bush_w_wodzie 09.10.08, 23:04 obawiam sie ze zaczyna sie ostra jazda. jutro nie bedzie dobrego dnia finance.yahoo.com/currency/convert?from=USD&to=PLN&amt=1&t=1d finance.yahoo.com/currency/convert?from=EUR&to=PLN&amt=1&t=5d Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
weev Re: zlotowka w dol o 5% 09.10.08, 23:33 Swoja droga, NBP zaczal manipulowac kursem zlotowki w pewien specyficzny sposob nbp.pl/kursy/kursya.html dolar amerykański 1 USD 2,4835 Podczas gdy stooq.pl/q/?s=usdpln 2.5823 zł Coz, PLN - i wiekszosc walut tej czesci Europy - moze czekac niezly zjazd. Wydaje mi sie, ze to co sie dzieje z USD ma znaczenie drugorzedne. Nikt zdrowy na umysle nie otworzy tutaj pozycji. No chyba ze NBP zacznie agresywnie zwiekszac stopy Odpowiedz Link
przycinek.usa A co sie dziwicie? 09.10.08, 23:47 Popatrzcie co sie stalo z Forintem. W przerwie na oddech po tym co zobaczycie ogladnijcie sobie meksykanskie PESO. Jak wam zostanie jeszcze dech w piersiach to ogladnijcie korone islandzka, australijskiego dolara. A zlotowka? A jak wam mowilem, ze bedzie w grudniu po 3, to nikt mi nie wierzyl. Ba! Po 3 to ona moze byc jutro. I co wtedy? Aaa, RPP sie zbierze i beda RADZIC. He he eh. Oj, co za cyrk. A dolar w gore! He he he. Odpowiedz Link
weev Re: A co sie dziwicie? 10.10.08, 00:01 Ja sie nie dziwie Tak swoja droga - pisalem to juz gdzies - ja sie realnie obawiam scenariusza w ktorym RPP zdecyduje sie na podwyzke stop procentowych. Wypowiedzi jej czlonkow zdaja sie wskazywac, ze jest to realna mozliwosc. Co do analogii z Islandia - obserwujac obecna akcje lokatowa (lokaty na 8-10%), nie moge sie powstrzymac by nie przypomniec sobie Brytyjczykow lokujacych w Islandii pieniadze, by uzyskac wieksze oprocentowanie. Swoja droga, spadek PLN_X - pamietajac o duzej ekspozycji zagranicy na polskie nieruchomosci - przyspieszy spadek cen nieruchomosci. Jeszcze wiecej ludzi bedzie w desperacji probowalo zamknac pozycje. Pozwole sobie przewidziec, ze wrocimy conajmniej do poziomu z roku 2000. Odpowiedz Link
zbooycerz Re: A co sie dziwicie? 10.10.08, 00:30 podwyzka stop mialaby na celu li tylko podwyzszenie kosztow gry na krotko na PLN dluzsze stopy i tak spadaja (u nas) wczoraj FRA'sy 6x12 chodzily po 5.45 wiec rynek sam sobie zbija dluzsze stopy, ciekawe jak jutro czy drgna up NBP moze dzialac tylko na krotkim koncu i to np na kwartal, nie demonizujmy - wlasnie jesli juz cos ma robic to stopy up a nie jak FED pompowańsko płynności bez opamiętania z. Odpowiedz Link
bush_w_wodzie Re: zlotowka w dol o 5% 09.10.08, 23:56 weev napisał: > Swoja droga, NBP zaczal manipulowac kursem zlotowki w pewien > specyficzny sposob > dolar amerykański 1 USD 2,4835 > to jest fixin z 12.00 czasu polskiego. w zaden sposob nie zmanipulowany > Podczas gdy > > 2.5823 zł > to zdaje sie cena z czasu zamkniecia handlu w polsce > Coz, PLN - i wiekszosc walut tej czesci Europy - moze czekac niezly > zjazd. no ale to bedzie mialo szalenie nieprzyjemne skutki niestety > Wydaje mi sie, ze to co sie dzieje z USD ma znaczenie > drugorzedne. Nikt zdrowy na umysle nie otworzy tutaj pozycji. nie rozumiem tezy. to co sie dzieje w usa i strefie euro (zasysanie kapitalu) jest absolutnie kluczowe dla zachowania zlotowki > No chyba ze NBP zacznie agresywnie zwiekszac stopy uwazam ze takie przeciwdzialanie tylko podniesie koszty. teraz trzeba oszczedzac na odbudowe Odpowiedz Link
weev Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 00:02 > > Wydaje mi sie, ze to co sie dzieje z USD ma znaczenie > > drugorzedne. Nikt zdrowy na umysle nie otworzy tutaj pozycji. > > > nie rozumiem tezy. to co sie dzieje w usa i strefie euro (zasysanie kapitalu) > jest absolutnie kluczowe dla zachowania zlotowki Tak. Ale to nie dziala w druga strone, tj. nawet jezeli ludzie sie odwroca od USD, nie bedzie to oznaczalo powrotu kapitalu do Polski. Dlatego napisalem, ze nikt zdrowy na umysle nie otworzy tutaj pozycji dlugiej. Odpowiedz Link
weev Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 00:06 I, odpowiadajac jeszcze, jakie skutki masz na mysli? Jestem bardzo ciekawy co konkretnie masz na mysli. Oczywiscie, nie ulega to watpliwosci, ale zawsze jestem ciekawy konsekwencji kryzysu. A nuz cos przeoczylem. Nawiasem mowiac, ja zarabiam obecnie w EUR i USD, wiec wlasciwie jestem calym swoim zyciem krotka na Polske. Nikt tutaj nie ma broni, wiec nie trzeba spodziewac sie najgorszego. Odpowiedz Link
bush_w_wodzie Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 00:11 weev napisał: > I, odpowiadajac jeszcze, jakie skutki masz na mysli? Jestem bardzo > ciekawy co konkretnie masz na mysli. Oczywiscie, nie ulega to > watpliwosci, ale zawsze jestem ciekawy konsekwencji kryzysu. > A nuz cos przeoczylem. > konsekwencje tak banalne jak kryzys. gielda -> nieruchomosci -> budzet -> place i praca -> przestepczosc trudnosci z zaopatrzeniem w wiele niezbednych (jak sie zdawalo) towarow > Nawiasem mowiac, ja zarabiam obecnie w EUR i USD, wiec wlasciwie > jestem calym swoim zyciem krotka na Polske. Nikt tutaj > nie ma broni, wiec nie trzeba spodziewac sie najgorszego. to i fajnie. wazne tylko zeby zrodlo zarobkow nie wyschlo Odpowiedz Link
przycinek.usa si vis pacem, para bellum 10.10.08, 00:22 Ja w tytule moj kolego. Wiara nie ma nic do tego. Chcesz pokoju szykuj wojne. Odpowiedz Link
bush_w_wodzie Re: si vis pacem, para bellum 10.10.08, 00:29 przycinek.usa napisał: > Ja w tytule moj kolego. > Wiara nie ma nic do tego. > Chcesz pokoju szykuj wojne. przeciez umowilismy sie chyba na jakas tarcze (wieki temu to bylo) i nawet jedna baterie patriotow. i kupilsmy 16 f15 lub 15 f16. no ale chyba cie poslucham i kupie sobie kilka siekier. zawsze sie przydadza nie? Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: si vis pacem, para bellum 10.10.08, 00:35 A jak przyjda ruscy z kalachami? Odpowiedz Link
bush_w_wodzie Re: si vis pacem, para bellum 10.10.08, 00:42 przycinek.usa napisał: > A jak przyjda ruscy z kalachami? to tak czy inaczej bedzie klops Odpowiedz Link
bush_w_wodzie Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 00:07 weev napisał: > > > Wydaje mi sie, ze to co sie dzieje z USD ma znaczenie > > > drugorzedne. Nikt zdrowy na umysle nie otworzy tutaj pozycji. > > > > > > nie rozumiem tezy. to co sie dzieje w usa i strefie euro (zasysanie > kapitalu) > > jest absolutnie kluczowe dla zachowania zlotowki > > Tak. Ale to nie dziala w druga strone, tj. nawet jezeli ludzie sie > odwroca od USD, nie bedzie to oznaczalo powrotu kapitalu do Polski. > dopoki sie nie przewali - to nie wroci. jesli bedzie mialo co wracac > > Dlatego napisalem, ze nikt zdrowy na umysle nie otworzy tutaj > pozycji dlugiej. moziwe. no to skorzystam i spytam: gdzie ktos zdrowy na umysle obecnie otwiera pozycje dlugie? Odpowiedz Link
weev Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 00:21 > > Tak. Ale to nie dziala w druga strone, tj. nawet jezeli ludzie sie > > odwroca od USD, nie bedzie to oznaczalo powrotu kapitalu do Polski. > > > > > dopoki sie nie przewali - to nie wroci. jesli bedzie mialo co wracac No wlasnie. Wiec zachowanie USD _juz_ nie ma zadnego znaczenia dla PLN. > > Dlatego napisalem, ze nikt zdrowy na umysle nie otworzy tutaj > > pozycji dlugiej. > > > moziwe. no to skorzystam i spytam: gdzie ktos zdrowy na umysle obecnie otwiera > pozycje dlugie? Ja zarabiam w EUR i USD. Do czynienia z PLN mam tylko tyle, ze mieszkam w Polsce. W PLN mam tyle pieniedzy, bym mogl przez dwa lata zyc na obecnym poziomie. Gotowka. Od pewnego czasu nie przewalutowuje pieniedzy. Nie jestem w stanie przewidziec ruchow USD i EUR, wiec po prostu trzymam EUR i to i to, hedge'ujac u paru brokerow. Czysto spekulacyjnie interesujace wydaja sie niektore spolki na GPW. W szczegolnosci PKO BP, ktory staje sie oaza bezpieczenstwa, wsysa ogromna ilosc depozytow. Wydaje mi sie nawet, ze spadek zaufania do sektora prywatnego w Polsce moze spowodowac wzrost spolek nalezacych do Skarbu Panstwa. Oczywiscie, nie znaczy to ze cena tych spolek wzrosnie. Znikajacy kapital z gieldy powoduje, ze prawie na pewno sie tak nie stanie. Ale jezeli Polska nie zbankrutuje, spolki tego moga wyjsc z tego kryzysu o wiele mocniejsza. Sadze, ze ow kryzys zaufania do sektora prywatnego moze takze dotyczyc Europy. To rada dlugoterminowa. Zlota nie rozumiem, ale ja to truskawki cukrem. Odpowiedz Link
bush_w_wodzie Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 00:32 zaraz zaraz - czyzbys doradzal mi wlasnie dluga pozycje w zlotowce? Odpowiedz Link
weev Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 00:35 Jezeli mieszkasz w Polsce, zarabiasz w zlotowkach i nie zamierzasz tego zmienic w rozsadnej przyszlosci to wskazuje pewne potencjalne rozwiazanie dlugoterminowe. Taka sytuacja, w ktorej jestes de facto zmuszony do ekspozycji na zlotowke jest inna, ze niz fundu z US. Odpowiedz Link
bush_w_wodzie Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 00:40 weev napisał: > Jezeli mieszkasz w Polsce, zarabiasz w zlotowkach i nie zamierzasz > tego zmienic w rozsadnej przyszlosci to wskazuje pewne potencjalne > rozwiazanie dlugoterminowe. Taka sytuacja, w ktorej jestes de facto > zmuszony do ekspozycji na zlotowke jest inna, ze niz fundu z US. czyli dobrze odczytalem. no ale jesli nikt nie bedzie kupowal zlotowek to co sie stanie z kursem zl w/m euro czy usd? wiec dlaczego mam trzymac zlotowki? cos tu sie z argumentem nie klei Odpowiedz Link
weev Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 00:48 Zakladajac przymusowa ekspozycja na PLN, jezeli panstwo zbankrutuje to Tobie i tak bedzie wszystko jedno (tzn. wszelkie porady dot. takiego scenariusza to raczej survival niz porady inwestycyjne) Odpowiedz Link
bush_w_wodzie Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 00:54 weev napisał: > Zakladajac przymusowa ekspozycja na PLN, jezeli panstwo zbankrutuje to > Tobie i tak bedzie wszystko jedno (tzn. wszelkie porady dot. takiego > scenariusza to raczej survival niz porady inwestycyjne) nie sadz tak pochopnie. po pierwsze nigdy nie jest tak zle zeby bylo wszystko jedno. zawsze cos relatywnie zyskuje na wartosci a cos traci. po drugie - wiele zalezy od tego jakimi zasobami sie dysponuje. wiec zrezygnujmy z niepotrzebnych zalozen.... a pytanie zostaje w mocy - w czym miec ta dluga? czy miec ja w zlotokwach to przejaw braku zdrowych zmyslow czy rozsadna strategia? bo sie troche gubie... Odpowiedz Link
weev Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 02:30 W EUR i USD. Nie podejmuje sie wskazania, ktora z tych walut poradzi sobie lepiej. A jezeli lubisz ryzyko, nie inwestujesz instytucjonalnych pieniedzy, masz czas i i tak masz comiesieczny naplyw zlotowek... Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 00:42 Fajnie sobie rozmawiacie, ale ten temat byl gruntownie omowiony. Dla umocnienia PLN nie wystarczy tylko opowiedziec, ze sie bedzie mialo wzrost gospodarczy i silna ekonomie. Aby wyciagnac zlotego trzeba kilku czynnikow rownoczesnie. Musza byc silne firmy inwestycyjne (a te wlasnie bankrutuja) Musi byc tani kredyt do lewarowania (a ten wlasnie sie wywrocil) Musi byc naplyw dodatni w sensie wymiany zagranicznej (a jest deficyt) Musi byc silne dodatnie zaangazowanie kredytow walutowych na rynku wewnetrznym (a kryzys ograniczy akcje kredytowa w ogole a ryzyko walutowa wzrasta) Czy cos pominalem? Aaa, naplyw walut od imigrantow. (A wlasnie stanely budowy w Irlandii i UK, to bedzie kiepsko) Mamy WSZELKIE czynniki za tym, aby PLN lecial dalej. Zlotowka nie zatrzyma sie w swoim locie na 3/USD. Tyle, ze taki spadek bedzie trwal. To bedzie dlugotrwaly lot. Potrwa caly przyszly rok. Naprawde trudno powiedziec jak to sie skonczy, oprocz jednej pewnej rzeczy. Panstwu bedzie trudno pozyczac. Nie sadze, aby ktos znalazl pieniadze na finansowanie zachcianek elit politycznych w Polsce. Odpowiedz Link
robisc Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 00:50 jezeli PLN bedzie dalej oslabial sie w takim tempie na 100% wybuchnie panika; ludzie zadluzeni sa po uszy we frankach; zaczna sie defoulty i nagle okaze sie, ze mamy wlasne subprimy; zaledwie kilka bankow w Polsce nie udzielalo kredytow walutowych, a z tych w koncu czesc sie zlamala; obecny credit crunch do male piwo, w porownaniu do kryzysu walutowego; modlmy sie, zeby te zmiany wynikaly jedynie z plytkosci forexu Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 00:59 Robert? Przechodzisz do klubu moherowych beretow? Chcesz sie nagle modlic? Przeciez to nie jest nowy temat! Pisalismy o tym w kolko macieju. Czy Ty tylko teoretycznie podchodzisz do tych dyskusji? Bo Bush chyba zaczal od tego grac na walutach! Zamiast sie modlic, to trzeba zapierdalac do kantorow. Ja pamietam te panike, jak skurwysyny ustalili zlotowke na 7500 za USD i stalem w kolejce z walizka pelna dolarow aby tylko wymiec po 10000. Udalo mi sie, choc mialem strasznego pietra. To byla kwestia godzin. Wieczorem zadecydowali a rano zaden szanowany kon nie chcial waluty. Tylko banki byly takie glupie. I wszyscy stalismy w kolejce na 300 osob do kasy i ladowali dolary. Takie byly czasy. Teraz jest tak samo. Jutro zobaczycie. A najdalej w poniedzialek. Odpowiedz Link
robisc Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 01:05 nie jestem hazardzista; mam kredyty w zlotowkach i to w sumie przez Ciebie; wiele razy w ostatnich latach swoja decyzje przeklinalem, ale dzis moge polozyc sie spac spokojnie Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 01:13 To ja przepraszam. Nie jestesmy nieomylni. Moja zona caly czas wytyka mi wszystkie pomylki. Dlatego od roku staram sie pisac jedynie w sytuacji, kiedy jestem absolutnie pewien tego co sie dzieje. Odpowiedz Link
robisc Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 01:15 przycinek.usa napisał: > To ja przepraszam. nie ma za co; zarabiam w PLN i splacam kredyt w pLN; wyjdzie mi na zdrowie Odpowiedz Link
bush_w_wodzie Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 01:23 przycinek.usa napisał: > Robert? > Przechodzisz do klubu moherowych beretow? > Chcesz sie nagle modlic? > > Przeciez to nie jest nowy temat! > Pisalismy o tym w kolko macieju. > Czy Ty tylko teoretycznie podchodzisz do tych dyskusji? > > Bo Bush chyba zaczal od tego grac na walutach! > ej przycinek. ja tam chyba zbyt chciwy nie jestem i lubie dobrze sie wyspac - wiec lubie byc jako tako zabezpieczony. w zwiazku z tym chwilowo nie widze potrzeby by wykonywac jakies specjalne (a tym bardziej gwaltowne) posuniecia Odpowiedz Link
tartaczek Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 13:44 >przycinek:Nie wiem czy dobrze zrozumialam Twoja wypowiedz.Jaka walute maja kupowac ludzie w Polsce?Euro czy dolary?A jesli sie zarabia w walucie skandynawskiej(nie Islandia)to co robic?Moj skandynawski bank ograniczyl wyplaty jednorazowe do polowy- czyli rownowartosc ok.1800 euro. Odpowiedz Link
raf1973 Re: zlotowka w dol o 5% 09.10.08, 23:50 Przepraszam za małą prywate...ale jutro co by nie było chcę ostro kupić dol coby przetrwać tą zawieruche, co sądzita? Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 00:44 A rzuc sobie troche forsy na wiart. Ktos moze cos zlapie. Odpowiedz Link
robisc Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 00:35 pozyjemy, zobaczymy co bedzie; Rybinski powiedzial, ze trxeba miec szkalna kule i czarnego kota, aby przewidzec wartosc PLN w krotkim terminie; rynek forexsowy zrobil sie prawie rownie plytki jak pieniezny; brakuje benchmarkow do wyceny derywatow; koledzy dilerzy mowili, ze w srode na pewien czas rynek doslownie zamarl, nie bylo zupelnie handlu; sytuacja bezprecedensowa Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 00:53 Daj mi telefon do Rybinskiego i mu powiem co sie stanie. Do tego nie trzeba szklanej kuli, tylko odrobine wrodzonego rozumu, co Polacy maja z definicji + odpowiednie przeszkolenie. Odpowiedz Link
robisc Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 00:58 przycinek.usa napisał: > Daj mi telefon do Rybinskiego i mu powiem co sie stanie. > Do tego nie trzeba szklanej kuli, tylko odrobine wrodzonego rozumu, co Polacy > maja z definicji + odpowiednie przeszkolenie. no niestety nie mam; widzialem go w TV; mimo wszystko Polska to nie Islandia, wiec jakos z tego wyjdziemy; przynajmniej eksport znow zacznie sie oplacac; zreszta tak samo pocieszja sie Islandczycy ") Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: zlotowka w dol o 5% 10.10.08, 01:04 "eksport znow zacznie sie oplacac; zreszta tak samo pocieszja sie Islandczycy" Oczywiscie. Beda produkowac kapcie z rybich odpadow. Pytanie kto to kupi, bo Europa nagle wyglada kiepsko od strony popytowej. Wszystkie waluty pospadaja i nagle duzo krajow zrobi sie konkurencyjnych. I nagle nikt juz nie bedzie chcial Euro, oprocz Polski. I nagle strefa euro nie bedzie taka calkiem atrakcyjna, bo Francja i Niemcy maja wlasne rynki i jeszcze tego brakowalo, aby im jakies Polski, czy Wegrzy zaczeli robic konkurencje. W takiej sytuacji Ukraina jest calkiem do odstrzalu, bo mowy nie ma, aby w takich warunkach ktos chcial rozszerzac i jakies traktaty podpisywac. Teraz rozszerzac, to bedzie Ukraina, ale nogi przed Rosja. Odpowiedz Link
robisc wydaje sie, ze to forint pociagna w dol zlotowke 10.10.08, 01:08 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,5792991,Gwaltowne_zalamanie_kursu_wegierskiego_forinta.html Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: wydaje sie, ze to forint pociagna w dol zloto 10.10.08, 01:11 oczywiscie. to sa inwestycje portfelowe. Plytki rynek zamknie drzwi i wzrosnie cisnienie. Counterparty nie jest glupie i nikt nie bedzie wystawiac masywnych pozycji aby to powstrzymac. Odpowiedz Link
robisc Re: wydaje sie, ze to forint pociagna w dol zloto 10.10.08, 01:20 kurwa, firmy zabezpieczyly sie w druga strone; ujemne NPV na derywatach beda kosmiczne Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: wydaje sie, ze to forint pociagna w dol zloto 10.10.08, 01:31 Zaraz, jak to? Macie symetryczne zabezpieczenia w produktach dla klientow? Przeciez to jest straszny blad! Klienci powinni kupowac opcje. Opcje odlicza sie od przychodu a banki ksieguja jako zysk. Przeciez macie opcje na WGT! Writerem powinny byc banki i one powinny przekladac ryzyko na instrumenty symetryczne. Nie moge w to uwierzyc ze macie taka forme zabezpieczen. Robert, napisz cos moze o tych zabezpieczeniach. To jest interesujace. To chyba jest powazny problem. Odpowiedz Link
robisc Re: wydaje sie, ze to forint pociagna w dol zloto 10.10.08, 01:46 pomysl, wystarczy ze ktos zrobil zwyklego forwarda czy NDF-a (najbardziej popularne instrumenty); opcje sa drogie, wiec stosunkowo malo wykorzystywane Odpowiedz Link
weev Re: wydaje sie, ze to forint pociagna w dol zloto 10.10.08, 13:41 www.bankier.pl/wiadomosc/Zajdel-Kurowska-oslabienie-zlotego-to-efekt-czynnikow-psychologicznych-1844494.html Zajdel-Kurowska: osłabienie złotego to efekt czynników psychologicznych 10.10.Warszawa (PAP) - Osłabienie złotego to efekt czynników psychologicznych - powiedziała w piątek dziennikarzom wiceminister finansów Katarzyna Zajdel-Kurowska. Ja nawet nie potrafie tego skomentowac... Odpowiedz Link
ronsko Re: wydaje sie, ze to forint pociagna w dol zloto 10.10.08, 14:08 www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/zajdel-kurowska;nie;grozi;nam;spowolnienie,114,0,375410.html tak samo tego, jak mamy takich "ekonomistów" to brawo brawo .... Odpowiedz Link
weev Re: wydaje sie, ze to forint pociagna w dol zloto 10.10.08, 14:11 Ja nie ogladam telewizji prawie w ogole. Czasami tylko na silowni lub w kawiarniach. Na Pania Zajdel-Kurowska zwrocilem jednak uwage gdy na TVN 24 lub TVN CBNC, rok lub dwa temu, usilowala przeforsowac swoja teze ze nieruchomosci w Stanach nie spadaja, a przyczyna wczesniejszych spadkow jest dawanie kredytow ludziom bez zarobkow. Gazetowe analizy w wykonaniu v-ce MF to cos bardzo niepokojacego. Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: wydaje sie, ze to forint pociagna w dol zloto 10.10.08, 16:32 Czyli instrumenty typowo bankowe. Hmmm. "opcje sa drogie, wiec stosunkowo malo wykorzystywane" Tak, to prawda. Jest to powazny blad. Mysle, ze po prostu nie ma systemow ani checi aby ten segment rynku rozwijac. Mozliwe, ze to zbyt wiele kosztuje. Uwazam, ze opcja walutowe powinny byc dostepne na rynku. To naprawde wazna sprawa. Jezeli nie da sie tego zorganizowac w Warszawie, to powinno sie to zrobic w Londynie a w Polsce oferowac poprzez GPW. Takie zabezpieczenia sa niezwykle istotne dla handlu. Nie mozna oczekiwac od klienta/firmy znajomosci rynku kapitalowego. Klient ma sie znac na swojej dzialce a nie ponosic ryzyko kursowe. Odpowiedz Link
raf1973 Re: zlotowka w dol o 5% 14.10.08, 20:07 Co sądzicie dziś o kursie PLNUSD w krótkim i długim terminie? Odpowiedz Link