xp17 11.11.08, 21:49 Glupsi Amerykanie zaplaca za swoich cwanszych rodakow, brawo! Prawdziwe american dream, samosplacajace sie domy!!! Noz sie w kieszeni otwiera. biz.yahoo.com/ap/081111/meltdown_mortgages.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przycinek.usa Re: Nieodpowiedzialni wygrali! 11.11.08, 23:20 Oczywiscie. Stulecie absurdow. Odpowiedz Link
lastboyscout Re: Nieodpowiedzialni wygrali! 11.11.08, 23:40 > Glupsi Amerykanie zaplaca za swoich cwanszych rodakow Jak oni zaplaca? >Prawdziwe american dream, samosplacajace sie domy!!! Jak to sie samosplaci? Odpowiedz Link
polarbeer Re: Nieodpowiedzialni wygrali! 11.11.08, 23:56 Boy, you are always the last to know... Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: Nieodpowiedzialni wygrali! 12.11.08, 00:00 Ten sie smieje, kto sie smieje ostatni. Wydaje mi sie, ze spoleczenstwo, czyli MY - w koncu sie wscieknie i wymiecie ten Waszyngton. Przy takich zmianach i takiej determinacji w systemowym psuciu gospodarki jest jedynie kwestia czasu, kiedy zacznie sie jakis wiekszy bunt spoleczny. Jak narazie wzrost obrotu w handlu bronia jest 30%. Wszyscy kupuja amunicje, karabiny i konserwy. Rynek dziala. Teraz czas na to, aby politycy zaczeli sie bac. Odpowiedz Link
polarbeer Lek rzadzacych 12.11.08, 00:08 Tylko ktos taki jak ten moglby ich wystraszyc: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/TommyFranks_cropped.jpg Jak na razie oni jednak sluza tym ktorzy powinni sie bac... Nawet gdyby zmienili zdanie to nic dobrego by nam to nie wrozylo rowniez. Odpowiedz Link
sevenseas Re: Nieodpowiedzialni wygrali! 12.11.08, 00:16 Pewnie dlatego macie cos takego w kraju. uk.youtube.com/watch?v=0P-hvPJPTi4 ps. gdyby do czegos doszlo zadna amunicja wam nie pomoze. Odpowiedz Link
vice_versa Fajne trumienki 12.11.08, 04:43 I jeszcze to: uk.youtube.com/watch?v=jeqjykY5wPk&feature=related Z wrodzoną naiwnością i poetyckim wdziękiem zapytam: Co to k.. jest? Mógłby mi to ktoś przystępnie wytłumaczyć? Czy jeszcze kiedyś będę miał wakacje? Super zapobiegliwość, czy te "trumny" są biodegradowalne czy ocieplenie klimatu w warunkach bomby atomowej nas już nie interesuje? Przycinek czy LBS tutaj piszą o kupowaniu broni, ale składy trumien w polu przemawiają znacznie bardziej do wyobraźni niż 30% wzrost sprzedaży broni. To naprawdę są trumny??? Naprawdę chcecie sobie postrzelać? Może z 11 września poszło na tyle łatwo, że jakiś wizjoner planuje zabawę na większą skalę? Przy takiej skali to trudno trochę uwierzyć że to takie niewinna zapobiegliwość. Albo uznać za niewinny przekręcik za budzetowe pieniądze. Odpowiedz Link
lastboyscout Re: Nieodpowiedzialni wygrali! 12.11.08, 00:37 Moze ja jestem ostatni TAKI harcerzyk ale za to jestem taki harcerzyk, ktory wie wszystko jako pierwszy Pozdrawiam. Odpowiedz Link
polarbeer Nikt nic nie wie 12.11.08, 01:39 Czy w takim razie ty jestes pierwszym ktory wie nic? Odpowiedz Link
lastboyscout Robmy swoje ! 12.11.08, 02:58 > Czy w takim razie ty jestes pierwszym ktory wie nic? W jezyku polskim, w tego rodzaju zdaniu stosuje sie podwojne zaprzeczenie, tak wiec logicznie rzecz biorac moge twoje slowa przyjac jedynie za komplement, oznaczajacy, ze wiem wszystko... Dziekuje, jestes przemilym facetem ale pozostajac w swojej dewastujacej skromnosci powiem tylko, ze WIEM SWOJE Odpowiedz Link
xp17 Re: Nieodpowiedzialni wygrali! 12.11.08, 00:07 "Jak oni zaplaca?" - podatkami, inflacja itd "Jak to sie samosplaci?" - to byla ironia Oczywiscie wiadomo bylo od dawna, ze tak sie to skonczy, niby zaden news, jednak naiwnie liczylem na rozsadek... Odpowiedz Link
lastboyscout Re: Nieodpowiedzialni wygrali! 12.11.08, 00:33 >"Jak oni zaplaca?" - podatkami, inflacja itd To cos nowego? Ja tez tak splacam pozyczki ale zaciagam je TYLKO wtedy kiedy JESTEM PEWNY, ze pomoga mi ja splacic bolszewicy. >podatkami, inflacja itd To bedzie jakas inflacja? Bo Vice-Versa upiera sie, ze NIE BEDZIE inflacji. Podatki? CZYJE? Tych 40 %, ktorzy tu praktycznie nie placa podatkow czy moze tych 20%, ktorzy placa praktycznie wszystkie podatki z tym, ze efekcie sa ...najbogatsi ... Aaaaa juz wiem ! Pewnie te pozostale 40%. No tak... ale oni placa podatki poniewaz chca konsumowac a nie inwestowac (bolszewicy). To mowisz, ze wtedy jest zle jak podatki placa bolszewicy? Odpowiedz Link
vice_versa Wyzwanie 12.11.08, 06:13 > To bedzie jakas inflacja? Bo Vice-Versa upiera sie, ze NIE BEDZIE > inflacji. 1. Nie "upiera się" tylko grzecznie dzieli się swoją wersją wydarzeń. Idąc za głosem rozsądku niejakiego LBS, że pieniądze w słoikach to czasem dobra rzecz. Więc po co je wydawać, skoro później można kupić taniej? Lekką labilność poglądów wyczuwam. Decyduj się harcerzyku! Albo będzie jeszcze taniej, inflacji w USA nie będzie i warto mieć "pieniądze w słoikach", albo będzie drożej, będzie inflacja i wtedy o kant potłuc te Twoje słoiki. Ale skoro taniej ma nie być, to skąd TWOJE pytanie "kto upadnie bardziej"? Skoro "upadnie bardziej" to i wyprzedawać będzie taniej, prawda? Uh... 2. Inflacja monetarna już jest. Stopy są przecież nisko, szalejące deficyty, są bailouty i są pakiety. Tyle, że te zjawiska absolutnie nie prowadzą nas do wniosku, że te pieniądze trzeba wydać od razu: czyli że musi się to przełożyć na assets, obojętne nieruchomości/akcje/surowce/walutę. A tylko WYDAWANIE pieniędzy prowadzi do inflacji cen. Przekonanie, że zostaną wydane od razu, żeby "ratować rynki" jest oznaką wiary w propagandę. 3. Gdybyś więc zdecydował, że będzie drożej i inflacja będzie, to jeszcze napisz JAK te pieniądze trafią na RYNKI, którą drogą... kredytami, rozdawnictwem budzetowym, kupowaniem akcji i pompowaniem NYSE...? To szczególnie zabawny wariant: najpierw Goldman kupuje Merilla od AIG, a później odwrotnie we wszystkich możliwych kombinacjach insiderów uczestniczących w bailoutach. Przy takiej masie kasy, i zasadzie, że nikt nie lubi tracić, można windować w nieskończoność, taki płytki rynek jakim jest NYSE. Płytki w porównaniu z wartością FEDowych "pożyczek", rzecz jasna, wystarczy codziennie 100operacji x700mld USD i mamy hossę, że hoho! A w ramach "operacji rynku wybailoutowanego" bo już trudno mówić o "otwartym" czy "wolnym", DIJA w kwartał osiąga 50tys. W takim wariancie to emeryci uspokojeni, inflacja gigantyczna, kredyty equity na przyszły wzrost akcji, rynek CDSów na akcyjne kredyty rozkwita, inwestycje napływają, tylko... po co się zbroić i kupować trumny? I jak kupić chińskie banki? A może oni są stworzeni do bycia niewolnikami, bo tak uważa amerykański konsument? > chca konsumowac a nie inwestowac (bolszewicy). Bolszewicy to są Ci którzy chcą zabrać bogatym(efektywnym) a dać biednym(nieefektywnym). To są bolszewicy. Ci co chcą konsumować, to są kapitaliści, a Ci co chcą inwestować w kapitalistów to pozostali. A teraz polecam lekturę deficytów/nadwyżek handlowych. Odpowiedz Link