darek.biz 17.10.08, 14:48 jak ten bank padnie przepowiednie jasnowidza się sprawdzą Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0skar Czyli dno już bardzo blisko - "ulica" panikuje 17.10.08, 15:01 Bardzo dobrze! Daj znać jak taksówkarz albo fryzjer powie ci, że będzie katastrofa. Odpowiedz Link
darek.biz Re: Czyli dno już bardzo blisko - "ulica" panikuj 17.10.08, 15:07 ulica? mam tą wiadomość z zagranicy z Anglii.Plotki od maklerów Odpowiedz Link
salagan Re: tak... 17.10.08, 15:23 tak... (np. "podstawę" do wywrotki było widać po półrocznym raporcie finansowym I-VI 2008 r.) - tylko panika może "wykosić" nawet najlepszy bank. jest jakiś program ratunkowy dla wspomnianego banku? (myślę na razie o programie wewnętrznym tego banku, o to trzeba pytać tych ludzi.) Odpowiedz Link
bush_w_wodzie to okropne 17.10.08, 15:20 darek.biz napisał: > jak ten bank padnie przepowiednie jasnowidza się sprawdzą czy mozesz przytoczyc co konkretnie mowia ci znajomi? i dlaczego mielibysmy temu wierzyc? i wreszcie - dlaczego akurat ten bank mialby miec jakies szczegolne znaczenie dla jasnowidzow? Odpowiedz Link
darek.biz Re: to okropne 17.10.08, 15:59 jasne. Podobno jest jakiś jasnowic z pólnocy polski do którego zgłaszają się ludzie którym zagineli bliscy. Ma podobno dobrą stastystykę. Przewidział też krach na giełdach - co oczywiście nie jest mi wiarygodnością - tutaj na forum to pisali wczesniej. Przewiduje że nastąpi też wojna - mam nadzieje że się nie sprawdzi. Co do ING krążą takie plotki w środowisku maklerów w Anglii ale w Polsce też - przed chwilą sam rozmawiałem z jednym z maklerów ING - powiedział że coś jest na rzeczy - najciemniej jest pod latarnią. Odpowiedz Link
robisc Re: to okropne 17.10.08, 16:04 plotki sa caly czas; rownie mocno dupnelo w zeszly piatek finance.yahoo.com/echarts?s=ING#symbol=ING;range=3m sporo kupuja jak na bankruta Amsterdam, 13 October 2008 ING DIRECT N.V. announced today that it has obtained an additional 208,294 shares in Germany’s largest independent residential mortgage distributor, Interhyp AG, at EUR 64 per share, valuing the company at EUR 416 million. ING DIRECT’s stake in Interhyp will increase from 91.21% as of 18 August 2008 to 96.95% as of today. ING DIRECT announced the close of its public takeover bid for Interhyp on August 18th. The tender offer for Interhyp was launched on June 20th at EUR 64 per share. In addition, Interhyp shareholders were still entitled to the dividend of Interhyp AG for the fiscal year 2007 in the amount of EUR 2.10 per share, plus an additional one time payment of EUR 2.00 per share, which were distributed following the Interhyp shareholder's meeting on 4 June 2008. ING Direct buys consumer deposits from UK units of Icelandic banks ING Direct UK has acquired more than £3 billion (€3.8 billion) in retail deposits representing a total of 182,000 customers from two UK subsidiaries of Iceland banks that were in default and taken over by the UK government yesterday. This acquisition fits into ING Direct’s strategy to strengthen its range of simple products in its existing geographies and its ambition to double client retail balances by 2013 (€318 billion end June 2008). It has also successfully positioned ING Direct UK in a position of strength amid the market crisis. ING Direct UK made an agreement with the UK Treasury to acquire £2.5 billion in deposits and 160,000 customers from Kaupthing Edge (UK- based bank subsidiary of Iceland’s Kaupthing Bank) as well as £538 million in deposits held by 22,200 customers from Heritable Bank (a UK-based bank subsidiary of Iceland’s Landsbanki). “ING Direct is in a position of strength,” said ING Direct UK CEO Johan de Wit in a press release. “We are very pleased to have been able to take such rapid and decisive action that has provided Heritable Bank's customers, and those of Kaupthing Edge, with the reassurances they need. We are working to rapidly ensure that it is business as usual for all customers. We look forward to extending our approach of offering simple and straight-forward products backed by award-winning customer service to our new customers.” News about ING’s acquisitions generated speculation about ING buying retail deposits of Icesave, also a subsidiary of Landsbanki. While Heritable is a subsidiary of Landsbanki and therefore regulated by the UK savings deposit guarantee scheme, Icesave is a branch of Lansbanki, which falls under the Icelandic deposit guarantee system. Landsbanki itself is not in default. Odpowiedz Link
darek.biz mam link o jasnowidzu 17.10.08, 16:01 www.dziennik.pl/wydarzenia/article248734/Jasnowidz_przewidzial_krach_teraz_widzi_wojne.html Odpowiedz Link
salagan Re: mam link o jasnowidzu 17.10.08, 16:19 oczywiście rozumiem, że pokazujesz "zjawisko" (powiedzmy, z terenu "psychopatii stosowanej" czy "nadmiaru histerii")... lecz nie można się kierować takimi "podpowiedziami" wobec ekonomii, rynku finansowego... - a przede wszystkim wobec własnych zasobów finansowych. Trzeba zachować zimną krew - przy decyzji stosować chłodną i logiczną kalkulację. Jasnowidz i jego relacja to wyłącznie tzw. sfera astralna, rozwydrzona psyche, gabinet krzywych zwierciadeł (dla intelektu) - "podpucha" pod panikę; no co chcemy "umoczyć," bo to ku temu najlepsza droga (słuchanie podpowiedzi jasnowidza). Nie mylmy światów. Odpowiedz Link
bush_w_wodzie Re: mam link o jasnowidzu 17.10.08, 16:26 darek.biz napisał: >>Jasnowidz_przewidzial_krach_teraz_widzi_wojne.html<< czy to aby nie jest artykul o przycinku? a moze ten jasnowidz po prostu czyta nasze forum i zarabia na tym jak potrafi? Odpowiedz Link
salagan Re: o jasnowidzu 17.10.08, 16:39 Darek.biz, to chyba nie jest sugestia wobec Przycinka? Zważ, ten jasnowidz widzi i tylko widzi. Natomiast nasz Przycinek analizuje, syntetyzuje, komentuje - co trzeba z naciskiem zaznaczyć - opierając się na ścisłych danych. Odpowiedz Link
sevenseas Re: o jasnowidzu 17.10.08, 16:53 Ten jasnowidz to Jackowski. Pod koniec ubieglego roku mowil w gazecie pomorskiej ze czeka nas kryzys gospodarczy na calym swiecie. Teraz widzi wojne swiatowa ktora sie zacznie na bliskim wschodzie. Jak to mowia , wszystko jest kwestia wiary www.dziennik.pl/wydarzenia/article248734/Przepowiedzial_krach_teraz_widzi_wojne.html Odpowiedz Link
tartaczek Re: o jasnowidzu 17.10.08, 17:27 Mozna sobie kpic,mozna zartowac.Ja slyszalam jego wywiad w necie i z niego wynikalo,ze wojna z Iranem -w listopadzie ,zacznie sie od prowokacji,ktora zastosuje Izrael.To juz gdzies wczesniej napisalam.A co do Jackowskiego, to jest to facet ,ktory wspolpracuje z policja w sprawie np.poszukiwania zaginionych osob i chyba najlepiej wychodzi mu znajdywanie zwlok tychze osob,bo nierzadko w momencie rozpoczecia poszukiwan ,nie ma ich juz wsrod zywych.Podkpiwac sobie zawsze mozna ,tylko dlaczego powazne instytuty zajmuja sie badaniem zdolnosci takich ludzi.Mam takiego nawiedzonego kolezke z pracy,ktory interesuje sie sprawami ,ktore nawet mnie przerastaja mimo,ze jestem otwarta na rozne sprawy.Otoz on twierdzi ,ze wedlug biblii(ale nie tej wersji ,ktora kosciol katolicki nam przedstawia w okrojonej i ocenzurowanej wersji)Jerusalem zostanie zniszczone przez pociski wystrzelone z Babilonu.Dlatego Izrael wszelkimi sposobami usiluje temu zapobiec.Ja tego nie komentuje ,przytaczam tylko slowa.On twierdzi ,ze przeczytal cala biblie,ktora w ydaniu angielskim ma (juz nie pamietam)12 lub 24 tomy i ze w tych ksiegach jest zawarta historia swiata.Ja tego nie komentuje ,bo moja wiedza na ten temat jest znikoma. Odpowiedz Link
pifpaf123 Re: o jasnowidzu 17.10.08, 17:43 możesz dać przykład naukowego instytutu, który zajmował się "takimi" sprawami i wysnuł jakieś wnioski? Odpowiedz Link
h.rearden Re: o jasnowidzu 17.10.08, 17:55 Nie można napisać kupy bzdur i na koniec się od nich odciąć zdaniem "ja tego nie komentuje bo moja wiedza jest znikoma". Nie należy pisać o rzeczach o których się nie ma pojęcia, w dodatku publicznie podkreślając swoją niekompetencję. Pani tekst znakomicie pasuje do Faktu lub innej bulwarówki ale nie do tego forum. Odpowiedz Link
darek.biz Re: o jasnowidzu 17.10.08, 19:12 ja nie wierzę w jasnowidza. Jestem jednym z tych którzy muszą dotknąć - ale nie chce nigdy spróbować. Nie wierzę w żadne duchy, upiory wierzę w logikę. Wszystko da się wytłumaczyć- spadki też. Po każdej nocy jest dzień.Będzie trzeba zmienić kierunek pójdziemy na północ ja już zajmuję pozycję. Pisałem wcześniej o ING jednak gdy teraz na chłodno wszystko analizuję - nawet jeśli maklerzy z którymi rozmawiam mówi że WIG20 spadnie do 1400 pkt. - to uważam że właśnie teraz tworzymy dołek i nie będziemy się oglądać już za nim. Jak pisałem wcześniej kupiłem TVN po 14 zł i myślę że to był dobry zakup i w poniedziałek będę na sporym plusie. Odpowiedz Link
tartaczek Re: o jasnowidzu 17.10.08, 20:50 Linki ma moj koles z pracy,bo on sie tym interesuje i ostatnio pokazywal mi linki do uniwersytetow w Stanach.Jak sie znowu z nim zobacze ,to go poprosze i zalacze.O tym ,ze takie badania sa robione rowniez w Rosji, czytalam zanim sie z nim spotkalam.To ,ze sie w cos nie wierzy ,bo trudno tego dotknac ,to nie znaczy ,ze to nie istnieje i ze nalezy to potepic w czambul.Wielu ludzi chodzi do kosciola ,bo wierzy w Boga,ktorego nigdy na oczy nie widzieli.Mozecie mi ten fenomen wyjasnic? Odpowiedz Link
darek.biz Re: o jasnowidzu 17.10.08, 21:04 wystarczy jechać w góry spojrzeć i wiesz że Bóg jest.Bóg jest to jest pewne tylko można mieć wątpliwości czy kościół jest godzien Go reprezentować.Krach na giełdzie można przewidzieć ja już moge napisać że do 2050r będą jeszcze z dwa krachy.Teraz moge przewidzieć że w ciagu 5 lat będzie hossa. Odpowiedz Link
godziogodzio Re: o jasnowidzu 17.10.08, 20:55 Gdyby jasnowidze nie istnieli należałoby ich wymyślić. Wystarczy, by do jasnowidza wysłać krewnych tego trupa, o którym się wie gdzie leży. Wówczas jasnowidz będzie się mógł pochwalić niezwykłą skutecznością. Pozostałym, którzy się pojawią z zapytaniem należy udzielić wieloznacznej i tajemniczej odpowiedzi. Statystycznie sprawdza się 4% takich niejasnych przepowiedni. Ponadto od czasu do czasu pojawiają się różni ludzie, którzy pytają o rzeczy, o których warto się czegoś dowiedzieć. Scenariusz konfliktu, rok temu, zdaje się przewidywał również Koziej a on nie jest jasnowidzem. Nów w październiku jest 29 i to byłby dobry moment na małą zwycięską wojnę, gdyby cały świat był zajęty kryzysem. Odpowiedz Link
tartaczek Re: o jasnowidzu 17.10.08, 21:11 >darek.biz:zaprzeczasz sam sobie .W pierwszym poscie piszesz,ze sie boisz ,bo jasnowidz cos powiedzial ,a w kolejnym ,po napasci innych forumowiczow ,odwracasz kota ogonem i twierdzisz ,ze w jasnowidzow nie wierzysz.To czego sie w takim razie boisz? O tym ,ze Iran jest potencjalnym kolejnym obiektem wojennym ,to juz wroble na dachu cwierkaja.Glownie internetowe,to prawda.Ron Paul tez byl postacia internetowa,bo w swiecie realnym nie pozwolono mu zaistniec.Wiekszosc osob tu w Europie nie wie kto to taki. Zobaczymy kto mial racje.Wolalabym sie mylic. A dla tych co mnie napadaja.Nikt nie jest ekspertem we wszystkim.Na ekonomii sie nie znam i tego nie ukrywam.Z jasnowidzami tez nie mialam do czynienia,no, moze z jednym .Na razie sie sprawdza.Niestety ,dla mnie bolesnie,bo potwierdzilo sie to ,czego sie obawialam i to czego sie nie spodziewalam ,mimo tego sie zdarzylo tak ,jak to zostalo powiedziane.Najgorsze i tak przede mna.Ekspertem w sprawie jasnowidzow nie jestem ,ale wiem ,ze takie zjawisko istnieje i na moim prywatnym przypadku nie moge nie wierzyc.A co do ignorancji ,to w mojej dziedzinie zawodowej ,uwazam,ze jestem niezla.I dlatego wiem,ze jak nawet to wszystko sie zawali, to ja i moja rodzina z glodu nie umrzemy.Czy mam z tego powodu satysfakcje?Nie.Wolalabym,zeby wszyscy ludzie mogli zyc na w miare dobrym poziomie.Ale to juz jest utopia we wspolczesnym swiecie. Odpowiedz Link
szczurek.polny Up! 19.10.08, 20:09 Jeszcze się na dobre weekend nie skończył Ministerstwo Finansów Holandii i holenderski bank centralny zawarły porozumienie z ING dotyczące podwyższenia kapitału w celu wzmocnienia grupy ING. Podobno o 9 mld EUR, ale oficjalnie do tej pory nie potwierdzono sumy. www.lesoir.be/actualite/economie/-9-milliards-injectes-dans-ing-2008-10-19-651830.shtml Odpowiedz Link
stoje_i_patrze Re: Up! 19.10.08, 20:38 13,4 mld bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=apGW7B3WsEJo&refer=home Odpowiedz Link
robisc Re: Up! 19.10.08, 20:47 kryzys dotyka wiec juz nawet banki typowo depozytowe; najlepiej sprawdzic u zrodla www.ing.com/group/pressdoc.jsp?docid=346459_EN Odpowiedz Link
stoje_i_patrze Re: Up! 19.10.08, 21:16 W Polsce Bank Śląski (ING) jest najbezpieczniejszym bankiem. Ma najmniejszy stosunek kredytów do depozytów (okolo 45%). Sam bank w Holandii nie skupował toksycznych papierów co zawsze podkreślał. ING GRUPA, powtórzę, GRUPA może już mieć jakieś problemy bo w usa jest np. ing direct. Polskim ING bym się kompletnie nie przejmował. Zresztą tam trzymam część swoich "depozytów" i uważam że są bezpieczne (oczywiście do kwoty gwarantowanej). Odpowiedz Link
robisc fajne zestawienie 20.10.08, 00:49 od razu widac, gdzie sa zagozenia; a wracjajac do ING, ze sporym zdziwieniem zauwazylem ze jest to zdecydowania najwieksza instytucja finansowa na swiecie wg kryterium przychodow forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=86144051 w tej sytuacji pytaniem nie bylo "czy" kryzys finansowy ich dotknie ale "kiedy"; trzymali sie dlugo dzieki swojej strategii nastawionej na ubezpieczenia zyciowe, fundusze emerytalne i oszczednosci w szerokim ich pojeciu; kredytowo zawsze byli konserwatywni, co nie uchronilo ich przed stratami, glownie na kredytach mieszkaniowych (umoczyl ING Direct w USA - najwiekszy bank internetowy na swiecie) i kredytach udzielonych innym instytucjom finansowym (na Lehmanie dupneli wszyscy - naczynia polaczone); ten deal z rzadem holenderskim nie jest zly; zwroccie uwage, ze w przeciwienstwie do bankow brytyjskich, ktore dosc brutalnie zostaly znacjonaliowane poprzez emisje uprzywilejowanych akcji dla rzadu, rzad holenderski obejmuje swoje akcje z klazula pari passue w stosunku do dotychczasowych akcjonariuszy; to dla nich swietna wiadomosc; "The transaction will bring ING Bank's core Tier-1 ratio to around 8%, will strengthen the insurance balance sheet and will reduce ING Groep's Debt/Equity ratio to around 10%, the company said." i o to chodzilo, takie poziomy wskaznikow uwazane sa za bardzo bezpieczne Odpowiedz Link
stoje_i_patrze Re: fajne zestawienie 20.10.08, 08:35 To czego nie ma niestety w tym zestawieniu banków w Polsce to ilości kredytów w CHF i PLN. Są tylko wartości zbiorcze. Dodatkowo nie ma wszystkich banków. Brakuje Polskiego Fortisa i AIG Nie zmienia to faktu, że akurat ING w Polsce jest jak widać prawdopodobnie najlepiej pozycjonowany w obecnym kryzysie. Widać to również po lokatach. ING ostatnio kompletnie się nie reklamował. U nich w OKO (Otwarte Konto Oszczędnościowe) płacą marne 5.25 (do chyba 50.0000). Wystarczy to porównać do konkurencji. Obecnie na lokacie r/r najwięcej daje Nordea (10% ale chyba tylko do 10.000pln), potem Fortis (około 8%) i AIG i trzeci jest GETIN (7,5 Rocznie). Getin daje jednak najwięcej w 4 m-c (r/r 9%). Odpowiedz Link
salagan Re: niefajne zestawienie 20.10.08, 09:56 Dość niewiarygodne zestawienie - ponieważ najlepiej wypada w nim ING Bank Śląski (prawdopodobnie wyprodukowała go grupa specjalistów tego banku - mógłbym udowodnić, że jest inaczej, jeśli chodzi o sytuację banków w Polsce); to zestawienie nie wyczerpuje tematu i jest wyjątkowo płaską analizą - a umieszczenie tego zestawienia w winiecie Forum Polityka i Gospodarka, to dowód, że za Forum stoi określona grupa interesu; posługiwanie się takim zestawieniem przekreśla obiektywizm prezentowanych tu wypowiedzi... Na świecie naprawdę rozgrywa się kryzys, a polski system finansowy jest elementem tej rozgrywki. Pozdrawiam reprezentanta lub reprezentantów zamocowanej i ukrytej tu grupy interesu (może właśnie ING, może grupa deweloperów na styku ING Bank Śląski a kredyty hipoteczne). Cofam jakiekolwiek poparcie dla Forum Polityka i Gospodarka. Odpowiedz Link
robisc Re: niefajne zestawienie 20.10.08, 10:37 salagan napisał: > Dość niewiarygodne zestawienie - ponieważ najlepiej wypada w nim ING Bank Śląsk > i bardzo merytoryczne uzasadnienie; gratuluje tabelka pochodzi z Gazety Prawnej, z artkulu datowanego na 2 pazdziernika biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/39563,od_wczoraj_drozsze_sa_kredyty%20_hipoteczne_w_trzech_bankach.html Odpowiedz Link
stoje_i_patrze Re: niefajne zestawienie 20.10.08, 10:43 Dokładnie. Gazeta Prawna je przygotowała. Poza tym mam kilku dobrych znajomych w Polbanku, ING i mbanku i potwierdzam te dane. W działach m.in. dilrki. Jestem forumowiczem i nie musisz mi wierżyć ale nie mam co ukrywać. Koledzy sami stwierdzili że Polbank jest taki sobie bo po pierwsze gwarantuje kase z Grecji (nie jest w BFG), po drugie Polbank właśnie wyskoczył z lokatą 6m gdzie 1 i 6 m jest oprocentowany 9r/r a miesiące 2-4 z 7% r/r. Dodatkowo wg mnie w czarnej pupie są banki millenium i dombank. Ostatno notorycznie zrywają umowy na kredyt hipo we frankcach. Było o tym zresztą w mediach. Odpowiedz Link
stoje_i_patrze Re: niefajne zestawienie 20.10.08, 10:44 Salagan, jeśli twierdzisz że jest inaczej i możesz przygotować inne zestawienie to przedstaw je publicznie tutaj. Z checią się z nim zapoznam. Przedstaw swój punkt widzenia i skąd ta rozbieżność. Odpowiedz Link
salagan Re: niefajne zestawienie 20.10.08, 14:10 Stoje_i_patrze zastanawiam się - musiałbym przedstawić "proces dowodowy," że tak powiem; np. jaka jest "jakość" ściągalności długu klientów sekcji detalicznej ING Bank Śląski? (chociaż wiesz o jaką sumę chodzi?) jaka jest też struktura tego długu?; lecz to już "słodka" tajemnica wspomnianego banku. 2 października 2008 r.? Hm, to już 18 dni temu - a przez te 18 dni wiele się wydarzyło - świat polskich finansów przyspieszył, w tym polska bankowość... po co więc jako winietę Forum (jako materiał w postach do dyskusji, to i owszem) zamieszczać tabelkę bez merytorycznego komentarza - niektórzy pod wpływem paniki jeszcze zechcą przenieść swoje zasoby finansowe do ING Bank Śląski, bo tak odczytają zestawienie w tabelce? w tych okolicznościach po co w ogóle sugerować, który z banków polskich jest w lepszej lub gorszej kondycji? przecież teraz takie informacje są względne - jeszcze dużo może wywrócić się do góry nogami... Odpowiedz Link
robisc zdejmuje tabelke 20.10.08, 14:48 aby nie budzic dalszych kontrowersji, chociaz wartosc poznawcza jest ciekawa; prawdziwosc danych mozna potwierdzic uzywajac kalkultora i siegajac do sprawozdan finansowych bankow (spolki publiczne); informacje o portfelu kredytowym ING dostepne sa w raporcie kwartalnym; ING przez lata nie udzielal kredytow walutowych, a zlamal sie dopiero kilka miesiecy temu, aby calkowicie nie wypasc z rynku kredytow mieszkaniowych; udzial w rynku kredytow detalicznych jednak jest minimalny, w przeciwienstwie do udzialu w depozytach gospodarstw domowych szacowanym na 10%; wiekszosc ekspozycji kredytowej banku to kredyty korporacyjne - trzeba pamietac, ze to bank globalny obslugujacy najwieksze swiatowe korporacje; mama nadziej, ze sprawa rozwiazana; Odpowiedz Link
salagan Re: zdejmuje tabelke 20.10.08, 14:59 mam konto w tym banku; chociaż - po co im była kopia mojego dowodu osobistego? przebóg, nie wiem. nie czuję żadnej satysfakcji. ING Bank Śląski to jeden z najlepszych banków, które działają w Polsce oraz Europie Środkowej. na amen - popieram Forum Polityka i Gospodarka - bo tu się już wiele nauczyłem (wcześniej tylko czytając). Odpowiedz Link
bush_w_wodzie przebog - rozpoznal nas :)))) 20.10.08, 11:05 salagan napisał: > umieszczenie tego zestawienia w winiecie Forum Polityka i Gospodarka, to dowód, > że za Forum stoi określona grupa interesu; posługiwanie się takim zestawieniem > przekreśla obiektywizm prezentowanych tu wypowiedzi... piec lat montowania konspiracji specjalnie na te okazje (bo - jak mozna sprawdzic w archiwach - my o tym ze ten kryzys bedzie wiedzielismy juz od 5 lat). 30 tysiecy postow. 10 tysiecy roboczogodzin. i wszystko na nic zostalismy zdekonspirowani przepraszam za te uszczypliwosc - ale to jednak dosyc nieprzyjemne przeczytac ze jest sie oszustem Odpowiedz Link
salagan Re: przebóg - chyba nie... 20.10.08, 13:05 nie przesadzaj - sugerowanie, że ktoś jest nieobiektywny (a istnieje absolutny obiektywizm?), to nie jest twierdzenie, iż mija się z prawdą; postawiłem hipotezę, czyli wyraziłem swoje zdanie; wszyscy zbiorowo publikowali te mętne zestawienie? ING Bank Śląski ma takie wydawałoby się "bezpieczne" wyniki? oj, statystyko, statystyko, nie sięgaj ty niebotycznych poziomów? bo przewyższysz rzeczywistość. nie przepraszam nikogo - ponieważ nikogo z Forum Polityka i Gospodarka nie obrażałem. pozdrawiam. powodzenia. Odpowiedz Link
salagan Re: przebog - rozpoznal nas :)))) 20.10.08, 14:43 przebóg - odnoszę wrażenie, że znasz się na konspiracji; gdzie więc terminowałeś tę subtelną dziedzinę? (ha, ha, ha...) Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: niefajne zestawienie 20.10.08, 18:01 "umieszczenie tego zestawienia w winiecie Forum Polityka i Gospodarka, to dowód, że za Forum stoi określona grupa interesu; posługiwanie się takim zestawieniem przekreśla obiektywizm prezentowanych tu wypowiedzi..." Co za glupia wypowiedz. Co za bzdura. Nie ma zadnej grupy. Wybieramy obrazki a Robert je podpina na gorze. Salagan, zrob nam wyklad, udowodnij, ze mowisz prawde i przygotuj zestawienie na podstawie twoich danych i wtedy zobaczymy. Zestawienie musi byc weryfikowalne, to znaczy takie, ze beda podane zrodla a najlepiej linki. Jezeli twoja tabelka bedzie lepsza, to nie widze przeszkod zamiescic ja w tym samym miejscu, gdzie jest obecna. Jezeli forum oceni, ze twoje argumenty sa lepsze, to twoja tabelka bedzie na forum przez tydzien. Odpowiedz Link
bush_w_wodzie pytanie 20.10.08, 10:58 co wlasciwie oznacza ten stosunek kredyty / depozyty? jesli jakis bank ma wysoki wspolczynnik - znacznie powyzej 100% - to skad wzial srodki na kredyty? czy to nie sa wtedy jego srodki wlasne? bo wtedy grozilaby mu tylko strata czesci srodkow wlasnych jakby kredyty zaczely sie wysypywac... a jesli bank ma niska wartosc tego wspoczynnika - to co robi z pieniedzmi z depozytow? trzyma w obligacjach? w jakich papierach? w nbp? no i przy analizie trzeba pamietac o tym ze dla bankow depozyty to sa jednak pasywa... Odpowiedz Link
robisc Re: pytanie 20.10.08, 11:12 bush_w_wodzie napisał: doskonale znasz odpowiedzi > co wlasciwie oznacza ten stosunek kredyty / depozyty? > > jesli jakis bank ma wysoki wspolczynnik - znacznie powyzej 100% - to skad wzial > srodki na kredyty? pozyczyl od innych bankow lub posiada odpowiednio wysoki kapital wlasny czy to nie sa wtedy jego srodki wlasne? > bo wtedy grozilaby mu tylko strata czesci srodkow wlasnych jakby kredyty zaczel > y > sie wysypywac... dokladnie tak moze byc; zreszta wlasnie ING Holandia odpisal w ciezar kapitalow czesc rezerw > > a jesli bank ma niska wartosc tego wspoczynnika - to co robi z pieniedzmi z > depozytow? trzyma w obligacjach? w jakich papierach? w nbp? zwykle pozycza innym bankom, a obecnie trzyma w NBP na lokatach lub papierach rzadowych > > no i przy analizie trzeba pamietac o tym ze dla bankow depozyty to sa jednak > pasywa... > bardzo zreszta plynne; jednego dnia sa innego sa w PKO BP Odpowiedz Link
krzywania Re: pytanie 20.10.08, 12:05 Panowie jednej rzeczy nie rozumiem. Z tego co wiem obowiazuje regulacja BASEL (mises.salon24.pl/97352,index.html: "Dla zrozumienia tego ważne jest omówienie „współczynnika kapitałowego”, który wylicza się dzieląc kapitał banku przez „aktywa ważone ryzykiem”. Powiedzmy, że kapitał banku wynosi 100 złotych. Współczynnik kapitałowy powinien wynosić zgodnie z bazylejskimi regulacjami przynajmniej 8%. Czyli z prostej matematyki wychodzi, że „aktywa ważone ryzykiem” mogą wynieść maksimum 1250 złotych (bo wtedy kapitał przez te aktywa, czyli 100 podzielone przez 1250 daje nam właśnie liczbę graniczną 8%)." Zestawienie Kredyty/Depozyty nie ma sie ona wprost do tego to rozumiem. Ale nie rozumiem jak to jest mozliwe ze w przypadku Santander (8200%) i GE (57 333%) ktore sa najbardziej zlewarowane, sa bankami regulacje co do stosunku Kredyty/Depozyty (cos mi dzwoni ze takowe sa) nie obowiazywaly???? Odpowiedz Link
stoje_i_patrze Re: pytanie 20.10.08, 12:47 Dobre pytanie. Pogadam ze znajomymi o tym bo nie mam sam takiej wiedzy. A z troche inne beczki w papierowym PB podali dzisiaj że BRE jest najbardziej zadłużonym bankiem w Polsce. Jednak kredytuje się głównie z centrali (Niemcy) i nie podpiera się rynkiem międzybankowym. Zadłużenie netto BRE 12,7 mld PLN. 235% tyle stanowi zadłużenie netto banku w stosunku do kapitalizacji 83% - taki stosunek kapitałów stanowi całkowity dług Link do pb ale bez rysunków. www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=4d0153da-6013-42bf-bc02-15a2bed69398&open=sec Zadłużone spółki na cenzurowanym Adrian Boczkowski 20.10.2008 07:15 Czytaj komentarze(4) Zobacz na forum ({PostCount}) Inwestorzy instytucjonalni pozbywają się papierów spółek z dużymi kredytami. Boją się, że któraś nie przetrwa rynkowej zawieruchy. BZ WBK AIB TFI, które zarządza funduszami Arka, jako jedno z nielicznych TFI mówi wprost, że od jakiegoś czasu czyści portfel z mocno zadłużonych firm. To ważna informacja dla posiadaczy jednostek funduszy akcyjnych i spółek. Ryzyko ostatnio nie jest w modzie. — Zdecydowanie ograniczamy w portfelu udział takich spółek. Czasy są dla nich złe. Wiadomo, że ten niekorzystny okres kiedyś się skończy, ale nie wiadomo kiedy. Problemem dla niektórych spółek może być dotrwanie do lepszych czasów. Bardzo wysokie zadłużenie krótkoterminowe może się źle skończyć — wyjaśnia Bogdan Bogdziewicz, zarządzający w BZ WBK AIB TFI. Zapewnia jednak, że fundusze Arki nie pozbywają się za wszelką cenę papierów zadłużonych firm. Wyprzedaż trwa Wielu istotnych graczy na rynku TFI, których zapytaliśmy o stosunek do akcji firm z dużymi kredytami, nie chciało się wypowiedzieć. Wielu przyznaje jednak, że podczas kryzysu zaufania trzeba zachować ostrożność wobec mocno lewarujących się spółek. — Nie komentujemy zmian w naszym portfelu, ale faktycznie ryzyko zadłużonych firm mocno wzrosło — przyznaje Marcin Winnicki, zarządzający w BPH TFI. — Każdą spółkę trzeba rozpatrywać indywidualnie, ale od jakiegoś czasu mocno zadłużone sfirmy są w niełasce inwestorów — dodaje Jarosław Antonik, dyrektor biura analiz i doradztwa inwestycyjnego KBC TFI. — Choć wartość zadłużenia nie jest jedynym czynnikiem warunkującym decyzje inwestycyjne, to ostatnio zdecydowanie zyskała na znaczeniu — mówi Ryszard Rusak, zarządzający w Union Investment TFI. Jego zdaniem, niełatwo będzie zmienić nastawienie funduszy do spółek. — Najtrudniejsza faza kryzysu kredytowego potrwa jeszcze kilka kwartałów. Do normalności w finansowaniu spó-łek będziemy dochodzić kilka lat — dodaje Ryszard Rusak. — Zadłużone firmy mogą mieć problemy, przynajmniej przejściowe. Inwestycyjnie są one bardziej ryzykowne. Warto patrzeć przy tym na pokrycie bieżących zobowiązań odsetkowych zyskiem operacyjnym czy na ogólną dźwignię, czyli w jakim stopniu kapitał finansowany jest zobowiązaniami — radzi Leszek Auda, zastępca dyrektora inwestycyjnego ING TFI. Paweł Śliwiński, doradca inwestycyjny i prezes Inwest Consulting, popiera fundusze zmniejszające w portfelach udział mocno zadłużonych spółek. — Oprócz wzrostu kosztu obsługi długu pojawia się także problem jego rolowania. Bank w każdej chwili może drastycznie obciąć wysokość kredytu. Gdy dług niespodziewanie staje się wymagalny, firmy stają pod ścianą — mówi Paweł Śliwiński. Inwest Consulting zapewnił sobie komfort finansowy. Przeprowadził z sukcesem nową emisję akcji. — Do nas, jako do spółki niezadłużonej i z gotówką na koncie, zgłosiło się kilka sporych firm giełdowych z ofertą odkupu części ich aktywów, i to po cenie dużo niższej, niż mogłyby uzyskać, sprzedając je spokojnie — informuje Paweł Śliwiński. Zarządzający typują Zarządzający portfelami akcyjnymi w nieoficjalnych rozmowach przyznają, że część spó- łek z GPW może w najbliższym czasie borykać się z problemami, zwłaszcza firmy z dużymi kredytami, a szczególnie te, które swój dług mają w najbliższym czasie rolować. Wśród zagrożonych firm eksperci wymieniają deweloperów. Na cenzurowanym są również spółki budowlane, szczególnie z sektora ogólnego. — Nie wiemy, jak mocno kryzys uderzy w polskie firmy. Nasz strateg przedstawił badania z rynku strefy euro, które mówią, że tamtejszy rynek, poprzez m.in. wysokość spreadów kredytowych, prognozuje upadek 40 proc. firm. Rynek przesadza z ostrożnością, bo taki scenariusz nie wydaje się prawdopodobny. Rynek nie wycenia ryzyka prawidłowo. W hossie obserwujemy superoptymizm, w bessie — superpesymizm. Prawda leży gdzieś pośrodku — mówi Leszek Auda z ING TFI. O tym, że problem zbytniego lewarowania się w Polsce nie jest duży, przekonuje Jarosław Antonik z KBC TFI. — Patrząc z perspektywy makroekonomicznej, nie spodziewam się problemów. Całkowity dług polskich gospodarstw domowych i firm to mniej niż 40 proc. PKB. Depozyty w ostatnich latach mocno przy tym rosły — twierdzi analityk. Gotówka w cenie — Stawiamy od jakiegoś czasu na spółki dysponujące sporą gotówką lub wytwarzające dość pewne przepływy pieniężne. One poradzą sobie w trudnym okresie. Może im nawet wyjść to na zdrowie. Mogą na przykład tanio przejmować inne firmy — mówi Błażej Bogdziewicz z BZ WBK AIB TFI. Sprzedaż akcji spółek z dużymi kredytami nie musi się jednak obecnie opłacać. — Każdy inwestor musi odpowiedzieć sobie sam, na ile problem zadłużenia zagraża długoterminowym perspektywom danej spółki. Trzeba to później odnieść do rynkowej wyceny — doradza Jarosław Antonik z KBC TFI. Więcej w poniedziałkowym Pulsie Biznesu Odpowiedz Link
ago-ya Re: pytanie 20.10.08, 13:13 Bank nie musi zabezpieczać kredytu zgromadzonymi depozytami. Może pożyczać pieniądze które sam wczesniej pożyczył od innych banków (od banków które mają nadwyżkę depozytów). Ge jest własnie bankiem który na tym opiera swoją działalność, bo sam nie jest nadmiernie zainteresowany gromadzeniem depozytów. Problem polega na tym że przy dzisiejszej niejasnej sytuacji, bankie nie są specjalnie skore pożyczać sobie nawzajem, czyli te które nie mają wystarczającej ilości depozytów nie mają skąd wziąść pieniedzy żeby je dalej pożyczać. Odpowiedz Link
szczurek.polny Re: pytanie 20.10.08, 23:16 Coś kiedyś słyszałem, że GE Money i Santander biorą pieniądze "od mamusi", bo "mamusia" ma całą masę kasy, którą gdzieś by chciała korzystnie ulokować. Banki te co do zasady nie przyjmują depozytów od ludności. Te depozyty, które mają, to pozostałości po "poprzednich wcieleniach" - oba banki miały dość długą historię zanim zostały przejęte przez obecnych właścicieli. Licencja, na podstawie której działa Santander była wystawiona na Bank of America Polska S.A., potem został on kupiony przez Santander Group i w polu "nazwa" wpisano CC-Bank S.A., a jeszcze później wpisano Santander Consumer Bank S.A. - ale to ciągle ta sama licencja, ten sam kawałek papieru. Podobnie GE Money działa na podstawie licencji, która kiedyś była wystawiona na Solidarność Chase D.T. Bank. (Spotkałem się z pogłoską, że bo prawda żaden z tych banków nie oferuje lokat ani kont dla wszystkich, ale co najmniej jeden z nich oferuje bardzo dobre konta i lokaty dla wybranych. Do osób na "kluczowych z punktu widzenia banku stanowiskach", takich jak np. wójt gminy gdzie ma powstać nowy oddział, wysyłane są ponoć materiały zapraszające do otwarcia lokaty na niemożliwie korzystnych warunkach. Ja takiego zaproszenia nigdy od żadnego z tych banków nie dostałem i jak sądzę są to jedynie bezpodstawne pomówienia zawistnych nieudaczników spoza sektora bankowego.) W każdym bądź razie oba te banki zadłużone są po uszy w swoich macierzystych korporacjach. I jest to zadłużenie w 100% bezpieczne, bo "mamusia" zawsze je zroluje, nawet w czasie credit crunch'u (albo uzna, że pora się z Polski wynosić). Z punktu widzenia kredytobiorcy banki te są bezpieczne. Z punktu widzenia depozytariusza - nie ma to znaczenia, bo i tak nie można zostać depozytariuszem. Warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt tej sytuacji, a mianowicie odsetki od kredytu udzielonego przez macierzystą korporację są dla działającej w Polsce spółki kosztem i pomniejszają podstawę CIT. A więc trzeba je naprawdę dobrze liczyć, żeby wyszło tyle, ile ma wyjść. Odpowiedz Link