienia, jeśli na poważnie. Pan poglodzio miał rację. "Wolny wybór" na początek. Który z nich był za powrotem standardu złota? SKLEROZA. Zapomniałem. Żaden z nich. Kto, do ciasnej Było mocno umotywowane, standard złota zabiera rządom możliwość niewidocznej kradzieży ma minusy Nie wolno przy czytaniu pozbywać się krytycyzmu o czym trzeba pamiętać, bo Autorzy są bardzo przekonujący. Odpowiedz Link
pepe49 zaczęło się od zakonników z Salamanki 25.09.07, 22:24 w średniowieczu. Że nie każda praca jest warta tyle samo. sorry. Ostatni to był raz. Odpowiedz Link
klip-klap przekroj 26.09.07, 13:34 Ja dodam przekroj pogladow liberalnych, czyli streszczenie: Zbigniew Rau , "Liberalizm. Zarys myśli politycznej XIX i XX wieku" Poza tym "O demokracji w Ameryce" Alexis de Tocqueville; Eseje "Szermierze wolności. Od Adama Smitha do Miltona Friedmana" Ebeling R. M.,(w tym ostatnim niestety zdarzaja sie bledy w tlumaczeniu); eseje o wolnosci Isaiaha Berlina czyli wolnosc negatywna i pozytywna. Jesli czytasz po angielsku, to: tu znajdziesz np. Bastiata www.econlib.org/index.html oll.libertyfund.org/index.php?option=com_frontpage&Itemid=149 Jest jeszcze libertarianin Murray N. Rothbard, ale musze sie przyznac, ze na razie zadnych z jego esesjow nie czytalem. Odpowiedz Link