Dodaj do ulubionych

internet Polsatu LTE

02.11.11, 15:11
Czy ktoś korzysta z tego internetu w Kobyłce? Neostrada u nas nie chodzi pomimo tego, że mamy zwykły telefon stacjonarny. Obecnie korzystamy z Plusa, ale pomimo tego, że jesteśmy blisko nadajnika (wiem, że to nie jest jednoznaczne z szybszym połączeniem) czasem krew zalewa jak to pracuje. W dzisiejszych czasach nie powinno tak to wyglądać.
Zastanawiamy się właśnie nad wypróbowaniem LTE, ale może ktoś już korzysta i mógłby coś na ten temat napisać.
Obserwuj wątek
    • rajqu Re: internet Polsatu LTE 03.11.11, 11:10
      Zacznijmy od poczatku. Czemu nie dziala neostrada? rozmawialas z technikami? Byly robione pomiary?? Ja obecnie mam 5 km do Centrali TP (DSLLam'a) i jestem na sztywno zsynchronizowany na 6 megabitow. Znaczy ze Ty mieszkasz jeszcze dalej ?? Kobylka jest polaczona na okolo wiec jesli ty masz dalej do centrali w Kobylce to moze blizej do np. zabkach, wolominie, czy zielonce.
      Druga kwestia czego oczekujesz od internetu? Czy szukasz stalego lacza do normalnego uzytkownaia typu (jakis download, multimedia, skype, moze jakies gry sieciowe) czy chcesz tylko minimum do odebrania poczty i zrobienia przlewu. Jesli to pierwsze to zapomnij o LTE. Raz ze to NIE jest stale lacze. Dwa ze ma jakies chore limity i oplaty dodatkowe. A trzy na na 99% sygnal wysylany do ciebie bedzie pochodzil z tego samego nadajnika.
      www.cyfrowypolsat.pl/pakiety-danych-tabela-19-10-2011.jpg
      Ta tabelka mowi o wszystko. Ceny sa oderwane od rzeczywsitosci.
      przy szybkosci LTE (oczywiscie jesli taka osiagniesz) wysycisz cale laly limit strasznie szybko.
      Aha tu masz tebelke
      www.cyfrowypolsat.pl/oferta/internet/mapa-zasiegu.cp
      Odejmij z tej mapy skrejne pkt zasiegu bo oni zawsze bardzo optymistycznie je robia.
      I tytulem podsumowania mimo wszytsko zachecam troche powalczyc z Tpsa.
      • meltibi Re: internet Polsatu LTE 03.11.11, 12:45
        Cały problem polega na tym, że z TP SA walczyliśmy już kilka razy...
        Pierwsza nasza przygoda z internetem to modem telefoniczny zamieniony później na 256 Neostradę - jak to chodziło to raczej każdy wie. Później podpisaliśmy umowę na 512 i wtedy wszystko stanęło. Posprawdzali wszystko na tyle dobrze, że dostaliśmy odszkodowanie za pół roku wstecz i możliwość natychmiastowego rozwiązania umowy.
        Jakiś rok później po ponownym sprawdzeniu znów podpisaliśmy umowę, gdyż zapewniano nas, że już wszystko będzie działać. Po okresie próbnym zrezygnowaliśmy, bo znów nie chodziło. Różni fachowcy z TePSY sprawdzali łącze i w zasadzie ciągle było coś nie tak - ktoś stwierdził wreszcie, że to może być uszkodzone gdzieś łącze. Nie znam się na tym, ale skoro po wielokrotnym sprawdzeniu tepsa u na nie działa to naprawdę nie mam ochoty znów próbować.

A internetu potrzebuję do zwykłego przeglądania stron - nie lubię ściągać niczego z sieci, bo jakość jest dla mnie niezadowalająca (niezależnie od tego czy to film czy muzyka). Chciałabym jednak, aby te strony otwierały się w miarę przyzwoity sposób.

Dlatego moje zainteresowanie internetem LTE - pewnie weźmiemy na próbę i zobaczymy z czym to się je...
        • planetwireless Re: internet Polsatu LTE 13.12.11, 09:02
          net.wolomin.pl

Zapraszam do zapoznania się z ofertą.

Niestety jakikolwiek internet z komórki tu ginie jak w czarnej dziurze :D
      • meltibi Re: internet Polsatu LTE 03.11.11, 12:47
        Tabelki oczywiście mam już przećwiczone - chodziło mi oczywiście o to - czy ktoś może korzysta z tego internetu i mógłby się na ten temat wypowiedzieć.
    • arek1203b Re: internet Polsatu LTE 09.11.11, 19:16
      Proponuje NETIE na laczu TPsa maja calkiem sprytnych technikow i npewno poradza sobie z problemem a do tego w NETI jest tansza i lepsza oferta
      • omasta11 Re: internet Polsatu LTE 10.11.11, 13:42
        Szkoda, ze nikt się nie wypowiedział na zadane pytanie. Też bym chciała wiedzieć czy ktoś ma LTE i jak to działa, czy w ogóle działa.
        • planetwireless Re: internet Polsatu LTE 13.12.11, 09:07
          My zakładamy net, który działa, a nie taki nad którym będziesz się potem zastanawiać gdzie z laptopem usiąść w mieszkaniu czy w ogródku :)
          A poza tym nie podzielisz tego tak jak chcesz na wszystkie urządzenia....

Jeżeli jednak już weźmiesz LTE, to sprawdź pingi - nie sama prędkość jest ważna. Co z tego, że obiecują Ci szybki net i że paczka danych poleci szybko skoro na każdorazowe jej wysłanie czekasz średnio kilkadziesiąt razy dłużej niż w necie stacjonarnym??
          Według realnych testów 1Mbit/s netu z dobrym pingiem (u nas średnio 5-11ms do Warszawy) jest bardziej wydajny niż jakikolwiek komórkowy (100-500ms !!) :D:D:D
          O grach sieciowych już nie wspomnę, bo tu ping to podstawa!

• saganaszi Re: internet Polsatu LTE 03.01.12, 09:33
            LTE Polsatu w Kobyłce, mierzone w domu 400 metrów od masztu, 4 kreski, modem był tam wykorzystywany przez 3 tygodnie, bez anteny zewnętrznej: download 40-50 mega, upload 6-8 mega, ping 20-40 ms. HSPA+ w tej samej lokalizacji download 3-9 mega, upload 0,4-1 mega, ping 50-60 ms.
            LTE nieco dalej, choć nie jestem w stanie powiedzieć ile km. Była 1/czasami 2 kreski zasięgu: download 15-30 mega, upload 1-4 mega, ping 20-40 ms.

Według mnie problemem nie są pingi, które są wystarczające nawet do gier sieciowych (test - SC2), ale limity. Największy limit 25 giga można zużyć w 1,5 godziny ściągania... Ale dlatego też sądzę, że sieć LTE długo się nie zapcha i nie będzie mulić jak HSDPA.

Sam raczej nie zdecyduję się na LTE z powodu właśnie z powodu limitów, a nie chce mi się ściągać plików w nocy, kiedy jest 50 gb za darmo. Ale jeśli ktoś nie pracuje na wielkich plikach XXX mega, nie ściąga wielu filmów miesięcznie i nie siedzi nałogowo na youtube, to bym się nawet nie zastanawiał, brałbym od razu Polsat, tylko dopasowałbym limit (10 lub 25 GB). Tak naprawdę okoliczni dostawcy wifi biorą w okolicy 120 zł (koszt 25 gb + 50 gb w nocy) za łącze 2 mega... Za tą samą kwotę można mieć 40/50 mega LTE, więc jeśli komuś limity wystarczają, to wybór jest chyba oczywisty.
            • saganaszi Re: internet Polsatu LTE 03.01.12, 13:28
              Zapomniałem o jednym - można podzielić sygnał LTE i stworzyć zwykłą sieć bezprzewodową w całym domu, wystarczy dokupić router LTE. Nie polecam Huawei D105, bo obcina prędkość down do 10 mega, a up do 5 mega, procesor mu nie wyrabia. Lepiej kupić Edimax LT-6408n, jego procesor wytrzymuje prędkości do 50, 60 mega.
              • meltibi Re: internet Polsatu LTE 04.01.12, 06:44
                bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź. Też jestem już po testowaniu i mam podobne zdanie. Limit zawsze ogranicza, ale nie ściągam filmów i nie gram, więc póki co nie pozostaje nam nic innego.
            • planetwireless Re: internet Polsatu LTE 05.01.12, 12:59
              120 za łącze 2Mbps? ciekawe kto w okolicy tyle bierze ....:D
              • saganaszi Re: internet Polsatu LTE 07.01.12, 10:51
                W okolicy 120 zł, nie 120. Przy rocznej umowie u dwóch największych okolicznych dostawców, których nie chcę wymieniać z nazwy, koszt 2 mb wynosi 99-110 zł. To jest chyba okolica 120 zł? Wy jesteście nieco tańsi, co się wam chwali. A 120 zł było porównaniem do najdroższej opcji na 1 rok w Polsacie, czyli 120 zł.
                Chodziło mi o skalę i stosunek prędkości do ceny - jeśli ktoś nie zasysa nałogowo, nie widzę sensu kupna internetu o prędkości 2 mb za nawet 80-90 zł, jeśli za 69 zł można mieć net 20-30 krotnie szybszy net LTE - tu oczywiście o ile komuś wystarczy 10 gb limitu. Ja sam niestety pracuję na dużych plikach i też łamię się co do LTE 25 gb, tylko że musiałbym część plików ściągać w nocy - ale plik, który na normalnym łączu wchodził mi w 33 minuty, w LTE trwa 80-90 sekund.
                Ceny rzędu 80-110 zł za 2 mega były dobre 4-5 lat temu. Wiem, że Kobyłka nie jest Warszawą, ale tam standardem jest 50-60 zł za 30-40 mega.
                Reasumując: wolałbym płacić te 80-110 zł za nielimitowany internet, ale nie o prędkości 2 mb... Raczej 5-10 mb.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka