Dodaj do ulubionych

Zadanie dla Supermana

19.05.13, 20:23
Zobaczcie - www.gumtree.pl/cp-drobne-pytania-hobby/wolominski/czy-moglby-ktos-o-dobrym-i-czulym-sercu-pomoc-485876906 - co o tym myślicie?

Ja zazwyczaj takie anonse ignoruję, jednak autorka tego mieszka w Kobyłce. Skłonił on mnie zresztą do zastanowienia - co powinniśmy w takich sytuacjach czynić? Nie reagować? Wesprzeć dobrym słowem? Zainteresować się powodami takiego stanu rzeczy? A może zasygnalizować problem jakiejś wyspecjalizowanej instytucji (samorządowej lub pozarządowej)?

Ja osobiście chętnie bym wspomógł tą osobę, jednak wolałbym aby pomoc koordynowała jakaś organizacja (przychodzi mi tu na myśl "Szlachetna paczka" albo nasza kobyłkowska Qźnia) aby ich wolontariusze rozeznali faktyczną sytuację tej osoby i postarali się przede wszystkim pomóc rozwiązać przyczyny tej złej sytuacji.
Obserwuj wątek
    • kobylka34 Re: Zadanie dla Supermana 20.05.13, 06:24
      Chłopie jaka Quźnia.W głowie już Ci się psuje od tej polityki.Każdy z nas może napisać do tej kobiety i wesprzeć ją finansowo (...)ponad to MOPS i Caritas...Ja tylko proszę nie róbcie sobie promocji kosztem innych,gdyby Twoje intencje były pozytywne, napisałbyś - pomóżmy !!!
      • emerytka61 Re: Zadanie dla Supermana 20.05.13, 18:56
        kobylka34 napisał(a):

> Chłopie jaka Quźnia.W głowie już Ci się psuje od tej polityki.Każdy z nas może
        > napisać do tej kobiety i wesprzeć ją finansowo (...)ponad to MOPS i Caritas...
        > Ja tylko proszę nie róbcie sobie promocji kosztem innych,gdyby Twoje intencje b
        > yły pozytywne, napisałbyś - pomóżmy !!!

5 jedynek ma rację przecież tej kobiecie należy się pomoc i to nie tylko przy komunii ale i na co dzień. Apelem do obcych ludzi o czymś świadczy bo czemu ta matka nie szuka pomocy w Caritasie i MOPSIE ?
        • kobylka34 Re: Zadanie dla Supermana 21.05.13, 06:33
          @emerytka61-Po przeczytaniu postu 5 jedynek odniosłem wrażenie,że bardziej mu chodzi o wypromowanie jakieś organizacji Quźnia,która nie koniecznie zajmuje się pomocą dla potrzebujących,z stąd też moje oburzenie.Podkreślam pomagać należy a nawet trzeba!!!
          • 11111 Re: Zadanie dla Supermana 21.05.13, 07:34
            Z tego co wiem to Qźnia jak najbardziej zajmuje się pomocą potrzebującym i to w najlepszy możliwy sposób gdyż m.in. prowadzi "Społeczne Biuro Pracy" które mogłoby pomóc znaleźć tej pani lepszą pracę czy dodatkowe zajęcie. Ma tam także dyżury księgowy, który pomaga zrobić rozliczenie do US - toż to też czysty zysk i spora ulga dla potrzebujących. Warto więc wiedzieć, że mamy coś takiego i mądrze z tego korzystać.

A co do "Szlachetnej Paczki" to doczytałem, że robią oni paczki wyłącznie na Mikołaja, więc ten wariant niestety odpada. W tym naszym konkretnym przypadku nie ma chyba jednak potrzeby wysyłania wolontariusza (jak robi to Paczka) aby rozeznać sytuację rodziny - po analizie innych ogłoszeń tej pani gumtree.pl/c-PostersOtherAds-W0QQUserIdZ74973518 widać wyraźnie, że rzeczywiście znajduje się w potrzebie i że jest to osoba zaradna (sprzedaje zbędne wyposażenie). Warto byłoby więc jej pomóc, zwłaszcza, że chodzi o sytuację nadzwyczajną i jednorazową (na co dzień jakoś sobie radzi).

Pytanie tylko jak zorganizować taką pomoc. Ja sam mogę się szarpnąć na co najwyżej 50 zł, a to chyba trochę za mało. Najlepsza byłaby możliwość "internetowej zrzutki" gdzie widać na bieżąco ile osób się złożyło i ile środków zostało w sumie uzbieranych, ale czy jest w ogóle coś takiego?

Nie jestem też w temacie i nie wiem jak obecnie przygotowuje się do komunii i jakie daje dzieciom prezenty. Ja sam dostałem niegdyś radziecki zegarek i byłem z prezentu bardzo niezadowolony. :-(
            • kobylka34 Re: Zadanie dla Supermana 21.05.13, 10:31
              o tym też pisałem.Chciałbyś pomóc,należy wysłać wiadomość do tej pani,że istnieje taka opcja,ewentualnie zgłosić sprawę do tej organizacji(jeżeli w ogóle się zainteresują) Natomiast sposób w jaki przedstawiłeś problem,skłania jedynie do refleksji , w jakim celu został napisany Twój post.Z całym szacunkiem @11111, ale prawdopodobnie nasza główna bohaterka nie posiada internetu.Ponad to można ogłosić sprawę na forum,że w dniu tym i tym wspomagamy samotną matkę z dwójką dzieci.Z pewnością każdy z nas mógłby coś zaoferować:żywność,ubrania itd....
              • kobylka34 Re: Zadanie dla Supermana 21.05.13, 11:22
                @11111-przeanalizowałem Twoje posty i dochodzę do wniosku,że to o czym napisałem tylko potwierdza moją tezę.Nieudolnie krytykujesz burmistrza a w głębi serca jesteś jego entuzjastą.Stosujesz tani chwyt marketingowy,szukając zwolenników.Quźnia to prawdopodobnie stowarzyszenie działające w ramach kampanii wyborczej.Otóż muszę Cię poinformować,że nie trawie takich zachowań.Twoje ostanie poematy na temat burmistrza nie znalazły zainteresowania,najwidoczniej ludzie na tym forum mają wyższe cele niż obrażanie człowieka.Na marginesie dodam,że prywatnie Robert Roguski to bardzo inteligentny gość,chociażby z tego powodu,że został burmistrzem a to,że nie popieram jego polityki rządzenia a wręcz oburza mnie jego infantylność gospodarowania miastem to nie uprawnia mnie ani nikogo innego do stosowania tego typu środków.
                • damyk1 Re: Zadanie dla Supermana 21.05.13, 11:58
                  @Kobyłka przestań filozofować tylko jak masz możliwość to pomóż na tyle ile możesz a nie tylko wszystkie tematy sprowadzasz do burmistrza.

@11111 Nie wiem jak jest naprawdę ale napisałem maila do tej Pani czwartek/piątek pomogę jej 50zł, Ty dasz 50zł to już będzie 100 problemików mniej a dlaczego nie chce skorzystać z MOPSU czy innych takich nie wiem, jej sprawa
                  • kobylka34 Re: Zadanie dla Supermana 21.05.13, 14:29
                    Zrobiłem to bez zbędnej reklamy!!!
                    • 11111 Re: Zadanie dla Supermana 21.05.13, 14:39
                      Bóg zapłać! Podaj Jeszcze numer konta (sam numer, bez danych personalnych wystarczy) dla innych.
                    • damyk1 Re: Zadanie dla Supermana 21.05.13, 18:54
                      w takim razie Szacunek dla Ciebie
                  • 11111 Re: Zadanie dla Supermana 21.05.13, 14:38
                    Wpadł mi w międzyczasie pomysł, aby namówić tą panią na wystawienie aukcji wieloprzedmiotowej na Allegro - np. "Paciorki od Agnieszki" po 10 zł każdy i napisać w treści że chodzi o aukcję charytatywną. Wtedy można byłoby na bieżąco śledzić uzbieraną sumę (ech, ta ludzka ciekawość!) i byłby to pewien rodzaj zachęty do dalszych wpłat. Ale jest to trochę skomplikowane, no i trzeba zapłacić później 5% prowizji od sprzedaży. Może więc rzeczywiście lepiej nie komplikować sprawy i po prostu wpłacić pewną sumę na jej konto.
                    • kobylka34 Re: Zadanie dla Supermana 21.05.13, 17:16
                      pieniądze na cele charytatywne można wpłacać tylko na konto fundacji,nie wolno zamieszczać nr konta osobie prywatnej-takie prawo ale można napisać do tej pani e-mail poprzez portal w którym zamieściła ogłoszenie i międzyczasie uzyskać informacje co dokładnie jest jej potrzebne.Proponuje jednak nie przesyłać wszystkim w ciemno gotówki,należy sprawdzić,na co pójdzie ,tym z kolei bez dwóch zdań musi zająć się MOPS,policja ewentualnie osoba budząca zaufanie wśród społeczeństwa lokalnego.
    • vienetta Re: Zadanie dla Supermana 22.05.13, 09:33
      ta Pani jest na fb i wcale tak kiepsko nie wygląda :)
      • damyk1 Re: Zadanie dla Supermana 22.05.13, 12:59
        Powiem Ci tak - różne są sytuacje życiowe i różnie to bywa. Chyba skoro prosi o coś nagle za pomocą gumtree to może być powodów setki. Sam mam jednego 7 latka i wiem że nie chcę mu wszystkiego odmawiać a to kosztuje. Nie chodzi tu o elektronikę itp... ale tato kup mi w sklepie... jakieś wycieczki, do szkoły 5taka na sklepik, ubrania i inne rzeczy. ta Pani nie prosi o ciągłą pomoc ale o pomoc przy komunii a to też kosztuje - organizacja, kościół, suknia.
      • 11111 Re: Zadanie dla Supermana 22.05.13, 13:16
        Cóż, wypoczynek na wsi każdemu służy. ;-) Tam właśnie wg opisu zdjęcie zostało zrobione, więc nie oceniaj czasem jej sytuacji po otoczeniu. Mnie natomiast bardziej przerażają jej znajomi...
      • vienetta Re: Zadanie dla Supermana 22.05.13, 14:39
        Oceniłam jakby całokształt :) Raczej nie dorzucę się do komunii, ale rozumiem, że ktoś może potrzebować pomocy. Kto chce, ten udzieli. Ale jedynie mnie drąży pytanie, dlaczego nie rozgłosiła tego wśród znajomych na fb? Łatwiej od obcych ludzi uzyskać pomoc?
        • netkobylak Re: Zadanie dla Supermana 22.05.13, 19:04
          Czasem niestety łatwiej od obcych. Nie wiem jak sytuacja wygląda w rzeczywistości, nie wiem o jaką panią chodzi itd. Ale zawsze raczej ostrożnie podchodzę w takich sytuacjach. To, że ktoś argumentuje potrzeby komunią nie znaczy że tak jest w rzeczywistości - po prostu taki sezon. Słychać co jakiś czas też o takich co zbierają na leki, na chore dzieci itd. niestety nie każda argumentacja ma pokrycie w rzeczywistości.
          • kobylka34 Re: Zadanie dla Supermana 23.05.13, 12:27
            Zobaczcie,jakie to forum jest skuteczne.Było ogłoszenie i już go nie ma.@11111-nieciekawie to wszystko wyszło.
            • 11111 Re: Zadanie dla Supermana 23.05.13, 14:52
              Prawdopodobnie zbanowali jej konto za zduplikowanie ogłoszenia, gdyż zniknęły też jej dwa pozostałe anonse o sprzedaży sprzętu kuchennego - Gumtree woli bowiem, jak się im wyśle SMS'a za 9 zł za podbicie ogłoszenia niż napisze nowe o tej samej treści.

A skoro jej ogłoszenie zniknęło i nie można już teraz ustalić personaliów tej pani, to napiszę kilka rzeczy których się dowiedziałem w rezultacie korespondencji mailowej. Otóż pani ta nie ma konta bankowego, gdyż nie ma stałych dochodów. Zaproponowałem jej więc założenie w pełni darmowego konta w Alior Sync (tam ich nie wymagają), jednak ona podeszła do tego sceptycznie. Zapytałem ją też czemu nie wystawi tego swojego przedmiotu na Allegro (jej ogłoszenie na Gumtree obejrzało zaledwie 8 osób) gdzie miałaby znacznie większą szansę na sprzedaż i uzyskanie lepszej ceny, ale zniechęciła ją prowizja od sprzedaży (5%). Zaproponowała, abym wysłał jej kwotę darowizny przelewem pocztowym, jednak głupotą było płacić 6 zł za przekaz na 50 zł do tego samego miasta - umówiliśmy się więc na spotkanie na stacji Ossów, zwłaszcza, że chciałem też z nią porozmawiać. Przybyłem punktualnie i czekałem 20 minut, jednak ona się nie pojawiła - napisała jednak zaraz maila, że była na miejscu, ale nie miała odwagi podejść gdyż jest bardzo nieśmiała. I na tym sprawy stanęły.

Jak widać z powyższego bardziej od darowizn pieniężnych przydałaby się jej fachowa pomoc kogoś od opieki społecznej, kto wesprze, da parę rad, pokieruje i przypilnuje ich realizacji.
              • kobylka34 Re: Zadanie dla Supermana 24.05.13, 06:20
                W porządku wykonałeś dobrą robotę,przynajmniej poświeciłeś czas aby załatwić sprawę. Konto w banku można założyć bez stałych dochodów to zależy od banku.Nie wiem dlaczego uzyskałeś inne informacje niż moja znajoma,którą poprosiłem o załatwienie sprawy,prawdopodobnie kobieta rozpoznała w Tobie kogoś z urzędu albo,albo.

Kilka lat temu miałem podobną sytuację,przyszła do mnie kobieta z małymi dziećmi i poprosiła o pieniądze.Zgodziłem się jej dać pod warunkiem,że przyjdzie i wykona kilka prac zdarzenie miało miejsce w Warszawie.Planowałem ,że jeżeli przyjdzie zapłacę jej wielokrotnie Pani wyraziła zgodę,nawet okazała swoje zadowolenie ale nigdy się nie pojawiła nie zadzwoniła i nie usprawiedliwiła swojej nieobecności.
              • vienetta Re: Zadanie dla Supermana 24.05.13, 08:59
                Z tego co widziałam, ta kobieta ma konto na portalu społecznościowym i całkiem sprawnie posługuje się tak komputerem jak i siecią. Założenie konta w Alior Sync to nie problem. Podejrzewam, że chodzi o to, aby konta nie mieć. Wnioski - niech każdy sam wyciągnie, bo ja wyciągnęłam. Szkoda, że już dawno wyrosłam z naiwności.
                • 11111 Re: Zadanie dla Supermana 24.05.13, 11:57
                  Dostałem dzisiaj od niej maila: "Wiesz konta nie założę, bo nie potrzebuję robić sobie długów, a ty pewnie namawiasz mnie bo coś z tego masz prawda - wiesz nie lubię takich ludzi którzy naciągają i nie po to prosiłam ludzi o pomoc by teraz ładować się w dodatkowe kłopoty. W Quźni byłam dzisiaj".

No to wszystko jasne - wywarłem na niej niezbyt dobre wrażenie i mi nie ufa. Jedyna korzyść, że dała się namówić na wizytę w Quźni (o ile to prawda) i być może tamtejsze dziewczyny będą miały więcej szczęścia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka