Dodaj do ulubionych

ul. Szkolna

25.12.09, 22:23
OK - przyjechała ekipa, zdarła asfalt i pojechała. Oczywiście
rozumiem, że to pierwszy, konieczny do położenia nowej nakładki
etap, jednak... w międzyczasie spadł śnieg, potem się roztopił,
drogowcy zniknęli, a ulica Szkolna zmieniła się w tor wyczynowy dla
samochodów terenowych. Ogromne dziury i wysokie stopnie (między
zdartym, a niezdartym asfaltem). Z jednej strony wysoki krawężnik
chodnika (zniszczonego już przez ciężarówy wjeżdżające jednym kołem
na chodnik, by się wyminąć), a z drugiej samowolnie wykopany rowek
odwadniający, przez który większym autom ciężko się wyminąć. Na
miejscu ZTM natychmiast zawiesiłbym kursowanie 740 po takim
klepisku, bo objechać się tego chyba nie da.
Obserwuj wątek
    • k2122 Re: ul. Szkolna 25.12.09, 23:35
      Koszmar na ul. Szkolnejbo tylko takimi słowami można nazwać to co w
      tej chwili dzieję się na tej ulicy. Jeszcze przed zerwaniem asfaltu
      droga wyglądała fatalnie(płynąca całą szerokością woda, dziury itd.)
      Ale to co dzieje się w tej chwili to porażka. Przejazd tą drogą to
      jeden wielki slalom dziura na dziurze (już nie wspomnę o płynącej
      wodzie)przejazd samochodem może zakończyć urwaniem się zawieszenia.
      Mało trafną inwestycją ze strony naszych władz było rozpoczeczęcie
      naprawiania drogi w połowie grudnia(to istny absurd.
      Ciekawe jak cała ta sytuacja zostanie rozwiązana bo wyjazd z
      własnych posesji to nielada wyczyn, nie wspomnę już o kursującym
      autobusie ,który tylko kwestia czasu jak pzrez tą koszmarna ul.
      Szkolną pzrestanie kursować!!!!!!!!
      • projekt74 Re: ul. Szkolna 26.12.09, 00:00
        Zgadzam się w 100 %. Sam zastanawiam się, jak ten problem zostanie rozwiązany. Inwestycja, która miała być wykonana we wrześniu i zgodnie z zapewnieniami „fachowców” trwać trzy dni zamieniła się w koszmar. Nie wiem jak można tak lekceważąco podchodzić do sprawy. Mam nadzieję, że ten wykonawca definitywnie zostanie pozbawiony możliwości startowania w jakichkolwiek przetargach na terenie Gminy Radzymin, tym bardziej, że w takim samym stanie zostawił jeszcze jedną ulicę w Radzyminie.
        Pozostaje tylko mieć nadzieję, że uda cię jeszcze cokolwiek pożyć na tej podbudowie, zanim cała ulica spłynie do rzeki.
        • css99 Re: ul. Szkolna 28.12.09, 18:02
          10 stopni to minimalna temperatura w jakiej można wylewać asfalt. Dziwne, ze kierownictwo tej firmy o tym nie wie i bierze się za remont drogi (de facto powinna go wykonać dużo wcześniej) przy minusowych temperaturach i padającym śniegu narażając na pękanie nawierzchni i kolejne wydatki gminy na kolejny remont.

Tak w ogóle to, czy w gminie Radzymin nie jakieś komórki organizacyjnej, która koordynowała by tego typu prace, bo jak widać na rynku nie brakuje firm takich jak ta, która z ulicy zrobiła pobojowisko i się zmyła.
          • embeo Re: ul. Szkolna 31.12.09, 17:31
            Chyba panowie ze "Spółdzielni Robót Budowlano-Drogowych w Tłuszczu"
            wystraszyli się naszej "akcji społecznej" (było wiele telefonów), bo
            zasypali ogromne dziury i wyrwy jakimś żwirem. :)
            • k2122 Re: ul. Szkolna 19.02.10, 21:44
              Ponowny problem z ul. Szkolną. Pomimo utwardzenia drogi w grudniu
              teraz po kilku dniowej odwilży ulica to jeden wielki tor przeszkód.
              Dziury są jeszcze większe niż jak były ostatnio(przyczyniły się do
              tego ogromne tiry i ciężarówki, które cały czas jeżdżą tą ulicą).
              Ciekawe jak cały ten problem z całą tą inwestycją rozpoczętą w
              grudniu ubiegłego roku rozwiąze Gmina bo jak narazie to przejazd
              moze skończyć się uszkodzeniem samochodu, nie wspomnę z pieszymi,
              którzy tak na prawdę nie mają gdzie się podziać jedynym rozwiązaniem
              jest pzrejście środkiem ulicy, ale jak wiadomo jest to bardzo nie
              bezpieczne!!!!
              • oktawia83 Re: ul. Szkolna 19.02.10, 22:33
                Przejazd ulicą Szkolną to tor z przeszkodami, horror! W grudniu została zerwana pewna warstwa nawierzchni przygotowująca do dalszego etapu modernizacji ulicy. Osoby odpowiedzialne za to nie pomyślały , że o tej porze roku może być mróz oraz opady śniegu :-), a co za tym idzie prace będą musiały być przerwane, i pozostanie nam to co jest teraz. Mniejmy nadzieję, że jak tylko pogoda się poprawi drogowcy powrócą.
                PS. A tak wogóle, czy ktoś wie co się stało z tą zerwaną nawierzchnią??? Można było nią np.naprawić dziury na Prymasa.
              • embeo Re: ul. Szkolna 22.02.10, 10:33
                > nie wspomnę z pieszymi, którzy tak na prawdę
                > nie mają gdzie się podziać jedynym rozwiązaniem
                > jest pzrejście środkiem ulicy,

Chyba trochę przesadzasz, przecież na całej długości Szkolnej dla
                pieszych jest stosunkowo nowy chodnik. P.S. Ciekawi mnie czy Panowie
                Pogromcy Szos z Tłuszcza przy okazji remontu Szkolnej (o ile uda im
                się to kiedyś wreszcie zrobić) naprawią też uszkodzenia na
                wspomnianym chodniku...
                • css99 Re: ul. Szkolna 24.02.10, 12:22
                  Ekipa partaczy z Tłuszcza to jedno, a gdzie w tym wszystkim organizacja ze strony Urzędu. Dlaczego pozwalają na taką samowolkę mało kompetentnych firm. Tym bardziej jak tu juz było wspomniane firma ta wcześniej "zajmowała" się jakąś ulicą w Radzyminie, z efektem podobnym jak w Nadmie.

Dla przypomnienia historia "remontu" ulicy Szkolnej (ma ok. 500 metrów) zaczęła się 6-7 lat temu wyłożeniem 100 metrów chodnika z czego połowa do tej pory nie jest doprowadzona do użytku, nadal ogrodzona z trzech stron siatką. Potem były chyba jeszcze dwa etapy. Ale widać taka specyfika radzymińskiego Urzędu, aby remont kilkuset metrowej drogi dzielić na 10 etapów.
                  • projekt74 Re: ul. Szkolna 24.02.10, 13:46
                    Rzeczywiście remont ulicy Szkolnej ma długą historię. Taka była
                    dotychczasowa polityka urzędu, żeby w każdej miejscowości zrobić
                    kilka metrów chodnika. Na samym początku mojej przygody z samorządem
                    pozwoliłem sobie skrytykować takie sposób działanie i zaproponowałem
                    wykonywanie kompleksowych remontów, czy też budowania „pod klucz”.
                    Niestety, jak to bywa w Polsce, ze względów finansowych nie zawsze
                    przynosi to efekty.
                    Co do kwestii ulicy Szkolnej to jakieś dwa tygodnie temu dzwonił do
                    mnie przedstawiciel wykonawcy z prośbą, żebym wyraził zgodę na
                    dokończeni „rozpoczętej” przez nich inwestycji. Troszkę się
                    zdziwiłem tym telefonem, bo w mojej ocenie wykracza to poza
                    kompetencje radnego, ale domyślam się, że ten telefon był efektem
                    podjętych przeze mnie działań zmierzających do wyciągnięcia
                    konsekwencji wynikających z zawartej umowy, zniszczenia drogi, jak
                    również wykluczenia tego wykonawcy z możliwości startowania w
                    przetargach ogłaszanych przez Gminę Radzymin. Mając możliwość
                    bezpośredniego kontaktu z tym „profesjonalnym” podmiotem pozwoliłem
                    sobie wyrazić swoje zdanie na temat oferowanych przez niego usług i
                    kategorycznie nie wyraziłem zgody na podejmowanie jakichkolwiek prac
                    związanych z przebudową nawierzchni na ulicy Szkolnej.
                    W wyniku przeprowadzonych rozmów z burmistrzem oraz pracownikami
                    urzędu podjęliśmy decyzję o ogłoszenie nowego przetargu o znacznie
                    rozszerzonym zakresie. Zgodnie z przyjętym harmonogramem przetarg ma
                    zostać ogłoszony w piątek 26.02.2010 r. W przedmiarze robót będzie
                    ujęta całkowita wymiana podbudowy, wymiana przepustu, nakładki
                    asfaltowej od ulicy Starej do końca terenu Szkoły, chodnik od ulicy
                    Prymasa Tysiąclecia do Jaworówki, przebudowo skrzyżowania z ulicą
                    Jaworówka, chodnik od Jaworówki do Szkoły, jak również wykonanie
                    odwodnienia, z przykryciem rowów włącznie. Ten ostatni etap wiąże
                    się z wykonaniem niezbędnej dokumentacji techniczno – prawnej,
                    dlatego odwodnienie prawdopodobnie zostanie wykonane dopiero we
                    wrześniu.
                    Pozostaje jedynie mieć nadzieję, że tym razem będziemy mieli więcej
                    szczęścia i nie trafi się taki sam profesjonalista jak ten z
                    Tłuszcza.

Pozdrawiam,
                    Marek Brodziak
                    • karramba200 Re: ul. Szkolna 24.02.10, 21:37
                      Ale ul. Szkolna nie kończy się z terenem szkoły.Może najwyższa pora porozumieć
                      się z Kobyłką i oczyścić zarośnięte krzakami pobocza.Ledwo można się minąć z
                      ciężarówką,nie wspominając o dziurach.Ale to tylko moje spostrzeżenia.
                      • projekt74 Re: ul. Szkolna 24.02.10, 21:58
                        Tak jak pisałem wcześniej wszystko rozbija się o finanse. W tym roku
                        na modernizację ulic w Nadmie przewidziano 850 tys. zł. Mam
                        nadzieję, że za tą kwotę uda się przebudować ulicę Szkolną w
                        zakresie jaki opisałem wyżej, wybudować chodnik wzdłuż ulicy
                        Jaworówka, rozpocząć prace związane z modernizacją ulicy Pólko, jak
                        również dokonać drobnych napraw na pozostałych ulicach.
                        Chyba nikt z nas nie ma wątpliwości, że w/w kwota to kropla w morzu
                        naszych potrzeb, ale z drugiej strony to jedna z najwyższych kwota
                        przeznaczona na modernizację ulic na terenie Gminy Radzymin.

Pozdrawiam,
                        Marek Brodziak
                        • k2122 Re: ul. Szkolna 25.02.10, 09:11
                          Wszystko pięknie brzmi tylko dobrze wiemy jakie są realia i co do
                          inwestycji to jak zostanie zrealizowana choć 1/3 to byłoby świetnie.
                          Ciekawi mnie tylko kiedy zostanie naprawiona nawierzchnia na ul.
                          Szkolnej?? będziemy czekać na przetarg??czyli przeciągnie się to
                          wszystko w czasie. Jak wygląda droga to każdy wie, mimo sobotniego
                          utwrdzenia znowu zaczyna się koszmar z dziurami. Prawda jest taka że
                          dopóki nie zostanie wprowadzone ograniczenia co do poruszania się
                          ciężarowych aut to nie ma szans aby ta droga w miarę wyglądała.
                          Wystarczy że przejedzie kilka takich aut i droga znowu jest w
                          dziurach. Porażka może władze naszej Gminy w końcu tym faktem
                          zainteresują sie!!!!!!!!!!!!!
                          • mwr33 Re: ul. Szkolna 25.02.10, 10:23
                            Sz.P. ciekawe czy w w/w kwocie mieści się też kwota, która była
                            zagwarantowana na modernizację ulicy Rzecznej czy też to jest osobny
                            temat/ Pozdrawiam
                            • embeo Re: ul. Szkolna 25.02.10, 10:46
                              Uważam, że warto teraz trochę pocierpieć (bo remont znowu się
                              odwlecze), aby wreszcie kompleksowo zajął się Szkolną jakiś poważny
                              wykonawca. Mam nadzieję, że autobusy nadal będą jakoś się przez te
                              wertepy przedzierały, w końcu nie tak dawno jedna Scania zabrnęła aż
                              w takie miejsce:
                              [url=http://m.onet.pl/_m/5a2d97295d2a7af84da577976e0284a2,34,1.jpg]
                              klik![/url] ;)

Kwestia przykrótkiej kołdry budżetowej jest niestety nie do
                              przeskoczenia. Ulice takie jak Rzeczna, Prymasa i pewnie parę innych
                              będą musiały dłużej poczekać na lepsze czasy. ;)
                              • karramba200 Re: ul. Szkolna 25.02.10, 15:59
                                Jeżeli ul.Rzeczna ma czekać to może czas przestać płacić podatek.Niech Gmina
                                sobie poczeka.
                                • projekt74 Re: ul. Szkolna 25.02.10, 20:17
                                  Ulica Rzeczna była utwardzona we wrześniu tamtego roku. W tym roku
                                  nie ma przewidzianych środków na jej przebudowę, jedynie na drobne
                                  naprawy. Niestety problem tej ulicy jest znacznie szerszy, o czym
                                  już swego czasu mówiliśmy w jednym z poprzednich wątków.

Pozdrawiam,
                                  Marek Brodziak
                                  • karramba200 Re: ul. Szkolna 25.02.10, 21:10
                                    Takie utwardzenie to można sobie (za przeproszeniem) w dupę wsadzić.Był tam Pan
                                    ostatnio?Jeżeli nie,to zapraszam na obejrzenie "utwardzenia".
                                    • projekt74 Re: ul. Szkolna 25.02.10, 22:07
                                      Temat dróg powraca cyklicznie każdej wiosny. Wszyscy wiedzą w jakim
                                      stanie są drogi na terenie Nadmy. Jednak żeby cokolwiek z nimi można
                                      było zrobić najpierw trzeba było zakopać olbrzymią pieniądze w
                                      postaci sieci telefonicznej i wodociągowej. Nie będę się powtarzał,
                                      że Nadma jest jedną z miejscowości wchodzących w skład gminy
                                      Radzymin, a każda z tych miejscowości ma podobne problemy i
                                      oczekiwania. Jeśli uważasz, że masz wspaniały pomysł na uzdrowienie
                                      tego stanu rzeczy, a w dodatku masz wyjątkowy dar przekonywania,
                                      przyjdź na sesję rady miejskiej i przekonaj pozostałych radnych żeby
                                      przekazali na rzecz naszej miejscowości jeszcze większe środki. Mnie
                                      nie musisz przekonywać.

Pozdrawiam,
                                      Marek Brodziak
                                      • mwr33 Re: ul. Szkolna 26.02.10, 08:13
                                        Sz.P. jest jeden "+" nieutwardzenia ulicy Rzecznej ;) przynajmniej
                                        asfalt, który by się na niej znalazł nie rozwali nam zawieszenia w
                                        aucie-tak jak ma to miejsce obecnie na ul. Pólko <o> tragedia!!! nie
                                        dość,ze dziura na dziurze /niektóre bardzo głębokie/ to jeszcze
                                        podniesiony na kilkanaście cm asfalt i koleiny-widać jak zostało to
                                        naprawione-bodajże 2 lata temu-te wyrwy są w tych samych miejscach
                                        gdzie była "naprawa" Pozdrawiam.
                                        • karramba200 Re: ul. Szkolna 26.02.10, 17:38
                                          Ja nie wymagam od razu asfaltu.Wystarczy wysypać gruzu mielonego(a nie wielkich
                                          kawałów),wyrównać(nie przeorać do gliny) i ubić walcem udarowym.To przecież nie
                                          są ogromne koszta.Firma ORPA tak sobie zrobiła dojazd w Kobyłce.Do czasu aż nie
                                          zaczęli kopać kanalizacji było równo i nawet ciężarówki nie zniszczyły.Tylko
                                          trzeba chcieć.A gmina przysyła partaczy takich jak na ulice
                                          Szkolna,Pólko,Rzeczna itp. itd.Do Pana Marka nie mam pretensji,bo wszyscy wiemy
                                          że robi co może,a nawet więcej.Pozdrawiam.
                                          • brombry Re: ul. Szkolna 01.03.10, 15:07
                                            Ja dorzucę swoje trzy grosze.
                                            850 tys na drogi na ten rok trochę zakrawa na kpinę. Starczy to na naprawę (oby
                                            skuteczną) Szkolnej i na łatanie dziur - czyli wyrzucanie pieniędzy w błoto - bo
                                            za rok będzie to samo.
                                            A gmina ma pieniądze i to duże - poczytajcie ten link:
                                            www.radzymin.pl/index.php?id=459
                                            Nie twierdze że takie muzeum nie jest potrzebne, ale jak powstanie będziemy
                                            chodzić po marmurach w zabłoconych buciorach ...
                                            Drodzy Radni, Panie Burmistrzu - Bitwa 1920 już była - jak zresztą wiele w
                                            naszej burzliwej historii, Papież odwiedził Radzymin jak wiele innych miejsc na
                                            świecie - pamiętamy i jesteśmy z tego dumni. Zacznijcie jednak patrzeć w
                                            przyszłość a nie ciągle żyć przeszłością.

PS. Zapraszam na ul. Pólko - koniecznie terenówką!!
                                            • km130707 Re: ul. Szkolna 03.03.10, 20:54
                                              ja też zapraszam na ul.Pólko. Katastrofa.
    • jj35a Re: ul. Szkolna 03.03.10, 11:35
      Powiem panu tylko tyle że najlepiej założyć klapki na oczy i nie
      patrzeć !Tak już jest że coś zaczynają i nie kończą a o nie
      szczęście nie długo!Czasami się zastanawiam kto kieruje tymi
      inwestycjami i wymyśla czas ich realizacji?
      • embeo Re: ul. Szkolna 01.09.11, 15:53
        Panie Marku, czy wykonanie nawierzchni asfaltowej ulicy Szkolnej znajduje się obecnie w jakichkolwiek wieloletnich planach inwestycyjnych gminy? Nie chodzi mi o realne szanse na ten remont, bo te jak przypuszczam są znikome. Ale czy udało się wpisać tę ulicę do jakiegoś chociażby 30-letniego planu regeneracji nawierzchni ulic i budowy wiejskich ścieżek rowerowych w gminie Radzymin? ;)
        • projekt74 Re: ul. Szkolna 01.09.11, 16:43
          Jak zapewniają mnie Burmistrzowie Gminy Radzymin nie tylko mi stan ul. Szkolnej spędza sen z powiek. W poniedziałek rozmawialiśmy na ten temat dość długo. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że pieniędzy na remont ul. Szkolnej na takim poziomie, jaki jest określony w dokumentacji projektowej, czyli za kwotę około 650 tys. zł, raczej nie uda się w tym (a podejrzewam, że i w następnym) roku znaleźć. Dlatego też zaproponowałem, żeby zrezygnować z wymiany podbudowy ul. Szkolnej, która de facto na części drogi została wymieniona przez firmę, która wybudowała odwodnienie i ograniczyć zakres robót do wylania dwóch, około ośmiocentymetrowych warstw asfaltu, który zostanie zamknięty z dwóch stron krawężnikami. Myślę, że takie rozwiązanie przetrwa kilka lat, a wtedy … wtedy mam nadzieję, że Gmina Radzymin będzie miodem i mlekiem płynąca :)

Pozdrawiam,
          Marek Brodziak
          • embeo Re: ul. Szkolna 02.09.11, 10:37
            Raczej wodą płynąca... ;)

A tak z ciekawości - jaki jest przybliżony koszt wspomnianego rozwiązania (2x8cm asfaltu + krawężniki) w porównaniu z 650 tys. zł "full-opcji"?
            Jest to oczywiście dobry pomysł na tymczasowe podratowanie sytuacji, ale obawiam się, że i asfalt nie przetrwa tam długo. Ta ulica ze względu na wodę i duży ruch ciężarówek (ignorujących znak zakazu 8 ton) jest chyba skazana na wieczne rozpadanie się.
          • koordynator150 Re: ul. Szkolna 08.09.11, 16:23
            Panie Marku, a gdzie nadzór budowlany; harmonogram prac i płatności; kary umowne dla niewykonania prac zgodnie z umową zawartą pomiędzy Gminą a wykonawcami remontu ulicy Szkolnej? Z wiedzy ogólnej w/w prace odbywały się w trybie przetargu, a więc gdzie nadzór finansowy Gminy; Starostwa? Cała sprawa, coś Mi się wydaje, powinna już być zgłoszona do Wyższych Instancji Kontrolnych; i to przez Pana, przedstawiciela wybranego przez Mieszkańców Nadmy. Rozmowy z Panem Burmistrzem już chyba do niczego nie doprowadzą, gmina jest tak zadłużona i biedna, że należy środków szukać po stronie Wykonawców w/w prac na ulicy Szkolnej. Chcę przypomnieć, że istnieje zasada w budownictwie: " jak zastajesz teren, tak go po sobie zostawiasz...", dzisiejszy stan Szkolnej jest chyba trochę gorszy od stanu sprzed tej wielkiej budowy. Chylę głowę przed odwagą Inspektorów Nadzoru zatrudnianych przez Gminę do tego tematu.
            Pozdrawiam umęczonych mieszkańców Nadmy.
            • koordynator150 Re: ul. Szkolna 12.09.11, 09:36
              Panie Marku, mam pytanie:
              czy to prawda , że w zakresie remontu ulicy Szkolnej , gmina nie maczała paluszków; że cała inwestycja była z budżetu Prywatnego Inwestora w celu odwonienia dwóch działek znajdujących się przy tej ulicy za Krzyżem; w celu budowy w tym miejscu Marketu handlowego.
              Jeśli tak , to gdzie Nadzór Budowlany ............... i jak odbierać stanowisko Gminy, czy nie Było tu jakiś machlojek?
              Pozdrawiam i czekam wyjaśnienia.
              • projekt74 Re: ul. Szkolna 14.09.11, 08:03
                Szanowny koordynatorze150,
                1. Inwestorem odwodnienia w ul. Szkolnej i Nowej w Nadmie była Gmina Radzymin.
                2. Nic mi nie wiadomo na temat tego, żeby w Nadmie miał powstać jakiś supermarket. Wydaje mi się, że dla potencjalnego inwestora tego typu przedsięwzięcia nasza miejscowość, ze względu na liczbę mieszkańców, a nawet położenie jest jeszcze mało atrakcyjna.
                3. Pomysłodawcą kompleksowej przebudowy ul. Szkolnej, polegającej na budowie odwodnienia, wymianie podbudowy drogi, wybudowaniu nakładki asfaltowej oraz chodników byłem ja. Niestety chyba już regułą w samorządzie jest to, że nie można porządnie wykonać i zakończyć inwestycji drogowej, tak żeby służyła nam wszystkim przez długie lata.
                4. Nadzór nad prawidłową realizacją prac sprawował inspektor nadzoru z urzędu.
                Więcej informacji na ten i inne tematy będą mogli Państwo usłyszeć na zebraniu.

Pozdrawiam,
                Marek Brodziak
                • koordynator150 Re: ul. Szkolna 15.09.11, 22:54
                  dziękuję za rzetelną odpowiedź, można szybko ukręcić głowę plotką o Markecie w Nadmie. Pana Panie Marku nikt nie wini za dobre pomysły i wywołanie ich realizacji, ale proszę chyba w Imieniu wielu mieszkańców Nadmy o to aby pobudzić do działania, zgodnie z prawem, odpowiednich urzędników w Gminie , w tym inspektorów. Chyba za coś Ci ludzie biorą pieniądze.
                  pozdrawiam
                  • kierowcaa Re: ul. Szkolna 02.01.12, 19:29
                    Witam.
                    Jestem zmuszony codziennie przejeżdżać przez poligon huczenie nazywany ulicą Szkolną,nurtuje mnie pytanie jakie obowiązuje na niej ograniczenie prędkości?
                    Jeśli jest to 50 tyle co w terenie zabudowanym a przypuszczam że tak ponieważ nie zauważyłem żadnego znaku informującego o robotach drogowych ani zmniejszenia dozwolonej prędkości to zastanawia mnie kto jest odpowiedzialny za odszkodowania w pojeździe spowodowane FATALNYM stanem nawierzchni?
                    Chciał bym jeszcze aby w odpowiedzi znalazła się konkretna odpowiedź kiedy zostanie przywrócony stan ulicy do takiego jaki miała przed "REMONTEM".
                    • brombry Re: ul. Szkolna 03.01.12, 17:41
                      Kolego - zapomnij ......
                      Nie za tej kadencji bo kasy nie ma, chociaż burmistrz twierdził że Szkolna to sprawa honoru ;) Jak widać honor to obce słowo.

Ale słuszna uwaga, warto upomnieć się o odszkodowanie, efekt może być taki że dostaniesz jakąś kaskę, a na drugi dzień przyjedzie dzielna ekipa i postawi znaki jak na ulicy Pólko - czyli "Uwaga nierówna nawierzechnia" + ograniczenie prędkości do 20 km/h.

Takie są niestety realia, Nadma to wieś na końcu świata .....
                      • projekt74 Re: ul. Szkolna 03.01.12, 19:05
                        Szanowni Państwo,

Rzeczywiście sytuacja finansowa gminy Radzymin jest nieciekawa, co w sposób dosadny podkreśla opinia RIO z dnia 15.12.2011 r. www.bip.radzymin.pl/index.php?id=651
                        Dlatego też już od dłuższego czasu trwają gorące dyskusje na temat zaproponowanego przez Burmistrza projektu budżetu. Jak można łatwo zauważyć najpoważniejszą z zaplanowanych na terenie Gminy Radzymin inwestycji jest przebudowa ul. Szkolnej w Nadmie. Nie ma się co dziwić, że ta pozycja budzi sporo emocji wśród radnych. Część z nich złożyła już wniosek o wykreślenie tej inwestycji z budżetu. Dzisiaj na posiedzeniu komisji budownictwa musiałem stoczyć ciężką batalię, żeby ta inwestycja pozostała. Na dzień dzisiejszy ma być realizowana, ale przede mną jeszcze kilka posiedzeń komisji i najważniejsza sesja budżetowa, która wstępnie jest zaplanowana na 20.01.2012 r. Tego dnia ostatecznie już będziemy wiedzieli, czy pieniądze zainwestowane w kolektor deszczowy nie zostaną zmarnowane i czy wreszcie poprawi się bezpieczeństwo nas i naszych dzieci na ul. Szkolnej.

Pozdrawiam,
                        Marek Brodziak
                        • kierowcaa Re: ul. Szkolna 06.06.12, 23:09
                          Widać że coś ruszyło i metamorfoza Szkolnej idzie w dobrym kierunku,czy nowa nawierzchnia będzie położona na całym odcinku od Szkoły do skrzyżowania z ul.Starą ?
                          • nobardzociekawe Re: ul. Szkolna 10.06.12, 20:33
                            a mi sie wydaje, że prędko naszej kochanej szkolnej nie zrobią. taki kawałeczek drogi powinien już być zdrobiony a tymczasem, gdy wracam sobie autobusem o 17 już żywego ducha nie ma, a droga od paru dni taka sama. słyszałam, że termin jest do końca września. to absurd. w dodatku nawet nie ma dobrego przejścia z jaworówki na starą, poziomkowa jutro (dziś jak widać leje jak z cebra) będzie nie do przejścia, ale innej drogi nie ma, chyba że pójdę do sklepu na starą, ale szkolna i tak nie lepsza będzie pewnie. całkowita żenada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka