Dodaj do ulubionych

straszenie PiS-u, slepota PO

07.10.08, 21:27
"Z dużym spokojem i pewnością, że w Polsce żadne dramaty się nie zdarzą,
zakładamy, że te wskaźniki (makroekonomiczne) pozostają w mocy. Na ile one
były trafnie dobrane, będziemy wiedzieli dopiero za rok" - dodał szef rządu.

gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,94782,5781279,Premier__W_Polsce_zadne_dramaty_sie_nie_zdarza.html
czytajc tego newsa przecieralem oczy z niedowierzaniem;
mowienie dzis, ze nic zlego sie nie stalo i na pewno w najblizszej przyszlosci
nie stanie w zwiazku z kryzysem na rynkach finansowych jest niesamowita wrecz
beztroska; ktos tu chyba Tuska otumanil, bo wydawalo mi sie dotychczas, ze to
w miare inteligentny czlowiek;

PiS rozgrywa dobra partie szach na kryzysie; PO bagatelizuje problem, na
przekor PiS, i brnie w tym coraz dalej z uporem glupiego, nie dostrzegajac, ze
pograza sie coraz bardziej;

z kazdym dniem coraz wieksza ilosc ekonomistow wyraza opinie, ze kryzys w ten
czy inny sposob bolesnie nas dotknie; credit crunch juz w Polsce mamy, na
efekty nie trzeba bedzie dlugo czekac;

a wystarczylo wyciagnac reke do Kaczora, kiedy ja podawal (co mu sie
niezmiernie rzadko zdarza), zgodzic sie na rade gabinetowa i wybic PiS-owi w
ten sposob asa z rekawa;

ciekawe kiedy bosowie PO przejza na oczy? tym razem stawka jest za wysoka, aby
bagateliowac nadchodzace nieuchronnie spowolnienie gospodarki tylko dlatego,
ze PiS "straszy";
Obserwuj wątek
    • mateusz572 Re: straszenie PiS-u, slepota PO 07.10.08, 21:36
      Jest jednak pewna zasada.Nie trąbi się dookoła wszem i wobec,że jest źle.Rolą
      rządu ,a także posłów z opozycji jest nie wywoływać paniki.Skąd wiesz,że rząd
      nic nie robi? Takie sprawy załatwia się w bez zbędnej egzaltacji i szumu.
      • robisc Re: straszenie PiS-u, slepota PO 07.10.08, 21:44
        Sarkozy jakos moze mowic wprost;
        jedna kwestia jest uspokjanie nastrojow a inna zaprzecznie oczywistym juz faktom
        • mateusz572 Re: straszenie PiS-u, slepota PO 07.10.08, 21:45
          A jakie są fakty w Polsce ?
          • robisc Re: straszenie PiS-u, slepota PO 07.10.08, 21:50
            a prosze bardzo

www.bankier.pl/wiadomosc/Globalny-kryzys-zmusza-analitykow-do-weryfikacji-prognoz-gospodarczych-dla-Polski-1842586.html
            zeby bylo jasne, jestem wyborca PO, stad tak mnie wkurza ich postawa w tej kwestii
            • robisc RPP dzielnie wspiera rzad 07.10.08, 21:58
              przynajmniej w osobie pana Nogi (komentarz dzisiejszy); to jakby nieco pod prad
              obecnym trendom swiatowym smile

"- Nadal jestem zwolennikiem jeszcze jednej podwyżki stóp procentowych o 25 pkt
              bazowych. Zwłaszcza w kontekście szybkiego wejścia do strefy euro - mówi Noga. -
              Musimy jak najprędzej zacieśniać politykę pieniężną, by w 2010-11 r. nasza
              inflacja zbliżyła się do tej w Eurolandzie. "

www.money.pl/archiwum/wiadomosci/artykul/noga;gospodarka;zwalnia;ale;lagodnie,48,0,375088.html
              • szczurek.polny Inflacja w Eurolandzie 07.10.08, 22:17
                Ale o co c'mon profesorowi Nodze chodzi?
                Przecież inflacja w Polsce jest zbliżona do inflacji w strefie Euro już dziś.
                Nie ma żadnych dramatycznych różnic.
                epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-QA-08-035/EN/KS-QA-08-035-EN.PDF
                Inflacja w Polsce jest niższa niż w Finlandii, Grecji, Luksemburgu, Hiszpanii i
                Belgii.
                • robisc Re: Inflacja w Eurolandzie 08.10.08, 21:44
                  no prosze jak wszystko sie szybko zmienia; alez fiut z tego Nogi; mam nadzieje,
                  ze podejma jakas rozsadna decyzje; z drugiej strony zobaczymy czy stopy rynkowe
                  zareaguja w ogole na ewentualna obnizke, bo wcale nie jestem przekonany, ze to
                  nastapi;

NBP: trwa posiedzenie Rady Polityki Pieniężnej
                  (PAP, ak/08.10.2008, godz. 21:13)
                  W związku z sytuacją na międzynarodowych rynkach finansowych i decyzjami
                  podjętymi przez główne banki centralne, trwa posiedzenie Rady Polityki
                  Pieniężnej (RPP) - podał w środę wieczorem Narodowy Bank Polski.

W ramach przeciwdziałania obecnemu kryzysowi na rynkach kredytowych bank
                  centralny Stanów Zjednoczonych Federal Reserve (Fed) dokonał w środę obniżenia
                  swych stóp procentowych, czemu towarzyszyły identyczne posunięcia kilku innych
                  banków centralnych.

Amerykańska stopa podstawowa została obniżona o pół punktu procentowego, do 1,5
                  proc. Dotyczy oprocentowania doraźnych kredytów, udzielanych sobie nawzajem
                  przez banki komercyjne w ramach obracania saldami ich rezerw w Fed. Stopę
                  oprocentowania pożyczek, udzielanych bankom komercyjnym przez Fed (czyli stopę
                  dyskontową), obniżono również o pół punktu procentowego, do 1,75 proc.

Swe stopy oprocentowania obniżyły równocześnie Europejski Bank Centralny (EBC),
                  Bank Kanady, Bank Anglii oraz banki centralne Szwecji i Szwajcarii. Bank
                  Japonii, którego stopa podstawowa wynosi tylko 0,5 proc., zadeklarował swe silne
                  poparcie dla tych przedsięwzięć.

Stopę podstawową EBC zmniejszono o pół punktu procentowego, do 3,75 proc. z mocą
                  obowiązującą od 15 października. O pół punktu obniżono również podstawowe stopy
                  procentowe Banku Anglii (do 4,5 proc.) Banku Kanady (do 2,5 proc.) i stopę
                  referencyjną szwedzkiego banku centralnego Sveriges Riksbank (do 4,25 proc.).
                  Szwajcarski Bank Narodowy zredukował swą stopę podstawową z 2,75 od 2,5 proc.
            • mateusz572 Re: straszenie PiS-u, slepota PO 07.10.08, 22:07
              Ależ kolego !
              To są konsekwencje kryzysu. To nie jest nic nowego.Rząd o tym mówi.
              Trzeba to jednak robić z umiarem bez zbędnego pokrzykiwania.
            • ronsko Re: straszenie PiS-u, slepota PO 07.10.08, 22:31
              che che "zeby bylo jasne, jestem wyborca PO", przed kim i po co się
              usprawiedliwiasz ? to ma postawić Cię w lepszym świetle ?
              a jakbym napisał że jestem sympatykiem LPR czy PiS to co ? od razu trzeba
              zakładać że jestem głupkiem i tak zwanym "mocherem" ?
              Równie dobrze można powiedzieć to o osobach które uwierzyły w reklamach
              wyborczych w "cuda". Ja jak żyje to żadnych cudów nie widziałem (już bardziej
              wyborców LPR mógłbym o to posądzić) i ich się nie spodziewam.

• bush_w_wodzie Re: straszenie PiS-u, slepota PO 07.10.08, 22:59
                ronsko napisał:

> che che "zeby bylo jasne, jestem wyborca PO", przed kim i po co się
                > usprawiedliwiasz ? to ma postawić Cię w lepszym świetle ?
                > a jakbym napisał że jestem sympatykiem LPR czy PiS to co ? od razu trzeba
                > zakładać że jestem głupkiem i tak zwanym "mocherem" ?
                > Równie dobrze można powiedzieć to o osobach które uwierzyły w reklamach
                > wyborczych w "cuda". Ja jak żyje to żadnych cudów nie widziałem (już bardziej
                > wyborców LPR mógłbym o to posądzić) i ich się nie spodziewam.
                >

dosyc to obcesowy i napastliwy poczatek - nie sadzisz?
                chcesz sie w ten sposob zareklamowac? o co ci wlasciwie chodzi?

na tym forum staramy sie pisac na temat i unikac tego rodzaju postow ad
                personam. masz moze cos do powiedzenia na temat?
                • ronsko Re: straszenie PiS-u, slepota PO 07.10.08, 23:20
                  nie chcę się reklamować ani nikogo obrażać, chcę ukazać problem jaki ukazał ten
                  post czyli "jedynie słusznej opcji" w tak zwanych kręgach.
                  Człowiek się musi usprawiedliwiać że "broń Boże" nie głosował na PiS czy coś
                  innego tylko popiera jedyną obecnie słuszną opcję, jak za PRL. Przyznanie
                  sympatii jakiejkolwiek innej opcji grozi od razu społecznym ostracyzmem.

Co do dyskusji to zgadzam się robisc w kwestii lekceważenia tematu kryzysu i
                  jego skutkach na przyszłe wpływy budżetowe.
                  Dziwi mnie też brak chęci współpracy (ponad podziałami) z PiS, tego mi brakuje w
                  Polsce. Mimo coraz gorszych danych, ostrzeżeń ze strony rynku u nas dalej
                  politycy "nie odzywają się do siebie".
                  • bush_w_wodzie Re: straszenie PiS-u, slepota PO 07.10.08, 23:33
                    ronsko napisał:

> nie chcę się reklamować ani nikogo obrażać, chcę ukazać problem jaki ukazał ten
                    > post czyli "jedynie słusznej opcji" w tak zwanych kręgach.

gdybys odrobine znal historie tego forum i sledzil poglady ludzi tu piszacych na
                    przestrzeni jakichs 5 lat - to z pewnie bys nieco inaczej zrozumial post robiego
                    i nie czynil mu takich niemadrych zarzutow.

imho w tej preambule chodzilo po prostu o podkreslenie obiektywnego charakteru
                    krytyki. no bo przyznajmy - zwolennik pisu krytykujacy rzad tuska jest sporo
                    mniej wiarygodny niz zwolennik rzadu tuska krytykujacy rzad tuska

> Człowiek się musi usprawiedliwiać że "broń Boże" nie głosował na PiS czy coś
                    > innego tylko popiera jedyną obecnie słuszną opcję, jak za PRL. Przyznanie
                    > sympatii jakiejkolwiek innej opcji grozi od razu społecznym ostracyzmem.

to naprawde nie ten adres

>
                    > Co do dyskusji to zgadzam się robisc w kwestii lekceważenia tematu kryzysu i
                    > jego skutkach na przyszłe wpływy budżetowe.
                    > Dziwi mnie też brak chęci współpracy (ponad podziałami) z PiS, tego mi brakuje
                    > w
                    > Polsce. Mimo coraz gorszych danych, ostrzeżeń ze strony rynku u nas dalej
                    > politycy "nie odzywają się do siebie".

zgadzam sie ze relacje rzad-prezydent sa destrukcyjne choc w mojej ocenie wiecej
                    winy ponosi tu prezydent ktory notorycznie usiluje wejsc w konstytucyjne
                    rzadu... a przy tym jest wyjatkowo nieprofesjonalny w swoich dzialaniach i
                    wypowiedziach.

czy rzad `lekcewazy' kryzys to dosyc trudno osadzic po objawach. przypuszczam ze
                    przeciwnie - ze w istocie faktyczne prace rzadu (a zwlaszcza minfinu) zostaly
                    podporzadkowane przygotowaniu jakiejs odpowiedzi na zagrozenia. no ale z jednej
                    strony uwazam ze zagrozenia sa zdecydowanie wieksze niz mozliwosci polskiego (i
                    nie tylko) rzadu a z drugiej ze dodatkowe pytlowanie o tym ze - tak naprawde
                    to nie mamy pojecia czy za miesiac jeszcze beda istnialy dolar euro i dzialajacy
                    system bankowy - nic dobrego by nie przyniosly
                    • robisc Re: straszenie PiS-u, slepota PO 07.10.08, 23:41
                      no dzieki Bush, w zasadzie nie musze juz osobiscie odpowiadac adwersarzowi, tak
                      dobrze mnie znasz smile

a propos pytlowania - zgdazam sie, ze nalezy byc ostroznym, bo ludzie juz sa
                      zdenerwowani; jednak oklamywanie w zywe oczy na niewiele sie zda - prawda
                      wyjdzie na jaw bolesnie i szbciej niz sie rzad spodziewa, a cena polityczna
                      bedzie wysoka; taki jest kontekst mojego posta, ktory napisal autentyczny,
                      zmartwiony zwolennik PO sad
                      • bush_w_wodzie Re: straszenie PiS-u, slepota PO 07.10.08, 23:52
                        robisc napisał:

> no dzieki Bush, w zasadzie nie musze juz osobiscie odpowiadac adwersarzowi, tak
                        > dobrze mnie znasz smile

he he. gdyby nasz gosc poczytal to forum w czasch `balcerszpanu' albo `ivrp' to
                        bylby pewnie szczerze zbuodwany wink

>
                        > a propos pytlowania - zgdazam sie, ze nalezy byc ostroznym, bo ludzie juz sa
                        > zdenerwowani; jednak oklamywanie w zywe oczy na niewiele sie zda - prawda
                        > wyjdzie na jaw bolesnie i szbciej niz sie rzad spodziewa, a cena polityczna
                        > bedzie wysoka; taki jest kontekst mojego posta, ktory napisal autentyczny,
                        > zmartwiony zwolennik PO sad
                        >

zeby te cene polityczna zaplacic to najpierw trzeba przetrwac. no - zobaczymy -
                        moze faktycznie ten z dym silnika to jeszcze nie jest krytyczna awaria i -
                        poobijani bo poobijani - jakos dolecimy?

mama wrazenie ze gdyby tusk powiedzial inaczej - to kurs zlotego by to mocno
                        odczul i wywolaloby to bardzo niedobre krotkoterminowe skutki. byuc moze nawet
                        kilka dni roznicy umozliwi lepsze zamortyzwoanie problemow. ostania rzecz jaka
                        jest potrzebna to panika
                        • robisc Re: straszenie PiS-u, slepota PO 08.10.08, 18:03
                          przemyslalem, to co napisales i musze sie z Toba zgodzic: sytuacja jest duzo
                          powazniejsza, niz sie na pierwszy rzut oka wydaje; Tusk pamietajac jaki wplyw
                          wywarly jego slowa z Krynicy o wejsciu do strefy euro w 2011 r., za wszeleka
                          cene stara sie uniknac paniki;
                          nie wiem tylko czy wybral najskuteczniejsza metode wciskania ludziom kitu w zywe
                          oczy; zreszta powolny run na banki juz sie zaczal - PKO BP sciaga z innych
                          bankow 250 mln PLN depozytow dziennie; ktos je traci i ma problemy...
                    • szczurek.polny Re: straszenie PiS-u, slepota PO 08.10.08, 10:26
                      > zwolennik pisu krytykujacy rzad tuska jest sporo mniej wiarygodny niz
                      > zwolennik rzadu tuska krytykujacy rzad tuska

> zgadzam sie ze relacje rzad-prezydent sa destrukcyjne choc w mojej ocenie
                      > wiecej winy ponosi tu prezydent ktory notorycznie

He, he, he! A czy zwolennik PO krytykujący prezydenta też jest jakby odrobinę
                      "sporo mniej wiarygodny"? A jednak "jedynie słuszna partia" rulez!

Ja tam jako zagorzały pisior i moher życzę Platformie jak najgorzej, czyli jak
                      najdłuższego, kurczowego i żałosnego utrzymania się przy władzy - tylko taki
                      scenariusz gwarantuje definitywne "zatopienie" Platformy.
                      • bush_w_wodzie Re: straszenie PiS-u, slepota PO 08.10.08, 12:55
                        szczurek.polny napisał:

> > zwolennik pisu krytykujacy rzad tuska jest sporo mniej wiarygodny niz
                        > > zwolennik rzadu tuska krytykujacy rzad tuska
                        >
                        > > zgadzam sie ze relacje rzad-prezydent sa destrukcyjne choc w mojej ocenie
                        >
                        > > wiecej winy ponosi tu prezydent ktory notorycznie
                        >
                        > He, he, he! A czy zwolennik PO krytykujący prezydenta też jest jakby odrobinę
                        > "sporo mniej wiarygodny"?

jak najbardziej. gdybys np ty zdolal merytorycznie skrytykowac prezydenta to
                        byloby cos

>A jednak "jedynie słuszna partia" rulez!

???

>
                        > Ja tam jako zagorzały pisior i moher życzę Platformie
                        > jak najgorzej, czyli jak najdłuższego, kurczowego i
                        > żałosnego utrzymania się przy władzy - tylko taki
                        > scenariusz gwarantuje definitywne "zatopienie" Platformy.

zaiste jestes perfidny i okrutny. choc swoja droga juz czwarty rok idzie jak
                        ojciec dyrektor zatapia platforme (ostatnio wg nakreslonego przez ciebie planu).
                        hmmm. moze zeby plan sie powiodl do konca potrzebny jest jeszcze prezdyent i
                        wiekszosc konstytucyjna dla po?

a swoja droga po czy nie po - wazne zeby rzady byly dobre po prostu. po ma sporo
                        zalet i sporo wad. niestety jednak wciaz najwieksza sila po jest jakosc opcji
                        alternatywnych
      • klip-klap rzad lubi sie chwalic 08.10.08, 10:48
        mateusz572 napisał:

> Jest jednak pewna zasada.Nie trąbi się dookoła wszem i wobec,że jest źle.Rolą
        > rządu ,a także posłów z opozycji jest nie wywoływać paniki.Skąd wiesz,że rząd
        > nic nie robi? Takie sprawy załatwia się w bez zbędnej egzaltacji i szumu.

Ze rzad prawie nic nie robi, to mozna wysnuc z prawie roku rzadzenia. Do tego
        akurat ten premier PR traktuje smiertelnie powaznie i nie omieszkal by sie
        pochwalic.
        O, wlasnie dzis czytalem o 100% gwarancjach rzadowych dla oszczednosci
        bankowych. Gdzies mi zniknal ten news, pewnie premier dokonal kreatywnej
        wykladni co do gwarancji dla wkladow do 50tys eurosow. A poniewaz rzad ma tylko
        pieniadze podatnikow, to pewnie sami sobie to zagwarantujemy, hehe.
        • polarbeer Re: rzad lubi sie chwalic 08.10.08, 14:40
          >>>>A poniewaz rzad ma tylko pieniadze podatnikow,(..)<<<<

Nie wiedzilem ze w Polska ma zbalansowany budzet... <g> Prawie wszedzie indziej
          "podatki" maja taka sama funkcje jak "produkty" w multi-level marketing (albo w
          publicznych firmach)
          • klip-klap Re: rzad lubi sie chwalic 08.10.08, 16:28
            Pieniadze podatnikow plus pozyczki panstwowe, ktore splaca podatnicy.
            Ostatecznie wiec i tak koszt poniosa ci ostatni.
            Moze jako podatnicy moze jako klienci bankow.
    • bush_w_wodzie fachowcy i reszta 07.10.08, 22:56
      robi

sam pisales gdzie indziej o firmach ktore sie zabezpieczaly przed aprecjacja
      zlotowki i teraz sie modla zeby zloty nie spadl jeszcze bardziej. to sobie
      wyobraz jaki wplyw na los zlotowki mialaby do bolu szczera wypowiedz premiera
      ktora moglaby spowodowac prawdziwy run na waluty wsrod drobnych ciulaczy

fachowcy i tak wiedz ajak jest - ale fachowcy zachowuja sie odpowiedzialnie.
      masy zwyklych ludzi zaniepokojonych o swoje oszczednosci moglyby uznac - ze
      skoro premier mowi ze jest zle - to jest tragicznie - wpasc w niepotrzebna panike

a skoro premier mowi ze jest git choc gielda i zloty leci - to wszyscy odczytuja
      to jako: jest ciezko ale moze wyjdziemy z tego

wiec tusk po prostu zachowal sie odpowiedzialnie. a sarko mowiac ze jest zle -
      powiedzial wlasciwie ze jest tragicznie. bo pewnie w starej unii tak wlasnie
      jest. u nas w polsce zreszta tez bedzie bardzo ciezko jak sie kryzys rozleje z
      cala moca na strefe realna. ale trzeba dac ludziom i firmom troche czasu na
      dostosowanie
      • robisc Re: fachowcy i reszta 07.10.08, 23:32
        bush_w_wodzie napisał:

> wiec tusk po prostu zachowal sie odpowiedzialnie.

moja sygnaturka nigdy sie nie starzeje smile
        • bush_w_wodzie Re: fachowcy i reszta 07.10.08, 23:35
          robisc napisał:

> bush_w_wodzie napisał:
          >
          >
          > > wiec tusk po prostu zachowal sie odpowiedzialnie.
          >
          > moja sygnaturka nigdy sie nie starzeje smile

to jest perfekcyjna sygnaturka.
          z tym ze w obecnej sytuacji ja bym to jednak uznal za white lies
          • polarbeer Kurt Vonnegut 08.10.08, 00:12
            i Bokonon mieliby tutaj cos do powiedzenia rozwniez:

"All of the true things I am about to tell you are shameless lies."
    • robisc tako rzecze prawdziwy socjalista 09.10.08, 21:18
      teraz przynajmniej Kaczor juz nie kryje swoich pogladow pod latka
      "konserwatysty"; zawsze uwazalem PiS za partie socjalistycza, ale dotychczas
      starali sie zachowywac pozory; dzis nasz socjalistyczny wodz stwierdzil, ze
      nadszedl czas na ujawnienie swoich prawdziwych pogladow

L.Kaczyński: kryzys pokazuje potrzebę wzmacniania państwa
      PAP

Prezydent Lech Kaczyński uważa, że istotą przezwyciężenia obecnego kryzysu
      gospodarczego jest odejście od przekonania, że prywatna firma jest lepsza od
      państwowej.

"Żeby temu (kryzysowi) zapobiec, albo choćby częściowo zapobiec, wymaga złamania
      pewnych sposobów myślenia, jakże modnych w ciągu ostatnich dziesięcioleci, w
      ramach którego państwo jest złem, natomiast prywatna firma (...), korporacja
      jest dobrem" - mówił prezydent w radiowych "Sygnałach Dnia". "Jeżeli złamiemy
      ten kanon, a ja z tysiąca powodów jestem za tym, żeby ten kanon złamać, choćby w
      imię demokracji, to myślę, że jest szansa na uratowanie wielu" - dodał.

Według niego, podejmowane w świecie decyzje ratunkowe pokazują ludziom, jak
      nieracjonalnie postępowali ludzie, którzy za kryzys odpowiadają. A uświadomienie
      tego obywatelom służy wzmacnianiu państw.

"A ja jestem zwolennikiem wzmocnienia dzisiejszych państw - tłumaczył
      L.Kaczyński. - Bo to jest jedyna organizacja, przy wszystkich swoich strasznych
      wadach, która się poddaje kontroli demokratycznej, w ramach której ktoś, kto ma
      miliard dolarów i ktoś, kto ma jednego dolara (...), albo ktoś, kto ma miliard
      złotych i ktoś, kto ma jedną złotówkę (...), ma ten sam jeden głos. I to
      powoduje, że państwo, które nie jest organizacją idealną (...), jest instytucją
      i tak doskonalszą od tych, które się żadnej kontroli demokratycznej nie poddają,
      a czasami potrafią doprowadzić świat na skraj olbrzymiego kryzysu" - dodał
      prezydent.(
      • bush_w_wodzie narodowy zreszta 09.10.08, 21:26

no ale on tylko mowi. a stuprocentowy `kapitalista' paulson (i jego europejscy
        odpowiednicy) robia...
        • robisc Re: narodowy zreszta 09.10.08, 21:40
          bush_w_wodzie napisał:

>
          > no ale on tylko mowi. a stuprocentowy `kapitalista' paulson (i jego europejscy
          odpowiednicy) robia...

no jest pewna roznica- oni nacjonalizuja z przymusu (narozrabiali i nie maja
          innego wyjscia, bo tylko paastwo ma dostep do drukarni produkujacych dolary);
          Kaczor natomiast wprowadzilby kolchozy z czystego przekoania, ze robi ludziom
          dobrze
          • bush_w_wodzie Re: narodowy zreszta 09.10.08, 22:07
            robisc napisał:

> bush_w_wodzie napisał:
            >
            > >
            > > no ale on tylko mowi. a stuprocentowy `kapitalista' paulson (i jego europ
            > ejscy
            > odpowiednicy) robia...
            >
            > no jest pewna roznica- oni nacjonalizuja z przymusu (narozrabiali i nie maja
            > innego wyjscia, bo tylko paastwo ma dostep do drukarni produkujacych dolary);
            > Kaczor natomiast wprowadzilby kolchozy z czystego przekoania, ze robi ludziom
            > dobrze

zgadzam sie. u kaczynskich niechec do prywatnego bierze sie najpewniej z dwu
            powiazanych powodow: zazdrosci ze ktos inny sie bogaci i z faktu ze prywatne
            jest trudniej kontrolowac i sobie podporzadkowac. jednym slowem to najpewniej
            motywacje zalatujace mocno komunizmem
            • ronsko Re: narodowy zreszta 09.10.08, 22:23
              może zaraz polecą na mnie gromy ale to za rządów PiS wprowadzono redukcję
              składki ZUS (dla pracownika i pracodawcy) oraz wprowadzono reformę progów
              podatkowych (PIT). Czego kopią jest obecna ustawa budżetowa PO.
              Dziwne to jest że najbardziej (wg niektórych) populistyczny i socjalistyczny
              rząd wprowadza takie reformy.
              • robisc Re: narodowy zreszta 09.10.08, 22:31
                bo nie wszyscy w PiS-ie sa idiotami, a w zasadzie wiekszosc jest OK; jeden z
                moich kolegow jest poslem PiS i jest to wyjatkowo inteligemntny gosc, o
                pogladach na gospodarke srajnie roznych od Kaczora; partia ma przyszlosc -
                problemem sa jej przywodcy; Bushowi slusznie cos sie kojarzy z narodowym socjalizmem
                • ronsko Re: narodowy zreszta 09.10.08, 22:51
                  o to właśnie mi chodzi jak była Zyta to był jasny plan co kiedy i ile ma być
                  wprowadzone w podatkach i to mi się podobało.
                  Oczywiście jak PiS stracił władzę to od razu do głosu doszło grono populistyczne.
                • szczurek.polny Re: narodowy zreszta 09.10.08, 23:10
                  > pogladach na gospodarke srajnie roznych od Kaczora
                  Skrajnie! Skrajnie! Trzymaj poziom, nie palikoć na Forum wink
              • bush_w_wodzie Re: narodowy zreszta 09.10.08, 22:49
                ronsko napisał:

> może zaraz polecą na mnie gromy ale to za rządów PiS wprowadzono redukcję
                > składki ZUS (dla pracownika i pracodawcy) oraz wprowadzono reformę progów
                > podatkowych (PIT).

gilowska

> Czego kopią jest obecna ustawa budżetowa PO.
                > Dziwne to jest że najbardziej (wg niektórych) populistyczny i socjalistyczny
                > rząd wprowadza takie reformy.

masz o tyle racje ze kaczynscy sa dosyc `elastyczni'. na spotkaniu za
                zwiazkowcami poleca marksem i spolka. a jak trzeba odebrac elektorat po - to
                obetna zus i podatki. pragmatyka. w sumoe wazniejsza jest dla nich wladza (ich
                osobista wladza) niz ideologia. ale - jednak serce maja `po lewej stronie'. to
                przebija z ich wypowiedzi - widac ze w gruncie rzeczy uwazaja przedsiebiorcow za
                zlodziei. pragmatyzm im chyba podpowiada ze to zlo konieczne trzeba jednak
                tolerowac (choc dogryzac mozna)
                • szczurek.polny Jaki fajny wątek! 09.10.08, 23:14
                  Jaki fajny wątek!
                  W sumie powinien mieć tytuł "Porzucajmy sobie gównem w Kaczora".
                  Uderzająco wysoki poziom merytorycznej dyskusji.

Ah, jakże jesteśmy wspaniali i jaki ten Kaczor wstrętny.
                  O fuj, jaki ten Kaczor wstrętny, a my jacy wspaniali!

Jednak "jedynie słuszna partia" rulez!
                  • bush_w_wodzie przepraszam jesli urazilem 09.10.08, 23:23
                    czyjes uczucia. mam bardzo zle zdanie o kaczynskim a oni mnie w tym zdaniu
                    niemal co tydzien utwierdzaja. szkoda mi czasu na uzasadnianie rzeczy ktore
                    uznaje za oczywiste. masz pozytywne zdanie o kaczorach to sprobuj ja sprecyzowac
                    i uzasadnic. a jak ci sie dyskutanci i watek nie podobaja to juz twoj problem

a co do poziomu... to ja rozumiem ze czasy sa ciezkie wiec po prostu zmilcze
                    • ronsko Re: przepraszam jesli urazilem 09.10.08, 23:34
                      ja np nie twierdze że Kaczyńscy jest alfą i omegą we wszystkim i też gada
                      czasami głupoty ale tylko w stosunku do nich jest tak ogromna medialna nagonka
                      że to nieuki, "mochery" itp.
                      Tu mamy naszego światłego profesora ekonomii, jaśnie szanowanego ministra
                      finansów, który nie spodziewał się kryzysu.

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,69866,5791048,Rostowski__Nie_spodziewalem_sie_kryzysu_finansowego.html
                      może zastąpiłby go przycinek.usa smile
                      • weev Re: przepraszam jesli urazilem 09.10.08, 23:41
                        MF nie spodziewal sie kryzysu bo byl zajety "inwestycjami" w
                        nieruchomosci. (dla nieswiadomych: Pan Rostowski ma pare mieszkan w
                        Londynie, kupionych niedawno na kredyt, ktore wynajmuje)
                      • bush_w_wodzie Re: przepraszam jesli urazilem 09.10.08, 23:50
                        ronsko napisał:

> ja np nie twierdze że Kaczyńscy jest alfą i omegą we wszystkim
                        > i też gada czasami głupoty ale tylko w stosunku do nich jest
                        > tak ogromna medialna nagonka że to nieuki, "mochery" itp.

coz moge powiedziec? widze te nagonke ale dobrze rozumiem jej przyczyny sad

> Tu mamy naszego światłego profesora ekonomii, jaśnie
                        > szanowanego ministra finansów, który nie spodziewał się
                        > kryzysu.
                        >
                        >

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,69866,5791048,Rostowski__Nie_spodziewalem_sie_kryzysu_finansowego.html
                        no - szczery do bolu. pytanie kto sie spodziewal kryzysu _teraz_

> może zastąpiłby go przycinek.usa smile

z przycinkiem znamy sie z forumow juz ze 6 lat. przez ten czas wielokrotnie
                        przepowiadal taki i inne kryzysy. do grona prominentnych prorokow apokalipsy
                        zaliczylbym jeszcze - z piszacych tu obecnie - polarbeera i niegdys - lbs-a (to
                        skrot). choc nie wiem czy lbs uwaza ze sie mu sprawdza czy nie. no i slawnego
                        niegdys `komentatora'. mnie nastroje katastroficzne opanowaly piec lat temu - i
                        nie bylem zbyt oryginalny obawiajac sie wtedy wielkiej depresji. wtedy udalo sie
                        im zadrukowac problem tymi pozyczkami na domy ktore wpychali kazdemu i dlugiem
                        rzadowym na wojne. no a teraz sie chyba nie uda

wnioski: nie jest wielka sztuke dostrzec uwarunkowania mozliwego kryzysu. sztuka
                        jest wyczuc moment w ktorym nastapi i jeszcze zadzialac tak zeby zoptymalizowac
                        odpowiedz
                        • salagan "no szczery do bólu..." 10.10.08, 00:16
                          Jeśli Pan Minister nie spodziewał się kryzysu światowych finansów, to również
                          nie ujął tego zjawiska w planie budżetowym. Czyli opiera ten plan na
                          nieaktualnych danych... Chcąc więc "zaczarować" rzeczywistość polskiej
                          gospodarki i finansów - opacznie lub nie swoim "nieprzewidywaniem" jeszcze
                          wzmocni kryzys w Polsce. Chyba od takich ludzi wymaga się wyobraźni? Bo jak Panu
                          Ministrowi uda się performace, to będzie kompletna zapaść.

• lastboyscout PEARL HARBOR 10.10.08, 00:23
                          >lbs uwaza ze sie mu sprawdza czy nie

Bardziej juz nie moze: BUM !!!
                          (dokladnie wedlug mechanizmu jaki opisywalem)

Ale tak jak juz wspominalem: TERAZ bedzie NAJCIEKAWSZE kiedy
                          zrozumiecie czym sie rozni wiedza Przycinka od jego madrosci:
                          Buffet nazwal to ... PEARL HARBOR ... he, he, he smile
                          • przycinek.usa Re: PEARL HARBOR 10.10.08, 00:25
                            Bylbym wdzieczny za jakies wyjasnienie.
                            Dotychczas dosyc obcesowo odnosiles sie do moich wypowiedzi.
                            Jestem zdziwiony, ze czytasz nasze forum.
                            Co masz na mysli mowiac, ze "Buffet nazwal to ... PEARL HARBOR"?

• lastboyscout Re: PEARL HARBOR 10.10.08, 00:34
                              > Jestem zdziwiony, ze czytasz nasze forum.<

Czytuje.
                              Wiele razy powtarzalem, ze twoje forum to kopalnia wiedzy i
                              interesujace indywidualnosci przed czym chyle moje skromne czolo.
                              Nie bede sie powtarzal wyjasniajac czego tu nie cierpie ...

> Co masz na mysli mowiac, ze "Buffet nazwal to ... PEARL HARBOR"?<

Niedawno napisalem, ze tym razem nie zdradze swojej prognozy ani
                              argumentacji poniewaz stracilbym wiele z dobrej zabawy, ktora mi sie
                              OD WAS w pelni nalezy! smile smile smile

Cytat ze Shreka: ..."Jeszcze powrocimy do TEGO tematu"... wink
                              • robisc Re: PEARL HARBOR 10.10.08, 00:39
                                lastboyscout napisał(a):

> Cytat ze Shreka: ..."Jeszcze powrocimy do TEGO tematu"... wink

he, he...widzisz Przecinek - Shreck jest guru...

swoja droga lbs dlugo czekal na swoje "bum"; co prawda na razie doczekal sie u
                                siebie w domu, ale fakt ze blizej do bum i w Polsce
                            • bush_w_wodzie Re: PEARL HARBOR 10.10.08, 00:37
                              przycinek.usa napisał:

> Bylbym wdzieczny za jakies wyjasnienie.
                              > Dotychczas dosyc obcesowo odnosiles sie do moich wypowiedzi.
                              > Jestem zdziwiony, ze czytasz nasze forum.
                              > Co masz na mysli mowiac, ze "Buffet nazwal to ... PEARL HARBOR"?
                              >

he he he. prosciej chyba tego powiedziec nie sposob

kto wstrzymal kredyt dla usa?
                              • przycinek.usa Re: PEARL HARBOR 10.10.08, 01:08
                                "kto wstrzymal kredyt dla usa?"

RYNEK.
                                Rynek wstal i powiedzial ze nie bedzie wiecej dawac kredytow za nic.
                                I stala sie noc, w ktorej padl blady strach na wladze, bo ludzie zaczeli kupowac
                                bron i zloto.
                                • bush_w_wodzie Re: PEARL HARBOR 10.10.08, 01:13
                                  przycinek.usa napisał:

> "kto wstrzymal kredyt dla usa?"
                                  >
                                  >
                                  > RYNEK.

> Rynek wstal i powiedzial ze nie bedzie wiecej dawac kredytow
                                  > za nic. I stala sie noc, w ktorej padl blady strach na wladze,
                                  > bo ludzie zaczeli kupowac bron i zloto.

to bardzo rozsadne wyjasnienie ze rynek.

choc akurat pearl harbor nie zdazyl sie za sprawa sil rynku
                          • bush_w_wodzie Re: PEARL HARBOR 10.10.08, 01:08
                            lastboyscout napisał(a):

> >lbs uwaza ze sie mu sprawdza czy nie
                            >
                            > Bardziej juz nie moze: BUM !!!
                            > (dokladnie wedlug mechanizmu jaki opisywalem)
                            >

kurcze. ale czy musiales az rozlozyc us economy zeby wyszlo na twoje w polsce?

>
                            > Ale tak jak juz wspominalem: TERAZ bedzie NAJCIEKAWSZE kiedy
                            > zrozumiecie czym sie rozni wiedza Przycinka od jego madrosci:
                            > Buffet nazwal to ... PEARL HARBOR ... he, he, he smile
                            >

mnie to wcale nie dziwi. jesli sie kumuluja przez 20 lat ogromne napiecia
                            gospodarcze na skali globu - spowodowane kolizja podstawowego paradygmatu
                            ekonomicznego usa - ze dlugi usa sa problemem dluznikow oraz prymatem konsumpcji
                            nad wytworczosca - oraz azjatycka mentalnoscia - ambitna zadna awansu ale
                            cierpliwa i szanujaca autorytet - to jest ogromne ryzyko ze to peknie. odsylam
                            do bogatego pismiennictwa komentatora z lat 2001-2004

niewatpliwie jesli faktycznie peknie to beda potezne wstrzasy. ty chyba wierzysz
                            ze ameykanskie elity na tym panuja. ja w to bardzo mocno watpie. to jest dlugi
                            krok w nieprzewidywane
                            • lastboyscout Re: PEARL HARBOR 10.10.08, 01:21
                              >>>kurcze. ale czy musiales az rozlozyc us economy zeby wyszlo na
                              twoje w polsce? <<

Po raz kolejny potwierdzasz, ze kiedy puszczaja ci nerwy stajesz sie
                              zlosliwy, Bush, to niezdrowe ...

W tym temacie w pelni i od zawsze zgadzam sie z Przycinkiem:
                              Polska tworzyla wlasna bajke (z obcym scenariuszem), ktora wlasnie
                              sie konczy ... BUM !!!
                              Oczywiscie, ze w polskiej wersji tej bajki bedzie JAK ZAWSZE:
                              TO ONI !

>jesli sie kumuluja przez 20 lat ogromne napiecia
                              > gospodarcze na skali globu - spowodowane kolizja podstawowego
                              >paradygmatu ekonomicznego usa - ze dlugi usa sa problemem dluznikow
                              >oraz prymatem konsumpcji

Wydawalo mi sie, ze nawet liberal jest w stanie zrozumiec , ze
                              pieniadz to TOWAR jak kazdy inny ....

>to jest dlugi krok w nieprzewidywane

Pelna zgoda.
                              Mam swoje zdanie ale odwrotnie niz niektorzy tutaj nie uwazam ludzi
                              NAPRAWDE bogatych za idiotow. Tak samo jak nie uwazam, ze sa
                              nieomylni (szczegolnie z chciwosci)

Pozdrawiam.
                              • bush_w_wodzie Re: PEARL HARBOR 10.10.08, 01:36
                                lastboyscout napisał(a):

> >>>kurcze. ale czy musiales az rozlozyc us economy zeby wyszlo na
                                > twoje w polsce? <<
                                >
                                > Po raz kolejny potwierdzasz, ze kiedy puszczaja ci nerwy stajesz
                                > sie zlosliwy, Bush, to niezdrowe ...
                                >

come on lbs. nie chce wchodzic w bezproduktywne wspominki wiec napisalem ci w
                                miare delikatnie i zartobliwie o moim odbiorze twoich prognoz. a ty mi tak
                                odplacasz? no - twoja sprawa. a jesli cie to ucieszy - to tak - nie jestem
                                zadowolony ze swiatowy system finansowy peka na naszych oczach

> W tym temacie w pelni i od zawsze zgadzam sie z Przycinkiem:
                                > Polska tworzyla wlasna bajke (z obcym scenariuszem), ktora wlasnie
                                > sie konczy ... BUM !!!

zobaczymy. o ile widze to bum jest dosyc globalne. zobaczymy co i gdzie po tym
                                bum zostanie

>
                                > >jesli sie kumuluja przez 20 lat ogromne napiecia
                                > > gospodarcze na skali globu - spowodowane kolizja podstawowego
                                > >paradygmatu ekonomicznego usa - ze dlugi usa sa problemem
                                > > dluznikow oraz prymatem konsumpcji
                                >
                                > Wydawalo mi sie, ze nawet liberal jest w stanie zrozumiec , ze
                                > pieniadz to TOWAR jak kazdy inny ....
                                >

pisze ci o zderzeniu dwu roznych modeli/mentalnosc i konsekwencjach tego
                                zdarzenie wiec twoj komentarz to jest kula w plot. moje poglady nie maja tu nic
                                do rzeczy. w tej chwili licza sie skutki

>
                                > >to jest dlugi krok w nieprzewidywane
                                >
                                > Pelna zgoda.
                                > Mam swoje zdanie ale odwrotnie niz niektorzy tutaj nie uwazam ludzi
                                > NAPRAWDE bogatych za idiotow. Tak samo jak nie uwazam, ze sa
                                > nieomylni (szczegolnie z chciwosci)

no to pieknie i filozoficznie napisane. nic tylko sie zgodzic smile

takze pozdrawiam
                              • polarbeer Re: PEARL HARBOR 11.10.08, 13:43
                                >>>> Wydawalo mi sie, ze nawet liberal jest w stanie zrozumiec , ze
                                pieniadz to TOWAR jak kazdy inny .... <<<

Czyli wiekszosc ludzi nie rozumie nic co sie dzieje, skoro liberalow mozna
                                policzyc na palcach...
                    • szczurek.polny Wczoraj miałem napisać 10.10.08, 23:35
                      Wczoraj miałem napisać mniej więcej taką odpowiedź:
                      "Eeee, nie ma za co tak zaraz przepraszać. Ja tam takich tekstów do siebie nie
                      biorę, nic tam o mnie osobiście nie było, a więc o co miałbym się obrażać? Nie
                      takie rzeczy się o PiS-ie i Kaczyńskich w internecie wypisywało. My, moherowe
                      berety, mamy grubą skórę, przez lata przywykliśmy do specyficznej formy <kultury
                      dyskusji> uprawianej przez naszych oponentów.

Nawet niezły ubaw miałem, obserwując jak dwóch zdawałoby się inteligentnych
                      wyborców Platformy, na wzajem się napędzając, z całkiem niewinnej wypowiedzi
                      Kaczyńskiego o roli państwa zdołali wywnioskować, że prezydent ma zamiar budować
                      obozy koncentracyjne i zamykać w nich wszystkich posiadających cokolwiek na
                      własność. Może niepotrzebnie się wtrącałem, może w następnym wpisie
                      dowiedziałbym się, że już deski na ogrodzenie nosi? (A z każdym kolejnym postem
                      napięcie rosło! Przepraszam jeśli Wam zepsułem wieczór i nie osiągnęliście
                      maksymalnej satysfakcji z tej dyskusji.)

Jeśli jednak Kaczyński został niewątpliwym faszystą za swoją wypowiedź, to jak
                      ocenić takiego Sarkozy'ego, który za pieniądze francuskich podatników ratuje
                      belgijskie banki? Zachowując jakieś proporcje to Sarkozy powinien odpowiadać co
                      najmniej za ludobójstwo! Trzeba by natychmiast urządzić kolejną Norymbergę dla
                      Sarkozy'ego, Merkel, Browna - wszak nie dość, że to narodowi socjaliści, to
                      jeszcze praktykujący.

Wnioskuję tedy, że to Kaczyński jest największym zwolennikiem wprowadzenia
                      Traktatu Lizbońskiego, dzięki któremu Polska stałaby się częścią wielkiego
                      europejskiego socjalistycznego projektu. I tylko zdecydowanemu odporowi
                      liberalnego premiera Tuska zawdzięczamy, że Traktat nie został jeszcze
                      ratyfikowany przez Polskę i mamy cień szansy, aby się wywinąć. A najbardziej
                      Platforma jest przeciw Karcie Praw Podstawowych.

Podobnie pewnie jest z Euro - jak się domyślam Kaczyński musi być zwolennikiem
                      jak najszybszego wprowadzenia tej waluty w Polsce, choćby nawet już w 2011.
                      Przecież ułatwiłoby to wymianę towarową z bratnimi krajami socjalistycznymi
                      Zachodniej Europy. Tu też pewnie jedynie liberalny premier Tusk myśli o
                      opóźnieniu tego procesu, zachowaniu odrębności walutowej i konkurencyjności
                      naszej coraz bardziej liberalnej gospodarki.

Czy może coś pokręciłem? Może tak nie jest?"
                      ...ale poszedłem spać. Niesioły szczekają, karawana jedzie dalej, a Platforma
                      tonie. Ten kryzys zatopi Platformę, pójdzie na śmietnik tak jak jej poprzednie
                      wcielenia: Unia Demokratyczna i Unia Wolności. Pytanie tylko, czy to zombie
                      będzie miało siłę się jeszcze raz odrodzić.

A Tusk? Kto to jest k..wa Tusk? To taki człowiek od zleconej roboty.
                      I właśnie z tego powodu, mimo wszystkich wad Kaczyńskich, wolę PiS od Platformy.
                      Bo zanim będę mógł wybierać między wolnorynkowcami a socjalistami, najpierw
                      muszę sobie odpowiedzieć kto tu jest polskim politykiem (i stara się
                      reprezentować interes Polski, choćby to robił nieudolnie), a kto po prostu wziął
                      zlecenie.
                      • bush_w_wodzie Re: Wczoraj miałem napisać 10.10.08, 23:50
                        szczurek.polny napisał:

> Czy może coś pokręciłem? Może tak nie jest?"

moze tak moze nie. niestety nadal nie wiem o co ci dokladnie chodzi.
                        w kazdym razie zgadzam sie z tez ktora wylowilem z twojej wypowiedzi - ze
                        kaczynscy nie sa hitlerowcami.

> ...ale poszedłem spać. Niesioły szczekają, karawana jedzie dalej, a Platforma
                        > tonie. Ten kryzys zatopi Platformę, pójdzie na śmietnik tak jak jej poprzednie
                        > wcielenia: Unia Demokratyczna i Unia Wolności. Pytanie tylko, czy to zombie
                        > będzie miało siłę się jeszcze raz odrodzić.
                        >

to niech sobie tonie w pokoju jesli to warunek twoich spokojnych snow

> A Tusk? Kto to jest k..wa Tusk? To taki człowiek od zleconej roboty.
                        > I właśnie z tego powodu, mimo wszystkich wad Kaczyńskich, wolę PiS od Platformy
                        > .
                        > Bo zanim będę mógł wybierać między wolnorynkowcami a socjalistami, najpierw
                        > muszę sobie odpowiedzieć kto tu jest polskim politykiem (i stara się
                        > reprezentować interes Polski, choćby to robił nieudolnie), a kto po prostu wziął
                        > zlecenie.

ohohoho. a tu mamy klasyczna insynuacje typowa dla ludzi przypartych do muru.
                        odczytuje ja jako: `racjonalnie rzecz biorac kaczyncy sa zupelnie denni i nic
                        dobrego dla polski nie zrobia - ale tusk - choc moze i tak na rozum jest lepszy
                        - to i tak go szczerze i z serca - nienawidze. wiec cale szczescie ze swiatowa
                        gospodarka sie wali bo i polskiej nie ujdzie na sucho i przynajamniej ten wredny
                        tusk dostanie za swoje'.

pewnie cie znowu zle zrozumialem. ale wiesz - nie przejmuj sie tym. bo moze ja
                        tez po prostu wzialem zlecenie?
          • tartaczek Re: narodowy zreszta 09.10.08, 23:02
            >robisc.Panstwo zza oceanu nie ma dostepu do drukarni zielonych.Druk zielonych
            jest w prywatnych rekach.I oni nie narozrabiali.Oni to zaplanowali do spolki z
            innymi (przynajmniej tak wynika z dostepnych zrodel internetowych).A teraz
            "ratuja".O tym pisze wiekszosc forow , w tym zagranicznych ,gdziekolwiek bys nie
            wszedl.Dlaczego rozprzestrzeniasz nieprawdziwe fakty?Ja nie jestem zwolennikiem
            zadnej partii,bo wszyscy sa siebie warci.Kolchoz to nam wprowadzila Unia ,a nie
            Kaczynscy.Oni maja inne grzechy na sumieniu.Ale akurat tu sie z nimi
            zgadzam.Rola panstwa powinna byc wzmocniona,ale nie panstwa manipulowanego z
            zewnatrz.Bo marionetkowy rzad to zaden rzad.
            • tartaczek Re: narodowy zreszta 09.10.08, 23:11
              Czy ktos moze powiedzec cos o dokonaniach rzadow PO?Poza lepszym PR niz
              PIS?Nadmieniam,ze nie jestem zwolennikiem zadnej z tych partii i uwazam,ze
              jednym i drugim chodzi wylacznie o wladze i wplywy.Interesuje mnie kwestia
              ,ktory z tych rzadow dzialal w interesie Polski?
      • dzwonniczy Re: tako rzecze prawdziwy socjalista 09.10.08, 23:10
        tam chyba jest mowa o odejściu od przekonania że korporacje są ważniejsze niż państwa, a nie że "prywatna firma jest lepsza od
        > państwowej". Jak dla mnie, to nie jest to samo.

www.polskieradio.pl/jedynka/sygnalydnia/?id=16259
    • robisc bez satysfakcji: a nie mowilem? 11.10.08, 12:59
      finanse.wp.pl/kat,103194,wid,10452765,raportwiadomosc.html?ticaid=16c3c
    • przycinek.usa do gory n/t 09.11.08, 18:51
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka